Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Bauturi / Handmade / Vreau sa-mi fac un cazanel Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

licap a scris:

N-am butoi de stejar, da o sa pun ceva marfa intr-o damigeana cu ceva aschii de stejar coapte in cuptor  . 
  Sunt marinimos, asa ca o sa beu cite un paharel pt fiecare membru al forumului ....
  Maine cred ca voi incerca sa ma gindesc si la rudele membrilor  forumului, si sa incerc sa beu si pt ei cite un paharel...
  Om mai vedea ....


... daca bei si pentru mine un paharel ... e ok !    

... vezi ca e un graphic cu temperaturile de ardere  ... aschiile le invelesti in folie de Al ... sau le pui intr=o cutie de table inchisa -NEVOPSITA     si le lasi la cuptor pina miroase BINE BINE in casa 
... eu am folosit ... betze de 1x1x12(15) CM ... asa e mai usor de dozat ... 1-2 5 betze etc.

sa fiii sanatos , sa-l bei tot    si sa mai faci !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
De data asta am cantarit-o. Pe faina. Am vrut sa fac totul ca la carte...
Am bagat in cazan vo 60-65 l de apa,p am pus alfaamilazele, am dat foc, am pornit amestecatorul, am cantarit 45 kg de faina de malai si am intros-o in cazan.  Am fierto in draci vo 2-3 ore.  Am lasat plamaada la racit, cind a ajuns la 55 gr i-am dat glucoamilaza.  Dupa o ora am facut testul de densitate, a aratat aprox 250 gr zahar si un potential de 12 gr alcool.  Frumos nu ???   
  O trebuit sa racesc plamada pt a putea pune drojdiile si am mai bagat vo 30 l de apa rece ...
  Dupa 1 h , am insamantat cu drojdii, si am mai facut un test de densitate, densimetru mi-a aratat aproape la fel, un potential de 12 gr alcool in compozitie...   .Foarte frumos, nu ????
  Acuma fermenteza ... 

Caberlot ...   cu pusul pe aschii treaba sta cam asa ... :  am facut si aschii la rindea,  si facute din topor dintr-un stejar batrin tare - vo 200 de ani...,  apoi le-am copt in diferite stadii,  apoi m-am grabit si am pus prea mult lemn in damigene.... s-au colorat tare si au un  gust intens parfumat de vanilie .... dar e tare bun
  Acu m-am invatat minte, calculez cam 7 cmp. pt un litru  . 

Acum cind vad cit de frumoase si bune sunt distilatele puse pe aschii,  imi dau seama ce barbar am fost...   
   Numa bine....















                 


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
licap   

... ma bucur ca ai avut incredere sa incerci aschiile   si rabdare sa vezi efectul 
... si ca esti multumit de rezultat 

... acum ... nu cred sa fie bai mare  daca o sa faci = o esentza de lemn pe care o sa o diluezi cu ce produci acum    ... nu e chiar procedura normal  dar trebuie ca e mai mult decit nimic  si mai putin decit normal    sau decit 12 ani de butoi 

... asa ca sa ... iti mai dau ceva idei    personal nu iti recomand sa pui pe aschii rachie mai tare de 60%   ... am incercat eu si ceva ce nu se tulbura la start    a ajuns sa se vualeze usor dupa 6-9 luni cind am adus taria la 40% (pierde sclipirea !)

... poate ca peste 60% ... se dizolva ceva uleiuri / rasini de prin lemn      care incep sa precipite la 40%

... data viitoare o sa incerc cu rachie de 55% ... sau chiar 50%


 

p.s.
cum merge treaba ... cu bulbucii ???

p.s2
... pe la aschii sunt ceva mai multe povesti ... cum si care e doza ... etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Ieri densimetru arata ca mai sunt 4 gr alc. Astazi indica 2 gr. Probabil luni voi distila

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

licap a scris:

Ieri densimetru arata ca mai sunt 4 gr alc. Astazi indica 2 gr. Probabil luni voi distila


... nu te grabii ... lasa sa se termine fermentarea    Sam , Sine  ... pe vremuri cind mai vorbeau    ... ziceau ceva de fermentatie malolactica -parca(adica un inceput de acreala ) ... care da bine la gust 

ca tot vorbeam de invechire ... uite aici ce mai fac profesionistii   
Alberta Premium Dark Horse (a brand owned by Beam Inc.) is a mix of 12-year-old rye whisky and 6-year-old small pot rye, with an 8% dollop of well-aged corn whisky added to flesh out the body. Also, they’ve added some actual sherry wine to the blend (instead of using sherry casks for maturation). The whisky is aged in heavily charred American white oak barrels, and is bottled at 45% alc/vol. It’s a recent whisky, presented in 2012.

... cred ca o sa ma duc sa iau sticla asta ... rye whiski= de secara cu urme de burbon=porumb ...  + si daca cauti vezi ca au pus 1-2% parca sherry 
... am citit ca ... refolosirea unul butoi de sherry = ca adaugare a 7-8L de sherri  ... si parca butoaile astea au cam 400L ==> merge spre 1-2%


sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

licap a scris:

De data asta am cantarit-o. Pe faina. Am vrut sa fac totul ca la carte...
Am bagat in cazan vo 60-65 l de apa,p am pus alfaamilazele, am dat foc, am pornit amestecatorul, am cantarit 45 kg de faina de malai si am intros-o in cazan.  Am fierto in draci vo 2-3 ore.  Am lasat plamaada la racit, cind a ajuns la 55 gr i-am dat glucoamilaza...

...Am cind vad cit de frumoase si bune sunt distilatele puse pe aschii,  imi dau seama ce barbar am fost...   
   Numa bine....


Felicitări, Licap!
Cum te-ai descurcat cu mestecatul īn faza inițială, n-a fost prea vīrtoasă mămăliga? Nu am īncercat pīnă acum proporția asta(ar veni cam 1:1,3 mălai/apă. Eu am urmat pīnă acum recomandările (să zicem) standard și am folosit proporțiile de la mămăliga obișnuită(1:3 mălai/apă, dar mă gīndesc că așa cum faci tu(sau matale, că ești mai copt oleacă ) ai mai puține tranșe de fiert și-ar crește cumva "productivitatea muncii" .

PS Cred, fără să fi verificat prea atent, aici sau pe Softpedia, că Samogon, pe cīnd era ghebos , a folosit prea puțină apă la plămădit, prietenii știu de ce(sau, well, io altă explicație pentru bicepșii lui īnfiorători n-am putut găsi :P )

Spor la treabă


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Licap ...

...cum merge treaba ?
am luat wischiul ala de secara ... dar acum sunt gripat si nu am energie sa-l comentez    pe scurt e 2-3X ce am facut eu ca arome +> AU EXAGERAT CU ASCHIILE    ... SI 6-12 ANI aveau probail stejarii 
... de fapt cred ca e cantitatea de schii bagate in cele 2 loturi !

UN MARE FALS !  ... NU A VAZUT BUTOAIE NICIODATA

==> UN ROM/wISCHI bun 



 

p.s.
acum ...a ceai ... coniacul meu de 6 luni pe aschii e f.f.bun 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Sergiu, cu mestecatul se ocupa un motoras trifazic cu reductor.
Am distilat plamada. Am recoltat 30 l la 45 grade, 5 l la 15 gr.   
Nu stiu daca e mult ori putin, asta e ...Nu cred ca mai pot inbunatati procesul tehnologic - fac totul ca la carte... 

Ma consolez cu faptul ca daca mai ramane ceva in borhotul ala, se bucura animalele...    


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
tare Dar n-o să faci bicepși ca ai lui Samogon degrabă :P

30 de litri la 45 de grade nu-i puțin. Sper să intre cei mai pricepuți ca să se pronunțe, totuși.
Nu folosești un densimetru? Nu e o investiție prea mare.

PS Păsările mele savurează borhotul


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... pai ce ar fi sa faci chiar tu ceva calcule    sau nu se vede virgula ?

... acuma vorbind serios ... o transformare buna la maltz da peste 66-62% zahar  si aici imparti cu 1,7 si da acool 

pe scurt : Mx0.6/1,7=alcool pur kg parca.
M=masa de cerealein kg
... sa ne spui rezultatul?????????????????


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Caberlot nu fi rau, ca nu mai scapi de gripa....  Fac destule calcule cand imi numar purceii , de ce tre sa-mi bat capul si cu alcoolul pur     

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

licap a scris:

Caberlot nu fi rau, ca nu mai scapi de gripa....  Fac destule calcule cand imi numar purceii , de ce tre sa-mi bat capul si cu alcoolul pur     


 

... pai ar fi mai multe motive    ca sa faci tu calculelle 
1. pt ca poti
2.pt ca nu e greu
3. pt ca daca rezolvi singur problema => NU UITI REZOLVAREA
4. pt ca te intereseaza
5. pt ca sa inveti si tu pe alti 

  asa ca ia spunene cum stai cu randamentele ???  

 


p.s.
... si de gripa ... inafara de tratamentul ala de 7 zile fara medicamente ... sau o saptamana cu mers la doctor ... ce iei ?
de coniac cu ceai m-am saturat
... acum ... ca sa nu fac inhalatii ... mi-am luat un hrean mare ... ca sa-l rad       


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Nicolai
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 7
Propolisul e bun.
Vezi sub ce forma il gasesti pe acolo si pune-l langa hrean.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Nicolai a scris:

Propolisul e bun.
Vezi sub ce forma il gasesti pe acolo si pune-l langa hrean.



    ... daaa niste propolis ar fi bun =>nacar da un alt gust la ceai-uri 

... si am destul ... ca am adus din ro. propolis uscat si am facut tinctura    ca am cu ce       

xxxxxxxxxxxxxxxx

... si pt ca ... licap nu are chef de calcule    si eu aveam senzatia ca ... parca ceva am zis rau    am verificat 
... si aici :
zice ca se obtine din maltz selectionat un max de 410-420L alcool pur din tona de maltz.

... te mai uiti pe acolo si vezi ... cit amidon ai avut tu = de la ce cereale ai plecat si aproximezi functie de maltz etc.


 


p.s.
sa verificam formula ... la 100kg
Mx0.6/1,7 = 1000x0,6/1,7 = 600/1,7 =353 kg alcool
... cit are oare densitatea ... 0,9 ... 0,89 ... nu am chef de cautat.
===> 353/0,9 = 392,2 L     ... am nimerit bine = asta e o formula veche , empirica facuta de mine si pt mine , dupa ceva lecture si pt o aproximare usoara 
... vezi Licap ca ce descoperi singuri ramane in tartacutza 

... ...  am verificat totusi ALCOOL densitate 0,79 ===>>> asta ne arunca la 430L       suntem mai buni ca scotieniii   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Din ce imi aduc aminte, formula cu 1,7 dadea direct volumul de alcool si nu masa, nu-i asa Caberlot? Oricum nu e foarte precisa dar e rapida.

La tona de grane cu 600 kg amidon ar iesi 353 litri alcool absolut.

Scotienii aia care scot 420 de litri la tona folosesc malt mai bogat in amidon.

ps: Ma bucur ca va regasesc pe forum si ca nu va lasati de alcoale. Nici eu nu ma las chiar daca acum trec printr-o perioada in care timpul meu liber tinde spre zero. M-am mutat intr-un apartament cu balcon si ma bucur ca pot pune maltul la uscat pe balcon (intra cam 10-12 kg la o sarja). Se usuca in cateva zile, la vara cred ca si mai repede. Acum am si moara cu ciocanele de la Sinenomine, are topic pe aici, e de-aia pentru oameni comozi si cu imaginatie bogata. Abia astept sa o pun in functiune si sa scriu o recenzie.    


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
Samgoaneee ... ia uite ca esti ... vivant  cum zic astia pe aici     


... despre facut ... mai incet  ca a scazut consumul  ... incepe sa apara rugina  si/sau am devenit pretentiosi 


... credeam ca te-au prins cu arcanul si ... te-au luat la oaste     

... Sine a sublimat    si am vazut ca ... mai scrie prin alte parti 

... Pazucu ... nu mai zice nimic  nu-I mai place zamahoanca ?  

... Iunicu ... a facut alergie la alcohol  de la intepaturile de albine 

... ... si ... cometa haley = strava mai vine peste 73 de ani ca 2 au trecut deja

asta da echipa    trasnet !!!
... muta mesajul la privat  ca strica piatza  si asa f. slaba !


... vaorba aia ... hai romani la supermarket ca e ieftin si mult  NU VA BATETI CAPUL  CA ORICUM VA DOARE MIINE DIMINEATZA !    

sanatate la toti     ca si eu bag un Jameson care a trecut prin butoi de bere neagra    


p.s. ... macar sa-mi educ gustul daca nu mai fac mai nimic 

p.s.2. ... cifrele astea de mai sus +> asa cum ai observant NU CONTEAZA de nici un fel pt ca nu stim de la ce boabe=amidon plecam ... ...
... ASA CA LASAM CALCULELE SI FACEM TESTUL CU IOD =>daca asta e ok restul se verifica altfel :-)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
hei sunt aici , citesc mereu ce scrieti , insa nu prea am timp , tot construiesc .
zamahoanca imi place , beau in toata ziua in cinstea voastra cate un pic  .
de intervenit intervin doar atunci cand stiu exact ce sa va spun , aici la cereale vad ca stiti ce sa faceti , asa ca spor la treaba !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
buna fratilor in ale alcoalelor imi cer scuze ca am lipsit asa mult dar am fost plecat vreau si eu niste sfaturi .am cumparat tabla de cupru ca sa=mi fac un cazanfundul de 5mm peretii de3mm si capacul de1,5mm  dupa imbinare daca sudez cu aliaj de cositor care se foloseste la tevile de cupru credeti ca exista riscul ca la schimbarea borhotului cand cazanul este cu foc sub el sa se topeasca??marturisesc ca vreau sa-l fac singur fara sa apelez la alti meseriasi   oare imbinarea cu niturii tine? ideii ,sfaturii va rog

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 7 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Bine v-am regasit, prieteni.   Nu am mai intrat de mult pe aici -  dar se pare ca nu am pierdut prea mult -  situatia mea s-a schimbat intrucatva,  acum sunt in Germania cu familia.  Inca nu stiu daca am facut bine ori ba - spiritul meu sufera dupa libertatea de acasa.  Dar macar aici nu duci grija zilei de maine.   

Am facut o groaza de uischi acasa,  pe care l-am pus in damigene pe aschii de stejar coapte - mai mult sau mai putin,   avand posibilitatea sa experimentez.  Culoare, miros,  pparca si consinstenta  diferita de fiecare data  .

Pun distilatul la 50-52 gr,   dupa perioada de maturare - apreciata vizual si olfalctiv,  ma rog - si un pic de gust,  il diluez la 45-46 gr.  Pt mine si papilele mele asa e cel mai bine.  Nu-mi cereti sa-mi dau cu parerea despre posircile de 38 gr de prin supermarcheturi. Ei, s-apoi am fost bautor de palinca multa vreme, obisnuinta e a doua natura ...

Impresia cea mai buna mi-a facut-o distilatul pe care l-am pus peste chipsurile de stejar scoase la rindea si coapte la cuptor pina la nuanta aramiu inchis,  inainte de negru.
A fost bun, a fost frumos, regal - as spune - dar s-a terminat.  Asteptam vacanta de Paste pt o noua sarja... 





pus acum 7 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Nu am timp de fitzaieli,  grabit cum sunt, am trecut la fapte.  Intr-un pic de concediu,  am macinat 300 kg malai, plamadit , distilat . Am pus numai malai pt ca asa imi place . Cu gust de porumb, divin .  Am recoltat 150 l la 52 gr. Vorbesc de ce-i bun, fruntea si cozile nu se pun.  Pus in damigene, frumos, pe aschii de stejar coapte bine. Daca va e ciuda, imi pare rau, nu va pot ajuta.  Astept 6 luni, apoi ma duc sa dau cep. 

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

... daa ... libertatea de acasa ... suna frumos ... si pretentios 
sau UBI BENE UBI PATRIA ! ... sper ca am scris corect ...

... ore ce e mai bine ?

De acord ... stejarul e se pare imbatabil 
... oricum iti recomand diferite grade de coacere = diferite arome  + diferite tarii de distilat % = diferiti tanini ( unii solubili in alcool si altii in apa) 

... ... adica dupa ce aduci marfa la 45% ... mai lasa pe aschii    eventual mai poti aduga citeva aschii

  si sa nu uit ... dupa 6 luni incepe sa se vada o diferentza clara la invechit !


 

p.s.
... chiar si in ... Labrador-Newfoundland ... poti gasii ceva de prune ... cica cu origine din est Europa ... slivovitza ... ... seamana dar nu rasare  


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Sal Caberlot. Ce bine ca nu esti mort si tu. Imi pare rau pt Pazucu - mort, probabil picat in cada aia mare a lui, Constantin, Strava, Iunicu,Sinenomine, Samagon,   morti cu totii. Sau poate au trecut la alta religie, cine stie .   Cred ca cea mai mare pierdere este Sinenomine. Omul asta stia si experimenta multe, cred ca era inginer de profesie, se puteau  afla atitea lucruri - imi pare tare rau.... 
   Cred ca cei din EstEuropa sunt mai buni ca noi la aia de prune - parerea mea. 
   As vrea sa diversific putin distilatul meu care hodineste pe aschii.  Am gustat si degustat multe uischiuri pe aici din Germania - de la 7 E pina la 40 E.  Aproape toate posirci - pisweissuri.  Caramel cit cuprinde, multa frunte si in rest nimic.  Nu le enumar { doar daca vreti } pe cele care nu mi-au placut, o impresie buna mi-a facut Laphroaig,  cu ale sale miresme deosebite- medicina, sare de mare, ocean , barca veche de lemn, cotet de caine etc da chiar as vrea ca o parte din distilatul meu sa samene cit de cit.  Probabil voi pune intr-o damigeana de 15 l ceva ierburi amare un pic de iod, ceva... Mi-e rusine sa-l intreb pe dom Marinica - sigur el stie ceva magie in sensul asta.
   In rest o sa fac cum zici tu Caberlöt,  cind ma duc in Ro, il lungesc pina la 45 gr, il pun pe aschii noi noute - la diferite grade de coacere si... rabdare si tutun...
   Bineinteles ca am luat cu mine provizii , pe care le-am pus pe aschii in sistem turbo...din cind in cind mai bag nasul, mai trag cite-o limba...
   Numa bine...


pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
salut 

... nu stiu daca ... chiar trebuie sa schimbi aschiile ... eu ash ma adauga cam inca 1/3 noi
(stii tot butoiul ala e si la 60 si dupa 10 ani cind ajunge la 40-45 %... )

... am impresia ca nu mai vrea nimeni sa invete ... nimic     si nici sa faca cite ceva    ... asa pt sufletul lui 

,,, ,,, asta e ... viatza ==>>> a invins coca-cola ... sistemul mura-in-gura  dar prost sis cump 

odata ... o sa incerc si eu ... Laproaig ... pina una alta eu recomand la toti Glenlivet ... pt.  mine e un standard 

ia spune ce-ai mai baut bun ? ... asa ca sa-mi fac un progeam 
... simbata ... am gustat un Auchetosan = OK pe linga Glenlivet ...

... wisichiurile ... afumate nu prea ma incinta ... apreciez o urma de fum ... dar in rest , daca ai corlit cazanul    nu mai vreau=beau

   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Salutare! Nu va pregatiti de coliva ca inca nu am murit.
Voi incerca sa intru mai des pe aici.
Felicitari licap! Ma bucur ca merge treaba.
Caberlot, toata vara nu prea am facut nimic pentru ca a fost prea cald la mine pentru fermentare si... pentru mine.
Am terminat si coloana. Am tras trei ture cu ea. Azeotrop pur.    La o incarcatura de 55 litri la 28%vol am scos 12 litri la 95.6% si cred ca se poate compara cu vodka prietenului tau rus.
Anul asta mai pot face doar nucata, pentru ca am pus nucile la congelator. Apoi ma pregatesc de whisky din malt afumat. Butoaie am... multumesc Sergiu!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

Sine ... nucata zici ?   ... asta chiar suna bine , adica , vreau sa zic ca e de leac

uite ... poate ca te intereseaza ideea asta ... pt deformat teava pt triclamp ... ca tot iti place sa mesteresti 
... hmmm nu merge Outlook-ul unde am poza ... ramane pe miine
... pe la wischiane ... ce reteta mai bagi ? ... cu sau fara enzime ???

toate cele bune 

p.s.
oare Pazucu s-a ... pocait ? ... sau e busy -busy ca e plin sezon ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
asta era ideea ... 2 deformari ... dupa 2 caliri 

vreau sa-mi fac cazanel asta era ideea ... deformari ... dupa

35KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Nucata zic!!! Am pus reteta pe undeva pe aici...

Nu mai deformez tevi pentru ca iau triclam-uri din China...    dar e interesanta ideea!
Vrei sa spui: " dupa 2 decaliri"?

Whisky-ul va fi simplu, ca la scotieni.    Poate mai adaug putina glucoamilaza ca sa maresc zaharurile fermescentibile... vad atunci...

Numai bine!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

... pai e pt. triclampuri    ... nu mai ai nevoie de --ferule-- adica flansele care trebuiesc alamite 

... da doua decaliri daca preferi ... dar e vorba de o incalzire la rosu si o racire rapida in apa    ... o calire la fier = o decalire la Cu

... procesul de calire inseamna ca se schimba structura cristalografica a materialului etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am gresit, stiu. Am vrut sa spun intreg setul pentru triclamp este destul de ieftin de adus din China.

Eu am facut alcoolul la fel ca inainte, faina si enzime de la Marinica.
Marinica s-a extins foarte frumos. Are un site destul de bine aprovizionat atat pe partea de alcool, dar mai mult pe partea de vinificatie.

@licap: Am descarcat mai demult, de pe un link pus pe aici de Caberlot, un tabel in care era trecut si taria la care se baga in butoi whisky-ul de diferite distilarii scotiene. Majoritatea era la 63.5%ABV.
Eu am incercat sa aduc in zona asta whisky-ul pus la butoi. Dupa vreo 6 luni am inceput sa pun cate putina apa in fiecare saptamana pana l-am adus la 45%. La mine a iesit bun, dar eu stau la apartament si pierd foarte mult din butoi din cauza umiditatii scazute. Chiam ma gandeam zilele trecute sa impregnez doagele cu ceara de albine. Adica nu pe toate, una da, una nu.
O sa fac si asta sa vad daca sunt schimbari...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai nu e vorba de pretz  ... stii cum zice neamtzul 'hobby nu are pret' 

... e vorba ca e dificil de alamit Inox si Cu ...

Oricum solutia e ... tot in inx si packing de Cu    asa poti sa lucrezi f.f. curat 




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cuprul se lipeste foarte usor de inox cu aliaj de Ag cu peste 45% Ag. Eu am folosit Safety-Silv® 56 si pasta alba Stay-Silv® White Powder Flux.







Caberlot a scris:

stii cum zice neamtzul 'hobby nu are pret' 



)Crede-ma ca stiu asta... Nici acum nu am reusit sa trag o linie la totalul costurilor pentru cazan si coloana...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la