Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Roxiii
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 38 ani
Bauturi / Bauturi distilate / preparare decoct pentru 200 l whisky de porumb Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Fiti atenti ce scrie pe HD despre scotch:
"The wort is allowed to undergo some small amount of lactic fermentation before yeast is added - a 12 hour delay before pitching."

Deci se pare ca infectarea mea a fost de bun augur.

Alt citat:
"To do a sour mash (traditional), first sour some grain by doing a small mash as above, then throwing in some crush barley malt into the cooled mash and hold at warm temperatures for several days. Then add this to main mash with the yeast."

Deci Pazucu, probabil ca putina fermentatie lactica inainte de insamantarea cu maia de drojdie face un lucru bun, pentru ca scade ph-ul plamadei si asigura conditii mai bune drojdiei. Ma intreb totusi daca nu cumva la distilare se simte ceva nasol, sunt foarte curios sa aflu cand voi distila rachia de grau incoltit la care stiti ce am patit. Mirosul fermentatiei lactice e asemanator borsului sau muraturilor. In unele distilerii pun borhot de la productia anterioara in urmatoarea plamada destinata fermentarii pentru a scadea ph-ul si pentru a transmite urmatorului whisky ceva din caracteristica whisky-ului anterior, se practica in special la bourbon si se numeste metoda sour mash (adica plamada acra).


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

marius 45 a scris:

Eu fac in felul urmator: iau un borcan de 800g,il pun cu putina apa si l bag la microunde sa se sterilizeze pana fierbe apa apoi il las sa se raceasca si pun in el drojdia de pe fundul galetii,strang capacul si la frigider.Tine cam 3-4 saptamani fara probleme.


Da Marius, dar si mai recomandat este sa faci top cropping. Adica atunci cand incepe fermentatia (in recipient cu gura larga sa ai acces inauntru) vii cu o spumiera si iei spuma de deasupra si o torni in borcane, cum ai zis tu, sterilizate. Borcanele poti sa le folosesti ca starter cand mai ai nevoie. Cica tin si 6 luni in frigider fara probleme. Metoda "top cropping" este superioara pentru ca se recolteaza numai drojdii vii si sanatoase.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Metoda asta este buna pentru drojdiile de bere care sunt drojdii de suprafata.
La drojdiile de vin sau fructe nu prea poti face asta pentru ca alea fermenteaza la fund.

Sunt si eu curios cum va fi distilarea ta. Daca iese cum trebuie, ne apucam sa incropim fermentatii lactice inainte de a pune drojdii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:


ok , am inteles , stiu ca esti ocupat de aceea poate ai scris aici ca la telegraf .   .
stii ca noua ne place povestea maestre !  

1. cum procedezi cu sarea de lamaie , o amesteci cu apa ,sau o pui pur si simplu ?
2. candva "marinache" iti spunea ca 1,5 g sare de lamaie /18 l apa scad ph apei de la 7.35 la 5,5 . se confirma?
3 . tot de acolo :"marinache, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!!   
Am plamadit aseara porumb dupa reteta ta, usor modificata   , si plamada are 200 g de zahar la litru.
Pana acum, mai mult de 175g/l nu am obtinut, la aceleasi cantitati." 
reteta modificata ? ai uitat sa ne spui vreun secret?     

ps: eu aseara la 400 l decoct am adugat un litru solutie apa ,in care am pus aproximativ 80 g sare de lamaie .
a scazut ph de la 6,4 la 6,3 . dupa ce am invartit vreo 5 min. dimineata avea 5,5 .


Ai dreptate, cateodata nu aprea am timp sa spun chiar tot ce mi-as dori...

1. sarea de lamaie o dizolv in putina apa si apoi o amestec cu plamada.
2. se confirma, dar ph-ul nu scade doar de la sarea de lamaie ci si de la malt
3. Nu am niciun secret. Tot ce fac am spus si pe aici. Este vorba de plamadirea pe care eu o fac timp de 2 zile.      


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nu prea stiu cum e cu fermentatia lactica la cereale    dar stiu ca la vinuri negre ... fermentatia malolactica care vine dupa fermentatia alcoolica e recomandata ... => scade aciditatea  vinului 

... personal cred ca e mai util de dezvoltat ADITIA DE OREZ  ... nu de alta de e usor de facut , materia prima se gaseste tot timpul etc.
(...poate ne mai da Strava ceva info-idei )

 

p.s.
si eu mai adaugam 1-2-3 lamii la o galeata de 20L ... maltz sau vin sau melasa /zahar ... tot in ideea unei plamezi acide


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
N-am auzit in viata mea de orez pus la plamadire/fermentare pentru corectarea aciditatii. De cand e orezul acid? Cum ar putea orezul sa scada ph-ul plamezii? A aruncat unul odata o vorba si ati luat-o de buna. Aveti prea mare incredere intr-o persoana pe care o considerati avizata, si prea putin in propria voastra logica si (contra)argumentatie. Nu ma uit niciodata CINE scrie, ci CE scrie ! ... si vreau sa stiu intotdeauna "DE CE asa?"... nu ca zice un specialist sau altul... mie daca nu-mi aduce cineva argumente nu-l cred, poa' sa fie specialist peste specialisti. In plus, daca era eficienta metoda am mai fi auzit de ea.

In multe distilerii se practica metoda sour mash. Borhotul care ramane in cazan este acid. O parte este luat de la productia anterioara si amestecat cu apa pentru noua plamadire (25% din totalul plamezii). E mai bine si pentru enzime si mai ales pentru drojdii.

Daca lucrezi doar cu malt e foarte practic sa pui 12% borhot strecurat la plamadire + inca 12% borhot la fermentare.

Daca ai cereale nemaltificate si trebuie sa faci solubilizare prin fierbere atunci e mai complicat caci ph-ul acid nu este favorabil solubilizarii amidonului. La fierberea cerealelor este favorabil un ph alcalin (sursa: Sinenomine ).

Defapt metoda sour mash isi are originea in gospodariile de la tara de acum 200 de ani cand oamenii nu stiau sa faca plamadiri pe paliere de temperatura. Maltul era amestecat cu apa si lasat sa-si faca treaba in voia sortii cu drojdii spontane. Conversia amidonului avea loc ff greu si in timp, in paralel cu fermentatia care se desfasura foarte greoi. Ca sa evite vreo infectie cu bacterii care era iminenta din cauza ph-ului neutru pe care il au granele si apa, adaugau borhot de la tura anterioara scazand ph-ul plamezii. Bacteriile se dezvolta mai greu la un ph acid iar fermentatie era condusa mai bine.

Traditional, se mai practica si acum in unele distilerii dar mai mult din motive economice (apa, acizi) si pentru a pastra caracteristica pe toata linia de productie. O sa vedeti ca pe sticlele de bourbon scrie "sour mash", o chestie de reglementare. Ma intreb insa cata lume stie ce inseamna defapt "sour mash"? Foarte multi consumatori nici nu stiu din ce se face whisky-ul.   


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
faina discutie baieti ,nu am vazut asa o dezbatere de mult !

interesanta treaba asta cu fermentatia lactica ! mai interesant este faptul ca pana acum nu ati adus-o in discutie si din cauza asta era sa fac diabet    . pai cand am gasit eu o cada in plina fermentatie spontana , am avut un soc ,nu? 
la mine cel putin se confirma ca este buna un pic de pauza dupa ce ai racit plamada pana la adugarea drojdiei .
sa vedem cum > am facut 4 plamezi la care am adaugat drojdia in mod diferit :
- la prima , am racit pana la 35° C ,aici am adaugat ultimul malt ,apoi am lasat sa raceasca peste noapte in cada de fermentare . dimineata fermenta spontan , ph-ul era 3,9 . am adaugat drojdia de panificatie si a inceput fermentarea dirijata in 2 ore . vom vedea care va fi rezultatul final ,adica zahar rezidual si caracteristicile distilatului .
-la a 2-a plamada am procedat in consecinta : am racit plamada dupa pauza de zaharificare pana la 26°C ,m-am ajutat si de 5 l de apa care i-am adugat la urma din cei 35 l pe care ii contine reteta ,apoi am adaugat ultimul malt si am lasat in cada de fermentare sa se omogenizeze temperatura vreo 2 ore ,dupa care am adaugat drojdia selectionata 4347 eau de vie inmultita de (sineno)mine . in 2 ore fermenta deja mai bine ca cea de panificatie     .
-la a 3-a plamada am procedat la fel ca la a -2-a ,doar ca am adaugat drojdie de panificatie ,fermentarea a pornit tot dupa 2 ore .
-la a 4-a plamada deja am lucrat diferit > pentru ca am dorit sa scad procentul de alcool din decoctul final pana la 8% ,am diluat plamada mai mult ,raportul final fiind de 5l/1kg malai ,adaugand cam 20 l apa la urma ,in acest fel reusind sa scad temperatura plamezii la 23 °C mai repede , aici nu am mai adugat maltul final si nu am mai lasat deloc o pauza pana la adaugarea drojdiei ,ci am bagat starterul si maltul de final imediat dupa ce plamada era in butoaie . dupa 2 ore nimic ,dupa 3 ore tot nimic ,nici un bulbuc . din contra s-a limpezit asa de frumos ca puteai citi ziarul prin zeama . am intrat la griji ,si dupa cum v-am spus mi-am dat seama ca poate fi de la ph-ul ridicat care dupa un test cu ph-metrul indica 6,4 . deci fara nici o pauza pana la drojdie , pauza si pentru fermentare .

am scris mai sus ce am facut si cum am facut , insa revin doar asupra adugarii orezului . eu am pus cam 800 g orez la 400l decoct si cam 80 g sare lamaie . la testul de dupa adaugare nu indica prea bine 6,2 dupa sare si 6,7 dupa orez ,dar dimineata era 5,5 si fermenta calumea. nu sti ce sa zic ,daca e bun orezul sau nu dar a functionat ceva acolo.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ha,ha am gasit metoda in care pot bate semnul conventional pentru temperatura . trebuie sa apas 4 taste . daca ar fi pian tastatura asta si ar scoate sunete ,aproape ca as canta "mica serenada" a lui mozart . 

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:


pazucu a scris:


ok , am inteles , stiu ca esti ocupat de aceea poate ai scris aici ca la telegraf .   .
stii ca noua ne place povestea maestre !  

1. cum procedezi cu sarea de lamaie , o amesteci cu apa ,sau o pui pur si simplu ?
2. candva "marinache" iti spunea ca 1,5 g sare de lamaie /18 l apa scad ph apei de la 7.35 la 5,5 . se confirma?
3 . tot de acolo :"marinache, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!!   
Am plamadit aseara porumb dupa reteta ta, usor modificata   , si plamada are 200 g de zahar la litru.
Pana acum, mai mult de 175g/l nu am obtinut, la aceleasi cantitati." 
reteta modificata ? ai uitat sa ne spui vreun secret?     

ps: eu aseara la 400 l decoct am adugat un litru solutie apa ,in care am pus aproximativ 80 g sare de lamaie .
a scazut ph de la 6,4 la 6,3 . dupa ce am invartit vreo 5 min. dimineata avea 5,5 .


Ai dreptate, cateodata nu aprea am timp sa spun chiar tot ce mi-as dori...

1. sarea de lamaie o dizolv in putina apa si apoi o amestec cu plamada.
2. se confirma, dar ph-ul nu scade doar de la sarea de lamaie ci si de la malt
3. Nu am niciun secret. Tot ce fac am spus si pe aici. Este vorba de plamadirea pe care eu o fac timp de 2 zile.      
aha , o treaba buna se face pe tihna ,am inteles  .
greu de pus in practica in sistem miniindustrial pazucu    .

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Chiar ca sunt curios sa vad ce va iesi din alea 4 plamezi. Deci s-a dovedit ca ph-ul a crescut de la orez, nu a scazut, exact invers de cum se vroia. In timpul fermentatiei oricum scade ph-ul, deci s-a datorat de la fermentatie, nu de la orez. Sa ne tii la curent cu ce se mai intampla pe acolo. 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , am putea spune ca a crescut ph-ul dupa ce am pus orez ,insa ati putea crede ca dupa cateva minute de la adugare deja sa aiba vreo actiune orezul ? as zice mai degraba ca dupa ce ar sta un timp ar avea o actiune ceva , nu stiu !
o sa ma gandesc sa mai fac o proba cumva .
interesant ar fi daca l-am prinde pe "strava" sa ne explice cumva fenomenul . totusi stim toti de aici ca nu arunca el cu vorbe asa ca sa ne puna in dificultate . este adevarat ca a intrebat si "marinache" la timpul respectiv insa probabil nu a avut timp sa raspunda!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
conform calendarului astazi este a 18-a zi de cand am pus primul grau la incoltit si a 13-a zi de cand am pus drojdia la prima plamada .
astazi am facut cateva teste de densitate la primele 2 plamezi . prima plamada are 4gr /100ml ,iar a 2-a cea cu drojdie selectionata are 5 gr/100ml must. dupa ce am facut testele am facut o oxigenare puternica . acum seara foliile cazilor s-au umflat din nou . inca mai sunt semne de fermentatie . mai asteptam !
la celelalte 2 plamezi fermentatia merge struna . asa arata camera de fermentatie in momentul asta :


imagur

in partea stanga !


screen capture tool

in dreapta !


screenshot utility windows

daca va intrebati ce este in pubela .


screenshot windows 8

si aici e butoiul ! inafara de acest butoi mai sunt 2 de 100 l si 2 de 60 l  . D-ne ajuta !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Credeam ca sunt singurul    care pune plamada la fermentat in tomberon,am si eu unul de 250L    .Iti fermenteaza destul de mult,poate si din cauza temperaturii,eu in toamna am facut o sarja si in 7 zile a fermentat complet,ce i drept ca am folosit 500g drojdie de panificatie la 250l plamada.
Astept cu nerabdare sa incepi distilarea si sa scrii noi concluzii.


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
vorba aia ,una calda ,una rece : ma bucur ca merge bine cu fermentatia si ma pregatesc de distilare .
am pregatit cazanul si am vrut sa mai fac o inovatie . am mai spus eu candva ca la cazan am 2 rezistente de 1900 w , cu care am facut doua fierturi de a doua distilare . treaba a mers bine insa a durat cam mult . am mai achizitionat una insa cand sa o montez ,un cumatru inginer electronist mi-a recomandat sa leg o rezistenta din cele avute pe cazan la 2 faze . pur si simplu o faza pe un capat si cealalta la alt capat . a facut niste calcule si a rezultat triplarea puterii . adica de la 1900 w la 5700 w  .

nu prea mi-a venit sa cred insa m-a asigurat ca merge , si atunci am facut o proba . am luat rezistenta noua si nemontata si am montato pe o bucata de lemn . apoi am bagat-o intr-o oala cu apa si am pus-o la 2 faze . a pornit si a functionat bine . in 5 min. a fiert 12 l de apa .


capture screen

am zis ca mare minune si cu inginerii astia si cuminti mai sunt .
azi am facut un tablou electric cumva cu sigurante sa am cum manevra o asa putere sa nu fac alte belele .
dupa ce am lucrat toata ziua si am facut probe de siguranta am legat hardughia la cazan . am cuplat sigurantele si a pornit , dar dupa 5 secunde poooc , s-a miscat si cazanul cu 65 l tuica in el in sus . sa ars inventia .   ca si cum nu ar fi fost destul am inlocuit-o si am zis sa mai incerc odata    . mi s-a parut mie ca prima care s-a ars era lipita cumva de un fier care sustine cazanul la fund . am zis ca aia trebuia sa fie cauza infierbantarii pana la pocnire    . dar nu a fost sa fie . a 2-a a functionat mai mult cam 30 secunde si sa ars mai subtil ca prima ,adica nu a pocnit  . asta e ,paguba de 100 ron . ce sa faci asa e cand faci experiente !
ramane totusi o intrebare : cum de a functionat in apa si de ce nu a functionat in ulei ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

marius 45 a scris:

Credeam ca sunt singurul    care pune plamada la fermentat in tomberon,am si eu unul de 250L    .Iti fermenteaza destul de mult,poate si din cauza temperaturii,eu in toamna am facut o sarja si in 7 zile a fermentat complet,ce i drept ca am folosit 500g drojdie de panificatie la 250l plamada.
Astept cu nerabdare sa incepi distilarea si sa scrii noi concluzii.

cred ca pubelele sunt cele mai bune vase de fermentatie ,au gura larga ,capace rabatabile si roti . super folositoare !
drojdie eu am pus doar 200 gr /400 l plamada . am facut starter din primul must zaharificat amestecat cu apa 1parte must la 2 parti apa si l-am barbotat cu pompa de acvariu 8-9 ore . asta m-au invatat "sine"si "samogon".

referitor la temperatura , in camera sunt 22°C iar in plamezi 19°C . nu cred ca e o problema .
eu la plamada de la craciun am facut distilarea la 15 zile . la vin fermentatia se recomanda a se dirija pe un termen cat mai lung ,la rachie nu este tot asa?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Pai spune toata poezia cu rezistenta ,acolo ai 380v daca zici de 2 faze si nu 220.Acu nu ma intelege gresit si nu mi o lua in nume de rau dar cumnatu sigur e inginer  ? ,daca sustii ca da in mod sigur nu e electrician sau poate vrea sa scape de tine  !Daca aia e o rezistenta de masina de spalat ea e gandita si calibrata sa functioneze la 220v nu la 380v,nici la apa nu ar fi functionat o perioada mare de timp daca era o cantitate mai mare de apa...La ulei nu a mers pt ca uleiul preia mai greu caldura de pe rezistenta decat apa si s a supraincalzit....Iti dau un sfat:nu te juca cu improvizatii ca la 220 mai faci gafe dar la 380    te duci pe p... .Daca tot vrea cumnatu sa te ajute cumpara o rezistenta de 380v de 4-5 kw si fa o treaba inginereasca nu improvizatii ca da cu tine de pamant de nu te vezi!Vezi ca la 380 iti trebe neaparat IMPAMANTARE,iti repet NU TE JUCA ca nu te iarta,a doa gafa nu vei mai avea ocazia sa o faci!

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
cam asa arat una de 380v dar costa ceva 

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai stiu eu cum e cu 380 -u nu te teme . de asta am zis ca am facut un mic tablou cu sigurante .de pe cazan am facut si impamantare  . si da acolo la cele 2 faze este 380 nu 220 de asta s-a si triplat puterea .
cumatru e inginer electronist si stie meserie , insa asta era si problema pusa  de el .  mi-a spus exact  ca si tine .rezistenta va rezista daca poate prelua caldura . eu am zis ca in ulei caldura se conduce mai bine decat in apa ,insa daca zici ca este invers atunci asta este problema.  vom ramane la  3 x220  .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

pazucu a scris:

pai stiu eu cum e cu 380 -u nu te teme . de asta am zis ca am facut un mic tablou cu sigurante .de pe cazan am facut si impamantare  . si da acolo la cele 2 faze este 380 nu 220 de asta s-a si triplat puterea .
cumatru e inginer electronist si stie meserie , insa asta era si problema pusa  de el .  mi-a spus exact  ca si tine .rezistenta va rezista daca poate prelua caldura . eu am zis ca in ulei caldura se conduce mai bine decat in apa ,insa daca zici ca este invers atunci asta este problema.  vom ramane la  3 x220  .

pai stiu ,am vazut ,de asta nici nu imi bat capul . una de 1900 este 49 ron.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am vrut sa il citez pe marius si m-am citat pe mine . sunt un fel de narcis al scrisului .

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Uleiul este vascos si dinamica lui in vas este mai lenta atunci cand este rece fata de apa,el va prelua repede cantitatea de caldura din rezistenta dar aceasta va ramane mult timp in jurul ei deoarece restul uleiului care este rece ii va permite mai greu sa se ridice fata de apa..avantajul la ulei este ca fierbe la temperatura mult mai mare fata de apa.Vezi poate gasesti una sh la 380 sau mergi pe 3x220 si ajungi pana la urma la 5kw.Ai facut vre o data un calcul cati kw merg la un cazan cand distilezi?

Daca tot zici de tablou,pt sanatatea oaselor tale    iti recomand cu caldura SIGURANTE CU DIFERENTIAL ....te scapa de orice problema    .


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

pazucu a scris:


marius 45 a scris:

Credeam ca sunt singurul    care pune plamada la fermentat in tomberon,am si eu unul de 250L    .Iti fermenteaza destul de mult,poate si din cauza temperaturii,eu in toamna am facut o sarja si in 7 zile a fermentat complet,ce i drept ca am folosit 500g drojdie de panificatie la 250l plamada.
Astept cu nerabdare sa incepi distilarea si sa scrii noi concluzii.

cred ca pubelele sunt cele mai bune vase de fermentatie ,au gura larga ,capace rabatabile si roti . super folositoare !
drojdie eu am pus doar 200 gr /400 l plamada . am facut starter din primul must zaharificat amestecat cu apa 1parte must la 2 parti apa si l-am barbotat cu pompa de acvariu 8-9 ore . asta m-au invatat "sine"si "samogon".

referitor la temperatura , in camera sunt 22°C iar in plamezi 19°C . nu cred ca e o problema .
eu la plamada de la craciun am facut distilarea la 15 zile . la vin fermentatia se recomanda a se dirija pe un termen cat mai lung ,la rachie nu este tot asa?


Poate ca acele tomberoane au alte destinatii si nu sunt confectionate tocmai din plastic alimentar... si nu vreti sa aveti in bautura tot felul de gusturi eliberate de acel plastic nealimentar. Pentru uz alimentar (inclusiv fermentatie) sunt bune recipientele din HDPE, LDPE, PP (trebuie sa scrie pe ele simbolul si semnul cu furculita si cutitul, undeva pe fund). Va recomand sa cautati pe la butoaiele de muraturi si sa nu ma puneti la fermentat in tomberoane caci alcoolul si ph-ul acid va coroda plasticul si va influenta gustul bauturii. Nu mai vorbim ca daca faceti vin sau bere in astfel de recipienti o sa bagati si cine stie ce substante chimice nesanatoase in voi.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Samagon,sa fac 250L bere ,in ce sa i inbuteliez?Nu,tomberonul il am de nou,nu miroase a plastic sau a petrol in el fermentez doar borhotul pt tuica sau mai bat strugurii...
Ar fi culmea sa fie pe fundul tomberonului simbolul furculita si cutitul    .pazucu trebe sa ne spuna ce scrie pe el,eu nu l am aici.


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt butoaie din plastic alimentar si de 250 de litri. Apar prin hipermarketuri cand vine sezonul de muraturi.

La plamada pentru tuica hai ca mai inteleg, dar bere sau vin in tomberon? Nu sunt deacord cu tomberoanele, nici macar cu ligheane destinate spalarii sau cu cosul de plastic de la damigeana.  

Stiu cum e sa ai nevoie de un recipient mare de fermentatie. Plasticul pare cel mai avantajos (usor, ieftin, nu se sparge) dar nepotrivit dpv chimic si sanitar. Ai nevoie de un material inert (ca sticla, ceramica, inoxul) sau macar natural cum e lemnul caci intr-un fermentat ai acolo si alcool si acizi. Da, am vazut si care distileaza in tomberon, cu rezistenta de la masina de spalat, sunt.

Daca vrei totusi o solutie mai buna ia saci din polietilena si baga sacul in tomberon. Pui vinul sau berea la fermentat in sac nu direct in tomberon. E mai bine dar nu ideal.

Nu-ti zic cum sa faci, atrag atentia pentru cine e interesat.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
baieti ,imi cer scuze , m-am luat cu berea si nu am mai avut timp de replici aici !

@marius 45 ,mersi pentru explicatia obiectiva despre dinamica uleiului fata de apei . asta este sigur cauza incalzirii rapide si excesive .
rezistenta de 380 nu cumpar ca este prea scumpa ,am cumparat 2 rezistente mono de 1900 w masina spalat rufe albalux . cu una care o mai aveam le-am montat pe toate trei pe cazan . fiecare rezistenta o pornesc /opresc de la o siguranta de 10A montata pe un tablou special facut de mine . cablul care alimenteaza tabloul este racordat la tabloul principal in care sunt montate diferentiale pe fiecare faza .
daca am lamurit problema sigurantei    sa-ti spun cum e cu consumul : de ex. ieri am fiert mustul de bere in acest cazan . am pornit 3x1900w o ora pana a inceput mustul sa clocoteasca ,apoi am adugat hameiul si am oprit 1x1900 w . am  mai fiert cu 2x1900w - 90 min batute fix . acum sa calculam :

3x1900w=  5700w = 5,7 kw x0,59 ron cu tva /kw = 3,37 ron   
2x1900w= 3800w =3,8 kw x1,5 h =5,7 kw x ........=3,37 ron   
deci pretul total 6,74 ron 

sau , azi am facut o a doua distilare la zamahoanca sa vedem cum merge .

am pornit 3x1900w la 09h20min si am tinut asa pana la 10h40min cand a inceput sa vina pe teava de legatura  adica 1h20min .apoi am mers cu 2x1900w pana la 14h00min ,adica 3h20min ,iar apoi am mai deschis-o si pe a treia din nou inca o ora . acum sa calculam din nou :

3x1900w=5,7 kw x 1,2h  =6,84 x 0,59 = 4 ron
2x1900w=3,8 kw x 3,2 h =12,16 kw x 0,59 ron 7,2 ron
3 x 1900w = 5,7 kw x 0,59 = 3,37 ron
total distilare 14,57 ron  asta la un calcul cu un tip tarif CD-JT de care are cam toata lumea si la care kw/h costa 0.4757 ron f tva ,cu tva 0.59 . eu am un tarif care se numeste CTP  ,transa de putere peste 6kw si la care tariful este 0.2906 f tva =0.36 ron cu tva  daca vreti calculati singuri daca e ieftin sau scump .
eu zic ca e pacat sa ma afum cu lemne si unde mai pui ca s-ar putea cu lemne sa fie mai scump ,inca nu am cantarit lemnele de la o sarja dar o voi face . 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
referitor la pubela , m-am uitat dar nu am vazut nici o furculita .   , insa eu am mai fermentat si sfecla de zahar in ea si nu am simtit nici un gust deosebit . vom vedea ce vom face pe viitor . ia uitati aici :


sunt in negociere cu propritarul acestor cisterne de inox , a cerut 7500 ron , eu am oferit 5500 ron . este foarte mult si atat ,insa sa vedeti cum am calculat :
daca iei 20 damigene de sticla platesti peste 2000 ron ,nu ? si apoi trebuie loc s le pui si sunt de sticla si se sparg ,etc,etc ? la fel un boiler de inox ,100 l pentru incalzit apa menajera costa 1100 ron ,nu mai pun ca este din tabla foarte subtire , eu am oferit pe o cisterna de 1000 l inox alimentar cu un capac special pentru nivelul vinului 1850ron . sa vedem daca va tine figura .
ei @samogon-ule"ce mai zici acum , ma vei pune sa caut furculite si cutite si la astea ? 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Pazuca

faine cisternele alea ...dar daca le iei ... atunci te apuci serios de treaba 
... oricum ... alea nu se tocesc-nu se sparg ==>> valoarea de revinzare e mare  ... macar pretul Ni-Cr tot il iei pe ele 

... capacul ala special ... trebuie sa aiba un plutitor care sa il lase sa plutesca pe suprafata lichidului    si in + o garnitura --- care personal cred ca e destul de aproximativa ca si etansare 

de cit zici ca e cazanul tau pe baie de ulei ?
... eu as cauta ceva 1/3 capacitate  ca sa lamuresc ce iese din primul cazan  ... asta ar fi investitie utila ... cind faci un test sau pt cineva care nu are de min 2 cazane => poti sa termini testul ca la carte 

... apropo ... testul la orez ... se poate face si pe o cantitate mica ... la cratita 

AM VERIFICAT PH-metruL TAU    SCUMP CA DRACU  cam 400$
... DACA MA GINDESC CA AM UNUL ... PE CARE L-AM FOLOSIT DOAR CA SA MASOR APA =PT CALIBRARE => ca nu-mi mai trebuie 

sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot , pai daca iau cisternele ma apuc serios de vin
capacul special are o garnitura siliconica care se umfla cumva cu aer si etanseaza perfect ,cel putin asa mia spus si am vazut si pe net .

cazanul meu este de 65 l util . pai eu vreau sa investesc in cazane mai mari si tu ma pui sa i-au unul mai mic ?
candava strava a spus ca este bine sa colectam cat mai mult rachiu brut sia poi sa redistilam . am inteles unul mai mic in ideea in care faci teste cu cate o plamada mai mica ,insa fac eu cu asta care il am .

cum asa scump este ph-metru asta ?
eu parca am vazut ca era cam 150 euro ,nu mai stiu . dar sunt pe ebay acolo de unde mi-ai aratat sa iau refractometrul .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... dca garnitura e din silicon+gonflabila    atunci chiar ca cisternele alea sunt pt VIN BUN   
... trebuie si un beci adevarat si 2-3 butoaie ca sa maturezi vinul  ... si o sa te lasi de "cazangit" la ce vin bun o sa faci   

... da ... e scumpa dracovenia aia ... asa ca ma folosesc de ce am    ... imi placea ideea si cum arata si temperatura era bun pe post de termometru evoluat 
... dar la banii astia il caut pe al meu - era cu infrarosu=fascicul si la precizie de grad parca =suficient    ... dar asa cum am zis colegul l-a imbaiat   

sporuri !
 

p.s.
atunci ... cauta un cazan 3x ... adica 200L ...si cu cel mic doar lamuresti

FESTINA LENTE  ... asta e recomandarea mea


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Mai baieti,de ce aruncati banii pe fereastra?Termometrele astea ce au,nu indica la fel    ?


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ala digital imi place, stii cat are scala?

Ala cu ac are scala prea mare pana la 280*C si trebuie sa te chinui sa vezi cat indica. Nici nu cred ca e asa precis ca cel digital.

Pe mine m-ar avantaja un termometru cu fir, sa-l bag in oala si sa pun capacul si sa-mi arate mereu temperatura pe un display care sa fie afara. Am vazut la un coleg de forum, Razvan Ilie parca.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Eu il am pe primul.Nu stiu pana a cat masoara real...in poza se vede de la -50 la 300   s o creada ei cu 300.Eu am masurat pana la 100,mai mult nu am avut nevoie.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
BUna !!!

La noi in oras se gasesc de cumparat aparate de masura digitale, rusesti, care au si sonda de temperatura. Indica fara zecimala, dar eu am plamadit cu ele fara probleme. Sonda e flexibila, ca un fir, are lungimea de aproape un metru si costa, cred 18-20 lei.
Unde mai pui ca poti folosi aparatul de masura si pentru alte masuratori electrice....


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Aparatul de masura costa 18- 20 lei cu tot cu sonda de temperatura si alte accesorii.... Nu ma exprimasem corect....

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Uite si aparatul.....

preparare decoct pentru 200 whisky porumb uite

47KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pe cutie se vede sonda de temperatura ce a stat inclusiv si in cuptorul aragazului pentru a masura temperatura atunci cand coceam aschii de stejar si visin  ....

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

constantin a scris:

Aparatul de masura costa 18- 20 lei cu tot cu sonda de temperatura si alte accesorii.... Nu ma exprimasem corect....

este o varianta buna , insa eu am achizitionat 2 termometre  afisaj digital , sonda cu fir de 1 m ,  cu 20 lei buc din bazar de la suceava . voi pune poze si mai spun caracteristici cand ajung acasa , inca nu mi le-a adus  .

eu vreau sa infasor sonda cu fir pe spatula cu care invart si sa vad mereu ce temperatura este acolo .
interesant este ca au baterii de r1,5 care se gasesc la magazin la "veronica"    . la ph-metru ala smecher de o palarie de bani ,trebuie o baterie cr .... nu stiu cat . s-a terminat bateria in timpul jocului si am ramas cu ochii in soare pana am mers la suceava


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
buna seara la toata lumea ! 

astazi este a 22-a zi de cand am pus primul grau la incoltit si a 16-a zi de cand am administrat drojdia la prima plamada din cele 4 ,pentru tinta finala de 200 l whisky .
ieri am mai facut cateva teste de zahar rezidual si a indicat cam 3% zahar rezidual . de fapt testele au fost cam asa :

pazucu a scris:



am facut teste si calcule : eu am avut DI la plamadire 170 gr/litru , iar dupa fermentare DF 30 gr/litru 
acum calculam : 170-30 =140 gr zahar fermentate 140/17=8,23 %ABV    e corect ?
am masurat procentul de alcool din must cu un vinometru cu palnie care este special pentru asa ceva cica si procentul de alcool coboara pana la 12%ABV   . pe instrument scrie ca poate avea o abatere de +- 2% ,insa chiar cu -2 % tot depaseste calculul initial .

asta scriam ieri pe topicul lui samogon si m-a cam certat ca e offtopic ,cumva!  
buun , azi daca am vazut  ca nu mai scade deloc , am zis ca e timpul de focareala . asa ca dimineata la ora 07 00 deja am pornit rezistentele . am stat cu sufletul la gura pana pe la 08 30 cand a inceput incet ,incet sa curga . m-am tot gandit ,oare o sa iasa ceva , no avea gust de "caine plouat" ?
am pus alcoolmetrul in pahar si am asteptat cu ochii pe el sa vedem la cate procente ABV incepe sa pluteasca . cand am vazut ca trece de 70% mi-a venit sufletul la loc. da , primul pahar de 400 ml a avut 72% .
am mai lasat sa curga inca unul apoi am luat o mostra de la tutusca si am amestecat-o cu apa pentru testul limbii si al gatului .
fratilor nu am baut eu mult whisky la viata mea ,insa daca imi place mie ceva inseamna ca e bun . apoi distilatul acesta este bun al naibii !   neacademic dar asa este . gustul si mirosul frumos ca la un whisky din sticlele alea pompoase si scumpe .

acum sa va spun ce a iesit !    am pus in cazan la fiert 68 l decoct brut , nestrecurat ,asta dupa ce l-am amestecat bine in cada sa fie cat mai omogen . decoctul a avut la teste caracteristicile din citatul de mai sus
recolta a fost de 20 l tarie la 34% ABV medie . am recoltat si cozile pana au scazut la 9% .
acum trebuie sa ma credeti pa cuvant , pentru ca o sa spuneti ca din parametrii de mai sus nu prea da rezultatul , insa asta este . dupa cum am calculat eu plamada ar trebui sa aiba cam 10% ABV ,daca nu mai mult chiar ,tinand cont ca mai sunt si niste pierderi . acum va rog trageti concluzii.
am facut si al 2-lea cazan astazi , am pus in el 62 l decoct  si a iesit ceva mai putin alcool ,tarie mai avea in el la urma peste 10% insa s-a oprit din curs ,nu de tot dar venea incet tare ,asa cam oprit mi-a fost frica sa nu se mai prinda de cazan.
aoleu ,la prima tura s-a prins al naibii de cazan , nu s-a afumat rachia si nici in nas n-am simtit miros insa am avut ce freca . l-a al doilea nu s-a mai prins . maine voi face inca o fiertura dimineata si daca se mai prinde din nou gata il strecor cu presa de struguri.
sa stiti ca am invartit la amndoua cazane cu leatul pna a inceput a fierbe apoi am pus cazanul , dar vad ca a facut figura .
imi dau seama care ar fi treaba nasoala  acolo :intre rezistente si cazan nu este decat  2 cm distanta si probabil nu se face schimbul de caldura cum trebuie , zic asta pentru ca deasupra lor s-a prins si a inceput sa se carbonizeze .la al doilea cazan am tot schimbat caldura de pe una pe alta ,ele fiind 3 ,insa functioneaza doar 2 cat timp curge rachia ,asa au avut timp sa se raceasca si nu s-a mai prins . maine dimineata ii pun hartie sa vedem care e treaba !
astea fiind spuse ma duc sa ma trantesc ca is cam obosit ! multa sanatate !
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Pazucuu 

... BRAVOO ... AI FACUT TREABA BUNA 

... cind la tzeghe curge 9-10% ... atunci lichidul din cazan are cam 1-1,1%
)

TOT DE PE GRAFICUL ASTA -DE MAI SUS ... DACA LA TZEGHE A INCEPUT SA CURGA DE 72% ... ATUNCI IN CAZAN TREBUIA SA AI 27% ... :-(

CE DRACU ... NU E BUN GRAFICUL ?
... IA SA VEDEM CINE ARE IDEI ... DE UNDE VINE EROAREA ?
CINE SI-A FACUT TEMELE ???

... acum ... 20L de 34% da ... 20x0,34=6,8L alcool pur ...
... impartit 68L decoct da 10%  ... plus 1,1% rest din cazan(care e pt 68-20=48L) da aproape 11% ... probabil ca atita ai avut in plamada 

ACUM CE ZIC CALCULELE ANTERIOARE ???


XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

COMENTARII LA FORMULE :

... sa preusupunem ... pt usurintza calculelor ca efectul DE CRESTERE A DENSITATII pe care il are 5g zahar /L    este compensat de efectul de scadere a densitatii pe care il are 2% alcool 

... pe scurt ... ca si efect 5g zahar/L = 2% alcool/L

ATUNCI : LICHIDELE 1--4 AU ACEIASI DENSITATE

... LICHIDUL 1 ... are 5g zahar si 2% alcool
... LICHIDUL 2 ... are 10g zahar si 4% alcool
... LICHIDUL 3 ... are 15g zahar si 6% alcool
... LICHIDUL 4 ... are 25g zahar si 10% alcool

===> NU EXISTA INSTRUMENT CALIBRAT SA ITI ARATE CIT ALCOOL ESTE INTR-O SOLUTIE DE APA+ZAHAR+ALCOOL

... cind o sa am timp ... o sa-mi bat capul sa vad daca ... ajuta daca stii densitatea de start si cea de fina ... ==> daca asta implica o soluti unica 



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut @caberlot    , o sa ma invat de acum sa nu imi mai bat capul cu atatea calcule . bine ca a iesit rachia !
azi am mai facut 2 cazane ca alea de ieri . mai am un cazan maine din prima sarja si  apoi incep cu sarja cu drojdie selectionata , sunt tare curios cum este!

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Ar fi interesant sa notezi cat obtii din drojdie de panificatie..arome...gust si apoi sa compari cu drojdia selectionata.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Caberlot a scris:

@Pazucuu 

... BRAVOO ... AI FACUT TREABA BUNA 

... cind la tzeghe curge 9-10% ... atunci lichidul din cazan are cam 1-1,1%
)

TOT DE PE GRAFICUL ASTA -DE MAI SUS ... DACA LA TZEGHE A INCEPUT SA CURGA DE 72% ... ATUNCI IN CAZAN TREBUIA SA AI 27% ... :-(

CE DRACU ... NU E BUN GRAFICUL ?
... IA SA VEDEM CINE ARE IDEI ... DE UNDE VINE EROAREA ?
CINE SI-A FACUT TEMELE ???

... acum ... 20L de 34% da ... 20x0,34=6,8L alcool pur ...
... impartit 68L decoct da 10%  ... plus 1,1% rest din cazan(care e pt 68-20=48L) da aproape 11% ... probabil ca atita ai avut in plamada 

ACUM CE ZIC CALCULELE ANTERIOARE ???


XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

COMENTARII LA FORMULE :

... sa preusupunem ... pt usurintza calculelor ca efectul DE CRESTERE A DENSITATII pe care il are 5g zahar /L    este compensat de efectul de scadere a densitatii pe care il are 2% alcool 

... pe scurt ... ca si efect 5g zahar/L = 2% alcool/L

ATUNCI : LICHIDELE 1--4 AU ACEIASI DENSITATE

... LICHIDUL 1 ... are 5g zahar si 2% alcool
... LICHIDUL 2 ... are 10g zahar si 4% alcool
... LICHIDUL 3 ... are 15g zahar si 6% alcool
... LICHIDUL 4 ... are 25g zahar si 10% alcool

===> NU EXISTA INSTRUMENT CALIBRAT SA ITI ARATE CIT ALCOOL ESTE INTR-O SOLUTIE DE APA+ZAHAR+ALCOOL

... cind o sa am timp ... o sa-mi bat capul sa vad daca ... ajuta daca stii densitatea de start si cea de fina ... ==> daca asta implica o soluti unica 



 


AICI ERA INTREBAREA ... SAM ??? ... GRAFICULL ALA DIN LINK ?????

... am mai reflectat la problema melanj a trois ...
... si daca pleci de la 200g/L zahar si obtii un lichid cu 10% alcool si rest de zahar 30g/L ==>> f. clar ca vei avea o masuratoare de densitate mai mare decit la un lichid cu 10% alcool ...
1.SOLUTIA E UNICA = NU mai poti aveaaceiasi densitate cu alte date zahar/alcool/apa ... pt ca datele de intrare iesire sunt unice 

2. CIT DE TARE INFLUENTEAZA 2-5 SAU 25 G?L ZAHAR DENSITATEA

3. cum faci un densimetru care sa mearga pt toate combinatiile ... factorul de corectie e o idee ... DAR eu unul vad un factor de corectie care sa depinda de raportul zahar/alcool ... si astea nu le stii ... le poti aproxima  adica le calculezi ca si cind zaharul si alcoolul nu ar fi cu influentze combinate ???


 

p.s. :-(
... comentam pe undeva ce am mai baut ... acum nu mai gasesc

... azi am luat o sticla de ROM EL DORADO ... am mai zis eu ca e super ... azi am luato pe aia de 5 ani ... pt ca astia zic ca raportul pretz/calitate e imbatabil
... ce sa zic ... cred ca au dreptate ... EEE BUUUNNNN !!!
si pretzul e 26$ la 5 ani ... 34$ la 12 ani ... 52$ la 15 ani si 90+$ la 21 ani
... acum eu il stiu doar pe ala de 12 ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

marius 45 a scris:

Ar fi interesant sa notezi cat obtii din drojdie de panificatie..arome...gust si apoi sa compari cu drojdia selectionata.

azi am facut primul cazan din cada cu drojdie selectionata . a iesit buna rachia ,  am diluat vreo 500ml pana la 40% si peste 2 zile voi face o comparatie intre cele 2 rachii cu drojdii diferite . ca si cantitate inca nu ma pronunt , se pare ca iese mai putin decat la panificatie , insa maine voi putea compara mai bine .
 
acu 2 zile am strecurat 2 X 20l galeti must din plamada cu drojdie selectionata si le-am lasat la decantat .azi am tras mustul de pe ele ca la vin si nu mi-a venit a crede ,era o depunere de 5 l de drojdie in fiecare galeata . am oprit un bidon de 5 l numai si cealalta am bagat-o inapoi in plamada . ce sa fac cu atata drojdie ?pun o poza cu bidonul de drojdie oprita sa vedeti culoarea , culoarea este frumoasa cum e cafeaua cu lapte si daca pui pe limba pisca .
cum imi dau seama daca sunt fiabile si daca am recoltat ceia ce trebuie ? am bagat bidonul in frigider si voi verifica in fiecare dimineata sa vedem daca se umfla .


photo sharing

am batut palma cu proprietarul celor 3 cisterme de inox de 1000 l . sambata cred ca ma duc la iasi sa le aduc .
se pare ca de la toamna voi face vin sa ajunga la toata lumea . numai de-am ajunge sanatosi pana atunci .

multa sanatate !    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai cred ca graficul e orientativ, Caberlot, sa stii cam care e concentratia in alcool a vaporilor dintr-o plamada cu ?% alcool. Dar nu ia in calcul si un eventual reflux de la un capac mai patratos, niste forme mai abrupte sau o teva ascendenta spre racitor.

Eu cand ma uit pe graficul ala imi imaginez ca taria unei rachii ar trebui sa fie pe la jumate din cat estimeaza ei.... pentru ca aia e valoarea de start. Pana junge la 0% se ajunge la o medie. Deci daca distilezi o plamada cu 10% o sa curga initial la 55% la țuțușcă, dar taria medie va fi de 25-30. De ce se intampla sa iasa mai concentrat totusi? datorita refluxului.

1. Nu cred. Dimpotriva, cred ca rapoartele de zahar/alcool/apa la aceeasi densitate pot fi o infinitate daca gandesti matematic. De asta nu se poate sti procentul real al fiecareia doar din densitate, pentru ca ar fi o ecuatie simpla cu 3 necunoscute, nu?... pfff, numai matematica nu facusem pe forum 

2+3. Influenteaza, daca e sa abordam teoretic. La proba practica se dovedeste ca un vin dulce il simti mai "slab" decat un vin sec... la gust ma refer. Chiar si degustorilor le este dificil sa estimeze taria alcoolica a unui vin cu rest de zaharuri. Cred ca cea mai corecta e proba efectului bahic. Bei o cantitate de ordinul litrilor si vezi cat de tare te imbeti.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

pazucu a scris:


marius 45 a scris:

Ar fi interesant sa notezi cat obtii din drojdie de panificatie..arome...gust si apoi sa compari cu drojdia selectionata.

azi am facut primul cazan din cada cu drojdie selectionata . a iesit buna rachia ,  am diluat vreo 500ml pana la 40% si peste 2 zile voi face o comparatie intre cele 2 rachii cu drojdii diferite . ca si cantitate inca nu ma pronunt , se pare ca iese mai putin decat la panificatie , insa maine voi putea compara mai bine .
 
acu 2 zile am strecurat 2 X 20l galeti must din plamada cu drojdie selectionata si le-am lasat la decantat .azi am tras mustul de pe ele ca la vin si nu mi-a venit a crede ,era o depunere de 5 l de drojdie in fiecare galeata . am oprit un bidon de 5 l numai si cealalta am bagat-o inapoi in plamada . ce sa fac cu atata drojdie ?pun o poza cu bidonul de drojdie oprita sa vedeti culoarea , culoarea este frumoasa cum e cafeaua cu lapte si daca pui pe limba pisca .
cum imi dau seama daca sunt fiabile si daca am recoltat ceia ce trebuie ? am bagat bidonul in frigider si voi verifica in fiecare dimineata sa vedem daca se umfla .

http://s26.postimg.org/w28c93ind/IMG_5595.jpg
photo sharing

am batut palma cu proprietarul celor 3 cisterme de inox de 1000 l . sambata cred ca ma duc la iasi sa le aduc .
se pare ca de la toamna voi face vin sa ajunga la toata lumea . numai de-am ajunge sanatosi pana atunci .

multa sanatate !    



Aia nu e numai drojdie, Pazucu. Sunt si fel si fel de chestii insolubile pe care le contin cerealele, in cea mai mare parte proteine. Lasa sa se mai sedimenteze. Dupa un timp vei putea sa distingi stratul de truba de cel de drojdie.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Pai cred ca graficul e orientativ, Caberlot, sa stii cam care e concentratia in alcool a vaporilor dintr-o plamada cu ?% alcool. Dar nu ia in calcul si un eventual reflux de la un capac mai patratos, niste forme mai abrupte sau o teva ascendenta spre racitor.

Eu cand ma uit pe graficul ala imi imaginez ca taria unei rachii ar trebui sa fie pe la jumate din cat estimeaza ei.... pentru ca aia e valoarea de start. Pana junge la 0% se ajunge la o medie. Deci daca distilezi o plamada cu 10% o sa curga initial la 55% la țuțușcă, dar taria medie va fi de 25-30. De ce se intampla sa iasa mai concentrat totusi? datorita refluxului.

1. Nu cred. Dimpotriva, cred ca rapoartele de zahar/alcool/apa la aceeasi densitate pot fi o infinitate daca gandesti matematic. De asta nu se poate sti procentul real al fiecareia doar din densitate, pentru ca ar fi o ecuatie simpla cu 3 necunoscute, nu?... pfff, numai matematica nu facusem pe forum 

2+3. Influenteaza, daca e sa abordam teoretic. La proba practica se dovedeste ca un vin dulce il simti mai "slab" decat un vin sec... la gust ma refer. Chiar si degustorilor le este dificil sa estimeze taria alcoolica a unui vin cu rest de zaharuri. Cred ca cea mai corecta e proba efectului bahic. Bei o cantitate de ordinul litrilor si vezi cat de tare te imbeti.



 
... aproape perfecta analiza Sam    ... ai uitat sa iei in calcul ... metanolul  care e putin dar la inceput IN frunte -cap el e important --- si e clar ca modifica graficul = il lasa mai jos de partea dreapta probabil ... etc.   SAU POATE CA ar trebuii o diagrama 3D ca la aliajele tertiare    la nemetale 

ORICUM ... INFLUENTZA DOMINANTA E ... REFLUXUL !!!    

==>> CE A RAMAS IN CAZAN LA PAZUCU E MAI PUTIN DE 1% ... asa ca atunci cind ajungi sa ai la TZEGHE 10% te poti oprii linistit =ai ars destule lemne

GRAFICUL E BUN ... dar e pt conditii ideale ... ca si instrumentele noastre de masura

1. AICI SOLUTIA E UNICA
2+3 ... AI PERFECTA DREPTATE ... DEGUSTATORII SPUN CA RESTUL DE ZAHAR LA VIN REUSESTE SA ASCUNDA DESTUL DE BINE ALCOOLUL 

  PROBA PROPUSA DE TINE ... E ORICUM CEA MAI PLACUTA   
MACAR STII DE LA CE TE DOARE CAPUL   
CA DE LA ECUATII  NU E CLAR DE CE AI DURERI DE CAP



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot    , as avea o rugaminte : imi faci te rog un calcul pentru un lichid  in care se adauga zahar si densitatea sa fie 200gr/litru ? cantitatea finala apa+zahar sa fie 1 litru . apoi ,cata apa trebuie pusa in lichidul rezultat sa coboram densitatea pana la 160 gr /l , dar pana la 80 gr /l ?

cu acest lichid voi calibra instrumentele de masurare a densitatii care le am . sa vedem despre ce vorbim , sunt bune s-au ba ?

mersi mult     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@PAZUCU 

... buna buna ideea ta de a face niste siropuri calibrate calibrate   

CUM AS FACE EU ...
1. as cintarii 1 kg de apa ... si l-as pune intro sticla pe care as trage un semn cu markerul => semn de 1 LITRU
2. as cintarii 200 g zahar pe care le-as dizolva in 500mL ... SIROP pe care apoi i-as turna in sticla insemnata ... si as complecta cu apa pina la semn ==>> solutie de 200g zahar/Litru

DACA FOLOSESTI ... APA FIARTA ... ZAHARUL E IN PRINCIPIU DESTUL DE STERIL ==> O SOLUTIE STABILA IN TIMP

... POTI LUCRA SI LA 100mL ... DAR LA 1000mL E MAI PRECIS

  ... SI IN SIROPUL CALIBRAT ... POTI SA ADAUGI O CANTITATE CUNOSCUTA DE ALCOOL(PUI VODCA DE EX) - CA SA AJUNGI LA 10% SA ZICEM ... SI VEZI CE DA LA MASURATOARE 

... SUNT CURIOS ... DACA VORBIM DE ZECIMI SAU DE PROCENTE DE EROARE ???


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

@PAZUCU 

... buna buna ideea ta de a face niste siropuri calibrate calibrate   

CUM AS FACE EU ...
1. as cintarii 1 kg de apa ... si l-as pune intro sticla pe care as trage un semn cu markerul => semn de 1 LITRU
2. as cintarii 200 g zahar pe care le-as dizolva in 500mL ... SIROP pe care apoi i-as turna in sticla insemnata ... si as complecta cu apa pina la semn ==>> solutie de 200g zahar/Litru

DACA FOLOSESTI ... APA FIARTA ... ZAHARUL E IN PRINCIPIU DESTUL DE STERIL ==> O SOLUTIE STABILA IN TIMP

... POTI LUCRA SI LA 100mL ... DAR LA 1000mL E MAI PRECIS

  ... SI IN SIROPUL CALIBRAT ... POTI SA ADAUGI O CANTITATE CUNOSCUTA DE ALCOOL(PUI VODCA DE EX) - CA SA AJUNGI LA 10% SA ZICEM ... SI VEZI CE DA LA MASURATOARE 

... SUNT CURIOS ... DACA VORBIM DE ZECIMI SAU DE PROCENTE DE EROARE ???


 


Nimic mai clar si mai corect!


Pazucu, verifici zaharometrul cu solutia de apa cu zahar de 200 g/L si vezi daca arata corect... diluezi la jumatate completand cu apa pana atingi 2 litri. Astfel ai 100 g/L... verifici zaharometrul... mai adaugi apa pana ajungi la 4 litri si ar trebui sa arate pe zaharometru 50 g/L si tot asa vezi daca e bine calibrat. Dar inca o conditie, sa fie la 20*C.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut baieti     

inca sunt pe baricade cu distilatul ,am terminat azi a -3 -a sarja de distilat . de fapt asta a fost sarja a -4-a . am sarit peste cea de-a 3 -a pentru ca la testele de densitate finala am ramas mut ,avea 11% zahar rezidual dupa discutiile avute cu samogon se pare ca aceste sunt zaharuri nefermentescibile  ,cumva am gresit si betaamilaza nu a facut treaba calumea. fermentatia a fost buna si energica si a ridicat capac deasupra ferm . nu am vazut la nici o plamada asa capac , insa la final pauza , reziduale multe .

asadar ,dupa ce am fiert un cazan si am vazut ca nu iese nici macar jumate rachie ,am tras plamada pe dreapta si am pus o noua tura de malt la incoltit . astept sa incolteasca il macin si pun cate un cazan la fiert , scot rachia la fiecare cazan ,apoi racesc borhotul la 64 grade ,pauza de zaharificare 2 ore ,racit pana la 40 grade C ,adaug malt pentru glucozaharificare , racire si adaugare drojdie . nu ma las pana nu iese treaba cum trebuie .

am notat la fiecare sarja cam ce a iesit , o sa postez notitele pentru a putea trage concluzii .
multa sanatate     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
fratilor .azi iar am facut-o de oaie .
am vrut s fac o infuzie cu stejar la o damigeana de 50 l whisky tanar . rachia diluata cu apa la 40% am pus-o in damigeana la care am adaugat 500 g aschii de stejar coapte la cuptor . am bagat damigeana intr-un cazan insa nu a incaput decat jumatate , jumatate a ramas afara . am umplut cazanul cu apa si am pornit focul . cand apa in cazan a ajuns pe la 50 grade C ,poooc damigeana . a cazut alcool si in foc si s-a aprins putin insa nu au fost probleme . restul alcoolului s-a amestecat cu apa din cazan . nu imi dau seama cat s-a pierdut dar estimez in jur de 10-15 l .

ce ziceti ,ce am gresit ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Stai linistit, nu te agita.

Nu poate ghici nimeni ce s-a intamplat acolo la tine si ce conditii au dus la spargerea damigenei. Imi pare sincer rau, inteleg ce simti, am facut si eu una si mai si acum 2 ani. O mica vina am si eu ca nu ti-am zis sa NU pui damigeana mare pe mainmarie. Sunt facute prost, prin suflare si nu prin turnare si astfel ca au peretii f subtiri. Se sparg usor la diferentele de presiune (chiar si cand golesti damigeana se poate sparge daca nu stii cum sa-i dai vartej sa intre aerul).

Ce a mai ramas acum, apa cu alcoolul din cazan, distileaza inca odata. Ar fi a treia distilare dar e ok. Gandeste-te ca si irlandezii distileaza de 3 ori. Eu zic ca o sa iasa si mai bun


Puteai sa faci tratamentul cu aschii intr-o damigeana mica, rezistenta. Faceai esenta si turnai in damigeana mare... sau poti face infuzia intr-o oala de presiune. E mult mai bine.
Nu trebuie sa-ti para rau, regretele nu folosesc la nimic.

Chiar acum am in fata o damigeana de 10 litri sparta. Ma uit la pereti cat sunt de subtiri si ma mir cum de a rezistat atata timp folosita de asa multe ori.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai dracovenia asta de damigeana nu a avut nici macar 2 mm . acum mi-i frica sa le manevrez si pe cecelelalte .

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Cred ca ai pus damigeana direct in cazan fara sa pui ceva pe fundul ei (carpe,paie) acelasi lucru se poate intampla si daca pui un borcan in oala cu apa direct pe foc.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu e de la aia. I-a pus dop si cand s-a incalzit a crescut presiunea in interior. Peretii subtiri ai damigenei n-au rezistat si au cedat.

Vreau sa va zic ca acum cateva zile am facut o distilare in damigeana pe baie de ulei (am distilat niste cozi tinute pe carbuni. Totul a decurs normal, si nu e prima data cand fac. Sticla obisnuita e rezistenta la temperaturi destul de inalte dar nu rezista si la socuri termice (alternanta brusca cald-rece).

Din ce am observat eu, se intampla mai des sa se sparga sticla cand se trece brusc de la cald la rece. Poti turna ceai fiert in pahar de sticla fara sa se sparga daca torni incet. Ba chiar sticla subtire e mai rezistenta la socuri termice decat sticla groasa. In schimb mi s-a intamplat sa se crape sticle daca le limpezeam cu apa rece dupa ce le spalam cu apa fierbinte.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    PAZUCU    SA NU MAI FACI ASTA

DACA TOT VREI SA RISTI ... MACAR PUNE DAMIGEANA INTR-UN VAS CARE E DESTUL DE MARE CA SA POATA SA PREIA SI LICHIDUL DIN DAMIGEANA  nu de alta ... dar paguba poate fi recuperata usor ... ==>> altfel risti un incendiu 

... oare asa au ajuns irlandezii la trei distilari ???

daca ai tras invataminte ... e ok !

 

p.s.
SAM are dreptate cu damigenele turnate / suflate
... sa fii atent si cu ... pompa aia care face vid  ... VIDUL E MAI RAU DECIT PRESIUNEA
(daca cauti pe net ... poti vedea cisterne de benzina pt calea ferata care s-au strimbat dupa ploaie ... au fost golite vara pe caldura si le-au inchis apoi robinetii -- a venit ploaia de vara =>cisternele s-au turtit !)

... aia din videoclip au damigene groase=turnate ... le stiu ca de alea sunt aici

... cind am inceput sa fac vin ... am luat damigene noi ... si le-am spalat ca pe pahare ... => am spart una nou noutza de 25L ca le-am spalt cu apa fierbinte :-(
(... mama mia zis ca DAMIGENELE SE SPALA CU APA RECE :-( ... SI EU AM ZIS CA DE AIA NU STA VINUL , CA DAMIGENELE NU SUNT SPALATE BINE  ... ... am continuat sa le spal cu apa RECE)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am pus dedesupt doua bucati de lemn , damigeana nu a stat pe fundul cazanului . nu mai punem ca era si in cos de nuiele.

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut !    in ultimile trei zile am facut o infuzie cu aschii in oala cu presiune de 8 l .
am pus cam 6 l alcool la 58% tarie si 10 g aschii de stejar pe litru de alcool care va rezulta la 40 % tarie . adica ,daca prin diluare cu apa va rezulta 30 l alcool ,eu am pus in cei 6 l alcool ,300g aschii .

cum am spus mai sus in 3 zile am pus oala pe plita cam 1h30min si am incalzit lichidul sub presiune pana la 65-70*C . apoi am deschis capacul pentru a elibera presiunea , am pus la loc si am bagat la racit !
am repetat ciclul de 3 ori . din pacate nu prea am simtit eliberare de presiune din oala dupa incalzire si nici nu prea a opus rezistenta capacul dupa racire (vidul respectiv).

cand a fost gata esenta respectiva mirosea frumos si avea un gust intens de vanilie si caramel , insa dupa ce am amestecat cu toata cantitatea de tarie care urma sa fie inbunatatita cu gustul si culoarea respectiva am constatat ca nu este de ajuns .

am diluat apoi 2l de tarie infuzata cu apa demineralizata cumparata de la magazin . sufletul , chiar daca au stat 4 zile in acelasi spatiu apa cu alcoolul si este demineralizata(cica) ,am turnat fir subtire ,cu pauze si am amestecat intruna ,tot s-a tulburat .    .
recunosc ca la cupajare am pus si 1,5 l de coada la 30% tarie . gustul rachiei este foarte bun , insa se simte gust de spirt , de aceea am mai pus si coada de 30% . probabil de asta se tulbura.
voi mai face si alte teste cu alte ape ,fierte si nefierte.

pana atunci am mai pus inca 150 g aschii de stejar (jumatate din cantitatea de la inceput astfel incat la final vor fi cam 15 g/l aschii ) la infuzat si mai repet procedura 3 zile sa vad cum va fi la final . trebuie sa gasesc reteta pentru gustul si culoarea potrivita .

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am uitat o poza , culoarea este ca de ceai acum ! vreau s-o fac un pic mai inchisa .

preparare decoct pentru 200 whisky porumb uitat poza culoarea este ceai acum vreau s-o fac pic mai

28.6KB


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Daca ai folosit apa demineralizara este de la cozi...ele tulbure..dar daca are timp sa se odihneasca    se la sa pe fundul sticlei.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ce am prezentat mai sus este alcoolul "lamurit" din sarja a doua plamadita de mine si fermentata cu drojdie selectionata 4347 eau de vie achizitionata de la browland . inca nu imi propun sa compar gustul acestei tarii cu una facuta cu drojdie de panificatie pentru ca inca nu am lamurit o sarja din aia .

o sa va spun insa ce si cum a iesit din 4 sarje plamadite in diferite moduri:

sarja 1-raport apa /cereale   , 3,5/1 ,  300 l plamada , 60 kg porumb macinat +10 kg grau incoltit ,  drojdie panificatie ,  DI -170g/l , DF -30 g/l ,  la  prima distilare au iesit  2775 % alcoolice .

sarja 2 - raport apa/cereale   , 3,5'/1 . 300 l plamada , 60 kg porumb macinat +10 kg grau incoltit ,  drojdie selectionata ,  DI -170g/l , DF -50 g/l ,la  prima distilare au iesit  2489 % alcoolice .

sarja 3 -raport apa/cereale   , 3,5'/1 . 300 l plamada , 60 kg porumb macinat +10 kg grau incoltit ,  drojdie panificatie ,  DI -170g/l , DF -110 g/l ,la  prima distilare au iesit 1357 % alcoolice .

la acesta sarja am constatat ca nu a fermentat bine deloc ,dovada si zaharul rezidual in procent foarte mare ramas . am distilat plamada si am facut din nou aditie de malt la cand s-a racit la 64 *C. am facut un test de densitate cu refractometrul si avea 135 g/l inainte sa-i pun drojdia . sper sa inceapa fermentatia si sa fermenteze bine , vom vedea maine dimineata .

sarja 4-raport apa/cereale   , 5'/1 . 420l plamada , 60 kg porumb macinat +10 kg grau incoltit ,  drojdie panificatie ,  DI -120g/l , DF -10 g/l ,la  prima distilare au iesit 3646 % alcoolice .

...."and the winner is " :  apa pusa mai multa in plamada ? asa se pare , cam 870 % mai mult decat la urmatoarea mai bine clasata . vom vedea pe viitor , voi mai face teste din acestea si vom trage concluzii .

singurul lucru de care sunt sigur sunt procentele de alcool rezultate pana acum . densitatile initiale si finale care le-am notat sigur sunt eronate , am constatat abateri la mustimetrul care il foloseam cand am primit refractometrul  .voi face un topic nou si va voi spune cum am testat instrumentele de masura .

multa sanatate !    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Densimetrele arata gresit am facut si eu proba... valori cand mai mari, cand mai mici... merita sa folosesti doar daca ai noroc de unul bun. Ele in general sunt calibrate prost.

Interesant experimentul, dar vreau sa te intreb, raportul cel de 5/1 apa cu grane, a fost inca de la plamadire sau doar la fermemtare? pentru ca stii ce ma gandesc? Eu vroiam sa merg in directia opusa din economie de spatiu sa fac plamadiri mai groase, gen 2 - 2,5 / 1 sa-mi incapa cat mai multe grane in oala de brasaj. Apoi sa fac clatire cu apa fierbinte si sa ajung cu raportul la 4/1 in bidoanele de fermentatie. La fermentatie nu-i problema ca am spatiu nelimitat, insa la plamadire e problema. Deocamdata nu-mi permit sa incalzesc o oala de brasaj mai mare de 50L si o cantitate de grane + malt de peste 15 kg.

Iti mai zic ceva: densitatea = masa / volum. Ceea ce numesti tu "densitate" sunt defapt grame de zahar pe litru must... e incorect. Ori spui densitatea 1.082 ori spui 200 g zaharuri pe litru de must.

Apropo, am facut si eu testul. Am dizolvat 200g zahar in 500 ml apa la 20*C, am adaugat apa pana am atins 1000 ml si am cantarit... cantarul arata 1.082 g... Am mai adauga 1 litru de apa iar cantarul arata 1.040 g... Conform calculelor si tabelelor sunt exact procentele de zaharuri care corespund densitatilor respective. Ceea ce ma face sa am mare incredere in cantar.

Am si doua zaharometre si cand le-am verificat, prima data dezastru, aratau mai putin, unul cu 2 linii, celelalt cu una. Cand am redus concentratia la jumate aratau mai mult cu vreo doua linii. Am mai redus inca odata la jumatate adaugand inca 2 litri apa si tot un dezastru aratau. Totusi zaharometrul de la Constantin era mai apropiat de realitate. Al meu era pe campii rau...

Deci morala: nu va bazati pe zaharometre ieftine ca mai rau va incurcati !


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

Densimetrele arata gresit am facut si eu proba... valori cand mai mari, cand mai mici... merita sa folosesti doar daca ai noroc de unul bun. Ele in general sunt calibrate prost.

Interesant experimentul, dar vreau sa te intreb, raportul cel de 5/1 apa cu grane, a fost inca de la plamadire sau doar la fermemtare? pentru ca stii ce ma gandesc? Eu vroiam sa merg in directia opusa din economie de spatiu sa fac plamadiri mai groase, gen 2 - 2,5 / 1 sa-mi incapa cat mai multe grane in oala de brasaj. Apoi sa fac clatire cu apa fierbinte si sa ajung cu raportul la 4/1 in bidoanele de fermentatie. La fermentatie nu-i problema ca am spatiu nelimitat, insa la plamadire e problema. Deocamdata nu-mi permit sa incalzesc o oala de brasaj mai mare de 50L si o cantitate de grane + malt de peste 15 kg.

Iti mai zic ceva: densitatea = masa / volum. Ceea ce numesti tu "densitate" sunt defapt grame de zahar pe litru must... e incorect. Ori spui densitatea 1.082 ori spui 200 g zaharuri pe litru de must.

Apropo, am facut si eu testul. Am dizolvat 200g zahar in 500 ml apa la 20*C, am adaugat apa pana am atins 1000 ml si am cantarit... cantarul arata 1.082 g... Am mai adauga 1 litru de apa iar cantarul arata 1.040 g... Conform calculelor si tabelelor sunt exact procentele de zaharuri care corespund densitatilor respective. Ceea ce ma face sa am mare incredere in cantar.

Am si doua zaharometre si cand le-am verificat, prima data dezastru, aratau mai putin, unul cu 2 linii, celelalt cu una. Cand am redus concentratia la jumate aratau mai mult cu vreo doua linii. Am mai redus inca odata la jumatate adaugand inca 2 litri apa si tot un dezastru aratau. Totusi zaharometrul de la Constantin era mai apropiat de realitate. Al meu era pe campii rau...

Deci morala: nu va bazati pe zaharometre ieftine ca mai rau va incurcati !
am facut plamadirea cu 3/1 raport apa cereale , apoi inainte sa adug drojdia am mai pus 2/1 apa . aceasta apa mi-a folosit si ca sa reusesc sa racesc plamada mai repede pentru adugarea drojdiei .

referitor la testele care le-ai facut instrumentarului este interesant . deschid un topic si comentam acolo.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
fratilor ,acum dimineata am constatat ca fermenteaza plamada mea remontata . a ridicat capac frumos pe toata suprafata cazii . am invelit-o cu o folie de nailon sa vedem cum o umfla de tare . sper sa fermenteze macar asa de incurajare . totusi ,oare ce oi fi gresit de au ramas atatea zaharuri reziduale ? ceva opinii ?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

pazucu a scris:

salut !    in ultimile trei zile am facut o infuzie cu aschii in oala cu presiune de 8 l .
am pus cam 6 l alcool la 58% tarie si 10 g aschii de stejar pe litru de alcool care va rezulta la 40 % tarie . adica ,daca prin diluare cu apa va rezulta 30 l alcool ,eu am pus in cei 6 l alcool ,300g aschii .

cum am spus mai sus in 3 zile am pus oala pe plita cam 1h30min si am incalzit lichidul sub presiune pana la 65-70*C . apoi am deschis capacul pentru a elibera presiunea , am pus la loc si am bagat la racit !
am repetat ciclul de 3 ori . din pacate nu prea am simtit eliberare de presiune din oala dupa incalzire si nici nu prea a opus rezistenta capacul dupa racire (vidul respectiv).

cand a fost gata esenta respectiva mirosea frumos si avea un gust intens de vanilie si caramel , insa dupa ce am amestecat cu toata cantitatea de tarie care urma sa fie inbunatatita cu gustul si culoarea respectiva am constatat ca nu este de ajuns .

am diluat apoi 2l de tarie infuzata cu apa demineralizata cumparata de la magazin . sufletul , chiar daca au stat 4 zile in acelasi spatiu apa cu alcoolul si este demineralizata(cica) ,am turnat fir subtire ,cu pauze si am amestecat intruna ,tot s-a tulburat .    .
recunosc ca la cupajare am pus si 1,5 l de coada la 30% tarie . gustul rachiei este foarte bun , insa se simte gust de spirt , de aceea am mai pus si coada de 30% . probabil de asta se tulbura.
voi mai face si alte teste cu alte ape ,fierte si nefierte.

pana atunci am mai pus inca 150 g aschii de stejar (jumatate din cantitatea de la inceput astfel incat la final vor fi cam 15 g/l aschii ) la infuzat si mai repet procedura 3 zile sa vad cum va fi la final . trebuie sa gasesc reteta pentru gustul si culoarea potrivita .

   


Of Pazucu, uite cum gresesti tu fara sa intrebi... pai ce gust vrei sa aiba un distilat abia scos de la tutusca a doua oara? nu de spirt... vrei sa aiba gust de JD? Normal ca rachiul tanar e nefinisat, e spirt. Nu trebuia sa pui coada aia. De-aia s-a tulburat. Stai linistit ca-n fractiunea de inima sunt destule arome care in timp se releva ele si ies la iveala de o sa fii surprins... mai ales ca nu ai folosit decat instalatie simpla - blaz -> tub -> racitor, fara niciun element de reflux. Pana si teava dintre cazan si racitor, din cate am vazut la tine este orientata descendent, deci nici macar reflux pasiv nu ai... arome 100%. Ai facut-o de oaie cu coada aia. Macar trebuia sa o lasi cateva zile sa se mai aseze, sa vezi cum se schimba. Eu intotdeauna asa fac. Cupajarea o fac la 2-3 saptamani dupa distilare, ca doar nu ma grabeste nimeni.

Indiferent cat alcool pui la infuzat, cantitatea de aschii o calculezi pentru TOATA rachia. Aia care ai pus-o la infuzat este "esenta". Cand amesteci tot ar trebui sa iasa la fix. Mai pune niste aschii probabil e prea putin. Nici eu nu cred in recomandarile de dozare... pai daca ma gandesc ce suprafata de contact cu lemnul e intr-un butoi...pai am nevoie de multe aschii ca sa imit conditiile de acolo, parerea mea. In plus, coacerea uniforma iar nu mi se pare ideala. Pai in doagele butoiului este defapt un gradient de ardere, de la carbune pana la lemn crud.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@samogon   

1. coada respectiva am pus-o fara sa gust si sa stiu ca are gust de spirt . asa am facut cupajarea la craciun la plamada de proba si a fost foarte bun . va trebui sa ma certi abia dupa ce vei gusta distilatul . eu nu zic ,poti avea dreptate insa vedem dupa degustare .

2 . totusi teava de legatura la mine este ascendenta spre racitor ,nu stiu cate grade are acolo unghiul acela dar urca spre racitor ,verificat cu cumpana .

3. desigur ca voi pune aschiile toate odata la infuzat pentru esenta data viitoare ,insa intai trebuie sa determin cantitatea necesara . asa ca va trebui sa mai testez .

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
PAZUCU ... 

... DIN perindarile mele pe internet ... si urmele de informatie    ramase in cap ...
==>>>DOZA RECOMANDATA DE ASCHII ESTE DE 4g/L  ALCOOL DE 60% PT. 21 ZILE  = ceva cam ca si cum ai tine distilatul in butoi 5-7 ani

... poti sa incepi de aici cu experientele 

sporuri!
 

p.s.
la vin se pun 3g/L ... tot pt 21 zile

... adica dupa 21 zile faci degustarea


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot ,voi face acest test special pentru tine , iar licoare a o vei degusta singur  ! 

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut baieti !   

imi cer scuze ,am fost cam lenes in ultima vreme si nu am facut mai nimic notabil . m-am simtit un pic obosit ,asa ca nu am stat nici la calculator prea mult timp .

sambata trecuta si ieri , luni am distilat din nou plamada reinsamantata cea care mi-a facut probleme de la prima fermentare . nu a fermentat bine nici acum dovada cam 8% zahar rezidual ramas nefermentat . am mai recuperat cam 1300 % alcoolice + 1300 % de la prima incercare  = 2600% alcoolice total si totusi au ramas zaharuri reziduale multe . daca ar fi sa o plases in clasamentul final aceasta sarja ar fi pe locul 3 , inaintea celei cu drojdie selectionata . in fine va sa zica totalul celor 4 sarje dupa prima distilare este de 11600 % alcoolice .       
eu zic ca e super bun ,nu ?

azi de dimineata am inceput cu lamuritul , vedem ce iese pana la urma insa se pare ca voi reusi cei 200 l de rachie de porumb propusi la inceputul acestei experiente .

am ramas dator cu experientele de aschii de stejar . am ajuns la concluzia ca 20 g aschii /l ar trebui ca sa fie treaba buna , insa asta este parerea mea . am trimis deja mostre profesionistilor si asteptam recenziile .
maine deja am pregatit alt test . voi pune in cateva sticle de 1 l albe de la vin diferite cantitati de aschii exact ca in poza lui 'florinB' si voi face poze la cate o saptamana sa vedem ce se intampla .
cantitatea de 20 g aschii care zic eu ca este buna am administrat-o prin infuzare ,insa testul de maine il voi face cu proba timpului .
deja am facut un test fara sa vreau si a iesit o treaba calumea .
acum 2 saptamani am pus intr-o sticla de 2 l (sicla din sticla) whisky tanar "lamurit" cu 2 zile inainte si care avea cam 57% abv si o cantitate (nu am cantarit din pacate) de aschii de stejar coapte ,asta pentru a o trimite in franta fratilor mei  . am zis ca ,cand o vor primi ii voi invata sa o tina la bain marine si sa o imbunatateasca un pic . sticla a ajuns abia sambata trecuta la 10 zile de la punerea aschiilor in ea la destinatie si am avut cu totii o surpriza placuta . a capatat o culoare si un gust de au zis aia ca este Chivas Royal . baietii s-au apucat sa o bea asa cum era fara a o mai dilua cu apa    , au zis ca nu risca sa strice ceva la asa bunatate .
deci are dreptate 'caberlot ' ca in 21 de zile de rabdare faci un whisky super bun .

vom vedea ce mai invatam in viitor .
multa sanatate !     

P.S. din pacate am si o poza la chivas royalul trimis in franta insa nu stiu cum sa o pun . mai lucrez la asta !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
frate am reusit sa postez , de 2 zile ma chinui , oare ce o fi avut topicul asta ?
sabotaj?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Citeam in cartea "Whisky, Tehnology, Production and Marketing" pusa de Caberlot odata si retrimisa de Sinenomine... deci citeam ca la whisky-ul scotian  ei fac zaharificarea scurta, 30 de minute intre 62-65 de grade. Scopul este sa pastreze cat mai mult din enzimele active care vor continua sa descompuna dextrinele si in timpul fermentatiei. Nu au voie sa foloseasca niciun fel de aditiv (enzime, nutrienti). Si totusi scria acolo de densitati finale de 997-998 si randamente de pana la 460 litri alcool pe tona de malt. Deci e posibil! Totul sta in procedeele de plamadire. Mai scria de limit-dextrinaza care in timpul plamadirii se afla intr-o forma legata, dar devine activa in timpul fermentarii.

Eu o sa incerc sa las temperatura cu un grad, doua mai jos. Am banuiala ca intotdeauna spre fundul vasului sunt temperaturi mai mari, acolo unde sonda termometrului nu ajunge. Si intr-adevar, cand faceam zaharificarea la 62* imi fermenta mai bine.

Da, si eu am incercat sa mai scriu cate ceva si nu a mers. M-am cam necajit. Nu stiu ce a fost, sper sa nu se mai intample.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

upload

am reusit cu poza cu whisky tinut pe aschii si trimis in franta .

azi am pus 4 sticle cu diferite cantitati de aschii . in sticle am turnat alcool la 58% abv urmand ca dupa inbunatatirea pe aschii sa mai fie diluat cu 0,5 l apa /l , deci cantitatea de aschii pe care am pus-o in sticla este socotita pentru 1,5 l .

sticla 1 - 7,5 g (5 g/l)
sticla 2 - 15  g (10 g /l)
sticla 3 - 23 g  (15 g/l)
sticla 4 - 30 g  ( 20 g/l )


image upload no resize


image hoster

in prima poza sticlele cu aschii fara alcool ,iar in a doua cu alcool . voi face poze in fiecare saptamana sa vedem evolutia .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  PAI PARCA ZICEM CEVA DE 4G/L ... 21 DE ZILE

... TUI AI INCEPUT CU 7 ... APROX 4G/L DACA LUAM IN CALCUL CA DA 1.5L DE 40%

... EU SPUNEAM 4G/L LA O TARIE DE APROX 60%

 

P.S.
ASCHIILE AR PUTEA FI SI MAI ARSE ... ORICUM VAD CA AU GRADE DIFERITE DE ARDERE = F.F. BINE


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Si eu am observat ca se face mai bine cu mai multe aschii dar n-am zis nimic ca imi era ca ma cearta careva.

Am mers ultima oara pe 10 grame pe litru la 64% si nu s-a colorat suficient. Mai am rabdare...
Probabil depinde si de marimea aschiilor. Eu defapt nu folosesc aschii (rumegus) ci chiar bucatele de lemn ca si pazucu, dar mai scurte, ca ma chinui dup-aia sa le scot din damigene.
Totusi ma gandesc ca n-ar trebui sa conteze atata timp cat alcoolul patrunde in lemn, nu?

Observ totusi ca gustul e mai bine definit la damigenele mai vechi. O sa scriu observatii la fiecare.
Ceea ce am remarcat deosebit de interesant si am si citit in cartea despre whisky, este ca o oarecare contaminare cu bacterii lactice si acetice imbunatatesc calitatile gustative ale bauturii, lucru care l-am remarcat de curand la whisky-ul din malt... si daca mai tineti minte, acolo am avut acea infectare acra si baloasa.
Infectarea poate avea loc chiar de la flora bacteriana indigena a maltului si, daca este produsa intr-o mica masura (cat sa nu afecteze randamentul de alcool) influenteaza in bine evolutia bauturii.
Asta mi s-a parut foarte tare.

Sticlele de 1,5 sunt foarte bune, si mie imi plac. Am adunat vreo 20 din gunoaie. Ma uit cu rusine prin tomberoanele cu deseuri de sticla ca un boschetar  dar deh, scopul scuza mijloacele.
Le aduc acasa, le spal cu detergent si/sau clor si le fierb. Oricum sticla-i sticla, nu retine nimic ca n-are pori.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  pai comparam cu butoaie de 4-7 ani ...

... asa ca daca lasi aschiile 21 de zile nu e chiar o viatza nu ?

... si e clar ca conteaza forma aschiilor ... eu de aia am optat pt betze-cuburi  taiate , ca sa le pot arde uniform si doza cam la fel 

faceti degustarea de pasti ... si mai vorbim  de rezultate 


 

p.s. conteaza si gradul de ardere
... chiar am vazut o poza cu interiorul uni butoi JD ... e ars la negru !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

uploading pictures

am zis ca fac poza la o saptamana insa s-a facut prea frumos ca sa nu va arat si voua .

@caberlot    , ai dreptate , eu am pus 5 g aschii/l alcool -57 % abv ,  ,asta pentru ca era mai usor de socotit  .
sticlele din poza au 1 l , dar aschiile sunt socotite pentru 1,5 litri ,adica dupa ce trece termenul de "imbatranire "    ,il diluez cu apa desigur atunci diluindu-se si culoarea si gustul putin . vom vedea .
daca nu esti multumit fac o sticla si cu 4 g/l ,na , ca sa ma treci clasa .

gradul de coacere este diferit , defapt aschiile au fost coapte la aceiasi temperatura si acelasi timp de expunere , insa diferenta apare de la dispunerea lor in tava . eu am pus multe aschii la copt in 2 tavi cam 10 cm grosime aschii pe tava , asadar cele de deasupra s-au ars in timp ce spre fundul tavii au ramas in straturi de coacere diferite . (mare meserias mai sunt ,nu).

interesant in poza de azi ca in sticla 3 culoarea este mai inchisa de cat in 4 . in sticla 3 au cazut mai multe aschii arse decat in 4 si deja culoarea este mai pronuntata decat in sticla 4 cu aschii mai multe .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    CHIAR ARATA BINE !   

... la tura urmatoare de aschii ... dupa ce le scot din cuptor ... le asez frumos ca pe parchet si ... o sa le trag un strat de arsura cu lampa de butan 
...asa ca sa fie ca la butoi 

 

p.s.
... sau o sa le pun pe o folie in BBQ ... si le ard acolo ==>fatza de jos va fi arsa bine


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

uploading pictures


imagehosting

sticlele de whisky puse acum 7 zile pe aschii ,in prima poza aveau doar o zi 

salutare  .

am ajuns la final cu distilarea si lamuritul celor 4 sarje de plamezi din care mi-am propus sa fac cei 200l whisky tanar .
in final am recuperat de la tava 135 l alcool la 57% abv + 50 l cozi 20% abv .
deci , in tabelul lui pischl pentru a scadea taria de la 57% la 40 % abv ,trebuie adaugata cam 0,5 l apa/l alcool rezultand un total de 202 l rachiu      ,iar cozile le-am distilat odata si acum sunt pe carbune activ . dupa ce se purifica bine de mirosuri si smeguri le mai distilez odata sa vad si eu cum iese vodka laudata de mesterul samogon .
concluzia este ca se poate face treaba buna acasa daca asiguri cateva conditii . desigur se poate face treaba si mai buna de atat ma refer la randament insa mai trebuie de testat si de invatat .
pe mai departe va voi tine la curent cu imbunatatirea pe aschii , la sticlele cu diferite cantitati si va stau la dispozitie daca aveti intrebari vis-a-vis de acest topic .

P.S am trimis mostre de rachie imbunatatita cu aschii la capitala , asteptam feedback-urile .
va doresc multa sanatate la toti

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, eram datori cu un raspuns, uitasem ca am uitat sa scriu. 

Nu constat nimic defect la whisky-ul tau, in afara de tulburarea strasnica. Dar sa zicem ca cu ceva atentie o sa se rezolve. E chiar foarte ok. Parca mai rasinos si mai ars/afumat decat al meu, dar na, nu e rachia mea termen de comparatie. Eu ma opresc aici cu parerea ca nu sunt nici pe departe experimentat in gustat whisky-uri. Cand ma voi intalni cu Sinenomine o sa ii dau si portia lui sa vedem ce zice.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
dragii mei ,sunt foarte bucuros sa il am musafir pe samogon de cateva zile mai ales ca l-am convins sa mai stea pe la noi ca sa fim impreuna de paste .
ca sa il pot tine ocupat sa nu se plictiseasca caut cate trebusoare de astea de care ii plac lui (alcooale) .
asa ca ,de cateva zile inainte sa vina , cozile care au rezultat de la lamuririle despre care ati citit mai sus mai precis 52 l la 20% abv le-am redistilat rezultand cam 15 l alcool la 31% abv .
mentionez ca am uitat sa dau drumul la apa in contra curent si m-am luat cu alte treburi ,iar cand am mers la locul faptei era ca in camera de gazare    . iar am dat-o in bara si am irosit rachiul prin incapere .
in fine , rachiul  rezultat l-am tinut cu carbune activ ,circa 1 lingurita la 2l alcool cam 1 saptamana .
azi de dimineata l-am filtrat si dupa ce i-am scazut taria pana la 27% abv l-am bagat la a 3-a distilare  .
sunt curios ce zice "caberlot" , cum s-o fi chemand a 3 -a distilare ? avem : prima distilare , lamurit , ... a-3-a distilare ca in irlanda    .
distilarea am facut-o foarte incet    , de , era bucuresteanul cu ochii pe mine . defapt el a fost orchestratorul principal , a facut separatiile cum a vrut el si au m-am conformat .
a iesit un rachiu super bun , vodka adevarata . miros frumos si gust fin .
iata ce am recuperat de la teghe : 3,5 l alcool la 72% abv , 800 ml 60% abv , 800 ml 50% abv , 800 ml 38% abv , 1l 20% abv .
am vazut si eu cum distilatul concomitent cu scadera tariei devine din ce in ce mai aromat . rachiul din borcanul 3 de 38% si cel din 4 de 20% are o aroma foarte pregnanta de cereale de paine proaspata , insa foarte placute si frumos mirositoare .
acum dupa ce il vom lasa sa se odihneasca vreo 2 zile vom vedea cum il mai cupajam .
desigur va vom tine la curent de la statiunea de teste      .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... asa e Pazucu ... cred ca la a 3-a distilare ii spune ... ca in irlanda    sau jameson

... FA REPEDE O DILUARE LA 40% INTR-UN PAHAR    SUNT CURIOS DACA SE MAI TULBURA ???     ... sper ca nu   


 

p.s.
prima distilare e pt ... OTCA ... asa ii spuneau bunicii 

p.s.2
SAM vrea sa fie sigur ca iese BERE BUNA 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
maine facem cupajarea si diluarea , azi am fost la suceava la posta de unde am luat pachetul cu inca 2 refractometre din singapore . am mai comandat 2 cu scala in grade brix si cu SG  , unul pentru mine si unul pentru samagon . de acum vom vorbi aceiasi limba cand facem masuratori .

da ,sam sta sa vada cum iese berea ,nu are deloc incredere in mine 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Pazucu ...

... nu mai lua refractometre ... ca nu arata la fel ... intre el e o mica diferentza    eu il testez cu apa ==> e cam pe zero =OK

pentru altele ... conversii sunt tabele ... si alea BUNE SUNT

... oricum e important ca ai inteles ca ... instrumentele bune sunt o prelungire a simturilor    .... foarte utilea in cazul ... distilarii   

SUNT F.F. CURIOS ... CARE SUNT CONCLUZIILE CUPAJARII ... SI MAI ALES CUM SE COMPORTA RACHIA LA DILUARE 

... LA FEL SI LA SINE ... CA SI EL A AVUT CEVA VITEZA LA 4,5L/h


 

P.S.
... si concluziile lu ... Madamme Niculina o sa fie interesante  :-)


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

si despre viteze de distilare  ...


Generally, a 2" (50mm) diameter is an ideal size to use. This will happily run from
750W up to 2500W without any trouble. If in doubt, go for 2".



Its this amount of energy that you put in which will determine the
rate at which you make and collect the distillate. If collected at the
condenser at say 95%, it works out roughly to the following figures. If you
run a reflux ratio of 4 (e.g. return 40 mL for every 10 mL you keep -
typical for SS scrubbers) - then the second figure is the flowrate you'd
expect to collect at ...



1000 W = 52 mL/min (max, no reflux) or 10 mL/min (if RR=4)

1500 W = 78 mL/min (max, no reflux) or 16 mL/min (if RR=4)

2000 W = 105 mL/min (max, no reflux) or 21 mL/min (if RR=4)

2500 W = 131 mL/min (max, no reflux) or 26 mL/min (if RR=4)

3000 W = 157 mL/min (max, no reflux) or 32 mL/min (if RR=4)

3500 W = 183 mL/min (max, no reflux) or 36 mL/min (if RR=4)

4000 W = 209 mL/min (max, no reflux) or 42 mL/min (if RR=4)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai si noi le testam cu apa ,si arata super , maine le vom calibra .
maine iti spunem ce e si cu cupajarea ,pana atunci iti mai pun o poza sa vedem daca mai rezisti mult  pana sa vii aici si sa degusti singur binecuvantatele produse


post image


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    iam-iam    ce bine arata carnea aia de porc mmm

zzzzzzzzzz

RR e rata de reflux ... adica se intorc 4 ml si se colecteaza 1 ml

... ei zic (HD) ca la 1kW daca nu ai reflux colectezi 52x60=3100ml=3,1L
... si daca ai reflux RR4  ... 10x60=600mL-0,6L

... diferntza e mare    ... calculul vine din caldura specifica de evaporare necesara la distilare  etc. ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
azi am diluat vodka la 40%  cu apa de la chiuveta si nu s-a tulburat deloc . la gust este foarte buna un pic aromata .
samagon spune ca totusi este cam aromata fata de ce scoate el de la coloana insa ii place si lui foarte mult .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... NU SE TULBURA !!!    

... BRAVO asta e o veste buna    ... din cozi ... ai obtinut o vodca parfumata    care nu se tulburaaa   

oare de la ce sa fie ...  efectul asta pozitiv ... de la apa de la chiuveta    sau de la distilarea la viteza mica        ... sau poate de la carbuni ?

TREBUIE SA VERIFICI ! 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

daca ... Sam zice ca e ceva mai aromata votca decit la el    ... inseamna ca nu sta chiar asa de rau cu papila  ... asta chiar daca el zice ca nu prea are nasul fin 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
eee.are un nas ,daca la-i vedea      ! acum nu stiu cum e si cu echivalentul , ca na este o vorba ,cei care au nasul mare au si ....... , nu?

pe viitor voi face distilarile foarte incet ,cred ca de la asta este efectul pozitiv .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

pazucu a scris:

eee.are un nas ,daca la-i vedea      ! acum nu stiu cum e si cu echivalentul , ca na este o vorba ,cei care au nasul mare au si ....... , nu?

pe viitor voi face distilarile foarte incet ,cred ca de la asta este efectul pozitiv .


... daca ...
                VITEZA DE DISTILARE ... e scretul ...
... atunci probabil ca merita sa faci o ... irlandeza ca sa stai linistit   


 

p.s.
eu vorbeam de ... precizia nasului 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am facut poza la 15 zile la sticlele cu diferite cantitati de aschii :


image hoster

uploading pictures

screen capture software


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

upload image online free

azi este joia mare si s-au vopsit ouale conform traditiei . ca sa nu fiu acuzat ca suntem offtopic in spatele cofrajelor este o sticla de whisky .
a, era sa uit cred ca s-a imbatat "samogon" si a facut un ou de aur in plus !


upload a gif

asta este personalul specializat pentru aceasta activitate


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
baieti am ramas dator cu poza de 3 saptamani la sticlele test cu diferite cantitati de aschii .


screen capture software

asa arata , nu e prea shimbat fata de saptamana a-2-a .

am facut mai jos teste de diluare a culorii la toate cele 4 sticle ,dat fiind faptul ca discutia a fost ca dupa 21 zile de stat pe aschii deja bautura ar trebui sa fie maturata si schimbata mult in bine ca aroma si culoare .


image hosting 20mb

sticla nr 1 ,5 gr/l , in paharul din stanga rachiul diluat la 40%  , culoarea va las sa o apreciati singuri la toate pozele iar gustul : este un plus de aroma ,insa se simte gust de spirt foarte tare


photo uploader

sticla nr 2 , 10g/l , dupa cum arata si culoarea mai inchisa , la fel si gustul de spirt este mai diminuat


image hosting without registration

sticla nr 3 , 15g/l , aici aschiile au fost putin mai coapte si culoarea este mai inchisa ,insa la gust se mai simte gust de spirt


picture upload

sticla nr 4 , 20g/l , culoarea este putin mai pala decat in sticla 3 ,insa gustul este echilibrat fara gust de spirt .

este loc de mai bine desigur , dar am remarcat ca , gustul este mult mai clar la acest whisky decat la cel infuzie de aschii . voi vedea in viitor , sticlele raman mai departe la maturat si voi face o degustare peste 2 saptamani .
probabil , mai mult ca sigur ca in functie de cat lasi bautura la maturat cantitatea de aschii  trebuie diminuata .
daca e asa inseamna ca peste 9 saptamani sticla 1 trebuie sa aiba calitatile sticlei 4 . vom vedea !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@sinenomine    , inca nu am primit un feed back cu parerea ta despre whisky-ul trimis . inafara de tulbureala ce parere ai , gust , arome ,tarie ?

apropos fratilor ,dupa cum vedeti in pozele de mai sus bautura nu s-a tulburat deloc la diluare in acele paharele ,chiar daca raportul de diluare a fost de 2/1 rachiu iar rachiul rezultat are sub 40% abv.

timpul de maturare sa influenteze cumva ?
oare voi avea noroc sa nu se tulbure nici la cantitate mai mare ?
vom vedea  ,     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
off , daca nu se poate edita : raportul de diluare rachiu-apa 2/1

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Scuze, pazucu!

Whisky-ul tau mi se pare a fi putin cam aspru. Nu are catifelarea aceea care te face sa vrei sa  bei din ce in ce mai mult. Mirosul de lemn este prea puternic. Nu ar trebui sa fie asa. Cand bei whisky simti tot felul de arome, dar nu lemn ars. Asta se rezolva in timp.
Alcoolul doar in timp se transforma. Eu am tinut pe aschii mai mult de 3 luni pentru a bea ceva bun. Ceva foarte bun bei doar tinut la butoi.
Faptul ca e tulbure nu conteaza decat vizual. Nu are legatura cu gustul.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine    ... se pare ca Sam stie el ceva cind zice ca ... tu esti cromatograful 

... imi place analiza ta (o analiza sintetica fara floricele)   si imi da sperantze sa beau ceva bun de  la Pazucu ...
... pt ca la mine ... licoarea va fi ceva mai veche 

... si subscriu la observatia ta ... BUTOIUL E DE NEINLOCUIT ! ... sau f.f greu de inlocuit  ... si TIMPUL nu poate fi inlocuit

... chiar daca la ... cognac ... niste suedezi fac un coniac pe care il trimit in jurul lumii cu vaporul ... ... si asfel se invecheste de 2 ori mai iute   

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ce sa zic, le are Sinenomine cu recenziile. Cred ca a si baut la viata lui...  
Limpezimea conteaza mult la marketing. Defapt singurul caz in care n-ar conta ar fi cand bei singur. In rest esti "obligat" sa explici la nestiutori cum ai facut si de ce n-a iesit asa limpede ca ala de pe raft... evident, fara nicio sansa de a fi inteles. Ba te mai trezesti si jignit involuntar cu tot felul de intrebari de genul "sigur nu murim?"


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154

SineNomine a scris:

Scuze, pazucu!

Whisky-ul tau mi se pare a fi putin cam aspru. Nu are catifelarea aceea care te face sa vrei sa  bei din ce in ce mai mult. Mirosul de lemn este prea puternic. Nu ar trebui sa fie asa. Cand bei whisky simti tot felul de arome, dar nu lemn ars. Asta se rezolva in timp.
Alcoolul doar in timp se transforma. Eu am tinut pe aschii mai mult de 3 luni pentru a bea ceva bun. Ceva foarte bun bei doar tinut la butoi.
Faptul ca e tulbure nu conteaza decat vizual. Nu are legatura cu gustul.



Cand spui ca e aspru,si ca mirosul de lemn e prea puternic te referi la toate proportiile pe care le a incercat Pazucu aschii/alcool ?Sa fi pus prea multe aschii?
Sunt un novice in fabricarea alcoolului din cereale dar 3 luni e mult prea putin pt a se matura asa cum trebuie.Am fost in concediu acasa si am dezgropat o sticla de 8 ani  (din pacate din corcoduse cred nu din porumb)   si vreau sa va zic ca nu se poate compara cu ceva facut de 6 luni.Cand am desfacut o avea o 'consistenta' normala dar dupa ce a stat cateva zile sticla deschisa s a ingrosat si a devenit uleioasa...i am mai adaugat si niste aschii de stejar copt si cires si....cand ma reintorc acasa prin iulie sper sa gasesc ceva bun bun   .


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu, ma refer doar la proba pe care mi-a trimis-o.
In trei luni poti sa faci un alcool bun. Fara mari pretentii, dar bun...
Normal ca distilatul de opt ani este cu mult mai bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


In primul rind ... felicitari Pazucu ... pt probe/teste /analize    ce .e cu adevarat important =>cantitatea de aschii si timpul sunt parametrii importanti 

... la aschii e clar ca e un maxim    dupa care incep sa fie... prea multe 
... la timp ... se spune ca si aici e un maxim    dar e vorba de 30=50 de ani   asa ca ... maximul asta nu ne intereseaza 

... cind ai de a face cu un distilat cu pretentii ... limpezimea/sclipirea din pahar e aproape la fel de importanta ca gustul    parfumul    ... pt ca noi primim cam 90% din informatie vizual

...    si eu cred ca ... un distilat pus pe aschii ar trebuii degustat prima data dupa 3 luni    ... si gustat dupa inca 3 luni  si cupajat diferite esentze de lemn  ... si daca mai rezista inca 3-6 luni ... atunci nu o sa mai bei alcoale proaspete 

... vorba aia ... fiecare cu japonia masii (aschiile lui) 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la