Apropo de ce spunea Caberlot despre soiurile de muscat : toamna trecuta am cumparat 60 de kg de muscat de hamburg pt a face vin, undeva prin 2-3 noiembrie. Dupa ce am stors mustul, restul de tescovina a trecut la fermentat si mai apoi la distilat.
Pot spune cu mana pe inima (sau pe sticla) ca a iesit cea mai "parfumata" rachie, dintre cele mirosite si degustate pana acum.
Ca si efect secundar, in primavara asta am plantat 150 de butasi din soiul asta, pentru productii si experimente viitoare.
14.06.2012
54KB
Inca n-am facut testul polobocului dar pare destul de dreapta.
05.09.2020
30.7KB
07.12.2021
27.5KB
Azi am vazut un cazan second. Arata rau de tot. Oare toate or fi asa ??
05.10.2014
38KB
Asta e coloana CM.
@ danutz_2009: unde ai gasit teava de cupru?
28.06.2012
18.6KB
Am schimbat cazanul, am făcut și un upgrade pt când voi trage cozile.
08.05.2023
42.2KB
salut. am un cazan de tuica din cupru (clasic) de aprox. 600 l. nu am racitorul la el si vreau sa-l fac. imi puteti recomanda ce tip de racitor sa fac ? precizez ca nu am un bazin mare pentru apa , doar un bazin de plastic de 1000 l.
OAUUU !
ACUM VORBIM DE ... ELEFEANTI
... la ce ai tu 600L ... si racirea si incalzirea si ALIMENTAREA e o problema ;)
uite ai o poza cu o simulare de calcul de pe un site ...
-ai doua optiuni una racitor clasic = un arc in butoi ---13.13m-DEBIT APA 3.19L/min
-si a doua un racitor teava-in-teava-in-contracurent---2.32m-DEBIT APA 3.19L/min
(am presupus ca ai nevoie de 10KW ca sa incalzeshti si ca apa intra la 15C si iese la 60C ... si ca medie vaporii au 82C ... si teva de racire are 40mm=1,5inch
ASTA E DOAR CA SA AI O IDEE ... DE CE AI NEVOIE
(cred ca ai nevoie de mai mult de 10KW ... si caldura pe care o introduci = aprox cu caldura pe care o scoti cu racitorul ==> DIMENSIUNI RACITOR ... ... ... si apa sa iasa la 60C cred ca e cam calda)
ORICUM AI O IDEE DE CE DEBITE DE APA SE CER ...
.... SI DE CE LUNGIMI DE TEAVA VORBIM (CU CIT DIAM TEAVA E MAI MARE= SUPRAFATA DE SCHIMB-RACIRE E MAI MARE ==> LUNGIME DE TEAVA MAI MICA )
EU PERSONAL AS UTILIZA UN "RACITOR PT BERE" ... adica un liebing colac ... il gasesti pe aici pe forumul asta .... :nod: :nod: :nod:
22.05.2012
50.3KB
Am pus o plamada din 10 borcane de 800g de dulceata de visine zaharisita total ,un plic de drojdie turbo si apa pana la 21 litri.
Drojdia turbo este foarte rapida,la adaugare in plamada s-a apucat in 10 minute de fiert. Dupa o ora borcanul de 800g in care este fierbatorul parca fierbe la foc mare.
Sotia este incantata ca am golit un raft in beci..... si eu FERICIT ca mai am o plamada.
Acum sant curios cat o sa fiarba si ce a sa obtin din distilat.
05.07.2019
21KB
Am reusit, in cele din urma, sa fac schita aia.
27.03.2014
17.5KB
Parca creste taria. :)
Aici dupa 4 litri e la 93%, mai tare decat dupa 3 litri cand era la 92. Nu mai inteleg nimic. Poate la cozi o sa ating 95. :rotfl:
07.09.2020
34.3KB
aici este zdrobitorul si dedesupt marfa zdrobita .
28.09.2014
30.9KB
Nu e fragil deloc. Coloana care are 22 diametrul intră în ştuţul metalic care are diametrul 27 mm şi pentru enanşare am pus un furtun de silicon despicat pe lungime. Coloana intra fest. Nu ştiu dacă am fost prea inspirat când am ales dimensiunea ştuţului, de obicei deciziile importante le rumeg foarte bine, însă atunci am fost constrâns de timp. Oricum mă descurc şi cu ce am.
24.02.2012
36.3KB
Aha, nu m-am prins cum să-ncarc mai multe fotografii încă :D dar mai încerc!
16.08.2014
32.1KB
pun poze
08.04.2015
30.5KB
Temperatura aleasă este defapt un compromis. Beta-amilaza lucrează optim la 55-65*C, în timp ce alfa-amilaza la 67-72*C. La temperaturi mai mici activitatea enzimatică încetează iar la temperaturi mai mari enzimele sunt denaturate ireversibil (deci mai bine mergeţi cu temperatura mai mică şi creşteţi din aproape în aproape). Pentru ca ambele enzime să lucreze satisfăcător se alege o temperatură de 63-65*C. Pe parcurs este posibil să mai scadă temperatura chiar şi cu o izolaţie bună dar se poate da drumul la foc amestecând continuu să revină la temperatura dorită.
Exista şi nişte valori ale pH-ului la care enzimele lucrează optim, dar cu ele nu mi-am bătut niciodată capul.
Aici vă ataşez şi un grafic cu temperaturile optime ale diferitelor enzime. Îmi pare rău că nu am versiunea şi în română dar sper că înţelegeţi, termenii sunt aproape identici. Când am timp poate fac şi o traducere.
09.03.2012
30.6KB
HETP
28.06.2012
48.4KB
AM GASIT PE INTERNET ceva interesant , un tabel cu rezistenta diferitelor plastice la diferiti agenti chimici ...
SI PE E-BUY am vazut ca se vinde :
ELITE SILICONE AIRLINE TUBING -20ft LA 4.88$
-probabil ca se gaseshte si prin ro pe la magazinele de acvaristica ???
12.03.2012
57.4KB
În aşteptarea primelor picături...
Separ primii 250 ml din 50 litri plămadă.
21.02.2012
28.8KB
Am marit si detaliul cu sectiunea deflegmatorului.
27.03.2014
18.1KB
Improvizatia de la chiuveta... in 4 ani jumate de cand stau aici n-am gasit alta solutie. :(
07.09.2020
29.4KB
Uite si ceapa.
03.12.2013
26.5KB
Am vazut multe instalatii de distilare la care cpartea de coloana este separata de boiler.
Am gasit o poza de la Kothe. Chiar daca sunt tipuri diferite de coloana, nu cred ca ar afecta buna functionare.
02.11.2014
36.9KB
aici sunt francezii ! eu in timpul asta va spun sincer , chiar daca suntem pe un topic de tuica si ne amendeaza @iunicu , am tras vinul de pe bentonita .
23.12.2013
37.5KB
ia uitati o poza cu "monstrii" asa cum le-a spus caberlot . sticlute cu zamahoanca pe aschii care au plecat sa-l intampine pe maestru' la sosirea in tara .
asteptam recenzii acum .
bine ai venit ,sa fii sanatos !
:hi: :hi: :hi:
10.05.2014
43.1KB
In fro 14 ore am adunat 8 litri, asa arata drojdiile dupa. Cam 2/3 de galeata mare de lavabila de 15L/24Kg.
16.10.2015
19.9KB
Iată cum mi-am improvizat un germinator pentru încolţirea cerealelor în casă.
Malţul (cerealele încolţite şi uscate) sunt folosite în procesul de zaharificare a amidonului pentru producerea de bere, whisky, vodcă sau alcool din cereale.
Acum am pus un kg de grâu ca şi probă.
Bidonul de deasupra are fundul perforat, ca o sită. Oxigenul este pompat permanent prin furtun şi este forţat să treacă prin stratul de grâne, astfel se elimină necesitatea de a întinde grânele pe o suprafaţă mare şi de a le întoarce periodic.
am facut un germinator exact cum a spus samagon . doua bidoane de 5 l , unul perforat la fund , le-am bagat unul in altul ,am cumparat o pompa de acvariu si am pus graul inmuiat in prealabil 24 de ore inauntru.precizez ca incap aprox 2 kg de grau in aceasta instalatie . la trei zile graul a incoltit frumos si uniform asa cum a spus profesurul samagon. mai am pus la incoltit intr-o covata aprox,1,5 kg de grau care nu a incaput in germinator .acesta chiar daca a fost pus la inmuiat odata cu cel din germinator diferenta de incoltire este mai mica cu o zi chiar doua . nu mai spun ca in fiecare zi l-am inmuiat cate o ora si l-am mai invartit ziua de cateva ori ,deci putina manopera . deci metoda samagon ,super buna ! maine incerc si o zaharificare pe 10 kg faina porumb.
multumim profesore!
15.12.2013
39.1KB
Nici eu nu sunt sigur...
13.03.2012
64.9KB
Cosul e bun si ca strecuratoare
05.05.2012
24.9KB
:hi: :hi:
... gata si cu ... minastirea lui manole :rotfl: asta e rezultatul :uimit:
... ramane sa vedem ce si cum functioneaza :uimit: ... merge oala de condens :rotfl: sper sa fac un test in1-2 saptamini :wink2:
:hi: :hi:
05.11.2015
20.9KB
Salutare. Acum ar fi timpul să spuneți dacă vreți drojdii de pe Ebay. Eu am avut o experiență foarte bună cu cele din poză. Cam într-o lună trag o fugă în Ro.
08.05.2022
34.4KB
O alta poza ...
20.02.2015
27.9KB
cazanelul meu
20.10.2014
29KB
altă drăcie...
17.02.2012
39.5KB
am facut un test ... a la J-D
gustul se schimba sensibil in bine ... am mai scris asta , dar pozele erau ... :rusine:
deci dupa 3 si 5 zile de stat pe pepite de la J-D
30.03.2012
55.4KB
Salutari! :hi:
Revin cu vesti noi despre aventurile pe inductie.
:)
Am luat o plita cu inductie profesionala de 3500 de vati si vreau sa va zic ca sunt foarte incantat. Aduce un litru de apa la fierbere in doua minute, de la 25 de grade. Suporta oale cu diametrul mare si incalzeste fundul uniform, fara sa arda.
Ieri am facut 3 plamadiri mici. 22 litri apa o fierbe cam in 40 de minute. Partea complicata a fost ca a trebuit sa racesc 81 litri plamada in camera unde erau deja 32. Pana la 11 noaptea m-am chinuit s-o racesc cu oale cu apa. I-am pus drojdia pe la 36 de grade.
Randamentul termic la oalele din tabla smaltuita este de 85%, dupa calculele mele, iar la oalele din inox magnetic, cam de 78%. Randamentul termic nu este mai scazut la oale mari. Asta am si cautat, plita care sa suporte diametru mare. A mea suporta intre 140 si 320 mm.
Saptamana urmatoare urmeaza distilarea unde, dupa asteptari, ar trebui sa am un debit de 6 litri pe ora la putere maxima. :)
A fost si o parte mai putin placuta in toata aventura asta. A costat 1240 de lei cu transport.
25.08.2024
51.7KB
Am uitat sa pun poza cu SPP urile dupa corodare. In poza asta le spalasem dar nu suficient. Nu-i destul sa le clateati in multe ape. Abia dupa ce le-am fiert cu bicarbonat de 3 ori si le-am mai limpezit inca de 15 ori, au iesit curate, fara niciun miros.
Am uitat sa zic ca se incalzeste puternic solutia de clorura ferica in timpul corodarii. Am fost 1 idiot la patrat ca am turnat apa dup-aia ca sa fie toate acoperite in solutie, uitand ce ne spunea profa la chimie in clasele de gimnaziu si liceu ca niciodata nu se toarna apa in acid ci intotdeauna invers. Din fericire am scapat teafar.
:zzz:
29.12.2021
98.5KB
Tric-clamp interior
28.02.2021
91.5KB
Deci maceratul nu trebuie sa aiba sub 45%? La 10 kg gutui plus apa mi-ar fi trebuit mult mai mult alcool. Gutuile au fermentat si ele. Poate ar fi fost altceva daca nu fermentau?
Am gustat acum tuica de gutui. E buna la gust, dulceaga, iti vine inapoi damful, dar cred ca mai trebuie sa stea, inca nu e definita. Cred ca daca nu stiam din ce e, nu ghiceam.
Arcurile de cupru s-au facut albe dupa distilare. Le-am bagat in otet si incepe sa se ia de pe ele toata mizeria si nenorocirea. Chiestia aia ajungea in distilat daca nu era filtrul de cupru in gatul cazanului.
Dar am si o veste proasta. Cazanul s-a ars pe fund. E bine totusi ca tuica nu miroase deloc a ars. Cred ca am gresit ca am pus prea devreme capacul si n-am mai amestecat. Daca amestecam pana ajungea la fierbere poate nu se intampla asta. Lenea si prostia se platesc.
Aseara, dupa vreo 8 ore de lamurit incet in care am adunat 10 litri de distilat, am oprit focul dar inca a mai fiert cateva minute. Se auzea inauntru zgomot de fiert. Mi-am dat seama ca ceva nu e in regula si dimineata cand am desfacut si am amestecat cu paleta in borhot am simtit carbunele pe fund. Am varsat la veceu borhotul si acum sta cu apa. O sa trebuiasca sa iau iar o punga de fulgi de soda caustica sa dizolv arsura aia.
19.03.2019
43.2KB
Asa arata dupa doua zile de incoltire. Probabil o sa-l mai las o zi sau doua. Nu vreau ca stadiul de incoltire sa fie foarte avansat caci se consuma din amidonul bobului. Un stadiu de incoltire mai avansat se recomanda pentru zaharificarea nemaltificatelor.
Iar aici era a treia zi dimineata. A incoltit foarte repede datorita faptului ca incoltirea genereaza caldura iar caldura grabeste procesul de maltificare. In maltarii orzul sta intins pe podea (malting floor) si periodic stropit si rascolit cu lopata tocmai pentru a preveni acumularea de caldura. Eu insa nu mi-am permis sa rascolesc graul pentru ca la rascolire se rupe acrospirul si nu stiu daca e bine. La orz acrospirul creste in interiorul bobului si astfel este protejat de socul mecanic.
20.02.2014
62.5KB
... ce si cit putem fermenta la diferite cereale :razz:
CARBOHIDRATI=>ALCOOL :rotfl: :rotfl:
:hi:
... OBSERVATI CA OREZUL STA CEL MAI BINE ... SI NICI PORUMBUL NU STA RAU ...