Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k Profile
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Whisky din porumb Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poate eroarea a aparut din cauza temperaturii de masurare...


asta este densimetrul pe care il am eu. Poti vorbi cu Laur de la fabrica de bere si ti-l trimite.

Acelasi densimetru costa la Brouwland 8.95 Euro. de acolo poti sa iei si alcoolmetre bune.
Alcoolmetru 0°-100° costa 15.95 euro - din asta am si eu, are si termometru incorporat.
De curand mi-am luat si doua alcoolmetre de precizie, unul de la 70°-100° si altul de la 35°-70°.
Urmeaza sa-mi iau si de la 0°-35°, dar asta la un transport viitor.
Astea sunt ceva mai groase, de asta trebuie sa-mi fac si un alt papagal...
Un transport de ma Brouwland, de pana in 1 kg este de 12.9 euro.
Eu am platit totdeauna cu cardul si nu am avut probleme cu expeditia.

Aaaa, de acolo mi-am luat si refractometrul, este mai ieftin decat cel de la magazinul aratat de tine.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

@Pazucu ...

EU CRED CA TE DESCURCI F. BINE CU INSTRUMENTELE TALE DE MASURA    NU MAI ARUNCA BANII 

... POATE CA MAI BINE NEGOCIEZI CU FRNCEZII SA-TI CAUTE UN REFRACTOMETRU    ... CA PE SITUL DAT DE TINE E... EXTREM DE SCUMP=MADE IN RO 
(arata ca al meu ... din china ... si a costat cu transport in jur de 30$ ... nu mai stiu)

... instrumentele sunt ... doar pt verificare    la experientza ta    ... si oricum esti pe aproape sa... OPTIMIZEZI RETETA DE ZAMAHOANCA    pt conditiile tale ... si dupa ... o sa vezi ca nu prea te mai joci cu instrumentele    pt ca ai si tu semnele tale ... miros gust culoare consistentza etc.

 

p.s.
enzi mele alea o sa le folosesti la ... mere, pere sau prune ... si de ce nu la gutui ... vezi care sunt conditiile de pastrare 

intrumentele le pregatesc pentru vin la toamna ,dragul meu . la zamahoanca asa cum zici nu prea este nevoie de instrumentar daca o ai pe matusa niculina        . ii voi arata fratelui meu refractometrul propus de sine de la brouwland ,mersi mult pentru sugestii .  de ce sa platesc eu transport ,ce frate-miu nu a baut tot vinul ? acum sa faca cadouri ,mai ales ca deja a comandat drojdii si enzime si acum stie mersul    .

totusi ,noi nu putem cumpara un chinez ca al lui caberlot daca e asa ieftin ? sau poate aduci in mai cand vii acasa un refractometru ca al tau  @caberlot ? binenteles contra cost  !

enzimele se pastreaza la loc intunecos si rece . deja se pastreaza .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Pazucu ...

uite pe aici sunt refractometre cite vrei :

... tot de pe e-bay l-am luat si eu ... de la un chinez cu referintze bune    daca tu nu reusesti sa comanzi . si nici francezii nu pot    atunci ma enervezi si comand eu  

...dar sunt sigur ca se poate rezolva ceva 
(doua transporturi 3x riscul sa se piarda/sparga ... si in plus ... cred ca riscul cel mare e la posta ro    ... si chiar nu vreau sa fiu rau  )


 

p.s.
... mai bine ma ocup de niste drojdii ... turbo de alcool de visinata 

p.s2
eu as zice ceva de felul asta :
care vad ca arata ca la 15% zahar obtii 10%alcool  ... cam prea optimist ... dar te scuteste de calcule prin vie ... si eu unul impart cam greu la 1,7 fara creion si hirtie

p.s.3
... ia sa vad al meu ce scala are ... ca nu mai stiu de 3-4 ani ... TOT DE ASTA AM SI EU ... DAR LA 17% ZAHAR DA 10% ALCOOL ... cred ca poza aia=scala e de fapt un desen facut de cineva care nu stia ce trebuie sa deseneze ... si aparatul ebun =la apa arata 0% zahar ... un test cu o solutie calibrata nu m-am invrednicit sa fac inca

p.s.4
apropoo ... si pe asta=pHmetru l-am luat de 1-2 ani ...
si nu l-am folosit decit la apa ... ca oricum bag si ceva lamaii la fermentat ...la coniac zic aia ca aciditatea e un bun conservant al vinului


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@caberlot ,daca il recomanzi voi incerca sa fac o comanda . sa vedem un card valid . la mine ,banii cel mai bine stau in buzunar  .
PHmetru am  si are si termometru pana la 80 grade C , super bun. mersi !    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

pazucu a scris:

@caberlot ,daca il recomanzi voi incerca sa fac o comanda . sa vedem un card valid . la mine ,banii cel mai bine stau in buzunar  .
PHmetru am  si are si termometru pana la 80 grade C , super bun. mersi !    


... POTI SA IEI UNUL CARE ECHIVALEAZA ZAHARUL CU DENSITATEA    si sa faci singur calculul pt cit alcool potential inseamna 

... dar eu nu vad la ce te ajuta densitatea    ... mai ales ca aia sigur nu e corecta    pt ca asa cum am zis  AI O INFINITATE DE COMBINATII INTRE APA+ZAHAR+ALCOOL=1.03 DENSITATE ... SAU POATE CA PUTEM NEGLIJA INFLUENTA ALCOOLULUI ASUPRA DENSITATII -oricum in general e vorba de alcool intre 5 si 15 % ... chiar as fi curios care e diferentza de densitate ?

... poate ca stie Sine ?



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
stie sigur , asta e specialitatea lui . asteptam sa ne spuna !

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu este o intrebare tocmai simpla.
Etanolul are greutatea specifica 0.787.
La finalul unei fermentatii bune a unei plamezi greutatea specifica este in jur de 0.996.
Presupunand ca plamada are 10%vol vom avea la 100 ml lichid, 10 ml alcool 100% si 90 ml apa + zaharuri.

Eu am un calculator in Excel facut pentru amestecurile de plamezi si a mers mai repede. Voi face aici un exemplu de calcul:

FG = 0.996
Fa = 10 ml alcool = 0.787
Fr = 90 ml rest lichid = x

FG = 1 + [90*(x-1)*1000 + 10*(0.787-1)*1000] / (90+10) / 1000]

ok... facand calculele iese o greutate specifica a lichidului cu zahar de 1.019 fata de densitatea lichidului cu zahar si alcool care este de 0.996.

Pentru 5%vol, in aceleasi conditii, densitatea lichidului este 1.007.
Pentru 15%vol, in aceleasi conditii, densitatea lichidului este 1.033.

Deci nu se poate neglija influenta alcoolului asupra densitatii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mamaaa , vreau si eu  !    

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pazucu, iti promisesem un calculator pentru de toate:


Are si o varianta "Standalone Java Calculator" pentru cazul in care nu ai o conexiune permanenta la internet. Trebuie doar sa ai Java instalat.

La Calculation Details sunt exemplificate detaliat toate formulele folosite in calculator.

Caberlot, masurand densitatea initiala si densitatea finala a unei plamezi vei afla destul de exact procentul de alcool din plamada.

Poti masura densitatea unei plamezi cu si fara alcool si astfel afli cat alcool are dar si cat zahar rezidual. Asta se ragaseste in subpunctul "Boiling" din punctul "Alcohol" al calculatorului.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Da Sine ... daca stii de la ce pleci = % zahar ... se poate aproxima cit zahar a ramas daca stii cit alcool ai 

IDEEA MEA era ca ... ai un lung sir de erori aici ... formulele aproximeaza (eroare de metoda), procesul de masurare e o alta aproximare(eroare de operator) SI instrumentul a fost probabil calibrat pt apa+alcool =asta e alta eroare (de aparat)

==> asa ca 2-3-5% g de zahar ... poate fi suma erorilor de mai sus 

ca sa nu mai imi instalez java ... poti sa dai niste date ...de ex:
pt 10% alcool si 5-10-15-20% zahar rezidual ... cam ce densitati avem ?


merci !
ms


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mersi , acum imi mai trebuie un sinenomine acasa sa-mi explice ce trebuie sa fac 

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
costelus
10%

Din: Talmaciu
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 11
Am o intrebare daca se poate cat a avut zahar initial plamada de a ajuns dupa fermentare la 0 ..............

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
costelus , cand intrebi ceva ce nu ai inteles te rog citeaza sursa sa stim despre ce vorbim .
mersi !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
edy
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 2
Salut la toata lumea.Am incercat sa citesc toate postarile meseriasilor ...dar un lucru se pare ca se uita.Se porneste o tema cu ceva si se ajunge la altceva , iar unul ca mine se lasa pagubas....eu am o problema:
Vreau sa incerc sa fac distilat din porumb.Detin cazan cupru si materie prima , nu pot masura temperatura de fierbere,etc.Deci ideea e urmatoarea cat porumb ,cata apa ,eventual drojdie din magazin sau zahar trebuie?
Mulumesc pentru ajutor


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
draga edy  ne punem cenusa in cap me sa-i faci ? adevarul e ca ne dam la poveste cateodata si se mai pierde sirul firesc al topicurilor . asta este mai ales datorita faptului ca suntem buni prieteni si pe unde ne apuca vremea povestim tot din casa      .
bine ai venit in comunitatea noastra si crede-ma de aici nu pleci nerezolvat.
asa ca ,pentru inceput daca vrei sa faci o proba cu cazanul si porumbul respecta intocmai si la timp pasii si reteta lui samogon de la inceputul topicului acesta .
este o metoda simpla si testata de noi foarte mult timp ;eu unul am facut deja peste 200 l de rachiu respectand aceasta reteta .
si inca un lucru ,  daca nu ai un termometru , trebuie musai sa cauti unul , sunt o gramada pe net , iti trebuie ceva cu o sonda si care poate citi valori pana la 100 grade C .
cu asta iti doresc numai spor . 
PS daca nu intelegi ceva sau intampini vreo dificultate intreaba punctual si vei primi toate raspunsurile .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
edy
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 2
e ceva de capul lui?

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mai ,este foarte bun dupa cum spune acolo , insa eu am cumparat de prin bazar unul cu o sonda legata de un fir mai lung ,care ajunge pana in fundul cazanului . il leg pe paleta cu care invart si vad temperatura live ca sa zic asa .

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

uite aici niste poze cu termometrele cu sonda , insa astea nu masoara decat pana la 70 grade C , tu incearca sa gasesti macar pana la 80 de grade .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...si aici cum iau eu temperatura ...empiric!

whisky din porumb ...si aici cum iau Membru de onoare

21.4KB


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ia uite- l nene , v- am zis eu ca n- a murit ?
abia astept sa cada omatul sa aiba timp sa-mi
spuna de ce nu au fermentat prunele mele .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Pazucu

... daca te joci cu formulele alea ... din link_ul tau ... o sa vezi ca nu e chiar rau 

DAR NICI PREA GROZAV    ... LA MINE SE PARE CA E OK DE LA 25 LA 6-7 SE PARE CA INSEAMNA ZAHAR ZERO !
... VEDEM CE SPUNE DISTILAREA 

 

P.S.
... E vorba de metoda BUCA ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Caberlot a scris:

@Pazucu

... daca te joci cu formulele alea ... din link_ul tau ... o sa vezi ca nu e chiar rau 

DAR NICI PREA GROZAV    ... LA MINE SE PARE CA E OK DE LA 25 LA 6-7 SE PARE CA INSEAMNA ZAHAR ZERO !
... VEDEM CE SPUNE DISTILAREA 

 

P.S.
... E vorba de metoda BUCA ?

... sau poate ca ... HOMORODUL ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

strava a scris:

...si aici cum iau eu temperatura ...empiric!


Se vad niste scaune frumos aliniate. Tu acolo ai locul de festivitati?      Imi place!       


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Va salut
Multe sfaturi pretioase am gasit aici,dar am o nelamurire :
Am un cazan de cupru de 100 de litri cu amestecator,nelamurirea mea este sa filtrez distilatul inainte de al introduce in cazan sau sa-l torn cu totul? Se poate arde ?
Pe internet am vazut ca dupa ce faceau transformarea amidonului in zahar filtrau produsul si doar lichidul il puneau la fermentat.


pus acum 1 an
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut, cred ca te referi la plamada destinata distilarii. Daca e cazan dotat cu amestecator e pacat sa consumi timp si efort strecurand plamada. Pe langa asta, oricat de puternic ai stoarce taratele, sa zicem la teasc, tot ai mici pierderi. Dar Amedeo iti poate spune mai bine care sunt avantajele stoarcerii. El le stoarce inainte de fermentare si este foarte multumit de rezultat. Spune ca a facut si din plamezi nestoarse dar a simtit diferenta in gust. El are simturile mai ascutite. Mie insa mi-e greu sa fac o diferenta ca la mine toate sunt bune. 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 1 an
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Multumesc.
Da,are amestecator.Este modelul de 100 L de la Des ,are si evacuare laterala.
La Subotica sunt 2 firme : Des si Destilatori, Des au si la Dedeman.
Fundul cazanului este de 1 mm.


pus acum 1 an
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Vreau sa zic ca am distilat sute de plamezi din malai, nestrecurate, direct pe flacara, in cazan cu fund subtire de tabla de inox. Nu am avut probleme!
Riscul de ardere este mai mare la inceput, pana plamada incepe sa fiarba. Odata inceputa fierberea, curentii formati in cazan nu lasa ca partile solide sa se depuna pe fund. Tocmai de asta am grija sa amestec din cand in cand in plamada pana ajunge pe la vreo 80-90 de grade. Cand incepe sa "cante", sigilez capacul cu coca si sunt sigur ca pana la sfarsitul distilarii nu se va arde nimic.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 1 an
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Salut domnilor!
Krokus, găsești aici pe forum tot ce ai nevoie ca rețetă, inclusiv temperaturile necesare pentru o plămădire cīt mai eficientă. Trebuie doar să experimentezi pīnă ajungi să faci ceva care să-ți placă.
Eu prefer alcoolul din grīu 100%, e mai neutru, fără gust puternic. Alții porumb, orz, secară sau diferite combinații. Un lucru e sigur, prin fierberea tărīțelor la distilare, timp de 5-6 ore, apar arome care pot sau nu să-ți placă.

Ai cazan simplu cu amestecător, deci oricum va trebui să distilezi de două ori. Vezi ce gust obții cu o plămadă fermentată și distilată cu tot cu tărīțe și apoi, dacă īți place sau nu gustul, te hotărăști dacă filtrezi sau nu, și cīnd, īnainte de fermentare sau după.

Ca eficiență ai avantaj dacă filtrezi. Pentru un cazan de distilare de 100 de litri, eu plămădesc 30Kg de grīu din care, după stoarcere, obțin aprox. 85-90 litri de bere pe care o pun la fermentat, fix cīt īmi trebuie.

Nefiltrīnd, o să plămădești doar vreo 20kg de cereale + 70 de apă, pentru aceiași capacitate a cazanului.

Cu sita pe care mi-ai arătat-o nu cred că faci mare scofală, merge greu filtrarea și prin site mai rare, am īncercat destule variante. Pentru mine cel mai eficient este sacul de rafie pus īntr-un teasc de struguri īn care torn plămada groasă și-o storc.
Spor la treabă!


pus acum 1 an
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Multumesc domnilor,
M-am apucat sa fac din :
7,5 kg de malai grisat- decortificat pt ca era spart si nu macinat,ma temeam ca faina sa nu treaca prin sita si sa se prinda de fundul oalei
1 kg de malt de orz
1 kg de secara
35 de litri apa
5 plicuri de drojdie de whisky am folosit
Am facut totul intr-un cos din inox cu sita de 300 microni
dupa ce am parcurs toate etapele am turnat 5 litri de apa peste piureul din cos sa mai scot ce mai ramane. Am masurat cu densimetru si aveam 1060,poate este de la malaiul folosit.
Am repetat procedeul de 4 ori si de 4 ori aveam 1060-1062 ,2 zile mi-a luat.Zeama ce iesea din stoarcere o goleam intr-un butoi nou spalat si dezinfectat,in a 2-a zi am observat ca plamada a inceput sa fermenteze de la sine si am aruncat 2 plicuri de drojdie in butoi si urmatoarele 3 plicuri a 3 zi cand am terminat . Am in butoi in jur de 110 litri la fermentat cu un Ph la 3,4 era la 4 dar l-am scazut.Butoiul are dop de fermentatie

1.Dupa 4 zile de fermentat imi miroase a slab a otet si putin dulceag,este normal? Inca mai fermenteaza.
Am ramas surprins ca a inceput sa fermenteze fara drojdie cu toate ca totul era spalat cu detergent special(cica) si dezinfectat cu solutii care numai necesita clatire.
2. Cand distilez sa folosesc tot ce am pus la fermenta inclusiv drojdia de pe fund ?

Modificat de krokus (acum 10 luni)


pus acum 10 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Oala este de 68 litri,cosul l-am facut eu ,are un diametru de 40 cm si inaltime de 37(cred),
il ridic cu scripet,altfel nu se poate ,este greu,il las sa se scurga cam 1 h

whisky din porumb oala este l-am facut ,are diametru inaltime 37(cred), ridic poate ,este greu,il

64.3KB

Modificat de krokus (acum 10 luni)


pus acum 10 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
La 1060 ai vreo 8% alcool, deci la 110 litri īnseamnă 9 litri de alcool din 38 de kg. de cereale. La un randament casnic de 30% alcool pe kg. de cereale ar fi trebuit să te apropii de 11 litri de alcool, adică o densitate de aprox. 1070. Tu ai obținut 25%, posibil să fie din cauza cerealelor dacă zici că ai respectat corect etapele, temperaturile și timpii de plămădire.

N-am plămădit niciodată porumb, da` din ce văd īn poză pare c-ar fi rămas destul amidon pe spărtura aia. Bănuiesc că n-ai īncercat să verifici cu iod ca să vezi dacă a rămas ceva netransformat. Și bănuiesc că n-ai făcut nici mash-out, adică să urci temperatura la 75-78*C după trecerea timpului de plămădire.

Chestie care se pare c-ar mai extrage ceva amidon și ar fi dezinfectat/pasteurizat plămada, evitīnd poate riscul ca să pornească singură fermentarea. Și ai mai adăugat puțin malț după ce s-a răcit plămada pe la 55*C? La plămădirea cu malț e bătaie mare de cap, d-aia prefer enzimele la sticlă.

Oricum, cea mai mare greșeală e că n-ai īnsămīnțat cu drojdie imediat, făceai un starter cu un plic de drojdie și-l puneai īn butoi de la prima șarjă.
Și te sfătuiesc să sifonezi și să lași drojdia pe fundul butoiului, n-are ce să dea bun la distilare.


pus acum 10 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Multumesc,nu am verificat cu iod,am verificat cu betadina,dar nu-si schimba culoarea nici pe marginea picaturii.
Drojdia nu am pus din prima deoarece am citit pe undeva ca a insamantat cu drojdie a doua zi....eu a 2-a zi speram sa termin 4 randuri,doar ca la mine erau 25 de grade . Raceam cu sticle de apa puse la congelator.

26 de litrii la 30 de grade mi-au iesit in prima tura,la a doua tura am aruncat primii 400 ml,dupa cei 400 mai sunt 150 ml care miros interesant si am mai pus deoparte urmatorii 400 ml.
Am colectat in borcane numerotate si nu imi pot da seama cat mi-a iesit. Am oprit instalatia cand a inceput sa curga 50 de grade. Cand imi trece raceala o sa le miros -gust sa vad ce pastrez.
Am aruncat suficient 400 ml la cantitatea de 26 de litri la 30 de grade? Am impresia ca si urmatorii 150 ml sunt tot frunte  au 80 de grade dar mi-a placut cum miroase.

Modificat de krokus (acum 10 luni)


pus acum 10 luni
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut, nu este relevanta concentratia alcoolica la separarea fruntii. Nu separa mult. Eu calculez fruntea sa constituie 2-3% din volumul total de alcool, adica la 100 l plamada cu 10% alcool, inseamna 10 litri alcool absolut. 2-3% vine cam 250 ml si probabil si asa este arhisuficient pentru a scapa de o mare parte din congeneratele care se concentreaza in prima fractiune a distilarii.

Plamada se insamanteaza cu drojdie imediat ce a scazut sub 30 de grade, in functie si de tipul drojdiei.  Sunt si drojdii care tolereaza temperaturi mai mari. Nu exista niciun motiv pentru a lasa plamada sa stea degeaba la acea temperatura. Oricat de "steril" ai lucra, va incepe sa fermenteze spontan iar asta nu este deloc un lucru bun.

Daca ai facut mai multe sarje, nu era nicio problema sa pornesti fermentatia la prima, urmand ca pe restul sarjelor sa le versi peste plamada aflata deja in fermentatie, fara sa mai fie nevoie sa adaugi drojdie.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
4 sarje am facut,dar ii munca cu whisky asta,prea curand nu o sa mai fac. Sunt multumit de rezultat.Am folosit malt de whisky afumat cu turba.
Ma gandesc sa filtrez prin carbuni facuti din lemn de artar,sa vad cum fac un filtru.
Nu stiu cand fac cei de la jack Daniels filtrarea, inainte de dilutie cu apa sau dupa ce  dilueaza distilatul cu apa sa-l aduca la 40 de grade?
Are miros fain,este altceva fata de palinca de caise sau alte fructe.


pus acum 10 luni
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Normal că filtrează alcoolul īnainte de-al băga īn butoaie la īnvechit, ce sens ar avea să-l filtreze după ce și-a luat arome din lemn? Și diluarea o fac după īnvechire, nu īnainte.

pus acum 10 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
Eu credeam ca-l dilueaza inainte de-al baga in butoaie,de aceea eram nelamurit :  daca sa-l diluez cu apa si dupa sa-l filtrez si dupa  sa-l invechesc sau sa-l filtrez,il diluez si-l invechesc.

pus acum 10 luni
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  krocus

... din toata povestea retine  ce a zis si Amadeo si Sam    se insamanteaza imediat ce plamada (scursa sau nu) a ajuns la 28-30C

... si daca pui doar 1 plic de drojdii    alea se inmultesc pana a doua zi si poti sa mai bagi o sarja peste ... fara drojdii ... am facut 2 ture pe drojdii turbo si e ok 

... daca-ti place ce a iesit  e semn bun 

... acum ... arde aschii    sau cumpara ... si baga aschii    ... si discutam peste 3 luni prima impresie
... ... oricum peste 12 luni ajungi la 80-90% din maxim


 

p.s.
... cam e de munca ... la mamliga ... ,,, dar sa vezi ce satisfactie ai cand prietenii aleg sa bea din wisichiul tau si nu din sticla de magazin

... asta cu opritul distilarii la 50% ... cred ca e de la Glenlivet ... third cut ? ... sau aia se opreau la 60% ?
... pai aia poate ca asa fac ... la 60$ sticla de 750mL ... dar sunt altii care colecteaza separat si baga la distilat peste plamada urmatoare  ... ... cel putin la ROM ... parca PUGI-Rom e asa

... eu adun mai multe capete (nu frunte) si cozi ... si le mai trag o tura ... unde recuperez cam 50-60 din alcool  ( adica capetele si cozile sunt cam 20% fiecare ... fata de 10-15% la prima lamurire) ... si cu alcoholul asta de calitatea a 2-a fac GIN

DAR ... acum o sa pun de o bere neagra ... sper sa nu uit


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 luni
   
krokus
10%

Inregistrat: acum 1 an
Postari: 18
pe youtube parca am gasit cu opritul la 50 de grade,dar imi mirosea a camera de bicicleta,intre timp mirosul a disparut si l-am diluat si baut
ultimul litru care era  la 48-49 de grade,l-am diluat dupa gust si l-am baut,am mai diluat inca 400 ml la 65 de grade si baut.
Am ramas cu 13 litri la 43 de grade(i-am diluat cu apa Aquatic pt bebelusi,mi-am spus ca ce este bun pt bebelusi,este bun si la mine  ) ,temperatura era de 25 de grade cand am masurat ,asa arata alcoolmetru.
Am bagat 2 cuburi de stejar pe care le-am mai ars la aragaz,dupa care le-am inmuiat in apa si am mai pus si niste aschii de stejar cumparate din germania. Poate o sa mai fac o tura la toamna sa se invecheasca cum trebuie peste iarna.Cazanul de cupru m a salvat ca nu mi-a iesit otetit,a neutralizat fermentatia acetica mise pare .
Spor la fermentat !   


pus acum 10 luni
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la