Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Jamieknv
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 37 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Whisky din malai :) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ieri, in timp ce postam jurnalul de malt whisky, am pus de mamaliga.   =D   
Am cumparat 3 kg de malai din Obor. Malai taranesc nu din acela grisat de care gasesti in magazin.

whisky din malai ieri, timp postam jurnalul malt whisky, pus   cumparat malai din obor. malai

31.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus la fiert 10 L de apa si cand a ajuns la 60°C am inceput sa adaug malaiul. La inceput a fost usor, pe masura ce malaiul fierbe este din ce in ce mai greu sa amesteci. Dupa ce am terminat de pus malaiul temperatura era de 65°C. In tot timpul acesta focul de la aragaz era dat la minim. Am lasat sa fiarba, mestecand continuu pana a ajuns la temperatura de 75°C.

whisky din malai pus fiert apa cand ajuns 60°c inceput adaug malaiul. inceput fost usor, masura

25.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am adaugat 200 g de malt WEYERMANN PILSNER si am oprit focul.

whisky din malai adaugat 200 malt weyermann pilsner oprit focul.

23KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dupa 30 minute am inceput sa mestec rapid si temperatura a ajuns la 65°C. Am pus 600 g de malt, am amestecat si am pus plamada la zaharificat
invelita in plapuma.
E tot poza de la malt whisky. Nu am mai facut alta. 

whisky din malai dupa minute inceput mestec rapid ajuns 65°c. pus 600 malt, amestecat pus plamada

17.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
"Mamaliga" a tinut temperatura mai bine decat plamada de malt, dupa doua ore temperatura scazuse cu doar 4°C.
Asa arata inainte de a o pune la racit.

whisky din malai tinut mai bine decat plamada malt, dupa doua ore scazuse doar 4°c. asa arata

27.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus la racit. De data asta a mers mai rapid racirea. Am pus de alaltaieri la congelator o oala mica de inox plina pe trei sferturi cu apa care a inghetat complet. Oala cu plamada am pus-o in cada plina cu apa rece si oala mica cu gheata am bagat-o in plamada. Racirea de la 60°C la 25°C a durat doar 30 min.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am filtrat printr-un servetel 250 ml de must si am facut masuratorile.
Mustul are o densitate de 1074

whisky din malai filtrat printr-un servetel 250 must facut are densitate 1074

24.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Zahar 195 gr/L

whisky din malai zahar 195 gr/l

21.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Potentialul de alcool este de 10 grade.
..."dacă va fermenta până la sec", cum ar spune Samogon. 

whisky din malai alcool este fermenta până sec", cum spune

23.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Intr-un borcan am pus 300 ml de apa la 30°C in care am amestecat 4g de extract de celule de drojdie (Cellvit) si 100g de malt. Tot aici am pus si cei 250 ml de must. Am pus capacul si am agitat foarte bine inainte de a adauga drojdia Blanc.

whisky din malai intr-un borcan pus 300 apa 30°c care amestecat extract celule drojdie (cellvit)

32.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am lasat 15 min pana cand spuma aproape ca dadea pe dinafara si apoi am varsat borcanul in bidonul in care pusesem plamada. Inainte de asta am aerat bine plamada si am amestecat si restul de 100 g de malt.

whisky din malai lasat min pana cand spuma aproape dadea dinafara apoi varsat borcanul bidonul care

25.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Peste noapte nu stiu ce s-a intamplat pentru ca am dormit dus.   
Dimineata deja fierbea incetisor. 

whisky din malai peste noapte stiu s-a intamplat pentru dormit dus.  deja fierbea

39.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Acum fermenteaza energic   

whisky din malai acum  

30.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Parca simt deja in nari mirosul ''vaporilor de porumb''

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
  Abia astept distilarea   

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ai învăţat lecţiile văd

Eu prefer să las unpic malţul la umflat în apă călduţă înainte să-l adaug, dacă este malţ uscat.
O să încerc şi eu să fac cu mălai de la ţărani. Cât mai e kilu, 2 lei?

De ce nu ai fiert mălaiul la 100 de grade? Cu cât obţii gelatinizare mai bună cu atât şi conversia amidonului în zahăr e mai bună. Cu cât zaharificarea mai bună cu atât randamentul final de alcool e mai mare.

Eu am altă tehnică: Frământ mălaiul înainte cu apă caldă (10 kg cu 10 litri), apoi 20 de litri îi duc la fierbere. Când clocoteşte vărs apa fierbinte peste mălaiul umed şi continui să amestec pe foc până când se îngroaşă mămăliga foarte bine. Nu rezultă nicio cocoloaşă.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
3 lei am dat pe kil. Am ales un malai care sa nu aibe mirosul ala de incins sau de vechi. Cred ca a fost macinat de curand.
Mi-a fost frica sa nu se lipeasca si sa se afume. Data viitoare voi fierbe la 100°C.
...daca reusesc sa mestec atat de mult. 
  Eu nu sunt atat de uscat ca tine... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dar de drojdia Blanc nu zici nimic? 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
O să-ţi iasă cam 3 sticle de bourbon 

Să vedem ce o să iasă şi cu blanc. Aş fi preferat o drojdie de bere obişnuită, am mai spus, dar nu de panificaţie.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am comandat cateva drojdii de bere. Urmatoarea plamada o voi face cu drojdie de bere. 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pericolul porumbului e că poate fi contaminat cu aflatoxină, o micotoxină foarte cancerigenă. Cum condiţiile de depozitare sunt precare, se dezvoltă fel de fel de mucegaiuri.

Nu se lipeşte dacă amesteci constant. Şi eu m-am chinuit cu paletă până s-a rupt dar aş încerca cu un tel lung, sper să nu se rupă şi ăla. Şi cu truda nu te speria, tot ce nu ne omoară ne face mai puternici.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu am un linguroi imens. Este destul de tare, nu da semne de slabiciune.
Asta nu pot spune despre mine. Dupa 30 min de invartit abia am mai ridicat oala de pe foc.   
Cred ca trebuie sa mai fac ceva miscare...
Cu halbere si sticlism nu iese bourbon-ul bun...   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Contaminarea aia se face inainte sau dupa plamadire?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Contaminarea apare în timpul depozitării improprii în condiţii de umezeală. Dacă nu mănânci porumb mucegăit nu este niciun pericol. Eu am luat anul trecut porumb de la o babă din Obor şi m-am lecuit. Era frumos deasupra dar mâncat de mucegai în josul sacului.
Dacă ai fost atent la filmuleţele puse de Iunicu despre "The History Of Whiskey", la bourbonul american arată cum determină pe un aparat special procentul de umezeală din boabele de porumb şi dacă au sau nu aflatoxină.

Cred că mai bine ar merge cu o spatulă uriaşă că mătură mai bine de pe fund şi suficient de lungă încât să poţi să o apuci cu două mâini (una mai sus, una mai jos) şi ai pârghia mai bună, e mai uşor.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

SineNomine a scris:

  Eu nu sunt atat de uscat ca tine... 


HA-HA-HA-HAAAAAA. Vezi mai samogoane ca am dreptate?
Uscatule!


Una peste alta terminati cu vrajelile astea ipohondristice.
Aflatoxinele se curata cu  clorofila si clorofilina asadar mancati oameni buni verdeata


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu sunt nici vrăjeli nici ipohondisme. Aflatoxina e puternic carcinogenă.
Sau vrei să spui că e ok să mănânci porumb mucegăit?

Hai să nu mai poluăm jurnalul, fă un topic separat despre tot ce vrei să spui despre mine sau despre tine, deşi nu cred că interesează pe cineva.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dimineata la 7 fermenta la fel ca aseara. Cred ca va intra la distilat inainte de malt whisky... 

whisky din malai dimineata fermenta fel aseara. cred intra distilat inainte malt

34.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Recipientul de câţi litri este? E polipropilenă? Am căutat şi eu ceva la 200 de litri, PP sau HDPE dar unde am umblat n-am găsit.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mie mi se pare ca e polietilena. Cica polipropilena nu este alba.
Dar nu bag mana in foc. L-am luat din Obor, are 30 litri.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E acceptabil şi ăla, să nu fie PVC. Eu am un recipient din polipropilenă alimentară care e alb ca laptele dar din păcate n-am mai găsit. O găleată de 35 de litri era 15 lei de la magazinul de apicole din Obor. De mai multe ori am întrebat şi mi-au zis că nu se mai fabrică, păcat. Alea de pe Brouwland tot PP şi HDPE sunt dar mi se par scumpe.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Fermenteaza de zici ca umbla cineva pe la fundul butoiului. Mai mare dragul sa te uiti inauntru. 

whisky din malai zici umbla cineva fundul butoiului. mai mare dragul uiti

35.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cred ca se apropie de final. Nu se mai vede nicio bula. Liniste totala. Cred ca maine bag la distilat. 

whisky din malai cred apropie final. mai vede nicio bula. liniste totala. cred maine bag

31.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Verifică densitatea !

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Are densitatea 1.004

whisky din malai are densitatea 1.004

24.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Zahar 10 g/L

whisky din malai zahar g/l

23.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ar trebui sa aibe 9% alcool.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Vad ca a inceput din nou sa faca bule. 
Am umblat destul de usor cand am luat mostra pentru masurat.
Oare dormeau drojdiile si eu le-am trezit? 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Aici vroiam să ajung. Procentul de alcool îl poţi calcula după mai multe formule, cea mai simplă este asta:

(DI - DF) x 131 = % alcool

(1.074 - 1.004) x 131 = 9.17 => 9,17% vol. alcool ai în fermentat.

Ţi-a fermentat foarte bine cu 1% zaharuri reziduale. Sunt curios să văd şi cealalţa producţie cu champ. Tare am bănuiala că champ nu fermentează atât de "dry".


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

SineNomine a scris:

Vad ca a inceput din nou sa faca bule. 
Am umblat destul de usor cand am luat mostra pentru masurat.
Oare dormeau drojdiile si eu le-am trezit? 


Aşa se întâmplă când agiţi. Defapt iese bioxidul de carbon care este dizolvat (ca atunci când agiţi apa minerala). Pe de alta parte, repunerea în suspensie a drojdiilor şi o uşoară oxigenare reînviorează drojdiile şi ajută la fermentarea ultimelor zaharuri.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aha.
Adica ar fi bine sa mestec putin in plamada?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, unpic de agitaţie este recomandată spre sfârşit şi când ai o fermentaţie leneşă. Asta ajută şi la eliminarea unor compuşi sulfuroşi produşi în timpul fermentaţiei.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus de aseara la scurs plamada si astazi am gasit-o aproape uscata in "sădila".

whisky din malai pus aseara scurs plamada astazi gasit-o aproape uscata

31.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am inceput distilarea. Miroase foarte frumos.
Fruntea nici nu imi vine sa o arunc. Este foarte aromata, nu miroase deloc urat.
Plamada strecurata mirosea a socata. Am gustat-o si avea un gust de vin foarte sec.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Am pus de aseara la scurs plamada si astazi am gasit-o aproape uscata in "sădila".


asa cum am zis ... scurge plamada so apoi laso cu apa ( fierbinte ca sa extraga mai bine) 1-2-3 zile si alcoolul din drojdii va trece in apa ...

... apoi o mai scurgi inca o data ... si pierderea ==> zero



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

SineNomine a scris:

Am inceput distilarea. Miroase foarte frumos.
Fruntea nici nu imi vine sa o arunc. Este foarte aromata, nu miroase deloc urat.
Plamada strecurata mirosea a socata. Am gustat-o si avea un gust de vin foarte sec.


Probabil ai separat prea mult din frunte. În cazul frunţii, mai mult nu înseamnă mai bine.
50 de ml din 20 litri de plămadă este suficient ca fore-shot. Tu probabil ai aruncat şi "capetele" care sunt foarte aromate.
Primele picături au gust pregnant de acetonă şi lipici.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu am aruncat nimic. Doar am pus deoparte.
Am avut fix 10 litri de plamada si am separat primii 25 ml. De astia 25 ml vorbeam.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am stat langa oala de la prima picatura. Nu a mirosit deloc urat. La alte plamezi primii ml erau oribili. La asta, nu. Este ciudat. Sa nu contina metanol? Intreb si eu, nu radeti de mine. 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Daca miroase frumos atunci o sa speli cu placere geamurile casei cu fruntea aia.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:

Daca miroase frumos atunci o sa speli cu placere geamurile casei cu fruntea aia.


Mai imi trebuie inca 50 distilari ca sa acopar macar geamurile de la sufragerie...   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Am stat langa oala de la prima picatura. Nu a mirosit deloc urat. La alte plamezi primii ml erau oribili. La asta, nu. Este ciudat. Sa nu contina metanol? Intreb si eu, nu radeti de mine. 


PT 25ml ... NU ITI BATE CAPUL ...
SEPARA SI O SA DORMI LINISTIT ... dupa ce ai baut rezultatul 

probabil ca ... fruntea ... a fost mult mai putina ... doar 10mL de ex ...

urme de metanol sunt sigur ... oricum antidotul pt metanol e ... etanolul 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu imi pare rau pentru cantitate. La arome ma gandesc eu.
E prima data cand mi se intampla si cautam o explicatie.
De azi inainte separ fruntea din 10 in 10 ml.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

SineNomine a scris:

Am stat langa oala de la prima picatura. Nu a mirosit deloc urat. La alte plamezi primii ml erau oribili. La asta, nu. Este ciudat. Sa nu contina metanol? Intreb si eu, nu radeti de mine. 



Cerealele nu prea dau metanol că n-au din ce. Alcoolul metilic se formează din descompunerea enzimatică a pectinei, pectină care este conţinută în fructe. Oricum, metanolul este considerat ca având miros plăcut şi gust puţin dulce. Mirosul naşpa al fracţiunii de început poate să se datoreze altor substanţe.

Asta îmi aduce aminte de povestirile lui Strava... aveau vecinii lui reclamaţii de la clienţi dacă separau fruntea. Cazangii păstrau fruntea că poate se întoarce clientul cu ţuica că nu-i bună. Îi punea fruntea în ţuică şi clientul era mulţumit.

În cazul nostru vorbim evident de nişte cantităţi minuscule, 25ml. Când o să ai cazan de 300 de litri şi o să aduni 2 litri de frunte din 200kg prune atunci poţi să-ţi pui probleme.
Mai mult metanol bagi în tine bând o sticlă de vin roşu sau culmea, o sticlă de suc proaspăt de portocale. Metanolul se formează în fructele macerate, independent de activitatea fermentativă a drojdiilor.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Eu am o oala de 16 si de obicei distil 12-147L …
Ca sa fiu sigur separ 25-30mL la prima trecere si colectez cam 30-35% din volumul initial  …
… si apoi cind fac distilarea a 2-a adun 2-3 distilari primare  … si mai separ inca 30-50mL
ASA CUM AM MAI SPUS  flosesc formula 5+15+(55---60)+15 (frunte-cap-inima-coada ) procente in volum de alcool 100% din volumul pus la lamurit ... pt asta am o foaie de calcul in excel (déjŕ am pus o poza )…
Capetele + Cozile le colectez in mai multe parti egale -3 de obicei … pe care le degust si le analizez dupa 2-3-5 zile … si ce e bun amestec peste inima dupa ce fac ...  un test de amestec … ca sa nu am surpriza ca se tulbura … .
Xxxxxxxxxxxxxxxxx
Fructele mai au si cera (parca purina se cheama)  … si mai sunt si uleiurile volatile …
Cred ca si astea pot sa … tulbure un distilat daca scazi concentratia de alcool … stiu ca sunt rachie care se tulbura daca le diluezi … ASTA IAR POATE SPUNE CE SI CIT S-A SEPARAT , NU ?

 

P.S.
POATE CA ASTA INTRA LA ... FRACTII 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Gata.
1,2 L de whisky foarte frumos mirositor.
Abia astept sa repet reteta sa vad daca iese la fel...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
am o intrebare pt samogon ca el e sef la cereale :

germeni de griu = sprout

am gasit de cumparat o faina facuta din germeni de griu ... crezi ca poate sa inlocuiasca maltul ?
... sau se poate folosii la brasaj ?

    Petits flocons issus du broyage du germe de grains de blé. La partie vivante de la graine de blé est le germe de blé, elle contient tous les constituants inhérents ŕ la croissance de la future plante, ou épi de blé. Une fois replanté, il produit un autre grain de blé, d'oů son nom de: germe de blé.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

cautind drojdii ... am gasit asta , ca explicatie pt calitatea distilatului ...
(e in engleza ... ... dar asa e mai clar de unde vine ...)


Whiskey Yeast for Home Distillation
Superb whiskey can only be made with real whiskey yeast
Ready to make some excellent whiskey? Fermentation of the mash is the first and most important step. If the wrong yeast is used, nothing can be done about this later.
PITFALLS IN WHISKEY MASH FERMENTATION
1.    Using bakers yeast.
2.    Fermenting stronger than 8.5% (because you didn't use real whiskey yeast).
3.    Adding yeast nutrients.

The purpose of bakers yeast is to produce carbon dioxide in bread. It cannot produce good whiskey taste in the mash. Furthermore, bakers yeast produces many unwanted substances one absolutely does not want in the whiskey.
If one ferments over 8.5% alcohol, using something other than a real whiskey yeast, the mash produces far too large an amount of fusel and byproducts. It ruins the quality of the whiskey.
Whiskey mash needs only 0.1 - 0.2 gram nutrients per liter, and they are already in the mash. Adding more nutrients will force the yeast to produce many unwanted volatiles.
REAL WHISKEY YEAST, CHARGED WITH AG
We offer you a real whiskey yeast, used in some of the finest distilleries in the world. We supply both the hobby market and the brewing industry. You get only the best from us. Our company, Brewhaus (America) Inc., is founded on the vision of always supplying the best. There will be whiskey distilleries anonymously ordering this yeast just to compare it with their own. We simply must deliver what we claim.
Ian Smiley, author of the book Making Pure Corn Whiskey, tested the yeast and says it's the best whiskey yeast he ever tried, and that it adds great value to the taste. He is also the father of the following innovation:
AG is added to the yeast. In distilleries, Amyloglucosidase (AG) is added to convert the non-fermentable sugars in the mash to the fermentable sugars. This is best done during fermentation. It's not so easy during the mashing as AG shall be used in max 40C (104F) and will be destroyed in warmer mash. To duplicate the fermentation of a distillery, AG must be added. It is mixed with the yeast. It also increases the alcohol yield so the yeast pays for itself.
With our whiskey yeast you can ferment over 8.5% without lowering the quality of the whiskey.



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Să nu uităm SCOPUL pentru care a fost produsă. Făina de germeni e de mâncat, malţul este pentru brasaj. Sunt şanse mici ca prin coincidenţă, făina de germeni de mâncat să fie bună şi la brasaj. Ai văzut că la malţ, stadiul de încolţire este foarte important. Pe de altă parte, malţul este păstrat nemăcinat, aşa are valabilitate mai mare. La făina aia de germeni nu interesează pe nimeni dacă are sau nu putere diastatică.
Totuşi, ce te reţine să cumperi malţ? e 5 lei kilu. Asta în situaţia în care nu ai chef să pui la încolţit prin casă.

Mi-a plăcut articolul, scurt şi la obiect. La peste 8,5% alcool drojdia dă naştere la produşi secundari. E bine de reţinut! deci decoct mai fluid. Avem odată 3 litri apă pentru fiecare 1 kg grâne la plămădire, apoi încă 1-2 litri apă pentru fiecare 1 kg grâne la clătire. Vin 4-5 părţi apă la o parte grâne. Asta înseamnă cam 100-140g zaharuri pe litru de must care dau cam 6-8% alcool. Deci ne încadrăm. Numai că avem nevoie de recipienţi de fermentaţie mai mari.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

SineNomine a scris:

Gata.
1,2 L de whisky foarte frumos mirositor.
Abia astept sa repet reteta sa vad daca iese la fel...


Poate treci şi la o scară mai mare 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Să nu uităm SCOPUL pentru care a fost produsă. Făina de germeni e de mâncat, malţul este pentru brasaj. Sunt şanse mici ca prin coincidenţă, făina de germeni de mâncat să fie bună şi la brasaj. Ai văzut că la malţ, stadiul de încolţire este foarte important. Pe de altă parte, malţul este păstrat nemăcinat, aşa are valabilitate mai mare. La făina aia de germeni nu interesează pe nimeni dacă are sau nu putere diastatică.
Totuşi, ce te reţine să cumperi malţ? e 5 lei kilu. Asta în situaţia în care nu ai chef să pui la încolţit prin casă.

Mi-a plăcut articolul, scurt şi la obiect. La peste 8,5% alcool drojdia dă naştere la produşi secundari. E bine de reţinut! deci decoct mai fluid. Avem odată 3 litri apă pentru fiecare 1 kg grâne la plămădire, apoi încă 1-2 litri apă pentru fiecare 1 kg grâne la clătire. Vin 4-5 părţi apă la o parte grâne. Asta înseamnă cam 100-140g zaharuri pe litru de must care dau cam 6-8% alcool. Deci ne încadrăm. Numai că avem nevoie de recipienţi de fermentaţie mai mari.


speram si eu ... sa merga o intimplare ... dar probabil ca nu merge ...
... oricum ... parca miroase a rinced ... cica e buna de pus pe salate faina asta   ... o sa fac un test la mamaliga ... ideea era si pt aroma -pare prajita

o sa caut MALT pe aici ... sau grine pt. ca e simpla metoda ta de produs malt  =D 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dacă e prăjită, în mod sigur nu urmează procedeele ca la malţ. Malţul în timpul uscării nu trebuie să depăşească 40*C pentru ca se denaturează enzimele. Odată cu scăderea umidităţii boabelor sub 5% enzimele devin stabile şi malţul poate fi prăjit la temperaturi mai înalte, până la 200*C pentru unele sortimente de malţ destinate berilor negre.
Eu zic că nu are rost să mai discutăm de făina aia de germeni. În ce oraş stai? N-ai nicio fabrică de bere pe acolo? Sau ia de la ţărani un kil de orz, secară sau grâu şi îl pui la încolţit acasă. 1 kg de cereale încolţite îţi ajunge pentru zaharificarea a 10 kg cereale neîncolţite.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Dacă e prăjită, în mod sigur nu urmează procedeele ca la malţ. Malţul în timpul uscării nu trebuie să depăşească 40*C pentru ca se denaturează enzimele. Odată cu scăderea umidităţii boabelor sub 5% enzimele devin stabile şi malţul poate fi prăjit la temperaturi mai înalte, până la 200*C pentru unele sortimente de malţ destinate berilor negre.
Eu zic că nu are rost să mai discutăm de făina aia de germeni. În ce oraş stai? N-ai nicio fabrică de bere pe acolo? Sau ia de la ţărani un kil de orz, secară sau grâu şi îl pui la încolţit acasă. 1 kg de cereale încolţite îţi ajunge pentru zaharificarea a 10 kg cereale neîncolţite.



Ai dreptate , o sa cumpar MALT sau griu de la un magazin naturist 

avem deja 2 solutii care merg bine ... cu malt facut sau cu malt cumparat     nu mai imi sparg capul ca oricum nu e mare diferenta la pret ...

subiect inchis-faina de germeni


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Grâul de la magazin naturist e vândut la preţ de 50 de ori mai mare (nu exagerez), decât preţul iniţial al grâului.
Eu cred că dacă o să cauţi unpic poţi găsi şi grâu la un preţ mult mai decent, cu 1-2 lei pe kg şi nu 10 lei punga de 500g.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:


SineNomine a scris:

Gata.
1,2 L de whisky foarte frumos mirositor.
Abia astept sa repet reteta sa vad daca iese la fel...


Poate treci şi la o scară mai mare 


Desi imi doresc, deocamdata nu e cazul. La timpul liber pe care il am, oala asta este ideala.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dupa 24 de ore de stat cu aschii de stejar arse mediu.

whisky din malai dupa ore stat aschii stejar arse mediu.

21.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am uitat sa spun ca este diluat la 42°.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Degetar 

Am şi eu un pahar Erlenmeyer de 2000ml, tot de la Brouwland, dar e gradat greşit.

Cred că e mai bine dacă maturezi whisky-ul pe aşchii la tărie 63-65%. La peste 70 extrage prea mulţi tanini. Dar dacă e prea slabă nu ştiu ce se întâmplă. Poate ştie Caberlot că el e pasionat cu aşchiile. O temperatură mai ridicată şi câte o agitare din când in când cred că l-ar ajuta să se matureze mai repede.

Oricum, chiar şi cu cantităţile experimentale, este de lăudat tot ce ai făcut. Eşti dovada clară că jurnalele ce le-am ţinut n-au fost degeaba 
La mine a durat mult mai mult până am trecut la cereale (vreo 2 ani). Nu mai zic că primele experienţe au fost aproape de eşec. La tine însă a mers totul brici.
Ceea ce ai făcut tu acolo poate fi aplicat la orice scară.
Cred că de acum oricine poate face alcool din cereale urmând sfaturile de aici.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc. Am avut profesor bun.   

Paharul are doar 150 ml, am pus doar pentru proba. Voi pune un pahar si cu whisky de 63-65°.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu este nici o diferenta la imbogatirea cu taninuri functie de alcoolemie. Taninurile sunt solubile atat in apa cat si in alcool.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt tanini şi tanini, unii sunt solubili în apă, alţii în alcool. Concentraţia mai mare de alcool tinde să extragă mai mulţi tanini, în general. Ăsta e şi motivul pentru care vinul se încarcă cu tanini odată cu creşterea conţinutului de alcool. Taninii din pieliţe sunt solubili în apă iar cei din seminţe, în alcool.

Nu degeaba în marile distilerii whisky-ul este adus la tăria de butoi 60-65%.
Dacă ai dovezi că taninii stejarului sunt solubili în apă şi alcool în egală măsură şi că nu contează tăria distilatului la maturare, arată-le.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Taninurile
Solubilitate
Sunt solubile în apă (cu care formează soluții coloidale din care în prezența electroliților salefiază )  alcool, acetona, glicerol, și insolubile în eter, benzen, cloroform.


Personal cred ca inobilarea la alcoolemie ridicata economiseste spatiu de depozitare!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Taninurile
Solubilitate
Sunt solubile în apă (cu care formează soluții coloidale din care în prezența electroliților salefiază )  alcool, acetona, glicerol, și insolubile în eter, benzen, cloroform.


Personal cred ca inobilarea la alcoolemie ridicata economiseste spatiu de depozitare!


ASA SE FACE ... INDUSTRIAL ... SE PUNE in butoi la 60-65 ... se mai pierde partea ingerilor 1-2-sau chiar 3 % pe an ... daca e cald, la rom in cuba de ex.
... asa ca dupa 10-15 ani ajunge la 45-50 de grade ... baubil 

cred ca ... azi ... la cisterna-cu-scindurle e vorba de economie de spatiu in primul rind    si apoi de ... obicei sau de calitate 

ORICUM IN TEHNOLOGIA INDUSTRIALA  de producere a coniacului ... pe care am postato ... se vorbeste de ape grele f. extractive ... care se folosesc la ajustarea produsului finit ... deci daca sunt 2 clase de tanini ... ei au grija sa-i extraga pe amindoi ... si cu apa si cu alcool !

o sa fac si experienta asta ... zilele astea ... sa vedem ce iese ... o proba la 20% si una la 60% pe care o sa o diluez dupa experienta ...
dar la volum egal de aschii la start ... la final o sa fie 1/3 in cel de 60 %




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 21
tin sa va spun ca urmaresc de mai mult timp acest forum. am incercat aceasta reteta cu urmatoarele cantitati: 14 kg malai si 5 kg garau incoltit. mi-a iesit dupa ce am completat cu apa aprox 90 litri plamada. a stat la fermentat aprox 3 saptamani. am distilat si mi-a iesit 20 l , eu ii spun tuica din porumb la 30 grade.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cum e ţuica de porumb la gust?
Eu aş mai fierbe-o odată, aş lăsa-o la 60% şi aş ţine-o vreo 2 ani pe aşchii de stejar prajite. Aşchiile alea îi dă toata vraja.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 21

Samogon a scris:

Cum e ţuica de porumb la gust?
Eu aş mai fierbe-o odată, aş lăsa-o la 60% şi aş ţine-o vreo 2 ani pe aşchii de stejar prajite. Aşchiile alea îi dă toata vraja.


naspa.
nu le am cu bautul , doar cu facutul      


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Logic! Altfel ai fi fost in beci, nu in fata calculatorului.
Glumesc!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

tuicaru a scris:


Samogon a scris:

Cum e ţuica de porumb la gust?
Eu aş mai fierbe-o odată, aş lăsa-o la 60% şi aş ţine-o vreo 2 ani pe aşchii de stejar prajite. Aşchiile alea îi dă toata vraja.


naspa.
nu le am cu bautul , doar cu facutul      


... pai la viteza la care distili ... si banuiesc ca nu separi fruntea ... 
NU CRED CA SE POATE VORBII DE CALITATE 

INCERCA O DATA SI ALTFEL ... DISTILA DE 2 ORI ... O SA FIE TOATE CUNOSTIINTEKLE TALE SURPRINSE PLACUT  



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

tuicaru a scris:


naspa.
nu le am cu bautul , doar cu facutul      


E foarte bine pentru ficatul tău să nu le ai cu băutul. Eu până de curând beam zilnic după fiecare masă şi asta cam toacă ficatul încet şi sigur. Acum am reuşit să răresc dar e bine. Am avut nişte stări nasoale când am lăsat băutura dar a durat câteva zile doar, totuşi mă lupt cu o poftă teribilă câteodată. Sper să dispară şi asta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

tuicaru a scris:

tin sa va spun ca urmaresc de mai mult timp acest forum. am incercat aceasta reteta cu urmatoarele cantitati: 14 kg malai si 5 kg garau incoltit. mi-a iesit dupa ce am completat cu apa aprox 90 litri plamada. a stat la fermentat aprox 3 saptamani. am distilat si mi-a iesit 20 l , eu ii spun tuica din porumb la 30 grade.


... SI SA INTELEGEM CA AI DISTILAT 90 L in cazanul de 600L ???
nu s-a ars cazanul ???

... ai grija pe viitor ... daca nu incarci suficient cazanul risti sa il arzi 

LA TEHNOLOGIA DE OBTINERE A CONIACULUI ...  se vorbeste de timpi de distilre de 12ore pe o sarja ... adica avem 3 distilari primare + o distilare de lamurire=secundara ... TOTAL 12x3+12=48 ORE ...

LA TINE ... TUICARU ... CRED CA E ... EXAGERAT DE REPEDE 3,5ORE ...
3.5h=210min ... adica 571ml/min foarte repede



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Continuati aici:
Fac eu curatenie maine.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ce se mai gaseste pe net ... amintiri din ... iepoca de aur ...
Whisky de apartament

     
Timp de preparare:
10 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru 10 litri:
* 60 l apa
* 10 kg zahar
* 5 kg garu
* 1 kg porumb
* 1 lingurita ferment (drojdie)
* 50-100 boabe cafea proaspata


Mod de preparare:
Whisky este un pic cam pretentios spus, de fapt este o bautura spirtoasa preparata in casa, dar care la gust seamana foarte mult cu un whisky de calitate. Reteta aceasta am folosit-o pe vremea cand locuiam la bloc iar la alimentara din colt gaseam numai posirci. Pe vremea aceea nu era ca acum, sa gasesti bauturi de calitate peste, doar bani sa ai. Dar pe atunci am preparat-0 de cateva ori si am avut numai cuvinte de lauda din partea cunoscatorilor. Pana acum nu am avut curaj sa o postez undeva, dar trebuia sa vina si acel moment candva. Si a venit azi.
Puneti intr-un butoi de ~100 de litri vreo 10-20 litri de apa calduta si zaharul, apoi amestecati pana se dizolva zaharul. Completati cu restul de apa si adaugati graul si porumbul. Pentru ferment puteti folosi drojdie, dar eu, dupa cateva incercari am renuntat pentru ca produsul avea gust de drojdie si am preparat singur fermentul. Puneam intr-o cescuta ceva fructe cu putin zahar si lasam la caldura pana incepea fermentatia, apoi turnam totul in butoi. Astupati butoiul nu prea tare si verificati din cand in cand sa vedeti daca a inceput fermentatia. Daca nu, mai preparati ferment. Cand incepe fermentatia astupati bine butoiul si lasati-l sa fermenteze cel putin doua saptamani, depinde cat este de cald. Fermentatia trebuie sa fie anaeroba, nu e ca la vin.
Vara fermenteaza mai repede. Dupa 2 saptamani ascultati butoiul ca sa va dati seama daca mai fermenteaza. Dupa cel mult 3 saptamani trebuie sa fie gata fermentatia. Ca sa va dati seama daca este bine, desfaceti butoiul, lichidul nu trebuie sa aiba clabuci si gustati putin. Daca este acrisor, inseamna ca a fermentat destul.
Distilarea: i-am spus "de apartament" pentru ca am folosit o instalatie care poate fi folosita oriunde, doar sa o puneti pe aragaz si sa aveti in apropiere o sursa de apa (chiuveta). Trebuie sa aveti o oala sub presiune de cel putin 8 litri si o serpentina confectionata dintr-o teava sau o bara de cupru. Pe mine m-a ajutat un prieten care mi-a facut serpentina la cald. M-a costat un litru de bautura, dar s-a meritat. La oala sub presiune desfaceti surubul de deasupra cu supapa si faceti legatura intre capacul oalei sub presiune si serpentina cu un furtun. Aveti grija sa fie cat mai etans, eventual strangeti bine cu sarma. Eu am pus serpentina intr-un vas de plastic pe care il puneam in chiuveta. Jos am dat o gaura pe unde am scos al doilea furtun, de la baza serpentinei, pe care l-am pus intr-o sticla.
Puneti in oala sub presiune 6 litri de maglavais (asa ii spun eu), inchideti oala si umpleti vasul serpentinei cu apa. Daca nu aveti un vas de plastic, puteti folosi o oala mai mare, in care serpentina sa stea in apa. Oala sub presiune o puneti pe ochiul mic al aragazului si dati focul mare timp de 5 minute. Dupa cele 5 minute dati focul mic, aproape de minim si asteptati. In aproximativ o ora veti auzi ceva zgomote in furtun iar in sticla de jos trebuie sa iasa bautura. Aveti grija sa aruncati primii ~50 ml, pentru ca prima data se distileaza alcoolul metilic, care este toxic, apoi se va distila alcoolul etilic. Bautura care iese trebuie sa fie limpede, limpede.
Dintr-o oala veti obtine ~ 1 litru. Sa nu opriti focul, mai scoateti inca ~600 ml, care vor mai avea un pic de tarie si un gust bun. Procedati la fel pana terminati butoiul. Veti obtine 10 litri de bautura buna si destul de tare, de aproximativ 40 de grade. Cei 6 litri care au ramas dupa ce ati scos 10 litri ii mai puneti o data in oala si mai obtineti inca cel putin 1 litru destul de tare. Ideal ar fi sa puneti bautura in butoaie de dud si sa le lasati sa stea mai mult timp.
Dar un efect asemanator si un gust placut veti obtine daca puneti 10-15 boabe de cafea proaspata pentru fiecare litru.
Dupa cateva zile bautura va prinde culoare si o puteti pune in sticle sau o lasati in damigeana, cum doriti. Cu cat lasati cafeaua sa stea mai mult, cu atat veti obtine o bautura frumos colorata si foarte aromata. Si nu uitati: sa o consumati cu masura, sa nu exagerati.

 

p.s.
aici sunt citeva chestii interesante :
1.drojdia inlocuita cu fermentul preparat
2.timpul de fermentare lung 2-3 saptamani
3.amestecul de porumb cu griu ... care aici inafara de ceva gust cred ca mai sustine si fermentatia - hrana pt. drojdii
4. separarea fractiilor ... e exacta 50ml la 6L ... pt ca probabil nu iese la mai mult de 60-65 la inceput ... si e o plamada de 9,8% ...
5. are si distilarea a doua ... la cozi


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Reteta asta as pune-o intr-un topic de curiozitati. Nu are legatura cu whisky-ul de porumb.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Reteta asta as pune-o intr-un topic de curiozitati. Nu are legatura cu whisky-ul de porumb.


perfect de acord ...   

asta e alcool de zahar ... cu arome de porumb si urme de ceai 

... si daca stau bine sa ma gindesc ... si wisichiul meu 3 aschii ... e tot asa , alcool de zahar din trestie de zahar aromat cu lemne  =D       

... si totusi trece clasa cu rezultate medii-spre bune   

ORICUM ce am gasit eu interesant e ...
...  maiaua de fructe ca sa fermenteze maglavaisul 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ce vremuri domnule.
Ce dor imi e de inghetata la vafa servita de la ghereta aia mica de langa aprozarul de unde mirosea puternic a cartofi stricati.
Si acum imi amintesc bine chipul vanzatorului de inghetata, un om gras care imi intindea vafa cu degetele sale groase ca niste carnatii polonezi.

Partiduuul, Ceauseeescuu, Rooomaniiia!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 21
prin vara am facut niste "wiski" din malai. am 30 litri de "wiski" care miroase a cacat, asta este mirosul . daca il mai fierb o data cu niste borhot din prune o mai iesi acest miros naspa ??

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am patit si eu asta cu o plamada. Chiar asta era mirosul.


Distilatul l-am lasat pe carbuni vreo doua saptamani si l-am distilat a doua oara impreuna cu alte distilate si cateva cozi. La final nu mai avea niciun miros.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mirosul de cacat e de la putrefactie.

Nu amesteca ce e bun cu ce e prost! Vei strica si tuica de prune care altfel poate ar iesi buna. Cel mult cu niste cozi puturoase da, l-as amesteca.

Igiena la fermentare este o conditie esentiala ca sa iti iasa ceva bun. Dintr-o plamada imputita nu poate iesi un rachiu de calitate. Pe undeva sigur ai gresit, nu stiu ce ai facut, daca nu ne prezinti detaliat.

Nu stiu ce ai mai putea face cu "whisky"-ul din malai. Eu as incerca sa il tin pe carbune activ 3 saptamani si l-as redistila separand din timp cozile. Se mai poate "sterge" din miros... dar complet, nu stiu, nu prea cred.

Recunosc ca si mie mi-a iesit odata un rachiu din grau cu miros de kkt. A fost de la graul care incepuse sa putrezeasca din cauza ca l-am tinut la inmuiat prea mult timp in apa. Mirosea de la inceput si am fost sigur ca va iesi ceva prost dar nu l-am aruncat, l-am facut ca si experienta... il am si acum.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 21
am lasat prea mult graul la incoltit si capatase un miros greu(acru).

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tine-l pe carbuni cateva saptamani si apoi distileaza-l a doua oara fara sa intri in cozi. Vei face un alcool de vreo 80° care va fi aproape neutru.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pe langa ce a zis Sine, separa mai mult si din frunti/capete, eventual in borcane numerotate si le amesteci la sfarsit cum iti place. Unele arome puturoase pot veni la inceputul distilarii. Am patit si asta, frunti si capete cu miros horror, desi mijlocul era perfect ok. Lafel cum am intalnit si frunti deosebit de parfumate.

Cozile in general au cam acelasi miros de caine plouat, nu stiu daca acolo e marea problema.

Intr-un an mi-a trimis unchiul niste vin cu miros de hazna. L-am distilat dar n-am facut nicio branza. Mirosul s-a potentat ! Sa nu uitam ca distilarea concentreaza pe langa alcool, si aromele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la