Azi am tras în sticle vinul de soc din ultima damigeană de 20 trasă din damigeana de 50:D, și zic să vă zic și vouă ce experiență am făcut anu` trecut, poate vă tentează și pe voi.
Am făcut vin de soc după rețeta dată mai sus, două damigene de 50, iar pe la sfîrșit de august- început de septembrie, sau cam așa ceva :D, am cules fructe de soc bine coapte pe care le-am pus la macerat cu alcool de 65. Să zic că fro 3-4 sute de grame de bobițe și un litru de alcool, pe care le-am lăsat să stea cuminți pînă prin decembrie. Atunci am pus maceratul, doar alcoolul, nu și bobițele, doar într-o damigeană cu vin, că am zis să-mi rămînă și una cu vin alb, iar după fro 4-5 zile am tras vinul, și cel alb și cel roze, a doua oară de pe drojdie.
După adăugarea maceratului s-a simțit oareșce diferență de gust între cel alb și cel roze, albu` era parcă mai fresh, cel roze părea mai sec, poate foarte puțin astringent și cu altă aromă plăcută dar greu de definit în plus. Așa arată:
09.04.2019
83.1KB
Am spart lemnul in aschii mai groase si mai subtirele si l-am spalat in 2 ape timp de 48 de ore. S-a ingalbenit frumos apa si mirosea destul de puternic, dar nu stiu sa definesc clar mirosul. Am uscat din nou aschiile, iar astazi le-am tinut la cuptor cam 2 ore si jumatate la 200 de grade. Pustiul meu tot venea prin bucatarie sperand ca nevasta face vreo prajitura. Pana la urma a trebuit sa bagam si un chec la cuptor sa scapam de gura agitatului...
DEsi parea ca nu s-au ars cine stie ce, lemnele arata grozav in comparatie cu cele netratate. Va pun si niste poze pentru exemplificare.
31.01.2016
46.6KB
in afara de carnate zilele astea am pregatit cazane ,imprumutate de pe la vecini si am facut o serpentina pentru racire .
18.02.2014
54.3KB
:hi:
si al doilea ...
27.03.2019
59.9KB
dupa toate probele a venit momentul mult asteptat (de matusa) . am golit incarcatura de curatare (frate s-a facut cazanul bec ,unde curgea o picatura de lichid se curata pe loc )
am spalat cu apa si am trecut la incarcarea materiei pretioase . am pus la fiert butoiul de 60 l .a incaput numai bine in cazan .dupa ce l-am incarcat a facut baba o gaura in sfecla din cazan si mi-a zis :baga apa . am mai pus vreo 10 l de apa pana sa vazut in gaura babei ,cam pana la jumatatea cazanului . apoi a aruncat doua maini de faina de porumb peste sfecla ( asta e ca sa nu faca spuma sa dea in nas ,zice ea) si am pus capacul . am facut foc din nou ,o minunatie cum functioneaza cazanul pe ulei , era deja cald imediat a inceput sa se incalzeasca .
frate , cand aproape sa curga a trebuit sa plec de urgenta ,asa e mereu cand te distrezi mai bine te cheama datoria . a ramas matusa singura cu cazanul . m-am si gandit ,si asa nu o sa iasa nimic ce sa mai stau si eu ?
era cam ora 14 . le-am zis celor de acasa sa ma sune cand curge sa-mi spuna ce iese . a mai trecut vreo jumate de ora cand ma sunat nevasta-mea . deja erau vreo 4 l de tuica de vreo 50 grade . nu mi-a venit sa cred .
in fine cand m-am intors acasa am gasit comoara : 6,5l la 50 grade si 3,5 l la 27 grade . masuratorile facute la temperatura de 20 grade . va rog sa ma credeti pe cuvant . nu mi-a venit sa cred .
le-am spus sa o ia (tuica) pana se schimba gustul ,pana se acreste si nu au scos nici fruntea ,urmand sa o mai distilez odata .
ce sa zic inafara de tarie cea de 50 grade este foarte buna la gust la fel si cea de 27 ,nu este deloc acra sau sa aiba alt gust neplacut . am prins curaj.
18.12.2013
51.9KB
Coloana trece la limita pe langa hota.
27.02.2012
30.5KB
Iată reţeta mea de cidru de mere:
Congelare:
- Se aleg mere foarte dulci şi se pun la congelator pentru câteva zile.
- Se scot şi se lasă la dezgheţat.
Presare:
- După ce s-au dezgheţat devin foarte moi şi se rup în două cu mâinile.
- Se pun într-o pânză de nailon şi se leagă strâns ca într-un sac. Pânză de nailon găsiţi la magazine de perdele şi draperii şi o puteţi coase ca un sac la croitorie.
- Se presează cu o presă de struguri (eu mi-am improvizat ceva mult mai simplu). Iese cam 7,5 litri must din 10 kg mere.
Fermentare:
- Se pune drojdie de vin alb sau şampanie în cantitate de un gram pe litru de must şi se lasă să fermenteze până termină. Durează cam 2-3 săptămâni.
Carbonare:
- După ce a fermentat complet se trage la sticle împreună cu o cantitate mică de zahăr pentru carbonare. Cantitatea de zahăr pentru carbonare trebuie să fie între 5 şi maxim 10 grame zahăr pe litru de must. Se pot folosi ori sticle de bere cu capse metalice, ori sticle PET, fiecare din metode având avantaje şi dezavantaje.
- Carbonarea durează 2-3 săptămâni.
Depozitare:
- Sticlele cu cidru sub presiune pot rezista multa vreme datorită patului de CO2. Este de preferat să se ţină în încăperi răcoroase şi ferite de lumină.
18.01.2012
46.2KB
Incepe sa se limpezeasca. Mai se vad cateva bule iesind. Pana maine seara cred ca se termina.
01.04.2012
46.9KB
Am facut si eu, in cele din urma, un suport pentru papagal.
03.04.2012
37.5KB
Acelasi gen de constructie pt. serpentina de racire (teava in furtun) am sa o adopt si eu.
M-am gandit la montajul din foto de mai jos (in desen este reprezentat un capat al
serpentinei de racire), ramane sa experimentez daca rasina epoxi va etansa perfect.
12.06.2012
27.7KB
Si eu la fel le las, 2-3 ore sau pana devin bronzate dar nu arse.
Este interesant sa pui si bete coapte la temperaturi diferite.
23.11.2021
37.7KB
:hi: Alex
… in singurul bulletin de analiza pe care eu l-am gasit :uimit: si pe care l-am pus aici pe prima pagina ;) … metanolul e sub 5 mg/L :zzz: … adica nu au putut sa-l evalueze :nod:
… nu sunt chimist … dar cred ca vorbim de aceleasi lucruri :uimit: … adica in diagram Fe-C metalul = aliajul de Fe+C se topeste la 1147C daca avem 4,3% C :zzz: :nod: … asta chiar daca Fe pur se topeste pe la 1539 C :nebun: … aici era paranormalul eutectoid :rotfl: punctul de topire coboara aproape 400C
:hi: :hi:
16.01.2021
50.3KB
Alta.
07.08.2024
63.2KB
:hi: :hi:
Asta e rezultatul orez …
- limpede si fara prea multe arome -SPECIFICE OREZ
- oricum am folosit prea mult maltaz aromat … 0,5 Kg fum + 1 Kg ciocolata + 1,5Kg caramel
orezul nu se simte … poate un usor iz de piine in cozi
si ca si arome … clar ciocolata e f. tare … apoi poate fum-ul si caramelul la sfirsit …
o sa vedem ce zice vremea – dupa ce st ape aschii … artar + stejar …
... poate ca o sa pun si cireshh
Stoarcere … am facut un test … cu o mica masina manuala cu shnec pt stors fructe-legume …
Treaba pare sa mearga …
dar ca si zeama dupa stors la mana prin presare in sita … e vorba de 10%-max 15% din greutatea de grine ude (aici maltz )
O sa cintaresc sa vad cam cit fac toate grinele … sa vedem cita zeama se pierde …
si apoi sa vedem daca merita investitia si munca ???
:nebun:
Am cintarit ...
-si e vorba de 7Kg de maltz umed aruncat pt 5 kg maltz uscat -2Kg mai mult
Co metoda de mai sus se pot recupera 10-15%
==> deci max 1L --PT MAI MULT -TREBUIE CENTRIGUGA
... Eu am bagat 20L si am scos min.17L ==> o pierdere de max.15%
MERITA STORS CU O MASINA CA MAI SUS ? .. PT 1L DE BERE DIN 20L ???
NU PREA CRED !
:hi:
01.04.2019
38.3KB
Aveti aici si condesatorul cu pompa pentru condesatorul de la refux
27.02.2012
33.1KB
:hi:
primele rezultate ... la trioratata :rotfl:
... ca sa recapitulam ...
in poza avem un Caberlot= must ravac ;) =14%
un Chardonnay+Fraga Alba pus peste boasca= tot ravac :uimit: =12%
si un cidru de mere 50% pus peste boasca :zzz: =10%
... o sa urmeze storsul pt ... calvados :nod:
Comentarii :
Cred ca 25% fraga Alba e prea mult :nod: ... urma aia de foxat e prea tare => sa vedem ce adduce stejarul ??? :uimit:
Cidru ... mai exact CidrIN ca e si vin cam 50% ... promite ... se simte marul ... cred ca stejarul va ajuta gustul = va da un plus de corp :nod: ... si CLAR e sec la 10% = MERGE
( se pare ca 10-15% Fraga e procentul dorit ... adduce aroma dar nu si ... FOXATUL)
:hi: :hi:
P.S.
limpezirea pare sa mearga greu la ... fraga si la CidrIn
29.11.2019
44.9KB
...fa un butoi ... SINE
12.06.2016
40.4KB
Am luat un densimetru rusesc (desta am gasit) pentru vin.
Arata 10 grade :) sper ca citesc ce trebuie .
09.09.2013
24.7KB
:hi:
Sam … asta e idea de Dublu-Melc ==> conectarea in cercul negru cu o mufa
;) :nod: :zzz:
p.s.
… pt disinfectant ajunge si 40% Sam … pt ca 2 de 40 da 80 :zzz::zzz:
30.08.2020
15.4KB
sau
22.09.2015
27.3KB
...sau pur si simplu...
23.02.2012
19.5KB
Nu foarte marunt, pentru ca vor fi tratate termic...
15.03.2012
44.8KB
începutul finalului construcţiei e cam aşa:
nu am avut rabdare sai trag o curatie si pe afara, interiorul, (cazan, teava de legatura, serpentina din racitor) sa curatat la proba cu foc: "trage hornu fumu sau nu, primu foc la caramida poaspat zidita, sa nu fortezi cu foc, ca nu mai lega caramida de tigan cu "mortaru bio", adica LUT, adus de unde stie bunu ca e bun la sobe.... si cam asa..
finalul, (de la poza si pana acu am mai adus ceva modificări, dar nu în parţile esenţiale), asa arata înainte de primu foc....,
e drept ca ulterior a mai iesit fumu si pe unde alimentez focu cu lemne, nu numai pe cos-horn de... motive: ceata, presiunea atmosferica, etc., in prima parte a concediului 2014 refac evacuarea fumului.
23.02.2014
34.8KB
Pentru ca suntem de ceva vreme impreuna, socotesc de bun augur sa ne stim si fizionomiile unii altora.
De ceva vreme va socotesc prietenii mei si as vrea sa nu trec pe strada vreodata pe langa voi si sa nu va recunosc.
Incep eu:
Bucurestean 32 de ani, casatorit, am o fetita de 1 an si 4 luni
Pasionat de distilare, aquascaping, gastronomie si apicultura.
27.11.2012
81.1KB
Ieri, in timp ce postam jurnalul de malt whisky, am pus de mamaliga. =D :razz:
Am cumparat 3 kg de malai din Obor. Malai taranesc nu din acela grisat de care gasesti in magazin.
28.03.2012
31.2KB
Prima distilare de dulceata,si a 2 a pusa la fermentat.S-a meritat sa fac curat in beci.
23.06.2022
37.3KB
În sfîrșit am început și io treaba... Și am în plan și vreo 50 de litri de gin. :D
Și-o poză de la locu` faptei...
10.06.2021
60.5KB
Am stors si cidrul de saptamana trecuta. Mie mi-a iesit cam 14 litri la prima stoarcere, din alea 20 kg. Cam greu a mers. Iesea cu pulpa cu tot.
04.11.2012
38KB
Cred că s-a dus spre 10* berea, probabil din cauza spălării tărîțelor și a încă unei stoarceri, d-aia mi-au ieșit și fro 250ml de 65* în plus față de cît scoteam de obicei, că grîul a fost mai prost parcă.
Vedem ce-o ieși din plămezile cu grîu bun, da` au cam 16-18 zile și deocamdată tot mai fermentează...
Aseară am amestecat într-un butoi ca să-i stric patul de drojdii de le suprafață, arăta așa:
30.03.2019
101.5KB
ţuţuşca pe unde curge licoarea înveselitoare...
17.01.2012
31KB
Prima asamblare a elementelor cazanului. Elementele sunt nefinisate, exact cum au iesit de la drucbanc.
13.08.2015
44.6KB
fratilor , va salut din budapesta :hi: :hi: :hi:
si daca tot sunt aici , m- am gandit sa va cinstesc
cu un vin din partea locului .
03.02.2015
36.6KB
acesta este cazanul.
anul trecut am facut la un cazan mai micut si tuica , curgea 1 litru / minut , dar sa nu intelegi ca , curgea mereu asa . la inceput mai incet asa tare curge cam 70 % din timp.
23.05.2012
21KB
Cazanelu '
13.01.2019
57.9KB
Mda. Asta cu varsta incep sa o simt si eu... :(
Uite schita de care zicea Caberlot
15.11.2012
42.9KB
plus 1
16.08.2014
51.3KB
doi melci de bronz dispusi in paralel !
04.10.2015
22KB
am mai facut un test ...
... cu acelasi maltz ... si am obtinut 240g/L cu schema de mai jos :
Mash:
Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F)
Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F)
Raise mash temperature to 64°C (147°F)
Rest for 20 minutes
Raise mash temperature to 72°C (162°F)
Rest for 30 minutes
Iodine test normal
Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out
:uimit: mash-out asta se vrea o pasteurizare la cald ?
SE PARE CA ... PLAMADIREA PE TEMPERATURI IN CRESTERE DA MAI BINE
... o sa mai fac azi un test
... la temperaturi in scadere am avut 215 ... si la temperaturi in crestere 240
la tura 2 am pus drojdie turbo , un virf de cutit aseara ... acum arata asa :
(obs. la tura 2 aproape toate boabele s-au ridicat sus ... zaharisirea mai buna ??? ... stg.2 si dr.1 )
27.12.2012
37.2KB
si inca una sa ma vedeti mai bine :)
28.11.2012
46.2KB
Sam :hi: , Caberlot :hi:
Pun poze cu presa. Am facut-o la viteza din ce materiale am avut pe la tara ramase de la diversele amenajari facute acolo. Surubul si piulita le-am avut.
Coloanele sunt teava 50x30 iar distanta intre ele 400 mm. Cilindrul (h=400 mm) este o teava diametru 200 mm, ramasa de la executia unui put.
Intre cilindru si placa de baza va fi o tava prevazuta cu un stut, in care se colecteaza zeama de fructe. Sacul interior este confectionat din material de plasa insecte.