Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
Bauturi / Distilarea / Matrafox din mălai și zahăr Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Licap, dacă vrei să folosești thumperul și īn alte feluri decīt umplut cu cap+cozi, cel de 19 litri este prea mic, nu te zgīrci la 50 de lei și ia unul de 30.
Dacă īn ăla de 19 pui 10 litri de bere de 10% ca cea din cazan sau nu pui nimic, oricum nu faci mare scofală, o să-ți curgă capul pe la 72-75*, mai puțin cu vreo 10* decīt cu cap+cozi la 30%.

Dacă pui 15 litri de bere, e posibil să-l umpli. Că īn thumper vor intra din cazan pe parcursul distilării aproximativ 25-30 de litri de distilat dar vor pleca mai puțin cu 10-15%, exact cu cīt īți concentrează el distilatul. Asta īnseamnă că vor rămīne īn el cel puțin 3 litri īn plus peste cei 15 puși de tine, pentru că din ăia 15 litri or să plece doar aprox. 1,5 litri de alcool.

Dacă pui capul și cozile la 30%, adică probabil vreo 12-13 litri cīt īți ies ție la cazanul de 100 de litri e ok, o să ai doar vreo 2 litri īn plus, pentru că din ăia 10-12 litri vor pleca 3 litri de alcool.

Iar 10-12 litri la 30% au alt timp de īncălzire și apoi de distilare fată de 15 litri cu 10%. Așa că e posibil ca din cauza timpului puțin mare īn cazul celor 15 litri să se adune și puțin mai mult lichid īn thumper.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Nu-i vorba de zgīrcenie. Tot acolo-s eu cu 50 de lei. Vreau să utilizez thumperu cu diferite arome. Cu orz afumat, cu cireșe amare, cu gutui, cu prune, cu mere, cu caise. Apoi vine ginul. De ce să se boierească numa Caberlot ?
M-am tot gāndit la keg-ul ăla de 19 litri pentru că era īnalt și pentru gura de vizitare, foarte comod īn exploatare. Dar cred că ăla de 30 mi se potrivește perfect. Așa că voi căuta unul de 30, cauciucat.
Și ca o ironie a sorții, aflați că am lucrat ca șofer la o fabrică de bere aici īn Germania. Aș fi putut să am nu unul, o sută de keg-uri.     
Dar ăla cumpărat păstrează mai bine aromele
                   


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... da da ... se zice ca ala de cumparat e si MAI AROMAT !    

... daca e vorba sa-l cumperi    atunci da 50 in plus si dute la 30L    si asa poti sa-i dai mai multe utilizari 

... Pt ca venii vorba de GIN    ... eu il fac din PCR = poicioare capete si resturi               si cel mai fin a iesit cind am lasat sa treaca ce curge la cazan peste o tocatura de condimente puse in hartia de filtru care era pusa pe palnie 
A iesit super dar capata un vual cind il diluam sub 40% sau pe gheatza    ... avea prea multe uleiuri volatile  ... asa ca l-am mai tras o data repde 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Păi și cum a ieșit după a doua sau a treia distilare. A mai păstrat aroma, finețea, izurile de dinainte ?

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

DA    aromele ceva mai slabe dar inca destule 

Oricum am mai luat inca o data FRUNTEA ... cam 50-100mL ... la oala mea de 14L incarcata pt lamurit=tura 2

Si ... am mai luat niste cozi    ... care le tin pt tura viitoare 

Adica ... am recuperat pt baut 80% ... ca 2-3% a fost frunte = la parbriz cu ea ... si 15-17% a fost cozi 


 

p.s.
... erau oricum PCR ... deci randamentul nu e chiar important ... calitatea


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... ca sa nu uit ... ca tot fac o degustare    ... pe linga pastarnac ... care v-am zis ca da bine la GIN .... am mai pus intr-un test mai vechi ... si SAFRAN    ... si da bine 

... pt cine nu stie ... safranul e un condiment f. scump care se obtine din staminele la CROCUS = Branduse ... de primavara sau toamna - nu stiu ...  .... nu cred ca conteaza 
... GIN-ul va devenii GALBEN si cu o aroma speciala si discreta    ... ca si dozaj 4-5 fire pe litru

 

p.s.
... culoarea va fii f. galbena


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Ard de nerăbdare să experimentez un gin din păstārnac. Ar merge și puțină țelină ?
Este ineresant pentru mine, dacă whiskeyul īși ia cea mai mareparte - specialiștii zic că īn jur de 70-80 % din lemnul de stejar, ginul de unde compensează această mare cantitate de arome și maturare ??

           


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Licap

... GIN -ul  ... cred ca ia 99% din arome din AROME    adica ienupar si restul

Cred ca am scris ... ca am pus niste GIN pe aschi    rezultatul a fost uimitor -ceva spre coniac          asa de bun ca am lasat toate alea deoparte    si l-am baut pe D-nul Gin

Telina ? ... da ... cred ca ar merge    ... problema e ... ca telina e si mai aromata decat pastarnacul ... si riscul de supradozare e mare    dar daca e inainte de ciorba e ok !
... eu la leustean m-am gandit    ... asta pt nota aia de prospetime ? ... poate ca o sa bag cateva betze data viitoare.
... ... sau ... de ce nu ... la marar ... tot pt prospetime

... niste bete de busuioc am bagat    ... si nu a dat rau    ... dar nimic spectaculos 



 

P.S.
... daca exagerezi cu plantele ... dai in absint ... mie nu-mi place e pre aromat . Ai gustat absint ?
... si baga cam 100g de plante la 1L


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Caberlot. Am băut absint și nu m-a dat pe spate. Cum zici tu, prea tari aromele.

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
pai aia zic si eu ... una e sa te sufoce aromele    si alta e sa nu poti sa le ghicesti ce sunt    si sa iti placa si sa tot incerci sa vezi de unde vin 

... stii ... absintul ala are ceva ... halucinogene    ca de aia il foloseau pictorii    Van Gogh si altii
... ... apai eu nu vreau sa pictezzz

Apropoo ... miar place sa fac o combinatie care sa aduca a propolis        ... dar inca nu am reusit ...  ... am pus odata ceva picaturi de propolis solutie in sticla - a dat bine dar se vualeaza lichidul la 40%


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pentru gin va trebuie alcool neutru. Ca sa iasa un neutru acceptabil trebuie distilat la concentratia minima de 94%, optim 95%, ideal 96%.

Si eu credeam ca fac "neutre" la 70-90% doar din separari si fermentari "curate". 

O coloana VM de 75 mm din inox si 1.2 m zona de umplutura nu-i mare inginerie de facut. Mai complicat e cu SPP-urile dar se gasesc de cumparat. Merge si cu bureti sa scoti 95% cu un regim termic de 3000W si debit de 2-2.5 l/h.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Sam, ăia pe la 1700 numai alcool neutru de 95% aveau! Merge și-un dubludistilat din cereale.

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Sa ne intelegem ... merge cu orice alcool bine distilat      ... daca aveti un alcool care trece peste ienupar ca aroma        atunci aveti ceva cam      bun de spalat geamuri 

Deci ... sa fim in clar .... orice alcool pe care il puteti bea fara sa va stamnbati ==> poate sa dea un GIn F. BUN    daca combinatia de arome pe care o faceti e ok !



p.s.
nu sunt sub influenta ... GIN-ului.

p.s.2
... chiar si cozile ... distilate o data in plus ... devin OK ... ... sau poate ca nu vorbim de aceleasi cozi ... una e sa aiba un iz de carton ... si alta e sa-ti mute nasul
... adevarul e ... ca eu vorbesc de capete si cozi adica de cam 30-35% din cantitatea totala de alcool ... si de aici se mai duc la geamuri 10-15% din cele 30-35% ==> adica sigur se arunca 10-15% +5% frunte=15-20% din alcoolul total ... si asta prin minim 4-5 fierberi ... daca nu $ fierberi


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Vin și eu cu o constatare. Cānd am distilat eu ultima oară acea plămadă din zahăr și mălai, īn timpul operației de distilare o tot testam și eu dar nu cu lingurița precum Caberlot. Īn fine, nu prea eram satisfăcut de gust pe la 70 - 60- de grade abv Cei care au băut horincă din zahăr știu despre ce gust vorbesc. Abia cānd a coborāt spre cozi am simțit că are un gust ok. Am lăsat să curgă pānă la 30 grade, iar restul am adunat īntr-o oală pānă la 0 grade abv. Iar acele cozi mi s-au părut foarte ok la gust și miros. Erau limpezi și cu un gust și miros foarte ok. Am luat decizia să le amestec cu inima. Parcă un pic s-a voalat distilatul, dar nu m-a deranjat, știam că vor ajunge pe așchii.
Poate este doar impresia mea, dar gustul distilatului s-a īnbunătățit după unirea pe care am făcut-o.
Chestia asta nu am putut-o face īn trecut cānd distilam plămezi din mălai. Cozile erau puturoase.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Licap

... ce zici tu ... arata f. bine ca nu prea se poate automatiza procesul asta de distilare  .trebuie o persoana cu ceva experientza in distilare    care sa ia deciziile    ce se tine ce se arunca si ce se amesteca cu ce   

... ca si paranteza    faceti probe inainte sa amestecati toate fractiile
... si tineti minte ca oricand puteti amesteca fractiile    dar pt separarea lor trebuie o noua distilare 
... ... si inca una    daca va ganditi la borhot si la ce iese in prima distilare    ... si la prima distilare comparata cu a doua    ... se vede clar ca exista un real progres de calitate    dar tot asa de clar ca saltul se reduce la lamuriire  =" avem motive sa credem ca salturile de calitate vor fi tot mai mici    etc.
O noua distilare poate repara multe    dar nu repara orice    ... ex. arsura nu prea poti sa o scoti   



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Prieteni, am văzut un zdruncinat de ăla din SUA, cu moonshine-ul lui care zicea că el după ce a pus alcoolul peste cipsuri bagă borcanul peste noapte īn congelator, iar dimineața īl scoate. Și tot așa vreme de 10-15 zile.
Zice zdruncinatu că o zi de asta face cāt un an  ținut īn butoi. Cum că lemnul se contractă tare cānd e īn congelator și se dilată la loc cānd este afară. Și tot așa. Și face ca alcoolul să treacă prin niște faze care duce mai repede la maturare.
O fi adevărat, sau nu ?  Poate īncearcă cineva și apoi ne spune și nouă...
          


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Doamne Isuse Cristoase ! Un altul zicea că el adaugă cāteva grame de glicerină īn uischi pentru ai da mai mult corp...

Cine īncearcă ??       


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Am īncercat io, cu o damigeană de 5 litri pe care, iarnă fiind, o scoteam noaptea la frig afară și-o băgam ziua īn casă, la căldurică. Cīt un an de stat īn butoi clar nu face, dar grăbește puțin colorarea și aromarea. Că de maturat tot e bine să stea cīt mai mult apoi, ca să se combine cum trebuie aromele extrase.

Io anu` ăsta am supradozat cu așchii o damigeană de 50, īncerc să obțin o „esenț㔠de Așkey peste care să pun la anu` alcool proaspăt și să văd ce iese după alte 2-3 luni de stat.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
S-a scris pe forum despre "nuclear whisky".  E printr-unul din topicurile deschise de mine despre whisky din grau incoltit. Nu e chiar asa o zdruncineala.

Sunt deacord cu orice nu pune in pericol sanatatea / viata. Orice tehnica / metoda se dovedeste a fi mai eficienta este bine-venita. Eu sunt deschis inovatiilor. Vorbim totusi despre niste practici sigure, nu inmuiat pufoaice in veceu sau spirt trecut prin paine.

Glicerina este in regula, nu e toxica. Glicerina au multe bauturi alcoolice din comert. Se adauga sa dea un pic de dulceata si sa imblanzeasca asprimea alcoolului.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Samagon, eu am o părere despre falsuri. Nu cred că este posibil acum īn anul 2021să fie atāt de mult uischi vechi. Eu cred că există o īntreagă industrie de falsificare. Niște calpuzani, care īnvārt munți de bani.
Glicerină, chipsuri de stejar, arome de fum, eventual băgate la ultrasonic și basta. Nu pot să cred că mai există atāta alcool vechi de 10-15 ani vechime. Chiar și băutorii fideli de o anumită marcă īncep să se plāngă că nu mai este cum era.

Pānă una alta, paharul meu īn care a fost uischi păstrează chiar și cāteva zile un miros discret de vanilie, ciocolată, caramel. O splendoare. Ca să fie bun, bun, bun, īl aduc la 40 de grade...


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Credeam ca te referi la bauturi facute in casa. Despre cele de la raft, nu stiu ce sa spun. Probabil ca nici acolo n-ar fi bine sa generalizam. Pretul cam reflecta calitatea.

O marca consacrata nu cred ca ar recurge la tertipuri. Daca cumpar whisky la 30 de lei sticla e de asteptat sa fie din alcool cu glicerina si cu coloranti.

Tu daca ai fi un producator de posirca marca "Pufoaica", ti-ai pune un pret mare sa rivalizezi cu Chivas? Nu ti-ai pune un pret mic ca sa ai si tu vanzare? Adica ideea asta si de produs prost si de pret mare, nu prea exista, cum nici calitate inalta la pret mic, iarasi e cam imposibil.

Morala mea e ca la un pret ridicat nu prea mai sunt riscuri. Vrei un vin bun? Sub 50 de lei sticla de 0.75 l nu ai sanse sa gasesti.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Bun, să ne īnțelegem, nu vorbesc despre īnșelăciune. Eu fac băutură doar pentru mine.  Regulile sunt linii directoare, dar nu obligatorii. Mie īmi pasă doar de calitatea produsului meu final care īndeplinește condițiile mele. Și o să experimentez și glicerina, iar dacă voi aprecia ca fiind ceva pozitiv, voi merge cu ea.
Voi cumpăra și un aparat cu ultrasunete pentru ” īmbătrānirea” distilatului. Și cred că voi īncerca să afum chipsurile de stejar cu turbă, pentru a ajunge la miresmele celor din Islay.  Iar dacă marilor producători nu le plac metodele mele, să-mi scrie. Tot ce fac, fac pentru mine.  Dacă metoda ” pufoaic㔠ar da rezultate bune, aș experimenta și cu ea, no problem. Scoțienii folosesc apa dintr-un izvor care trece prin straturile de turbă putrezită. Pentru unii este oribilă idea, pentru alții - divin.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Și vreau să vă mai īntreb ceva care mă nedumerește. Īn ultima tură am pus mai mult stejar decāt ar fi normal. Și distilatul are un gust foarte dulce, parcă ar fi fost īndulcit cu zahăr. Acest gust dulce este doar o aromă sau vine și cu o cantitate de glucide?. Bănuiesc că īn timpul coacerii lemnului, celuloza aia se transformă īn zaharuri, și vreau să știu mai exact cum stă treaba...
           


pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

licap a scris:

Doamne Isuse Cristoase ! Un altul zicea că el adaugă cāteva grame de glicerină īn uischi pentru ai da mai mult corp...

Cine īncearcă ??       

Da pe net sant turoriale care spun ca glicerina in baururi se pune indistrial ,nu recunosc producatori dar dau finete si maturizeaza mai usor bautura.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
... pai ... treaba cu glicerina e veche    stiu de ea de multa vreme    de la o reteta de vodca  alcool apa si cateva picaturi de glicerina alimentara

... am mai si folosito    .... o mai si folosesc    atunci cand imi aduc aminte sau cand vreau ceva mai smooth

... ultima data ... am bagat pe ultrasunete  cate ceva ... si am fost uimit de rezultat
Oricum la 40% cam tot e BUN ... la +45-50% mai arde    si dupa 50% e BUN ca amorteste


Amadeus ... o proba de 50L         


 

p.s.
... totusi ... timpul face mult BINE ... ... dar e complicat cu experientze de 10-12 ani


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Licap, toți am īncercat fel de fel de rețete, mălai, făină, grīu, porumb integral, orez, cu sau fără zahăr.
Tu ce rețetă te-ai hotărīt să folosești? Azi plămădești „matrafox de mălai cu zahăr”, mīine porumb integral, poimīne grīu, sau te-ai hotărīt la o rețetă, care īți convine material și calitativ, și care să fie de bază pentru testele ulterioare și produsul final obținut?
Cum plămădești?
Cum fermentezi plămada?
Cum distilezi?
Ai reușit să stăpīnești cīt mai corect și eficient procesele de mai sus și să obții mereu aceiași calitate a alcoolului?
Ești mulțumit de rezultatul distilării?


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Caberlot, io-s băutor, nu beau de ocazii, ci cu fiecare ocazie. D-aia de 5-6 ani m-am și apucat să-mi creez ocazii cīt mai dese, adică de fiecare dată cīnd dau cu ochii de sticlă și am paharu` gol.
Consum cam 100 de litri pe an, cu ajutor sau ce mai dau la prieteni/vecini, zi 175.
Anu` ăsta e primul an cīnd am făcut mai mult de 200 de litri. 280 ca să fiu mai precis. Bine, plus vreo 10-15 litri care s-au băut proaspăt... Au rămas 250 de 63* puși pe așchii și vreo 30 de gin de 65*. Așa că am avut de unde pune o probă de 50 supradozată.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Dragă Amedeo. Primul lucru pe care o să-l fac atunci cānd merg īn țară este să-mi fac un thumper. Apoi trec la treabă. Acum īn momentul acesta, sunt sigur că o să mă profilez pe o rețetă de 30 % mălai și 70 % zahăr + drojdii turbo. Iar īn thumper o să pun un pireu de orz prăjit și afumat, cireșe, gutui, mere, pere, plante aromatice, etc. După caz.

Experiența mea este īn mare parte cu mălai. Am făcut și din fructe, dar nu sunt interesat pentru motivul că fructele sunt scumpe și au slabă eficiență.
Acum după ce am experimentat cu zahăr, pot să spun că nu mai am frica de a face plămezi cu zahăr.
Au mai spus-o și alții, eu confirm, lemnul prăjit rezolvă 80 % din ecuație. Restul ține de cazan și tăierile pe care le faci īn momentul cānd vine pe țeavă...

No amu dă-ți și tu cu părerea despre treaba cu distilatul meu prea dulce. Are glucide sau doar gustul de dulce...


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Licap, spor la treabă și experimente! Nu mai dau sfaturi pentru că s-au scris destule pe aici și pe HD sau pe alte situri ca să alegi ce-ți place și să tragi singur concluziile. Oricum īn final, doar experiența personală te va ajuta să decizi și alegi.
Și da, prin coacere și ardere probabil că se obțin și apoi īn alcool ies ceva zaharuri din lemn. Cīt... habar n-am, nu-s chimist, am citit ceva despre asta cīndva, da` n-am reținut datele concrete.


pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Cantitatile de glicerina naturala in bauturile fermentate nedistilate sunt foarte mari. De ex in vin glicerina este 6-10% din cantitatea de alcool. In principiu acesta glicerina naturala rezultata in urma fermentatiei nu este toxica. Atunci cand se distila glicerina nu se regaseste in distilat deoarece ea nu distila nici impreuna cu alcoolul nici cu apa si ca atare bauturile distilate nu contin in mod normal glicerina. Daca insa ne gandim prin similitudine la adaugarea glicerinei in bauturi distilate un procent de 5% fata de alcool nu ar fi o cantitate mare. Asta ar insemna circa 20 gr la un litru de alcool de 50% o cantitate zic eu foarte mare. Problema este ca glicerina care se adauga la alcool nu este complet netoxica deoarece contine impuritati care la un produs insuficient purificat pot fi destul de mari

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
L-am pus de 2 ori, l-am sters

Modificat de AlexD2 (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
@AlexD2, am citit pe undeva că glicerina se folosește īn multe produse alimentare. Deci nu e cazul să vorbim despre toxicitate, la 2-3 ml per litru, ea avānd puritatea de 99,5 %. E cam ca īn legenda cu metilicu care te omoară, da de fapt este etilicu care īți vine īn final de hac...

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Am căutat ceva date legat de cantitatea de zaharuri din Whiskey. Americanii zic că nu prea există.

matrafox din mălai și zahăr ceva date legat cantitatea zaharuri din whiskey.

48.9KB


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Amedeux a scris:

Caberlot, io-s băutor, nu beau de ocazii, ci cu fiecare ocazie. D-aia de 5-6 ani m-am și apucat să-mi creez ocazii cīt mai dese, adică de fiecare dată cīnd dau cu ochii de sticlă și am paharu` gol.
Consum cam 100 de litri pe an, cu ajutor sau ce mai dau la prieteni/vecini, zi 175.
Anu` ăsta e primul an cīnd am făcut mai mult de 200 de litri. 280 ca să fiu mai precis. Bine, plus vreo 10-15 litri care s-au băut proaspăt... Au rămas 250 de 63* puși pe așchii și vreo 30 de gin de 65*. Așa că am avut de unde pune o probă de 50 supradozată.


   
Amedeux ... mai facut sa rad ...
... eu intru la ... pionieri cu max 10-12L/an             sau poate ca la soimii patriei 

E drept ca eu mai compensez pe vin ... si/sau hydromel .... cu inca 50-75L/an ... bere nu prea bag
... din pacate anul asta ... am ratat vinul    ... prima ratare majora=totala in +25 de ani        ... strugurii au fost vechi- de proasta calitate - si nu cred ca erau cabernet    dar asta am platit
... doar acasa am constat ca pe fundul la 2-3 lazi din 7 erau ceva struguri mucegaiti-mucegai cenusiu ... am dat deoparte dar nu de ajuns    ... acum o sa-l pasteurizez 

... trebuie sa fac un ... coniac de cabernet        sau ce dracu de struguri-nealtoiti zic eu ... am lluat.

Cam atita ... de craciun mai am 12L de anul trecut ... dupa ... ma apuc de bere ... sau fac din chit.... ?


 

p.s.
... e drept ca la mine se mai si invechesc ... dar nu repet experientele ... pt ca fac doar accidental ... si dupa 3-4-5 ani mai imi schimb ideiile


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
No amu dă-ți și tu cu părerea despre treaba cu distilatul meu prea dulce. Are glucide sau doar gustul de dulce...
daca e doar cu datul parerii ma bag si eu 
da, am observat si eu ca in alcoolul in care am pus bete usor prajite din dud capata un usor gust dulce
nu prea mi-am batut capul cu asta dar presupun un efect cumulat dat de diverse glucide din masa lemnului, sa nu uitam ca o parte din rezerva energetica a pomului se pastreaza si in lemn pentru o viitoare pornire in vegetatie, plus diversi compusi: polizaharide, pentozani, hexozani, rășini, taninuri, coloranți, ceară, alcaloizi (culese de pe wikipedia)
in concluzie, care e problema? 
celuloza prin coacere sigur nu duce la formarea zaharurilor, citisem undeva ca s-a incercat obtinerea de alcool prin actiunea unor bacterii asupra celulozei si dupa 50 de ani de cautari au renuntat
totul pornise de la uniformele soldatilor americani in WII ce se uzau mult prea repede in climatele tropicale


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
@Cosstel, mersi. Sunt interesat de gustul dulce și cantitatea glucidelor, pentru că țin de multă vreme o dietă keto cu controlul drastic al glucidelor.  Altfel e ok, gust plăcut, confortabil.   

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Cosstel, sigur n-ai citit unde trebuie. Etanol celulozic se produce de mult, ba chiar īn ultima vreme se caută noi metode de a īmbunătăți tehnologia de producere la scară largă.
Și precum zic ăștia: „hidroliza prezinta odeosebita importanta, deoarece permite obtinerea glucozei din celuloza; glucoza rezultata la randul ei poate fi transformata in alcool etilic.
- prin incalzirea lemnului taiat in bucati, in autoclave care contin o solutie de acid sulfuric, celuloza se hidrolizeaza in glucoza. Acidul sulfuric este apoi neutralizat cu o solutie de hidroxid de calciu, care se precipita si se indeparteaza. Solutia de glucoza ramasa este supusa apoi fermentarii alcoolice obtinandu-se alcool etilic.”


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Chiar și la noi, īn Podari, Dolj.

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

licap a scris:

@Cosstel, mersi. Sunt interesat de gustul dulce și cantitatea glucidelor, pentru că țin de multă vreme o dietă keto cu controlul drastic al glucidelor.  Altfel e ok, gust plăcut, confortabil.   


Vezi ca si alcoolul te poate scoate din cetoza. Verifici constant cetonuria cu teste de-alea cu reactivi, ketostix?

Nu cred ca cateva grame de glucide o sa-ti afecteze caile metabolice. Stiu ca ai voie pana in 30 g pe zi pe keto super strict.
Nici nu are de unde sa aiba glucide, rachiul tau cu aschii. Nu se ajunge de la celuloza la glucoza doar prin coacere. Am fi fost fericiti daca se putea. Ce percepi tu este altceva. Sunt multe substante cu gust dulce. Mai pun si faptul ca fiind pe dieta keto nu prea te intalnesti cu zaharul si e firesc ca orice sa ti se para dulce.

Dar de ce tii keto, vrei sa mai slabesti?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
Cosstel, sigur n-ai citit unde trebuie.
recunosc ca lecturile mele sint din vremuri de mai demult
citim, retinem si dam mai departe
legat de celuloza, cind am spus ce-am spus aveam in cap fermentarea directa prin procedee enizime+bacterii sau drojdii
celuloza adusa sub forma de pasta, asemanatoare celei din care se fabrica hirtia si in autoclavele de fermentat cu ea
procedeele prezentate de voi sint prelucrari industriale si se evita introducerea lor pe piata produselor alimentare
iar daca se doreste a se obtine alcool cu orice pret cel mai ieftin este prin oxidarea etenei, trebuie sa ma uit pe www cum are loc reactia 
insa e un alcool industrial
multumesc tuturor pentru precizari ! 
---
acum am citit si articolul din link
biocarburanti, in cazul asta totul e permis daca consumatorul final e motorul de masina

Modificat de Cosstel (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133

Samogon a scris:


licap a scris:





Dar de ce tii keto, vrei sa mai slabesti?


Da, motivul principal este că vreau să slăbesc. Apoi, mi se potrivește dieta keto și mă simt foarte bine cānd sunt īn cetoză. Minte mai clară și o stare de fericire, fără ca măcar să pun māna pe pahar...

Modificat de licap (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

oops... pai ... fiecare cu motivele lui 

... daca pui mana pe pahar ... ca sa te duca la fericire  ...apai rezultatele sunt ciudate/discutabile ... stii bancul ala :

Costele ... de ce bei ma toata ziua ?
Ca sa-mi inec necazurile !
Pai , de cind tot bei nu le-ai inecat ?
NU ca ale dracu au invatat sa inoate 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Păi eu cred că treaba asta cu fericirea și băutura are o parte mare de adevăr. Alcoolul produce niște reacții īn corpul uman, niște glande produc endorfine care duc spre o stare de bine, plăcere, fericire. Și multe altele. Starea de cetoză din dieta keto te duce la fel spre o stare de bine. Și yoga tot pe acolo. Posturile și rugăciunea cam tot așa. Acum fiecare cu ce poate, dar cred că toată lumea vrea fericire. Eu sunt mai flexibil, nu am prejudecăți. Aștept cu nerăbdare să se legalizeze cānepa īn Germania și cu siguranță o să experimentez. Viața trece...        

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Pirostriile mele...

matrafox din mălai și zahăr mele...

49.2KB


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Poză 2

matrafox din mălai și zahăr poză

58.9KB


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Poză 3

matrafox din mălai și zahăr poză

37.1KB


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
... daca pui si un robinet la teava ta    asa sa semene cu ala de la care bem apa  ... o sa fii cel mai invidiat om de pe pamant        ... sau macar din Transilvania

... un robinet cu PALINCA     

 

P.S.
... astia prin canada ... nu par mai fericiti ... ca au cinepa la liber    e drept ca ... covrigul le-a stricat cheful    ... sau poate ca nu    ca au mai mult timp sa consume 

... ... oricum in pandemie ... singurul loc unde era coada ... era la magazinul de bauturi    nu la farmacie  ... la  botanice nu stiu ... coada a fost la inceput ... inainte de pandemie ... acum nu stiu


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Ca o paralela ,la Suceava in spital nu au fost cazuri de covid in randul celor care consuma regulat bauturi alcolice ,sursa e sigura.

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Foarte bine ! Să aibă și ei cāte o bucurie, săracii 

   

   Măcar eu și Amedeo știm un lucru : nu vom muri niciodată de covid...

Modificat de licap (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... parca nu stiti cantecul ...

Bei, mori
Nu bei, mori
Daca bei , sa bei destul ...
Ca sa mori satul 

Ar fi timpul sa verificati damigenele    ca vin pacienti (pardon coilindatorii) la tratament (colindat)           si ar fi pacat sa ne facem de rusine 



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Mi-am făcut cadou de Crăciun o sticlă de Whishey scoțian afumat tare - Ben Bracken, 10 ani. Am vrut să cumpăr Laphroaig, dar nu am mai găsit. Ben Brackenu are gust  și miros de fum de turbă dar nu are finețea și savoarea celuilalt. Este īnțepător și aspru. Nu cred că o să mai cumpăr...

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... daa Laphroaig e BUN ... cica el da ora exacta pe afamaturi 
... ... nu am baut ca nu am avut ocazia inca ... si pt ca nu ma omor dupa afumaturile cu turba    cind e o urma - CHIVAS e destul ... prefer afumaturile de Ardeal ... slanina , sunca , pece etc.

... am inca o sticla de afumatura de 9 ani ... tot dau la prieteni ... sa guste ... ca de baut nu se baga nici unul             toti prefera altceva ... glenlivet, glenfidich pe acolo.

LA MULTI ANI LA TOATA LUMEA !!!


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
La multi ani tuturor, sanatate si multe damigene cu bautura sa va aduca 2022! 

Dupa ce in August am cam ramas cu stocurile goale, am dat bice luna asta sa ma prinda 2022 cu raftul plin. 

Daca se mai uita si altcineva in afara de noi, sa stie ca este apa curata de izvor! ca deh, vine valul 5 si poate intram iar in stare de urgenta.  Trebuie sa avem provizii.    

matrafox din mălai și zahăr multi ani tuturor, sanatate multe damigene bautura aduca

44.7KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Frumos, Samogon ! Cred că ai cel puțin 100 l acolo. Mă tem să mă gāndesc ce-aș putea face cu marfa aia.
Eu am un butoi de 50 plin - plinuț care stă pe așchii multe și frumos mirositoare. Număr zilele pānă voi ajunge la marfă...     

              


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

... buna apa ,
... nu-i ca vinul 
... si nici vinul ca pelinul 

Bravooo ... se anunta un an nou plin de belsug 


Sanatate sa aveti sa puteti sa beti toata apa 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
m-am tot invirtit pe forum sa vad unde ar fi mai potrivit sa postez dar n-am reusit sa ma decid asa ca o voi face aici
am povestit cu ceva timp in urma, ba chiar am dat si sfaturi , cum am reusit eu sa indepartez mirosul si gustul dintr-un rachiu afumat printr-o simpla redistilare dupa ce in prealabil am diluat cam pe la 35*
din pacate n-am reusit sau nu sint acolo inde mi-as fi dorit, in produsul final inca se mai simte gustul de afumat si cel de tuica, slab dar se simte
deci n-am ajuns la acel alcool neutru, daca se simte, se simte
stiu ca s-a tot vorbit pe aici ca asa ceva e greu de realizat dar eu neavind instalatiile voastre mi-am zis de ce nu
si din pacate nu este 
alcoolul obtinut l-am pus peste niste visine iar zilele trecute am umblat la ele
dezamagirea a fost pe masura insa ce sa vezi, m-am dus dupa craciun la o intrunire de familie cu o sticla de visinata, am stat la masa, mai o vorba, mai o imbucatura iar din cind in cind si ceva visinata din productie proprie
am ramas "prost"  desi simteam toate acele neajunsuri visinata era buna
se pare ca o bautura isi are farmecul ei si in ce conditii este servita, la o simpla degustare simtul critic e pina la cer, intr-un cadru exstins lucrurile se pot schimba cu 360*, pardon 180* 
acum cine citeste sa procedeze cum doreste dar alcoolul obtinut dintr-o materie prima problematica nu va fi neutru


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu-i o problema sa deschideti topicuri noi despre tot ce va trece prin minte. Ba chiar am incurajat mereu chestia asta. Foarte putini oameni au rabdare sa citeasca zeci de pagini de discutii pe un singur thread. Iata, ar suna bine un topic de genul "Cum sa dregem o rachie afumata".

Acum legat de afumarea, banuiesc ca neintentionata, ca urmare a arderii pe cazan, cam asa se zice, ca nu se mai drege cu nimic. Dar daca reusesti sa infiltrezi la masa un astfel de rachiu cand oamenii sunt deja "afumati", ma gandesc ca scapi cu mai putine critici si in final rachia ajunge prin toti ficatii, acolo unde ii este locul.

Dar de ce ar sacrifica cineva visinata? Nu, deci nu pot fi deacord. Ai zbarcit rachia, asta e, cel mult la dezinfectant de maini merge. Sa-ti fie invatatura de minte altadata. Iar la visinata as pune cel mai bun alcool posibil, sa ma pomeneasca cei de la masa... si nu de rau!

Nu ca as fi ramas fara laudatori dar si acum am oameni care imi spun ca cel mai bun vin pe care l-au baut a fost de la mine, cel mai bun whisky pe aschii, de la mine, cea mai buna visinata, de la mine. Nu ca as face eu doar chestii de la exceptionale in sus, dar n-am dat niciodata posirci cuiva, desi, fie vorba intre noi, am facut o gramada de posirci, recunosc. Mai bine beau singur posirca tinandu-ma de nas, decat sa ma fac de ras dand cuiva ceva naspa.

Sa va aduca noul an sanatate si belsug si ficati tari sa faceti fata atator alcoale imbucuratoare care ne inconjoara si ne ispitesc!


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
alnick
Membru nou

Din: Sebes
Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 3
Sa traiti bine!

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
dar n-am dat niciodata posirci cuiva
cam dura exprimarea si nici prin cap nu-mi trece ca cineva de pe acest forum sa ofere posirci indiferent cui
deci nu a fost nici cazul meu
ceea ce voiam sa spun este ca alcoolul folosit nu era neutru, usor gust de afumat si cel de tuica dar nu insemna ca nu este de folosit
iar visinata a avut "personalitate" prin folosirea acestui alcool 
intradevar alcoolul a fost obtinut din mai multe sarje de plamada arsa  problema ce inca nu am rezolvat-o
respectivul rachiu a fost supus la inca doua distilari, ultima fiind mai stricta insa rezultatul nu a fost cel asteptat
cit priveste reactia comesenilor a fost impartita, una din persoane i s-a parut prea tare visinata    iar o alta ca e mai buna decit ce-i oferisem cu doua saptamini in urma, o sarja din 2020, visinata care mie mi se parea a intra in standardul obisnuit
incheind, visinata va fi bauta de subsemnatul, cam 7l
nu prea consum alcool simplu, imi plac extractele alcolice din visine, gutui, ... chiar menta, dar la ultimile doua mai am de lucrat
sarbatori fericite la toata lumea!


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu am facut referire la tine, Cosstel si de fapt la nimeni de pe acest forum. Sunt convins ca tot ce faci este de calitate inalta si nu oferi decat produse de la superlativ in sus.

Petreceri frumoase si un an nou minunat! 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
La multi ani !

... ca sa nu mai lungim ... si o urma de fum poate sa dea ceva interesant  ... vezi un Chivas de ex.

Bine ca ... s-a potrivit  ... cateodata mai sunt si surprize placute.
Oricum ai 2 distilari in plus = sunt convins ca au scos mult din fum ...

multa sanatate va doresc pt 2022 
... si un pic de libertate pentru 2022    pt cine are nevoie   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
     
La multi ani 2022     

... si ceva inspiratie ... de bourbon ... ca asta se tine doar 5-7 ani la butoi ... a se observa ce BINE E ARS BUTOUIUL 
 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
LA MULTI ANI

Aici sunt ceva explicatii mai detailate. Il puteti pune pe subtitrare in romana. Are traducere destul de buna

Modificat de AlexD2 (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
Bun 

... uite inca unul ... de Jack Daniels ... astia fac berea de 12%      ... min 2:55



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
revin 
in seara de revelion, la aceleasi gazde, de fapt e ceva in familia extinsa, am fost servit cu o palinca din Ardeal "extraordinara"
toti cei care gustau erau entuziasti despre gustul de pruna, tarie, lipsa gust arzator
eu nu 
e a doua oara cind simt la o palinca ce isi are originea, probabil, in Ardeal un usor gust de borhot putrezit sau de la ce-o fi
in rest avea toate calitatile pe care le observase si restul lumii
am zis doar ca nu-mi place, atit, nici vorba de a fi posirca dar la un produs cind simt acel gust de fermentare defectuoasa nu-mi place
atit
ps. nici vorba sa fac produse la superlativ, de fapt rare ori sint multumit de ceea ce-mi iese, am observat ca la tescovine nu dau rateuri 
o zi buna tuturor!


pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Cosstel a scris:

revin 
in seara de revelion, la aceleasi gazde, de fapt e ceva in familia extinsa, am fost servit cu o palinca din Ardeal "extraordinara"
toti cei care gustau erau entuziasti despre gustul de pruna, tarie, lipsa gust arzator
eu nu 
e a doua oara cind simt la o palinca ce isi are originea, probabil, in Ardeal un usor gust de borhot putrezit sau de la ce-o fi
in rest avea toate calitatile pe care le observase si restul lumii
am zis doar ca nu-mi place, atit, nici vorba de a fi posirca dar la un produs cind simt acel gust de fermentare defectuoasa nu-mi place
atit
ps. nici vorba sa fac produse la superlativ, de fapt rare ori sint multumit de ceea ce-mi iese, am observat ca la tescovine nu dau rateuri 
o zi buna tuturor!

Am ceva experienta cu tuica de prune asa ca o sa va spun parerea mea in legarura cu ce a sesizat colegul Cosstel. Aroma tuicii de prune (cea dublu distilata) se compune din doua arome pincipale. Aroma de pruna care vine in prima partea distilarii, imediat dupa frunti, de multe ori imbinat cu fruntea (mai ales cand exista mult acetat de etil) si aroma de borhod care vine mai spre sfarsitul distilarii. In afara acestor arome mai apare distincta aroma de solvent de la acetatul de etil specifica fruntii si de migdale de la benzaldehida din samburi care apare chiar inaintea cozilor pe la 70-60 gr alcool in distilat. Aroma de borhot cu toate ca ea singura nu este prea placuta, daca materialul este de foarte buna calitate, fara otetire si fara "putrezirea" unei pari din partea solida, este binevenita in tuica pt ca de pe o parte sporeste aroma tuicii si ce este mai important este ca fractia respectiva contine unii componenti care dau o nota de catifelare si de dulceata produsului si in final contribuie la o mai buna maturare a tuicii De asta consider ca este o greseala separarea in totalitate a cozilor din tuica de prune. Daca insa parte din material este putrezit aroma de borhot este foarte proasta si  orice separari am face tuica buna nu va iesi. dar cum am spus si altadata am baut tuica de prune foarte buna fara nici o separare a fractiilor.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Excelente explicatiile!

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Samogon. Da, ar fi mișto dacă pe forumul ăsta s-ar putea da like-uri. Domnul AlexD2 ar merita cāteva...

                       


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu l-as propune ca moderator pe AlexD2, daca si dumnealui doreste,  bine-nteles.

De asemeni, n-ar strica putina curatenie printre moderatori. Sunt care n-au mai intrat pe forum de multi ani. Toti imi sunt prieteni dar imi pare rau, esti moderator si n-ai mai intrat pe forum din 2014?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

licap a scris:

Samogon. Da, ar fi mișto dacă pe forumul ăsta s-ar putea da like-uri. Domnul AlexD2 ar merita cāteva...

                       


Pentru "like" sunt platforme mai efemere, ca facebook sau instagram. Prefer sa raman la forumurile clasice, unde mesajele raman pana la venirea asteroidului ucigas si chiar dupa. Pai ce facem cu facebook in cazul unei extinctii in masa? Se pierd toate informatiile care ar putea ajuta viitoarele specii inteligente. Iar daca ne viziteaza extraterestri, chiar ca o sa ne facem de ras cu optiunea "read more". 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

  BUNE AI ATERIZAT ALEX 
100% PRO



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Multumesc mult pt aprecieri dar sunt nevoit sa refuz oferta, Oricum raman un fidel cititor al forumului si atunci cand voi crede ca am ceva constructiv de spus o voi face.

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

... mai e cineva pe aici ?

... ... sau va pregatiti de razboi ?

Sam ... te-au concentrat ?

 

p.s.
... zi sa te bage la bucatarie ... ca le faci un ceai ... ... de o sa cada la pace ... si rusii si ucrainienii ... cand aud de 95-96


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu mai sunt dar ce sa mai zic? As zice ca Putin merita premiul nobel pentru medicina... in doua zile a vindecat planeta de covid.

Dar mie imi placea mai mult cu covidul decat cu razboiul. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

... aici iti dau dreptate    la covid 

... cat despre dnu ala ... nu stiu ce sa zic ... dar razboiul aduce razboi.
Oricum ... razboiul asta ... a inceput cu un tanc rusesc care se suia pe o masina ucrainiana. RAI rusii ... doar ca dupa 3-4 zile tancul era ... ucrainian 
... cu insula serpilor ... 14-15 eroi ... sunt de fapt prizonieri ... mai bine decat eroi !
... ... asta aduce a covid = minciuna 

Ce e acolo ... cine e in spatele afaceriii     

... fazele astea ... mia-au adus aminte de TG Mures ... cand ungurul in pulover verde era de fapt roman ...
   
... traim vremuri tulburi    mai tulburi decat credem noi 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

  Sam

... aici iti dau dreptate    la covid 

... cat despre dnu ala ... nu stiu ce sa zic ... dar razboiul aduce razboi.
Oricum ... razboiul asta ... a inceput cu un tanc rusesc care se suia pe o masina ucrainiana. RAI rusii ... doar ca dupa 3-4 zile tancul era ... ucrainian 
... cu insula serpilor ... 14-15 eroi ... sunt de fapt prizonieri ... mai bine decat eroi !
... ... asta aduce a covid = minciuna 

Ce e acolo ... cine e in spatele afaceriii     

... fazele astea ... mia-au adus aminte de TG Mures ... cand ungurul in pulover verde era de fapt roman ...
   
... traim vremuri tulburi    mai tulburi decat credem noi 


 


Trebuie sa le facem o filtrare, da e greu.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Alex

... da e greu 
... acum vreo 100 de ani Marc Twain spunea ca : cine nu se uita la stiri e neinformat ... cine se uita e dezinformat      ... si in zilele noastre asta devine tot mai adevarat


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la