Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil ro_xy20
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 45 ani
Bauturi / Distilarea / Lentile de rafinare Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Continui aici discutia despre lentile de rafinare sau de rectificare, cum vreti sa le numiti, care mi se pare foarte interesanta si invit pe oricine sa spuna orice cunoaste despre subiect.

Ramasesem la instalatia cu lentile cu circuite diferite de abur si reflux descrisa de AlexD2 in alt topic si spuneam ca sunt interesat sa vad o schita, desen sau poza a instalatiei.

Deci Alex, te rog, daca ai timp si bunavointa... 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Schita cu coloana

lentile rafinare schita coloana

30.3KB


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


cred ca ceva imi scapa la constructia asta 

… ai si ceva explicatii 

la prima vedere e cam complicata constructia si nu vad beneficiile fata de coloana clasica … cu talere sau cu umplutura   

merci,


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Multumim pentru schita, Alex!  Arata interesant.

Principiul de functionare nu seamana cu al niciunui tip de coloana (cu talere sau cu umplutura). S-ar putea ca doar la inceput sa iasa distilatul tare, pana se incalzeste coloana, dupa care sa scada imediat cand se incing toti peretii exteriori.

Probabil sporeste un pic procentul alcoolic din distilat si retine ceva tulbureala, dar cred ca ar trebui si un racitor de reflux pe acolo. Un condensator Dimroth in capat sau un shotgun.

Eu i-as pune si niste talere (clopote) deaupra lentilelor, a.i. aburul sa fie obligat sa treaca prin baia de apa. Astfel chiar obtii distilari separate pentru fiecare taler. Dar intram cu discutia in zona coloanelor cu talere si nu asta era scopul.

Nici eu nu cred ca merita efortul de a construi asa ceva. Pare babilonie mare sa iei tabla de cupru, s-o indoi, s-o lipesti, sa faci conurile alea la drucbanc, dup-aia cum lipesti conurile?... iar beneficiile cred ca sunt mici. Cred ca cu acelasi efort poti construi o coloana Boka sau CCVM care ofera performante mult mai bune decat lentilele si sunt simplu de operat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

… ca sa se lamuresca lumea despre ce condensatoare vorbim   ca nici eu nu stiam de dimroth  

lentile rafinare lamuresca lumea despre vorbim   nici stiam dimroth  

21.8KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

eu zic ca sunt doar Liebing … si Friedrichs- ca asta nu-l inteleg acum dupa 3 pahare de vin   



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

… si daca vrem sa ne jucam … si forma cepei da diferentze  … sau mar   para    etc.

… cred ca puterea focului face mai mare diferentza   
( adica ca mergi pe 1L sau 3-4L pe ora )



p.s.
… calitatea plamezii da cele mai mari diferentze     


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Rafinarea se realizeaza deoarece in fiecare sectiune lichidul este incalzit de lentila inferioara iar vaporii  sunt raciti de lentila superioara. Suprafata lentilei  este mai mare decat sectiunea coloanei (fiind conica) ceea ce intr-o oarecare masura compenseaza faptul ca vaporii nu mai trec prin  lichid cum se intampla la o coloana cu talere si clopote  A trecut mult timp de la povestea acestei coloane si multe lucruri nu mai stiu. Ceea ce imi aduc aminte este ca, coloana cu un diametru de cca 40 cm si inaltime de cca 1m (poate peste) era pusa pe un cazan de cca 200 -250 litri care distila cam in 3 ore si scotea aloolul de peste 50% dintr-o singura trecere. De complicat eu zic ca nu e foarte complicata dar nu e una de facut acasa.

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Sa nu uit, acolo unde e linia punctata defapt nu e nimic,  eu am pus-o numai sa se vada separarea sectiunilor.

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Samogon si in acesta coloana cum de fapt se intampla in orice alambic unde se face distilare nu distila nimic pana ce temperatura la iesire din cazan/coloana nu este egala cu temperatura vaporilor deci nu exista ca se intampla rafinare doar pana la incalzirea coloanei, pana coloana nu se incalzeste nu incepe distilarea. Eu unul nu am vazut un aparat de distilare care la partea superioara sa fie rece si lichidul sa distile. Cand coloana intra in regim si incepe distilarea pe fiecare lentila lichidul fierbe deoarece pe fiecare lentila temperatura este mai mare decat temperatura de fierbere a lichidului, lichidului fiind un condens de pe o lentila superioara unde temperatura este mai scazuta.
Acest tip de coloana are dezavantajul unui randament termic mai mic decat al unei coloane similare cu talere, transferul de caldura intre vapori si lichid fiind probabil mai putin eficient si atunci ponderea pierderile de caldura la exterior fiind mai mare. Are insa avantajul unei functionari mai robuste (in parametrii de incalzire mai largi), nefiind sub presiune (coloanele cu talere functioneaza la o usoara  presiune, egala cu suma nivelului de lichid de pe fiecare taler pe care vaporii sunt nevoiti sa il stabata). Din acest motiv coloana practic nu se ineaca chiar daca este fortata incalzirea.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sunt intru totul deacord cu ce spui, Alex. N-am vrut sa zic ca ar incepe distilarea cu instalatia rece.

Imi imaginez ca distiland afara, in bataia vantului, se asigura o racire mai buna a peretilor lentilei, deci reflux mai mult, puritate sporita. La asa suprafata mare, refluxul pasiv dat de contactul cu aerul, chiar este insemnat. Si vorba ta, are avantajul ca face fata unei incalziri puternice. Da, n-are cum sa se inece la felul cum este construita. Doar ca intra mult material si tabla de cupru e scumpa.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la