Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Distilarea / Purificarea cu carbon activ Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Carbonul activ este un produs natural foarte eficient în purificarea apei şi alcoolului. Este ieftin şi se poate curăţa şi refolosi. Cărbunele activ are proprietatea de a aborbi şi prinde în porii săi otrăvuri, creozot, metale grele, insecticide, mirosuri şi gusturi urâte, substanţe chimice, uleiuri de fuzel, impurităţi şi tot felul de substanţe nedorite lichide sau gazoase.
Purificarea merge cel mai bine la temperatura camerei.

Se folosesc două etape de tratare cu cărbune activ:
1. Prima fază presupune scufundarea granulelor de cărbune în distilat în cantitate de 50g pe litru timp de două săptămâni. Se recomandă agitarea periodică. De obicei rezultatele sunt satisfăcătoare după această primă etapă.
2. În a doua fază se trece distilatul printr-un tub de 4 cm diametru şi 1,5 m lungime umplut cu granule de cărbune. La capătul de jos se îndeasă vată sau şerveţel ghemotoşit care opreşte praful de cărbune şi filtrează distilatul. Curgerea ar trebui să aibă o viteză de o picătură pe secundă.

Granule găsiţi la magazine de acvaristică şi n-ar trebui să coste mai mult de 10 lei pe kg.
Eu am folosit şi am păstrat o mostră netratată cu cărbune ca şi probă de control pentru a compara diferenţele. Ca şi concluzie pot spue că diferenţele sunt majore! Cărbunele absoarbe mare parte din mirosurile neplăcute din distilat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Carbunele activ...probabil una dintre cele mai bune arme din arsenalul de filtrare chimica ... posibil una dintre cele mai putin intelese arme.
Carbunele seamana cu un burete... cavitatile largi din exterior conduc in pasaje din ce in ce mai mici spre interior. In general, printr-un proces numit absorbtie, moleculele intra in cavitati si sunt prinse intr-un final in pasaje, pe masura ce acestea devin din ce in ce mai inguste pentru ca acestea sa mai poata inainta. Moleculele singure pot intra prin cei mai mici pori in timp ce porii mai mari permit intrarea moleculelor complexe. Exemple de elemente pe care carbunele le va indeparta prin procedeul descris mai sus... iond, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. Totusi ,carbunele activ nu va indeparta amoniacul, azotitii si azotatii.
Periodic carbunele trebuie inlocuit pentru ca, odata ce a ajuns la saturatie, poate incepe sa eliberezee compusii inapoi in distilat
Se afirma ca un carbune activ poate fi regenerat si reutilizat. Singura posibilitate de regenerare a carbunelui activ este sa-l incalziti la o temperatura de 480șC...ceea ce nu este o alternativa fiabila pentru toti.



_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cărbunele se poate refolosi (probabil la nesfârşit). Pentru a fi refolosit el trebuie reactivat, adică eliberaţi porii ăia de care zice Iunicu.
Eu fac în felul următor:
fierb granulele de cărbune în 3-4 ape după care le pun pe o tavă şi bag la cuptor la foc maxim. După ce îl ţin cam o oră îl scot şi îl las să se răcească. Are aceeaşi putere de absorbţie ca înainte.
Nu va luaţi după ce spun producătorii, că trebuie cuptoare speciale la 800*C... aiurea. La mine a mers excelent şi chiar după reactivare a aborbit mirosurile dintr-un distilat de nu-mi venea să cred. Cea mai curată vodcă ziceai că e.
Cu cât pui mai mult cu atât absoarbe mai repede. Se simte diferenţa de la o zi la alta.
Nu vă recomand să aplicaţi tratamentul cu cărbune la ţuică. Cărbunele se foloseşte la băuturi neutre (alcool pentru lichioruri/vişinate, vodcă, gin, etc.).
Cantităţile şi timpul de expunere pe un rachiu aromat sunt mult mai mici... nu mai ţin minte exact, imediat mă uit în carte şi vă zic care sunt cantităţile şi perioada permisă.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
"Utilizarea cărbunelui
Acesta se amestecă bine cu o cantitate mică de lichid (rachiu rafinat sau brut), apoi se toarnă restul de distilat şi se amestecă totul. În scurt timp cărbunele va precipita; aşadar veţi putea gusta curând, pentru a vă da seama dacă ati folosit suficient cărbune sau chiar dacă acesta a avut vreun efect. Dacă nu sunteţi mulţumit, mai adăugaţi. Nu folosiţi insă mai mult decât este necesar, pentru că absoarbe şi aromele plăcute. Se continuă amestecând de mai multe ori pe zi şi, după cel mult două zile, se separă rachiul (rafinat sau brut) de cărbunele depus pe fund. Dacă este nevoie, rachiul rafinat se filtrează; cel brut se distilează. Cărbunele nu trebuie să ajungă în cazanul de distilare odată cu rachiul brut, pentru că astfel se vor elibera din nou substanţele nedorite pe care le fixase. Tratamentul cu cărbune funcţionează cel mai bine în cazul distilatelor cu mai puţin de 50% vol. alcool"


Fragmentul este din cartea "Cazanul de Ţuică" a lui Josef Pischl.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Trebuie să menţionez că de cele mai multe ori, după folosirea cărbunelui distilatul rămâne negru de la praful de cărbune. Nu-i nicio problemă cu praful, el se poate filtra foarte uşor folosind o pâlnie în capătul căreia se îndeasă o bucată de şerveţel (să nu fie parfumat). Se trece distilatul prin acea pâlnie picurând încet. Praful este reţinut în totalitate de bucata de şerveţel iar distilatul devine iar limpede.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ca sa fiu la ... subiect ...

eu am filtrat-purificat alcoolul dublu distilat - ceva la 77+ obtinut din zahar si cu drojdii turbo - doua ture pe aceiasi drojdie ... printr-o cana de filtrat apa BRITA ... cu un cartus nou ... prin 2-3 treceri ... dupa am spalat in 3-4 ape cartusul ... si a fost bun pt baut apa ... apa pe care o folosesc si la diluat alcoolul (aici e vorba de vinars ...)

rezultatele au fost bune ... zic eu

... e drept ca nici ... produsul de la care  am plecat nu era rau ... adica nu prea avea nici un "shmac" bizar ...
... comparat cu un alcool de cumparat ... era totusi ceva ... diferit

ORICUM ... BRITA E O SOLUTIE SIMPLA SI ACCEPTABILA





_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SI ... ASTA NU STIU UNDE INTRA ...
... dar carbune = purificare  == produs mai pur

o sa scriu aici :

eu limpezesc vinul tot timpul cu BENTONITA=silicat de aluminiu natural ...
e ceva neutru d.p.v.chimic si organoleptic ... si functionarea ei se bazeaza pe floculare ... adica pe scurt sunt particule f.f. fine care sunt atrase de levuri si apoi gravitational depun levurile=drojdiile ...

... pt un ditilat NEUTRU ... poate ca ar fi f. util un lichid f.limpede ?? 

sii ... va pot asigura ca ... vinul dupa un tratament reusit cu bentonita ... sclipeste=lumineaza in pahar

nu exista riscul de supradozaj (ca la alte limpeziri cu ... gelatina, albus de ou , lapte , singe etc. )... la vin cel putin




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Brita e o soluţie scumpă şi ineficientă.
Cu 10 lei cumperi 1 kg de cărbune de la petshop din obor şi-ţi ajunge mulţi ani. Nu mai zic că îl poţi reactiva. Cărbunele se foloseşte în cantitate mică.
Pentru agenţi de clarificare voi deschide în curând un topic nou.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Asta ar fi un subiect bun pentru aria de bauturi fermentate!
Bine de retinut!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
E PRIMA DATA CIND PATESC ASA CEVA ... E VORBA DE FOTO ????
dar , intotdeauna e o prima data 

care e IDEEA :
am luat niste "macaroane " facute pentru afumat carnea la gratar - si facute cica din carbunele de artar prin care trece Jack-Daniels inainte sa-l puna la invechit - ADICA :
The Lincoln County Process is a process used in making some Tennessee whiskeys such as Jack Daniel's and George Dickel. The whiskey is filtered through a column of charcoal chips before going into the casks for aging. The process is named for Lincoln County, Tennessee, which was the location of Daniel's distillery at the time of its establishment; subsequent redrawing of county lines means that neither distillery currently using the process is located in the county for which the process is named.
The charcoal used by Jack Daniel's is created on site, from stacks of two by two inch sugar maple timbers called "ricks." They are primed with 140 proof Jack Daniel's, and then ignited under massive hoods that help prevent sparks. Once they have reached the char state, the ricks are sprayed with water to prevent complete combustion. The resulting charcoal is then run through a grinder to reduce it to consistent bean-size pellets. These are then packed into 10-foot (3.0 m) vats, where they are used to filter impurities from the 140 proof whiskey, after which the whiskey is reduced with water to 125 proof for aging.[1]

AM facut 2 teste :
am pus niste alcool de 56 peste niste pelete=macaroane ... o proba a stat o noapte si alta proba a stat 1.5 zile ...
CONCLUZIE:
la coloare  nu sunt diferente zizibile 
la gust o usoara diferenta intre probe ...
... si comparind cu proba martor alcool ... gustul s-a imbunatatit-leger si la aspect pare mai uleios ... se intinde mai bine in gura ... parca e si mai DULCE ..

AM verificat carbunii ... pai nu scriu pe hirtie si la aspect au urme de alb prin ei , nu stiu ce e ... urme de lemn sau ... alceva ... pe pahar ramane dup ce se usuca pete alburii ca de la apa cu multe saruri 
... SAU POATE CA SUNT URME DE TALK ? ADAUGATE CA SA TINA CARBUNELE IN FORMA DE MACAROANE ?

NU STIU cit carbune de la J-D este acolo ... ar putea sa fie la 5$ pt 450g ...
ORICUM ...
NU VREAU SA UTILIZEZ UN CARBUNE PE CARE L-A ARUNCAT (chiar si J-D ... apropo imi place wisichiul asta ... )
... ma gindesc ca ei l-au aruncat pt ca e epuizat -SI SUNT SIGUR CA SI EI STIU SA-L REGENEREZE
... si in  plus ar putea contine ceva ce nu e chiar comestibil

O SA-L FOLOSESC PENTRU CE L-AM LUAT ... LA AFUMAT GRATARELE !

DAR :
IDEEA E BUNA ... PUTEM SA PRODUCEM ... UN CARBUNE SEMI CARBONIZAT CARE SA DEA CULOARE ... SI GUST 



carbon activ prima data cind patesc asa ceva ... vorba foto ????dar prima data  care ideea luat

45.4KB

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SI CONTINUARE :

DACA tot am avut ora de laborataor ... am facut un test cu refractometrul ...
SI ASA CUM BANUIAM   
INDICELE DE REFRACTIE E DIFERIT DE LA APA LA ALCOOL !

DECI o solutie de apa cu zahar si ci alcool da un rezultat diferit de o solutie de zahar cu apa -avind aceisi cantitate de zahar

MASURATORI :
ALC 92% -REFRACTOMETRU 100g/L - DIN COMERT
ALC 77% -REFRACTOMETRU 100g/L - FACUT
ALC 60% -REFRACTOMETRU 86g/L - FACUT
ALC 52% -REFRACTOMETRU 72g/L - FACUT
ALC 52% +PEPITE Jacj-Dan-REFRACTOMETRU 72g/L - FACUT
(chiar daca la limba pare mai dulce ... sau poate doar mai moale ... )

LA SFIRSIT AM VERIFICAT CU APA ... si arata -30-40 g/L
... nu e grav    vorbim de aceisi eroare pt toate masuratorile ... 

DECI :
EU AM OBTINUT CEVA DIFERIT DE COMERT ...
INDICE DE REFRACTIE 100 LA UN ALCOOL DE 77-78% ...
... EI AU 100 PT UN ALCOOL DE 92%

OBS: e vorba de alcool facut din zahar cu drojdii TURBO ...
        2 ture pe aceiasi drojdie ... cu zahar invertit cu zeama de lamiie

 

p.s.
si o distilare la presiune joasa ... poate sa se comporte ... bizar !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SI CA SA EXPLIC DE LA CE AM PLECAT :
asta e info. in engleza 

The Lincoln County Process is a process used in making some Tennessee whiskeys such as Jack Daniel's and George Dickel. The whiskey is filtered through a column of charcoal chips before going into the casks for aging. The process is named for Lincoln County, Tennessee, which was the location of Daniel's distillery at the time of its establishment; subsequent redrawing of county lines means that neither distillery currently using the process is located in the county for which the process is named.
The charcoal used by Jack Daniel's is created on site, from stacks of two by two inch sugar maple timbers called "ricks." They are primed with 140 proof Jack Daniel's, and then ignited under massive hoods that help prevent sparks. Once they have reached the char state, the ricks are sprayed with water to prevent complete combustion. The resulting charcoal is then run through a grinder to reduce it to consistent bean-size pellets. These are then packed into 10-foot (3.0 m) vats, where they are used to filter impurities from the 140 proof whiskey, after which the whiskey is reduced with water to 125 proof for aging.[1]
The George Dickel distillery uses shallower vats, chills its whiskey before it enters the vats, and allows the whiskey to fill the vats instead of just trickling it through. The distillery claims that these differences yield a better filtering process.
 

si o poza ... cit 1000 de cuvinte

carbon activ explic plecat asta info. the lincoln county process process used making some tennessee

63.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Iată ce scrie Mike despre refolosirea cărbunelui:

"I think you will find that the extreme heat procedures you read about concerning commercial reactivation of carbon are not necessary in a hobby situation. I regularly treat my carbon after use, and find that it serves me very well. Rather than calling it "reactivation", it is perhaps better to describe the process as "cleaning", as "activation" really means treating raw carbon so that it has a suitable internal structure with a very large surface.
Try this:

    Wash used carbon in plenty of running water to get rid of all external rubbish. I do this simply by rinsing under a tap with the carbon in a sieve.
    Then boil it in an open pan of water for around quarter of an hour. This will get rid of the bulk of the volatiles. If you want to do a really thorough wash, carry on by boiling it up in an ordinary pressure cooker for 10 minutes. This will get rid of even more than open air boiling.
    Finally, strain off all the carbon and rinse under a tap for a minute, then spread it all out on a wide baking tray covered in ordinary baking foil (saves rusting the tray!).
    Shove that in the kitchen oven to dry slowly at around 160C/320F, making sure that you periodically open the oven door to vent the smelly steam that comes off.

It takes time to drive all the water off, but organic molecules still held inside the carbon will come off with the steam quite readily at this low temperature. Don't try heating at the highest temperature your oven is capable of .. not only is it unnecessary, you will also run the risk of ending up with a pile of gray ash! Try it. I think you will find that it's more than adequate."


În esenţă el spală cărbunele în multă apă pentru a înlătura gunoaiele externe. Face asta clătind cărbunele într-o strecurătoare sub jet de apă.
Apoi fierbe cărbunele într-o cratiţă cu apă fără capac deasupra timp de un sfert de oră. Asta va elimina cea mai mare parte din volatile.
În final scurge apa şi clăteşte cărbunele sub jet de apă timp de un minut, apoi îl întinde pe o tavă întinsă.
Îl bagă în cuptor şi-l usucă încet la aproximativ 160*C, având grijă să deschida periodic uşa cuptorului pentru a ventila aburul mirositor care iese.
Mai zice că ia ceva timp să elimine toată apa din cărbune, iar moleculele organice din cărbune ies odata cu aburul.
Zice să nu încălzim cuptorul la temperatura maximă. Nu numai că nu este necesar, dar riscăm să sfârşim cu o grămadă de cenuşă. Şi cică este mai mult decât adecvat.

Eu am încercat metoda şi pot spune că funcţionează. Am reactivat cărbunele in felul acesta şi a doua oară a funcţionat perfect. Să vedem şi a treia oară...


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ASA MA GINDEAM SA FAC SI EU ... cu carbunele J-D
... pt. ca asa mi-a recomandat si mama-a lucrat o viata in laborator

problema e ca ... pepitele se ... dezagregreaza si devin praf ... dupa inmuiat in alcool ... si ma mai gindesc ca J-D stie de ce le arunca ... 

deci , daca o sa ajung la concluzia ca merita ... o sa-mi produc propriile ashchii de artar prajite ... si o sa fac mai multe ca sa pot sa repet o experienta reusita   
adica o sa fie un alcool dublu sau triplu rafinat si filtart prin carbune DE artar si tinut pe aschii de ARTAR 
SA VEDEM ANALIZA DE GUST ... am dat o proba unui amic ... astept impresiile



Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu ştiu dacă o să-ţi iasă cărbunele aşa cum este cel comercial. Cărbunele este obţinut prin piroliză la temperaturi de 600-900*C în absenţa oxigenului, apoi urmează activarea. Este un procedeu destul de laborios şi pretenţios.
Ce vei obţine în casă va fi o cenuă ce nu va avea proprietăţile unui cărbune activat plin cu cavităţi interioare din ce în ce mai mici, capabile să-ţi fixeze ţie toate impurităţile şi moleculele organice.

Cred că pentru ce ne trebuie nouă, cel granular este cel mai potrivit, evident după ce este spălat înainte în mai multe ape pentru a înlătura praful.

La mine nu se face praf şi l-am ţinut în cuptor o oră la foc zdravăn.

Ce înseamnă J-D?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Nu ştiu dacă o să-ţi iasă cărbunele aşa cum este cel comercial. Cărbunele este obţinut prin piroliză la temperaturi de 600-900*C în absenţa oxigenului, apoi urmează activarea. Este un procedeu destul de laborios şi pretenţios.
Ce vei obţine în casă va fi o cenuă ce nu va avea proprietăţile unui cărbune activat plin cu cavităţi interioare din ce în ce mai mici, capabile să-ţi fixeze ţie toate impurităţile şi moleculele organice.

Cred că pentru ce ne trebuie nouă, cel granular este cel mai potrivit, evident după ce este spălat înainte în mai multe ape pentru a înlătura praful.

La mine nu se face praf şi l-am ţinut în cuptor o oră la foc zdravăn.

Ce înseamnă J-D?


J-D = Jack-Daniels ... scuze de prescurtare 

nu ma intereseaza atita ... purificarea ...
... cit restul ... aromarea si faptul ca parca alcoolul devine mai ... matasos uleios  parca dupa ce trece prin pepitele alea de la J-D ...

in filmuletul de pe youtube ... pe care l-ai pus tu sau iunicu ... la J-D se spune ca prima distilare se face cu coloana cu talere ... si a doua normal-discontinuu 

la altii , irlandezii de la Jameson , se fac 3 distilari ...

deci O SA INCERC SA PURIFIC PRINTR-O DISTILARE SUPLIMENTARA 

ramane problema de aroma    ... aici  caut o reteta de 2...3 ani si nu de 20-30 de ani ... ca ma prinde pensia   



p.s.
aici sunt descrieri scurte pt ... tehnologia de fabricatie la diferite alcooale


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
banuiesc ca ... carbunele pt acvariu este granulat ?

in acest caz ... pt obtinerea lui ... se foloseste un BINDER 
care este acest lipici in acest caz ?

Extruded activated carbon (EAC)
Extruded activated carbon combines powdered activated carbon with a binder, which are fused together and extruded into a cylindrical shaped activated carbon block with diameters from 0.8 to 130 mm. These are mainly used for gas phase applications because of their low pressure drop, high mechanical strength and low dust content. GAC is also used in rapid mix basins and for waste-water treatment in general


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
am facut un test ... a la J-D

gustul se schimba sensibil in bine ... am mai scris asta , dar pozele erau ...

deci dupa 3 si 5 zile de stat pe pepite de la J-D

carbon activ facut test ... j-dgustul schimba sensibil bine ... mai scris asta dar pozele erau ...

55.4KB

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Tuica de tescovina primita cadou de la Samogon continea ceva boabe de piper negru care a lasat o culoare frumoasa distilatului numai ca spre sfarsitul sticlei, bautura a concentrat toata iuteala piperului devenind foarte neplacut de baut. Am facut cateva treceri prin filtrul de carbune activ si am reusit sa scot atat iuteala cat si aroma te tescovina. Mare parte din culoare a ramas tot in carbune. Mirosul distilatului seamana acum mai degraba cu o votca decat  cu rachiul de tescovina.
Pentru a-i reda la loc culoarea frumoasa am reimbuteliat distilatul intr-o sticla in care am pus un plculet de ceai negru.

Uitati si cana mea cu filtru interschimbabil de carbune activ.



_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Încearcă şi cu bere sau vin să vezi că-l decolorează. Cu fiecare trecere prin cărbune se decolorează şi mai mult.

O cană de-aia Brita e în jur la 100 de lei şi nu e cine ştie ce sofisticărie în ea, dacă te gândeşti că segmentul efectiv al purificatorului este foarte mic. În schimb, cu 20 de lei îţi poţi face super filtru cu cărbune. Am mai spus cum, un tub de 4cm diametru şi 1,5m lungime umplut cu cărbuni. De ce nu mai mic de 38mm diametru? E foarte important! pentru ca se creează "efectul peretelui", în engleză se numeşte "wall effect", distilatul se prelinge pe pereţii tubului şi purificarea nu mai este eficientă. IAr granulele de cărbune trebuie să aibă între 0,4 şi 0.85mm, cu cât mai mici cu atât mai bine. Curgerea ar trebui să aibă loc cu o viteză de 1 picătură pe secundă. Unele amănunte le-am ţinut minte de la teacher-ul meu privat, Strava, pe care încă mai îmi place să-l şucăr cu termeni englezeşti, na 

Mie îmi place iuţeala de la piper dar şi efectul uşor termogenic care merge în sezonul rece. Acum cu degustibus non disputandum ştii cum e


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pe cana aia nu am dat nici un sfant dar e minunata. mai am cateva cartuse sigilate la ea si cu putina indemanare poti schimba si carbunele din filtrul vechi.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Pe cana aia nu am dat nici un sfant dar e minunata. mai am cateva cartuse sigilate la ea si cu putina indemanare poti schimba si carbunele din filtrul vechi.


DACA schimbi carbunele ... nu prea faci nimic  pt. ca cartusul ala e incarcat cu carbune si schimbatori de ioni ... ca sa retina metale grele etc.

o sa sparg unul ... sa verific daca e asa  ... ca tot trebuie sa-l schimb

... si eu am filtrat tot asa alcoolul ... care era oricum ok ... e drept ca rezultatul a fost mai bun ...

parerea mea ... pt cazuri obisnuite ... merge f. bine .
pt cazuri rebele ... cred ca trebuie incercata solutia ... samogon 

ORICUM REVIN CU O INTREBARE:
... carbunele granulat e facut cu un BINDER ...
stie cineva de ce binder vorbim aici 
... de ex pt carbunele folosit in industria vinicola se foloseste ca si binder un must f. concentrat 800g/L zahar ...



p.s.
si la cana e valabil ...
dar aici vorbim de consum uman ... dar e gindit pt filtart apa nu alcool 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Te rog explica pentru mine ce este acela un binder.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Te rog explica pentru mine ce este acela un binder.


... e un sort de lipici care tine particulele de carbune impreuna ca sa aiba o forma regulata ... cilindrica sa spunem ...

incerca sa presezi 2 bucatele de carbune in asa fel incit ele sa se lipeasca 

nu  merge ... ceva trebuie sa tina carbunele in forma dorita ...




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Inteleg, deci binderul este liantul!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Inteleg, deci binderul este liantul!


exact !

asta e cuvintul cel mai potrivit 

un liant ... despre care eu nu am gasit decit metoda cu ... must concentrat 

dar industrial ... pt. laborator ... trebuie sa fie altceva ... ceva care sanu se dizolve in apa ...
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Păi nasol dacă e cu lipici.

Pe homedistiller citeam mai demult că să nu folosim cărbune de acvariu că cică ar fi făcut din nuş' ce rahaturi şi că s-ar putea dizolva în distilat. Se foarte poate dacă ne gândim că alcoolul de concentraţie mare este un foarte bun solvent. Trebuie acordată multă atenţie materialelor care vin în contact cu alcoolul, pentru că alcoolul dizolvă! Nu cred că ar vrea nimeni să aiba în distilat urme de cine ştie ce nenorociri.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
O să-mi fac timp să citesc ce scrie pe saitul ăsta. Deocamdată doar l-am postat, pare interesant. Spor la citit şi la făcut cărbuni!
Că doar nimic nu e mai sigur decât ce faci tu în casă.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Păi nasol dacă e cu lipici.

Pe homedistiller citeam mai demult că să nu folosim cărbune de acvariu că cică ar fi făcut din nuş' ce rahaturi şi că s-ar putea dizolva în distilat. Se foarte poate dacă ne gândim că alcoolul de concentraţie mare este un foarte bun solvent. Trebuie acordată multă atenţie materialelor care vin în contact cu alcoolul, pentru că alcoolul dizolvă! Nu cred că ar vrea nimeni să aiba în distilat urme de cine ştie ce nenorociri.


DAA ASTA E PROBLEMA ...
apa dizolva multe substante ... si alcoolul si mai multe substante 

asa ca orice trebuie verificat daca ... se dizolva sau daca interectioneaza ...  

de cind cu garnitura ... din furtun ... verific tot !



p.s.
daca e ... must concentrat ... nu strica !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E mai greu cu verificatul pentru ca multe nu s-au studiat încă.

Nu interesează pe nimeni că noi facem improvizaţii în casă. Chiar faptul de a folosi cărbune destinat purificării apei, pentru purificarea alcoolului, nu sună deloc ok.
Lucrurile ar trebui folosite în scopul pentru care au fost concepute, altfel, nimeni nu îţi mai poate oferi vreo garanţie.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

E mai greu cu verificatul pentru ca multe nu s-au studiat încă.

Nu interesează pe nimeni că noi facem improvizaţii în casă. Chiar faptul de a folosi cărbune destinat purificării apei, pentru purificarea alcoolului, nu sună deloc ok.
Lucrurile ar trebui folosite în scopul pentru care au fost concepute, altfel, nimeni nu îţi mai poate oferi vreo garanţie.


DACA VA UITATI IN FILMULETUL DE LA jACK_DANIELS ... DIN ISTORIA WISICHIULUI atunci acolo o sa vedeti cum se pregateste o stiva mare de lati care e arsa afara sub o HOTA MARE ... si la sfirsit se stropeste cu apa 

pt aprindere se foloseshte fruntea ... adica tot wisichi ... ca doar reclama vinde marfa ... ... si fac carbune din artar ... care are zahar dor o luna primavara - nu prea cred ca ei atunci il taie  ... dar lumea asociaza artarul cu siropul de artar asa ca si asta da bine 

cred ca ... ar fi bine sa facem carbune cind iesim la iarba verde 
nu va recomand sa incercati in cuptor ... prea mult fum 

EU NU VREAU SA FOLOSESC PEPITELE de la J-D la alcool ... prefer sa le folosesc la afumat gratarul ... TOCMAI PT CA SUSPECTEZ CA SE FOLOSESHTE UN BINDER CARE SA LIPEASCA CARBUNELE CU RUMEGUS ==> PEPITELE
... altfel rezultatul e super la gust si la culoare ... am pus poze ...
PROBLEMA E CA PE PAHAR CIND SE USUCA RAMAN PETE ALBE CA DE LA APA CU VAR 
ASA CA ... MA LIPSESC !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

http://en.wikipedia.org/wiki/Benzo%28a%29pyrene


da afumaturile ... pot sa dea un cancer la/in sistemul digestiv ... stomac sau colon 

pe de alta parte ... asa se maninca in ardeal de  ... din totdeauna ... 

nu facem exces ... dar mai mincam si asa ... ca sa fac ceva , mi-am facut afumatoarea mea electrica-CU FUM RECE-MAX 30-35C ...
... asa nu mai cumpar chestii afumate cu ``fum lichid``?? ... CE DRACU MAI E SI ASTA ?

TOT CE E BUN PE LUMEA ASTA E INUMAN, IMORAL SAU ... INGRASA .



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pana una alta se face jar si se stinge cu apa, se clatesc foarte bine de cenusa si gata.
Offtopic
Presupun ca nu se compara conservarea la fum cu conservarea cu E-uri.
Eu as manca o carne afumata si daca stiu ca traiesc cu 1 an mai putin din cauza asta.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

iunicu a scris:

Pana una alta se face jar si se stinge cu apa, se clatesc foarte bine de cenusa si gata.
Offtopic
Presupun ca nu se compara conservarea la fum cu conservarea cu E-uri.
Eu as manca o carne afumata si daca stiu ca traiesc cu 1 an mai putin din cauza asta.


DA ASA O SA FAC ... la prima iesire ... fac un jar pe care il sting cu apa !

... sii ... din pacate pt mine ...
... cam asa gindesc si eu despre carnea afumata natural  ...
... asta e situatia    ... si acum cind am invatat diferite arome ...
e prea buna ca sa nu o gustam cel putin     



p.s.
... despre e-uri ... mai putine studii ... ca nu plateste nimeni !
NITRITII ASTIA sunt peste tot !

p.s.2
ATI VAZUT CE CARNE FRUMOASA SI ROSIE E LA SUPERMARKET é
CHIAR SI DUPA 2-3 ZILE ????    
... ce nu inteleg eu ... cind taiam porcul ... carnea era rosie doar in ziua aia ... pt ca a doua zii incepea deja oxidarea ... VA ADUCETI AMINTE ?




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
karpedeem
Vizitator



Salut cu respect toti utilizatorii acestui forum.Am gasit o firma care comercializeaza carbune activ in diverse forme ,poate va este de ajutor     

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Salut si bine ai venit!
Buna firma asta. Vad ca au si diferite materiale filtrante.
Problema e cu vanzarea in cantitati mici. Marea majoritate a producatorilor nu prea se complica cu asta.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Pe astia ii stiti : ?????

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bun si asta.
Ramane aceeasi problema referitor la cantitate. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Am o carte de vizita a unei inginere de la ei , daca te intereseaza un telefon.........

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc pentru oferta, te rog sa mi-l trimiti pe privat. Chiar daca acum mai am putini carbuni, e bine sa ai de unde reimprospata stocul.
Eu nu prea sunt adeptul filtrarii prin carbune. O plamadire curata si corecta, o distilare atenta si o maturare linistita este idealul meu de distilat.
Am folosit carbune doar la alcoalele pregatite pentru a doua distilare, pe care le folosesc la visinata.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!


   Credeti ca acest produs este asa eficient cum spune acest comerciant... Eu am folosit carbunele activ de la ei si a fost bun, dar cu zeolitul sunt curios....

Multumesc Strava si Moderatorilor!!!!

p.s. Ce drojdii credeti ca sunt de eficiente si rapide ????


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

Carbonul activ este un produs natural foarte eficient în purificarea apei şi alcoolului. Este ieftin şi se poate curăţa şi refolosi. Cărbunele activ are proprietatea de a aborbi şi prinde în porii săi otrăvuri, creozot, metale grele, insecticide, mirosuri şi gusturi urâte, substanţe chimice, uleiuri de fuzel, impurităţi şi tot felul de substanţe nedorite lichide sau gazoase.
Purificarea merge cel mai bine la temperatura camerei.

Se folosesc două etape de tratare cu cărbune activ:
1. Prima fază presupune scufundarea granulelor de cărbune în distilat în cantitate de 50g pe litru timp de două săptămâni. Se recomandă agitarea periodică. De obicei rezultatele sunt satisfăcătoare după această primă etapă.
2. În a doua fază se trece distilatul printr-un tub de 4 cm diametru şi 1,5 m lungime umplut cu granule de cărbune. La capătul de jos se îndeasă vată sau şerveţel ghemotoşit care opreşte praful de cărbune şi filtrează distilatul. Curgerea ar trebui să aibă o viteză de o picătură pe secundă.

Granule găsiţi la magazine de acvaristică şi n-ar trebui să coste mai mult de 10 lei pe kg.
Eu am folosit şi am păstrat o mostră netratată cu cărbune ca şi probă de control pentru a compara diferenţele. Ca şi concluzie pot spue că diferenţele sunt majore! Cărbunele absoarbe mare parte din mirosurile neplăcute din distilat.

va salut baieti > am citit toate paginile de pe forumul de la care a inceput nebunia asta .
va spun sincer ca am fost tare dezamagit cand ,ghebos ,strava ,iunicu nu au mai continuat acolo .
ma bucur ca v-am regasit aici si mutumesc si eu pentru ceea ce faceti !
on topic -cat alcool poate trece prin tubul de 40 mm si 1,5 m lungime pana cand trebuie inlocuit?
si cum pot face sa curga cate o picatura pe secunda? multumesc anticipat !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

pazucu a scris:


Samogon a scris:

Carbonul activ este un produs natural foarte eficient în purificarea apei şi alcoolului. Este ieftin şi se poate curăţa şi refolosi. Cărbunele activ are proprietatea de a aborbi şi prinde în porii săi otrăvuri, creozot, metale grele, insecticide, mirosuri şi gusturi urâte, substanţe chimice, uleiuri de fuzel, impurităţi şi tot felul de substanţe nedorite lichide sau gazoase.
Purificarea merge cel mai bine la temperatura camerei.

Se folosesc două etape de tratare cu cărbune activ:
1. Prima fază presupune scufundarea granulelor de cărbune în distilat în cantitate de 50g pe litru timp de două săptămâni. Se recomandă agitarea periodică. De obicei rezultatele sunt satisfăcătoare după această primă etapă.
2. În a doua fază se trece distilatul printr-un tub de 4 cm diametru şi 1,5 m lungime umplut cu granule de cărbune. La capătul de jos se îndeasă vată sau şerveţel ghemotoşit care opreşte praful de cărbune şi filtrează distilatul. Curgerea ar trebui să aibă o viteză de o picătură pe secundă.

Granule găsiţi la magazine de acvaristică şi n-ar trebui să coste mai mult de 10 lei pe kg.
Eu am folosit şi am păstrat o mostră netratată cu cărbune ca şi probă de control pentru a compara diferenţele. Ca şi concluzie pot spue că diferenţele sunt majore! Cărbunele absoarbe mare parte din mirosurile neplăcute din distilat.

va salut baieti > am citit toate paginile de pe forumul de la care a inceput nebunia asta .
va spun sincer ca am fost tare dezamagit cand ,ghebos ,strava ,iunicu nu au mai continuat acolo .
ma bucur ca v-am regasit aici si mutumesc si eu pentru ceea ce faceti !
on topic -cat alcol poate trece prin tubul de 40 mm si 1,5 m lungime pana cand trebuie inlocuit?
si cum pot face sa curga cate o picatura pe secunda? multumesc anticipat !
scuzati ,cat alcool?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu nu iti recomand sa folosesti carbunele decat daca vrei sa faci spirt. Pana si vodca are o oarecare aroma provenita de la granele din care este facuta. Nu uita caci carbunele nu stie sa elimine selectiv doar aromele proaste, ci le inlatura si pe cele bune. Asa ca mai bine ne-am stradui sa lucram corect de la inceput pana la sfarsit ca sa nu avem ce corecta apoi.

Iti spun pentru ca am folosit si eu si Sine carbune si amandoi am remarcat mirosul de spirt pe care il capata alcoolul dupa tratamentul cu carbune. Mult mai placut la gust iese un alcool din cereale distilat de doua ori si separat cum trebuie. Poate fi folosit si la visinate, afinate si alte lichioruri fara sa-i influenteze negativ gustul. Nu acelasi lucru se poate spune despre tuica, pentru ca am auzit destui care pun tuica in visinata in loc de alcool, ceea ce mi se pare o prostie si o greseala... nici nu mai stii ce bei.

Dar pentru ca poate vreodata chiar vei avea nevoie de spirt facut in casa iti spun cum am facut eu si am fost multumit. 50 g de carbune pe litru de alcool e destul de putin, cu cat pui mai mult cu atat se curata mai repede si simti asta in miros. Nu ai nevoie de a doua etapa, cea cu tubul. Tii pur si simplu carbunele scufundat in damigeana cu alcool si in timp isi face treaba. E bine sa agiti cat de des. Cand esti multumit de gust/miros si nu se mai simte niciun smec (asta se intampla in general cam dupa o saptamana sau poate chiar mai mult in functie de cat carbune ai pus, pui mai mult - se curata mai repede) te apuci si filtrezi ca sa indepartezi tot praful de carbune din distilat. Cum? iei un pet de 2 litri si ii tai fundul, ii indesi in gura un servetel din celuloza sau vata din bumbac, il intorci cu gura in jos deasupra unui vas si incepi sa torni alcoolul.

Viteza de curgere o reglezi in functie de cat de tare indesi bucata de servetel in gura sticlei. Curgerea poate fi si mai rapida, gen cam 4 picaturi pe secunda. O sa vezi ca tot praful de carbune se fixeaza in bucata de servetel si distilatul curge limpede si frumos mirositor.

As face tratarea cu carbune intre doua distilari, adica am distilat prima data si am obtinut rachiul brut, il tin pe carbuni 1-2 saptamani, filtrez apoi il mai distilez odata si separ frunte, mijloc, coada.

Este interesant caci cozile se pot scurta la un distilat care a fost tratat cu carbuni. Deasemenea, este o idee buna sa tinem cozile pe carbune inainte de a fi redistilate sau turnate intr-o alta plamada pentru recuperarea alcoolului.

Venisem odata cu ideea sa punem tubul acela cu carbune chiar la țuțușca pe unde vine alcoolul din racitor. E interesant, n-am incercat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:



Venisem odata cu ideea sa punem tubul acela cu carbune chiar la țuțușca pe unde vine alcoolul din racitor. E interesant, n-am incercat.

pai la asta ma gandeam si eu .
sa stii ca am inteles exact cum sta treaba cu tubul de carbune si la ce foloseste .
am citit tot forumul de pe softpedia ,ce ati scris voi ani de zile .interesant este ca  daca as face un grafic asa cum iti place tie  ,respectivul grafic ar semana cu un cerc . ati inceput discutia de la distilari simple , apoi ati inceput sa dezvoltati tot felul de procedee ,iar apoi ati ajuns la concluzia ca tot alea simple sunt mai bune si mai gustoase.
eu sunt dintr-un sat din apropiere de suceava si la noi aici cea mai multa tuica se face din sfecla de zahar .
anul asta mi-am cumparat un cazan si vreau sa ma apuc de treaba . cum se face tuica am mai auzit si chiar am mai facut insa ce ati scris voi aici in mod benevol si altruist , jos palaria . pana mai parcurg eu tot forumul asta te rog sa-mi spui si mie ce drojdie pot folosi inafara de ce de la magazinul din sat  , daca se poate sa nu fie nici scumpa . multumesc mult ,inca o data .

P.S. pot sa-ti mai pun aici cateva intrebari care ma dor chiar daca sunt offtopic?
sigur , promit ca voi citi tot forumul si voi posta acolo unde trebuie ,insa acum vine craciunul si ma grabesc.mersi!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
da metodele cele mai bune ... sunt cele mai simple    pt ca aici riscul de eroare e cel mai mic !

... si cea mai simpla metoda e ... dubla distilare=rafinare ... si daca mai tai si capete si cozi deja incepi sa faci un lucru serios   

... mai exista si ... tripla distilare    ... 
... de exemplu irlandezii de la Jameson-visiki    ... si la votca sunt chiar si mai multe distilari ... pina pe la 10 --- e drept ca astia NUMARA TALERELE  ETC.

aCUM ... O DROJDIE CARE SA FERMENTEZE IN CELE 21 de zile - mai exact 14 ca mai trebuie sa si distili ... si sa mai lasi marfa sa se si HODINESCA CITEVA ZILE ... si in plus sa mearga pe sfecla de zahar      ... nu stiu sa fie .......... poate ca drojdia TURBO=scump ... ASTA FACE TREABA IN 5-7 ZILE la cald da  +15%   dar pe sfecla ... nu cred ca a incercato NIMENI     

eu zic ... festina lente ... si pt Craciun dute la magazin ... sau mai bine bea un vin ca sigur gasesti si ieftin si bun ... si fa planuri pt aprilie-mai-iunie


 


p.s.
din ce am auzit ... demult tare ... sfecla se curata ... se spala si se fierbe ==> un sirop care se pune la fermentat ... FARA PARTI SOLIDE CARE MERG LA ANIMALE ... asa se reduce gustul ala de sfecla/pamant


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poti folosi cu succes drojdiile de vin, alb sau rosu, la fermentarea fructelor. Sigur merg si la sfecla de zahar.
Eu cumpar drojdiile si altele de la .
Nu sunt foarte scumpi si costul transportului iti este comunicat o data cu punerea produselor in cosul de cumparaturi.

P.S. Sper ca ai verificat cu atentie cazanul cand l-ai cumparat. Un prieten imi povestea cum a gasit tatal lui comanacul plin cu plumb pus de tiganul de la care cumparase cazanul.
Stim cu totii cat de toxic este plumbul...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

da metodele cele mai bune ... sunt cele mai simple    pt ca aici riscul de eroare e cel mai mic !

... si cea mai simpla metoda e ... dubla distilare=rafinare ... si daca mai tai si capete si cozi deja incepi sa faci un lucru serios   

... mai exista si ... tripla distilare    ... 
... de exemplu irlandezii de la Jameson-visiki    ... si la votca sunt chiar si mai multe distilari ... pina pe la 10 --- e drept ca astia NUMARA TALERELE  ETC.

aCUM ... O DROJDIE CARE SA FERMENTEZE IN CELE 21 de zile - mai exact 14 ca mai trebuie sa si distili ... si sa mai lasi marfa sa se si HODINESCA CITEVA ZILE ... si in plus sa mearga pe sfecla de zahar      ... nu stiu sa fie .......... poate ca drojdia TURBO=scump ... ASTA FACE TREABA IN 5-7 ZILE la cald da  +15%   dar pe sfecla ... nu cred ca a incercato NIMENI     

eu zic ... festina lente ... si pt Craciun dute la magazin ... sau mai bine bea un vin ca sigur gasesti si ieftin si bun ... si fa planuri pt aprilie-mai-iunie


 


p.s.
din ce am auzit ... demult tare ... sfecla se curata ... se spala si se fierbe ==> un sirop care se pune la fermentat ... FARA PARTI SOLIDE CARE MERGA LA ANIMALE ... asa se reduce gustul ala de sfecla/pamant

salut , in cele 21 de zile faci multa tuica de sfecla . sfecla se curata cum ai zis se da pe razatoare si apoi se baga la butoi .apoi se adauga apa calda si jumatate de pachet de drojdie panificatie ( butoi 60 l) . se tine la cald +20 grade .in trei zile se pune la cazan   . cat despre vin , am facut vin anul asta prima oara ,binenteles tot cu ajutor forumist si am reusit .trebuie sa reusesc si cu tuica pana la craciun ,macar 2-3 cazane .mersi mult si sanatate la toata lumea !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

SineNomine a scris:

Poti folosi cu succes drojdiile de vin, alb sau rosu, la fermentarea fructelor. Sigur merg si la sfecla de zahar.
Eu cumpar drojdiile si altele de la .
Nu sunt foarte scumpi si costul transportului iti este comunicat o data cu punerea produselor in cosul de cumparaturi.

P.S. Sper ca ai verificat cu atentie cazanul cand l-ai cumparat. Un prieten imi povestea cum a gasit tatal lui comanacul plin cu plumb pus de tiganul de la care cumparase cazanul.
Stim cu totii cat de toxic este plumbul...

imi pare bine ca functionati cu totii SineNomine. cand am inceput sa citesc pe aici nu mai era activitate din ian 2013 ,va spun drept am intrat in panica . voi face acum tuica cu drojdie de panificatie apoi voi incerca si alte drojdii .cu cazanul ai dreptate ,tiganul l-a cositorit si apoi la dat deasupra cu bronz .insa ma asteptam . acum curat vopseaua aia si fac cateva ture doar sa vad cum merge .de craciun primesc cateva baghete de cu-ag din franta si refac toate lipiturile .
mersi pentru promptitudine !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:




p.s.
din ce am auzit ... demult tare ... sfecla se curata ... se spala si se fierbe ==> un sirop care se pune la fermentat ... FARA PARTI SOLIDE CARE MERGA LA ANIMALE ... asa se reduce gustul ala de sfecla/pamant

da sfecla se curata si se spala ,apoi o las la inghetat pentru a creste concentratia de zahar ,apoi o fac taitei si o pun la butoi cu drojdie . pana acum am pus de panificatie .sper sa inteleg fenomenul de inmultire si sa folosesc si eu alta drojdie.dupa distilare borhotul se da la animale .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
mircea
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 7

Samogon a scris:

Cărbunele activ are proprietatea de a aborbi şi prinde în porii săi otrăvuri, creozot, metale grele, insecticide, mirosuri şi gusturi urâte, substanţe chimice, uleiuri de fuzel, impurităţi şi tot felul de substanţe nedorite lichide sau gazoase.
Purificarea merge cel mai bine la temperatura camerei.



cred ca e mai bine sa folosim cuvantul  "adsoarbe" si nu "absoarbe .


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , m-am uitat eu , acestea sunt explicatiile din dex .

ABSORBÍ, absórb, vb. IV. Tranz. 1. A suge, a înghiți, a încorpora o substanță etc. ♦ A reține o parte din particulele sau din energia radiantă care cade pe un corp. 2. Fig. A preocupa în mod intens; a captiva. – Din fr. absorber (după sorbi).
Sursa: DEX '09 (2009)


ADSORBÍ, adsórb, vb. IV. 1. Refl. (Despre substanțe) A se produce o adsorbție. 2. Tranz. A fixa pe suprafaț㠖 Din fr. adsorber (după sorbi).

se pot folosi amandoua forme , insa cred ca toata lumea a inteles ce a vrut sa spuna samogon .
probabil aceasta remarca trebuia facuta pe " gramatica .3xforum .srl "
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


OK  ... se pare ca ai avut dreptate ... probabil ca esti foarte fa miliarizat cu termenii chimici  ... eu ii stiu mai bine pe aia mecanici 

... deci ne-am imbogatit vocabularul ... ADSORBI = EXACT ASTA SE FACE --- SUBSTANTELE NEDORITE LE FIXEAZA CARBUNELE SI IN FELUL ASTA FACI O "FILTRERE"


MERCI !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
mircea
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 7
Absorbtia pe suprafata unei substante a gazelor, a vaporilor sau a substantelor dizolvate se numeste adsorbtie,
Pot fi adsorbanti atat substante solide cat si lichide..
Cei mai buni adsorbanti sunt insa substantele solide.
Moleculele adsorbite efectueaza anumite vibratii. Ca urmare unele molecule se rup de suprafata adsorbantului si trec din nou in mediu incojurator, iar in locul lor sunt adsorbite alte molecule.
Procesul continua pana cand apare echilibrul de adsorbtie, cant numarul moleculelor care se desprind de pe suprafata de adsorbtie este egal cu cel al moleculelor care pleaca de pe suprafata de adsorbtie.
Starea de echilibru de adsorbtie depinde de concentratia substantei de adsorbit cat si de temperatura.
O data cu cresterea concentratiei creste si numarul de molecule adsorbite.
Deplasarea echilibrului la variatii de temperatura este dat de faptul ca adsorbtia este insotita de degajare de caldura.
De aceea ridicarea temperaturii deplaseaza echilibrul de adsorbtie, provocand desorbtia (indepartarea moleculelor adsorbite).
Dimpotriva, scaderea temperaturii mareste cantitatea de substanta adsorbita.
Dat fiind faptul ca adsorbtia se produce numai la suprafata substantei, se intelege ca cu cat suprafata totala a adsorbantului este mai mare cu atat el poate adsorbi mai multe molecule.
De aceea substantele poroase si pulverulente au o capacitate mai mare de adsorbtie.
De exempul. Daca avem un cub cu latura de 1cm atunci suprafata lui este de 6 cm2.
Daca impartim acest cub un cuburi cu latura de 1mm atunci vom avea 1000 de cuburi cu suprafata de cate 6 mm2. In total 60 cm2.
Daca impartim cubul initial cu cuburi cu latura de 0,1 mm obtinem suprafata de 600 cm2
Daca impartim cubul initial cu cuburi cu latura de 0,01 mm obtinem suprafata de 6000 cm2.

In concluzie : - temperatura mica
                    - pulbere cu granulatie cat mai mica

( "chimie generala" / N.L.Glinka / editura tehnica / 1954 / traducere din limba rusa )

Sanatate si numai de bine


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@mircea

... multumim de ... lectia de chimie 
... ...  si daca poti    te rugam sa ne mai luminezi in cite o problema tehnica    ... poate  ne mai spui si ceva despre fractiile de la distilare  etc.

... asteptam corecturile care se impun   


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu sunt multumit ca exista printre noi oameni care stiu in amanunt unele procese. Avem nevoie de astfel de oameni chiar daca voua vi se par amanunte lipsite de importanta.
Mircea, multumesc pentru explicatii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Skyline25
20%

Din: Buzau
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 58
Așa poate o sa avem si noi distilate de calitate , nu cu este acuma prin toată tara țuica făcută după ureche.

_______________________________________


pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
buna si la multi ani pe anu asta.va garantez ca bagat in cuptor electric cu vent la 250 grade se arde ca mi sa ars era rosu cand l-am scos  si a trebuit sa-l arunc .si mi-a spus ca ala de acvarii nu ar fi ok /cineva de la lab de la vin alcool constanta/ si am cumparat de la buzau de la fabrica de filtre si au 2 feluri care au dat si la scandia 1 .praf ff bun dar care nu se poate separa decat prin separator centrifugal si 2.granule pe care l-am folosit pe o tuica afumata de nu o puteai mirosi dupa 3 treceri prin filtru era limpede si neutra de nu-ti venea sa crezi   

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Căzănel,

Dă, te rog, mai multe detalii despre granule... E produs comercial? De unde l-ai luat? Date de contact ale firmei? etc.

Eu am curățat un distilat ce s-a prins de cazan și s-a afumat cu cărbune de grătar, mărunțit, însă procesul durează mult.

Florin


pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
s,c romcarbon sa buzau  nr tel 0727777789 ,sau in alta parte are si inele ceramice si carbune 0730087133. la .la buzau e mai greu cu cantitati mici dar daca va uniti mai multi ok .la al doilea nr are preturi care mi-au parut cam nesimtite ca filtru am unul de apa care ai schimb carbunele

carbon activ s,c romcarbon tel 0727777789 ,sau alta parte are inele ceramice carbune .la buzau mai

26.9KB


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
de la aqua door parca e ieftin bun si e cu carbune  activ prima data il folosesti asa
daca va mai pot ajuta cu placere
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Salut! Am vazut de curand in Dede, filtru cu carbune activ, ceva mai mare decat o sticla de bere, la pretul de 22 lei. Ma gandesc la un sistem ca la pefuzii, care sa picure incet distilatul prin filtru, si colectat in partea de jos.
La prima distilare care o fac, cumpar unul, si pun aici zezultatul.


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... asteptam rezultate 

... ... ar trebuii sa mearga bine ... eu am incercat cu un filtru de apa BRITA    ... si a facut ceva treaba 
(daca nu ma insel ... si Sam sau Sine a incercat cu BRITA)

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Salut! Am pus carbunele din filtru (aprox 500 ml) intr-un PET de 2,5 l, si am umplut cu alcool din porumb.
Rezultate:
- A eliminat proape in totalitate gustul acela specific de iarba, fan sau ce o fi, in schimb a capatat gust si miros de spirt. Am amestecat intr-un pahar sirop de pe visine, cu alcool  din acesta, si a iesit mai placut la gust decat inainte (ma gandesc, ca dupa vreo luna de rodare, va fi si mai bun).
-Procesul de purificare dureaza destul de mult, cam o saptamana la mine, cu agitare de 2 ori pe zi.
-Cred ca metoda prin picurare nu ar merge, neavand timp sa-si faca treaba


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... pai ... prima data BRAVOOO !!!

... e bine ca scapi de ... gustul de iarba  ... o saptamana = 2 agitari/zi nu e chiar multa munca 

... incearca totusi si cu picuratul  altii zic ca a functionat   

... eu nu am folosit decit BRITA ... am niste carbune de 2-3 ani ... si inca nu am avut motiv de folosire  la distilat de vin ... nu se pune problema 


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Salut! Am mai auzit ca o lingura de sare, ori bicarbonat, pusa in cazan la distilare, ar elimina aromele.
Stie cineva, ceva despre asta?


pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Doar la a doua distilare si doar daca vrei neutru.
Bicarbonatul se lasa minim 10 zile. Poti sa pui carbonat de sodiu si distilezi imediat.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
am facut si eu a doua distilare unei tuici de la soacra-mea ; mirosea naspa, alcool 22% vol; masor pH-ul....5.7; am facut distilare simpla si alta cu adaos de bicarbonat de sodiu  in sticla ( asta pana nu mai face bule de gaz CO2) si am pus si o bucatica de creta la distilare ( are rol de neutralizare a acizilor si pentru a forma centri de fierbere care exclud fierberea violenta necontrolata) care s-a injumatatit pana la sfarsitul distilarii
rezultatul a fost o imbunatatire a gustului si mirosului, atat pentru "inima" cat si pentru "capete" ( ma rog, acolo predomina acetona ca miros, n-ai ce-i face) si "cozi";
explicatia a mai scris-o samogon pe undeva....bicarbonatul de sodiu si carbonatul de calciu ( creta) neutralizeaza acizii existenti ( formic, acetic, propionic, butiric) si previne astfel formarea esterilor ( care au volatilitate scazuta);
am citi pe undeva ca producatorii de coniac pun la distilare calcar (  creta) cred ca in acelasi scop;
iar producatorii de wiskey pun gips ( sulfat de calciu) dar nu stiu ce face asta acolo pentru ca este inert dpdv chimic;

mai studiem...


pus acum 6 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
scuze...postarea de mai sus era in afara topicului
m-a luat apa...


pus acum 6 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Am citit ce ati scris despre utilizarea carbunelui activ la purificarea distilatelor. Am fost foarte contrariat de afirmatia ca, carbunele activ ar trebui folosit numai pt. purificarea alcoolului neutru deoarece tucile le "curata si de aroma" (expresia imi apartine). Cu siguranta ceea ce ati scris mai multi dintre voi este adevarat deoarece se bazeaza pe experimentele pe care le-ati facut. Eu citisem de ceva timp un studiu privind reducerea bioxidului de sulf intr-un distilat de struguri, utilizand mai multe metode, printre care si una cu, carbune activ. Studiu respectiv il gasiti aici   Va spun in cateva cuvinte ce contine studiul: este vorba de un experiment facut pe un distilat de struguri utilizand ca agenti de reducere a continutului de SO2: oxide calciu (var nestins), carbune activ si apa oxigenata. concluzia fiind ca cea mai buna solutie este cu carbune activ. Nu o sa intru in amanunte privind scopul studiului (reducerea continutului de SO2) dar in studiu sunt prezentate o serie de analize privind componentii principali care dau aroma distilatului (aldehide, esteri, acizi, alcooli superiori etc) comparativ cu o proba de control si utilizand fiecare din metode (tab 5 din studiu). Din tabel pt. tratarea cu carbunele activ rezulta ca  sunt unele diferente intre proba de control si proba tratata, dar aceste diferente sunt mici fara a fi de natura sa diminueze aroma distilatului, din contra concluzia fiind ca in urma tratarii cu carbune activ se obtine un distilat de inalta calitate. Sigur ca referirea era in special la reducerea puternica a continutului de SO2, dar cel putin, fara a diminua aroma distilatului. Diferenta din studiu fata de experimentele descrise de voi era de doza utilizata. Voi ati utilizat o doza de 50 gr/ litru si in experiment se utiliza o doza de 1g/litru. Fara a fi facut nici un fel de experimente de tratare cu carbune activ eu cred ca se pot obtine rezultate pozitive inclusiv privind ameliorarea gustului daca se utilizeaza doze mai reduse de carbune activ. Sigur ca acum cativa ani cand voi ati facut experimentele respective nu exista la noi o oferta potrivita de carbune activ (facut special pt tratarea vinurilor, sucurilor si distilatelor) dar acum eu am gasit asta:  Interesant este ca doza recomandata de producator este pana la 1 gr/l (100g/100litri) ca cea utilizata in studiu.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

salut Alex 

... prima data => merci pt fineturile astea ! 

... si a doua oara ==>> FACE SENS 1g/L ...                   ... zic asta pt ca butoaiele de distillate=wiski de ex sunt arese la negru= piele de crocodile ( e un strat cam de 0,5mm max de carbune  
... deci avem ceva carbine acolo   


 

p.s.
... parca am citit pe undeva ca ... senzatia de arsura vine de la SO2 care impreuna cu apa da acid sulfuric nu ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Dorel
Membru nou

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 7
Salutare Caberlot si Alex

studiul este facut pentru distilate din vin.... vin la care s-a adaugat metabisulfit sau chiar SO2 liber, din motive pe care nu le discutam aici, adica pentru producatorii de COGNAC;

este firesc sa nu se elimine SO2 prin distilare, deoarece este volatil;
solutia buna este sa se neutralizeze cu ceva alcalin ( var nestins) sau absobtie pe carbune. Partea cu utilizarea apei oxigenate o inteleg, deoarece aceasta duce la oxidarea SO2 la SO3 care cu apa formeaza H2SO4...adica acid sulfuric si care se presupune ca nu mai distila in etapa a doua;
concentratia de 1g/litru carbune activ este buna pentru eliminarea SO2....pentru a alimina mirosuri neplacute trebuie mai mult....

P.S. SO2 cu apa formeaza H2SO3 adica acid sulfuros....mai putin periculos decat acidul sulfuric;


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Probabil ca ati vazut ca cei care fabrica cognac se feresc ca de dracu de prezenta SO2 si nu trateaza vinurile supuse distilarii cu SO2 (la fabricarea cognacului aspectul este reglementat legal). Ceilalti care fac distilarea vinului de regula distileaza vinuri cu mai mult sau mai putin SO2 mai ales cand e vorbade vinuri scoase din uz supuse revalorificarii. Principala problema a SO2 in distilate nu este legata de prezenta lui ca atare ci de combinatiile pe care le face SO2 in vin numite generic sulfiti, oneologii îi spun si SO2 legat. Acesti sulfiti sunt combinatii ale SO2 cu metalele dar si cu unele substante organice in special cu acetaldehida. Acetaldehida este un precursor a alcolului etilic in procesul de fermentatie si in mod normal in produsele supuse fermentarii ramane acetaldehida dar in cantitate mica. Daca sa zicem in mustul supus fermentarii exista SO2 atunci acesta leaga o parte din acetaldehida din care nu se mai formeaza alcool etilic (blocheaza acetaldehida) si acesta ramane in cantitate mai mare decat normal in vin si apoi trece in distilat. O parte din acetaldehida se separa in frunti dar o parte ramane si este unul din principalii contributori la gustul aspru, dur al distilatului.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Bune precizarile 
... sa mai adaugam ca H2SO4 reactioneaza bine cu Cu    si nimeni nu vrea sa strice cazanul  ... asa ca SO2 nu e bun nici cum ... nici la gust , nici la cazan   

 

p.s.
dar Cu in calea vaporilor poate fi util ... daca sunt ceva urme de sulf in plamada ... 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:



Bune precizarile 
... sa mai adaugam ca H2SO4 reactioneaza bine cu Cu    si nimeni nu vrea sa strice cazanul  ... asa ca SO2 nu e bun nici cum ... nici la gust , nici la cazan   

 

p.s.
dar Cu in calea vaporilor poate fi util ... daca sunt ceva urme de sulf in plamada ... 

Mai multe forme ale sulfului inclusiv SO2, sulfiti, acizi sulfonici etc reactioneaza bine cu cuprul deoarece combinatiile cuprului cu sulful, in special sulfurile sunt substante foarte stabile. Cazanele/instalatiile de cupru pot capta cel putin o parte de SO2. Cel mai probabil o captare si mai buna s-ar obtine daca s-ar folosi sisteme gen "catalizator" (un fel de "vata" de cupru) utilizate in coloanele de distilare pt diminuarea continutului in acid cianhidric, sau daca s-ar folosi coloane de distilare cu umplutura din inele/cipsuri din cupru. Sigur ca aceste cobinatii ale cuprului cu sulful corodeaza in timp cazanele, mai ales ca dupa ce ai distilat un fermentat  cu sulf toata instalatia trebuie curatata si mizeria care rezulta ia si o parte din cupru.  In general insa nu se pune acesta problema decat tangential deoarece in mod normal se evita prezenta SO2 in plamada altfel decat este generat in mod natural de fermentatia alcoolica (in cantitati foarte mici). De altfel cam in toate fisele tehnice ale drojdiilor selectionate scrie ca genereaza cantitati mici de SO2. Oricum instalatiile din cupru trebuie periodic curatate  "cocleala", (in mare parte formata din combinatii cu sulful), pe care multi o privesc ca ceva rau, dar din care sulful, daca cazanele/instalatiile nu ar fi din cupru, ar ajunge direct in distilat.


pus acum 4 ani
   
Grigore1
Membru nou

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 6
Salutare tuturor!

Recent , am dat de un distilat de gutui ce are un gust aparte , si anume  ,  dupa ce gusti , cam la 1 minut , iti  vine  un  gust  aspru  care  unui amic  i a amintit  de bautura  facuta  din  sfecla in Bucovina.
Intrebarea mea este :
Vreau sa folosesc  carbune activ medicinal     
folosind 1 g la litru si fara graba.
Credeti ca e o greseala?
Multumesc


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Un gram pe litru e ok dar eu zic sa nu uiti de el. E pacat sa absoarba si aromele bune. Agita damigeana de cateva ori pe zi si verifica mereu gustul. Cand ti se pare ok decanteaza rachiul de pe carbune. Mai mult de cateva zile nu cred ca e nevoie.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Salutari Tuturor,

Am afumat "Rachiul" si pornind pe netul atotcuprinzator in cautarea solutiei am fasit acet forum plin de informatii utile (pentru care va multumesc) plus inca cateva filme interesante pe YT despre filtrare. Toate informatiile online spun ca mirosul de afumat nu poate fi indepartat prin redistilare de aceea ain incercat sa gasesc alta solutie.

Folosind informatiide de aici si din cateva filme de pe YT am creat un filtru ieftin cu carbune activ care mi-a rezolvat si problema. Vreau sa impartasesc cu voi solutia mea ieftina de filtrare si rezultatele obtinute.

https://www.youtube.com/watch?v=yeJCOROQlXo&t=5s
https://www.youtube.com/watch?v=LLGF10z6xXM

Componente filtru :
Filtru de apa cu carbuna activ din Dedeman (aprozimatin 23 Ron) Teava PVC diametru 75 mm lungime 500 mm, o sticla de bere Newmark 500 ml si servetel e hartie de bucatarie.

Asamblare:

Teava pvc se incalzeste usor pentru a intra fortat pe partea de sus a filtrului (va avea rol de rezervor) Sticla de bere se taie la fund si in dopul ei pe interior se pune servetelul imparturit in patru(Rol de filtru secundar pentru particule carbon si rol in reglarea debitului). Sticla se pune pe capatul de iesire a filtrului si se incalzeste cu o flacara pana se strange etans pe corpul filtrului (operatiunea e simpla, trebuie putina rabcare si atentie). Filtrul este gata ansamblat.

[img]https://photos.app.goo.gl/k4NQ8vyQQzCM27At9[/img]

[img]https://photos.app.goo.gl/asvAF24CAt3mgJ9u7[/img]

[img]https://photos.app.goo.gl/G1iPSYWUAsXHyt3j7[/img]


Utilizare filtru :

Inainte de utilizarea filtrului de apa carbonul din acesta trebuie saturat si spalat acest lucru se face prin circularea de apa prin el. Treceti apa prin el pana iese cat mai curata apa, apoi se poate folosi la filtrarea bauturii din care doriti eliminarea mirosurilor sau a gusturilor.

Rezultatele mele:

Prima filtrare am facut-o fara a utiliza sticla de bere la iesire si servetelul. debitul prin filtru a fost mare (aproape debitul de turnare) bautura a iesit cu urme de carbon dar nu in mod exagerat (am eliminat aceste particule cu trecerea printr-un servetel pus intr-o palnie) Ca si gust si miros rezultate vizibile, existau inca urme de afumat dar mult reduse. Celelate arome erau mai placute acum.

Am facut o a doua filtrare deoarece am dorit sa am un debit mai mic prin filtru, am realizat scaderea debitului prin adaugarea sticlei ca palnie si suport servetel.

Resultatele dupa a doua filtrare sunt excelente. Nu mai exista miros si gust de afumat deloc, dar au diparut total si alte arome din alcool aproape total, este foarte usor de baut avand cumva o finete si aluneca foarte usor pe gat.

Observatii filtrare servetel:

In acesta apar urme de carbune care se tot aduna ceea ce incetineste putin debitul dar dupa aproximativ 5 Litri alcoolul iese foarte curat si granulele depuse in servetel actioneaza ca bariera pentru urmatoarele particule.

Inlocuirea lui se face prin taierea sticlei si montarea alteia (operatia dureaza aproximativ 3 minute).

Modificat de jar (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Interesante rezultatele. Multumim pentru impartasirea informatiilor si experientei.

Deci a iesit neutru dupa tratamentul cu carbuni. Bun! Pai mai bine neutru decat afumat.



_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
@jar, cum să fac să pot vedea și eu pozele tale ?   

pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Lasă o adresa de email. Iți trimit când ajung acasă

carbon activ lasă adresa email. iți trimit când ajung acasă

89KB


pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Sau invers upload 

carbon activ sau invers

66.7KB


pus acum 2 ani
   
jar
10%

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 11
Și încă una

carbon activ Și încă una

112.4KB


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Acum le văd și eu. Mersi.

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la