Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandraa. la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Braila
cauta Barbat
26 - 80 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Cidrul de mere Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Iată reţeta mea de cidru de mere:

Congelare:
- Se aleg mere foarte dulci şi se pun la congelator pentru câteva zile.
- Se scot şi se lasă la dezgheţat.

Presare:
- După ce s-au dezgheţat devin foarte moi şi se rup în două cu mâinile.
- Se pun într-o pânză de nailon şi se leagă strâns ca într-un sac. Pânză de nailon găsiţi la magazine de perdele şi draperii şi o puteţi coase ca un sac la croitorie.
- Se presează cu o presă de struguri (eu mi-am improvizat ceva mult mai simplu). Iese cam 7,5 litri must din 10 kg mere.

Fermentare:
- Se pune drojdie de vin alb sau şampanie în cantitate de un gram pe litru de must şi se lasă să fermenteze până termină. Durează cam 2-3 săptămâni.

Carbonare:
- După ce a fermentat complet se trage la sticle împreună cu o cantitate mică de zahăr pentru carbonare. Cantitatea de zahăr pentru carbonare trebuie să fie între 5 şi maxim 10 grame zahăr pe litru de must. Se pot folosi ori sticle de bere cu capse metalice, ori sticle PET, fiecare din metode având avantaje şi dezavantaje.
- Carbonarea durează 2-3 săptămâni.

Depozitare:
- Sticlele cu cidru sub presiune pot rezista multa vreme datorită patului de CO2. Este de preferat să se ţină în încăperi răcoroase şi ferite de lumină.

cidrul mere iată mea cidru aleg mere foarte dulci şi pun congelator pentru câteva zile.-

46.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Drojdia de şampanie sedimentează foarte bine. Nu am folosit niciun agent de limpezire.

cidrul mere drojdia foarte bine. folosit niciun agent limpezire.

42.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Gustul cidrului lui Samogon e delicios. Se ghiceste si rasa de mar folosit numai degustand cidrul.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Drodja de şampanie pe care am folosit-o are una din particularităţi fermentaţia neutră ce lasă să se perceapă cel mai bine aroma originală a fructului.
Merele au fost acelea pentru plăcintă, cu concentraţie de zaharuri din must de 160-170g/l (neobişnuit de mare pentru mere). Nu le-am mai văzut la Kaufland iar de la negustori nu risc să cumpăr şi să mă pomenesc acasă cu un must-borş.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Eu de fiecare data cand dau comanda nevestei de placinte merg in piata la tarani si cumpar mere din cele retrase de la vanzare pentru defecte. Acasa inlatur partile vatamate si pastrez numai partea sanatoasaiar cojile intra la compot, care este perfect a doua zi servit rece.
Iulia, dupa ce rade merele, le stoarce de tot sucul ala care nu-i face trebuinta. Binenteles ca sucul de mere este pus la fermentat dar niciodata nu a iesit asa gustos precum cidrul tau.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am găsit mere golden în piaţă la obor cu 1 leu. Sunt destul de dulci pentru un cidru cam pe la 5-6%. Nu ştiu în târg la pucheni cu cât se vând. Tu ai vreo idee?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu am luat teapa cu merele Golden. Nu sunt asa dulci cum par.
Au avut doar 55 g/l zahar.

cidrul mere luat teapa merele golden. sunt asa dulci cum par.au avut doar g/l zahar.

24.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pentru mied am luat Ionatane. Au avut 150 g/l zahar.

cidrul mere pentru mied luat ionatane. avut 150 g/l zahar.

21.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
55g/l e borş.
cu 150g/l mai merge. Cât au costat alea cu 150g/l?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
2 lei din piata de la Bragadiru. Sunt convins ca le poti gasi si mai ieftin.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cidrul (vinul) de fructe

Se obţine, de regulă, prin fermentarea mustului de mere, dar poate fi preparat şi din alte fructe (coacăze, cireşe, vişine, din amestec de suc de mere şi de pere, etc.). Perele singure se folosesc mai rar pentru cidru, şi numai în cazul unor soiuri bogate în acizi şi tanin, componente care contribuie la precipitarea substanţelor pectice şi la limpezirea mustului. Cidrul care se consumă imediat poate avea 3,5-5% alcool, însă cel destinat păstrării trebuie să conţină 6-7% alcool şi 0,8% aciditate. Întrucât din zahăr, prin fermentare, rezultă 46% alcool, mustul pentru un cidru de bună calitate trebuie să conţină 12-14% zaharuri. Cidrul dulce se obţine prin fermentarea lentă a mustului şi „tăierea” lui înainte de transformarea totală a zahărului în alcool; se păstrează greu. Cidrul sec se obţine prin fermentarea rapidă şi completă a mustului. Se păstrează în damigene sau în butoaie, în pivniţe uscate, la temperatura de 8-100C.

Cidrul de mere. Se obţine prin fermentarea mustului proaspăt de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă şi alte substanţe. El se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sânt mai bogate în zaharuri. Merele de vară şi cele de toamnă se pot zdrobi şi presa imediat după recoltare, iar cele de iarnă numai după 4-6 săptămâni de păstrare, când devin mai moi şi mai dulci. Pentru a obţine un cidru de bună calitate şi cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase(fără viermi) şi spălate în prealabil cu multă apă. Ele se zdrobesc cât mai repede, pentru a evita contactul îndelungat cu aerul, care conduce la brunificarea materiei prime şi la pierderea aromelor. Merele zdrobite se ţin în căzi 6-12 ore, pentru macerare, după care se presează cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obţin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă şi după 24 ore se presează din nou, rezultând circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea începe la 15-180C şi durează 4-8 săptămâni. Când se formează spumă mai multă, cidrul se limpezeşte mai bine, pe cale naturală. După ce degajare bioxidului de carbon se reduce, iar cidrul devine limpede, se trage în alt butoi, perfect curat, lăsând puţin gol, deoarece cidrul continuă fermentarea; pe vrană se aşează un dispozitiv ce permite numai ieşirea bioxidului de carbon. După încheierea fermentării, cidrul se trece în alt butoi, care se umple până la vrană şi se astupă bine.

Cidrul de coacăze. Se poate obţine din coacăze negre, roşii şi albe. Prepararea se face astfel: se separă bobiţele de pe ciorchinii spălaţi, apoi se zdrobesc şi se pun în ciubere(vase) de lemn, unde se lasă cel puţin 48 ore, pentru ca culoarea din pieliţă să treacă în suc. După aceea se face storsul cu ajutorul unei prese(teasc). Rezultă un suc bine colorat. Se pregăteşte apoi soluţia de apă cu zahăr. La un litru suc de coacăze trebuie să revină 2 l de apă şi 700-1000 g zahăr. Amestecul se lasă la fermentare 5-6 săptămâni, de regulă în damigene de 50 l, la o t0 de 18-200C. Damigenele nu se umplu complet, lăsându-se un gol de circa 10% din capacitate. La gura damigenelor se pune un dop de plută perforat, în care se introduce un furtun, al cărui capăt liber se pune într-un vas cu apă. După 5-6 săptămâni, vinul se trage de pe drojdie şi se trece în alte damigene sau în sticle şi se păstrează într-un loc răcoros.

Cidrul de vişine. Se prepară ca cel de coacăze.
Cidrul de zmeură. Se obţine astfel: fructele se zdrobesc, apoi se lasă circa 48 ore în vase de lemn, de sticlă sau de plastic, timp în care substanţele colorante trec în suc. Separarea sucului de pulpă se face prin stoarcerea cu tifon sau cu presa de mână. Se prepară separat soluţia de zahăr. La un litru de suc de zmeură şi 2 l de apă trebuie să revină 700-800 g zahăr, în care cidrul sec, şi 1,100 kg pentru cidrul dulce. Fermentarea se face în damigene, la t0 obişnuită a camerei(18-200C).

Cidrul de căpşuni. Se prepară ca cel de zmeură.
Cidrul (vinul) de smochine. Se poate prepara după următoarea reţetă: 1 kg smochine, 3 kg zahăr, 0,5 kg lămâi, drojdie(o bucăţică de mărimea unei alune) şi 10 l apă. Smochinele se taie mărunt sau se trec prin maşina de tocat, lămâile se storc sau se taie în feliuţe(coaja se înlătură deoarece imprimă gust amar). Drojdia se desface cu apă călduţă. Fructele tăiate, zahărul, drojdia şi apa se amestecă până la omogenizare, apoi se toarnă într-un borcan mare (12-15 l), se acoperă cu un tifon şi se aşează într-un loc cu t0 cât mai constantă(circa 200C). În primele 10 zile, conţinutul borcanului se amestecă zilnic, cu o lingură de lemn curată, cu coada lungă, de preferinţă nouă, sau cu un făcăleţ. Se lasă apoi la fermentat 4-6 săptămâni. Începând cu săptămâna a patra se degustă, pentru a stabili momentul când produsul este suficient vinificat. După încheierea vinificării, borcanul se ţine o zi la loc răcoros, apoi se trage la sticle, având grijă ca furtunul să nu ajungă în depozitul de pe fundul vasului. Sticlele se astupă cu dopuri de plută noi, opărite în apă clocotită, ca să se înmoaie.

sursa:


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
Pot folosi un storcator de fructe (electric) la  obtinerea sucului de mere pentru cidru? Am facut o masuratoare la merele pe care doresc sa le folosesc la cidru si are 150 g/l mai trebuie folosit zahar si daca da cit?

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sigur ca poti, este chiar mai simplu cu storcator de fructe.
150 grame zaharuri la litrul de must este suficiet de mult. Nu as mai adauga zahar. Concentratia alcoolica a cidrului poate ajunge la 8,5% vol.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
daca peste merele ramase in urma stoarcerii arunc niste apa zahar si drojdie fac o rachie??? Daca da ce sugerati.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

marieryro a scris:

daca peste merele ramase in urma stoarcerii arunc niste apa zahar si drojdie fac o rachie??? Daca da ce sugerati.

   
                            O SA IASA UN ALCOOL CU URME DE AROME DE MAR  ... nu chiar o rachie   




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
Am facut cidrul, mi-au iesit 14 litri insa spre surprinderea mea vad ca nu fermenteaza. Temperatura constanta 20 de grade, am folosit drojdie de sampanie BIOFERM CHAMP. pe plic scrie ca se foloseste 2-4g/10 litri. eu am pus plicul de 7 g tot. Porneste mai greu la cidru?? Daca era sa fie bere azi aveam o zi de fermentat...

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
cate zile sunt de cand ai facut plamada ?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
24 de ore

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mustul de struguri de anul trecut a pornit abia dupa 3 zile .

este vreun semn de fermentatie , adica spuma ceva ?
drojdia de care spui , a trebuit activata cumva ?
nu are nevoie cumva de temperatura de fermentatie mai mare?
daca da si ai respectat pasii , drojdia trebuia sa creasca sa faca spuma,
adica semnele activarii .
daca s- a umflat , atunci nu ai de ce sa- ti faci griji .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Drojdia de sampanie porneste mai greu si fermenteaza lent.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
a facut ceva spuma.... astept, e posibil datorita faptului ca acea drojdie porneste ceva mai greu. Vedem daca nu mai pun drojdie ... 

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si eu am fost ingrijorat si nemultumit de fiecare data cand am folosit drojdie de sampanie pentru ca fermentatia incepea foarte greu.
M-am impacat mai bine cu drojdia de vin alb.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
Eu am lasat fermentatia in grija drojdiilor salbatice si n-am avut neplaceri. E adevarat ca fermenteaza mult mai lent decit strugurii dar fermenteaza nonstop     Pina nu termina zaharurile nu se opresc.
Am niste meri, probabil Romus 3, ce incep sa se coaca in ultima decada a lunii august. La primele sarje, constituite din mere cazute, le mai ajut cu zahar, 0.5kg la 10l de must insa cind se ajunge in perioada de maxima coacere nu mai e nevoie.
Productia o pastrez in PET-uri de 5l in camera hidroforului, un fel de beci si cam o data la doua saptamini mai desfac busoanele pentru a elibera CO2-ul rezultat in urma fermentarii.


pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
a luat-o aseara sa pus pe fiert nebuneste chiar 

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

marieryro a scris:

a luat-o aseara sa pus pe fiert nebuneste chiar 


... am o intrebare ... AI FACUT UN STARTER ? 
DACA NU ... ATUNCI E NORMAL SA AIBA UN START GREOI 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
ieri am facut un mic test la cidru sa-i simt gustul. dupa test a mai continuat fierberea citeva ore iar apoi s-a oprit. au trecut doar 5 zile de cind a inceput fierberea la temperatura de 20 grade. am gresit eu ca am umblat la el sau pur si simplu s-a oprit din fermentat? il mai las in vasul de fermentat? daca da cit timp?

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Se numeste fermentare, nu fierbere.
Foloseste instrumentul cu care ai masurat concentratia initiala de zaharuri si vezi cate grame de zaharuri pe litru mai sunt.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
0 g/L si densitatea 1000

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E bine, poti sa-l tragi la sticle.
Daca mai are ceva zaharuri, ele vor contribui la o usoara carbonatare.

Se stie ca o fermentatie completa duce densitatatea sub 1,000. La tine mai sunt ceva zaharuri remanente dar e de bine. Trage la sticle!


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
marieryro
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 9
Danke !

pus acum 9 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
La multi ani ! pentru 2018
sunt nou pe aici;
asa, de hobby, m-am jucat ceva cu niste enzime de la Marinica ( din malai am obtinut 320-350 g alcool/kg) ...fermentat zahar ( rezultat 18,5%v/v), distilari in instalatie de sticla, cum ziceam...de hobby;
referitor la cidru de mere, cum ar merge cu suc de mere din comert ( 4 lei/ litru la Auchan)? a incercat cineva? ar trebui sa mearga cu o drojdie de vin alb, din ce am vazut pe aici; pareri, sugestii?


pus acum 6 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Salut Dorel , bine ai venit pe la noi !

Tre sa mearga cu suc din comert si drojdie selecționata .

As zice ca se poate face o încercare pe o cantitate mai mica , sa vezi
ce rezultate ai , ma refer aici la fermentatie si gust .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
salut Pazucu,
multumesc pentru raspuns....credeam ca nu mai misca nimeni pe aici 
am sa incerc cu drojdie de la marinica 1g/litru ( asta am deocamdata)....sarja de 5 litri...
multumesc inca o data!


pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Dorel a scris:

salut Pazucu,
multumesc pentru raspuns....credeam ca nu mai misca nimeni pe aici 
am sa incerc cu drojdie de la marinica 1g/litru ( asta am deocamdata)....sarja de 5 litri...
multumesc inca o data!

 

Nu cred sa mearga cu suc din comertz ==> asta are conservantzi !

Dar , incercarea moarte nu are !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
salut Caberlot!
zice pe eticheta  ca nu are asa ceva.....chiar am pus, de proba, 1 litru ( asta era simbata 12.01)  cu un starter de drojdii de vin ; fermentatie initiala f intensa,  astazi dimineata deabia mai scotea cate o bula de gaze la 3 minute si a inceput sa decanteze drojdie....mai vedem...


pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... daca zice cu nu are conservant  asa sa fie    doar pasteurizat 

==> atunci treaba ar trebuii sa mearga 

CU CIT UN MUST E MAI SLAB=ZAHAR PUTIN => CU ATIT FERMENTATIA E MAI RAPIDA 

... cind ai zahar mult ... presiunea osmotica e mare -deranjeaza drojdia => si dupa apare alcoolul care deranjeaza si mai tare drojdia ==>> pina o si omoara la concentratii ridicate de alcool ... 14-15%

cam asta e pe scurt ...

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
este pasteurizat, intradevar si are 11, 2 % zaharuri ( asa scrie pe cutie)=>aprox 5% alcool;
chiar a mers fermentatia bine...acum este la limpezire; am sa-i fac o degustare apoi o transvazare  si niste adaos de  zahar pentru carbonatare ( merci Samogon pentru reteta);
pe urma cautam mere declasate in piata......


pus acum 6 ani
   
gherundii
Membru nou

Din: Chisinau, RM
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 1
Salut, sunt si eu nou pe aici, in cautarea recetelor de cidru am dat peste acest forum, si as dori sa alipesc un link cu ceva recete care mi s-au parut simple :

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la