Maine îmi ajunge mufa pe care am comandat-o ca sa fac extensie la coloana. Am făcut azi măsurătorile, cu tot cu cazan ar ajunge la 245 cm, iar tavanul e la 252. Aia 7 cm sunt fix pentru furtunuri ca sa pot sa mai ridic și sa cobor condensatorul. O sa stea lipite de tavan. :zzz:
Astazi mi-a venit și noul cazan de 107 litri de la Sapir cumparat prin shopU.ro pe care l-am comandat de dimineata. Am fost surprins cat de repede a ajuns, în aceeași zi. La 10 fara 20 mi-a fost livrat cazanul la usa. Sunt foarte multumit de cat de repede s-au mișcat cei de pe shopU.ro
Maine ii fac inaugurarea cu o plamadire de 20 kg de mălai cu 70 litri apa. Am si luat 20 de kg cu 1.5 lei kilul de la Penny-ul de vis-a-vis. Maine mai am încă puțin de lucrat la țevile care duc la thumper si e gata de acțiune. :)
11.03.2021
29.6KB
Mai bine mergi pe magazinul care vinde produse de facut bere, e mai potrivit decat cu naturistele. Nu se poate sa nu gasesti ceva multumitor acolo, pe continentul tuturor posibilitatilor.
15 grade e cam la limita, o sa se limpezeasca mai bine, in schimb. Vezi si tu, daca e prea rece aduci ceva un reseu. Eu m-am descurcat cu bec. Becul sub oala si duce plamada la 21 de grade in cateva ore. Puneam si o patura si mentinea f bine.
Dar ai grija cu drojdia ca eu am patit-o urat. Era sa-mi bubuie o sticla. Era sticla de Grolsch cu dop flip-flop (foarte ingenios). Am observat eu ceva ciudat la dop ca se deformase. N-am stat mult pe ganduri, m-am dus la sticla si am desfacut dopul ala... a facut BUM! parca as fi tras cu tunul. A ramas marturie pata de pe tavan. Daca vine cineva pe la mine crede ca cineva a fost constipat si a avut o eliberare vulcanica direct in tavan :D
Sa nu mai zic ca mi-a imprastiat drojdie in toata bucataria si mi-a patat si geaca abia spalata. A mirosit o vreme cam sulfuros, caci chiar as fi intrat la banuieli cu pata din tavan si constipatia :D, dar s-a mai dus mirosul. Avea dreptate M-ache, sulful e in drojdie.
13.12.2012
18.6KB
Am terminat cu whisky-ul din orez ! 6,25 litri au ieşit.
+ 250ml frunte şi cam 3 litri de cozi.
04.04.2012
25.1KB
- potential alcool: 10.5 %
19.04.2012
24.6KB
Orezul a fiert foarte bine. :D
30.04.2012
23.4KB
uite ceva analize de apa ...
din pacate ... nu stiu cum se traduce Miner.Tot in ... conductivitate :uimit: :rolleyes:
... si eu zic ca ... o apa de munte buna e ... suficient de pura :nod:
:hi: :hi:
p.s.
oricum trebuie sa faci un test ...
... si dupa ce extargi taninii aia ... cred ca apa conteaza mai putin , asta daca nu pui apa cu saruri ...
29.08.2012
38.7KB
Și încă una
08.05.2022
112.4KB
Si instalatia la treaba.
06.07.2019
54.1KB
... cred ca aici intra ... experienta asta :
1. J-D pepite :nod:
2. Erable=artar pepite ;) +un gust de lemn verde
3. Hickory=sa zicem nuc ;) +un gust de lemn verde +o urma de IOD
4. Carbune stejar de gratar ... zice ca nu are nimic strain ... dar gustul e de `gaz`
5. Aschii de stejar din ... vin ... :nod: :nod: cu gust de vin la sfirsit
1.2.3.4 au sat 7 zile ; 5 a stat 5 zile
in ultima poza se vad pepitele si aschiile ... nu am pus si carbune
... o sa fac o degustare mai ... amanuntita , eventual cu martori :D :D
:hi:
30.03.2012
43.7KB
:rotfl:
Asta e un racord flexibil de inox care se poate folosi ca condensator de reflux (CSST condenser). Cred ca e racordul care se foloseste la gaze. Am acasa doua. Se pot intinde pana la dublul lungimii minime.
Probabil o sa fac racitorul final din racord flexibil de doi metri rasucit si bagat in teava descendenta. Teava descendenta cred ca mai bine sa o fac inclinata ca sa se scurga mai bine distilatul.
Totusi dublu-helixul din teava de cupru de 6mm cred ca e mai eficient, avant suprafata mai mare de racire si transfer termic mai bun datorita cuprului.
28.08.2020
37.4KB
Stratul ala de 1 cm de aluminiu ar putea sa scada eficienta inductiei, ce ziceti?
05.02.2021
32.8KB
Prima bucata SPP. :D
13.05.2014
11.9KB
:hi: :hi:
... asta e poza ...clara
:nod:
08.11.2015
12.7KB
Am facut acum doi ani o bere afumata , dar nu ma dat pe spate . A fost buna de baut dupa o maturare de trei luni . Cred ca daca nu puneam asa mult malt afumat era mult mai buna . Malt afumat poti cumpara de aici
03.01.2019
25.8KB
După 3-4 zile.
22.11.2021
39KB
SALUTARI :hi:
uite ce am gasit ... despre cum invechesc unuii-suedezi un coniac celebru francez de la champagne ...
PRACTIC EI SCURTEAZA TIMPUL DE INVECHIRE ... cel putin asa zice articolul ;)
BINEINTELES ca mai sunt si multe alte secrete ... :nod: ... sa nu uitam de unde pleaca acest cognac :zzz:
:hi:
23.03.2012
57.3KB
La grămadă.
07.11.2020
130.6KB
O IDEE de racitor cind trebuie sa faci economie de apa ... si nu poti lipii unul din cupru ...
16.03.2012
47.2KB
sa-ti mearga treaba
02.02.2015
30.3KB
- zahar: 200 g/L
19.04.2012
23.7KB
Oenologie volumul 1
04.04.2012
35.5KB
Consumul de apa e asta din tabel. Apa e foarte rece la robinet si mi-a fost greu sa o reglez astfel incat sa nu raceasca prea mult refluxul. La vara nu va mai fi problema.
08.03.2021
10.5KB
Am turnat peste orez 3 L de apa fiarta la 60°C si am mestecat pana cand plamada a
ajuns la 75°C. Am turnat 150 g de malt diluat in 500 ml de apa calduta. Lichefierea a fost aproape instantanee.
Mereu ma amuza cum o plamada groasa de abia poti sa o mesteci se transforma, dupa ce se pune maltul, intr-o zeama ceva mai groasa in care mesteci ca intr-o cana cu lapte.
30.04.2012
31.9KB
Interiorul sobei:
01.05.2015
40.5KB
Întrarea apei de răcire se face prin spirala exterioara, iar ieșirea prin cea interioara.
11.02.2021
35.7KB
Nu mai practic de mult metoda arhaica cu gustatul. Folosesc densimetrul care trebuie sa se scufunde mai adanc decat in apa dupa terminarea fermentatiei, ceea ce s-a si intamplat.
Chiar ma gandeam la drojdia turbo. As putea pune cu 50% mai mult zahar. Cred ca ar intra cam 70 g la butoiul de 250 ml. Din 3 cazane as scote 30 ml inima la 96%. Nu suna rau deloc. :cool: :zzz:
:hi:
… pai daca tot vorbiti de TURBO … :uimit: am experimentat cu 16-18% acum ceva ani … si cu 23% annul trecut :rolleyes:
… de fapt eu m-am oprit la 19% … :zzz: … am folosit 1 plic pt 20L … la 40L de plamada :nebun: … si cu 2 remontari cu 2L de bullion a dat asta … dupa 3 saptamani la cam 24C … deci start la 320g... sosire la 100g
… adica … dupa Musther … 19% si un rest de 6%
… gustul … urmeaza sa-mi fac timp de analiza … dar e in standby ...intrun depozit … mirosea a CAVIT … o chestie cu vitamin de acum 40 de ani … probabil ca bentonite a limpezit matrafoxul
:rotfl:
:hi: :hi:
p.s.
… pina la annul cind fac visinata … o sa-l lamuresc eu
27.09.2021
60.2KB
Inca o poza din lateral.
10.04.2012
27.3KB
Zahar 220 gr/L.
27.03.2012
25.3KB
Intr-un borcan am pus 300 ml de apa la 30°C in care am amestecat 4g de extract de celule de drojdie (Cellvit) si 100g de malt. Tot aici am pus si cei 250 ml de must. Am pus capacul si am agitat foarte bine inainte de a adauga drojdia Blanc.
28.03.2012
32.2KB
Mi-a venit o idee mai simpla cu chestii pe care le gasesc pe langa casa. Daca comand tri clamp de pe Amazon costa mai mult transportul din America decat produsul. Zici c-ar trimite un vapor numai cu triclampul meu. :x
In plus, nu prea ma pricep eu, dar cred ca nu prea merge sa lipesti cupru cu inox, iar pentru inox cu inox trebuie sa merg pe la ateliere sa ma milogesc. :x
Aseara m-am framantat pana tarziu cum sa fac, dar de dimineata am avut o revelatie (nu stiu de ce toate ideile bune imi vin pe veceu :zzz: ).
Despre ce e vorba? Deci mai cumpar o mufa de 54 mm, fac o gaura mare in capac in care sa intre mufa fest si lipesc in jurul mufei 3 colacei din teava de 6 mm. Lipesc unul deasupra capacului pe exterior, unul sub capac tot pe exterior si unul la baza mufei pe interior. Ultimul ar fi pragul pe care se va sprijini coloana. Astfel realizez un stut. Iar ca sa fie totul etans, pun un strat gros de Polimax pe afara, la imbinarea mufei cu capacul.
Stati, nu ma huiduiti. Polimaxul chiar daca e polimer si nu e potrivit pentru instalatii cu vapori fierbinti de alcool, el e pe afara si nu prea se atinge de vapori. In plus, are rezistenta mare la temperaturi ridicate de pana la 100 de grade C, din cate scrie pe eticheta.
Asta e desenul cu ce vreau sa fac. Daca aveti idei mai bune, va rog. Eu tot ca mine fac. :finger:
:)
02.09.2020
51.9KB
Ieri i-am facut proba.
In spiritul plamezilor cu care m-am chinuit sa le distilez pana acum si plamada de ieri mi-a dat batai de cap.
Am incercat sa distilez in baie de ulei , numai ca uleiul (pentru motoare si era si semiuzat si posibil cu urme de antigel) mi-a facut figuri, in sensul ca , dupa ce s-a incalzit bine, parca dadea in fiert si chiar daca am lasat destul spatiu pentru dilatarea lui, nu a fost suficient si mai ca dadea pe dinafara. Din cauza asta nu puteam pune pe foc decat 2 lemnisoare odata.
M-am intins astfel pe mai mult de 4 ore, fara a reusi sa aduc plamada la mai mult de 80*C. La toata faza asta am fost "ajutat" si de fundul cazanului, care nu este drept ci concav (are "burta" in sus) si care colecta in acea concavitate gazele degajate de ulei, iar cand maream un pic focul, acele gaze se dilatau de la caldura si ieseau intr-o laterala , bulbucind puternic si stropind cu ulei. :x
Deci, dupa ce m-am distrat asa , mai bine de 4 ore, disperat ca nu mai fierbe nimic, am golit din nou cazanul, l-am scos de pe baia de ulei si l-am pus direct in soba , avand grija sa nu bata focul direct pe fundul lui.
Cam asta a fost configuratia la care am ajuns:
09.05.2015
46.2KB
Aici se vad suruburile (cele de pe centru) care blocheaza "excentricii".
08.07.2014
16.8KB
Concluzii dupa prima distilare de plamada din faina si malt proaspat.
Distilarea a durat 6 ore de la aprinderea focului, instalatie simpla, fara coloana, din inox.
Din 12,5 litri am obtinut 3 litri pe care, desi urmeaza sa-i lamuresc, i-am adunat separat din curiozitate, dupa cum urmeaza:
750ml la aprox. 52*-54*
750 la 35*,
750 la sub 30*
si 750 la peste 20*.
Am considerat ca nu mai merita arsu' gazului inca o ora pt. 750ml sub 20*.
Primii 750ml dupa frunte, au curs limpede si fara mirosuri deosebite, doar un miros
placut de moara sau de paie uscate. Parerea mea, da' is si racit rau, mai am putin si umblu cu doape-n nas ca sa nu-mi curga mucii pe piept!
La urmatorii 750, dupa ce incepura sa scada gradele sub 40, a inceput sa se tulbure
lejer. Miros si gust relativ oke, am observat urme vagi de grasimi la suprafata.
Tura viitoare insist mai mult la inlaturarea radacinilot si acrospirului.
La ce a iesit sub 35* deja au inceput sa dispara grasimile, aia 750 fura oleaca mai
limpezi.
Urmatoarea sticla, aia cu in jur de 20* fu limpede de tot.
Deci, chestia spusa de Samagon cum ca uleiurile is periculoase in intevalul 30*-40*
e verificata.
Am pus peste fro 150 ml. de d-aia de 52* de grade oleaca de apa de put, pina zisai
io ca ar avea fro 40-42 si nu s-a tulburat, iar ca gust... buna rau, oleaca placut
dulceaga si cu aroma extrabaubila. Asa cum zicea si Caberlot, inima poate fi bauta
cu placere de aia nu prea pretentiosi.
La nici una din sticlele sub 52* nu simt gust de ciine plouat sau miros de drojdie:D, da' o sa revin cu pareri dupa ce-mi trece guturaiu' si se mai aseaza si ea.
Probabil ca spalarea si apoi filtrarea atenta si eliminarea fainii si drojdiei inainte de punerea la distilat conteaza mult. Zic io ca merita efortu', se pierde oleaca de alcool, da' se evita manevra cu carbunii si se cistiga la calitate.
Restu' de zeama, ca borhot nu poci pentru ca sa-i zic, ramasa in cazan nu miroase urit. Sau cel putin n-am simtit io frun miros care sa-mi desfunde nasu'.
Sarja a doua o s-o fac miine daca m-oi simti in stare, iar lamurirea... probabil dupa ce o sa mai fac inca o plamada sau doua, ca sa am ce lamuri, sa nu merg tot cu cazanelu' la juma' de capacitate ca acu'. Bine, acu mersai intentionat asa, ca imi era ca spumeaza rau la fiert, chestie care nu s-a intimplat, n-a spumat absolut deloc.
Asa ca, una peste alta ma declar multumit de rezultatele experientei, va multumesc si ramin dator pentru invataturile dobindite pe forum.
Si daca sunteti din Bucuresti si aveti nevoie de sticle de 750 de apa, curate, cu tot cu cutia de carton, luate din circiuma selecta:D, imi ziceti, e posibil sa va rezolv, io am, deocamdata!, fro 120.
Caberlot, stiu si asa o sa si fac mereu la prima distilare, deocamdata nu stiam la ce sa ma astept si d-aia...
Sa ne auzim veseli!
20.09.2015
32.1KB
Astăzi am făcut proba condensatorului la distilarea simpla, fără coloana.
Deci vreau sa va zic ca condensatorul funcționează bine. Am distilat cozi diluate cu apa. Puterea de răcire face fata la un debit de 3.5 litri distilat pe ora. Distilatul curge rece și doar primul sfert din teava orizontala este fierbinte de nu poți tine mana pe ea. Al doilea sfert e cald, poți tine mana. A doua jumătate din teava e rece ca mortu'.
Ce-i drept nici nu m-am zgarcit la debitul de apa. Am reglat debitul apei astfel încât pe răcire sa iasă apa fierbinte, cam la 60-70 de grade, apa pe care am folosit-o la limpezit rufe.
Totalul colectat a fost de 4.5 litri din care 3.5 litri la 74% de păstrat. Oricum nici măcar inima distilatului nu se poate bea. O sa o folosesc la spalat pe jos dupa ce ii pun niște cărbune.
Ce ma bucura e ca ideea mea a funcționat bine și voi folosi de acum spirala dublu-helix si la distilarea simpla. Ea cred ca ar avea o capacitate de răcire poate si de 3 ori mai mare, undeva la 10 litri pe ora, cred, maxim.
Ar fi interesant dacă as putea face comparația cu un shotgun. Oricum, si spirala dublu-helix este foarte compacta si eficienta. In plus, un mare avantaj este usurinta cu care se poate confectiona. De acum raman fan dublu-helix. :)
12.02.2021
46KB
Iată şi un grafic cu puterea diastatică a diferitelor malţuri. Se pare că grâul este fruntaş.
15.03.2012
26.9KB
nr.8
28.02.2012
45.3KB
:hi: :hi: acum la a doua distilare cu ea :cool: :cool:
25.10.2014
30.3KB
... si pentru ca tot consum gazul...
... si pentru ca tot nu mai e loc pe aragaz...
... si pentru ca tot trebuie sa mancam...
- 2 snitzele de vita
- amestecul magic de ierburi (gen condiment italian, cu rozmarin ca vedeta)
- un capac incalzit de blaz in plina activitate
- rabdare
Astea sunt toate ingredientele...
Si pentru ca tot mai e putin loc, am pus si 2 mere la copt, favoritele juniorului.