Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cezi Profile
Femeie
23 ani
Vaslui
cauta Barbat
27 - 80 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Alcool din orez Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am încercat-o şi p-asta, alcool din orez.
Randamentul obţinut este cel mai bun dintre toate cerealele cu care am lucrat.
Ca să vă faceţi o idee, din 10 kg orez cu 80% amidon se poate obţine 4,7 litri alcool pur.

Mai întâi trebuie să ne asigurăm că avem la dispoziţie toate echipamentele şi ingredientele necesare si anume:
- 10 kg orez alb cu bob rotund
- 3 kg orz încolţit
- Drojdie de bere
- O oală de 50 de litri
- Maşină de tocat carne sau orice maşinărie de măcinat orzul încolţit.
- Termometru alimentar cu sondă (cele pentru friptură sunt ok)
- Cazan de distilare cu serpentină sau coloană de reflux.

Pentru ca amidonul din orez să poată fi fermentat el trebuie mai întâi descompus până la zaharuri fermentabile (glucoză, maltoză ) cu ajutorul enzimelor (alfa-, beta- şi gluco- amilaza) din orzul încolţit.

Să începem cu încolţirea orzului:
- 3 kg orz se lasă la înmuiat în apă 24 de ore
- Se varsă apa şi se răstoarnă orzul pe o suprafaţă întinsă. Încolţirea se consideră încheieată când mustăţile ajung la 2-3 cm, durează 4-7 zile.
- În tot acest timp orzul se stropeşte şi se întoarce cu grijă.

Brasajul:
- În oala de 50 de litri se varsă 30 litri apă şi apoi orezul. Se dă drumul la foc moderat şi NU se amestecă deloc, altfel riscaţi să vi se ardă! Se fierbe orezul ca pentru pilaf.
- Între timp, orzul încolţit se dă prin maşina de tocat carne şi se amestecă cu apă călduţă ca să aibă o consistenţă fluid-vâscoasă, ţineţi-l aproape. Atenţie, orzul încolţit nu se fierbe!
- După ce orezul a fiert se lasă să se răcească până la 72 de grade Celsius. La această temperatură se adaugă o treime din cantitatea de orz încolţit şi se amestecă. Se pune capacul şi se acoperă bine cu pături să menţină temperatura cât mai stabilă. În această etapă acţionează alfa-amilaza, enzimă care se ocupă cu lichefierea amidonului şi producerea de zaharuri nefermentabile (dextrine). Pauza durează 20 de minute timp în care decoctul se fluidifică.
- După pauza de lichefiere se lasă să se răcească în continuare până la 62 de grade Celsius şi se adaugă restul de orz (două treimi). Acum, sub acţiunea beta-amilazei se produce zaharificarea amidonului cu producerea de zaharuri fermentabile. Se acoperă şi se înveleşte foarte bine oala. Pauza de zaharificare dureză o oră şi se poate constata că decoctul devine dulce.
- După pauza de zaharificare se dă deoparte pături, capac, tot şi se lasă să se răcească de la sine până la temperatura ambientală. Răcirea poate dura câteva ore bune, dar dacă dispuneţi de sisteme de răcire rapidă este cu atât mai bine.
- La 35 de grade eu mai adaug 1 kg de orz încolţit. Mai există o enzimă (gluco-amilaza) din orzul încolţit care lucrează chiar şi în timpul fermentaţiei. Ea rupe moleculele de maltoză şi unele zaharuri nefermentabile din plămadă producând glucoză.
Acum avem în jur de 45 litri decoct dulce gata de însămânţarea cu drojdie de bere.

Fermentarea:
Prepararea starterului (opţional):
Într-un bidon de 5 litri se varsă 1 litru din decoct şi 3 litri apă la 25 de grade C.
Se agită foarte bine să se aerisească şi se presară 10 grame drojdie de bere uscată.
După un timp începe să facă spumă. Este bine sa se agite cât mai des în tot acest timp.
Când drojdia e în plină activitate şi fermentează viguros (cam după 3-4 ore) se varsă întreg starterul în decoctul mare, se amestecă şi se pune capacul.

Dacă nu vreţi să folosiţi starter rehidrataţi 50g drojdie uscată în juma' de litru de apă iar după 15 minute turnaţi în decoct.
Fermentarea durează cam 10 zile. Dacă aveţi zaharometru pentru vin verificaţi densitatea, ar trebui să aibă 0-2% zaharuri rămase. Exprimat în densitate îneamnă cam 0.997 - 1.007
După fermentare, plămada va prezenta două părţi egale: o parte lichidă de deasupra şi o parte vâscoasă de la fund. Partea lichidă se poate îmbutelia în sticle ca şi "vin" din orez dar varianta distilată mi s-a părut mai acceptabilă la gust.

Dacă aveţi cazan simplu cu alambic este de preferat să faceţi două distilări. Dacă cazanul este prevăzut cu coloană de reflux ajunge şi doar o singură distilare.
Este de indicat să folosiţi o metodă împotriva arderii pe fundul cazanului (cazan dotat cu amestecător sau cazan pe baie de apă/ulei sau puneţi 3-4 cm nisip sau pietriş pe fundul cazanului ori diluaţi plămada cu apă în cazul în care este prea vâscoasă.
Pentru instalaţia simplă cu alambic faceţi prima distilare rapid. La cea de-a doua trebuie să separaţi fracţiunile: frunte, mijloc, coadă.
Se aruncă primii 250 ml din 50 litri plămadă (conţine acetonă, metanol şi alte substanţe improprii consumului). Dacă separaţi de la prima distilare aruncaţi mai mult, 500 ml.
Mijlocul se opreşte când tăria alcoolică scade prea mult iar gustul devine neplăcut. Atunci se începe colectarea cozii care poate fi tratată cu cărbuni şi adăugată în următoarea plămadă pentru distilare.

Mie, cu reţeta asta mi-au ieşit 5 litri alcool de băut la 78 de grade. Îndoit cu apă la tăria de oameni normali, rezultă cam 10-12 litri "ţuică" de orez. Gustul este ca de ţuică dar fără aromă, mai apropiată de vodcă. Acum stă pe cărbuni şi dispare aroma de la o zi la alta.

Reţeta se poate face cu orice cereală cu mici diferenţe.

Modificat de Samogon (acum 12 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
REVIN cu obsesia mea ... GUSTUL ?

ce ne poti spune despre gust ?
cum a iesit , ce aroma are . buna sau nu prea ?
comparativ cu PORUMBUL cum e ?

intreb toate astea pt ca ... acum 5-6-7 ani ... am facut greseala sa iau o sticla de ... SAKE ... WEAKK (parca era o spalatura de butoi ... si cam puturoasa)... nici la dusmani nu am dat din ea ... am mai dat la prieteni sa guste ca sa nu mai cheltuie si ei banii 

... si acum 3-4 ani am gustat ceva dublu-triplu distilat din orez adus de la mama lui din china ... tare cred ca 50% si o aroma care nu mi-a placut de nici un fel ... chiar daca chinezul care m-a servit era f. incintat ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Păi am scris ce gust are. Seamănă cu celelalte cereale, nimic deosebit. Când inspiri din pahar după ce l-ai golit simţi o aromă de fân.

Sake-ul se face cu ajutorul unui mucegai care fermentează în paralel cu drojdia, e cu totul altceva.
E posibil să fi nimerit tu un sake prost.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
In 2004 am executat o misiune cu carabinierii timp de 6 luni. Timp suficient sa gustam unii altora bauturile. Evident ca tuica si horinca noastra a batut la fund grapa lor. Au ramas placut impresionati de Bautura noastra pentru ca i-am servit cu ce aveam mai bun. Daca ar fi nimerit italienii o tuica proasta ar fi gandit exact cum gandesti tu despre sake.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ultima dată am făcut cu spărtură de orez, este orez spart. În Carrefour şi Mega Image am găsit cu ~2,5 lei/kg.

alcool din orez ultima dată făcut orez, este orez spart. carrefour şi mega image

35.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ma gindeam ca ... da diferit 

la wisichi ... cica difera aroma ... de la secara la porumb si la amestec 

dar nu-mi bat capul cu ... diferentele lor 

era doar bine de stiut !

prefer sa ma focalizez pe coniac !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Astazi am primit in dar o sticla de alcool din orez de la samogon (printre multe alte stice cu diverse).
Nu pot sa spun decat ca de astazi pruna a cazut pe locul 2 in clasamentul papilelor gustative. Este pe departe cea mai buna tarie de casa pe care am gustat-o pana acum. Probabil ca joaca un rol important si maiestria distilatorului insa de astazi eu ma declar fan orez.
Samogoane, asta e reteta mea favorita de pe forum. Sa traiesti!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Astazi am primit in dar o sticla de alcool din orez de la samogon (printre multe alte stice cu diverse).
Nu pot sa spun decat ca de astazi pruna a cazut pe locul 2 in clasamentul papilelor gustative. Este pe departe cea mai buna tarie de casa pe care am gustat-o pana acum. Probabil ca joaca un rol important si maiestria distilatorului insa de astazi eu ma declar fan orez.
Samogoane, asta e reteta mea favorita de pe forum. Sa traiesti!



E FOARTE CLAR CA :
... MAIESTRIA DISTILATORULUI JOACA UN ROL CEL PUTIN LA FEL DE IMPORTANT CA SI MATERIA PRIMA !!!

FELICITARI pentru Samogon !!!
in cazul asta poti sa dai lectii la chinezi 
asa cum am zis ... am baut un rachiu de orez triplu distilat adus din china de un chinez -dar nu am fost impresionat ...

PUN PE LISTA MEA ... UN ALCOOL DE OREZ ! ...
nu stiu cind o sa am timp ... DAR E PE LISTA !!!

Maestrul Rachier ... ne poate da ceva sfaturi acum la cald ?
... ceva despre cum a separat fractiile ?




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu stiu daca ma crezi dar distilatul din orez al lui samogon are un iz de whisky dar o aroma aparte pe care nu am intalnit-o la alte bauturi. Pe mine unul m-a dat gata bautura asta si nu e maturata inca. E asa de buna incat o pun pe lista de lucruri pe care trebuie sa le fac.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
eu deja AM PUSO !

... AM PUS INTREBARI DESPRE AROMA ...
DAR SAMOGON A FOST MODEST IN EXPLICATII ... A ZIS CA ARE UN USOR IZ DE FIN ... asta e bine !
asa cum am mai zis ... despre tamaioasa romaneasca se spune ca are un usor parfum de flori de fin  ...

E PE LISTA !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Foarte bune reţetele tale de gin, Caberlot. După cum i-am spui şi lui Iunicu, eu nu am termen de comparaţie şi nu ştiu cum ar trebui să-mi iasă. Sincer să vă spun nu m-am mai apropiat de vreo alcoală din comerţ de câţiva ani buni.

Cred că am mai spus, am ajuns la concluzia că-mi lipsesc nişte papilele gustative. Probabil că asta e un handicap în meseria de rachier... dar şi beethoven a compus simfonia a 9-a fiind surd.

Eu am băut şi acum un degetar că m-a făcut curios Iunicu (de parcă n-aş ştii ce am în casa). Sincer am adulmecat peîndelete dar mai interesant mi se pare efectul decât gustul

Despre separări... păi în general fruntea - 0,5% din plămadă, mijlocul - 3 sferturi din distilat şi coada 1 sfert. Când e cu semnul întrebării colectez în borcane şi le gust peste câteva zile, stabilesc unde le torn, în mijloc sau în cozi. Nu-i niciun secret.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Foarte bune reţetele tale de gin, Caberlot. După cum i-am spui şi lui Iunicu, eu nu am termen de comparaţie şi nu ştiu cum ar trebui să-mi iasă. Sincer să vă spun nu m-am mai apropiat de vreo alcoală din comerţ de câţiva ani buni.

Cred că am mai spus, am ajuns la concluzia că-mi lipsesc nişte papilele gustative. Probabil că asta e un handicap în meseria de rachier... dar şi beethoven a compus simfonia a 9-a fiind surd.

Eu am băut şi acum un degetar că m-a făcut curios Iunicu (de parcă n-aş ştii ce am în casa). Sincer am adulmecat peîndelete dar mai interesant mi se pare efectul decât gustul

Despre separări... păi în general fruntea - 0,5% din plămadă, mijlocul - 3 sferturi din distilat şi coada 1 sfert. Când e cu semnul întrebării colectez în borcane şi le gust peste câteva zile, stabilesc unde le torn, în mijloc sau în cozi. Nu-i niciun secret.


EU MAI CUMPAR CITE CEVA DIN COMERTZ ... DOAR CA SA AM IDEII ... SI DE OBICEI SUNT DEZAMAGIT ... RAR SARE PESTE CE FAC EU   

DA POATE CA ITI LIPSESC NISTE PAPILE ...    CUI NU II LIPSESC ?
DAR SIGUR CA AI UNELE = "PAPILELELE" BUNE SI BINE ANTRENATE PTA CA AI PRIMIT LAUDE      deci probabil ca ai destule papile care mai si functioneaza 

la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ...
... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...

DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL     

FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC :
1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA
2. CAP 5%+5%+5%
3. INIMA 55-60%
4. COADA 5%+5%+5%
(STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT)
ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML

   

P.S.
ramane pe lista de proiecte orezul ...
oricum ... poate pt. ca e alb ... dar orezul pare mai curat decit porumbul ... poate si rezultatul e mai BUN ???


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Domnilor, daca tot puneti retete, puneti-le traduse sa inteleaga tot omu'.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Da! Si dupa ce le traducem in romana le facem si topic separat pentru ca omul intra sa citeasca despre orez si da cu nasul de retete de gin.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu unul prefer un text în limba originală (chiar dacă nu înţeleg 100%) decât unul tradus. Traducerea poate fi mai mult sau mai puţin corectă iar când vine vorba de termeni tehnici lucrurile se complică şi mai mult.
Evident, dacă vorbim de persoane care se descurcă anevoios cu engleza atunci traducerea e cea mai bună opţiune.
Oricum, bine că am aflat, de acum când găsesc ceva interesant traduc înainte sa postez.
Totuşi, cu ceva efort cred că s-ar rezolva şi problema englezei în câţiva ani, ceea ce este un lucru necesar în zilele noastre. În română nu găseşti mai nimic pe net.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Fiecare termen are un corespondent in limba romana. Iar forumul asta are ca scop tocmai rezolvarea lipsei de informatii in limba romana.
O sa te rog Caberlot sa deschizi un nou subiect cu denumirea ''Retete de gin'' unde sa copiezi cele 2 posturi de aici ca sa le pot sterge pe astea si sa continuam acolo discutiile despre gin.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
OK !

o sa dechid un topic despre gin ...

cit despre tradus informatiile ... imi pare tare rau , dar nu am vreme ... cind ai un BEBE de citeva luni ... ai mari probleme cu SOMNUL ... 

PLUS---SI EU PREFER SA DAU INFORMATIA ASA CUM O GASESC ... TRADUCEREA POATE SA SCHIMBE SENSUL   

... si oricum ... jumatate din treaba e facuta

DACA TOTUSI ... E CINEVA CARE VREA O ANUME RETETA ... O SA INCERC SA O TRADUC !



PS :
CUM DRACU SA TRADUCI PARROT IN ROMANA ... SI SA OBTII "DISPOZITIV PT CITIT ALOLEMIA IN DIRECT DE LA TZEGHE "

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt total deacord cu Caberlot.
E vorba de expresii şi jargoane englezeşti pe care dacă le-ai traduce "mot a mot" ar ieşi ceva fără sens şi deranjant la ureche. Numai uitaţi-vă cum traduce google translate... dezastru. Dacă nu traduci chiar "mot a mot" şi încerci să adaptezi cuvintele încât să sune ok, deja te depărtezi prea mult de la nuanţa originală a textului.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca am numi-o ''eprubeta papagal'' ce s-ar intampla?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nimic 

eu prefer sa preiau termenul ... parrot ... sau papagal 

sa nu ajungem la ... nassuflete sau gitlegau etc.



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:


la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ...
... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...

DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL     

FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC :
1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA
2. CAP 5%+5%+5%
3. INIMA 55-60%
4. COADA 5%+5%+5%
(STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT)
ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML


Ideea ta e foarte bună, arată-ne şi nouă tabelul ăla dacă nu e vreun secret profesional 

Pierderi de randament n-ar avea de ce să fie dacă totul e izolat bine şi răcit cum trebuie. Apropo, la mine nu miroase în timpul distilării decât la sfârşit când desfac cazanul şi arunc borhotul. Deci mofturile unora cu "vai, miroase", pică. Mai nou, nici nu mai desfac imediat, las să se răcească până a doua zi si torn borhotul în pet-uri de 10 litri şi dau cuiva care are animale. E cel mai bine aşa.

Ca să curăţ uşor coca uscată pun nişte cârpe ude deasupra şi las o zi. Se înmoaie şi se şterge fără probleme.
De curând am aflat că se pot folosi şi macaroane înmuiate în apă în loc de râme de cocă.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:


Caberlot a scris:


la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ...
... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ...

DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL     

FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC :
1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA
2. CAP 5%+5%+5%
3. INIMA 55-60%
4. COADA 5%+5%+5%
(STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT)
ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML


Ideea ta e foarte bună, arată-ne şi nouă tabelul ăla dacă nu e vreun secret profesional 

Pierderi de randament n-ar avea de ce să fie dacă totul e izolat bine şi răcit cum trebuie. Apropo, la mine nu miroase în timpul distilării decât la sfârşit când desfac cazanul şi arunc borhotul. Deci mofturile unora cu "vai, miroase", pică. Mai nou, nici nu mai desfac imediat, las să se răcească până a doua zi si torn borhotul în pet-uri de 10 litri şi dau cuiva care are animale. E cel mai bine aşa.

Ca să curăţ uşor coca uscată pun nişte cârpe ude deasupra şi las o zi. Se înmoaie şi se şterge fără probleme.
De curând am aflat că se pot folosi şi macaroane înmuiate în apă în loc de râme de cocă.


o sa caut tabelul SI O SA-L POSTEZ.
IDEEA E CA ... VA TREBUII SA POSTEZ UN FISIER EXCEL ... pt ca sa poata fi folosit de oricine pentru situatia lui --- adica sa isi puna el valorile lui ... volumul de start si gradele de plecare ... apoi fractiile lui=ce vrea sa adune ... si intimpul primei functionari -in special ... la cite grade curge

NU DA 100% PT CA NU MERGI CU DISTILATUL PINA LA CAPAT ... 0% PE IESIRE ...
... SI PT. CA CEVA SE MAI SI EVAPORA=nu condesam 100%

DESPRE MIROS :
NICI LA MINE NU MIROASE "SA ITI MUTE NASUL" ... dar daca vii de afara se simte un f.f. usor iz de alcool  (sa fim seriosi , si daca te pui pe baut palinca se simte cind intrii in casa ) ... deci totusi ceva mirosuri sunt !

SI ACUM ...
COZILE ALEA CARE MIROS F. TARE ... erau la o instalatie de distilat sub VACUM ... ori noi stim ca apa fierbe la 70C daca scazi presiunea cu 0.3bar - DATELE SUNT IPOTETICE ... DAR ce se intimpla cu restul chimicalelor ? CINE NE GARANTEAZA CA SI PT. RESTUL CHIMICALELOR PUNCTUL DE FIERBERE COBOARA TOT CU 30C ???
... daca treaba nu e proportionala ... atunci ... FRACTIILE SUNT ALTE PROCENTE SI ALTE COMPOZITII
EU PERSONAL ... LA DISTILAREA A DOUA=LAMURIRE ... AS PROCEDA CLASIC !
 

PT CURATAT aluatul procedez la fel ... inmoi tevile de azi pe miine si apoi curatatule o chestie de 5 min

TRUC: amestec faina cu apa APOI TAI NISTE BEZI LATE DE 5 CM DE SERVETELE DE STERS LA ROL = SERVETELE STERGE TOT ... ung benzile astea cu faina si "pansez" tevile ... in foto cu "instalatia de parfumuri" se pot vedea benzile albe   
(avantajul e ca avem o faina cu armatura-mai rezistenta ... )

CE E IN ROSU SUNT DATE CARE TREBUIE INTRODUSE !!!



alcool din orez samogon scris:la separari procedez cam tine ... borcane ... dar iau fractii care

81.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Super treaba asta cu coca armata. Am notat metoda.
Sarumana si pentru tabel!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Super treaba asta cu coca armata. Am notat metoda.
Sarumana si pentru tabel!



pai cum facem ca sa ai ... fisierul in excel ?

VALORILE IN ROSU TREBUIESC MODIFICATE PT. CA :
-volumul de la care pleci e diferit
-gradul alcolic e diferit
-comportarea fiecarui alambic e diferita in functie de constructie
-depinde de modul de incalzire ce rezulta , o incalzire mai redusa da un reflux mai mare proportional vorbind ... deci rezultatul are mai multe grade ... etc.
- NU STIU ... DAR POATE CA SI ... DIFERITE PLAMEZI SE COMPORTA DIFERIT ???

DAR TREABA SE AJUSTEAZA USOR DACA AI FISIERUL ... VERIFICI CU PAPAGALUL CITE GRADE IES ... MODIFICI ... ==> STII CIT VOLUM COLECTEZI + VERIFICI GUSTUL ... = AI FACUT SEPARARILE !!!



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ASTA E O VARIANTA MAI VECHE ...

cind incercam sa ... fac un grafic ca sa inteleg cum merge "cazanelul"

INCA MA GINDESC CA vin sau alte solutii alcoolice din apa+zahar sau melasa merg cam la fel ...

la fructe e diferit poate ...

dar la lamurit = distilarea a 2-a ... treburile trebuie sa mearga cam la fel !



nu am tot timpul chef si timp sa tot gust ... plus ca daca gusti prea des scade precizia la PAPILA ... si se poate lasa cu dureri de cap 

alcool din orez asta varianta mai veche ... cind incercam ... fac grafic inteleg cum merge inca

75.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Vezi ca ai PM cu metoda de expediere a fisierului exel.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Aşa e Caberlot, se vede că ai studiat.
Plămezile, într-adevăr, se comporta diferit. Dintr-o plămadă mai vâscoasă se evaporă mai greu alcoolul, trebuie focul mai tare, izolaţie mai bună. Problema e că gustul de la picurătoare nu-l simţi bine decât abia peste câteva zile.
Când faci două distilări în alambic măcar ai văzut cum evoluează treaba şi mai ai o şansă la a doua distilare, pe când cu coloana nu ştii la ce să te aştepţi.

Cu coca ne-ai dat o idee excelentă. Aş încerca cu fâşii de prosop late de 2 cm. le bag în apă şi le trec prin făină, apoi le pun între marginea oalei şi capac să închidă ermetic. Ce zici?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
prosopul sa fie 100% din bumbac ... poate pansamentul e mai bun  e mai rar si armatura nu se pune prea deasa ...

eu amestec faina cu apa si apoi ung fisiile de hirtie cu amestecul de faina pe o parte ... si apoi "pansez"

PT OALA AM FACUT O GARNITURA ... am mai zis asta...
...din furtun transparent de laborator pe care l-am spintecat pe lungime si apoi l-am lipit la capete la flacara unei brichete ... a iesit un fel de "keder" ... un U intors care incaleca marginea oalei ...



AM VRUT SA SUBLINIEZ CA ...
LA LAMURIT IN ALAMBIC SIMPLU STIM CAM CUM SE COMPORTA AMESTECUL
... LA DISTILARE SUB VID ... POATE CA E LA FEL 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, tifon din-ăla la sul, merge. Înseamnă că tu faci aluatul mai moale, fluid-vâscos aşa.
Eu coca o fac tare, ca o plastelină şi o rulez pe masă, fac o râmă lungă cu care înconjor capacul pe margine. Apăs capacul pe oală, pun agrafele şi aia-i tot.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Samogoane aseara m-am facut prastie cu orezul tau. Zice Iulia ca am venit la pat sprijinit de pereti, eu nu mai tin minte nimic.
Pot spune ca da o mahmureala suportabila!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Să-ţi fie de bine!
Azi am mai luat 16 kile de spărtură. Am golit raftul 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Da, tifon din-ăla la sul, merge. Înseamnă că tu faci aluatul mai moale, fluid-vâscos aşa.
Eu coca o fac tare, ca o plastelină şi o rulez pe masă, fac o râmă lungă cu care înconjor capacul pe margine. Apăs capacul pe oală, pun agrafele şi aia-i tot.


da, eu fac ceva ca la clatite ... putin mai gros

tu faci un aluat de gogosi ...
cred ca la ce utilizezi tu ... e mai bun aluatul de gogosi ...
... poate ca un sandivich ... aluat-tifon-aluat ... apoi totul rulat si aplatizat ... sa dea o rima mai rezistenta ...



Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E bună ideea cu fâşiile, eu mă gândeam la macaroanele alea pentru plăcinte şi foietaje (lasagna noodles). Se ţin în apă câteva minute să se înmoaie. Cred că-i mai simplu.

Dacă am plămadă fluidă şi trebuie să o împart în mai multe distilări, evacuez borhotul prin furtun fără să mai desfac capacul şi umplu tot cu furtunul cu plămadă nouă.

Dacă plămada este vâscoasă şi pe baie de ulei atunci e mai complicat.

Încă mă gândesc la simplificarea întregii operaţiuni de evacuare şi reumplere la plămezile groase pe baie de ulei.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

E bună ideea cu fâşiile, eu mă gândeam la macaroanele alea pentru plăcinte şi foietaje (lasagna noodles). Se ţin în apă câteva minute să se înmoaie. Cred că-i mai simplu.

Dacă am plămadă fluidă şi trebuie să o împart în mai multe distilări, evacuez borhotul prin furtun fără să mai desfac capacul şi umplu tot cu furtunul cu plămadă nouă.

Dacă plămada este vâscoasă şi pe baie de ulei atunci e mai complicat.

Încă mă gândesc la simplificarea întregii operaţiuni de evacuare şi reumplere la plămezile groase pe baie de ulei.



PENTRU DISTILAT LICHIDE am brevetat si eu idea de faina armata 

la mine coloana e din 2 bucati + cotul ... deci la lamurire=distilarea 2 am 3 lipituri de facut       ... asa ca doar desfac "holenderul care prinde racitorul - iau capacul cu tot cu coloana ... reumplu si continuu de unde am ramas   

AM FACU COLOANA DIN 2 BUC ... PT A AVEA 3 LUNGIMI DIFERITE DE COLOANA , ADICA 1 , 2 SI 1+2 ... folosesc lugimea maxima cind vreau sa fac alcool ...
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
dar la ideea cu tubul de plastic nu te gindesti ?

... e posibil ca la varianta cu garnitura sa se ceara o stringere mai mare ... eu folosesc 2 bride prinse cu surubuti de capac si fixate de toarte

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ce tub de plastic?

Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult...


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am discutat şi cu SineNomine si zicea că soţia lui a simţit un gust de drojdie în rachiul meu de orez. Este foarte posibil, eu nu mai simt nimic acum că sunt cu papilele amorţite dar alţii din afară observă foarte corect fiecare detaliu.

La distilatele din cereale dacă n-ai drojdie specială n-are cum să iasă ceva de calitate. Cea mai mare parte din aromă o produce drojdia prin fermentaţie. De asta vodca e vodcă, pentru că se folosesc drojdii cu fermentaţie neutră, care dau o cantitate minimă de esteri şi fuzeli. Din păcate la noi pe piaţă nu prea au apărut produse pentru producerea alcoolului în casă şi ca sa fac comandă din afară e mai mare dăraua decât ocaua, de asta m-am resemnat şi folosesc drojdia de panificaţie. Eu sunt mulţumit de ea dar alţii văd că sunt mai sensibili la proprietăţile olfactiv-gustative.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Ce tub de plastic?

Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult...


PAI E VORBA DE UN TUB DE PLASTIC TRANSPARENT DE 5-6mm ...  de tipul celor folosita in laborator sau cele de 10-12-14mm folosite la tras vinul ... sunt flexibile la temperatura camerie ... devin rigide la 4-5C ... sidevin f.f. moi la 80-100C

AM LUAT FURTUNUL=TUBUL si l-am spintecat pe lungime ... apoi l-am montat pe marginea oalei-ca pe un keder=un fel de U intors ... si l-am taiat la lugime=perimetru oalei ... l-am scos si l-am scurtat cu 1cm si apoi am lipit capetele dupa ce am incalzit capetele la flacara unei brichete ...
L-AM MONTAT INAPOI INCEPIND DE LA LIPITURA - IN DOUA DIRECTII STG-DR CA SA NU INTIND DE LIPITURA SI E ACOLO DE1,5 ANI ... 

INAINTE FOLOSEAM ... GARNITURI DE PLUTA ... CARE SE INMUIAU SI NU PREA TINEAU MAI MULT DE 2-3-4 TURE ...
MA STRESAU !
la mine marginea oalei e intoarsa doar ... 2-3 poate 4mm




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Am discutat şi cu SineNomine si zicea că soţia lui a simţit un gust de drojdie în rachiul meu de orez. Este foarte posibil, eu nu mai simt nimic acum că sunt cu papilele amorţite dar alţii din afară observă foarte corect fiecare detaliu.

La distilatele din cereale dacă n-ai drojdie specială n-are cum să iasă ceva de calitate. Cea mai mare parte din aromă o produce drojdia prin fermentaţie. De asta vodca e vodcă, pentru că se folosesc drojdii cu fermentaţie neutră, care dau o cantitate minimă de esteri şi fuzeli. Din păcate la noi pe piaţă nu prea au apărut produse pentru producerea alcoolului în casă şi ca sa fac comandă din afară e mai mare dăraua decât ocaua, de asta m-am resemnat şi folosesc drojdia de panificaţie. Eu sunt mulţumit de ea dar alţii văd că sunt mai sensibili la proprietăţile olfactiv-gustative.


DAA ... DROJDIA DA SI EA AROMA EI ! IDEEA E TOT MAI ACCEPTATA DE MARII SPECIALISHTI DIN DOMENIU ...
(eu la vinuri ... folosesc tot timpul un plic mic=cam cit unul de zahar de drojdii uscate de la champagne-zic ei ... asa ma asigur ca mustul o ia pe drumul vinuli si nu pe drumul otetului ..    --- nu ma pot plinge de aroma !

AM FOLOSIT DROJDIE TURBO ......
... SI AM FACUT ALCOOL DIN ZAHAR SI ROM DIN ZAHAR BRUN+MELASA eu zic ca a functionat f. bine ... parca parca se simtea un f.usor iz de miez de piine ... SI EU AM FACUT DE 2 ORI PE ACEIASI DROJDIE (ZAHARUL L-AM INVERTIT CU ZEAMA DE LAMIIE- SI AM PUS LAMIILE STOARSE LA DAMIGEANA ... NU AU DAT GUST DE LAMIIE)

INAINTE RECUPERAM DROJDIILE DE LA PRITOCUL 3+4 ... CAM 300-500mL DINTRO  DAMIGEANA DE 50L ... PE CARE LE PASTRAM INTR-UN BIDON DE PLASTIC CITEVA LUNI ... PINA IN OCTOMBRIE 

ALTA IDEE :
MI-AM ADUS AMINTE CA INTR-UN AN AM FOST LA FIERT LA O CALDARE PARTICULARA
--- acolo am gustat ceva facut din cereale ... cred ca din secara ... era OK ... era alcool ... nu prea avea parfumuri rele ... era cam pura licoarea ... NU M-A INCINTAT pt ca in comparatie cu un rachiu polifruct era cam palida impresia ( a fost un an f. slab cu f.f. putine fructe ... asa ca solutia a fost ceva de amestec  )

DAR , POVESTESC DE ASTA pt ca ... proprietarul fierbea tot lichid + solid ... si ca sa nu se prinda FILTRA COMPOZITIA printr-un sac-de in tesut in casa nu de iuta- pe care il suspenda in cazan si in lichid ... cazanul era ceva de 80L capacitate utila ...

NU STIU DACA CISTIGA SI LA AROMA ... SAU DOAR LA RANDAMENT ... SAU O FACEA DOAR PENTRU CA SA NU SE IMBETE PORCII PE CARE II CRESTEA CU CE REZULTA DUPA DISTILARE 

DAR ASA A REUSIT OMUL SA REZOLVE PROBLEMA CAZANULUI CU PERETE DUBLU 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ştii din ce material e furtunul care l-ai transformat în garnitură pentru cazan? Sper că nu foloseşti tubul din PVC, care nici la trasul vinului nu este adecvat, darămite la temperaturi înalte în contact cu vapori fierbinţi de alcool şi concentraţie mare.
Am văzut că te descurci cu engleza...

Cel mult se poate accepta siliconul. Mai bine ramâneai la dopurile de plută. Le schimbai mereu dar măcar erai sigur că materialul natural nu are ce să-ţi facă rău.

Da, cerealele nu prea au arome.

Acum cu drojdia asta de şampanie, pe care şi eu am folosit-o şi am fost dezamăgit, nu ştiu ce să mai cred. Ea e destinată fermentării vinurilor şi cidrurilor fără să influenţeze aroma, dar pentru fermentarea amidonoaselor (cereale, cartofi) este indicată?
Am cam 200g drojdie folosită (yeast slurry) de la cidrul de mere şi aş vrea să o reînsămânţez în decoctul de orez pe care îl voi face zilele viitoare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Ştii din ce material e furtunul care l-ai transformat în garnitură pentru cazan? Sper că nu foloseşti tubul din PVC, care nici la trasul vinului nu este adecvat, darămite la temperaturi înalte în contact cu vapori fierbinţi de alcool şi concentraţie mare.
Am văzut că te descurci cu engleza...

Cel mult se poate accepta siliconul. Mai bine ramâneai la dopurile de plută. Le schimbai mereu dar măcar erai sigur că materialul natural nu are ce să-ţi facă rău.

Da, cerealele nu prea au arome.

Acum cu drojdia asta de şampanie, pe care şi eu am folosit-o şi am fost dezamăgit, nu ştiu ce să mai cred. Ea e destinată fermentării vinurilor şi cidrurilor fără să influenţeze aroma, dar pentru fermentarea amidonoaselor (cereale, cartofi) este indicată?
Am cam 200g drojdie folosită (yeast slurry) de la cidrul de mere şi aş vrea să o reînsămânţez în decoctul de orez pe care îl voi face zilele viitoare.


nu stiu ce material e ... DAR SE VINDE LA MAGAZINUL DE VINURI ... SI EU AM LUAT CEL MAI MIC DIAMETRU ... DE LA UN MAGAZIN CU ARTICOLE DE PT REPARATII ...

GARNITURA de pluta era un chin ... trebuia sa o taie un prieten cu laserul ... era facuta din pluta aglomerata ... deci si aia e lipita cu ceva

O SA MERG SA VERIFIC COMPOZITIA ... FURTUNULUI ...
... STIU CA VORBESC DE O CANTITATE MICA ... DAR NU VREA SA MA OCUP EU DE OTRAVIREA MEA ... DE ASTA SE OCUPA CU SUCCES CEI DIN COMERTZ




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dacă zici că ai topit cu flacăra înseamnă că era PVC. Siliconul rezistă până la 260*C. Totuşi siliconul, din câte îmi amintesc pe vremea când căutam furtun din silicon pentru transferul alcoolului de concentratie mare, n-am găsit ceva care să mă mulţumească. Siliconul este garantat pentru distilate de până la 50% alcool. PVC-ul miroase la încălzire iar producătorii îl garantează doar până la 60*C. Ce se întâmplă cu el dacă vaporii mai sunt încărcaţi şi cu o concentraţie mare de alcool, Dumnezeu cu mila. Deci nimic nu e sigur.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Dacă zici că ai topit cu flacăra înseamnă că era PVC. Siliconul rezistă până la 260*C. Totuşi siliconul, din câte îmi amintesc pe vremea când căutam furtun din silicon pentru transferul alcoolului de concentratie mare, n-am găsit ceva care să mă mulţumească. Siliconul este garantat pentru distilate de până la 50% alcool. PVC-ul miroase la încălzire iar producătorii îl garantează doar până la 60*C. Ce se întâmplă cu el dacă vaporii mai sunt încărcaţi şi cu o concentraţie mare de alcool, Dumnezeu cu mila. Deci nimic nu e sigur.



O SA VERIFIC CE MATERIAL E ...

oricum flacara are ... cred , mai mult de 260C

cind zici garantat pina la 60C ... cred ca te referi la proprietatile mecanice , forma etc. ... si nu la stabilitatea materialului ... d.p.v. formula chimica ...
ORICUM DACA NU E SIGUR ... PUNEM ALTCEVA ...

UN MATERIAL ASEMANATOR AM VAZUT LA OALELE DE PRESIUNE ...

LIPITURA MEA CAM LASA DE DORIT ... PE ACOLO MAI RASUFLA PUTIN ... SI PUN NISTE HIRTIE CU FAINA

verificam !



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
cautind pe internet ... am folosit ceva de felul :
Clear Vinyl Laboratory Tubing   
Food Grade Tubing is designed for use in the laboratory. Glasslike transparency; smooth, dense bore will not harbor bacteria or provide a surface receptive to sediment build-up. Its flexibility and immunity to breakage. Conforms to all FDA, USDA and 3-A milk handling standards.

        tot din PVC se trage ... la temperatura ... nu stiu ce da ...
... nu conteaza ca e vorba doar de ppm ... nu am nevoie !  
... nu mai continuui cu cercetarile daca e bun sau nu ... SCHIMBAM !

o sa gasesc un furtun de silicon !


... SAU MAI INAINTE O SA INCERC O GARNITURA DIN PLACAJ INMUIAT IN FAINA CU APA ... capacul are montat=sudat in interior un cercde metal pe care centram garnitura din pluta-aglomerata



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu am luat furtun siliconic de pe fabrica-de-bere.ro

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Eu am luat furtun siliconic de pe fabrica-de-bere.ro


asa o sa fac si eu ... trec la silicon !
oricum pina la toamna am timp sa reglez problema ... 

si daca nu ajung pe la fabrica de bere ... atunci ... pompa de muls are niste furtunele de silicon f. bune ... si din toamna bebe  nu mai are nevoie de pompa ...

am aruncat de multa vreme toate cutiile de plastic care aveau sansa sa intre la microunde si le-am inlocuit cu cutii sticla cu capace BPA free ...

pina la urma nu ma streseaza cit e de rea garnitura ... la cit distil si mai ales consum eu ... 5-6-7L /an ...

... cit ma streseaza cite alte porcarii le inghit fara sa stiu ???
de ex. la vin ... doza acceptata de legea lui ceausescu era de 30 de ori mai mica decit cea care producea leziuni pe creer-sau pe nervul optic -nu mai stiu ... in EU doza acceptata era de 25 de ori mai mica ...
DAR LA VINUL RO , mai ales la cel dulce ... se simt sulfitii    ... la alte vinuri nu prea se simte ... DECI LEGEA E BUNA ... DAR NU SE PREA APLICA !

...si pe f.f. multe produse e trecut METABISUFIT ... pe sucuri , pe brinzeturi pe conserve si pe salamuri ... etc.
ASA CA ... DE LA VIN ... POATE CA NU AI NIMIC ...
DAR DACALE PUI SI PE RESTUL ... ATUNCI AI TOATE SANSELE SA DEPASESHTI PRAGUL CONSIDERAT PERICULOS ...
 

CONCLUZIE :
SA INCERCAM SA EVITAM CE STIM CA NU E OK ... PT CA ORICUM MAI RAMAN DESTULE PROSTII PE CARE LE PAPAM FARA STIINTA !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
AM GASIT PE INTERNET  ceva interesant , un tabel cu rezistenta diferitelor plastice la diferiti agenti chimici  ...

SI PE E-BUY  am vazut ca se vinde  :
    ELITE SILICONE AIRLINE TUBING -20ft LA 4.88$

-probabil ca se gaseshte si prin ro pe la magazinele de acvaristica ???

alcool din orez gasit ceva interesant tabel rezistenta plastice diferiti agenti ...si vazut : 

57.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Ce tub de plastic?

Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru între capac şi coloana din sticlă pentru atunci când vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult...



EU AM doua bucati de 12 si de 18 inch adica 300 si 450 mm -FARA PACKING
si pot sa zic ca ... rezultatul pe teava lunga e de 76-77 grade partea=fractia utila ...

distilarea 3 nu am incercato ... dar sa mai adaugi inca 1m  ... cred ca e mult 
... pe de alta parte si ce vrei tu ... 95% e mult
am gasit o schitza la o coloana cu talere ...poate ca te ajuta ...



alcool din orez samogon scris:ce tub vreau şi să-mi fac, două segmente. vreau să

29.5KB

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Azi m-am apucat de altă producţie de rachie de orez.
Am venit cu ruxacul plin cu 16 kg de orez pe care m-am hotărât să-l împart în două.
Deci 8kg orez + 24 litri apă + 1 kg grâu încolţit.

alcool din orez azi m-am apucat altă rachie orez.am venit ruxacul plin orez care m-am să-l

46.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Tot azi a terminat şi grâul de încolţit.
Şi că tot mă întreba Caberlot cum trebuie să arate bobul de cereală încolţită...
iată bobul full-modified:

alcool din orez tot azi terminat şi grâul că tot mă întreba caberlot cum trebuie

38.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Iată şi un grafic cu puterea diastatică a diferitelor malţuri. Se pare că grâul este fruntaş.

alcool din orez iată şi grafic puterea pare că grâul este

26.9KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am obţinut cea mai frumoasă încolţire cu ajutorul unei pompe de acvariu. Este important ca aerul să circule permanent prin grâne pentru a le aerisi. Ele au nevoie de oxigen, umiditate, întuneric şi o temperatură de 17-30*C. În plus, dacă nu sunt spălate şi aerisite se pot înmulţi bacteriile de putrefacţie şi atunci aruncatea, malţul urât mirositor nu mai e bun la brasaj căci va strica viitoarea rachie.

alcool din orez cea mai ajutorul unei pompe acvariu. este important aerul să circule permanent

89.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Deci se fierb 24 litri apă, se adaugă orezul (8kg) şi se fierbe amestecând constant timp de o oră sau până se îngroaşă compoziţia şi boabele devin moi, asemeni pilafului.

Este foarte important de ştiut că fiecare kg de grâne ridică volumul apei cu 0,7-0,8 litri. Deci întotdeauna trebuie să vă asiguraţi că oala de brasaj vă permite să lucraţi confortabil cu o anumită cantitate de cereale, apă şi malţ.

Iată decoctul după fierbere şi gelatinizare

alcool din orez deci fierb litri apă, orezul (8kg) şi fierbe amestecând constant timp

32.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asta e gheara mea după o oră de învârtit. Deci facem şi rachie, facem şi muşchi

alcool din orez asta gheara mea după oră învârtit. deci facem şi rachie, facem

32.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Până se mai răceşte decoctul pregătim maşina de tocat carne la care montăm cea mai măruntă sită...

alcool din orez până mai decoctul tocat carne care cea mai

46KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
şi malţul măcinat...

alcool din orez şi

65.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Poza aia cu bobul de grau incoltit e un adevarat document didactic.

Privind la poza cu bratul tau ma intreb amuzat, ce e in stare un om pentru un pic de alcool? Uscatule!  


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Tot azi a terminat şi grâul de încolţit.
Şi că tot mă întreba Caberlot cum trebuie să arate bobul de cereală încolţită...
iată bobul full-modified:



DA MERCI !

acum e f. clar pt toata lumea despre ce ... incoltire vorbim !
imaginea asta va ramane in cap 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
La grâu creşte în afară, la alte cereale creşte în interior. Trebuie să-l despici să vezi stadiul de încolţire. Germenele nu trebuie să depăşească lungimea bobului, optim 3/4 din bob.

Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici. Şi sunt convins că deocamdată nu prea sunt interesaţi oamenii de alcoolul din materii prime amidonoase (cereale, cartofi) că e un proces tehnologic mai laborios şi pretenţios, dar pe parcurs sper să prindă şi la noi rachia de bucate, chiar şi în apartament. E ceva de trudă dar nu faci în fiecare zi. Mie îmi place fiecare etapă, de la grâne la pahar.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

Samogon a scris:

Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici.

Nici nu stii cat apreciem munca de documentare si punere in opera pe care o faci tu aici.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

La grâu creşte în afară, la alte cereale creşte în interior. Trebuie să-l despici să vezi stadiul de încolţire. Germenele nu trebuie să depăşească lungimea bobului, optim 3/4 din bob.

Tare m-aş bucura să ştiu că va folosi cuiva vreodată tot ce pun eu aici. Şi sunt convins că deocamdată nu prea sunt interesaţi oamenii de alcoolul din materii prime amidonoase (cereale, cartofi) că e un proces tehnologic mai laborios şi pretenţios, dar pe parcurs sper să prindă şi la noi rachia de bucate, chiar şi în apartament. E ceva de trudă dar nu faci în fiecare zi. Mie îmi place fiecare etapă, de la grâne la pahar.


EU sigur o sa le incerc ... peste un an doi , depinde cind primesc verde de la ... colega de echipa   
DEOCAMDATA ... nu pot face galagie p pt. ca fac altii mai mici ... si in plus am destule rezerve 

PINA ATUNCI ... incerc sa-mi fac temele ...
                                       si trebuie sa recunosc ca LECTIA este suuperrr !

IN REALITATE ...
     nu e chiar atit de laborios procedeul ... si oricum e mult mai rapid decit la fructe si daca mai iei in calcul ca trebuie sa culegi un butoi de prune ... si ca trebuie sa se mai si faca-sa fie anul bun  ... cerealele devin o solutie de baza  =D  =D
... si fructele trec la VARIANTA DE DUMINICA ! 

EU PREFER TOTUSI UN DISTILAT DE FRUCTE ... PT PARFUM


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Apropo :
decit sa lungesti coloana cu 1m (in apartament nu prea e loc )
... nu te-ai gindit sa folosesti un BUBLER ?
  (cred ca asa ii zice ... la vasul intermediar intre coloana si racitor ... ABURII borborosesc in BUBLER si de acolo pleaca alti vapori care sunt mai bogati in alcool ... practic e inca o distilare ...  )

ma bate gindul sa fac unul ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Acela se numeşte thumper (nu cunosc termenul românesc dar nici n-o să-l caut).

Sunt multe avantaje cu cerealele:
1 În primul rând randamentul este mult mai mare decât în cazul fructelor şi strugurilor (3 pâna la 10 ori).
2. Sunt mult mai ieftine.
3. Sunt disponibile tot anul.
4. etc.

Prima turnare de malţ o fac la 72*C să se fluidifice compoziţia. Se lasă să se răcească... cam un pumn de malţ este suficient.

A doua turnare (şi cea mai importanta) o fac când compozitia se răceşte la 65*C. După turnare decoctul trebuie să aibă 62-63*C. Cantitatea este cam de 1 kg de malţ. Se menţine timp de 2-3 ore la temperatură constantă (62-63*C).

alcool din orez acela thumper (nu cunosc termenul românesc dar nici n-o să-l caut).sunt multe

37.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ai drepatate ... evorba de THUMPER ... 

m-am cam ramolit ... o sa trec pe LECITINA si las dracu cerealele si fructele 

... si tocmai studiam cum se invechesc distilatele 

[The Lincoln County Process is a process used in making some Tennessee whiskeys such as Jack Daniel's and George Dickel. The whiskey is filtered through a column of charcoal chips before going into the casks for aging.
The charcoal used by Jack Daniel's is created on site, from stacks of two by two inch sugar maple timbers called "ricks." They are primed with 140 proof Jack Daniel's, and then ignited under massive hoods that help prevent sparks. Once they have reached the char state, the ricks are sprayed with water to prevent complete combustion. The resulting charcoal is then run through a grinder to reduce it to consistent bean-size pellets. These are then packed into 10-foot (3.0 m) vats, where they are used to filter impurities from the 140 proof whiskey, after which the whiskey is reduced with water to 125 proof for aging.]

ASTA PT CA AM GASIT DE CUMPARAT CRBUNE EPUIZAT DE LA J-D ... PT facut fum cind faci un gratar cu gaz ...

am luat carbunele ... care arata ca niste mici pelete -cilindrii mici parca au fost dati prin masina de carne ... si am pus niste alcool

surpriza a fost ca -alcoolul s-a colorat 

am verificat peletele ... au urme de alb ... DECI POATE CA NU TRANSFORMA TOT LEMNUL IN CARBUNE ... MAI E SI LEMN DOAR CARAMELIZAT ? 

1.AM LASAT UN TEST O NOAPTE
2.UN TEST PE 36 DE ORE ...

AZI o sa compar cu proba martor ... sa vad gust ... si parca ieri imi parea ca distilatul e mai viscos-uleios  ???
O SA verific si pe refractometru ... sa vad daca s-a mai indulcit de la artar ???

3. o sa incerc sa ... regenerez carbunii ... ii fierb de 2-3 ori ... si apoi ii usuc la cuptor ... pina se simte miros de lemn-sa nu plece alarma ...
...... SI MAI TESTEZ 

O SA PUN NISTE POZE ...



Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
asta pt ca mi-a placut UTILIZAREA LA FRUNTE-CAP 

EI O SPUN DE PARCA AR FACE RISIPA DE WISICHI ... 

RECLAMA e sufletul comertului !





alcool din orez asta mi-a placut utilizarea spun parca face risipa wisichi ...  reclama

63.3KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
In dictionarul tehnic, thump = zgomot surd/ înăbuşit, thumper ar trebui sa se traduca drept amortizor.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
M-a pus dracu să pun drojdie de şampanie şi nu mai porneşte fermentaţia 

Cunoaşte cineva particularitatea drojdiei champ? ştiu că e destinată vinului, cidrului, miedului, dar cum se comportă pe plămade din cereale ştie cineva?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

M-a pus dracu să pun drojdie de şampanie şi nu mai porneşte fermentaţia 

Cunoaşte cineva particularitatea drojdiei champ? ştiu că e destinată vinului, cidrului, miedului, dar cum se comportă pe plămade din cereale ştie cineva?

... DROJDIA ASTA NU PREA SPUMEAZA ... SI NU FIERBE VIOLENT ...

PUNE UN DOP-HYDRAULIC ... CHIAR NU SE VEDE NICI O BULA DE AER IESIND ?
... ZAHARURILE SUNT LA FEL DAR ... SUNT ALTELE ???

DACA NU AI PROBLEME de temperatura-prea rece ...    atunci nu am alta idee

banuiesc ca ... ai preparat un starter ... eu puneam plicul de drojdie in tr-o cana de apa calduta cu 1-2 lingurite de zahar ... si mai mestecam din cind in cind   
apoi puneam tot intr-un bidon de 500mL ... si a doua zii varsam in damigeana si apoi puneam mustul ...

daca nu pleaca ... NU AI DE ALES , PUI PESTE DROJDIE DE BERE !
 
SPER  sa nu actioneze ... Factorul Killer ... o mica cantitate dintro tulpina de drojdie poate inhiba o mare cantitate din alta tulpina de drojdie  ...

  PINA LA URMA ... poate e vorba de ... alti nutrienti pt drojdia de vin ?

iti tin pumnii !
   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt complet deacord cu tot ce ai zis, Caberlot.

Drojdia nu spumează dar nici n-am avut probleme căci plămada de orez nu face spumă. Şi defapt nicio cereală nu spumează dacă faci o pauză pentru protează la 50*C. Spuma se datorează proteinelor (în special glutenul din grâu). Pauza pentru protează are două avantaje - reduce spuma şi asigură FAN (free amino nitrogen), adică aminoacizi liberi ca hrană pentru drojdie. Enzima acţionează şi în timpul fermentaţiei, lafel ca şi glucanazele şi glucoamilaza. Am mai spus secretul meu, pun un pumn de malţ odată cu drojdia şi procentul de zaharuri reziduale ajunge la 0. Fermentarea blândă a drojdiei S. bayanus e ca să nu se piardă aromele din fructe.

Nu am cum sa pun dop hidraulic, am pus la fermentat în două recipiente de 40 de litri. A început să scoată câte o băşică dar foarte slab.
M-am uitat pe un review care l-am făcut în toamnă despre aceeaşi drojdie şi cidrul de mere... treaba e că drojdia asta pleacă foarte greu, contrar la ceea ce am citit despre ea. Atunci am avut o divergenţă cu cel care mi-a vândut-o dar totuşi se pare că aşa se comporta ea (drojdia). Totuşi cidrul mi-a fermentat fără reproş în final dar cu ceva emoţii la început din cauza startului foarte greu (lag time).

Eu la starter procedez altfel: în funcţie de materia primă (fructe, cereale sau zahăr). La cereale îndoi mustul cu apă jumi-juma şi nu-i pun nicio firmitură de zahăr. Drojdia îşi adaptează metabolismul în funcţie de zaharurile care le găseşte. Dacă ea se înmulţeşte pe un mediu de sucroză îi va fi greu ca apoi să îşi schimbe metabolismul pentru descompune maltoza (dizaharidul din cereale). Este valabilă şi viceversa. Starterul trebuie să fie identic la compoziţie cu plămada dar într-o variantă mai diluată, căci nu avem interesul să stresăm drojdia, ci doar să o înmulţim.

Efectul killer este cel care îmi dă defapt cele mai mari motive de îngrijorare, pentru că nici nu pot pune altă drojdie peste ea. Ai remarcat foarte bine. Asta am vorbit şi cu SineNomine mai devreme. Lucrul este ştiut şi teoretic dar am avut ocazia să-l încerc şi practic. Drojdia îşi apără teritoriul. Dacă îi pui drojdie nouă, cea din urmă va fi omorâta şi fermentaţia va decurge tot anevoios.

Nu e cazul de nutrienţi, cerealele n-au probleme în conţinutul de nutrienţi. Problemele se pun la musturi de fructe, mied, cidruri din zahăr şi flori, etc.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
AI DREPATE ...
SI EU MAI adaug niste depuneri din mustul pe care tocmai l-am baut si am grija ca solutia = maiaua sa fie ma putin concentrata decit mustul ...

PE DE ALTA PARTE  ... mustul e deja in fermentare ... nu l-a oprit niciodata
DAR nici nu pot sa zic ca ajuta 

CE POT SA SPUN ... e ca de obicei vinul meu e o idee mai bun decit al prietenilor care iau aceiasi struguri ...

DAR ... ASTA POATE VENI DIN "TEHNOLOGIE" ... BENTONITA , PRITOCURI ETC.
( SAU poate pt ca nu umblu la damigene sa le gust ... daca desfac o damigeana ... o transfer in alta mai mica ... )

 

p.s.
in 2-3 zile stii ce ai de facut ... mai pui drojdie de cereale sau nu ? ORICUM CE AI DE PERDUT ?
nimeni nu garanteaza ca ... efectul kiler va actiona 
vinul are nevoie de 2-3 saptamani ca sa fermenteze    deci sigur va merge mai incet treaba 

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Gata, e pe drumul cel bun acum. M-am îngrijorat degeaba cu drojdia de şampanie. Începe mai greu dar îşi face treaba. Oricum sper că asta chiar e ultima dată când o mai folosesc.

Am decis să pun drojdie de vin după ce am discutat şi cu SineNomine şi mi-a spus că rachiul meu de orez are gust de drojdie, lucru care l-a remarcat şi soţia lui. Totuşi cu o separaţie din timp a cozilor se reduce considerabil gustul de drojdie, chiar şi cu drojdia de panificaţie.

alcool din orez gata, drumul cel bun acum. m-am îngrijorat degeaba drojdia Începe mai greu dar

37.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Daca iese ceva bun de ce sa nu o mai folosesti? 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
că îmi dă motive de îngrijorare

O să încerc şi cu alte mărci de drojdie champ/EC-1118, deşi la cereale e mai bine cu ale.
Totuşi pentru distilate mai indicat cred că este distiller's yeast. Drojdia contribuie hotărâtor la gustul final al rachiului.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

că îmi dă motive de îngrijorare

O să încerc şi cu alte mărci de drojdie champ/EC-1118, deşi la cereale e mai bine cu ale.
Totuşi pentru distilate mai indicat cred că este distiller's yeast. Drojdia contribuie hotărâtor la gustul final al rachiului.


PROBABIL CA AI DREPTATE ... DISTILER`S YEAST E CEA MAI BUNA PT. CE VREI SA FACI TU ... 

SAU daca incepi sa iti pui intrebari ... poate ca mai experimentezi !

de ex: daca iei in considerare ca ... motorul lumii e profitul si nu calitatea ... atunci poti sa deduci ca drojdia de distilerie ARE MAREA PROPRIETATE CA fermenteaza in 2-3 zile ... si la ce volum de alcool produc marii producatori ... viteza e mai importanta decit calitatea !

IA IN CALCUL CA unii filtreaza distilatul prin carbune ... altii distila de 3 ori ... etc.
PT. TOATE ALCOALELLE DIN CEREALE ... SCOPUL E UN ALCOOL CIT MAI PUR ... AROMAREA SE FACE DUPA ... CU IERBURI SAU CU BUTOI ETC.

DECI wisichi=alcool pur + arome

ACUM daca tu faci pt. tine ...
... ma gindesc ca viteza e mai putin importanta decit CALITATEA   
... ASA CA mai bine fa cum ai zis- separa mai atent capul si cozile
... sau mai baga o distilare in plus
... sau un BULBUCITOR=BUBLER
... SI MAI ALES JOACATE CU ASCHIILE



Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mare prostie cu drojdia de şampanie la fermentarea orezului. M-a pus dracu să mă iau după homedistillerşi. Avea dreptate Strava, numa' gherle acolo.
După două săptămâni patul este încă deasupra şi fermentează slab.
Cu drojdia de bere, în 5 zile era gata.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Mare prostie cu drojdia de şampanie la fermentarea orezului. M-a pus dracu să mă iau după homedistillerşi. Avea dreptate Strava, numa' gherle acolo.
După două săptămâni patul este încă deasupra şi fermentează slab.
Cu drojdia de bere, în 5 zile era gata.


... PAI ... DROJDIA DE VIN ... FERMENTEAZA CAM 3 SAPTAMANI !!! 

ai rabadare pina la sfirsit ...
... sau mai bine , mai baga o tura de orez standard si dupa ce termini cu ea ... verifica ce se mai intimpla la drojdia de vin 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Tot drojdie de sampanie am pus si eu la plamada de malt whisky...
...si ma gandeam ca pe vineri sa distilez.... 
 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Păi trebuia să înveţi din greşeala mea.
De ce nu faci un jurnal al whisky-ului de malţ aici pe forum?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
l-am inceput. vroiam sa-l postez dupa distilare.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dacă ai scrie în paralel cu ce faci ai putea fi îndrumat mult mai bine de comunitate şi şansele să greşeşti ar fi mai mici.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Corect

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Densitatea finală... se putea şi mai bine.

alcool din orez densitatea putea şi mai bine.

32.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ai bagat la distilat? 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu încă, mâine.
Am 66 litri de plămadă pe care o să o lungesc cu apă până la 84 de litri. Vreau să fie suficient de fluidă încăt distilarea să decurgă fără probleme.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
A început distilarea...
De data asta am făcut câteva upgrade-uri:

1. Am renunţat la cocă şi am sigilat cu bandă de teflon pentru uz sanitar (este singurul material sintetic acceptat la cazane). Banda am înfăşurat-o în jurul capacului şi în jurul marginei oalei.

2. Am folosit binders una lângă alata pentru a ţine capacul cât mai apăsat.

3. Nu am mai umplut cu ulei până sus. Uleiul se dilată destul de mult la căldură, la mine se ridică cam cu 5 cm în timpul fierberii şi cam arde materiile solide de deasupra. Aş zice că nivelul uleiului nu trebuie să fie nici mai sus, nici mai jos de nivelul final al borhotului după fierbere, estimativ.

4. Am încercat cu vata de sticlă pentru izolare şi am renunţat.

Aştept şi părerea profesorului Strava dacă mai urmăreşte discuţia. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am uitat să pun poză 

alcool din orez uitat să pun

36.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E prima dată când folosesc papagalul

alcool din orez prima dată când folosesc papagalul

34.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De ce ai renuntat la vata?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pentru că am umplut bucătăria de scame şi riscam să-mi ajungă scame şi-n ţuică. Câteva ore am simţit numai scame pe nas şi în gât. Nu o mai folosesc. Ţi-o dau înapoi dacă vrei că n-am ce să fac cu ea. Am revenit tot la cartoane dar trebuie să le organizez mai bine.

Am oprit tăria la 65%, de la 85 cât a avut la început. Deci are cam 75%. Am îndoit cu apă jumi-juma si am degustat... aroma de drojdie nu se simte deloc, nici miros de hidrogen sulfurat în schimb gustul este sublim. Deci drojdia face toată şmecheria. Cu cât mai neutră, cu atât relevă mai bine gustul original al fructului. Cărbunele nu este necesar zic eu în cazul ăsta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca nu iti mai trebuie arunc-o nu e nici o suparare da nu ma lua asa ca ma faci sa ma simt vinovat.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu te-am luat bre în niciun fel. Am zis doar impresia obiectivă. Normal că nu-i nicio supărare şi n-ai de ce să te simţi vinovat, stai liniştit man, ce ai? 

Bine că măcar am încercat-o şi p-asta, şţii cum e, încercarea moarte n-are.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca oala aia emailata ar fi destinata numai pentru distilare ar fi simplu findca peste ea ar fi putut fi apliacata vata minerala si peste vata o camasa din tabla galvanizata prinsa in nituri.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
O să iasă 6 litri din care unul o să-l opresc şi eu (sper că-mi laşi şi mie unpic  )

Ar fi bine să o ţii pe nişte aşchii de stejar coapte uşor. Ai termometru la cuptor?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

iunicu a scris:

Daca oala aia emailata ar fi destinata numai pentru distilare ar fi simplu findca peste ea ar fi putut fi apliacata vata minerala si peste vata o camasa din tabla galvanizata prinsa in nituri.


M-am gândit şi la asta, dar sunt situaţii când am nevoie să răcesc repede conţinutul şi atunci vata e total nepotrivită. Nu-mi permit să investesc în echipamente mari şi multe, aşa că ce am folosesc la maxim la cât mai multe scopuri.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am terminat cu whisky-ul din orez ! 6,25 litri au ieşit.
+ 250ml frunte şi cam 3 litri de cozi.

alcool din orez terminat whisky-ul din orez 6,25 litri 250ml frunte şi cam litri cozi.

25.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Frumosa poza! Limpezime de cristal.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Am terminat cu whisky-ul din orez ! 6,25 litri au ieşit.
+ 250ml frunte şi cam 3 litri de cozi.


SUNT CURIOS ...
... cind ajungi la wisichi-ul de porumb ... drojdia de vin a adus imbunatatiri de gust ?

... si ... limpezirea plamadei e mai buna ?

pentru restul BRAVO !
ai taiat cam sus ... metoda GLENMORANGIE ... fifth_cut parca se cheama (la 65grade)

mai e si third_cut ... mergi pina la 55 grade 

sper ca nu am incurcat denumirile ... 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Drojdia fermentează mai "curat", cu mai puţini esteri, fuzeli şi ce mai produce ea dar nu înseamnă că whisky-ul e lipsit de aromă!
Îmi place mult cum iese cu drojdia neutră. Drojdia de panificaţie îi dă un miros de hidrogen sulfurat (ouă clocite). Mirosul se duce chiar şi prin aerisirea fermentatului înainte de distilare, dar parcă tot nu se compară pe ansamblu.

Unul din motivele pentru care am tăiat mai devreme mijlocul a fost compoziţia orezului (vedeţi de ce nu mă apuc să dau verdicte?). Orezul a fost foarte gras, plămada adunase strat de grăsime deasupra. Stratul ăla de grăsime tulbură straşnic pentru că uleiurile sunt antrenate de vapori. Cu cât temperatura urcă şi procentul de alcool scade, uleiurile ajung în distilat într-o cantitate mai mare. Whisky-ul n-ar mai fi avut acelaşi aspect limpede, plăcut la privire dacă separam prea târziu.
Cu alte materii prime îmi permit sa separ mai târziu, totul depinde de ce am şi ce vreau să obţin.
Aşa e, cozile pot constitui 1/5 până la 1/3 din volumul total de distilat.

Iată şi cozile. Nu cred că i-ar fi plăcut lui Iunicu dacă whisky-ul ar fi arătat aşa:

alcool din orez drojdia mai mai esteri, fuzeli şi mai produce dar că whisky-ul lipsit

25.9KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Drojdia fermentează mai "curat", cu mai puţini esteri, fuzeli şi ce mai produce ea dar nu înseamnă că whisky-ul e lipsit de aromă!
Îmi place mult cum iese cu drojdia neutră. Drojdia de panificaţie îi dă un miros de hidrogen sulfurat (ouă clocite). Mirosul se duce chiar şi prin aerisirea fermentatului înainte de distilare, dar parcă tot nu se compară pe ansamblu.

Unul din motivele pentru care am tăiat mai devreme mijlocul a fost compoziţia orezului (vedeţi de ce nu mă apuc să dau verdicte?). Orezul a fost foarte gras, plămada adunase strat de grăsime deasupra. Stratul ăla de grăsime tulbură straşnic pentru că uleiurile sunt antrenate de vapori. Cu cât temperatura urcă şi procentul de alcool scade, uleiurile ajung în distilat într-o cantitate mai mare. Whisky-ul n-ar mai fi avut acelaşi aspect limpede, plăcut la privire dacă separam prea târziu.
Cu alte materii prime îmi permit sa separ mai târziu, totul depinde de ce am şi ce vreau să obţin.
Aşa e, cozile pot constitui 1/5 până la 1/3 din volumul total de distilat.

Iată şi cozile. Nu cred că i-ar fi plăcut lui Iunicu dacă whisky-ul ar fi arătat aşa:




CONCLUZIILE ASTEA AR TREBUII SCRISE CU LITERA MARE SI IN BOLD !!!

foarte bun experimentul si f.bune rezultate    ... pina la urma a meritat sa aastepti nu É
(EU am folosit doar turba la zahar si la melasa ... drojida asta nu dadea urme de sulf de nici un fel ... am fost norocos ca am inceput cu ... turbo ... ca daca puneam drojdie de piine=bere ... ma lasam de experiente !)

ulei deasupra plamezii ?
nu m-as fi gindit niciodata ... cu toate ca am auzit de ulei de orez ...

EXCELENTA DECIZIA DE A TAIA REPEDE COZILE !
... OALA TA PARE GOALA CU UN DENSIMETRU CARE LEVITEAZA 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, zici că levitează 

Deşi, pun pariu că dacă mă apuc să redistilez tăria aia limpede ca şi cristalul, tot mai scot din ea o coadă tulbure şi puturoasă care să-ţi mute nasul la spate. Culmea e că tocmai acea coadă mică îi dă toată vraja. În cartea roşie citeam aseară că alcoolii superiori au efect narcotic mai puternic decât alcoolul etilic la aceeaşi cantitate, lucru constatat practic chiar de mine de-a lungul timpului. Vinul sau berea le "simt" mai repede şi mai bine decât o ţuică bine separată (la efecte zic), la aceeaşi cantitate de etanol pe porţie. Iată că citind îmi dau singur răspunsuri la întrebări pe care le credeam mistere.

Sulful se duce foarte uşor dacă
1. aeriseşti plămada înainte de distilare (verşi dintr-un vas în altul de câteva ori). Este testat chiar de mine şi funcţionează.
2. foloseşti instalaţie de cupru (cuprul joacă rol de catalizator cu compuşii sulfului şi îi transformă în săruri care nu se mai evaporă, vezi că scria în cartea verde).
3. aeriseşti distilatul prin barbotare.
4. treci prin cărbuni.

Nu era chiar ulei, erau insule de grăsime asemănătoare unturii.

Una din metodele prin care moonshinerii testau sosirea cozilor era să frece între două degete o picătură de distilat. Dacă se simte uleios înseamnă că e coadă. Dealtfel, poţi observa de multe ori că deasupra distilatului apar bobiţe de ulei deşi nu mereu. Mirosul este întotdeauna respingător.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la