Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaBC la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bacau
cauta Barbat
28 - 80 ani
Bauturi / Handmade / Coloana CCVM 54 mm Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Va mai dau o veste buna: plamada, deși nestrecurata, nu s-a prins deloc.

Ma gandesc acum sa trec la un cazan mai mare.As alege oala de 150 de litri de la Sapir dar nu o mai au pe stoc. Următoarea ca dimensiune ar fi cea de 107 litri care este pe stoc. Nu știu ce sa fac, sa mai aștept poate reapare oala de 150 sau sa o iau pe cea de 107? Ce fraier am fost când era în stoc și n-am luat-o.

Acum si asta de 107 e destul de mare. Ar încăpea sa plamadesc in ea 20 kg mălai. As merge pe 80 de litri și la plamadiri si la distilari, însă cu aia de 150 as putea sa o încarc cu 120 litri, 30 kg mălai. 120 litri ar ajunge la fierbere cam in doua ore jumate și ar merge vreo 4-5 ore, deci un total la 6-7 ore ceea ce ar fi mai ok. Sa pornești un cazan mic e mai mare daraua decât ocaua.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Daca vrei sa te complici putini iti zic de unde am luat eu din Bulgaria. E un tip in Veliko Tarnovo, livreaza cu e-cont in Romania, costul este rezonabil. Eu am luat si de 100 si de 160 litri de la el, inainte sa apara cele Sapir la noi (care tot de un vanzator bulgar au fost aduse pe emag, ca emag e si in BG).

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

Mai inainte de toate ... esti sigur ca ... aragazul tau rezista la 150kg  ... plus ca ai nevoie de un ajutor la start si la sfirsit  de sarja ... trebuie sa angajeji om
...probabil ca ...  la 4 focuri in 4 puncte a fosta ca un fel de agitare slaba ... BUN

Daca te gindesti sa treci si la afumaturi ... deee carne    pot sa te  consiliez 
... pe scurt ... sarat+condimentat umed sau uscat pt 3-5 zile ... lasat carnea sa se zvinte 2-3 zile = sa se arda zice cartea ... afumat 1-2 fumuri de 30 min = o cana de aschii  ... si apoi aburit pina in interior carnea are 65C ... aerisita carnea 2-3 zile    ... asta e tot 
( e drept ca cel mai usor e cu o afumatoare electrica ... care mai si abureste si are sonda de temperatura  ... nu trebuie sa aiba si wi-fi ca la mine)



p.s.
... o scula de tipul asta ... dar sunt si mai ieftine ... poate chiar la 50%


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E și asta o problema, intr-adevar. S-ar putea sa fie cam mult 150 kg pentru aragaz.

La ultima distilare, alaltăieri, s-a întâmplat un fenomen ciudat. Am pus niște cozi in thumper si am lăsat sa fiarbă la foc mare si cu reflux minim. Am colectat cea mai mare parte a distilatului la 93%, urmând ca spre cozi sa scadă, 92, 91... cand am deschis thumperul nu mi-a venit sa cred. Era maxim jumătate de litru de lichid in thumper. Deci unde s-a dus tot? Ca am lăsat sa mearga si la reflux total primele 20 de minute. Stiam ca cantitatea de lichid din thumper ar trebui sa crească, nu sa scadă, mai ales ca din coloana curge permanent lichid de la reflux care ar trebui sa umple thumperul., iar acum a fost prima data când am pus cozi in thumper. O fi plecat mai repede coada aia datorita procentului mai mare de alcool? In celelalte zile când am tras la 94% am lăsat spirala mai jos și s-a adunat un volum de lichid cam de 7 litri la final, din 40 de litri plamada. Pentru diferenta de un procent nu merita sa merg cu coloana la reflux mare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… interesant fenomenul …  … normal in thumper=daca face oficiul de concentrator ar trebuii sa cresca nivelul pt ca scoate apa 
… … si la mine mai ramanea thumperul meu care e izolat gol  … m-am gindit ca pe motiv de subdimensionare se incalzeste lichidul si se evapora tot pt ca fortam cazanul

… cit % aveau cozile alea 

… parca incepi sa intrii la normal … adica nu merita 94% merge si 93% daca cistigi timp  … … si cred ca mai poti face si alte regaje 
( am inteles ca ai vrut … sa… calculezi … limita cazanului … )


 

p.s.
… mai folosesti papagalul ? … la ce % curge la sfirsit ?
… … eu pt ca sunt harnic … folosesc tabelul de calcul … … cazanul cam stiu ce da si plec de obiciei de la 25-30%


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cozile au fost la vreo 45%. In prima zi am forțat instalația, intr-adevar. Urmatoarele zile am crescut progresiv puterea focului. La colectarea cozii am dat toate ochiurile la maxim.

Am avut un papagal de la Sinenomine, din sticla, foarte mult l-am folosit, dar s-a rupt bratul ala care duce în fundul eprubetei si nu mai putea fi folosit. Saptamana care urmează sper sa reușesc sa ma ocup și de un papagal din cupru. Sub 80% nu mai are rost sa colectezi. Practic nu mai e alcool in cazan la procentul ala. Ar fi ultima picatura stoarsa. Coloana VM se oprește singura. Chiar dacă focul e la maxim, când nu mai e alcool de fiert încetinește picurare pana aproape se oprește, moment în care nu mai merita sa arzi gaz. Asta mi se pare super misto. Oricum, sub 88% mirosul devine horror. Bine ar fi ca trecerea pe cozi sa se facă pe la 91-92%. Eu opresc focul pe la 86 ca sa nu mai imputesc coloana si toate țevile alea.

Cu un termometru montat în T, nu mai e nevoie de niciun papagal, niciun alcoolmetru. Practic stii la ce concentratie curge doar verificând temperatura. 
Iti mai trebuie și un tabel cu corelarile între concentrația alcoolica si punctul de fierbere.
Vreau sa pun și un termometru dar 1, trebuie sa găsesc unul care sa arate f precis și corect, cu virgula, zecimale... 2, nu știu cum sa fac etanșarea sa nu iasă aburi p-acolo.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… termometru … se sudeaza o TEACA = o bucata de teava de cupru lipita la capatul care intra in teava de Cu … si termometrul il bagi acolo cind/ si daca  vrei sa vezi temperatura     … e simpla treaba 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Cel mai bun si precis termometru este Thermapen. Costa ceva, dar merita. Arata temperatura in 3-4 secunde, eu l-am luat pentru bere ca sa nu astept cu el in must pana masoara.

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Pentru montarea termometrului ori faci teaca cum a zis si Caberlot, ori faci ca mine. Infasori banda de teflon pe tija termometrului cat sa intre greu pe teava din coloana si la sfarsit dai si cu coca peste. Nu mi-a scapat abur pe acolo pana acum.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Multumesc pentru sfaturi, asa o sa fac! 

Azi e gata și papagalul. Știu ca trebuia făcut cu teava de 9 care vine în fundul eprubetei dar nu aveau de 9 la magazin și am făcut cu 15. Oricum nu are volum mare, maxim 100 ml fara alcoolmetru scufundat. Cand scufund alcoolmetrul mai scade cu vreo 30 ml.

coloana ccvm multumesc pentru sfaturi, asa fac!  azi gata și papagalul. Știu trebuia

46.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Asta e papagalul facut de mine 

coloana ccvm asta papagalul facut mine 

54.3KB


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
L-am folosit doar o data sau de doua ori, nu prea era nevoie de el cand distilam in alambic de doua ori, colectam in borcane si amestecam dupa  gust.

coloana ccvm l-am folosit doar data sau doua ori, prea era nevoie cand distilam alambic doua ori,

54.7KB


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Concurs de frumusețe între papagali   

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Pai … eu ma gindesc cum sta papagalul tau Sam    … nu de alta dar ma tot gindesc sa-i fac un support simplu si frumos  la al meu … si am ajuns la un cub de lemn cu gaura excentrica …
… inca nu  l-am facut …



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ca prima soluție am găsit asta:
Nu prea are aspect dar functioneaza

coloana ccvm prima găsit asta:nu prea are aspect dar

21.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Apoi am găsit asta:

PS: Sau cum ar spune un incult, "sunt bune și cărțile astea la ceva, ca mai pui ceva pe ele..." 

coloana ccvm apoi găsit asta:ps: sau cum spune incult, "sunt bune și astea ceva, mai

37.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

… pai daa … ai carte ai parte 

… la idea cu … cutia nu m-am gindit 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Deci ciudățenie mare, fiți atenti:

V-am zis ca am luat burete de-ala izolant pentru teava de 54 mm plus banda adeziva de-aia gri, termorezistenta si am îmbrăcat coloana de jos pana aproape de teu, fix cat e umplutura. Distilatul nu doar ca nu a atins nici 93%, dar s-a si inundat coloana. A trebuit sa demontez tot in toiul fierberii, sa scot buretii, sa-i rearanjez si sa-i pun mai răsfirați. Am scos 3 bureti mari din 12 cati aveam înainte si am repornit instalația. De data asta nu s-a mai inundat. Cred ca a fost buretele de sus prea tasat din cauza ca mereu il apasam cu deflegmatorul in poziția de reflux total. La inundare scade brusc taria. Scăzuse la 70% dupa ce ii dădusem focul putin mai tare. Dar n-a fost nici pe departe atat de tare cat l-am dat acum doua săptămâni când am tras 4 litri pe ora la 94% cu toate ochiurile la maxim.

Deci catastrofal a mers de data asta. Cel mai probabil de la izolatie. Dar toți recomanda izolația. Nu mai inteleg nimic, pe cuvânt.

Ionuț, daca vrei sa-ti faci VM, fa-ti VM cu robinet cu bila, chiar dacă îl faci mai mic, nu contează. Numai nu-ti face CCVM ca o sa-ti blestemi zilele cat o sa te cocoti si o sa cobori de pe scaunel ca sa găsești poziția RC-ului. Il ridici 1 cm, curge prea repede si n-ai destul reflux, iese apa rece din RC. Il cobori un cm, se oprește curgerea sau pica cu o picatura la 4 secunde. Cu CCVM nu merita decât dacă ești foarte putin pretențios si te mulțumești cu 92-93%. Eu o sa ma duc sa caut un robinet de-ala cu bila ca nu se mai poate.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
O sa imi iau robinet de pe aliexpress, din ala cu triclamp la capete. Nu mai fac CCVM 

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Totusi nu pot sa nu recunosc ca am simțit și un avantaj al izolării. Am izolat toate alea pe acolo, coloana, thumper, tevi, capacul de la boiler si vreau sa zic ca debitul a fost de 1.5 litri pe ora cu ochiurile la minim. Puterea calorica a celor 4 ochiuri la minim, însumate, am calculat-o. Echivalează cu aproximativ 1600 W. Eu zic ca e foarte bine, la puterea asta sa am un debit de 1.5 litri pe ora. Totusi nu prea am fost mulțumit de concentratie care a stat in cea mai mare parte a timpului între 92 si 93%. Dar s-ar putea nu fie umplutura prea performanta. Azi ma gândeam sa ma apuc sa-mi fac singur SPP, varianta sadica...de mana  și am nevoie și de vreo doi litri jumate. ... daca fac cate 200 ml pe zi, cate o ora dimineata si seara, cred ca in doua săptămâni il dovedesc.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
E munca de chinez batran sa le faci de mana, macar infasoara-le cu o bormasian si le tai de mana. Dispozitivul de taiere e putin mai greu de facut la bloc, in rest ar trebui sa mearga totul ok. Mandrina o poti faci si cu pila, nu e nevoie neaprat de polizor. Am vazut ca unii folosesc un bit de surubelnita dreapta, dar ala sigur trebuie polizat ca nu cred ca musca pila din metal... Poate doar daca il decalesti in foc.

Asa inalta ai coloana cu umplutura? Eu am lasat fix 100 cm si mi-au intrat 1,8 litri de SPP. Intrau doi dar am bagat jos un burete de sarma ca sa tina arculetele in coloana.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
1.3 m am lungimea de umplutura. Aseară am scos buretii si i-am rearanjat. Am rămas tot la 11, mai răsfirați un pic, adică 435 g pentru 1.3 m de umplutura. N-am mai lasat loc liber pana la teu, am pus de jos pana la teu ca oricum nu e nevoie sa cobor asa adânc spirala. Daca astupa gaura de ieșire e suficient. Pica dar foarte rar la reflux total, o picatura la 5-6 secunde.

Azi s-a simțit diferenta, 10 cm in plus de umplutura conteaza. Am tras constant la 95% de la inima pana la cozi. Pe cozi am trecut când concentratia a scăzut sub 93%. 300 ml cozi, asta a fost toată coada iar capetele, 400 ml. Inima a fost 4250 ml, foarte neutra.

Ma bate gândul sa fac o extensie la coloana. As putea sa o mai lungesc cu vreo 30 cm sa fie la 1.6 partea de umplutura. Atunci sigur as trage constant 96% cu bureti si scap și de necesitatea de a face SPP-uri.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Si inchiriezi si apartamentul de deasupra  sa ai loc 

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Chiar, ma mut intr-un duplex. 

Thumperul sta pe niște boxe de lemn la înălțimea de 18 cm de podea iar de la furtunurile alea din capătul coloanei pana la tavan mai rămân 12 cm. 12 si cu 18 fac 30. De ce sa nu-i folosesc?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Maine îmi ajunge mufa pe care am comandat-o ca sa fac extensie la coloana. Am făcut azi măsurătorile, cu tot cu cazan ar ajunge la 245 cm, iar tavanul e la 252. Aia 7 cm sunt fix pentru furtunuri ca sa pot sa mai ridic și sa cobor condensatorul. O sa stea lipite de tavan. 

Astazi mi-a venit și noul cazan de 107 litri de la Sapir cumparat prin shopU.ro pe care l-am comandat de dimineata. Am fost surprins cat de repede a ajuns, în aceeași zi. La 10 fara 20 mi-a fost livrat cazanul la usa. Sunt foarte multumit de cat de repede s-au mișcat cei de pe shopU.ro

Maine ii fac inaugurarea cu o plamadire de 20 kg de mălai cu 70 litri apa. Am si luat 20 de kg cu 1.5 lei kilul de la Penny-ul de vis-a-vis. Maine mai am încă puțin de lucrat la țevile care duc la thumper si e gata de acțiune. 

coloana ccvm maine îmi ajunge mufa care comandat-o fac extensie coloana. făcut azi tot cazan

29.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Azi am plamadit 20 kg de mălai in noua oala. Am umezit cei 20 de kg de mălai in 20 de litri de apa iar restul de 50 de litri de apa i-am pus la fiert în frumoasa oala. A durat 70 de minute pana a ajuns la fierbere, deci după calcule, puterea ochiurilor ar fi de 4250 W, mai mare decat cu oala de 50 smaltuita (3400W). Motivul principal cred ca e diametrul mai mare cu 5 cm care acoperă mai bine flăcările. Poate ca cu oala de 60 diametrul as fi avut randament si mai bun dar nu mai încăpea pe usa de la baie cand aveam nevoie sa o duc s-o spal.

Am pus doua tipuri de drojdie, Marinica + panificatie. Rapid, a început o fermentație foarte energica. Sper ca în 3-4 zile sa fie gata. Între timp o sa ma ocup și de capac sa-i fac îmbinarea cu teava care merge spre thumper si extensia la coloana.

Astazi a venit și mufa de la Romstal si mâine ma apuc de lucru. Abia aștept momentul adevărului, daca 30 de cm in plus de umplutura ma ajuta sa câștig 1-2 % in plus la concentratie sau sa pot menține un procent la fel de ridicat folosind mai puțin reflux, astfel câștigând timp si economie.

coloana ccvm azi plamadit mălai noua oala. umezit cei mălai litri apa iar restul litri apa

41.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am terminat și cu toată instalația, coloana prelungita cu 30 cm, țevile de legatura, capacul, lipirile, tot. Sunt 7 cm din capătul coloanei pana la tavan, fix cat sa aiba loc furtunurile. In câteva zile o pornesc. 

coloana ccvm terminat și toată coloana prelungita cm, legatura, capacul, lipirile, tot.

36.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
deja nu mai esti hobby"-ist  treci la o categorie mai grea
intrebare de om prost, ce faceti cu atita alcool ?
eu deja am vreo 50l de rachiu pe la 50* , adunat in 3-4 ani si nu mai stiu ce intrebuintari sa-i dau 
spor! si asteptarile sa-ti fie indeplinite


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Poti incerca sa bei   
Daca nu faci fata trimite la prieteni 


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Multumesc, Cosstel, pentru cele scrise. Nu prea m-am gandit ce o sa fac in viitor cu alcoolul cand deținerea cantităților va deveni o problema. Pana atunci, imi place sa fac și atat. Ce e mai bun o sa păstrez pentru baut (la visinate, etc) iar ce e mai nașpa reduc la 70% si fac dezinfectant. Tot ce fac e de dragul științei. 

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am uitat sa scriu cat a costat cazanul, 230 de lei cu tot cu transport.

Am făcut prima distilare cu noul cazan si cu coloana extinsa la 1.6 m partea de umplutura. Timpul de ajuns la fierbere a celor 80 de litri de plamada a fost de o ora și jumătate pe 4 ochiuri la maxim. Dupa 40 de minute de mers la reflux total cu ochiurile la minim, am lăsat sa curgă cu debit mic de 1.3 litri pe ora și am colectat asa: 200 ml frunte, 800 ml capete la 95%, 7 litri inima la 95% si 600 ml cozi. Am dat mai tare cate un ochi la fiecare doua ore ca să mentin același debit. Concentratia a inceput sa scadă doar la ultima jumătate de litru a inimii. Cand a ajuns la 94% am trecut pe cozi.

As zice asa: ca din 20 kg mălai sau orez cat fac la o transa, obtin 7 litri de inima la 95% si mai raman cu 1.5 litri de capete si cozi care pot fi distilate separat cand se aduna mai multe sau adăugate în următoarea plamada.

Maine o sa aflu și ce rata de reflux am folosit, după ce deschid thumperul si o sa masor volumul de lichid. Astăzi nu mai am chef sa fac nimic.

coloana ccvm uitat scriu cat costat cazanul, 230 lei tot făcut prima distilare noul cazan

40.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
E bine! Nu m-as fi asteptat sa faca fata aragazul asa bine la volum mare.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

… bravo Sam    te apropii de perfectiune   
… … cam la o medie de 0,5-1L / h … merg si eu pe inductie … si iese pe la 70-60% si plec de la 14L

… cred ca esti mai aproape de adevar la 1,3L/h … cu 4L/h … treci in liga 1

 

p.s.
… de aromate cind te apuci ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am tras atunci 4 litri pe ora, n-am mâncat rahat, Cab. Au fost 5 litri intr-o ora și 25 de minute, îmi aduc bine aminte, dar mi-au scapat trei amănunte.
Nu cred ca avea 94% ca posibil sa fi ieșit mai cald distilatul din cauza vitezei si sa nu-mi fi dat seama.
Sigur s-a inundat dar cu bureti nu-ti dai seama. Pietrele de lava incep sa zornaie la inundare.
Gustul n-a fost la fel de ok ca acum.

Deci mai bine o viteza mai mica. Totusi cred ca o sa merg pe 1.5-2 litri pe ora cu rata de reflux de 2:1. Acum a fost un pic sub 2:1. Am găsit 17.5 litri lichid in thumper si am colectat 8.7 litri distilat. Plus ca 40 de minute a mers cu reflux total. Cam atât calculasem si eu rata de reflux in timpul distilării, un pic sub 2:1.

PS: Aromate? Stai sa iasă vișinele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… nu pun la indoiala ce zici tu … 4L …    … vreau doar sa zic ca e mult mai sigur si mai confortabil sa nu fortezi limitele    => scade sansa de erori 

Ai putea sa faci un calcul … cit consum in plus daca treaba merge cu 2L/h si nu cu 4L/h 
… poate ca eu sunt mai lenes dar am renuntat la gaz … si merg pe inductie    ca pot sa plec la magazin si sa mai fac si altceva  sa citesc sau sa invatz ceva  si treaba picura singura 


… randamentul e oricum f. bun ca de aia e monopol de stat

 

p.s.
ma gindeam la 3Ashchii … sau la Calvados …. sau la GIN … etc


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Hai sa va mai povestesc despre aventurile cu noul cazan. Am luat și un ameatecator de lavabila și am chemat un amic care e vecin pe strada sa vina sa ma ajute cu turnatul malaiului ca e greu de unul singur. Va zic reteta cea mai buna de fiert malaiul. Deci în apa care fierbe am băgat invartitorul acționat de bormasina sa facă vârtej cu gaura în mijloc. Dacă torni malaiul în ploaie fix pe gaura vartejului nu se fac cocoloase. Am turnat jumătate din mălai, 10 kg... am pus alfa, s-a lichefiat...  mai pus restul de 10 kg mălai tot asa, cu vârtej și turnat în ploaie ușor. La urma am mai pus o lingura de alfa și gata. Am lăsat o ora și jumătate la 85 de grade. Am răcit, am pus gluco la 55 și drojdie la 30 și în scurt timp a început sa se ridice coaja și sa fermenteze voios.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am mai incheiat o sesiune de distilare. De data asta am folosit pietre de lava ca material de umplutura. Pietrele au fost sparte cam mari si cred ca asta a afectat negativ eficienta, dar chiar si asa, umplutura s-a comportat destul de bine. Am mentinut o rata de reflux mai mare decat data trecuta dar concentratia a fost mai mica, 94% si doar la ultimul sfert de litru, dupa ce a scazut la 93 am trecut pe cozi.

Ca experienta a fost interesant, pietrele de lava sigur pot mai mult daca sunt dimensionate corect dar luasem o singura cutie si la spargere multe pietre se sfarama sau rezulta resturi mult prea mici. Sa le faci cat boaba de mazare e mai migalos decat sa faci SPP cu mainile goale.

Mirosul distilatului la frunti si capeti mi s-a parut cam ciudat, asa de pamant putred parca, dar inima a iesit foarte buna chiar pana tarziu detot. Puteam sa mai storc inima dar m-am multumit cu 7 litri si am trecut pe cozi pe care le-am oprit mai devreme decat de obicei ca sa nu mai spurc inutil toata instalatia.

Deci cam doua kg de pietre de lava mi-au ajuns pentru 1.2 m de coloana. In restul de 40 cm am pus doi bureti mari.

coloana ccvm mai incheiat sesiune distilare. data asta folosit pietre lava material umplutura.

56.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Tot astazi mi-a venit si sarma pentru SPP de la viitorsanatos.ro. Sarma e pentru apicultura, inox 304 alimentar, 0.4 mm, 2 kg. Am cautat cu Bionut si mai subtire de atat n-am gasit. Mai mult ce sa zic? Ma asteapta vremuri grele. Trebuie sa ma inarmez cu rabdare ca o sa am munca de-aia migaloasa. Chiar ca o sa devin ghebos de la atata taiat carnati de sarma cu clestele. As vrea un profil triunghiular, mai colturos decat ale lui Sine si un pic mai scurte si mai rasucite, dar ca diametru, cum le facea Sine era perfect pentru coloana de 54 mm.

coloana ccvm tot astazi mi-a venit sarma pentru spp sarma pentru inox 304 alimentar, 0.4 mm, kg.

41.9KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Iar am uitat sa zic cat am dat pe sarma. 101 lei cu tot cu transport. 

Pe pietre am dat 25 de lei, 3 kg, dar o parte din pietre erau cam pline si am preferat sa nu le folosesc. Le-am ales doar pe cele care aveau multe alveole. Decat sa bag pietre pline in coloana mai bine bag bureti. Dar intre pietre si bureti, tot bureti as alege.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam …

… vad ca nu te plictisesti de loc 

De ce nu faci SPP din Cu    pe linga cresterea %    … mai obtii in plus si efectul de catalizator al Cu=mai exact Cu te scapa de compusii aia de Sulf care dau gust aspru si miros puturos 
… stiu ca Cu nu e elastic … si nu iese bine SPP-ul … 
… … dar eu am facut arcuri din sirma de Cu de 1-1,5mm cu Dia_int=6mm pe care leam inghesuit in teava de 30cm de lunga ==>si da 670 la lamurit 
---pt mine e destul ca oricum il cobor la 40-45%in 6-9 luni cit sta pe aschii    pina sa incep sa il degust 


 

p.s.
… parca as pune de o bere … ca sa fac si eu ceva    … ce zici    ai ceva sfaturi    o sa folosesc maltz … intrebarea e … sa fie de secara 
… am pastrat 2 sticle de bere de acum un an … sticle de 1,5L cu dop flip-flap … sunt limpezi … ar trebuii sa le gust  … sa vad daca se merita 
… e drept ca e bere de 6-8% … nu mai stiu    si carbonatata in sifon 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am destul cupru, Cab. Sunt tevile, e coloana... si incarcarea aia cu mizerie are loc in prima portiune a tevii. Deci probabil ca acolo raman compusii aia naspa. Mai incolo e curata teava. Dar daca mai imi ramane spatiu, pun si niste arcuri de cupru. Am vreo doi pumni pe care i-am facut mai demult. 1 - 1.5 mm mi se pare cam putin. Bine ca ai si foarte putin reflux acolo, deci n-are cum sa se inunde. Probeaza sufland in teava. Ar trebui sa nu opuna (multa) rezistenta, altfel ma gandesc ca daca setezi puterea de la plita mai tare, incepe sa creasca presiunea.

PS: E buna secara. Am plamadit de cateva ori cu secara si partea misto e ca e mai moale decat graul sau orzul la incoltire, deci trece mai usor prin masina de tocat carne. Acum tu poate iei malt gata facut si e mai simplu. La incoltire, secara e pretentioasa. Daca n-ai grija sa schimbi des apa, incepe sa miroasa urat. Dar discutam mai multe despre beri din secara pe topicul potrivit. Sa nu le amestecam prea detot.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Bere doar din secara nu ti-as recomanda, trebuie amestecata si cu malt din orz ca sa fie echilibrata. Maxim 50/50, altfel o sa iti fie greu sa filtrezi mustul. Ori daca adaugi coji de orez poti pune secara mai multa.

SPP din cupru suna bine, dar va coroda foarte rau dupa scurt timp, va trebui spalat cu acid dupa fiecare utilizare. Sunt pe net poze cu SPP din cupru, sa vezi ce urat arata. Are destul cupru de la teava aia, nu cred ca ii mai trebuie in plus.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… pai la mine e mai simplu sa merg pe maltz    e mai usor de gasit 

o sa verific mai intii cum e Berea de 1 an    si dupa o sa trag concluziile    daca merita sau nu sa pun de o bere 

xxxxxxxxxxxxx

… eu am arcuri de 20-30 cm de lungi si de 6-8mm pe exterior si sirma e de I,5-2mm max... si nu am probleme mari de coroziune … si le curatz in otet concentrate cu apa oxigenata - in 15 min sunt ok


… siii ai dreptate Sam … tu cam ai destul Cu acolo … coloanal ta chiar e lunga


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am facut si un stativ pentru papagal si borcanul de colectare de un litru, din resturi ramase prin casa.

coloana ccvm facut stativ pentru papagal borcanul colectare litru, din resturi ramase prin casa.

24.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Super! Imagineaza-ti peste 1000 ani cand vor gasi arheologii stativul asta si vor incerca sa ghiceasca la ce ritual il foloseau "salbaticii" din trecut   

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, am vrut sa-l fac reglabil, dup-aia m-am razgandit gandind ca nu-i nevoie. Acum vreau din nou reglabil ca e mai bine. Nu stiu la ce configuratie mai ajung. Sper sa nu-i pun in dileme prea mari pe arheologii din viitor.   

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la