Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
Bauturi / Bucatarie / Peste marinat la cuptor Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pentru ca tot mi-a facut Samogon pofta cu pestele lui am zis ca nu e rau sa expun si eu retete mea preferata de peste marinat. Ca atare am purces la treaba si am preparat hering marinat la cuptor. Tocmai ce am porit focul.




De obicei prepar macroul in felul asta, astazi am vrut sa incerc hering. Am cumparat 2 pungi de heringi mai mici si dupa decapitare si eviscerare i-am aliniat in tava dupa cum se vede.
La o tava plina de peste pun o jumatate de pahar de ulei si un sfert de pahar de otet.
Paharul meu este numai putin mai mare decat o mingie de tenis.
Mai pun o lingurita de sare si una de piper boabe, 3-4 foi de dafin. Se acompleteaza cu apa pana cand tot pestele este scufundat si se baga tava la cuptor pentru 4(patru) ore.
Din cand in cand se verifica si se completeaza apa care s-a evaporat fara sa miscati pestele.
Dupa 3 ore si jumatate nu se mai completeaza cu apa si se lasa inca o jumatate de ora la cuptor sa scada pana ce pestele capata o culoare frumoasa, aramie.
Preparatul este gata cu oasele moi sise poate consuma intreg.
Eu prefer sa il consum rece cu un pahar de vin alb.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Adevărăciune reţeta, aş mâca toată tava
Bravo, îmi pare bine că am mai câştigat un adept al peştelui marinat.
Da, şi mie parcă îmi place mai mult rece. Mie mi se pare că vinul merge cel mai bine după peşte.
Dar totuşi 4 ore nu-i cam mult? L-ai făcut la sub 100*C? El dacă are acid (oţet) oasele se înmoaie şi după o oră de fiert. Depinde acum de mărimea oaselor. Nu se compară de exemplu o sardină cu un crap mare, fitofag sau somon.

În loc de oţet se poate folosi orice acid, inclusiv zeama de lămâie însă trebuie stabilită concentraţia. La acizii mai slabi (acidul citric) se face o zeamă mai concentrată pentru a avea aceeaşi putere să scoată calciul din cristalele de hidroxiapatită care alcătuiesc oasele. Cu zeama de lămâie e chair mai agreabil la gust. În plus zeama de lămâie previne oxidarea grăsimilor din preparate. E bună de adăugat cam la orice.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Reteta asta ne-o prepara mama cand eram mici si o ador. Am incercat si cu timp mai scurt la cuptor dar, am avut surpriza sa gasesc bucati de os tari si m-am lecuit. Asa e reteta asa o fac.
Lucrul care mie imi place la pestele preparat astfel, este ca ramane dulce. In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
MMM ... PESTELE e bun 
si ce bine inoata in tava 

DAR  cine se ocupa si cu prinsul    ca tot incepem sezonul imediat ?

mie imi place la fel de mult sa il prind , sa il maninc si sa il prepar ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Stii care e culmea? Sunt proprietarul unei pravalii pe malul lacului Snagov unde vand, printre altele si scule de pescuit. Afla ca nu s-a lipit de mine hobbyul asta. Nu am rabdare sa pazesc luciul de apa decat tolanit pe o saltea gonflabila sau langa un gratar fumegand. Imi place pestele la nebunie, mai ales fript pe o tabla si stins intr-o saramura picanta.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

iunicu a scris:


In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet.


Otetul se evapora?

Buna
Sergiu


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Salut Sergiule! Bun venit!
Ei bine, da, otetul(acidul acetic) se evapora. Punctul de fierbere este la 118*C.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Stii care e culmea? Sunt proprietarul unei pravalii pe malul lacului Snagov unde vand, printre altele si scule de pescuit. Afla ca nu s-a lipit de mine hobbyul asta. Nu am rabdare sa pazesc luciul de apa decat tolanit pe o saltea gonflabila sau langa un gratar fumegand. Imi place pestele la nebunie, mai ales fript pe o tabla si stins intr-o saramura picanta.


AU AU AU ... peste fript pe tava si aruncat intr-o saramura ...     

la mine pt ca nu maninc singur si partea cealalta are fixuri ... totul se face la tigaie in ulei dupa ce am dat pestele prin malai sau faina ...
ca un truc ... daca in mala-faina se pune si ceva boia ... o sa obtii niste bucatele de peste aurii ... 

si pt ca sunt limitat la peste prajit ... fac diferite sosuri ...
de ex: sarmuza ... usturoi,ulei, sare , vin ,lamiie, rosie si verdeata +apa fierbinte
(iese un sos ... de nu mai ai nevoie de peste ... maninci mamaliga cu sos  )
... sau un sos de pe la evrei ... mayo+smintina+sfecla rosie+hrean ... iese ceva roz ... cam bizara culoarea ... zici ca e desert ... dar cu lamiie linga un file ... mmm



am un articol beton despre betele de pescuit si despre diferitele materiale ...e de pe pescarul.ro ... daca vrei sa-l citeshti    ... eu zic ca merita !

la bete ma pricep mai bine decit la ... alcooale-alambice ... am vre-o 7 bete ... tot unul si unul ... ultima achizitie ... un blank de g.loomis ca sa-mi fac eu batul=lanseta ... va fi primul ... si probabil ultimul ...
... pt ca nu prea mai am timp sa le rup   




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

sergiurau a scris:


iunicu a scris:


In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet.


Otetul se evapora?

Buna
Sergiu


banuiesc ca se evapora cam toate lichidele ...
la reteta de mai sus ... ce nu se evapora reactioneaza cu calciul din oase ... si le inmoaie ...

AVATUL e perfect pt reteta de mai sus ... pt ca el e plin de oase si e dificil de mincat altfel ... daca nu e f. mare ... ca sticla de bere nu e inca ok !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Toti pestii pot fi preparati astfel, oricat de mari ar fi. Cei foarte mari se transeaza rondele de doua degete grosime si se aseaza in tava intercalati precum in desenul de mai jos.

peste marinat cuptor toti pestii pot preparati astfel, oricat mari fi. cei foarte mari transeaza

24.8KB


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Toti pestii pot fi preparati astfel, oricat de mari ar fi. Cei foarte mari se transeaza rondele de doua degete grosime si se aseaza in tava intercalati precum in desenul de mai jos.


bineinteles ca toti pesti pot fi preperati ca in reteta de mai sus ... ideea era ca la uni e cam singura reteta care li se potriveste si lor si consumatorului ...

nu mi-ai zis daca te intereseaza ...
                          articolul "GRAFITUL IN REVOLUTIA PESCUITULUI SPORTIV" ... pun pariu ca nu stii care e diferenta intre betele de grafit si cele de carbon ???

sau poate ca stii    ...
daca nu ... sunt sigur ca o sa stii in curind , acum ca te-am provocat 



p.s.
nu ai putea sa ... micicesti macar poza aia cu tava ...
imi ploua in gura cind vad poza aia ... deja vad niste felii de lamiie ... si 2-3 degete de esenta de orez linga ... si ... oops ca m-am trezit

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Da, ai dreptate, pestii cu oase multe nu merita alt tratament decat asta de mai sus. Daca iti este pofta incalta-te si da fuga la magazin. Pe mine pestii aia din tava nu m-au costat decat 18 lei.
Referitr la bete, sunt sigur ca este interesant articolul insa ma intereseaza cum te intereseaza pe tine cate file are catalogul de cosmetice. Clientii mei nu sunt interesati de scule adevarate. Vor ce e mai ieftin si eu le ofer ce vor. Am facut la inceput greseala sa cumpar articole mai scumpe si le-am sters cativa ani de praf.
Eu singura scula pe care o folosesc la prinsul pestelui, portofelul.
Tu mergi la pescuit in St Laurent?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
da pe sfintul laurentiu ma joc ...

scula ta de pescuit e cea mai eficienta ... si nu rateaza niciodata tinta 

si eu folosesc destul de des ... portofelul ... pt ca iarna e lunga ... si daca trec pe linga cite un peste care arata bine ... nu ma rabda inima sa nu il gust !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...salutari lui Sergiu! Ma bucura faptul ca in sfarsit s-a creat un forum unde adera oameni de calitate net superioara... sper sa ramana asa! Aviz administratorilor.

Modificat de strava (acum 12 ani)


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 12 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...dar o ciorba de peste? Nu serveste nimeni?

Modificat de strava (acum 12 ani)


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 12 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...intre doua partide de pescuit merge!

peste marinat cuptor ...intre doua partide pescuit merge! Membru de onoare

66.2KB


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Mama da ce merge o ciorba de peste facuta la foc de lemne!
Ma duc la bucatarie ca m-ai nenorocit cu poza asta!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Iar cand ceaunul incepe sa se goleasca incingem discul pentru pestele prins in urma cu cateva minute... cu mujdei de usturoi si cartofi din spuza... astea ca sa alunece vinul alb demisec ce asteapta la radacina unei salcii bartrane de vreo trei zile la rece...

...sa fie rau?

peste marinat cuptor iar cand ceaunul incepe goleasca incingem discul pentru pestele prins urma Membru de onoare

74.5KB


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Azi am făcut hering la cuptor dar am folosit zeamă de lămâie în loc de oţet.
Rezultatul: miros şi gust mult mai bun (păcat ca nu s-a inventat gustatul online  ) şi oasele s-au frăgezit satisfăcător. De acum zeama de lămâie conduce.

La 2 kg hering am pus 8 lămâi stoarse.

Am încercat şi conservă la borcan cu zeamă de lămâie ) dar trebuie să vă spun că este necesar să aruncaţi sâmburii că dau gust amar. În rest e o minunăţie.

peste marinat cuptor azi făcut hering cuptor dar folosit zeamă loc miros şi gust mult

46.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

strava a scris:

...salutari lui Sergiu! Ma bucura faptul ca in sfarsit s-a creat un forum unde adera oameni de calitate net superioara... sper sa ramana asa! Aviz administratorilor.

Va salut si eu pe toti!
Ma bucur sa fiu cu voi aici, daca tolerati un consumator mediu care n-a facut inca bautura cu manuta lui! Va urmaresc pe unii dintre voi de mai multa vreme si-i doresc forumului sa aiba succes in primul rand prin oamenii de calitate.
Doamne-ajuta!

On topic:
Mi-e foameee!


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

Samogon a scris:

Rezultatul: miros şi gust mult mai bun.

Ai facut si reteta cu otet ca sa poti compara?
Arata  foarte bine, vad ca ai improvizat si ai mai pus ingrediente. Eu as mai fi lasat sa scada putin zeama.


sergiurau a scris:

daca tolerati un consumator mediu care n-a facut inca bautura cu manuta lui!

Nu numai ca ne bucura, ba chiar e de laudat ce faci tu. Cei mai multi au inceput intai cu ''praftica'' si la urma teoria. Tu ai inceput cu cititul. Consumator mediu? Pai cine de aici e consumator profesionist? Eu beau aproape zilnic cate un pahar de ceva si ma imbat de 3 ori pe an.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Păi nu ai văzut aici?
Fac reţeta de mulţi ani.

Nu e improvizeală, aşa ştiu că se face peştele marinat, cu ceapă, morcov, condimente.
Zeama nu mă deranjează. Dacă îi coci pe sec rişti să-i arzi şi nu mai pot fi lafel de buni (chiar dacă vizual ţi se par mai atractivi).

Oricum renunţ la cuptor că n-am controlul temperaturii. Mai bine iese în cratiţă.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Si inca o portie pentru florii, tot hering.
6,8 lei/ kg in hala la obor.




_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Ai cam ars vasul ăla. Nu-ţi place mai mult pe aragaz, în cratiţă?

Fă-i cu zeamă de lămâie, se înmoaie oasele mult mai bine şi gustul este incomparabil mai bun. Eu am pus 4 lămâi stoarse la 1 kg peşte şi puţină apă să nu fiarbă în gol. A fiert o oră cu vasul acoperit şi focul la minim. S-a mâncat cu tot cu şiră şi cap. Mama a încercat şi cu 3 lămâi pe kg de peşte şi zice că s-a mâncat lafel, cu tot cu şiră şi cap. Deci acidul citric din lămâie e cel puţin lafel de puternic ca acidul acetic din oţet în descompunerea oaselor.

Am văzut ieri că a fost plin în obor. N-am avut curaj nici să mă apropii... cozi ca înainte de '89 la carne, ouă, lapte sau pâine. Cică au intrat cu controalele în ei ieri dimineaţă în mai toate pieţele bucureştene. Produsul vizat a fost peştele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Vasul ala e menit sa arda in cuptor pana la sfarsitul zilelor lui. Este  ceramica fabricata de francezii de la Arcuisine. Cu buretele de vase si putina apa a devenit alb ca la inceput.
Prefer gatitul la cuptor fata de gatitul pe ochiul de aragaz. Sa vezi ce saramura iese din pestele copt in cuptor pe gratar.
Ok m-ai convins, cu proxima ocazie o sa folosesc lamaia.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Peste marinat in sos tomat. Avem aici in tava 3 specii de peste.



_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
In general preparatele din peste sunt mult mai gustuase cu cat se compun din mai multe specii de peste... un artificiu de bucatar one class!
Din cate vad e crap/caras, platicuta/batca si somn. Combinatia este foarte gustoasa... insa nu vad morcov, care se potriveste bestial cu bulionul si se recomanda la gatitul pestelui de balta (crap/caras/babusca)

Hai noroc! ...si sa aveti pofta!


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Se cunoaste pescarul, cunoaste pestele si-n tava. Morcov nu am pus si nici ceapa.
Eu de fiece data gatesc diferit. Experimentez gusturi si combinatii noi.
Data viitoare vreau sa adaug masline.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 45
La peste merg si mirodeniile mai puternic aromate ca Salvia, Tarhonul, Rozmarinul, Busuiocul pentru mancare (pentru cine agreeaza). Daca vrei experimente poti incerca si asa ceva, sa vezi diferente... Eu le am in gradina si pot experimenta. Ultima achizitie : Lemongrass (cu gust placut de lamaie dar fara aciditatea ei - e in ghiveci deocamdata); am reusit sa o "stimulez" sa-si scoata radacini. Se gasesc tiji la metro la kilogram. Doua am pus , doua s-au prins! 

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Lemongrass... da, insa pentru aceeasi aroma dar cu infinit mult mai multe calitati terapeutice incearca iarba noastra romaneasca... roinita.

_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 45
Am avut si Roinita prin gradina, am "pierdut-o" din grija cuiva, confundand-o cu o buruiana ... O stiu desigur, lamaita. Se prinde greu si e plapanda ca planta. Cu semintele mai mici ca neghina sansele de germinare sunt slabe daca nu o supraveghezi strict. Se gaseste si in marile lanturi de comersanti la ghiveci. Calitatile ei le-am studiat si eu. Am mentionat despre lemongrass ca a reusit sa prinda radacini, ea fiind o planta exotica, tropicala (scria tara de origine Malaysia). Am vrut sa va impartasesc din entuziasmul reusitei de a activa o planta exotica pentru noi, romanasii... si care e atipica pentru meleagurile mioritice  A nu se confunda cu snobismul precizarea mea; nu e cazul. E o varietate pe aceeasi tema: gustul acrisor specific lamaii. Cel diferentiaza dupa senzatia mea, are in plus si un gust un pic piscator/iute subtil. Ca doar de subtilitati si fineturi se discuta aici! Atat.
Salutari (de la mare) si vreme racoroasa pentru toti !


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la