Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Forever_Isa
Femeie
25 ani
Giurgiu
cauta Barbat
25 - 54 ani
Bauturi / Distilarea / Plita electrica de 3000 W Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salutari tuturor,

Am comandat o plita electrica cu doua ochiuri de 1500 W de pe Emag. E cam singura pe care am gasit-o cu 2x1500. Mai toate produsele similare au 1500+1000.  A costat 290 cu transport dar consider ca a meritat. I-am facut proba cu litrul de apa pus la fiert si dupa calcule chiar da foarte aproape de 1500 W fiecare ochi.

Distanta dintre puntele cele mai indepartate ale ochiurilor, unul fata de celalalt, e de 425 mm. Cu alte cuvinte, orice oala cu diametrul mai mare de 425 mm poate fi folosita pe ambele ochiuri simultan fara pierderi de caldura.  Ce noroc am avut. Doua dintre cazanele mele au 450 si 500 mm. 

Va trebui insa sa ma gandesc la un sistem de asezare cu pirostrii foarte solide care sa tina cazanul de 100 l iar plita pusa sub fundul cazanului ori pe niste pene de lemn, ori legata cu corzi elastice de manerele cazanului ca sa stea apasata sub fund.

Aveti si alte idei?

PS: Sa traiasca AlexD2 cu formula lui de calculare a puterii ca foarte folositoare imi e. Mai postez odata mesajul lui ca nicio alta explicatie nu e mai corecta si mai clara. Merita pusa in rama.

"Deoarece puterea necesara pe timpul incalzirii distilatului este de regula mai mare decat puterea necesara pe parcursul distilarii atunci acesta putere ar trebui calculata. In principu se calculeaza energia necesara pentru a aduce lichidul la temperatura de fierbere. Acesta energie raportata la timp da puterea necesara. Energia se poate calcula din ecuatia  E= m x Cs x  ΔT in care:
m - masa de lichid incalzit in kg
Cs - caldura specifica a lichidului in J/kg.gr
ΔT - diferenta de temperatura intre temperatura initiala si temperatura finala in gr C. In cazul distilarii temperatura finala pe durata incalzirii este temperatura la care incepe firberea
Daca de ex avem 100 kg lichid (cca 100 litri) si consideram ca acesta este in mare parte apa atunci putem lua caldura specifica pt apa Cs= 4190 j/kg.gr
Daca consideram ca incalzim lichidul de la 15 gr C la 75 gr C atunci ΔT= 60 gr
Energia va fi E= 100 x 4190 x 60 = 25140000 j. Pentru a afla puterea acesta energie trebuie sa o raportam la timpul in care dorim ca temperatura lichidului sa ajunga la temperatura de fierbere. da ca timpul este de 2 ore (2 x 3600 sec) atunci puterea necesara va fi de:
P= 25140000/(3600 x2)= 3492 W.
daca vreo sa incalzim mai repede de ex intr-o ora atunci puterea necesara va fi dubla.
Asta este o socoteala teoretica, simplificata si care nu tine cont de pierderi"


Citatul este din topicul "Condensatoare de reflux" din aria "Handmade", pagina a doua.

plita electrica 3000 salutari tuturor,am comandat plita electrica doua ochiuri 1500 emag. cam

30.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Corzi elastic … NU    … mai bine arcuri metalice

Sunt curios daca merge mai bine ca inductia    la aceiasi putere   … teoria zice ca  nu pt ca se pierde mai multa caldura la transfer 
… sa vedem practica 




p.s.
coacazata ai facut ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am facut un suport din lemn pentru plita calculat in cel mai mic detaliu sa se potriveasca cu niste capre din fier mai vechi. Cazanul sta pe caprele metalice iar plita pe suportul de lemn. Distanta dintre fundul cazanului si discul plitei este de 5 mm. Nu se putea mai bine de atat. 

Pasul urmator va fi sa gasesc ori sa fac 4 pene din lemn care sa ridice suportul (sau doar plita) atat cat am nevoie ca plita sa stea lipita si apasata sub fundul cazanului.

Iata aici tot ansamblul:

plita electrica 3000 facut suport din lemn pentru plita calculat cel mai mic detaliu niste capre din

40.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
I-am facut si 4 pene sa pot sa-l inalt cat e nevoie. Am despicat un rest de scandura in 4 bete si le-am ascutit cu cutitul sa iasa ca niste rampe mici.

plita electrica 3000 i-am facut pene pot sa-l inalt cat nevoie. despicat rest scandura bete le-am

26.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
BUN

ar trebuii sa iei in calcul si sa izolezi tevile alea pe care sta oala    ai sa fii surprins cit se pierde pe acolo 



ps
eu as fi ridicat doar plita … nu masa cu plita cu tot


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am pus la plamadire 20 kg malai ca-n vremurile bune de altadata. In cat timp credeti ca a ajuns la fierbere 60 litri apa? N-ati ghicit. Va zic eu: nici in 5 ore.     

Plita porneste si se opreste. Am mai avut una la fel. I-am scos timerul din circuit. Nu e niciun termostat, vrajeala
E un mecanism care decupleaza dupa un timp in functie de reglajul din buton. Poti sa-i legi circuitele sa nu mai treaca prin timer si merge incontinuu dar daca ai deschis carcasa ai pierdut garantia.

La cealalta plita am facut asta si dupa ce am pus cazanul mare peste plita, s-a topit plasticul ala din spate. N-am ce sa-i fac nici la asta, va trebui sa incerc ultima solutie, sa scot timerele de la ambele circuite. Daca se arde, asta e. Oricum n-am luat-o pentru altceva decat pentru alcoale.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

… cam asa banuiam si eu …    … ca sa protejeze plita

… nu ramane decit sa schimbi cutia … faci unade tabla

  sau iei una de serviciu intens = pt restaurant … acolo pretul e de 3x


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
mai bine cumperi direct rezistenta de schimb si o montezi sub oala.

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
I-am scos timerul din circuit. Nu e niciun termostat, vrajeala
E un mecanism care decupleaza dupa un timp in functie de reglajul din buton. Poti sa-i legi circuitele sa nu mai treaca prin timer si merge incontinuu dar daca ai deschis carcasa ai pierdut garantia.

Spre rusinea mea am desfacut zeci de plite dar nu am gasit niciodata timer cum spui,am gasit numai termostate cu bimetal sau cu gaz ori un lichid si burduf elestic metalic.
Timere numai la aparatele de prajit paine sau la fripteuze .


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Recunosc ca nu ma pricep deloc la electronica, poate am spus prostii, scuze. Pentru mine rusinea e cu atat mai mare ca n-am reusit sa invat mai nimic in domeniul asta desi tata e electrician-electronist.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

mihai a scris:

https://www.google.com/search?q=rezistenta++plita&tbm=isch&ved=2ahUKEwjcx-_7pbPyAhVexbsIHRtOAW8Q2-cCegQIABAA&oq=rezistenta++plita&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzIGCAAQCBAeMgQIABAYOgYIABAHEB46CAgAEAcQBRAeOggIABAIEAcQHlDZe1i7mQFgn50BaABwAHgAgAGWAYgBjQuSAQQwLjExmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=gywZYZz6J96K7_UPm5yF-AY&bih=717&biw=1518&rlz=1CAEGXD_enRO951
mai bine cumperi direct rezistenta de schimb si o montezi sub oala.


Da, asta e ce-mi trebuie. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Vesti bune: e buna plita! 

Am incercat sa scot termostatul din circuit si a sarit siguranta de la tablou de mai multe ori. E siguranta pe care scrie 30 mA pentru alimentare masina de spalat rufe. Am lasat sa mearga cu termostatele asa cum a fost ea conceputa si n-au mai fost probleme.

Ma gandeam ca poate nu o sa reuseasca sa incalzeasca suficient dar am avut grija sa presez bine plita de fundul cazanului impingand cu putere penele. Prima oara mi-a fost mila crezand ca o sa se strambe carcasa. Fundul cazanului e o tabla subtire care face burta. Daca plitele nu se muleaza cum trebuie raman spatii goale si pe acolo caldura nu se conduce eficient. Am avut grija si am presat puternic. S-a simtit diferenta.

Bine-nteles am avut grija si sa izolez cazan-tevi-bulbuc-coloana. Se putea si mai bine izolat. Data viitoare o sa iau carton sa imbrac cazanul pana pe la 1 cm de fund.

Cab, ai avut dreptatate, pe la tevile alea de fier se pierde caldura. Trebuie sa rezolv cumva si cu tevile si va merge si mai bine.

Totusi vreau sa va zic ca am fost destul de multumit de puterea plitei. Primul litru de inima la 96 % pe alcoolmetru a curs in 50 de minute, iar la al doilea am crescut debitul la 2.6 l/h si a scazut concentratia la 94% apoi din ce in ce mai putin pana cand am oprit pe la 86. Am vrut un singur litru curat. Pentru restul, n-am mai avut rabdare sa astept si i-am dat viteza.

Am colectat in total vreo 7 litri alcool dar nu sunt multumit. Sigur n-a fost bun malaiul din Selgros. Tot cu 20 kg malai din Carrefour faceam 8,7 litri alcool. Fermentatia s-a oprit dupa 4 zile si normal fermenta 7 zile. Nu s-a dus densitatea la 0.99. Probabil din cauza caldurii a murit drojdia. S-a incins tare in timpul fermentarii, cred ca avea 40 de grade.

plita electrica 3000 vesti bune: buna incercat scot din circuit sarit siguranta tablou mai multe

31.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    SAM

ESTI CAMPION LA 96%     
… sigur … masori bine 

BRAVO !

… 40C la fermentat    … sigur drojdia a murit … … Nu ai avut gusturi nasoale    … teoria zice - la vin ca fermentarea la peste 25C da niste compusi Amari 


 

p.s.1
… daca bagi penele intre masa si plita e mai bine … si fale mai ascutite

p.s.2.
… daca oala ar sta pe niste lemne === adica tevile le izolezi cu o bucata de lemn … ca sa nu zic Placa Teflon ca asta e de import


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Arata 96 pe alcoolmetru dar sigur avea mai putin pentru ca nici apa rece n-are mai putin de 25 de grade. Daca aplici corectia de la tabel, da cam 95% la 20 de grade. Eu am zis ce arata pe alcoolmetru. Stiu ca distilatul era mai cald de 20 de grade.

Am incercat si cu penele bagate intre masa si plita. Aluneca, nu sta. Fortez piciorusele din cauciuc de la plita si se pot rupe.

M-am gandit demult la bucata de lemn pusa pe fiarele de la plita dar o sa se incinga nebuneste si o sa fac direct aschii coapte de la plita fierbinte. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SAM

… am glumit cu % … nu conteaza 95-96% … idea era ca e incredibil ce poti face 

Penele … au unghiul prea mare … de asta nu se autoblocheaza … iesi din conul de frecare   
… ar trebuii ca penele tale sa saiba max 5 grade cred    acum nu caut unghiul de autoblcare pt lemn
… plita ar trebuii sa stea pe o placa de placaj … si penele intre placaj si masa 

Bucatile de lemn dintre oala si teava … nu stau la mai mult de 100C … deci nu se coc  … doar se usuca bine 


 

ps
… mai sus e siguranta de 30 A … nu de mA= mili Amperi


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
A venit un amic si m-a jefuit de 15 litri de alcool dupa ce i-am mai dat 6 + 10 litri acum o luna, cica sa faca si afinata. Mi-a adus o mostra din visinata facuta cu alcool de la mine plus afine sa-mi fac si eu ca cizmarul n-are niciodata cu ce sa se incalte. I-a pus cam mult zahar dupa gustul meu, dar altfel e ireprosabila. S-a bagat nevasta-sa si a pus zahar ca la dulceata. Macar sunt multumit ca am mai convins un om sa renunte la visinata facuta cu tuica/palinca. Stiu ca alcoolul din magazin e scump. Am vazut ieri in Carefour alcool rafinat cu 80 de lei litrul dar mai bine faci mai putin decat sa strici si visinata si tuica. Cu vodca iar nu-i bine desi e un progres de la tuica. Pai o vodca buna costa tot cam pe atat ca alcoolul de 96°. Pai nu iesi mai in castig daca iei alcool? Ca e aproape de 2.5 ori mai concentrat, deci cantitatea de alcool pe produs e de aproape 2.5 ori mai mare.

plita electrica 3000 venit amic m-a jefuit litri alcool dupa i-am mai dat litri acum luna, cica faca

22.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

SAM

… am glumit cu % … nu conteaza 95-96% … idea era ca e incredibil ce poti face 

Penele … au unghiul prea mare … de asta nu se autoblocheaza … iesi din conul de frecare   
… ar trebuii ca penele tale sa saiba max 5 grade cred    acum nu caut unghiul de autoblcare pt lemn
… plita ar trebuii sa stea pe o placa de placaj … si penele intre placaj si masa 

Bucatile de lemn dintre oala si teava … nu stau la mai mult de 100C … deci nu se coc  … doar se usuca bine 


 

ps
… mai sus e siguranta de 30 A … nu de mA= mili Amperi


Am facut si placaj pentru masuta dar nu pun placaj sub plita, deloc, ca vreau sa se incinga cat mai putin. Am desprins chestia din plastic si sta atarnata. E destul de rece, nu se incalzeste. Daca o folosesc intens un an, sunt multumit. Nici nu vreau sa se arda dupa prima folosire dar nu ma astept nici sa tina o viata la regimul asta de uzura. Cand o veni tata ii zic sa-mi faca o plita cu regulator de tensiune sa o las mostenire. Singur n-am curaj sa ma apuc ca precis mai fac vreo "capodopera"... daca nu dau foc la casa, probabil prajesc instalatia, las fara curent tot cartierul... treburi de-astea de Dorel. Abia am facut o capodopera in parchetul nou-nout. Mi-am facut rafturi si dulapuri pentru debara si bucatarie si am intrat din greseala cu holsurub prea lung si am gaurit parchetul. De o luna umblu sa-l repar. Am incercat cu detoate si nu gasesc leac. O sa-mi crape obrazul de rusine cand vine proprietara. E si o femeie de zahar, dar na... n-am facut cu intentie, nici macar din nepasare. A fost graba si neatentie, atat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

. Macar sunt multumit ca am mai convins un om sa renunte la visinata facuta cu tuica/palinca. Stiu ca alcoolul din magazin e scump. Am vazut ieri in Carefour alcool rafinat cu 80 de lei litrul dar mai bine faci mai putin decat sa strici si visinata si tuica. Cu vodca iar nu-i bine desi e un progres de la tuica. Pai o vodca buna costa tot cam pe atat ca alcoolul de 96°. Pai nu iesi mai in castig daca iei alcool? Ca e aproape de 2.5 ori mai concentrat, deci cantitatea de alcool pe produs e de aproape 2.5 ori mai mare.


Sam

... la mine e simplu ... un litru de alcool de 90% face ceva mai mult de 2 litrii de vodca ieftina


... si eu sunt pt alcool rafinat ... pt ca imi place visinata ceva mai tare de 20%



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

... vreau sa fac niste calcule ... si nu mai stiu ... cu cit creste volumul la 4L de apa daca adaugam 1 Kg de zahar de ex   

... stiu ca am vazut pe undeva informatia asta ... dar nu o mai gasesc   


... ... ... ai o idee cum creste volumul daca pui zahar in apa ?




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Orientativ, un kg de zahar (sucroza) dizolvat in apa ridica volumul de apa cu aproximativ 0.63 litri.

Densitate sucroza - 1.59 g/cm3
Densitate glucoza, maltoza - 1.54 g/cm3
Densitate fructoza - 1.69 g/cm3
*Conform Wikipedia

Daca dizolvi 1 kg zahar in 4 litri de apa, vei obtine un sirop cu volumul de 4.63 litri, 20 grade brix, 1.080 SG si 216 g zaharuri / litru sirop.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Sam

MERCI !
... FACE SENS CE ZICI 

... asta daca ma gindesc ca mierea are cam 750-800 g zahar (luam 750) si 1L de miere cintareste cam 1.5-1.6Kg (luam 1.5)

... adica ... 1Kg miere e ... cam (1.5/3)*2= aprox 1 kg ... si contine cam (750/3)*2= aprox 500g zahar in (1000/3)*2=667mL de lichid   



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai stii de ce nu mai gasesti, Cab, formulele care s-au scris?

Ca ne place sa facem varza fiecare topic nou deschis si sa nu respectam nicio ordine a discutiilor pe forum.

Era topic chiar pe tema zaharului, activ, pe care s-au scris cateva mesaje zilele trecute. Puteai posta acolo intrebarea si s-ar fi incadrat perfect.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… stiu ca sunt dezordonat    dar daca m-ai certat    am cautat si am gasit    … in memorie ce e drept 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la