Salut. Sunt Romi Colf, Romelian. Sunt nou-nouț pe aici și am început să citesc o parte din material. Așa am descoperit acest topic despre dulceață. Soarta a făcut ca soția să-și schimbe rafturile în cămară zilele acestea și cu ajutorul lui Dumnezeu a disponibilizat, ca să spun așa, niște borcane vechi cu dulcețuri și compoturi (adică vreo 30 de bucăți). Sunt toate neamurile acolo:caise, cireșe , piersici, prune , vișine, coacăze, afine, pere, gutui și mere. Atât compoturi cât și dulcețuri. Acum dilema mea este că nu știu cum să procedez cu ele. Am cazan de 40 de litri din alamă ( zic bine , nu cupru), nițică experiență de distilare am, dar am distilat doar struguri măcinați, ținuți 10 zile la dospit și la cazan cu ei. Am făcut și caise sau prune din grădină, dar cam după ureche. Simplu și rudimentar. La finețuri nu am avut ocazia. Așadar aș fi mai mult decât bucuros dacă ați avea bunăvoința să-mi oferiți niște informații referitoare la pregătirea, amestecul, timpul necesar și compoziția necesară pentru a putea distila aceste compoate. Sper să nu inoportunez cu problema mea. A, și bine v-am găsit. :hi:
30.08.2019
55.9KB
În poza de jos o fi vreo pisică?
14.03.2012
55.7KB
am uitat poza edificatoare :
de la stanga la dreapta - stejar , prun , mar , dud , cires
12.03.2014
34.7KB
... si ca sa nu mai revin ... uite si procesarea :uimit:
... ceva provizoriu facut repede acum 7 ani ...
==> tot ce e provizoriu tinde sa devina definitiv :uimit:
:hi: :hi:
28.12.2012
40.9KB
Riserul focarului ( zona pe unde sunt evacuate gazele de ardere din focar) nu m-am obosit sa-l izolez ci l-am facut din samota asezata pe uscat. Asta nu afecteaza functionarea focarului si dupa ce se incalzeste un pic focarul, in timpul arderii cu flacara, nu se mai vede fum la cos.
01.05.2015
41.8KB
Pe lateral am pus doua termometre, unul sus si altul mai jos, pentru a monitoriza temperatura mai bine.
Aici este recipientul pregatit pentru prima plamadire.
12.05.2014
23KB
Binenteles ca am uitat sa fac un suport pentru papagal, asa ca am adoptat metoda lui Samogon.
10.03.2012
29.7KB
Multumesc de aprecieri ... !!!
Deocamdata sunt in teste !!! cu instalatia ...
Sunt curios daca amestecatorul meu o sa reziste o distilare completa... eu cred ca da... pe parcursul plamadirii nu s-a incalzit prea tare motorul... chiar daca face galagie capul ala de flex.... i
In plamada aia aveam, in tipul amestecarii, 23 kg. cereale uscate, dupa incoltire aveau 36 kg ( deci 13 litri apa) si 40 litri apa pusa pe langa malt, deci in cazan aveam 53 litri...
La prima racire pentru a adauga glucoamilaza am mai pus 10 litri apa, la final aveam 23 kg. cereale si 63 litri apa... La aprox 40 grade am masurat 220 gr zahar in litru ( densimetru 3 scale browland)...
Azi, dupa o zi si ceva de fermentatie aveam vreo 20gr. in litru :hi: ( am poza si l-am sunat si pe samagon sa ma indrume in citire, ca eu nu credeam... i-am citit si densitatea ) si inca mai fermenteaza :nod: , ceva mai slabut, dar inca nu s-au lasat toate granele la fund.... :hi:
Scuzati focalizarea, dar acolo arata gr de zahar in litru.... :hi:
24.05.2014
56.4KB
Panoul de control
11.10.2015
37.9KB
Revin dupa o pauza cam mare, deh evenimente capitale nunta, botez, samd :)
Alta bijuterie, tot din Serbia, la 10 l si 180 euro.
O aduc pt. ”demonstratii” live la Indagra, 28.10 - 01.11.2014.
Va astept la degustari ! ;)
05.10.2014
53.4KB
RACITOR
02.03.2012
38KB
Iată o idee de strecurare a mustului înainte de fierbere, fermentare sau înainte de distilare. Sita de nailon se foloseşte şi la strecurătoarele de ceai sau filtrele de cafea. Mă refer la aceea foarte deasă şi rezistentă.
Găsiţi pânza la magazine de perdele şi draperii. Eu am luat de 3 metri pe 1 metru şi am mers cu ea la croitorie unde mi-a cusut-o pe margini îndoită în două astfel încât să iasă ca un sac. La fundul sacului se face un nod ca fundul să fie rotund iar mustul să se scurgă în centru.
Sacul se pune pe marginea oalei, se varsă conţinutul înauntru, se leagă sacul strâns la gură şi se atârnă cumva deasupra oalei să se scurgă. Ultima dată v-am arătat şi presa de mere:
Poza este de anul trecut când am făcut bere după tehnica BIAB (Brew In A Bag).
21.03.2012
46.1KB
Iata si rodul muncii.
E foarte bine ca sfarama interiorul bobului dar coaja ramane intreaga.
23.11.2013
60.7KB
După 2 zile eu zic că arată destul de bine.
02.02.2016
47.7KB
... inca nu stiu cum voi face :uimit:
... dar e clar ca prima distilare va vi pe teava scurta S
... si la lamurire probabil pe teava lunga L ;)
... sau pe teava S+L ;) :razz:
oricum decizia depinde de ce iese la prima tura ...
... si in plus m-ai pus pe ginduri cu ... taiatul cozilor la 60% :uimit: :rolleyes: ==> distilarea pe teava S+L
... apropoo banuiesc ca te-ai bazat pe NAS in primul rind ??? :rolleyes:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
despre randamente la conversia maltz=>zahar==>alcool ...uite un tabel de pe o carte de pe net ...se pare ca schimbind soil boabelor randamentul a crescut din anii 50 pina acum cu 20%
16.02.2013
28KB
Un storcator de .......boasca..... homemade by myself
31.10.2012
34.9KB
...si cel pentru SPP-urile triunghiulare
03.04.2021
31KB
fiecare cazan pus la pauza de zaharificare l-am invelit cu o patura ,astfel incat dupa 2-3 ore de pauza temperatura nu a scazut decat 2 -3 grade . am uitat sa spun ca am facut adaosul de malt pentru betaamilaza la 64 de grade . dupa adaugare si incorporare temperatura decoctului scade pana la 58 grade , asa ca am urcat cazanele iar pe soba si le-am incalzit pana la 64 grade . am facut si adaosuri la 68 grade C ,iar dupa incorporare a scazut pana la 63-64 grade asta pret de 5 min de invartit in cazan . la urma dupa ce au finalizat zaharificarea am constatat ca nu sunt diferente de densitate a zaharului , dar totusi il intreb pe "samogon" daca e ok sa faci treaba asta.
in ritmul acesta pe la ora 16 00 am treminat cu fierberea si zaharificarea la aproape toate cazanele . le-am lasat afara la racit pana sera pe la 22 00 apoi le-am rasturnat pe toate intr-o cada de baie pentru fermentare . temperatura decoctului era de 28 grade C . am mai adaugat o parte de malt pentru glucoamilaza si l-am lasat sa se odihneasca pana dimineata cand trebuia sa adaug drojdia . la o proba de densitate facuta cu mustimetrul avea 17 % zahar . la cazanul care l-am facut de sarbatori am reusit 20% .
18.02.2014
19.4KB
Toti pestii pot fi preparati astfel, oricat de mari ar fi. Cei foarte mari se transeaza rondele de doua degete grosime si se aseaza in tava intercalati precum in desenul de mai jos.
13.03.2012
24.8KB
12.06.2016
33.8KB
am uitat o poza , culoarea este ca de ceai acum ! vreau s-o fac un pic mai inchisa .
18.03.2014
28.6KB
si sa aiba ce păzi .....
23.02.2014
50.4KB
Am facut rapid o schita foarte sumara, dar destul de completa cu dispozitivul pe care vreau sa-l construiesc.
Cei 4 l de apa se vor improspata permanent.
P.S. Nu radeti de schita! am facut-o pe fuga.
P.P.S. Imi cer scuze! Ar fi trebuit sa incep topicul cu schita asta.
25.02.2015
17.2KB
Cred ca aceasta animatie face mai usoara intelegerea functionarii instalatiei
... TOTUSI UNDE E POMPA DE VID ?
In desenul pe care l-ai pus ... eu nu vad pompa de vid ???
merci de clarificari !
:uimit:
in desen nu este pompa de vid am sa desenez eu.
Dupa cum vedeti nu se poate degusta fiind un sistem inchis
01.03.2012
42.4KB
Începem recoltatul. Distilatul este bineînțeles tot de caise.
09.07.2019
26.1KB
...sau o tequila cu sare si lamaie n-ar merge?
23.02.2012
24.8KB
Au gresit dimensiunile, este cu 15 mm mai inalt.
Noroc ca am capacul bombat si nu conteaza. :)
11.04.2012
31.7KB
...
17.02.2012
28.8KB
Salut
Si pe mine ma preocupa problema unei pompe pentru borhot.
Am exclus posibilitatea unei pompe pentru fecaloide cu tocator, pentru ca nu rezista la temperaturi inalte.
Analizez de ceva timp posibilitatea adaptarii unui snec (manual sau cu motor+reductor) cu care sa-l incarc in butoaie pentru carat.
langa cazan am un teren de 2500 m.p. unde vars borhotul, il duc cu galeata sau cu roaba. dar la mine este vorba de cantitate mare si vreau sa mai scutesc din munca cu aceasta pompa. mi-a trimis cineva o poza cu o pompa dar este manuala si nu stiu cat ar fi de eficienta.
03.12.2012
12.6KB
Aici este cu capacul din fata pus.
11.02.2013
24.2KB
Producem instalatii alcool(rafinare si distilare) diverse capacitati de la 200L la 12000L.
13.03.2013
7.6KB
Configuratia pentru a doua distilare:
16.10.2014
13.1KB
temperatura uleiului la sfârşitul distilării...
31.01.2012
53.7KB
Pofta mare!
30.12.2021
26.5KB
Cilindrul are în jur de 100 ml, ceea ce e foarte bine. Eu am alcoolmetre din acelea ruseşti, mici, dar cred că o să trec la ceva mai bun.
06.03.2012
35.1KB
in timp ce curgea rachiu pe teava am mai facut doua butoaie de taitei de 60 l .le-am pregatit le-am dus in camera de fermentare am bagat cate 10 l apa fierbinte pe ele si cand s-a omogenizat temperatura la 20 grade am adugat faimaosele enzime pectolitice primite de la browland .am facut o doza medie din ce recomanda ei adica 6 ml la 10 kg fructe . pur si simplu am tras cu seringa din flacon,cantitatea necesara si le-am pus in butoi le-am amestecat putin cat s-a putut ,nu prea poti amesteca in butoi taiteii de sfecla .
dupa ce am terminat treaba ,(m-au prins colindatorii cu cazanul ,dar asa e fain) ,l-am asteptat pe mos craciun si apoi am stat la masa de craciun cu toata familia . iar laude ,ca-i vinul bun si tuica buna si toate alea .
na ,am "dubghit-o" iar oleaca . am mancat cam mult (eu seara evit sa mananc, am vazut ca , cam scartie scara cand urc sau cobor ) si nu m-am simtit prea bine asa ca m-am bagat la somn si am adormit dus .
m-am trezit pe la 02-00 noaptea cu o durere de cap de innebuneam ! tot capul infundat si nasul si tot . apoi cand mi-am suflat nasul asa fortat am vazut minunea: puroi ,urat ,asta era durerea am facut o sinuzita .astea sunt vesti bune pentru mine ,inseamna ca tuica ii buna si vinul tot si nu ma doare capul de la ele . sinuzita o dregem noi ! :nod:
am luat calmante de durere si am mai adormit .
de dimineta abia am asteptat sa ma trezesc sa vad cum au lucrat enzimele si sa pun la treaba noul meu vinometru .am primit un vinometru cu palnie ca sa masor alcoolul din musturi care mai au zahar rezidual
.
dezamagire totala ,in butoaie enzimele nu au facut nimic ,pe unde au cazut am gasit catva taitei inmuiati dar atat . oare cum trebuie adugate ce trebuie facut ,ce am gresit ? iar pe net ,am gasit niste pdf-uri in engleza ,in franceza dar nimic ,doar doza ,la ce sunt bune ,insa nu spune daca se diluiaza cu apa sau altfel cand le pui .
va spun sincer ,am facut din nou doza maxima de acesta data si am diluat-o in 5 l apa si am adaugat di nou in butoaie . na , experimentam !
25.12.2013
45KB
COLOANA DE DISTILARE CU REGLAJ DIRECT CU ROBINET
02.03.2012
35.1KB
CM nu presupune reglarea refluxului doar din condensatorul (deflegmatoru) din capul coloanei? Si se regleazare refluxul astfel incat sa treaca de deflegmator doar vaporii de alcool? Eu asa vreau sa o fac, poate m-am exprimat gresit mai sus.
26.04.2015
14.6KB
Scuze nu m-am exprimat corect,
O pompa de vid folosita la instalatiile de frig