Diametrul 4.5 mm. Vreau sa le tai la lungime de 6 mm.
13.05.2014
11.8KB
:hi: Sam
… pai credeam ca ai testat plita :uimit: sunt curios ce impresie o sa-ti faca :uimit: :uimit:
… nu cred ca … o diferenta de 0,5 lei e importanta :zzz: … … dar gustul e ceva ce conteaza cu adevarat ;) si la gust e clar ca vei avea un cistig ;) … pt ca te … bourbon-esti :nod: :nebun: :rotfl:
… la cite grade trebuie sa iasa plamada ta ? :uimit:
:hi:
Trebuia sa iasa, nu mai stiu la cat dar n-a coborat suficient densitatea. Am pus-o pe foc... pardon, pe inductie :zzz:
05.02.2021
30.8KB
Neata, neata! Daca tot am fost nevoit sa schimb rezervoru' de la hidrofor si am avut surpriza placuta sa constat ca cel inlocuit e de inox bun, d-ala de nu se lipeste magnetu' de el, zic sa-i dau totusi o intrebuintare, ca-i pacat de el. Asa ca o sa fac din el un thumper, care thumper o sa-l folosesc si pe post de distilator pentru lamurire. Rezervorul are fro 25cm in diametru si fro 40 inaltime, cred ca e de 22 sau 24 de litri.
Cazanelul meu nu scoate la prima mulgere mai mult de 7 litri, maxim 8, din 25-26 de plamada, asa ca ar fi tocmai bun pentru lamurirea a doua sarje, taman cit imi e mie comod, momentan:D, sa plamadesc.
Din pacate, sau poate chiar mai bine!, rezervorul a pleznit chiar sub flansa, tabla nefiind sudata de flansa ci ambutisata. Ambutisata prost, ca d-aia a si pleznit...
Asa ca am dat flansa jos si am obtinut o gaura de 11,5cm. O sa ma pun pe ciocanit ca batrinu' tigan meserias si-i fac un guler de 6-7 mm in interior, ca sa poata intra fest ,si izola cu pasta de faina, capacul.
O sa-i fac un capac dintr-un ibric de inox, am ochit deja:D unul azi la magazinul din sat, da' nu l-am luat ca nu eram sigur de diametrul gaurii.
Capac in care o sa fac doua gauri:
1. -una in care fixez o teava de cupru la care vine cuplata aia din distilator, si care o sa ajunga pina aproape de fund si care in portiunea de la fund, pret de fro 4-5cm, o sa fie prevazuta cu o puzderie de gaurele de 1mm pentru iesirea vaporilor.
si 2. -un al doilea capatii de teava la care o sa cuplez teava care duce la condensator.
Vad io cum merge treaba cu ibricu' si lipitul tevilor, in asa fel incit atunci cind vreau sa folosesc thumperu' ca distilator sa pot astupa una din gauri. Iar daca nu-mi place cum iese... mai cumpar un ibric la care fac doar o gaura. Vedem, va tin la curent.
Oricum, desi am vazut ca p-aci nu prea sunt posesori de thumpere, astept orice parere. M-am documentat io destul de binisor pe tema thumperelor, m-am cam dumirit care ar fi avantajele, da' orice noua idee sau varianta e buna.
28.09.2015
17.5KB
Iata si ultimul meu papagal
04.11.2012
48.9KB
Și sus pe casă am și următoarele așchii supuse la intemperii, că mai am unele pe care le-am lăsat să se usuce mai la adăpost, doar la soare, neplouate și nenise.
22.02.2019
25.8KB
A mea e mica dar jucausa :rotfl: 4 metri de teava, 25 cm lungime spirala.
Nu m-am gandit sa tin cont pe care parte intra apa... :rolleyes: chiar conteaza?
11.02.2021
47.7KB
nr 4
28.02.2012
41.1KB
chiar imi plac afumaturile :nod:
… porc ... curcan … si vita-curcubeu :nebun: :razz: :nod:
(productie proprie afumaturile )
17.02.2021
53.5KB
Cel mai recomandat inox pt. instalatii de distilare este 304, gasesti scris acest cod atat pe tabla cat si pe teava
03.01.2013
25.1KB
Noua mea achizitie :D
27.04.2012
35.5KB
Dupa fix o ora a inceput sa pice, am aruncat ceva frunte, fro 50-60 ml si in urmatoarea ora am colectat cu 3-4 picaturi pe sec. un borcan plin, cam 55* tarie.
Primii 200.
20.09.2015
26.7KB
A venit momentul sa prezint un suc de mere. Acest suc de mere este fermantat, tras de doua ori de pe drojdii, distilat de doua ori in cazan simplu apoi lasat pe aschii de stejar frantuzesc timp de 4 luni.
A iesit o culoare frumoasa. Sucul are 40 grade, arome intense si gust delicat. Francezii il numesc Calvados iar o firma din Iasi, il numeste Rameros. Eu ii spun simplu suc de mere dublu distilat.
03.07.2022
14.3KB
asta e coloana...nu stiu daca e buna...
02.07.2012
15KB
5L e destul de mult :D mai ales ca e vorba de +40 grade ... banuiesc ca +60 :nod: ... nu e problema ca va da ceva rau :rolleyes: :uimit: in cel mai rau caz se paote rezolva cu o noua distilare ;)
... ideea e ca din 5L ai putea sa faci 2-3-4 probe ... diferite concentratii de diferite aschii :wink2: etc.
nu mai stiu daca am pus poza asta ... poate ca intereseaza ... aschii coapte la cuptor d :wink2: de cires, artar si hickory ;)
... ciresul da mai spre galben ... ca si dudul :nod: ( o sa caut si poza ... de la 5 ashchii :uimit: dudul a fst neprajit ca era deja vara si nu am mai incins cuptorul ;) :nod: )
:hi: :hi:
p.s.
in ordinea cires , artar hickory
02.09.2012
41.1KB
Am gasit niste galeti din polipropilena de 43 de litri In Hornbach. Nu m-am dus pentru galeti dar cand le-am vazut asa inalte si frumoase, am luat doua, ca niciodata nu strica si mai multe recipiente de fermentatie. Una e 65 de lei.
14.01.2022
27.7KB
Ăsta este
17.11.2020
78.9KB
Revin cu poze cu procesul tehnologic. Am inceput populatul perilor cu sticle.
05.05.2019
58.8KB
Asta e oala.
25.02.2012
39.5KB
A ajuns butoiul de bere, toate ok, nenea de l-a care l-am luat fu foarte amabil și-mi mai făcu un ștuț și pentru thumper, da` acum am altă problemă...
Eu nu am știut, iar nenea ăla nu mi-a zis neștiind la ce folosesc io butoiul, dar butoiul pe care l-am luat are o supapă de suprapresiune care-mi dă bătăi de cap.
Adică asta
21.11.2020
30.9KB
Vin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar într-una am pus palincă de mere maturată în butoi de dud.
20.07.2019
37.7KB
Dupa o ora am verificat temperatura. Ajunsese pe la 58* C asa ca am mai incalzit pana a ajuns la 63* C si am pus-o din nou sub plapuma.
Dupa inca o ora am scos oala si am pus-o in cada la racit.
27.03.2012
26.1KB
Refrigerent cu spirala din sticla borosilicata.
Lungime partea cu spirala - 470 mm
Lungime totala - 700 mm
Diametru de capat, mare - 25 mm la interior
Diametru mic - 15 mm
Pret: 100 lei.
Livrare personala in Bucuresti, curier cu plata la livrare in restul tarii.
02.07.2012
26.8KB
Pai ştii cât cap şi coadă să separ la redistilarea inimii?
E inutil sa ne mai ghidăm după gust. Gustul apare după câteva zile, aşa cum bine ai remarcat. Deci nu ne mai rămâne decât matematica şi tabelul.
Da, pe HD scrie ca bicarbonatul ajută la o diferenţiere mai clară a fracţiilor, lucru greu de crezut. Eu nu observ vreo graniţă fixă între fracţii, deci nu ştiu despre ce vorbeşte lumea. Eu am pus odată bicarbonat şi s-a simţit mirosul destul de tare. Bine, am şi pus mult, ce-i drept.
Sunt sigur că nu se vede ce scrie în partea dreaptă a imaginii dar mâine seară îmi fac timp şi traduc.
24.05.2012
55.6KB
in brasov ... ajung probabil pe la anul ... daca totul e ok ... :D
m-am gindit ca ... e vorba de sursa de coniac .. dar deja am apasat pe buton ...
am putea face o degustare ...
pina la momentul asta ... eu pot sa zic-am mai zis deja ca ... am fost impresionat f. placut de un rom de 12 ani
... suuperrr :limba: ... aici se simte un gust-parfum de nuca verde - CRED ca a stat in butoi de XEREX ...
... in rest ... au ramas ceva vinuri ... de 10 ani ... merlot, fetesca alba si muscat de hamburg ... sunt in bidon de plastic-perla harghitei :( :( :( pentru ca ... nu aveam dopuri de pluta atunci ...
... LE-AM GUSTAT IN 2010 ... erau ok ... diferite pot zice ... daca le puneam in ulcior si beam toata sticla era ok ... altfel tulburam vinul :x
:hi:
29.02.2012
16.4KB
Potentialul de alcool este de 10 grade.
..."dacă va fermenta până la sec", cum ar spune Samogon. :hi:
28.03.2012
23.2KB
ca sa nu mai cauti postarea … uite aici :uimit:
cauta la BOKA nr 14
27.08.2020
17.1KB
Așa arată pe față.
22.11.2020
79.7KB
Neata domnilor! Dupa cum poate ati citit/vazut in postarea mea cu plamada de faina si malt proaspat, dupa fermentare au rezultat 25,5 litri de lichid limpede, 3,2 kg de malt aproape uscat si peste 5 litri, aproape 6, de lichid gros cu drojdii si ce resturi de fermentare or mai fi fost p-acolo.
Si cum in urma distilarii am fost multumit de lipsa mirosului de hidrogen sulfurat, ciine ud:D sau de gustul puternic de drojdie de panificatie de care pomeneati voi, iar la distilare nu am avut spumare,am zis ca poate faptul ca nu am pus la filtrat si lichidu' ala gros a fost cauza.
Da' totusi pierderea e semnificativa, zic io, 2-3 litri de lichid, adica peste 10% din total inseamna destul de mult, chestie care nu-mi place.:D
Asa ca in afara de sedila din perdea, care isi face excelent treaba filtrind ce-i mare, o sa mai fac una din pinza de filtru, pentru a recupera si cei 2-3 litri.
Care sedila o sa fie conceputa si asezata in asa fel incit cea de perdea sa intre cam jumatate in ea, iar intre ele sa fie cam 4-5cm distanta intre pereti si fro 30cm sau mai mult la fund. Vedem cum imi permite locu' si materialul. Porm, las timpu' si gravitatia sa-si faca treaba.:D Am deja pinza de filtru, o sa revin cu poze si rezultate, ca azi am pus la maltificat 7kg de griu.
"Borhotul" din cazan a fost limpede cind l-am scos dupa ce s-a racit, aproape fara drojdii pe fund, un strat de 2-3mm. Dar precum vedeti, de ieri si pina azi in bidonul cu lichidul de distilat tot s-a depus un strat de drojdie.
21.09.2015
25.4KB
Si o vedere din interiorul cuvei.
Moara se comporta extraordinar. Boabele de malt sunt sparte intr-un mod mult mai uniform decat la moara cu ciocanele si cel mai important, cojile care acopera bobul raman intregi. Ele ajuta la drenaj in timpul strecurarii plamezii.
Zilele urmatoare voi pregati maltul pentru o plamadire de whisky si voi face un filmulet cu procesul de macinare.
08.07.2014
14.1KB
Dupa 20 min a inceput sa se umple papagalul- 82*- nu-mi venea sa cred.
Cand mi-a picat fisa sa fac ceva poze nu mai era taria aia :( :
09.05.2015
39.8KB
Coloana mea incepe sa prinda viata. :)
Am ales sa tai segmentul pana la teu la 130 cm, deci partea de umplutura va avea maxim 120 cm. De la teu pana sus (partea de condensator), 40 cm. Toata are 1.77 m. Cred ca am facut putin cam lung segmentul de racitor, 40 cm. Spiralele le-am mai strans un pic ca sa intre lejer in coloana, sa nu se frece si s-a mai lungit condensatorul, are 34 cm. Va trebui sa-l agat cu o sarma si sa-l scufund in coloana cu grija ca sa nu cada pe umplutura. Iar cand o sa vreau reflux mai mic si va trebui sa-l ridic mai sus, o sa-i bag o lama intre spirele alea sa stea sprijinit pe teava. Ca reper o sa folosesc ruleta in timpul distilarii ca sa-mi dau seama cam pe unde este pozitionat capatul condensatorului in raport cu iesirea spre racitorul final. Era bun un vizor dar n-am vrut sa ma mai complic.
Trebuie sa-i fac si un capac sus detot care sa se inchida cu garnitura si triclamp pentru atunci cand nu mai vreau reflux deloc si vreau s-o folosesc ca alambic, de exemplu la colectarea cozilor. Scot spirala si pun capacul.
Aveti ceva idei cum s-o montez pe capacul de la cazan? Nu-mi vine nicio idee. :(
01.09.2020
36KB
Volumul mustului a scazut cu aproximativ 5 litri dupa fierbere.
Fierberea o fac intotdeauna la foc mic, sa caramelizeze cat mai putine zaharuri. Zaharurile caramelizate devin nerecunoscute de catre drojdii si ajung sa se adauge rezidualelor si nefermentescibilelor.
Nu am mai masurat densitatea mustului fiert ca n-aveam chef sa sterilizez alea pe acolo. Si-asa azi a fost o zi de lenevit, plimbat, citit si intalniri noi cu prieteni de pe forum :)
ps: Azi m-am intalnit cu Constantin care a venit pana la Bucuresti cu masina incarcata cu grane de la Pazucu din Suceava. Am vorbit, am schimbat impresii despre productii si am stabilit intalnirea cea mare sa o facem vinerea viitoare la Pazucu. Sper sa poata veni si Sinenomine, e un personaj important al comunitatii. O sa fiti impresionati sa vedeti ce instalatie de distilare si-a facut, cand o da drumul la poze. :)
Pentru Pazucu si Constantin, va multumesc foarte mult pentru tot! :hi:
ps2: Ma gandesc ca trebuie sa vina si ziua aia cand il vom intalni si pe Caberlot. Deci personajul Caberlot trebuie sa fie foarte interesant judecand dupa activitatea lui pe forum si stilul original de a scrie. :D
Salut SAM & Co
merci de aprecieri ;) ar fi chiar o placrere sa ne vedem ... odata :nod: ... dar pina atunci se mai invechesc usor distilatele :nod:
... deocamdata ... distantza asta nu joaca in favoarea mea ... si nici timpul liber disponibil :zzz: dar timpul trece si ... se anuntza vremuri mai bune :nod:
... poate ca in 2-3 ani sa schimbam ceva ... in bine ... asa cum se intimpla la distilatele care stau pe aschii=in butoi :rotfl: :rotfl:
... daca faceti ... o dare de seama ... la degustarea pe care o faceti ... tot forumul va fi ssuupperrr multumit ;) :nod:
... stiu ca gusturile, parfumurile ... sunt greu de definit si explicat ... dar merita efortul ... ceva tot o sa intelegem si noi restul ...
:hi: :hi:
p.s.
... pt exemplificare ... o sa va pun o poza cu ce am mai baut
... CE DE RETINUT === LA 38% NU AREDE , INTEAPA DE NICI UN FEL ... E CA O TUICA DE ... OLTENIA ... CAM PUTUROASA SI USOR CORLITA ...
(ps : acum ca sunt racit rupt ... nici nu o mai simt ca pute !... oricum reclama face banii ... ca ce am baut eu in ro ... E NET SUPERIOARA LA ASTA ... DIN PACATE LIPSESTE MARKETINGUL DE CALITATE !)
... REMARCATI ... VIERMELE = MARCA DE AUTENTICITATE !
... ... ... e de departe cea mai proasta chestie pe care am bauto ... bate sake
05.04.2014
27.6KB
Condensatorul scos din coloana
10.09.2015
42.7KB
am uitat sa pun poza :razz: !
05.05.2014
40KB
Uite și graficu` cu pricina, parcă puțin mai clar decît unde te-a trimis Caberlot, asta dacă nu mă crezi pe cuvînt!:D
29.10.2019
36KB
nr.7
28.02.2012
70.3KB
Asta e gheara mea după o oră de învârtit. Deci facem şi rachie, facem şi muşchi :D
15.03.2012
32.8KB
Ultimul upgrade: am inlocuit motorul de 12 V, care s-a ars, cu un motor de masina de spalat.
Motorul nu are viteza foarte mare, dar are putere. Indiferent cat de plina este moara el invarte cu aceeasi viteza. :)
24.04.2013
31.3KB
Note de DEGUSTARE, ;)
Incerc de ceva vreme sa scriu mailul asta ... dar din motive de timp si de precizie a exprimarii am tot ezitat ( uneori e greu de descris un gust … ) …
Oricum , am luat notite la cald asa ca … impresiile sunt relativ exacte … in masura in care am reusit sa descriu bine gusturile diferitelor pahare/sticle … totul s-a petrecut la aceiasi temperatura = temperatura camerei ;)
DEGUSTAREA A CONSTAT:
in 4 tipuri de wisiki , / 3 aschii , / un coniac VS / si un ROM care sa o spunem din start a fost ... in afara concursului ! ... adica cel mai BUN .
IMPORTANT :
-degustarea s-a bazat pe miros ! ... nu pe gust , pt ca am vrut sa ajung la sfirsit ;)
-PLOSNITE=gust specific de whisiki=un amestec de fum+ardei_iute+doctorie+acetona(nu ma omor dupa gustul asta … ) ;)
Dupa multe permutari de pahare ... am ajuns la clasamentul de mai jos care nu e exact ordinea din poza … dar GUSTUL ESTE CRESCATOR–sa spunem … si BULINELE dau intensitatea gustului …
1.Aschii de stejar-Recuperate din vin cabernet -floral+vin+o urma de vanilie – O(alcool pur-homemade+aschii … o combinatie de urmarit cu distilat de vin)
2.Cognac Gautier VS --- floralx2+vin+acetona_urme –OO
( nu cred sa-l mai cumpar inca o data … mai bine iau un Napoleon …):dinti:
3.Whiskey Jameson --- fan+mar verde –Oo ;)
(distilat de 3 ori –celmai bun raport pręt/calitate)
4.Whisky Glenlivet_12ani --- fanx2+floral+gutui+plosnite –OOOO :razz:
(asta e ceva de duminica ... daca ai bani de asa ceva merita sa-l iei_pręt dublu fata de 3 )
Acum urmeaza coborirea de calitate ...
5.Whisky Jack Daniels --- plosnitex2+fin+lemn_ars --- OOOo :dinti:
(era preferatul meu ... dar acum o sa ma orientez spre Jameson, acelasi pręt)
6.Jonnie Walker _ Red Label --- plosnitex3+floral+acetona – OOO :x
(MAREA DEZAMAGIRE ! ...BRRR … pręt cu 15% mai mare ca 3 si 5)
Acum vin aschiile mele : adica alcool_homemade + aschii arse de mine
7.Erable --- floral+caramel +rom_urme+ lemn_arsx2 - OO :wink2:
8.Cires --- fan+fumx2+rom_urme+ lemn_arsx2 - O ;)
9.Hickory --- florl +fan+rom_urme+plosnite+ lemn_arsx2 –OOO :uimit:
Cred ca 1ora la 250C si inca 1 ora la 200C ... a fost o idee cam mult...
–Samogon a zis ca am exagerat cu temperaturile …
eu cred ca daca timpul era 45+45-60 ar fi fost aproape perfect
… oricum gustul de … lemn_ars … e placut si nu deranjeaza deloc --- nu se compara cu rachiu_corlit = ce iese cind se prinde plamada _BRRR.
Daca am amestecat 7+8+9 … paraca rezultatul a fost cel mai bun … gustul de lemn_ars … s-a estompata cam disparut !
10.Rom EL DORADO_Demerara _12ani --- nuca_verdex3+rom+caramel+portox2 -OOOOo :nod: :razz: :D
( asa cum am sous … asta a fost … inafara concursului !!! …
… surpriza a fost ca Glenlivet sufera comparatie ca si intensitate de gust (chiar daca pierde) … dar pirde ca si finete ! )
DUPA 30-50min … ACETONA pt 5 ??? … si urme inca la 2
DUPA 7 ore=dimineata_in- pahare -golite …urme de acetona la 4 … ???
si parca nr. 1 avea cel mai tare parfum … era cel mai slab la start ??
CONCLUZIE :
1.ACETONA=frunte SE REGASESHTE IN BAUTURILE CONSACRATE … :)
DECI, NU TREBUIE SA SEPARAM PREA MULT DIN FRUNTE_CAP …
--- aici intervine experienta + inspiratia fiecaruia !!! (personal … nu agreez mirosul asta !)
2.ASCHIILE … se ard diferit si se comporta diferit … si melajul lor nu e ceva matematic 1+1+1 poate sa dea 3 sau 5 sau -2 … etc. :nod: :D
Sper ca v-am fost de folos …
p.s.
sotia a ales ROM-ul … asa ca eu m-am multumit cu Glenlivet ... restul sa reintors in sticla pt alte ocazii sau degustari .
:hi: :razz: :nod: