Caberlot la fraza asta:oricum se vede treaba ca ... atelierul vostru e ... bine garnisit !
:x :x :x
din pacate asta din poza nu este al nostru am uploadat tot de pe aici,dar ideea era ca daca un astfel de model am putea urma? nu acolo la virf se produce condensarea?asta ar fi cel mai usor de realizat zic eu,o teava de 12 mm si la capatul ei este introdusa in una de 22mm,acoperite capetele si lasate stuturi pentru iesire si intrare apa,a? adica chestia asta:
sa imi spui te rog daca ar fi eficienta sau nu,de realizat ar fi usor :nebun:
12.06.2012
21.2KB
Nu este nicio legatura intre diametrul coloanei si inaltimea ei. La un diametru mai mare creste debitul, la inaltime mai mare creste puritatea.
Sunt si eu in cautarea de solutii pentru constructia unei coloane. Voi face astazi un topic separat unde voi muta discutia de aici.
Eu vreau sa fac zona de umplutura din trei segmente, care pot fi mufate, de lungime 100 mm, 200 mm si 400 mm. Prin combinatia celor trei elemente poti experimenta cu lungimi de coloana de la 100 mm la 700 mm.
La coloana LM (Liquid Management) este foarte important robinetul de reflux care trebuie sa fie cu ac pentru un control cat mai fin.
Deflegmatorul l-as face la 200 mm lungime si ar trebui sa fie ori cu dubla infasurare ori cu deget rece (cold finger).
P.S. Coloanele LM sunt facute in special pentru distilate neutre. Pentru a avea si ceva arome in distilat, eu m-am orientat spre coloanele CM (Cooling Management) ca cea din schita atasata cu mentiunea ca cele doua circuite de racire, de la deflegmator si de la condensator, sa fie separate, pentru un control mai bun al refluxului.
28.06.2012
18.7KB
Uite si schita de care vorbeam. Este doar o schita de principiu, amanuntele in ce priveste materialele si racordurile sunt deductibile. La iesirea din condensator poti pune un papagal.
Sper sa se vada...
08.12.2012
22.5KB
Am comandat 6 galeti de plastic de pe viitorsanatos.ro. Duminica am comandat, azi, miercuri au sosit. Bine-nteles, curierii niciodata nu suna sa anunte ora la care vin. De respectat ora stabilita, nici sa nu va ganditi. De cele mai multe ori, 2-3 zile sunt sacrificate ca trebuie sa stai numai in casa. Daca iesi sa iei paine, se intampla fix atunci te suna si daca nu esti acasa, nu mai vine. 206.83 lei a costat, 206.83 am platit, fara bacsis ca nu merita.
Galetile imi par ok, sunt solide, stiu ca mai am 3 pe care le folosesc de vreo 11 ani si am pus in ele si borhot fierbinte desi nu recomand. De cand am pus atunci borhot fierbinte au inceput sa miroasa cam urat si nici nu prea mai iese la spalat.
Litrajul e corect, am calculat cu formula trunchiului de con dupa ce am masurat diametrele interioare si inaltimea. Pi x H (R2 + r2 + Rr) / 3. Da 35 litri si un pic.
Nu am vrut aa iau mai mari. Am vazut in Selgros luna trecuta unele foarte mari dar nu mi se par practice. In astea intra maxim 30 de litri, sa zicem. Mi se pare ca e o greutate potrivita de ridicat si carat fara sa ma chinuiesc. Pot fi puse unele peste altele la fermentat punand un placaj intre ele si nu ocupa mult spatiu.
Au si capace dar nu le-am apasat. La cele pe care le am, daca indes capacul dup-aia iese foarte greu. Am tras de ele si s-au rupt. Nu stiu cum sunt astea dar nici nu vreau sa incerc. Sunt multumit daca pot fi puse doar ca sa acopere. Nu ma intereseaza sa inchida ermetic. Producatorul garanteaza ca apasate sa faca "click", inchid ermetic. Asta stiu ca mai imi punea matusa ciorbe si mancaruri la galetuse de plastic cu capac si nu se varsau pe drum.
Ma apuc de treaba ca vreau se le umplu cu plamezi de amidonoase. :hi:
24.11.2021
18.3KB
... si uite ce iese din Thomson ... ceva la 67%
GUSTUL ... SUUPERR!
... a inceput sa se coloreze ... asa e dupa o saptamana buna ;)
PROBLEMA E CA SE SI EVAPORA ... CIND MAI VIN PRIETENII IN VIZITA :nod:
... sper sa apuc sa-l pun la invechit ... ;) :nod:
13.12.2012
19.7KB
... ACUM SE PARE CA A CAZUT PATUL ...
... adica :
-la dr-drojdia de piine -gust acrisor si arata cam 8-9% la densimetrul de vin
-in mijloc drojdia turbo ... care a repornit dupa o agitare
-la stg. drojdia de wisichi ... ;) gust bun se simte alcoolul :nod: si e rapida am facuto ultima si a terminat repede si bine la gust si alcool 9-10%
TOATE DROJDIILE=PROBELE AU FOST AGITATE DE CITEVA ORI PE ZI SI AU STAT LA 25C
... cred ca la drojdia de piine nu ia priit agitatzia
... si nici ca am aminat filtrarea la zeama rezultata ==> ceva cam acru :zzz: cu miros bun.
:hi: :hi:
31.12.2012
33.7KB
Si originalul sistem de prindere.:D
15.10.2015
28KB
Hai ca pana aici a fost floare la ureche..de aici incepe distractia..Acum 2ani am incercat si eu fix aceeasi cantitate,si crede ma ca m a rupt macinatul graului,20kg uscat cam 28kg incoltit :uimit: .Initial am sperat sa l fac la masina de tocat electrica(robot) dar :finger: a trebuit sa bag la mana...am zis ca innebunesc.Pana la urma l am dovedit dar a fost mult prea mult de munca,ce i drept ca eram presat de timp.Astept impresiile tale...dupa rasnit graul fiert mamaliga si distilat,mai ales ca ai experienta cu sfecla :D ...oricum,asteapta te la multa munca in comparatie cu sfecla :razz: .
Spor
pai hai ca spun mai departe ...... .sigur , in comparatie cu sfecla trebuie prestatie nu gluma .
ziua a 5 -a ,vineri dupa amiaza graul este frumos incoltit cu acrospirul (coltul median) cat bobul de grau. ei asa cum zice "marius 45"incepe distractia . prima data am incercat sa il toc cu robotul de bucatarie ,dupa ce a sarit pe toti peretii m-am lasat pagubas . apoi am incercat sa il toc cu o rasnita de cafea ,confectionata de tata socru artizanal din inox ,actionata de un motor de aspirator. masina respectiva face servici ,insa trebuie si incarcata si descarcata . in juma' de ora am dat doi pumni de grau . pana la urma m-a salvat mama :"bai baiete ,oare nu merge cu masina electrica de carne a lui fratetu' ?" pai hai sa vedem zic . mare smecherie , masina de carne electrica adusa din franta de la lidl , silver crest . (nu fac raclama D-ne fereste). a pus mama masina si a pornit-o , super bine a mers ,in 3 ore 10 kg .am pus cea mai mica sita cred ca are vreo 3mm si a mers struna . la inceput a scos un miros de carbuni cred dar a facut treaba buna . am tocat 10 kg grau incoltit care dupa ce a incoltit a devenit 20 kg in 3 ore vineri seara si 20 kg grau incoltit a 2 zi dimineata . desigur in cele trei ore s-au facut pauze pentru racirea motorului masinii .
18.02.2014
41.2KB
Sine, am stiut de la primele ´´cetiri´´ ca esti un perfectionist pursinge. Ma intreb doar unde te vei opri ??
Sigur ca as vrea sa construiesc pe linga tine, sa ma inspir. La cite cunostinte ai acumulat in domeniul asta, trebe sa fiu tare nating sa nu accept un pic de ajutor.
Da, Pazucu , sunt ardelean din Bistrita-N , aproape de 50 de ani, mare iubitor de animale, de natura, de carti
Cu toate ca sunt in virsta, nu pot sa va invat mare lucru - decit poate - cum sa va irositi viata intr--o cabina de camion pt ceva bilete din hirtie de culoare verde ori mai stiu io ce alte culori. Deci din punctul asta sunt clar avantajat - ce dau si ce primesc - de la forumul asta interesant.
Sine, de ce vrei un nou alambic, si ce vei face cu cel vechi ?? Ce nu te satisface la el ??
O fost o vreme cind traiam pe picior mare ca barza, strimbam din nas la bauturile autohtone, acu odata cu risipirea banilor, am revenit la sentimente mai bune. Dar tot as vrea sa beu un uischi bun.
Fiecare pune poze cu ce are mai frumos din cupru ori inox. Eu va pun poze cu ce am. Adica cu scroafe gestante, cu purcei , soldani, godaci... ve-ti fi tentati sa spuneti ca n-are legatura cu topicul. Nu va grabiti..., vre-o doi se vor transforma in tabla de cupru, unul in ustensile pt citirea temp. , alcoolului, zaharului, brix-uri, etc, etc. Altul va lua forma unei coloane cu reflux, si presimt ca vor mai vrea si alti purcei niscaiva transformari....
Numa bine...
:hi:
28.09.2014
80.2KB
Dupa principiul ,, potcoave mi-am luat, imi mai trebuie cal", saptamana trecuta
mi-am achizitionat (de pe okazii - vanzatorul mai are cel putin unul) un frumos
si precis termometru cu bimetal ce are teaca si niplul realizate din inox.
12.06.2012
30.1KB
Drojdia fermentează mai "curat", cu mai puţini esteri, fuzeli şi ce mai produce ea dar nu înseamnă că whisky-ul e lipsit de aromă!
Îmi place mult cum iese cu drojdia neutră. Drojdia de panificaţie îi dă un miros de hidrogen sulfurat (ouă clocite). Mirosul se duce chiar şi prin aerisirea fermentatului înainte de distilare, dar parcă tot nu se compară pe ansamblu.
Unul din motivele pentru care am tăiat mai devreme mijlocul a fost compoziţia orezului (vedeţi de ce nu mă apuc să dau verdicte?). Orezul a fost foarte gras, plămada adunase strat de grăsime deasupra. Stratul ăla de grăsime tulbură straşnic pentru că uleiurile sunt antrenate de vapori. Cu cât temperatura urcă şi procentul de alcool scade, uleiurile ajung în distilat într-o cantitate mai mare. Whisky-ul n-ar mai fi avut acelaşi aspect limpede, plăcut la privire dacă separam prea târziu.
Cu alte materii prime îmi permit sa separ mai târziu, totul depinde de ce am şi ce vreau să obţin.
Aşa e, cozile pot constitui 1/5 până la 1/3 din volumul total de distilat.
Iată şi cozile. Nu cred că i-ar fi plăcut lui Iunicu dacă whisky-ul ar fi arătat aşa:
04.04.2012
25.9KB
Am gasit pe net un vas de inox de 50 litri la un pret mai mic decat o oala la aceeasi capacitate (350 lei). Cum vi se pare?
29.06.2012
42.9KB
laa dracu ... am pierdut 15 rinduri :x :dinti: :rusine:
ma dispera situl asta citeodata ...
... stiu , stiu varianta copy inainte de send
deci : purecii seamana cu cei de visinata ... nu stiu cum sunt aia de mari dar astia au max 1mm lungime si grosime 0,1-0,2mm si sar ... :rolleyes: nu i-am vazut sa se suie pe planta ... :uimit: dar probabil ca se suie altfel nu inteleg cum de se usuca unele crengutze :nod:
... am incercat cu tutn ... cu apa+sapun+alcool ... dar au revenit tot timpul :rusine:
... acum ... la cite bai le fac ... o sa fac bonsai _scafandrii :rotfl:
... ma bate gindul sa incerc cu ... REGENT-ala de gindaci de colorodo ... dar imi e frica sa nu ii zapacesc de tot ...
17.12.2012
30.7KB
Salut,
acum cateva zile am impartit cu FlorinB o teava de cupru de 54mm in doua. Astazi m-am trezit crunt pe treaba. Am reusit sa formez flansa care va prinde coloana de keg. Sper ca toate kegurile au aceeasi dimensiune a gurii pentru ca eu m-am ghidat dupa un capac taiat la kegul pentru bere.
Am incercat initial sa bat tabla fara sa o decalesc, nici o sansa. Dupa decalire s-a format ca plastilina.
Va fi o constructie de durata pentru ca nu am toate cele necesare si va trebui sa le cumpar pe rand. In special tri-clamp-ul si robinetul cu ac.
Aici puteti vedea toate pozele
Cand o sa am timp o sa caut cum pot insera direct imaginile din URL, nu mai stiu html
:rotfl:
26.08.2015
41.8KB
E PRIMA DATA CIND PATESC ASA CEVA ... E VORBA DE FOTO ????
dar , intotdeauna e o prima data :nod:
care e IDEEA :
am luat niste "macaroane " facute pentru afumat carnea la gratar - si facute cica din carbunele de artar prin care trece Jack-Daniels inainte sa-l puna la invechit - ADICA :
The Lincoln County Process is a process used in making some Tennessee whiskeys such as Jack Daniel's and George Dickel. The whiskey is filtered through a column of charcoal chips before going into the casks for aging. The process is named for Lincoln County, Tennessee, which was the location of Daniel's distillery at the time of its establishment; subsequent redrawing of county lines means that neither distillery currently using the process is located in the county for which the process is named.
The charcoal used by Jack Daniel's is created on site, from stacks of two by two inch sugar maple timbers called "ricks." They are primed with 140 proof Jack Daniel's, and then ignited under massive hoods that help prevent sparks. Once they have reached the char state, the ricks are sprayed with water to prevent complete combustion. The resulting charcoal is then run through a grinder to reduce it to consistent bean-size pellets. These are then packed into 10-foot (3.0 m) vats, where they are used to filter impurities from the 140 proof whiskey, after which the whiskey is reduced with water to 125 proof for aging.
AM facut 2 teste :
am pus niste alcool de 56 peste niste pelete=macaroane ... o proba a stat o noapte si alta proba a stat 1.5 zile ...
CONCLUZIE:
la coloare nu sunt diferente zizibile
la gust o usoara diferenta intre probe ...
... si comparind cu proba martor alcool ... gustul s-a imbunatatit-leger si la aspect pare mai uleios ... se intinde mai bine in gura ... parca e si mai DULCE ..
AM verificat carbunii ... pai nu scriu pe hirtie si la aspect au urme de alb prin ei , nu stiu ce e ... urme de lemn sau ... alceva ... pe pahar ramane dup ce se usuca pete alburii ca de la apa cu multe saruri :uimit:
... SAU POATE CA SUNT URME DE TALK ? ADAUGATE CA SA TINA CARBUNELE IN FORMA DE MACAROANE ?
NU STIU cit carbune de la J-D este acolo ... ar putea sa fie la 5$ pt 450g ...
ORICUM ...
NU VREAU SA UTILIZEZ UN CARBUNE PE CARE L-A ARUNCAT (chiar si J-D ... apropo imi place wisichiul asta ... )
... ma gindesc ca ei l-au aruncat pt ca e epuizat -SI SUNT SIGUR CA SI EI STIU SA-L REGENEREZE
... si in plus ar putea contine ceva ce nu e chiar comestibil
O SA-L FOLOSESC PENTRU CE L-AM LUAT ... LA AFUMAT GRATARELE !
DAR :
IDEEA E BUNA ... PUTEM SA PRODUCEM ... UN CARBUNE SEMI CARBONIZAT CARE SA DEA CULOARE ... SI GUST :nod:
:hi:
16.03.2012
45.4KB
Asta e marfa ce trebuie trasa a 2 data si sa separ fruntea cea toxica.
03.02.2018
32.1KB
Plamada deja fermenteaza vesela sub plapumioara, am facut 32 de litri la 1.048-1.050 din 5kg spartura si 1,700kg malt umed. N-am stat sa fac socotelile sa vad daca-i bine, ca avusai de distilat, o sa pun raportu' amanuntit despre evolutia thumperului mai tirziu oleaca, ca asa am primit sarcina de la Caberlot! :rotfl:
15.10.2015
16.5KB
am facut probele cu refractometrul la mustul pentru vinars :
DI 18°brix -1,074 SG , DF 7° brix-0,999 SG, dupa tabelul lui sinenomine am 10% abv, deci e bine , nu ? :razz:
saptamana asta ma apuc de fiert , ce rost are sa il mai las ?
o poza ,ca sa vedeti cum s-a decantat mustul doar intr-o zi .
27.09.2015
28.2KB
Poza asta ajută foarte mult la a înţelege cum funcţionează coloana cu reflux...
Şi eu am crezut că ştiu până când mi-am dat seama că defapt nu ştiu
Săgeţile:
Roşia - Vaporii care urcă din cazan
Albastra - Apa care răceşte deflegmatorul
Verde - Apa care răceşte refrigerentul final
Galbena întreruptă - Refluxul, sau ceea ce se condensează în coloană şi în deflegmator şi se întoarce înapoi la recirculare.
Roşia întreruptă - condensul final care iese ca distilat.
Observi robinetul încercuit cu albastru... acela are rol de a regla debitul de apă din deflegmator şi cu el stabileşti cât reflux îi dai. Mai mare debitul - mai multă răcire - mai mult reflux - puritate mai mare. Chestia e că rachierul trebuie să aibă multă experienţă şi cunoaştere în manevrarea unei coloane, nu-i simplu. Până intră în echilibru termodinamic durează. De obicei se dă reflux maxim la început ca vaporii cei mai volatili să se adune în capătul coloanei apoi se reduce puţin să picure fruntea încet, cam cu o picătură pe secundă. Când se termină fruntea se poate reduce refluxul iar când vin cozile se dă iar reflux maxim ca să nu scape prea mult fuzel şi alte impurităţi. Cam asta am înţeles eu.
24.02.2012
25.8KB
Poze cu scula
10.01.2015
40.3KB
o caisa ceva
22.09.2015
32.1KB
...sau asa?
23.02.2012
28.9KB
Sunt foarte atent le temperatura din capul coloanei si la depresiune
Masor taria si degust din cand in cand.
Dupa cum vedeti alcoolul fierbe la 60 grd. la -0,5 bar.
Arunc(separ tot ce curge pana la 60-metanol acetone)
Cand creste peste 65-70 inseamna ca in capul coloanei sunt si vapori de apa incep cozile.Colectez si incep sa distilez cozile.Cand temp ajunge la 75 opresc deja curg cozi cu tarie de cel mult 25.
Bineinteles ca depinde de la plamada la plamada.Nu este simplu insa daca prinzi un pic de experienta merita tot efortul
29.03.2012
24.5KB
Si il pot folosi si ca alambic
05.09.2020
36.1KB
si drojdia care stie sa duca pana la 20% alcol
24.06.2022
51.3KB
a 5-a zi: m-am trezit dimineata fara nici un chef (cum ca baba imi strica tuica) si am inceput sa ansamblez cazanul din cupru ,nou nout si la care am mai lucrat cu toti vecinii cateva zile sa-i facem serpentina si cazan dublura pe ulei .
dupa ansamblare am umplut cazanul cu o boasca de struguri rezultata din stoarcerea mustului fermentat pentru tuica . boasca era otetita ,mirosea de ti se usca gatul a otet . in cazan am mai pus 3 l otet si 20 l apa . tot acest amestec l-am facut anume pentru a curata cazanul ,teava de legatura si serpentina toate fiind noi si nefolosite si care prezentau urme de oxid de cupru si alte chestii. am pus capacul si am aprins focul .
dupa o ora de fiert deja s-a ridicat temperatura si a inceput sa curga lichid pe teava de la serpentina pe une vine tuica. am invatat si cum sa pun faina cum trebuie sa nu iasa aburul si a facut si alte probe in timpul fierberii de doua ore pe otet . mi s-a parut interesant ca lichidul rezultat din distilare nu avea miros si gust de otet .
18.12.2013
34.5KB
Am si eu o varianta de papagal.
06.03.2012
24.2KB
07.03.2015
24.1KB
Rosii Chery dupa uscare
11.10.2015
54.5KB
Am separat 100 ml de frunte la 87%. Am lasat sa curga picatura cu picatura, totul a durat 40 min.
10.03.2012
35.6KB
Si cea de a doua fotografie.
24.03.2016
38.4KB
Salut Strava şi bine ai venit !
Bucătăria mea are acum vreo 7 grade dar cum ai spus şi tu, temperatura plămadei creşte în timpul fermentaţiei. Plămadele din cereale fermentează mult mai rapid decât cele din fructe sau zahăr. Nu cunosc încă detaliile biochimice, dar probabil anumite mecanisme sunt legate de tipurile de zaharuri.
Cerealele conţin amidon în jur de 60%. Amidonul este un polimer al glucozei. Deci cerealele au numai glucoză. În schimb fructele sau zahărul conţin glucoză şi fructoză cam în egală măsură. Nu ştiu ce impact are asta asupra metabolismului drojdiei, dar numai să o vezi cu câtă poftă devorează maltoza şi glucoza dintr-o plămadă de cereale. În 3-5 zile e gata fermentaţia! Deci nici nu se pune problema de temperaturi scăzute, dimpotrivă. îndustrial, unde se folosesc căzi de fermentaţie mari se intervine prin sisteme de răcire a plămadei pentru a nu creşte temperatura periculos de mult si să pună în primejdie starea drojdiei.
Ceea ce am făcut eu este foarte bine. După cele 5 zile de fermentaţie energică am pus un bec de 40W aprins sub oală. Aşa am reuşit să menţin temperatura la 20*C timp de încă alte câteva zile.
Dar poate ne spui şi cum se desfăşoară fermentaţia la altitudini înalte căci eu n-am încercat şi n-am idee.
Până una alta eu pun poza cu plămada fermentată complet. Mâine o distilez. Deasupra s-a ridicat partea lichidă iar părţile solide s-au lăsat la fund. Distilez "pe grâne" cum se spune că de-aia mi-am făcut cazan dublu cu ulei, să nu mi se ardă. Deci mâine - distileişăn dei, abia aştept să pun poze.
20.02.2012
48.6KB
Para
22.06.2019
37.9KB
Nici io nu stau degeaba, pregătesc noua serie de așchii. Lemnul a stat 3 ani pe un acoperiș, în vînt, soare, ploaie, zăpadă...
06.09.2020
99.2KB
Buna !!!!
Aceasta e cazanul meu modificat dintr-un keg de 100 litri inox alimentar....
21.03.2014
32.9KB
Buna dimineata
Eu sunt Stefanita si e prima postare pe acest forum, va urmaresc de ceva ani dar pana acum nu am avut ocazia sa scriu deoarece nu aveam cele necesare distilarii.
Anul acesta am reusit sa intru in posesia unui cazan de distilat si vreu sa incerc cat mai multe retete din cereale si fructe.
Distilare am facut numai din fructe pana acum deoarece bunica are cazan si am invatat de la ea ajutando.
In atasament am pus o poza cu Utilajul :)
04.11.2016
39.2KB
Eu folosesc chrome si primesc mesajul de malware la deschiderea orcarui forum de pe 3xforum.ro
14.04.2012
26.3KB
Bijuterie. M-au lasat sa o ating, sa o studiez.
Sudurile sunt facute in cea mai artistica maniera.
31.10.2012
40.4KB
Multzam voua ! daca aveti drum pe melagurile astea sau pe la targul INDAGRA, fac cinste ! ;)
Am uitat sa imi fac "reclama" (pe forumul asta) cu participarea la acest targ in toamna trecuta (30.10-01.11.2012), puteam despica si desface cateva sticle si ganduri in tihna.
Stimulat de un nea director de la conducerea camerei agricole din CS, m-am alaturat unui primar din zona care avea stand rezervat la targ si am pus la bataie/vanzare o slibovita de Banat din 2011 (maturata 3 luni la butoi nou de dud) + rachiul de smochine si mai cateva zemuri din piersici si muscat de hamburg.
Neica ministru responsabil cu agricultura a ramas un pic surprins ca smochinele pot creste si altundeva decat in turcia sau iran. In rest nefiind premii, m-am resemnat cu laudele mai mult sau mai putin oficiale care nu mi-au umplut portofelul dar m-au convins sa particip si anul asta.