Hai neata domnilor! Azi am reusit, in sfirsit!, sa finalizez thumperu'...
Ca nu gasisem ibric pe masura p-aci prin sat, se uitau negustorii la mine ca la aia-ntr-o dunga cind vedeau ca masor ibricele cu subleru'!=)) Mde, ce stiu ei...
In afara de ibric am refolosit la constructie numa chestii avute prin batatura, asa ca nu rideti de teava mea, git de gisca!=)), aia am avut p-aci, aia am folosit, miine sau poimiine urmeaza sa fac treaba cum trebe, azi fusai prea curios sa testez noul "echipament".
Asa ca, odata pusa treaba cap la cap, am dat drumu' la o fierbere de curatare, apa si otet, asta pentru teava de cupru din thumper si gitu' de gisca.:P
Pusai fro 5 litri de apa si juma de otet in cazan si 4 de apa si juma de otet in thumper, ca sa stea cufundata in lichid portiunea cu gaurele, si la 18,30 am dat foc, mai maricel oleaca.
Pe la 19 cind s-a incins bine apa am inceput sa montez tot si porm am sigilat cu faina. Pe la 19,30 a inceput sa fiarba si mi-au rasuflat oleaca doi pori, unde nu se uscase faina, pe la capac si teava. Cum am lipit, cum a inceput sa bolboroseasca thumperu'!
Am lasat focu' o idee mai mic, ca nu stiam la ce sa ma astept. Zgomotu' era cam cum
ai invirti niste bile mici intr-o galeata. Porm, pe masura ce se incalzea apa, s-a auzit mai incet, ca un sfirit intr-o tigaie. Am "izolat" cu o cirpa gitu' de gisca.
La 20,15 a inceput sa pice din condensator, cam 3-4 pic./sec., cu bolborosit incet, dar cu zgomot de apa care fierbe in thumper. Am marit oleaca focu', pina la 5-6, sir intrerupt de picaturi, ritmul in care colectez io de obicei.
Dupa 15 min. la 20,30, colectasem, pe cintar, 197 gr. de apa acrisoara, putin tulbure, da' culmea!, fara miros sau gust de otet, asta la un raport de 1/9 de otet/apa.
La 20,45, dupa juma' de ora, colectasem 409 gr. Am marit foarte putin focul.
Aproape imediat a inceput sa curga sir rapid de picaturi, aproape continuu. Se aude
doar apa fierbind in thumper.
La 21,15 am oprit focul, am colectat in total intr-o ora 935 gr.
Miine o sa vad ce-i in vase, sa vad raportu' ramas in ele, fata de ala de-l pusai io.Si porm... am o plamada numai din malt de griu pe care am gresit-o, a iesit cam diluata, 24-25 litri la 1.048 initiali din 4,5kg de griu, si care avea azi 1.004, poate o bag de proba la distilat cu thumperu'. Daca nu... mai am fro 80 de litri la fermentat de acu 3 zile, 15 faina+ 4,5 malt proaspat, da' inca nu-i gata, abia are 1.048 de la 1.086, fermenteaza greu ca-i racoare rau, dimineata avea 17*C plamada.
Mde. Vad io, si va zic cum iesi in final treaba cu thumperu' la distilat plamezi.
05.10.2015
26.6KB
plus...
16.08.2014
23.8KB
Si o poza!
Mentionez ca eprubeta din imagine nu este a mea.
07.03.2012
17KB
Cand am sa fac probe, zilelel urmatoare am sa pun si un filulet pe youtube..... Sper sa fie suficient de puternica........ :uimit: :nebun:
20.03.2015
34.6KB
Poza 3.
01.11.2021
42KB
ziua a - 7-a : m-am trezit cheaun si direct in beci la decoct . avea 45 grade . l-am scos afara la frig si i-ar la invartit frate . (in pauze am pregatit noul cazan pentru distilarea tuicii de sfecla de zahar , dar asta e povestea de maine). au trebuit vreo 3 ore pana am reusit sa-l scad la 26 grade . am recoltat 250 de must strecurat pentru verificari cu mustimetrul , 20% a indicat . am uitat , drojdia mea dimineta zice-ai ca era vulcanul etna . am mai facut cateva agitari si apoi am adaugat-o la materia mama . acum la vreo 10 ore de la adaugare sunt cam 20 grade in decoct si drojdia are o activitate intensa .
17.12.2013
33KB
m-am mai asigurat odata ca nu am uitat ceva ;) si am inceput sa bag pe foc . foc mic , incet ,incet ,tot cu ochii pe presiunea si temperatura cazanului .
21.12.2013
62.5KB
inca una !
25.07.2015
44.7KB
otetul meu functioneaza , incepe sa faca pelicula deasupra si are o aroma buna grozav . mirosul este specific de otet ,intepator , daca tragi odata pe nas iti sar ochii din cap , :nod:
apropos ,eu cand stiu ca este gata fermentatia acetica?
04.05.2014
25.6KB
Uite si aparatul.....
02.03.2014
47KB
Salut,
Stiti ceva de oamenii astia?
in partea de jos gasiti niste fisiere .doc interesante, o analiza comparativa intre vreo 5 modele de cuburi:
si fara nici o legatura cu prima firma, ci doar cu subiectul:
sursa:
Salutari,
Florin
07.02.2014
28KB
MERCI Dom'Profesor !!!
... si sunt perfect de acord cu tine ;) sa faci plamadirea cu temperaturi in scadere ;) asa pare cel mai logic ... si daca microbiologia nu are nimic contra atunci asa o sa si fac ;) :nod:
... plus ca o sa amestec toate cerealele=fainurile de la inceput ... asta daca le gasesc ... :rotfl:
pt ca daca nu ... va trebuii sa merg la magazinul biologic ... :uimit: :rolleyes: :dinti: ... si la preturile lor ... mai bine cumpar MALTZ
uite si instructiunile de la drojdia de wisichi ... ... probabil ca pauza de la 35C nu se mai cere ... dar nici nu strica nu ?
:hi: :hi:
15.12.2012
40.1KB
Salut Sorin, prin Braşov mi-ar mai plăcea să merg, dacă merg pe acolo nu ezit să te anunţ şi poate īmi zici şi mie cum coc aşchiile de stejar.
27.02.2012
43.9KB
Gaurile din ibric.
05.10.2015
27.8KB
Densitate 0.98
01.04.2012
19.5KB
Dupa cum spuneam in alt topic, vreau sa construiesc o coloana CCVM din teava de cupru de 54 mm.
Am schimbat vechea configuratie si am recurs la distilarea cu thumper, special ca sa am suficient spatiu pana la tavan ca sa pot face o coloana inalta si sa mai ramana spatiu si pentru condensatorul de reflux (spirala dublu-helix facuta din teava de 6 mm cu care va trebui sa reglez debitul de reflux).
Principiul de functiomare este in felul urmator: cu cat condensatorul de reflux este pozitionat mai adanc in coloana cu atat mai putini vapori trec prin "T" si ajung in racitor. Daca ridici putin de racitor, reduci refluxul, scazi concentratia alcoolica din distilat si maresti debitul de curgere. Toata joaca e numai din spirala aia de racire.
Poate fi folosit si ca alambic daca astupi capatul si lasi sa mearga doar condensatorul final insa nu asta ma intereseaza. Vreau sa obtin alcool neutru de 95%.
Mi se pare cea mai usor de construit coloana dintre toate tipurile. Este de fapt o coloana VM modificata, la care nu mai trebuie robinet cu bila pentru controlul debitului de vapori. Asa ca am renuntat la planurile cu LM sau VM care folosesc robinet cu ac.
Singura parte la care am emotii este spirala aia din teava de 6 mm. Trebuie sa incolacesc un dublu-helix care sa incapa in coloana cu diametrul de 54 mm exterior. Cum sa fac sa n-o turtesc?
Condensator final nu-i mai fac. Ii pun reductori din ce in ce mai mici dupa ce ies din teu pana o reduc la 22 si o conectez cu racord flexibil si semiolandez la spirala aia in cuva de plastic pe care o am si care functioneaza perfect. Poate candva o sa fac si un racitor mic, elegant (liebig, shotgun sau dimroth) dar vreau sa le iau pe rand. Mai intai vreau coloana si sa vad ca functioneaza asa cum ma astept.
28.08.2020
37.8KB
Ca prima soluție am găsit asta:
Nu prea are aspect dar functioneaza
25.02.2021
21.4KB
bun asta e tabelul ...
cine are chef de mai multa informatie ... sa citeasca articolul
03.05.2012
35.5KB
Si aici e alt whisky facut cu aceleasi aschii. Gustul de lemn e mai slab si mai apropiat de cel al materiei prime (grau).
14.03.2019
34.9KB
:) da , vad ca am ivartit. nu se poate edita cumva daca gresesti?
din nou ,dupa pauza de lichefiere (oare asa se cheama ?) ,am aerisit si am invartit nu mai stiu cat pana ia scazut febra la 63 grade . cand am reusit am mai adaugat 2kg malt verde ;) .(trebuie sa mentionez ca 2 kg malt verde sunt de fapt rezultate din 2 kg grau uscat . eu am facut o impartire ochiometrica la graul incoltit in 4 parti ,in vasul in care se afla macinat , o parte la lichefiere ,doua parti la zaharificare iar a treia parte ....). dupa adaugarea maltului am invartit din nou energic vreo 5 min . am verificat cu termometru 56 grade . din nou pornit focul ,ridicat temperatura la 63 grade ,apoi inca un pic omogenizat . am pus un capac pe oala ,o boanda din piei de oaie (traditional) si am lasat-o sa se odihneasca pana dimineata .nu am putut sa ma abtin sa verific la 2 ore temperatura .ghici ? 63 de grade ,super termostat boanda mea din par de oaie ,nu? nu e nici un secret sa spun ca temperatura ambientala e de 20 grade in acel spatiu . la verificarea aceasta am recoltat si 0,5 kg decoct pentru inmultirea drojdiei .
17.12.2013
32.4KB
Mie mi s-a parut la fel la filtrare si malaiul si maltul de grau. Cu graul neincoltit poate sa-ti spuna Amedeo cat de usor le stoarce la teasc dupa plamadire. Orezul chiar mi s-a parut si mai usor de filtrat si stors. Eu mai mereu le-am stors dupa fermentare, cand devine mai fluid (zaharul da vascozitate, alcoolul - fluiditate).
Singurul care a spumat in draci a fost faina de grau dar cu o pauza generoasa la 52 de grade lucreaza proteazele care mai descompun din glutenina si alte proteine si asta ajuta la prevenirea spumegarii. Desigur, un antispumant pe baza de simeticona (au la farmacie importiva balonarii) rezolva imediat spuma aia obraznica. Si nu trebuie pus mult.
Porumbul spumega moderat, maltul de grau sau orz aproape deloc iar orezul chiar deloc.
Plamada de faina am bagat-o in cazan nefiltrata si nu s-a ars dar am avut grija sa invart din cand in cand pana a ajuns la fierbere. Am etansat capacul si s-a comportat bine.
Cred ca ar merge si cu plamezi mai subtiri, indiferent de cereale dar cu conditia sa nu intrerupi focul. Daca ai oprit focul se aseaza grosimea la fund si dup-aia cand pornesti din nou se arde. Am facut si cu plamezi deosebit de vascoase, din porumb fiert intreg dar pe baie de ulei. Arderea a fost acceptabila, cat sa-i dea o nota de afumatura whiskey-ului. :zzz:
Eu ma gandesc la un amestecator simplu cu tija care sa treaca prin teava lipita/sudata de capac. Cica nu ies aburi daca capatul tevii este scufundat in lichid.
03.11.2020
31.1KB
Poza 5.
01.11.2021
98.9KB
Este de reţinut că pentru a īncolţi, seminţele au nevoie de umiditate, oxigen, īntuneric şi o temperatură īntre 17 şi 30*C. Deşi la mine au fost doar vreo 7 grade, a īncolţit fără probleme deoarece grānele produc o oarecare căldură īn timpul germinării, deaceea se recomandă īntoarcerea periodică cu lopata.
Prin barbotare, aerul umed este condus prin stratul de grāne, astfel se asigură aer boabelor. Am lipit cu scoci cele două bidoane ca aerul să nu iasă pe acolo dar data viitoare voi sigila cu silicon sanitar
08.02.2012
46.3KB
Una făcută chiar de mine la grădina botanică...
13.03.2012
51.6KB
Coloana din stanga vreau sa o fac, nu am o schita cotata. Cu siguranta voi avea un deflegmator in capul coloanei, de 25-30 cm ma gandesc sa il fac.
Spirala de cupru de care vorbesti am facut-o deja, urmeaza sa o lipesc si sa o pilesc. Discurile eu o sa le lipesc, le-am facut din tabla de cupru dintr-o teava, am taiat-o "pe burta" si am aplatizat-o.
28.08.2015
25.2KB
ia să văd dacă p-asta o găsiţi... e destul de evidentă
14.03.2012
63KB
...unde le vom omogeniza prin zdrobire cu branza sarata... compozitia va iesi destul de sarata, de aceea trebuie avut in vedere ca in compozitia din tigaie sa nu se puna sare multa, ba chiar deloc daca branza este foarte sarata...
15.03.2012
31.9KB
Salutare. Ma bucur ca e activitate pe forum. Sunt nou pe forum insa aproape la zi cu cititul postarilor (le-am luat pe toate din urma). Sincer sunt impresionat de nivelul de expertiza si informatia vehiculata aici. Pana acum m-am "hranit" doar din cartile care au ajuns cu greu la mine via Amazon sau Ebay. In momentul de fata experimentez si incerc sa pun in practica teoria acumulata. Sper sa gasesc parteneri de dialog. Sunt din Maramures si incerc sa ies din tiparele distilatului de pe la noi (despre care consider ca nu prea e ok, desi palinca e mult laudata, in general se fac greseli grosolane, in special la separarea fractiilor, dar si la fermentat). Desi nu e subiectul topicului, ma intereseaza maturarea distilatului (cu lemn sau orice altceva). Am incercat si imbunatatirea aromelor cu bucati de fructe. Am experienta si in crescutul perelor in sticla. Pentru cine doreste pot oferi sfaturi.
08.02.2019
41.2KB
Buna,
Inca de la inceput, scuze daca s-a mai discutat asa ceva dar eu nu am gasit!
La inceputul lunii octombrie am pus la fermentat intrun bidon de plastic mai multe pere, pe care le-am taiat in prealabil. Mentionez ca am adaugat zahar si drojdie alimentara. Bidonul cat a fost cald (~20 gr C ziua), l-am tinut afara apoi l-am depozitat intr-o incapere unde temperatura este undeva pe la 18-21 gr C.
A fermentat o perioada mai puternic acum mai palpaie ceva si la suprafata s-a format ceva similar unui dop ( atasez foto) care nu este inchis de tot, la mijloc aparand bule de fermentare.
Intrebarea este : trebuie sa se inchida perfect acel "dop""? Iar apoi trebuie sa astept sa cada , adica sa se scufunde?
Sunt incepator in ale distilarii si din cate m-am priceput eu sa caut nu am gasit info prea multe despre fermentarea perelor, asa ca don`t shoot me!
26.11.2018
43.1KB
Si ultima poza. Mai am la role de facut 8 - 12 santuri de "agatare" a granelor. Nu vreau sa fac prea multe, pentru ca ideea de baza ar fi sa nu se brodeasca sant pe sant de prea multe ori. Se vede in poza de mai sus cele 2 bucse excentrice, cu excentircitate de 5 mm, adica voi putea regla distanta de la 1 la 5 mm intre role, functie de teste.
O sa fac zilele astea cadrul in care voi prinde cele 4 bucse.
Astept pareri si idei legate de cele enuntate mai sus. :rotfl:
17.09.2013
32.9KB
Bine v-am gasit !
Stati sa o luam in ordine.....
Pt. Sine : cazanul are 100l la fierbere, bazinul de racire il alimentez de la pompa de apa, la dimensiunile actuale ale papagalului am ajuns dupa cateva incercari cu dimensiuni diferite dar la care am facut o greseala:am facut circuitul inchis si imi crestea presiunea in instalatie, deoarece distilatul din papagal se comporta ca o garnitura cu apa, apoi m-am elucidat in ceea ce priveste corecta constructie a acestuia si a iesit cu dimensiunile actuale, functioneaza f. bine; robinrtul este pt. reglarea presiunii din instalatie(am sa-l pot folosi cu mai mult succes ci eficienta cand am sa inchid ermetic cazanul cu comanacul)
Pt. Samagon : termometrul l-am montat acolo acum 2 ani, dupa cum stii coloana am facut-o acum o luna.....referitor la eficienta racitorului, este cel putin la fel de bun ca si serpentina, am calculat suprafata de condensare, este mai mare la cilindru decat era la serpentina iar talerele din interior isi fac pe deplin datoria ,adica ghideaza aburii spre peretii cilindrului, codensarea facandu-se pe deplin, nu ajunge abur in partea de jos;
papagalul este conceptie si realizare proprie, cel din poza cu instalatia, daca esti atent, este unul din cele cu circuitul inchis, apoi l-am facut pe cel cu robineti dupa care am ajuns la varianta finala(ca forma constructiva si dimensiuni) si acum am in lucru o alta care nu mai are urme de argint de la sudura, arata super, am sa o pozez in week-endul asta
Pt. iunicu: termometrul este acolo, dar sonda de insertie este la partea de sus a comanacului, chiar unde iese aburul si intra in coloana;
chiar ca este scump la vedere nenea Strava asta, pun eu mana pe el pana la sfarsitul anului....
29.10.2012
43.9KB
Acela se numeşte thumper (nu cunosc termenul romānesc dar nici n-o să-l caut).
Sunt multe avantaje cu cerealele:
1 Īn primul rānd randamentul este mult mai mare decāt īn cazul fructelor şi strugurilor (3 pāna la 10 ori).
2. Sunt mult mai ieftine.
3. Sunt disponibile tot anul.
4. etc. :D
Prima turnare de malţ o fac la 72*C să se fluidifice compoziţia. Se lasă să se răcească... cam un pumn de malţ este suficient.
A doua turnare (şi cea mai importanta) o fac cānd compozitia se răceşte la 65*C. După turnare decoctul trebuie să aibă 62-63*C. Cantitatea este cam de 1 kg de malţ. Se menţine timp de 2-3 ore la temperatură constantă (62-63*C).
15.03.2012
37.4KB
ai drepatate ... vorbim de boli greu de diagnosticat ... care aduc dupa ele alte boli pe care lepoti diagnostica usor - si pe care incerci sa le tratezi :wink2:
... apa plata ... cumparam si asta ca asa e societatea de consum ... si cind ramanem fara folosim BRITA care pot sa zic ca atunci cind e filtrul nou si apa mai rece nu ca vara asta +20 ... parca face treaba , gustul e ca apa de izvor :D
poate ca e ... un moft treaba cu catalizatorul ... dar la prune (LA TOATE FRUCTELE CU SIMBURE) conteaza Cu ca sa te scape de urmele de acid cianhidric ...
... la coniac ... nu stiu :rolleyes: :uimit: ... dara acolo se vorbeste de Cu cu distilare la foc direct ... :nod: ... ori pt. mine e mai simplu sa fac incalzirea electrica :D :D
cit despre marii distilatori ... SI EU MA GINDESC CA INAFARA DE PROFITUL LOR NU II DOARE CAPUL DE ... SANATATEA NOASTRA -CHIAR DACA AR TREBUII SA NE PROTEJEZE PT. CA NOI SUNTEM CEI CARE LE FACEM PROFITUL !
cit despre cum reactioneaza CuSO4 cu alcoolul uite ce e pe WIKI ...
UN MOTIV IN PLUS SA SEPARI BINE FRUNTEA !
... APROPOO ALEA 3 GRAME SUNT CAM 1cm3 ...
SI IMI ADUC BINE AMINTE CIND UN UNCHI MA INVATA SA NU MA DUC NICIODATA PRIMUL LA CALDARE PT CA RACHIUL E PLIN DE OXIZI SI IESE RACHIUL ALBASTRU !
O SA AM IN VEDERE SI UN UP-DATE DE COLOANA ...
ORICUM O SPALARE BUN INAINTE DE FOLOSIRE SE IMPUNE !!!
:hi: :hi:
P.S.
NU SE VEDE DAR si pentahidratul e insolubil in alcool etilic
OBSERVATI CA METANOLUL ACTIONEAZA CA UN SOLVENT PT CuSO4
... SI APA LA FEL E UN BUN SOLVENT ... ASA CA POATE E MAI BINE SA FACI CEVA F.F.TARE SI SA DILUEZI APOI LA TARIA DORITA
22.08.2012
31.3KB
Cazanul este confecţionat dintr-o oală de 36 de litri cu capacul modificat. Coloana scoate un distilat destul de tare din prima.
Etanşeizarea o fac cu cocă iar capacul īl prind cu nişte agrafe de dosare īnsă m-aş gāndi la o metodă mai ingenioasă de a etanşa capacul să nu mai trebuiască să fac rāme din cocă. Poate īmi daţi vreo idee.
La īmbinarea dintre ştuţul metalic şi sticlă am făcut o garnitură din silicon.
17.01.2012
34.4KB
Capacul
29.06.2012
34.1KB
īntr-o zi preparam bere şi am descoperit asta:
23.02.2012
34KB
Eu am luat teapa cu merele Golden. Nu sunt asa dulci cum par.
Au avut doar 55 g/l zahar.
22.04.2012
24.1KB
In urma cu doua luni am cumparat un butoi de plastic de 250 litri din Obor. Am apucat sa-l umplu cu plamada de doua ori. In seara asta, vrand sa pregateac alta plamada, am constatat ca curge. Nici nu gasesc spartura / fisura, macar sa inteleg cum s-a spart si ce a cauzat. In continuare vreau sa va prezint motivele pentru care NU recomand sa folositi genul asta de butoaie:
1. Au fund rotund, subtire si moale si se clatina foarte usor.
2. Marginile fundului se adancesc usor daca inclini butoiul si se creeaza cute care pot duce la fisuri.
3. Butoiul este prea inalt si prea ingust. Nu ajungi cu mana sa scoti lichid din butoi de la jumate in jos.
4. Este foarte greu si cam imposibil de clintit de unul singur daca este plin.
5. S-a dovesit ca n-a rezistat la mai mult de doua folosiri. Si nu i-am facut nimic, doar l-am umplut, treptat, cu plamada, dupa care, tot treptat, l-am golit, apoi l-am spalat cu dusul cu apa calda. Deci n-am jucat fotbal cu el, n-am practicat aruncarea cu butoiul de la balcon...
M-am necajit un pic dupa ce am vazut ca curge dar bine ca macar nu s-a spart cand era plin cu plamada ca inundam 5 apartamente sub mine cu borhot lipicios.
16.11.2021
27.1KB
asta era ideea ... 2 deformari ... dupa 2 caliri :nebun: