la separari procedez cam ca si tine ... cu borcane ... dar eu iau 4 fractii pe care le gust si le asamblez dupa 2-3 zile ...
... am facut o foaie in EXCEL care calculeaza automat ce volume sa separ in functie de volumul si concentratia de plecare si teria care curge la papagal ... ;)
DE AIA AM ZIS CA ... E BUN UN PAPAGAL ;) ;) ;)
FRACTIILE PE CARE LE FOLOSESC :
1. FRUNTE 2-5% ... PINA VAD CA SCADE TARIA ALCOOLICA
2. CAP 5%+5%+5%
3. INIMA 55-60%
4. COADA 5%+5%+5%
(STIU CA NU DA 100% ... DAR SUNT PIERDERI DE RANDAMENT)
ADICA ... PT CAP SAU COADA - DACA TREBUIE SA IAU 1L IL IMPART IN 3 SI IAU 3 STICLE DE 330ML
Ideea ta e foarte bună, arată-ne şi nouă tabelul ăla dacă nu e vreun secret profesional :D
Pierderi de randament n-ar avea de ce să fie dacă totul e izolat bine şi răcit cum trebuie. Apropo, la mine nu miroase în timpul distilării decât la sfârşit când desfac cazanul şi arunc borhotul. Deci mofturile unora cu "vai, miroase", pică. Mai nou, nici nu mai desfac imediat, las să se răcească până a doua zi si torn borhotul în pet-uri de 10 litri şi dau cuiva care are animale. E cel mai bine aşa.
Ca să curăţ uşor coca uscată pun nişte cârpe ude deasupra şi las o zi. Se înmoaie şi se şterge fără probleme.
De curând am aflat că se pot folosi şi macaroane înmuiate în apă în loc de râme de cocă.
o sa caut tabelul SI O SA-L POSTEZ.
IDEEA E CA ... VA TREBUII SA POSTEZ UN FISIER EXCEL ... pt ca sa poata fi folosit de oricine pentru situatia lui --- adica sa isi puna el valorile lui ... volumul de start si gradele de plecare ... apoi fractiile lui=ce vrea sa adune ... si intimpul primei functionari -in special ... la cite grade curge
NU DA 100% PT CA NU MERGI CU DISTILATUL PINA LA CAPAT ... 0% PE IESIRE ...
... SI PT. CA CEVA SE MAI SI EVAPORA=nu condesam 100%
DESPRE MIROS :
NICI LA MINE NU MIROASE "SA ITI MUTE NASUL" ... dar daca vii de afara se simte un f.f. usor iz de alcool (sa fim seriosi , si daca te pui pe baut palinca se simte cind intrii in casa ) ... deci totusi ceva mirosuri sunt !
SI ACUM ...
COZILE ALEA CARE MIROS F. TARE ... erau la o instalatie de distilat sub VACUM ... ori noi stim ca apa fierbe la 70C daca scazi presiunea cu 0.3bar - DATELE SUNT IPOTETICE ... DAR ce se intimpla cu restul chimicalelor ? CINE NE GARANTEAZA CA SI PT. RESTUL CHIMICALELOR PUNCTUL DE FIERBERE COBOARA TOT CU 30C ???
... daca treaba nu e proportionala ... atunci ... FRACTIILE SUNT ALTE PROCENTE SI ALTE COMPOZITII
EU PERSONAL ... LA DISTILAREA A DOUA=LAMURIRE ... AS PROCEDA CLASIC !
:zzz: :zzz:
PT CURATAT aluatul procedez la fel ... inmoi tevile de azi pe miine si apoi curatatule o chestie de 5 min
TRUC: amestec faina cu apa APOI TAI NISTE BEZI LATE DE 5 CM DE SERVETELE DE STERS LA ROL = SERVETELE STERGE TOT ... ung benzile astea cu faina si "pansez" tevile ... in foto cu "instalatia de parfumuri" se pot vedea benzile albe :nod:
(avantajul e ca avem o faina cu armatura-mai rezistenta ... )
CE E IN ROSU SUNT DATE CARE TREBUIE INTRODUSE !!!
:hi:
09.03.2012
81.4KB
O fi asa daca o spune si wiki ! :)
Nu spun ca nu ar fi buni de mancat, dar cu acumularea de zahar stau rau in august.
Am fost pe Athos la manastirea Mylopotamos si muscatul asta era cules in octombrie pentru vinificat.
Sticla de vin din dreapta e facuta din struguri de M.H.
14.06.2012
27.1KB
Cazanele profesionale folosesc "plase" din zale care se rotesc pe fundul si pe peretii cazanului pentru a nu se lipi plamada.
15.11.2012
40.2KB
Dar ca sa raman pe puritatea aia ar fi trebuit sa am un debit foarte mic.
Am reusit sa trag constant 3 l/h la 93%vol.
29.06.2014
26.3KB
Titlul suna cam asa:
Alcotec 48 Pure Turbo Super Yeast High Alcohol 20% Homebrew Vodka Distilling
Iar descrierea:
+++++++++++++++++++++
1 Packet - Alcotec 48 Pure Turbo Super Yeast
Dual Recipe
High performance up to 20%, Super Rapid Yeast/Nutrient
Alcotec 48 Pure is a ”dual” turbo yeast.
Simply change the amount of sugar used to change how it works.
It can ferment 6 kgs/25 litres up to 14% in 48 hours!
- or 8 kgs/25 litres up to 20% in 5 days!
You simply choose how much sugar to add.
This is a very friendly yeast strain as it is temperature tolerant so it’s perfect for our varying climate.
This turbo yeast is considerably more tolerant to high temperatures than the Alcotec 24, or any older recipe such as the Alcotec 6 or Alcotec 8.
The optimum is still ambient (and liquid) temperature around 25C, but it is no disaster if the ambient temperature shoots a bit over 30C.
Ingredients: Yeast, Yeast Nutrient
+++++++++++++++++++++++
07.09.2013
42.7KB
Scoatem piciorusele dupa ce am spalat bine sampinioanele si largim cu o lingurita locul...
15.03.2012
40.1KB
cam asa ceva ...
... poate ca dupa 1-2 zile trebuie inversate bidoanele ??
:hi: :hi:
16.12.2013
34.2KB
Da, dar cel de 200 poate fi folosit şi pentru cantităţi mai mari.
El oricum se opreşte automat când atinge temperatura setată, numai că fiind mai puternic ajunge mai repede la acea temperatură.
Am avut unul de 25W şi nu făcea faţă nici la 20 de litri.
Acum am în casă 8 grade iar plămada de orez care fermentează are 20 de grade cu becul aprins sub ea.
28.01.2012
26.9KB
unde-i mâţa...
13.03.2012
65.2KB
Mai trebuie sa-i pun maner.
13.09.2012
18.1KB
... asa arata un 3ashchii ;) ... pe la 60% ... diluat la 40 culoarea e ok ...
... si in plus asa cumam zis ...
... gustul e super bun comparativ cu `single-aschie` :razz:
unul dintre motivele pt care ... wisichiul meu de bere ... s-a imbunatatit e si esenta asta de 3aschii :nod:
24.04.2012
47.4KB
asa arata pe interior,parerea mea ca trebuia mai ars
25.08.2024
61.3KB
Vreau sa prezentam fiecare cum procedeaza cu merele pentru a le duce pe drumul pălincii.
Deci am baut pălincă buna din mere de la 3 amici in ultima vreme. Am zis ca asa ceva nu trebuie sa mai imi lipseasca din casa. E prea buna. Bei si nu te-ai mai opri. Imi place pălinca la 45-55 % alcool. Mai tare de atat arde prea tare pe grumaz, iar mai slaba nu mai e pălincă.
Cineva imi cerea 50 de lei / litru asa, ca ma cunoaste. I-am zis ca mai vedem. Pe de-o parte mi s-a parut aiurea sa cumpar palinca, eu, avand cazan in casa care sta degeaba. Pe de alta parte stiu ce inseana daruirea de a face o bautura buna. Nu e ca si cum ai face o ciorba care iti ia doua ore, maxim. O țuică batrana dureaza si ani pana cand ajunge la maturitate, o treaba care necesita munca, etape, cunoastere si foarte multa rabdare. Deci ii inteleg si pe cei care cer.
Imi plac merele ca se gasesc tot anul si daca cauti bine gasesti si la 1 leu, mere frumoase. Eu am luat cu 1,5 lei si vreau sa iau mereu sa fac.
In oala sunt 42 kg mere rase la robot in care am amestecat vreo 80 ml enzime pectolitice lichide de la Pazucu. Cu ocazia asta am terminat si sticluta cu enzime. Am pus dublu cantitatii recomandate gandind ca are vreo 4 ani de cand sta si poate nici enzimele alea nu mai sunt in forma maxima, cine stie...
Nu vreau sa pun nicio drojdie. Le las natural sa inceapa fermentatia.
09.01.2019
31.1KB
Nu stiu daca chiar rotund este ok, ma gandesc sa nu se adune materialul, al meu este usor bombat ; intradevar, distilez numai plamada din fructe si nu am pus niciodata nimic pe fundul cazanului.
14.11.2012
61.3KB
Am filtrat printr-un servetel 250 ml de must si am facut masuratorile.
Mustul are o densitate de 1074
28.03.2012
24.3KB
asta e altă idee trăznită
17.02.2012
30.9KB
...intre doua partide de pescuit merge!
15.03.2012
66.2KB
Faina cromatica baieti , nu ?
Cantitatea de azi 100 kg , cantitatea totala 220 kg de cirese , vedem noi cat compot iese de aici.
Brix 14 , ciresele de azi coapte bine si zemoase .
22.06.2015
42.4KB
fermentează cu poftă...
28.01.2012
35.4KB
:hi:
… ca sa se lamuresca lumea despre ce condensatoare vorbim :uimit: ca nici eu nu stiam de dimroth :uimit: :nebun:
20.08.2020
21.8KB
Aici am niste ardei Habanero Orange, Naga Morich si Fatalii
11.10.2015
46.5KB
Am pus 15 litri de feteasca alba. Prima picatura a aparut la fix o ora de cand am pornit focul.
10.03.2012
34.2KB
In interior am pus un amestecator facut din platbanda de inox.
12.05.2014
27.2KB
:hi: :hi:
... hydromel de ... 12 zile ... 10+2 .. fermentat +limpezit :uimit:
... am limpezit fortat=la rece-in frigider la 5C si cu BENTONITA dupa 24 ore
;) => rezultatulimpezirii e super :razz: dar pierderile sunt de 5-10% in prima faza :nod:
:uimit: GUST ... nu e rau ... dar e inca dulce :zzz: ... cred ca e ... spre demidulce ?? :dinti: ... sau poate ca ... zaharurile reziduale sunt FRUCTOZA :uimit: si asta e mai dulce ca zaharul :zzz: ... o sa studies idea :nod:
concluzie ... nu e rau merita facut un test la galeata de 20L :nod:
:hi: :hi:
16.09.2015
21.4KB
ENZIMELE_LELELE ;)
28.07.2014
43.4KB
Tot pară.
22.06.2019
47.2KB
De câțiva ani am experimentat crescutul perelor în sticlă. Povestea începe prin luna aprilie, după ce cad petalele de la florile de păr și începe să crească fructul. După ce s-au diferențiat fructele, se alege cea mai viguroasă pară din inflorescență și se elimină celelalte. Para selectată se introduce cu grijă în sticlă (trebuie să fie suficient de mică pentru a trece fără să atingă gâtul sticlei) cu tot cu o porțiune din ramura pe care este atașată, după care sticla se fixează în pom, cu fundul în sus (pentru a nu intra apa de ploaie) în poziție cât mai apropiată de verticală, astfel încât ramura cu pară să stea cât mai lejer. Se poate fixa cu sfoară, sârmă, etc. Eu folosesc bandă adezivă transparentă. Se elimină toate fructele de pe ramură și frunzele de porțiunea de ramură care intră în sticlă. Sticla se recoltează când para dă să se coacă, după care se spală și se umple cu distilat de pere. Se păstrează la loc întunecos și cald. Se agită o dată pe zi timp de două săptămâni. Cele mai pretabile pere sunt din soiul Williams. Dacă se pune distilat 50% alcool, după 6 luni concentrația scade la aproximativ 40%. Pierderile sunt destul de mari pentru că cele mai multe pere nu ajung la mărimea dorită.
Evident, gustul pălincii este deosebit, însă trebuie să stea cel puțin 6 luni.
Asa arată ale mele din vara trecută.
09.02.2019
31KB
Aici am facut un racitor de plamezi.... Cand am vazut eu ca a iesit cam mic, am mai dat comanda de vreo 7 metri de teava de cupru, sa mai fac un racitor pentru o racire cat mai rapida... Este construit din teava de cupru diam de 12 mm, lungime 6 metri... :uimit:
21.03.2014
42.4KB
CA SA REVIN
.... SIMULAREA nu da ce zici tu ... dar realitatea bate teoria
ORICUM AM LUAT IN CALCUL CA :
ADUNI CE CURGE CAM 4 ORE SI REZULTA 125l LA 19.45 GRADE
incalzirea -pina pica e cam 56 min=1ora
xxxxxxxxxxx
ASTA CERE 20KW LA INCALZIRE ... STIU CA MAI SUNT SI PIERDERI ... DAR TU VA TREBUII CAM RACESTI CALDURA PRODUSA DE 20KW ...
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
PERSONAL CRED CA EXAGEREZI CU VITEZA ...
E MULT PREA REPEDE !... SI PIERZI LA CALITATE !!!!
22.05.2012
40.7KB
Salut ,tuturor maestrilor in materie de bauturi,asa cum am spus ca voi uploada niste poze ale oalei cu condensatorul pe care o sa il atasam cind va fi gata abia acum am reusit sa il executam si sa ii dam drumul la o proba,din cauza unor probleme de sanatate.
:hi: :rotfl:
16.08.2012
44.7KB
in pahar tulbure cu spuma aia verde , iar in sticla dupa filtrare , asa limpede ca poti citi prin ea . pun o poza si cu sorbul de la pompa sa vedeti cum era spuma aia verde .
25.07.2015
29.9KB
Asa ceva? Am adunat in strecuratoarea de ceai. E o chestie maronie, unsuroasa, cu miros usor metalic si care pateaza. Daca dai pe maini zici ca e vaselina si nu se mai ia decat cu diluant. Raman mainile patate, ca atunci cand cureti nuci verzi. Poti sa dai pe fata si pe corp si dup-aia zici c-ai fost la mare si te-ai bronzat. :rotfl:
Se foarte poate sa fie si o reactie de saponificare p-acolo.
Eu niciodata nu separ drojdia la distilare. Bag cu totul in cazan. I-am vazut p-aia de pe grupurile de facebook ca decanteaza drojdia in ideea ca, zic ei, altfel ar da miros de drojdie. Le-am zis ca mirosul de drojdie e de la esterii si aldehidele pe care drojdia le produce, nu de la masa levuriana supusa distilarii. Francezii or fi fraieri ca distileaza vinurile destinate coniacului, cu tot cu drojdie?
LE: S-ar putea sa fie si de la distilarea vinurilor sulfitate, mai ales a celor sulfitate excesiv. Mi-a adus un amic niste bidoane cu vin sa ii fac vinars. Mirosea a basini, n-ai fi putut sa-l bei. Cred ca a pus sulf fara noima, i-am zis. In final, dupa doua distilari simple, a iesit un rachiu chiar bun, dar am si avut de curatat la flegme din tevi.
08.02.2022
29.6KB
Unde e pisica?
28.03.2019
121.7KB
Incerc sa mai pun o data poza cu proba cu iod. Trebuie sa ma obisnuiesc un pic cu forumul. Aveti rabdare daca nu-mi iese totul cum as vrea.
In alta ordine de idei , as incerca sa -mi fac cazanul pe baie de ulei.Are cineva stiinda care e distanta minima dintre cazanul de distilat si cel care contine uleiul?
Cred ca va trebui si sa construiesc o minisoba in ar liber pentru cazanul asta, una la care sa am un randament mai bun al lemnelor folosite, cu focar tip racheta si clopot (pentru cunoscatori).
Cazanul meu e mai mult inalt dacat lat si imi ia o eternitate pana incepe sa fiarba, chiar daca il tin invelit cu vata de sticla.
La sobita ce va urma voi incastra cazanul cu ulei in soba, sa maresc suprafata de contact dintre cazan si foc.
14.04.2015
19KB
Cum ai ghicit, Cab?
Deci chiar la 95.5% am tras capetele. :rotfl:
Problema a fost ca la inima am marit prea mult puterea avand totul izolat, inclusiv coloana. A inceput sa sufle la capacul cazanului mare. Am reparat problema si intre timp am redus puterea si am colectat inima la 93% cu RR mic de 1:1 si debit de 2.5 l/h. Cand a scazut la 92%, am marit din nou RR-ul colectand ultimul litru de inima la 95, apoi 94%. Cozile au fost f putie si extrem de eficient comprimate.
Gustul, ce sa va zic, mi se pare absolut neutru, in ciuda concentratiei mai scazute a inimii, care a fost doar alegere. Puteam sa trag toata inima la 95.5 daca voiam. Chestia e ca nu stiu daca merita. Daca faci separatiile cum trebuie si lasi coloana sa se acomodeze cu echilibrul, poti obtine un alcool neutru si la o concentratie mai mica, avand avantajul debitului mai mare.
Ieri am avut niste regrete ca le-as fi facut prea mici. Dintre toate tipurile de umplutura pe care l-am incercat (bureti, pietre de lava, SPP) astea opun cea mai multa rezistenta cand sufli in coloana. Poate daca le faceam de 5x5 as fi putut sa dau focul mai tare. Asta e acum, n-aveam de unde sa stiu dinainte. Poate cand voi avea chef, o sa fac si unele de 5x5. Dar abia mi-au trecut basicile. Am avut mana umflata si ma dureau si oasele, nu numai muschii de la mana. Pai am calculat 8000 de arculete dintr-o rola, iar ultima rola a fost mai a dracu ca ramanea sarma agatata si trebuia sa strang sficul de doua, trei ori la fiecare taietura. Am facut antebrat ca Popeye marinarul. :)
03.04.2021
32.8KB
Intrucat in firavele mele incercari de a distila o plamada, printre multe alte piedici , m-am lovit de faptul ca imi fierbea foarte greu cazanul , pus pe o plita normala, m-am hotarat sa -mi fac o soba ceva mai speciala, pentru a-mi usura munca ( a se citi-sa nu mai stau 4 ore pana incepe sa fiarba un cazan de 50 litri).
Daca in cazul distilarii tescovinei puteam sa scot cercurile plitei si sa las focul sa bata in cazan ( incepea sa fiarba in 2 ore) cand am inceput sa experimentez cu plamezile din cereale am descoperit ca nu mai pot lasa focul direct pe cazan , pentru ca se prinde plamada foarte usor.
Astfel s-a ajuns la proiectul de fata.
Pe alt topic am schitat ceva in graba si ca sa nu ma repet, am gasit o schita asemanatoare-pe net, pe care am modificat-o putin astfel incat sa corespunda cu ce vreau eu , adica o soba cu ardere eficienta (cu focar tip rocket) , cu o stratificare a gazelor in ea tip clopot.
Schita este urmatoarea:
15.04.2015
31.8KB
No uite aici ajutor... daca ne iau ungurii Ardealul, io prunii nu-i dau!
10.03.2019
91.6KB
Se mai poate strica plamada si dupa ce fierbe? Acum la testul pe care il fac am pus drojdie uscata, si arata ca in poza de mai jos dupa 6 ore de la amestecul cu drojdia inmultita. Am pornit drojdia la 25 28 de grade cu 1 polonic de supa din asta de grau o ceasca de apa si 3 cuburi de zahar brun. dupa 3 ore paharul in care era aproape se umpluse de spuma. Acum are un miros placut de grane si parca putin asa de vin.
Temperatura nu vrea sa scada sub 29 30 de grade, sper sa nu afecteze prea tare, dar este inca cald.
08.09.2013
41.1KB
Iar acum dupa ce am inceput sa le clatesc cu otet :uimit: :x :nod: :zzz: :rusine:
02.06.2014
35.4KB
Cea mai frumoasa surpriza este felul in care se comporta condensatorul shotgun.
La puterea maxima a plitei am colectat 7.5 L/h la o temperatura de iesire a distilatului de 15.5°C. :uimit: Apa de intrare are 14°C si debitul a fost foarte, foarte mic.
Nu am masurat debitul, dar maine mai fac una sau doua distilari si voi incerca sa aflu.
Asta este condensatorul inainte de lipire.
Este facut din 7 tevi de 12x1 mm bagate intr-o camasa din teava de 54x2 mm cu lungimea de 500 mm.
Intrare si iesirea de apa sunt de 3/8''.