Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Mariatha
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
Bauturi / Handmade / Constructie coloana CM 54 mm Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am inceput constructia coloanei cu umplutura.
Aceasta o voi face din teava de Cu de 54 mm in diametru, partea de umplutura va avea 900 mm lungime.
Condensatorul de reflux este de tipul shotgun, tot din teava de 54 mm, are 140 mm lungime, iar in interior am 5 tevi de 15 mm.
Condensatorul final va fi de tip Liebig, va avea 800 mm lungime. In interior pun teava de 12 mm iar la exterior 18 mm.

Umplutura o voi face cu SPP din sarma de inox 304 de 0.4 mm.

Poze pun maine... am uitat camera la serviciu...  


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ai abandonat ideea ?
... sau ai mutat constructia pe alt topic ???


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu, dar stii cum e la mine... fac cand am timp...

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am facut proba coloanei.
Cand s-a umplut papagalul aveam 95%vol.

coloana astazi facut proba s-a umplut papagalul aveam 95%vol.

23.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dar ca sa raman pe puritatea aia ar fi trebuit sa am un debit foarte mic.
Am reusit sa trag constant 3 l/h la 93%vol.

coloana dar raman puritatea aia trebuit debit foarte mic.am reusit trag constant l/h 93%vol.

26.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La coloana am facut un mic artificiu. Am adaugat inainte de condensatorul final o mica spirala din teava de Cu de  6 mm pe care am bagat-o intr-o teava de 28 mm. Prin aceasta spirala voi alimenta condensatorul de raflux. Practic aceasta are rolul de a preincalzi apa pentru deflegmator, dar si de a precondensa o parte din vapori.
Condensatorul final este de tip Liebig. Este facut dintr-o teava de 12 mm bagata intr-o teava de 18 mm. Am matisat pe teava de 12 o sarma de Cu de 4 mm pentru a crea turbulente in apa de racire.
Asta este precondensatorul.

coloana coloana facut mic artificiu. adaugat inainte final mica spirala din teava de  care

18.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Inca o vedere din lateral.

coloana inca vedere din lateral.

14KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aici este condensatorul final inainte de lipire.

coloana aici este final inainte lipire.

15.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am facut si un vizor pe care l-am pus sub condensatorul de reflux.
Este foarte util pentru ca vezi momentul exact cand incepe refluxul.

coloana facut vizor care l-am pus sub foarte util pentru vezi momentul exact cand incepe refluxul.

26.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Alimentarea condensatorului de reflux am facut-o prin partea de sus pentru a regula de racire in contracurent.
Pentru ca condensatorului sa se umple am ridicat teava de iesire peste nivelul intrarii si am adaugat in partea de sus un aerisitor ca cel pentru calorifere.
Am pus termometru si pe iesirea apei din deflegmator. Pentru astfel de coloane asta este reglajul cel mai important.

coloana reflux facut-o prin partea sus pentru regula racire pentru umple ridicat teava iesire peste

21.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Per total sunt foarte multumit.
Alcoolul este complet neutru, totalul colectat are 92%vol.
Nu mi-am propus niciodata sa fac alcool la 95.6%, asa ca pentru mine este foarte bine.                


L.E. Sa nu uit: SPP-urile si-au facut treaba foarte bine. Nu cred ca as fi reusit puritatea asta cu alt fel de umplutura.
Coloana a mers in acelasi regim de functionare pana la final cand doar a scazut debitul nu si procentul de alcool. Am oprit distilarea cand in papagal aveam 90%vol.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Damn... frumoasa jucarie.

Vizorul... vizorul... de unde e vizorul?

Florin


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Vizorul e facut de mine.
Am gasit teava de sticla borosilicata de 55 mm diametru si am facut niste flanse din tabla de cupru de 2 mm pe care am lipit cate o bucata de teava. Am etansat cu banda teflon si furtun de silicon.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
BRAVO SINE !!!

FRUMOASA JUCARIE ... SI SOFISTICATA ==> PERFORMANTA 

... incep sa te suspectez ca ... ai trecut la profesionisti !    


sa ai sporuri multe la distilat !
   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc, Caberlot!
Ce mai faci? Nu te-am mai vazut in ultima vreme.

Din pacate nu am trecut la profesionisti... Eu fac doar cheltuieli, nu investitii... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am mai facut o distilare in care am incercat diverse variante de reglaj si la care am colectat 10 l la 89%vol in aproape 8 ore jumate'.
Rezultatul nu m-a multumit prea mult. Am reusit cu greu sa aduc coloana in echilibru si din cauza asta am avut fluctuatii de tarie ale distilatului.
Asta se intampla luni, 30 iunie.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am mai facut o tura care a mers mai bine din punct de vedere al constantei de distilare.
Am avut in cazan 34.7 l low wine la 29%vol.
Ora 12:50 am pornit rezistenta la maxim, 4500W. Temperatura in cazan era 24°C.
Ora 13:30 am redus puterea la 1400W. Temperatura in cazan 84°C, cu 2°C mai jos de punctul de fierbere.
Ora 13:35 a inceput refluxul. Debitul de apa in deflegmator era la maxim, pe condensatorul final foarte mic. Deflegmatorul imi asigura reflux total la o putere a rezistentei de 1400W.
Ora 14:00 reduc debitul din deflegmator si incep colectarea fruntilor, puterea 1400W. Temperatura de iesire a apei din deflegmator - 69°C
Ora 14:50 separat fruntea, 330 ml la 95%vol. Incep colectarea capetelor.
Ora 15:09 Separ capetele. Tot 330 ml la 94.5%. Incep colectarea inimii.
Ora 15:40 colectez cate 1 l la fiecare 25 min. Puterea 2500W, temperatura de iesire a apei din deflegmator - intre 53.2 si 53.8°C. Temperatura aburului 77.8°C.  Pana la ora 17:25 am colectat 5 l la 94.5%vol.
Aici incepuse sa scada debitul distilatului asa ca am redus putin debitul de apa de la deflegmator.
Temperatura aburului a sarit imediat la 78°C .
Am mai colectat 1 litru la 94%vol si am marit puterea la 2600W si am mai micsorat foarte putin debitul de racire al deflegmatorului.
Temperatura aburului a sarit la 80.2°C, distilatul 90%vol, temperatura de iesire a apei din deflegmator - 56°C.
Am mai colectat asa inca 2.6 l.
Pe la 85% vol in papagal, am inceput sa fac probe de tulburare. Am colectat cate 10 ml de alcool pe care l-am diluat la jumatate cu apa distilata.
La 82% vol in papagal a inceput sa se tulbure. Am oprit colectarea inimii si am colectat in continuare cozile.
In total am avut:
- frunte - 0.33 l la 95%vol
- cap - 0.33 l la 94.5%vol
- inima - 8.6 l la 92.4%vol
- cozi - 2 l la 25%vol.

Ar mai fi trebuit sa mai colectez cozi, dar nu am mai avut rabdare. Oricum nu mai era mare lucru in cazan.
Partea proasta este ca am pierdut ceva alcool pentru ca am observat prea tarziu ca imi scapa abur la imbinarea dintre cazan si coloana. Imi mirosea mie a alcool, dar nu stiam pe unde scapa. Nu mi-am dat seama pana nu am marit puterea, aproape de terminarea inimii, cand a inceput sa bolboroseasca pe acolo.

La distilarea asta sunt foarte multumit ca am avut o evolutie constanta a tuturor parametrilor: temperatura apei din deflegmator, temperatura aburului (cea mai mare parte a distilarii s-a mentinut constant la 77.8°C) si taria distilatului.

Ca procente din totalul de alcool, fractiunile au fost:
- frunte - 3%
- cap - 3%
- inima - 80%
- cozi - nu am mai calculat...            


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  asta e arta SINE

BRAVOO ... nu cred ca am prins o distilare povestita asa de bine 

... acum ... ca sa ma bag si eu in seama ... intreb : nu crezi ca Cozile au inceput mai iute = mai exact cind a inceput sa scada debitul prima data 

... si cred ca ... ai intrat ceva si in capete    nu mult , dar cred ca puteai dubla cantitatea 

NU E O CRITICA  ... PT. CA TIN BINE MINTE CA ... IN CARTEA VERDE SCRIE :
... ... SAU FACUT EXPERIMENTE CU ALCOOL PUR SI CU ASCHII    SI NU A REZULTAT CONIAC DUPA INVECHIRE ...
!!! ARTA E SA LASI SA TREACA SI CEVA CAPETE SI COZI CA SA SE INVECHEASCA CU +++


bravo !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mi-am pus si eu problema procentului de capete. La prima sarja am separat 4% din totalul de alcool si mi s-a parut cam mult.
Coloana asta comprima fractiunile foarte bine. Trecerea de la capete la inimi este destul de bine delimitata.
La fel si la cozi. Chiar daca nu as fi facut probele de tulburare, mirosul cozilor este inconfundabil. Un alt criteriu de care uitasem este ca, la aparitia cozilor, pe interiorul vizorului apare condens.

P.S. Accept orice critica cu mult interes. Din astfel de discutii invatam.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Ahaaaa !!!! Am sa aplic si eu aceasi metoda..... Diferenta e ca eu trebuie sa ghicesc puterea de incalzire.... Folosesc gaz...... Si mai stiu ca fiecare coloana e unica..... Toata stiinta asta.... Multumita voua... Stava, Samagon, Sine, PAzucu....Caberlot si ceilalti moderatori.... Multumesc !!

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la