Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mariatha Profile
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
Bauturi / Handmade / Recipient plamadire 70 l Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Recipientul de inox l-am cumparat de la un targ apicol. Ei il folosesc pentru maturarea mierii.
Are fundul convex in interior si gaura cu filet interior de 1.5''.

Pe mijlocul recipientului am pus o banda de panza din fibra de sticla cu teflon (rezista la vreo 300°C) peste care am bobinat 4 rezistente de cate 800W legate 2 cate 2 in serie. Am facut asta pentru ca rezistentele sa nu se incinga foarte tare. Rezistentele sunt din kantal si au fost spiralate. Eu le-am desfacut cu grija, ca sa nu se faca noduri.
Peste rezistente am mai pus un strat de panza si am strans totul cu banda textila.
Rezistentele se incalzesc pe la 120°C.

recipient plamadire inox l-am cumparat targ apicol. folosesc pentru maturarea mierii.are fundul

22.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Recipientul l-am izolat cu elastomer de 8 mm grosime pus in doua straturi.
Materialulare adeziv pe o parte si se aplica foarte bine si usor.

recipient plamadire l-am izolat elastomer grosime pus doua straturi. adeziv parte aplica foarte bine

27KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
In interior am pus un amestecator facut din platbanda de inox.

recipient plamadire interior pus facut din platbanda inox.

27.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Amestecatorul este antrenat de un motor de stergatoare de parbriz de Dacia 1310.
Are din fabrica doua viteze, cea mica este cam de 60 rot/min.
Se comporta foarte bine, dar la plamezi mai vascoase ar trebui ceva mai puternic.

recipient plamadire este antrenat motor parbriz dacia 1310.are din fabrica doua viteze, cea mica

21.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pe lateral am pus doua termometre, unul sus si altul mai jos, pentru a monitoriza temperatura mai bine.
Aici este recipientul pregatit pentru prima plamadire.

recipient plamadire lateral pus doua unul sus altul mai jos, pentru monitoriza mai bine.aici este

23KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Iar in poza asta sper sa se vada forma fundului.
Aaaa, sa nu uit... Am facut si un fund fals din tabla perforata de inox 1mm cu gauri de 1.5 mm.
Voi pune o poza alta data, acum nu am niciuna.

recipient plamadire iar poza asta sper vada forma uit... facut fund fals din tabla perforata inox

18.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
ai montat rezistentele la mijlocul cazanului pentru a avea o suprafata mai mare de incalzire ,nu ?
daca ar fi fost pe fund suprafata de incalzire ar fi fost mult mai mica !
ingenioasa treaba mestere !
@samogon ,asta ar fi o solutie buna sa incalzesc una dintre cisterne fara sa o tai si sa o fac mai mica ,nu?
ti-aduci aminte ca am zis ca ar trebui pusa cisterna pe foc la orizontala ca sa o poti incalzi pe o suprafata mai mare ? asta este solutia frate     

sa traiesti @sinenomine , tocmai ai dat o destinatie multipla cisternelor de 1000 litri ! atunci cand nu sunt cu vin pot sa plamadesc sau chiar sa distilez fara sa le afum ,macar .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, asa este. Dar ai grija la materialul izolator.
Eu nu am pus rezistentele pentru a ajuta la fierbere ci pentru a incalzi pentru diferente mici, de cateva °C.
Dar daca gasesti material izolator electric care sa fie flexibil si sa reziste la cateva sute de grade, atunci poti folosi rezistentele si pentru a fierbe.
Eu am cautat kantal de grosime mai mare pentru a avea o lungime mai mare a rezistentei, dar tot ce am gasit costa destul de mult...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Referitor la ideea de incalzire cu rezistentele la mijlocul cazanului... trebuie agitatie ca altfel se incalzeste doar de la jumate in sus iar josul ramane rece. Stiu asta ca am facut de multe ori.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai agitatorul care la facut sinenomine nu este bun? poate ca trebuie un motor cu mai multe rotatii insa cred ar merge bine .

@sine , da , mi-am dat seama ca daca nu izolezi rezistentele ,practic incalzesti spatiul aerian    .

candva pentru izolatie la temperaturi mari se folosea foaie de azbest . in romania nu mai este voie ,dar in ucraina da . .
ce zici ,ar fi buna treaba ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Exista carton izolant nonazbest. Sa nu folosesti din cel cu azbest daca tii la sanatatea ta.
Dar eu ma refeream la izolatia electrica dintre oala si rezistente. Acolo ai nevoie de transfer termic dar si sa nu tremuri la fiecare atingere a cisternei.
Eu tocmai de aceea am inseriat cate doua rezistente, ca sa nu ajunga la temperaturi foarte mari si sa distruga panza teflonata pe care am pus-o.
De asemenea este bine sa folosesti sarma de kantal. Spre deosebire de nichelina, acesta nu are coeficientul de dilatatie atat de mare.
Dar sa nu te astepti sa poti fierbe 1000 de litri cu o astfel de rezistenta. Asta este doar pentru variatii mici de temperatura.
In locul tau, as incerca varianta de incalzire cu abur. Binenteles ca trebuie sa iei toate masurile de siguranta necesare lucrului cu presiuni si temperaturi ridicate. Un generator de abur nu este foarte greu de facut si am vazut ca ai abilitati tehnice foarte bune.     


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, si eu stiu ca azbestul este cancerigen.
Da, generator de abur sau injectarea cu abur. Am facut si eu experimental, chiar am si scris oe un topic dedicat. Imi aduc aminte ca a facut un zgomot infernal... niste pocnituri parca trageai cu pusca.
Am adus apa pe la 90*C, de la 20, injectand abur.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Folosind abur uscat poti sa incalzesti mai rapid decat cu orice altceva.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut....
     Sine, tu ai pe fundul recipientului de plamadire o bucsa pentru centrarea amestecatorului, nu ?           Ca altfel patesti ca mine....       
    Am incercat sa fac amestecatorul sa mearga doar cu un punct de sprijin, dar..........   nu merge, trebuiesc doua puncte de sprijin pentru sprijinul si centrarea amestecatorului....  Incercand cu un punct de sprijin am pierdut timp, bani si, cel mai important nervi.... Alta problema... Acolo trebuie putere, nu stiu daca un motoras poate invarti 50 de litri de plamada... Poate all malt va merge, ca e foarte lichida, dar o mamaliga....       nu va merge.... Nu vreau sa te supar sau sa te descurajez.....
   
    |Eu imi doresc sa incep treaba cat mai repede, dar depind de alte persoane in realizarea proiectului, asa ca tac si inghit.....
     


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
bun baieti ,insa ca sa folosesti abur trebuie sa mai fac un cazan in care sa bag cisterna ,nu?      

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Cred ca atata timp cat amestecatorul nu va avea contact (inox pe inox) cu fundul cazanului mamaliga se va prinde.E ca si cum ai amesteca o mamaliga intr un cazan cu lingura fara sa o atingi de fundul oalei,pe cand daca folosesti o spatula din lemn cu care se amesteca pe fundul cazanului nu se prinde....cred ca la fel e si aici.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154

pazucu a scris:

bun baieti ,insa ca sa folosesti abur trebuie sa mai fac un cazan in care sa bag cisterna ,nu?      


Pai tu vrei sa fierbi ditai cisterna la aburi ))) ?? Daca vrei sa faci mamaliga in ea evident ca va trebui sa mai faci un cazan.Ia in calcul ca cele doua cazane trebuie sa fie destul de groase in "carne" deoarece aburul va circula sub presiune...cel putin asa stiu ca e la scara industriala.In armata aveam cazanele de gatit mancare incalzite cu aburi dar erau groase in material iar presiunea era mare pe instalatia de abur.Daca vrei doar sa fierbi apa poti folosi un schimbator de caldura facut din teava de cupru.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

constantin a scris:

Salut....
     Sine, tu ai pe fundul recipientului de plamadire o bucsa pentru centrarea amestecatorului, nu ?           Ca altfel patesti ca mine....       
    Am incercat sa fac amestecatorul sa mearga doar cu un punct de sprijin, dar..........   nu merge, trebuiesc doua puncte de sprijin pentru sprijinul si centrarea amestecatorului....  Incercand cu un punct de sprijin am pierdut timp, bani si, cel mai important nervi.... Alta problema... Acolo trebuie putere, nu stiu daca un motoras poate invarti 50 de litri de plamada... Poate all malt va merge, ca e foarte lichida, dar o mamaliga....       nu va merge.... Nu vreau sa te supar sau sa te descurajez.....
   
    |Eu imi doresc sa incep treaba cat mai repede, dar depind de alte persoane in realizarea proiectului, asa ca tac si inghit.....
     


Da. Am pus o bucsa sudata pe tabla perforata in care intra axul amestecatorului.
Motorul merge foarte bine incepand cu un raport = 2, apa/malt.
Nu ma superi si nici nu ma descurajezi. Cand am facut recipientul asta nu m-am gandit niciodata ca voi face mamaliga in el. Asta este doar pentru all malt.

Nu te descuraja nici tu! Cu perseverenta vei reusi sa faci tot ce ti-ai propus.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:

bun baieti ,insa ca sa folosesti abur trebuie sa mai fac un cazan in care sa bag cisterna ,nu?      


Nu la astfel de instalatie ma gandeam.
Ma gandeam chiar la a injecta abur cu ajutorul unei tevi perforate puse pe fundul cisternei.
Aburul il produci intr-un boiler sau cu un generator de abur.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

marius 45 a scris:

Cred ca atata timp cat amestecatorul nu va avea contact (inox pe inox) cu fundul cazanului mamaliga se va prinde.E ca si cum ai amesteca o mamaliga intr un cazan cu lingura fara sa o atingi de fundul oalei,pe cand daca folosesti o spatula din lemn cu care se amesteca pe fundul cazanului nu se prinde....cred ca la fel e si aici.


As vrea sa fie clar pentru toti. Recipientul facut de mine este doar pentru plamezi din malt. Nu voi putea niciodata sa fierb porumbul in el. Nici nu mi-am propus vreodata acest lucru.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154

constantin a scris:

Salut....
     Sine, tu ai pe fundul recipientului de plamadire o bucsa pentru centrarea amestecatorului, nu ?           Ca altfel patesti ca mine....       
    Am incercat sa fac amestecatorul sa mearga doar cu un punct de sprijin, dar..........   nu merge, trebuiesc doua puncte de sprijin pentru sprijinul si centrarea amestecatorului....  Incercand cu un punct de sprijin am pierdut timp, bani si, cel mai important nervi.... Alta problema... Acolo trebuie putere, nu stiu daca un motoras poate invarti 50 de litri de plamada... Poate all malt va merge, ca e foarte lichida, dar o mamaliga....       nu va merge.... Nu vreau sa te supar sau sa te descurajez.....
   
    |Eu imi doresc sa incep treaba cat mai repede, dar depind de alte persoane in realizarea proiectului, asa ca tac si inghit.....
     


Pt a fi plamada mai lichida de la inceput cred ca merg folosite acele enzime de care vorbeam a-amilaza care din ce am citit in prospect se adauga in apa inca de la inceput pana sa se faca acea mamaliga....odata ce va incepe sa fiarba ma gandesc ca va fi mult mai lichida fata de varianta cu malt.Dar asta vom vedea dupa ce incercam.Poate reusim sa ne combinam la o sticla mai multi...asta am vazut ca se foloseste mai putin 25-50ml /100kg cereale    


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu credeam ca Pazucu a inteles corect principiul injectarii cu abur.

Ce face nenea asta este chiar incalzirea plamezii prin injectarea cu abur. Oala de presiune este folosita pe post de generator de abur la temperatura mare.


E si aici o discutie:


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Mai baieti,NU VA JUCATI CU VIATA VOASTRA ca baietii de la spitalul de arsi sunt in parnaie 
In primul rand este o mare diferenta de presiune-temperatura-randament intre aburul normal si cel uscat.Aburul normal de la o "bomba"sub presiune nu e bun...imbatranesti pana incalzesti ceva pe cand cel uscat se foloseste si la scara industriala dar asta presupune generator de abur ,conducte groase in material si un calcul riguros al instalatiei.
Il si vad pe pazucu cum vrea sa incalzeasca ditai cisterna cu o oala de fiert fasolea  .Vedeti poate va vine ideea sa scoateti supapa de siguranta de la oala de presine    pt a creste temperatura si presiunea in interior  .
Am la tara un fost generator de abur uscat iar materialul boilerului este gros de vre o 3cm...asta ca sa aveti idee de presiunea din interior 

Pazucu,la cisterna ta mai sigur folosesti vre o 3 arzatoare pe gaz,de alea din comert cu diametru de 25-30 cm parca,gasesti si pe youtube filmulet si nu te doare capul    .


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
stai linistit marius , nu-ti fie frica ca nu vreau sa ma sinucid .
imi dau seama ce ar trebui facut ca sa faci cazane sub presiune .

aceste dezbateri sunt bune ,pana la urma gasim o varianta  care sa ne fie de folos .

@samogon , sa stii ca abia acum cand am vazut filmuletul asta mi-am dat seama cam cum ar trebui facut cu injectorul de aburi    . ti-am spus eu ca sunt cam greu de cap .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu cred ca este neaparat necesar aburul sub presiune. Injectarea aburului la presiune normala isi face treaba, doar ca dureaza mai mult si e necesar un volum mai mare de abur ca sa ridice temperatura amestecului de apa cu malt... aici vorbim de cateva grade, de AJUSTAREA temperaturii pentru pauza de zaharificare, nicidecum de incalzirea amestecului rece.

Noi cand adaugam maltul in apa la 70 de grade e posibil sa nu nimerim fix la 64 de grade. Daca nimerim mai sus mai punem putina apa rece. Daca nimerim mai jos pornim generatorul de abur si e suficient cat sa ridice amestecul cu 1 grad, 2 , 3. In felul asta nu avem nevoie de incalzire sub cisterna.

ps: nu-i adevarat Pazucu, cateodata ma surprinzi cu iuteala mintii si cat de bine rezonezi in discutii, ti-am mai zis. Interesul face totul.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... @ SINE

... faina ola de plamadire ai    ... eu as fi pos rezistentele alea la 1-3 sau 1/4 de fund --- apa calda oricum se duce in sus    sau faceam 2 zone etc.

... nu stiu ce randament=transfer termic iti asigura pinza aia de teflon pt ca teflonul ... izoleaza si termic    ... acolo ar trebuii ceva ceramica 

... stiu ca rezistentzele de aragaz    sunt de fapt o teava in care e o sirma =rezistentza + o pasta ceramica ... care se coace ... banuiesc in cuptor dupa asamblarea rezistentei ...   ... saou poate ca se coace singura la folosire ???

 

p.s.
care e treaba cu ... maturarea mierii ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc, Caberlot!

Rezistentele alea sunt doar niste sarme de kantal infasurate pe oala.
Panza are grosimea de 0.3 mm, asigura o izolare electrica si lasa sa treaca caldura spre oala.
Nu am pus rezistentele mai jos pentru ca voiam sa am doi senzori de temperatura si cel de jos ar fi picat chiar pe zona de rezistente. Dar oricum, isi face treaba foarte bine si asa. Diferentele pe care trebuie sa le incalzeasca sunt de maxim 3-4°C.

Nu stiu care e treaba cu maturarea... asa zic ei acolo... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am gasit un gen de reductor de pe un amestecator de mortare, se foloseste de cei care amesteca gleturi si adezivi in diverse recipiente.... Are raportul de scadere a turatiei de 38 la 1.... Provine de pe asa ceva....


recipient plamadire gasit gen reductor mortare, foloseste cei care amesteca gleturi adezivi diverse

36.6KB


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Cred ca scula ca asta ar face treaba si atasata la o masina de tocat carne si la amestecatorul unui vas de plamadire sau cazan.....  Numai sa nu se prajeasca in cateva ore de functionare continua....   Eu vreau sa-l adaptez si sa-l folosesc in locul acelui cap de flex zgomotos....
               Oricum este aici un magazin ce vinde scule de genul asta defecte ( motoare electrice arse, dar angrenaje bune, fara jocuri sau uzuri vizibile) la kg.( 5 lei kg. ).. Asa am cumparat eu reductorul asta.... Mai era unul cu 2 viteze  , dar am crezut ca e cam complicat si nu am vrut sa se defecteze....

             Scule de genul asta gasiti usor la firmele de constructii sau la meseriasii din bransa ....
              Ce parere aveti...  


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
faina treaba ... si mai ales ieftina

... intrebarea e ... ce sa se prajeasca ???   ... inteleg ca tu o sa folosesti doar angrenajul nu ?

... oricum ... daca te uiti pe specificatia lui ... are 1400W =MARE  ... si 700 rot/min asta e poate cam repede  ... dar e in gol,  in sarcina sigur scade viteza


sporuri
 

p.s.
in locul crucii cardanice ... poti folosii si un arc cilindric pt transmiterea miscarii de rotatie --- e drept ca nu poti transmite momente mari ... dar un arc sanatos accept un moment suficient pt amestecat mamaliga
... arcul are marele avantaj ca preia si socurile , accept unghiuri destul de mari si e silentios


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
1)-Va pot oferi sarma rezistiva de o,5 -o,6 pentru 1,2..10 rezistente gratis.2)Rezitentele de acest fel se izoleaza cu mica dupa care sint bagate intr-o manta metalica.3)Asa sant izolate rezistentele de 35-100w din comert.

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la