Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lovely_pink
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 48 ani
Bauturi / Handmade / Aschi-stejar-ardere Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384

… o intrebare care ma enerveaza    cum se ard aschiile ca sa arate ca in poza de mai jos 
… de ce vreau asa    pt ca e si pielea de crocodil acolo    si mai e si lemn nu prea ars adica toata paleta de arome …  … si in plus e suprafata mare de contact



ps
… problema e ca o spirala de aia … care intra pe gura unei sticle si are 10cm … costa 8-10$

intrebare care   cum ard aschiile arate poza mai jos  vreau asa    pielea

29.4KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Dupa cum arata cred ca a fost arsa bagheta de lemn si apoi spiralata... Cu o lampa cu gaz si multa atentie ar trebui sa iasa ceva asemanator dpdvd al arsurii. Am vazut ca dogarii care fac butoaie pentru whiskey ard butoaieie tot cu ceva lampa/arzator pana ia foc lemnul. Deci nu cred ca la cuptor se poate obtine asa ceva.

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Mie-mi pare că NU e spiralată după ardere, parcă se observă că a bătut flacăra și īn golurile spiralei, după ardere ar fi sărit mare parte din arsură la prelucrare. Uite metoda mea de ardere.

mie-mi pare că după ardere, parcă că bătut și golurile spiralei,

99.2KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Arse.

arse.

122.9KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Aici am despicat 2buc. ca să vadă Caberlot și cum sunt īn interior.

aici despicat 2buc. să vadă caberlot și cum sunt interior.

61.9KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Dimensiuni.

Aschi-stejar-ardere

84KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
La grămadă.

Aschi-stejar-ardere

130.6KB


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Da, cred ca ai dreptate, sunt spiralate inainte de ardere. Avantajul lor e ca au suprafata mai mare de contact, dar poti pune mai multe bete si tot aia e.
Care e dozajul pe care il folosesti pentru betele alea?


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Da, probabil de aia e și prețul mare, prelucrare multă și pierdere de marerial. Deși bănuiesc că ăia vīnd și fulgii/șpanul ce rezultă din așchiere după ce-i pīrlesc puțin...

Folosesc cam 3 bețe/litru de alcool de 63-65* pentru o colorare și aromare rapidă, timp de 3-4 luni, apoi diluez la 40-42* și las īn continuare pe bețe.
Practic pun īn damigeana de 50L cam 35-37 litri de alcool la 65*, bag īn ea 3 bețe /litrul, īl las așa 3-4-5 luni să īși ia culoare și aromă, apoi umplu damigeana/diluez cu apă plată. Rezultă aprox. 50L (minus bețele de pe fund, ca volum și care sug și ele ceva alcool), mai precis cam 47-48 de litri la 40-42*, pe care ideal ar fi să-i mai lași pīnă să-i bei īncă vreo 3-4 luni, ca să extragă din bețe și chestiile care ies din lemn īn concentrații mai mari de apă.

Dacă ai răbdare multă și bei mai puțin decīt produci, chestie care la mine nu se aplică! , și reușești să salvezi ceva de la an la an, se observă o īmbunătățire a calității pe an ce trece.
Ce i-am dat lui Sam avea 2,5 ani vechime, un rest de pe fundul unei „damigene” de 3 litri salvată cu mari eforturi, că īn rest tot ce-am făcut de 3 ani s-a dus pe drumul gītului. Bine, nu numa` gītul meu, că am mulți prieteni amatori de tărie curată...


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
A, și am uitat să menționez o chestie relativ importantă, bețele din damigeană(care-s deja īmbibate īn alcool) pot fi folosite și īn anul următor cu rezultate foarte bune și parcă mai rapide, caz īn care īn loc de 3 bețe, am mai adăugat doar 1-1,5 bețe la litru peste cele care erau deja īn damigeana goală.

Treabă din care se confirmă că lemnul(indiferent că-i sub formă de butoi sau „bețe”) nu se „consum㔠așa de repede, de unde și refolosirea butoaielor după o īmprospătare a stratului superficial, cel care permite transferul de chestii īntre alcool și lemn.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1748
Ce-a mai curs pe bulevardul grumazului vechitura ta de 2.5 ani.  E amintire acum.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Lasă că nici neutrul tău n-a curs pe jos...

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384
 
… auzii la el … "nu a curs pe jos "     

… sa revenim la aschii  … e clar ca surubul e facut mai inainte si apoi ars la temperature mare 
… … am vazut si eu pe youtube cum se fac butoaiele  au niste arzatoare mari de gaz=cu flacara albastra  si ard in citeva zeci de secunde doaga la negru-piele de crocodile  … arzator de ala nu am 

Amedeo ... mia placut suportul tau pt ars betele    … o sa fac ceva asemanator 
… si mi-a placut si cum arata unele aschii  bravo  esti pe aproape

… interesanta oservatia ta … parca la tura a 2-a merg mai bine   

Imi dau seama ca eu sunt departe … cu aschiile mele de vin  … cel mai aproape am fost cind am folosit PELETI DE CARBUNE de la JackDaniels  … dar pe pahar ramanea o urma albicioasa dupa ce se evapora alcoolul - dupa 24 de ore. Am presupus ca au folosit un BINDER=lipici … ceva … si nu am vrut sa-l beau. Peletii sunt pt BBQ

… et propun … in locul filetelor … pseudo filetul asta-25% … e si artar acolo si stejar … trebuia sa ii fac santuri si pe fata cealalta dar masina de frezat in coordonate nu mai putea fixa scindura pe masa (prin suctiune) pe motiv de santuri    ==>acum sa vad cum sa-l ard 

p.s.
filetele alea sunt scumpe … pe motiv de marketing … nu ca e consum mare de material … … se pot face direct din patrat cu ceva imaginative … dar nu cred ca sunt absolut necesare
… acum cred ca puterea de ardere e importanta … si am o idee in cap --- alt dispozitiv 

  auzii "nu curs jos     revenim clar surubul facut mai inainte apoi ars

39.3KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1748
Dar flacara oxiacetilenica nu e buna? Sau poate chiar cu flacara cu butan pentru lipit instalatii sanitare.

Dar parerea mea e ca arderea cu flacara ar trebui sa se faca la sfarsit, dupa ce lemnul a fost deja patruns prin coacere.

Eu as face fulgi de lemn sau rumegus asa mai mare pe care sa-l pun la fript pe tabla incinsa. Gradientul ala de temperaturi in masa lemnului mi-e greu sa cred ca se obtine cu o flacara mica si albastra pentru topit fier, sticla sau mai stiu eu ce aplicatii de-astea la temperaturi foarte inalte.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Clar că arderea se face după coacere Sam, ți-am zis că le coc vreo 2 ore īntr-un cuptor electric d-ăla rotund, turcesc, pīnă īncepe să miroasă frumos, a prăjitură.
Se și vede puțin īn poză diferența de culoare, bețele din dreapta, alea nearse, sunt și necoapte și sunt puțin mai deschise la culoare la interior față de cele coapte și apoi arse.
Și cred că merge la fix cu lampa cu butan pt. sanitare, io folosesc arzătorul ăla „de porci”, că fac multe o dată și merge mai rapid decīt cu unul mic.

Caberlot, dacă ai de unde fă rost de o plasă din inox, aia din sīrmă ordinară se cam arde destul de repede, dacă n-ai grijă și dai cu flacăra prea tare pe ea. Bine, aia a mea era și deja cam ruginită, am găsit-o prin magazie...

Și gata, io mă opresc aici că iar gīndim, răzgīndim și complicăm prea mult o treabă simplă.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384

...am facut ceva teste …
1. arzator butan
2. bbq_stejar
3. bbq_artzar

… pina la urma am preferat bbq … e mai rapid si mai productiv    … in plus poti sa zici ca mai si controlezi ceva 
… la mine cam 15-20 min intre 200-300C

… … si am lasato mai incet cu pielea aia de crocodil
==> rezultatele le aflam in citeva luni sau ani



p.s.
bbq=gratar pe gaz

...am facut ceva teste …1. arzator butan2. pina urma preferat bbq mai rapid mai   plus poti

23.1KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384


2. bbq_stejar

bbq_stejar

62.1KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384



3. bbq_artzar … asta e mai moale si s-a ars mai tare 

… am eu o dambla … cu mai multe esentze=lemne… Jack Daniels foloseste carbine de artzar … si somonul se afuma cu artzar =de aia bag si artzar-ca sunt pescar---nu de somon 



bbq_artzar asta mai moale s-a ars mai tare  dambla mai multe jack daniels foloseste carbine

75KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384
 
… alta idee … era asta    o mini forja cu carbune 
… acolo se ating cam 1000C  … si poti lucra la cronometru = bagi baghetele de lemn in pahar citeva minute  etc.
+ o incarcatura de carbuni cred ca duce 20-30 min - si mai faci si o friptura


p.s.
deocamdata … o sa o lasam pt la anul daca … aschiile de pe bbq nu sunt ok 

  alta idee era asta    mini forja acolo ating cam poti lucra cronometru bagi

37.5KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384

… si varianta combinata ...   … bbq+arzator_stejar

… cred ca asta e cea mai buna … o coacere in bbqla 200-250 pt 15-20 min + o ardere cu lampa pt pielea aia de crocodil  
==> cred ca sunt toate gradele de ardere acol= toate aromele



p.s.
… trebuie sa recunosc ca aschiile astea mros f.f.bine

varianta combinata ...   cred asta cea mai buna coacere bbqla 200-250 15-20 min ardere lampa

61KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Arata foarte bine!
In afara de mers in padure si taiat unde as putea sa gasesc un chituc de stejar?


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Io cred că la o adică contează mult și lemnul din care facem bețele, din cīte am citit pe ici pe colo se pare că ăia care fac butoaie ca la carte au micile lor secrete, despre cīnd taie copacul, cum, cīt timp și unde lasă lemnul pīnă cīnd prelucrează doagele și mai ales din ce parte a trunchiului le fac.
Că cică ar fi de evitat o parte din centrul trunchiului și o bună porțiune dinspre coajă, pe motiv de porozitate și acumulare de chestii nasoale care la o adică ar putea altera gustul băuturii.

Dar noi nu știm secretele astea pe care ei le-au dobīndit poate īn zeci/sute de ani, n-avem nici timp și nici metode să experimentăm/cercetăm cīt de cīt īn mod științific, și ne mai și grăbim să obținem īn 6 luni o calitate obținută de ei īn 3-5 ani.

Ce am observat io, e că bețele mele obținute din același lemn dar necoapte 2 ore și ceva la cuptor, parcă nu miros așa de frumos la arderea cu flacără ca cele coapte. Am observat asta pe vremea cīnd le ardeam īn bucătărie, băț cu băț la ochiul de la aragaz, că afară poate n-aș fi simțit.
Probabil că īn timp de 2 ore și ceva de coacere, cu ajungere treptată la 200-250*, au timp și substanțele din lemn să se transforme, lignina īn vanilină, zaharurile să se caramelizeze, și ce s-o mai īntīmpla pe acolo...

Și am folosit numai lemn din trunchiuri cam de 25-35-40 cm diametru, curățīnd de jur īmprejur vreo 5 cm după coajă spre centru și apoi tăind bucăți după cum am socotit io că mi-e mai ușor să le fac bețe și lăsīnd un centru cam de 10-15 cm īn diametru. Apoi le-am pus pe un acoperiș și le-am lăsat timp de aproape 3 ani pīnă anul ăsta să le bată vremea, cu tot ce aduce ea, abia apoi le-am făcut bețe cum se văd īn poze și le-am tratat termic. :P
Acum 2 ani și anul trecut am folosit ce bețe am putut scoate din niște buturugi uriașe, care zăceau prin curte de vreo 5-6 ani.

Oricum, supradozarea nu-i nici ea prea bună, m-am grăbit o dată să aromez/colorez o șarjă, și după 2 luni, cīnd era acceptabil de colorată, parcă să zic că am simțit ceva note care īți făceau oleacă gura pungă. Zic io c-or fi fost ceva tanini sau ce-or fi fost ei/ele, īn doză prea mare.

Am īncercat să fac probe īn sticle separate, dar diferențele sunt aproape insesizabile la doze cīt de cīt apropiate, pentru limba mea e cam tot un drac dacă gust dintr-o sticlă cu 2 bețe sau din una cu 2,5 sau 3.
Acum pun īn damigeană doza de bețe pe care-o consider io optimă și ce iese aia e, dacă se colorează și aromează prea repede... o beau mai repede!


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Bionuț, vezi pe la cei care aduc lemne de foc, dacă stai la oraș fă un drum prin satele apropiate. Dacă stai īn București, atunci io-s īntr-un sat apropiat și de focu` tău mi-oi rupe de la gură 2-3 bucăți de lemn. 

Pe Sam l-am rugat să ia, īncă i-am oferit și d-alea gata prăjite!, și n-a vrut, ori n-are răbdare s-aștepte să-și facă efectu`, ori nu-i plăcu ce-a ieșit din ele...


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Și īncă ceva, deși parcă v-am mai zis. Pentru cei care fac cantități mici, sau cantități mai mari pe care le pun īn damigene mai mici ajută mult la grăbirea procesului de colorare/aromare schimbarile relativ drastice de temperatură. Io īntr-o toamnă/iarnă am cărat 3 damigene de 10L, de două ori pe zi, seara le băgam să stea peste noapte īn dormitor la căldură, dimineața le dădeam afară, la rece...
Noroc că nu mai am nevastă, că sigur eram pe invers cu damigenele mele, stăteam io noaptea afară din dormitor...


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1748
Eu n-am mai facut si n-am de gand sa ma reapuc de whisky-uri prea curand. Si daca ma apuc de grane, tot neutre fac. Pai pentru ce am facut atatia metri de coloana? La whisky tre' sa ai rabdare sa stea cativa ani neatins...

Pai asta auzisem si eu, Amedeo, ca miscarea damigenelor face bine la grabirea maturarii. Parca marinarii au observat ca romul din butoaiele lor se invechea mai repede datorita miscarii de la valuri.

Si eu sunt tot burlac dar nu ma deranjeaza. Poate mai incolo m-oi insura, cand n-o sa mai am putere sa ridic singur cazanele, butoaiele, damigenele... e buna si nevasta ca mai strange gunoaie, spala, pregateste...


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384


Amedeo ... conteaza si ce parte din lemn iei    … dar eu cred ca conteaza mai mult si de care stejar folosesti ... … frantuzesc, romanesc/unguresc sau american sunt specii diferite … fibra e diferita- mai exact finetea fibrei etc.

… oricum … in mare procedeul e cum faci tu … lemne crapate sunt tinute la uscat in ploie si ninsoare sa se spele = sa iasa taninii grosieri    scria pe undeva  apoi se fac butoaiele  unde se arde doaga pt strimbare-asta la vin  … … si se arde suplimentar la tarii wisichiuri si romuri etc   mai exact capacele se ard suplimentar ca sa apara pielea aia de crocodil

  am observant si eu ca arse la cuptor stau mai bine cu mirosul decit arse cu arzatorul de gaz      … pt motivul asta am trecut la bbq    ca sa stea acolo 15-20 de minute … poate ca e nevoie de un timp de reactive ???
… … si chiar mirosea suuperrr    

… in concluzie … o sa va spun peste 3-6 luni ce si cum … oricum tariile erau deja pe aschii  … dar cum imi plac culorile mai inchise  si nu mai aveam aschii- am mai facut citeva
(urmatoarea tura o sa fac din lemne plouate si arse de soare etc.
… si cred ca o standardizare a aschiilor ajuta la rezultat… adica … sa folosesti betze de cam aceiasi marime … + eu diluez in trepte … 60 … 52 … 44 si de fiecare data mai adaug betze

 

p.s.
… cind o sa am un alcohol nou … o sa va zic cum da … stejarul si artarul 
… … am mai facut … dar verificam


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Eu nu beau neutre, le-as folosi la visinata si alte bauturi cu fructe, astea imi plac mult.  In schimb imi place alcoolil maturat in lemn. Va spun un secret, eu nici macar nu beau prea mult, sigur as putea sa uit de vreo damigeana prin pivnita  numai sa ai destul timp sa ma ocup. Ba chiar imi place distilarea mai mult decat bautul , acum sa nu mai dati afara din grup 
Acum cativa ani am distilat prima oara separand fractiile in borcane separate. Am ramas masca a doua zi cand m-am apucat de mirosit fiecare borcan, diferente mari intre ele. Desi in ziua distilarii diferentele erau foarte mici sau deloc...nasul obosit...
Ma gandeam zilele trecute, am o oala din inox de 140 litri, i-as face un capac din cupru daca as gasi o tabla. Asa as merge mai rapid cu 140 l in loc de 100 cat are cazanul din cupru. Poate as putea sa folosesc chiar capacul oalei, daca i-as face un ștuț pentru vapori, dar din cupru ar merge facut un capac inalt sa aiba loc de spumat...


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Stau la tara de vreo 2-3 ani. M-am mutat in satul in care am crescut. Cei care aduc lemne pe aici aduc fag in principiu. O sa intreb daca pot strecura si niste stejar.

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Dacă bagi la distilat doar bere fără tărīțe și bine/corect fermentată, nu spumează aproape deloc. Cred că spumează ceva mai mult dacă mai există zaharuri īn plămadă. Eu pun cam 42-43 de litri īn butoiul de bere de 50L, cred că mai rămīn doar vreo 10-12cm pīnă la gură, și nu mi-a spumat niciodată īncīt să iasă din butoi. Aș fi observat asta īn momentul cīnd golesc thumperul, lichidul din thumper ar fi fost tulbure.

Și pe la mine e la fel, majoritar e fagul. Eu cumpăr de obicei baloți de deșeuri, pe aici nu mai vin mașini cu lemn brut aproape deloc, da` acum 3 ani am luat de la un comerciant un rīnd de lemne doar pt. că ochisem īn mașină și lemn de stejar.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2384
 

… am niste batonase de NUC 1x1x 12cm    si vreau sa le ard 

… a incercat cineva cu ashchiii de NUC ?   … o sa fac o proba si va spun ...

… nu am gasit de ciresh … dar am promisiuni  … asta stiu ca e bun … aromat




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1748
A aflat cineva dozajele la aschiile astea?.Am mai facut un distilat din vin, am luat aschii de la Marinica si ma uit pe eticheta dar scrie dozajele pt vin: intre 25 si 200g pe hectolitru. Pentru vinars ar fi prea putin, cred.

aflat cineva dozajele aschiile astea?.am mai facut distilat din vin, luat aschii marinica uit

34.1KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la