Pun si o poza cu primul alambic, cel stricat de "meseriasul" intr-ale sudurii.
Mentionez ca acest cazan tot mai curge. Asta dupa ce a stat 4 luni la sudat...
03.12.2013
37.9KB
Am ajuns la concluzia că nu mai merită să pornesc cazanul fără o bună izolaţie termică. Pierderile de căldură sunt destul de mari.
Am pus cărămizi īn jurul oalei, am īmbrăcat oala īn cartoane, ziare, prosoape, pături, haine şi iar cartoane... diferenţa e majoră faţă de varianta fără izolaţie. Ochiurile sunt la minim şi īncă e prea tare focul.
22.02.2012
33.9KB
Hai salutare la producători și consumatori!
Dacă am mai făcut un pas īnainte spre ușurarea muncii omului și a producției de distilate, așa că zic să vă spui și vouă ce și cum, poate folosește cuiva.
Precum unii știu, pentru o mai bună eficiență și ușurare a muncii am īncercat diverse variante de strecurare, stoarcere sau filtrare a plămezilor, īnainte sau după fermentare.
Și rămăsesem, ca metodă pe placul meu, la stoarcerea plămezii īnainte de fermentare, cīt timp mai e călduță, pusă īntr-un sac de rafie băgat īn teasc și presată binișor, apoi scoasă, pusă iar īn oală, adăugată niște apă peste ea -pentru o limpezire și extragere a ce zaharuri mai rămăseseră nestoarse- și pusă iar la presat īn teasc.
Chestie care, la 30kg de grīu și 90 de litri de apă inițiali, plus īncă vreo 15 litri la limpezire/stoarcerea a doua, īmi lua 4 umpleri-goliri ale teascului și vreo 4-5 ore de muncă. Chestie care nu-mi prea convenea cīnd trebuia să repet toată treaba asta de vreo 20-25 de ori pe sezon.
Așa că anul trecut am luat o mașină electrică de stors roșii, de capacitate mare, și am īncercat altă metodă de stoarcere. N-a mers, deoarece avea o singură sită cu găuri de 1,5mm, bune pentru semințe și coji de roșii dar prea mari pentru tărīțele de grīu. Norocul meu a fost c-am reușit s-o revīnd cu cīt am luat-o, nefiind ea chiar ieftină(1.500 lei).
Dar acum am avut noroc și-au adus altă marcă de storcător, puțin mai mic, dar cu 4 site, cu găuri de 2mm, 1,5mm, 0,8mm și 0,5mm, la 1.600 dar parcă de calitate mai bună.
Io macin grīul prin sita de 2mm a morii, ca să fie mai mărunt pentru o fierbere mai rapidă și o mai bună extragere. Sita de 0,8mm a storcătorului nu e tocmai bună, mai scapă tărīță prin ea, dar cea de 0,5mm e perfectă.
Durează cam 45 de minute o oală cu aprox. 60 de litri de plămadă la 45-50*C. Posibil să dureze puțin mai mult dacă e mai rece, siropul devine ceva mai vīscos la răcire. Cam 2 ore toată treaba, cu vreo 4-5 pauze scurte să se mai răcorească motorul, că e cam mic, de 350W, și se īncinge puțin.
Da` io-s mulțumit de rezultat și-am zis să vă zic și vouă că o sită mai mare de 0,5mm nu prea merge.
Hai s-aveți spor!
07.08.2024
55.1KB
SPP
... mandrina + efectul "etched"
14.09.2015
25.5KB
pun poze
08.04.2015
33.9KB
Cu tehnologia de producere a alcoolului din cereale cred că īncepem să ne acomodăm.
Azi am plămădit grāul. Am folosit 10 kg grāu īncolţit pe care l-am măcinat cu o maşină de tocat carne din fontă.
Avantajul folosirii cerealelor īncolţite este că nu mai trebuiesc fierte pentru solubilizarea şi gelatinizarea amidonului. Īn plus, rachiul obţinut doar din malţ (malt whisky) este mai aromat decāt cel obţinut din grāne nemalţificate (grain whisky). De obicei se foloseşte malţul de orz, eu am folosit grāu că asta am avut.
Grāul īncolţit trebuie să aibă germenul (colţul sau acrospirul) de mărimea bobului, maxim. Mustăţile (radicle) care vor forma viitoarele rădăcini ating cam 2-3 cm. Atunci grānele nu mai trebuie să aştepte căci se consumă material pentru creşterea viitoarei plante.
09.03.2012
65.9KB
:hi:
sau poate ca o sa incerc cu asta :uimit: pt ca e mai inalt ;) ... dar are si volumul mai mic :rolleyes: si nu are capac :x
... magindesc sa-i fac un capac de limn care sa etanseze tot ca cel de mai sus ???... daca se fac Bulbuci din lemn=butoias ... de ce nu ar merge si un capac :zzz:
... oricum volumul lor e mic ... 2-3L ... si va trebuii un preaplin :uimit: :nod:
:hi:
10.10.2015
13.8KB
am uitat sa pun o poza cu activitatea drojdiei in 6 ore.pacat ca nu se aude cum fierbe.
20.12.2013
34.5KB
Oala este de 68 litri,cosul l-am facut eu ,are un diametru de 40 cm si inaltime de 37(cred),
il ridic cu scripet,altfel nu se poate ,este greu,il las sa se scurga cam 1 h
28.05.2023
64.3KB
Azi am făcut hering la cuptor dar am folosit zeamă de lămāie īn loc de oţet.
Rezultatul: miros şi gust mult mai bun (păcat ca nu s-a inventat gustatul online :D ) şi oasele s-au frăgezit satisfăcător. De acum zeama de lămāie conduce.
La 2 kg hering am pus 8 lămāi stoarse.
Am īncercat şi conservă la borcan cu zeamă de lămāie ( ) dar trebuie să vă spun că este necesar să aruncaţi sāmburii că dau gust amar. Īn rest e o minunăţie.
19.03.2012
46.4KB
Daa, urmaresc si eu canalul lui nenea. Asta e de notat. Deci 500 ml apa, 50 ml apa oxigenata si 28 de grame de acid citric. Mai zice ca otetul nu este suficient de acid.
Dupa cum am promis, azi am pornit coloana. Am diluat alcoolul pe care il aveam la 30% si am pornit focul. In cazan am pus 42 litri alcool la 30% iar thumper-ul l-am lasat gol.
Pe la 9:30 s-a incins coloana. Inca ma chinuiam sa pun furtunurile de la deflegmator sa nu se stranguleze. Am luat cel mai cacacios furtun din PVC, ca n-am gasit altceva, care la caldura se aplatizeaza. Mi-a sarit din deflegmator iar in final l-am strans cu colier. E ultima oara cand mai folosesc furtunuri moi. Am avut probleme si cu improvizatia de la chiuveta ca n-am gasit niciun adaptor chiuveta-furtun in tot Bucurestiul. :x:
Prin urmare, deflegmatorul n-a putut sa mearga la putere optima. A trebuit sa fac compromisul sa dau apa de racire foarte incet sa nu-mi sara improvizatia de la chiuveta. Mai bine era cand stateam la baba aia si legam cu ciolofan si snur. Acum am prins cu dop de-ala cu gaura. :x:
Din cauza ca deflegmatorul a mers cu putina apa de racire, a trebuit sa dau si focul pe la jumate. Am bagat deflegmatorul adanc in coloana pana am simtit ca atinge umplutura si am lasat sa mearga la reflux maxim 30 de minute, timp in care s-a adunat si ceva lichid in thumper cat sa inceapa sa barboteze. Iesea cate o picatura la cateva secunde cu miros puternic de frunti.
Pe la 10 si cateva minute am ridicat un pic de deflegmator. Tot asa picura, odata la cateva secunde. La 10 si 10 am ridicat si mai mult deflegmatorul si a inceput sa picure repede. L-am lasat asa pe modul picurare rapida fara sa mai umblu la nimic si am colectat fruntea care, culmea, e mai slaba decat inima. Inima inca si acum curge la 92-93%. Viteza de colectare este de sub un litru pe ora.
Sunt sigur ca coloana ar merge la performanta mai buna daca as avea tot ce trebuie, nu cu furtun care se inmoaie si se blocheaza si cu un adaptor ca lumea la chiuveta. Cred ca o sa schimb si umplutura din bureti de inox. Nu-mi place cum stau buretii aia inauntru.
Inima distilatului e ok la miros si gust. Scartaie intre degete si diluat la ~40% zici ca-i vodca. Cred ca nici nu mai trebuie carbune. E chiar neutru.
07.09.2020
29.4KB
Ce tub de plastic?
Aşa vreau şi e să-mi fac, cu două segmente. Vreau să mai pun un segment de coloană din inox de 1 metru īntre capac şi coloana din sticlă pentru atunci cānd vreau puritate 95%. Deh, tot timpul vrem mai mult...
EU AM doua bucati de 12 si de 18 inch adica 300 si 450 mm -FARA PACKING
si pot sa zic ca ... rezultatul pe teava lunga e de 76-77 grade partea=fractia utila ...
distilarea 3 nu am incercato ... dar sa mai adaugi inca 1m ... cred ca e mult :uimit:
... pe de alta parte si ce vrei tu ... 95% e mult
am gasit o schitza la o coloana cu talere ...poate ca te ajuta ...
:hi:
12.03.2012
29.5KB
Iaca pun eu o poză cu monștrii ( īn căruță :P )
15.08.2014
34.8KB
am lipit cu un aliaj de cositor care in loc de plimb e aliat cu Ag=argint ... e drept ca din cauza asta a necesitat un gaz de lipire care da o temperatura mai ridicata ... polipropilena - o butelie galbena MODIFICARE:PROPILENE-CA POLIPROPILENA E PLASTIC NU GAZ :-(
pt. info mai exacte trebuie sa ma duc la magazin ... sa vad ce am luat
ATENTIE :
reductia are un mic opritor pe interior care trebuie pilit ca sa treaca teava prin ea pina in partea cealalta ...
e f. simplu ... necesita doar ceva scule de baza -daca nu luam in calcul lampa de lipit
:razz:
nu sunt in ... trusa de parfumuri ... deci le-am facut cadou la un prieten ! :razz:
05.03.2012
57.3KB
Visul oricarei femei -sa fie rece.
28.02.2012
49.6KB
o chestie de-asta nu ştiu pe unde aş găsi.
17.02.2012
25KB
:hi:
20.10.2014
27.1KB
Am gasit si o poza.... mai veche.... dar principiul a ramas acelasi....
20.02.2015
31.8KB
:hi: :hi:
secarica ... am luato si am gustato =( :wink2:
... ce sa zic ... aroma e tare ... daca porumbul e dublu de aromat decit maltzul --- atunci secara e ceva spre dublu decit porumbul ... :zzz:
deci ... aroma cam tare si specifica ... duce spre porumb dar e diferita ... te duce spre iarba verde , spre coasa - poate brusture ... oricum o nota de ardei verde ... si poate ceva miere :rolleyes:
... gustul ... se simte bine urma aia de porumb plus ceva dulceatza un pic amarui :limba: ... e moale si smooth la limba
... PAharul miroase bine = a lemn bine prajit - stejar clasic
CONCLUZIE :
E BUN DE UN CHEF ... DAR NU E CHIAR DE SAVURAT ACASA DUPA O ZII GREA :nod:
... poate ca e doar o chestier de obisnuintza ... ... sau de unul mai scump si mai rafinat :x nu stiu
Recomandarea e BUN pt un MIXat cereale ca sa aduca ceva complexitate sa zicem max 25%
CE nu imi place ... mirosul si gustul sunt prea clare SECARA prea specifice ... un pic grele mirosurile = de ex cam ca si mierea poliflora comparata cu una de salcim sau tei care e mai light ... NU CHIAR CA LA ZAMAHOANCA
.. o sa mai iau unul vreodata mai scump ... e bun de chef :nod:
xxxxxxxxx
niste butoaie ... cam asa se invecheste treaba noastra ..
:hi: :hi:
p.s.
... eu as fi stat intre 4,3 si 3,4 ... o fi diferit de la boabe le fructe ?
... ... adica de la bayanus la sacharomices etc
02.03.2019
34.5KB
Am reusit in cele din urma sa macin pentru o noua plamadire.
Am pus o sita cu gauri de 3.5 mm. Sunt foarte multumit de granulatie. :) Sper sa se vada si in poza...
14.02.2013
43.6KB
in poza de mai sus e un cazan de 3 l, iar in urmatoarea unul de 15 l, la un pret de 150 de euro (negociabil).
05.06.2012
28.7KB
Cu 10 kw, o plamada de 8%vol, va ajunge la fierbere in 100 minute, pornind de la 20°C.
15.01.2015
53.5KB
interesant !!!
30.03.2012
75.3KB
Azi am taiat coloana Boka si i-am lipit flansele triclamp din China. Am taiat 100 cm sub capul Boka si ca sa inaugurez modificarea am pus la distilat jumatate din zeama de zahar doar cu capul Boka. Dupa ce distilez si a doua jumatate pun toata coloana la treaba.
As fi vrut sa pun triclamp si deasupra placilor, sa pot folosi partea de sus si la CCVM in viitor. Dar daca voi cumpara teava intreaga fac din aia o bucata cu triclamp la un cap. Economisesc o flansa practic.
Am incercat sa distilez fara Liebig la iesire dar curge diatilatul la 70°C, e prea fierbinte si se evapora alcool in incapere, miroase rau. Am montat Liebigul la loc si e bine acum. Am si acolo o modificare, am pus un olandez din inox sa pot demonta usor racitorul Liebig final de destul coloanei, va fi mai usor de depozitat coloana asa pe bucati.
Apropo, aia 85 litri de zeama cu 20 kg de zahar au fermentat pana la sec, deci drojdia de paine face fata si la concentratii mai mari de alcool daca ii dai timp si nutrienti.
28.02.2021
88.1KB
Rosii cu ulei de masline
11.10.2015
35.7KB
pun poze
07.03.2015
24.4KB
Aseara am facut ultimele lipituri la cazan.
03.12.2013
33.4KB
La coloanele cu umplutura este foarte important ca refluxul sa se scurga pe umplutura si nu pe peretii coloanei.
Ideea este ca refluxul sa se imprastie pe umplutura si sa se evapore din nou, nu sa se scurga inapoi in cazan.
Pentru a ajuta acest lucru se fac gauri de centrare care la diametrul coloanei tale ar trebui sa fie cam de 30 mm in diametru. Am facut repede o schita care arata cam cum ar trebui sa arate. Ele sunt ca niste palnii mici aducand din nou pe umplutura refluxul de pe peretii coloanei.
Despre pozitionarea acestor palnii sunt multe cotroverse. Majoritatea spun ca ele trebuie pozitionate in jumatatea inferioara a coloanei. Practic ar trebui doua astfel de palnii.
Numai bine!
:hi:
L.E. In schita nu am reprezentat si umplutura, dar sper sa fie destul de explicita. :)
21.03.2014
3.8KB
A venit un amic si m-a jefuit de 15 litri de alcool dupa ce i-am mai dat 6 + 10 litri acum o luna, cica sa faca si afinata. Mi-a adus o mostra din visinata facuta cu alcool de la mine plus afine sa-mi fac si eu ca cizmarul n-are niciodata cu ce sa se incalte. I-a pus cam mult zahar dupa gustul meu, dar altfel e ireprosabila. S-a bagat nevasta-sa si a pus zahar ca la dulceata. Macar sunt multumit ca am mai convins un om sa renunte la visinata facuta cu tuica/palinca. Stiu ca alcoolul din magazin e scump. Am vazut ieri in Carefour alcool rafinat cu 80 de lei litrul dar mai bine faci mai putin decat sa strici si visinata si tuica. Cu vodca iar nu-i bine desi e un progres de la tuica. Pai o vodca buna costa tot cam pe atat ca alcoolul de 96°. Pai nu iesi mai in castig daca iei alcool? Ca e aproape de 2.5 ori mai concentrat, deci cantitatea de alcool pe produs e de aproape 2.5 ori mai mare.
21.08.2021
22.2KB
Cam asa arata diferenta dintre distilatul nediluat(80*) si acelasi distilat , diluat la 40*.
02.06.2015
32KB
..si gemul sau marmelingiu' vorba cuiva :
23.01.2013
43.6KB
Poză 2
19.12.2021
58.9KB
Uite si o poza de aproape.
15.11.2012
38.3KB
Fermenteaza de zici ca umbla cineva pe la fundul butoiului. Mai mare dragul sa te uiti inauntru. :)
29.03.2012
35.4KB
Inca o vedere din lateral.
29.06.2014
14KB
Eu am luat cate un kg din ambele enzime acum o saptamana. Este o cantitate mult prea mare pentru mine asa ca sunt dispus sa impart cu eventualii doritori.
Nu stiu cum va fi cu transportul , dar se poate informa.
14.04.2015
27.6KB
Cam asa arata marfa din porumb la 3 saptamani de maturare pe aschii. Din pacate acum mai am doar pozele, restul s-a dusssss... :(
18.10.2015
31.1KB
Am avut unul de 25W dar era prea slab şi l-am donat.
Unul de 200-300W cred că şi-ar face treaba.
27.01.2012
26.9KB
A cazut patul si face spuma. Spuma este mai galbena decat zeama de dedesupt. A inceput si asta sa aibe activitate.