Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dany_frumusik
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 56 ani
Bauturi / Handmade / Coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (LM, VM, CM) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aici putem discuta despre coloane: avantaje, dezavantaje, planuri, costuri etc.
Voi incepe cu postul lui danutz_2009.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

danutz_2009 a scris:

Am primit 1m de teava de cupru EN 1057, 54 x 1 mm.
Vreau sa confectionez o coloana cu reflux cu inaltimea de 50 cm.
Cei 50 cm vreau sa-i impart astfel: 5 cm pentru mufare pe oala/cazan, 30 cm pentru zona de reflux, 12 cm pentru deflegmator si 3 cm pentru lingurita de colectare de sub deflegmator.
Pentru deflegmator vreau sa caut teava de 6 sau 8 mm, sa fac 12 spire.
Iesirea din lingurita colectoare e buna de 10 mm?
Termometrul va fi montat in partea superioara a zonei de reflux, aproape de iesirea vaporilor din acea zona.
Ajutati-ma cu sugestii....critici....link-uri, etc!

Numai bine!




Caberlot a scris:

banuiesc ca ... vrei sa foloseshti coloana ... pusa de Samogon

oricum mai bine ai pune o schitza !

dacac ai 1 m de teava ... de ce faci o coloana doar de 50cm ...

 

p.s.
daca faci coloana la care ma gindesc eu ... cred ca iesirea de 10 mmm e cam mare ... 4-6 ajunge

asta e ce vrei sa faci 
... distilare/

_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL




danutz_2009 a scris:

Da, cam asa va fi coloana!
La 54 mm nu e de ajuns o inaltime de 50 cm?
Tu ce inaltime ai alege?
Sa fac zona de reflux din doua segmente, la nevoie sa pot scoate un segment, pentru un reflux mai mic?




SineNomine a scris:

Nu este nicio legatura intre diametrul coloanei si inaltimea ei. La un diametru mai mare creste debitul, la inaltime mai mare creste puritatea.
Sunt si eu in cautarea de solutii pentru constructia unei coloane. Voi face astazi un topic separat unde voi muta discutia de aici.
Eu vreau sa fac zona de umplutura din trei segmente, care pot fi mufate, de lungime 100 mm, 200 mm si 400 mm. Prin combinatia celor trei elemente poti experimenta cu lungimi de coloana de la 100 mm la 700 mm.
La coloana LM (Liquid Management) este foarte important robinetul de reflux care trebuie sa fie cu ac pentru un control cat mai fin.
Deflegmatorul l-as face la 200 mm lungime si ar trebui sa fie ori cu dubla infasurare ori cu deget rece (cold finger).


P.S. Coloanele LM sunt facute in special pentru distilate neutre. Pentru a avea si ceva arome in distilat, eu m-am orientat spre coloanele CM (Cooling Management) ca cea din schita atasata cu mentiunea ca cele doua circuite de racire, de la deflegmator si de la condensator, sa fie separate, pentru un control mai bun al refluxului.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta e coloana CM.
@ danutz_2009: unde ai gasit teava de cupru?

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) asta coloana cm.@ unde gasit

18.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 45
Pentru kapitalisti am identificat o sursa eu:
sector1, pe langa ASE.
Incercati la un telefon pt clarificare; pentru mine nu e in zona.
Aici am identificat teava Cu carbon free cea mai avantajoasa.
Alte surse de stiti dati de veste !


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
eu unul as respecta designul din schitza aia    pare f. bine scris articolul ala , de cineva care chiar a construit si a utilizat coloana ...    nu e ceva facut din imaginatie si din calcul 

oricum ... ideea de a avea mai multe lungimi de packing e buna ...
... dar  fiti atenti ca pentru fiecare tip de packing e o lungime minima ca sa fie eficient=echivalent cu o redistilare ... etc.    



 
p.s.
prefer sa fac ceva verificat si sa incerc sa imbunatatesc dupa 

p.s.2
aici gaseshti pozele cu fabricarea coloanei

p.s.3.
asta e pt lungimea packingului ...HETP


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Parerile sunt impartite, toate tipurile de coloana au avantaje si dezavantaje.
Coloana LM inline este foarte populara datorita usurintei de fabricatie. Este cea mai simpla coloana cu umplutura. Boka Kob a facut mai multe schite de coloane si toate sunt foarte bine facute si documentate.
Eu sunt atras de coloana CM pentru ca am deja una acasa si sunt destul de multumit de ea. Dezavantajul major al coloanei mele este ca deflegmatorul si condensatorul sunt racite in acelasi tub.

Contrar a ce mi-am dorit cand am inceput sa ma documentez despre constructia unei coloane, am ajuns sa imi doresc sa construiesc o coloana cu talere. Avantajele majore ale acestei coloane ar fi debitul, care este net superior unei coloane cu umplutura (poate ajunge la 4 L pe ora    ) si aromele, care sunt mult mai prezente la talere. Dezavantaje ar fi ca fruntile si cozile nu sunt atat de bine definite ca la  coloana cu umplutura.

P.S. Toate tipurile de coloana, LM, VM si CM, exista in diverse variante peste tot in lume. Inca nu am gasit pe cineva spunand ca un tip de coloana ar fi categoric mai bun decat alt tip.

P.S.2 E greu sa calculezi care este echivalentul unei distilari doar prin inaltimea coloanei si felul umpluturii. Pot interveni variabile (temperatura apei de intrare, temperatura exterioara, modul de strangere al tesaturii de umplere) care pot da peste cap cele mai elaborate calcule. Din acest motiv m-am gandit sa fac coloana din mai multe elemente care sa se poata combina.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
HETP

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) hetp

48.4KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Un link cu explicatiile de baza despre tipurile de coloana:


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:

Asta e coloana CM.
@ danutz_2009: unde ai gasit teava de cupru?


La o firma care face lucrari de apa pe tevi din cupru.
Eu sunt din provincie, este mai greu de gasit teava de 54 pe aici....
De fapt cerusem de 42 mm, dar asta am gasit....calul de dar nu se cauta prea mult la dinti!
In Bucuresti gasiti multe firme, singura lor conditie este sa luati o bara de 3 m!


pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Vreau sa va zic ca cei 54 mm sunt suficienti si pentru un cazan de sute de litri!
Oala/cazanul de 25-30 l (max un keg de 50 l) nu cere un astefel de diametru.
Legat de inaltimea coloanei si puritate: puritatea nu e data de inaltime, e data de cat de "deasa" e umplutura!
Voi merge pe 50 cm inaltime cu umplutura de span grosier de inox.
Eu nu doresc sa bat recorduri! Daca scot 45-48 grade din "prima" sunt multumit!
Pentru zona de reflux voi confectiona si un stativ multietajat de talere.....
Voi pozitiona tija termometrului deasupra zonei de reflux.

O inaltime de 1m cere un trepied de sustinere.....se complica putin lucrurile....


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Va trebui sa colectezi destul de mult din cozi pentru a avea 45° tarie la totalul de distilat. Vrei sa distilezi de doua ori? Eu opresc distilarea pe la 55° in papagal.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De ce nu luati in considerare si izolarea termica a coloanei in loc de scurtarea ei? Mi se pare mai practic sa faci o coloana fixa si sa o termoizolezi la nevoie decat sa o scurtezi sau lungesti dupa cerintele distilarii.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ai dreptate. Pe mine m-a ajutat foarte mult izolarea coloanei cand am facut a doua distilare la alcool. Chiar mi-am propus sa exprimentez cu izolarea coloanei pe portiuni pentru a vedea cum se comporta.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
bine spus IUNICU      

o coloana si aceiasi coloana izolata = 2 coloane diferite 

ideea e ca ...
... prin izolare ... CRED CA SE SCURTEAZA = PT CA SE REDUCE REFLUXUL ... deci daca vreti alcool pur izolarea nu va ajuta    dar s-ar putea sa cistigati la arome - prin izolare coloana sa se comporte ca un alambic clasic 


merita incercat !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:

Va trebui sa colectezi destul de mult din cozi pentru a avea 45° tarie la totalul de distilat. Vrei sa distilezi de doua ori? Eu opresc distilarea pe la 55° in papagal.


Te-ai exprimat ambiguu sau nu inteleg eu?
Din prima fraza inteleg ca 45 grade sunt usor de obtinut.
Din a 2-a propozitie inteleg ca sunt greu de obtinut din "prima" distilare.

Stiti ca imi e mai greu de procurat teava de 6-8 mm de cupru? Chiar nu gasesc teava noua!
As incerca si deflegmator dublu spiralat daca as avea teava de 6 mm....cred ca ma pot incadra usor in interiorul de 54 mm...


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
In primu rand trebuie dezactivat deflegmatorul pentru anularea refluxului, apoi scoasa umplutura si la urma izolarea. chiar si asa, ceva reflux cred ca tot se produce. atata timp cat deflegmatorul raceste nu prea iese ca la alambic.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

danutz_2009 a scris:


Te-ai exprimat ambiguu sau nu inteleg eu?
Din prima fraza inteleg ca 45 grade sunt usor de obtinut.
Din a 2-a propozitie inteleg ca sunt greu de obtinut din "prima" distilare.



Poate m-am exprimat ambiguu... nu asta a fost intentia.
La o coloana cu reflux distilatul iese la inceput pe la 89-90% apoi scade treptat. La cereale eu opresc distilarea pe la 55% pentru ca acolo incep cozile care miros destul de urat si pe care nu vreau sa le am in distilatul final. La mine, distilatul final are 68-70% si nu necesita a doua distilare.
De asta te-am intrebat daca vrei sa colectezi si cozile (asta ca sa ajungi cu distilatul pe la 45 %) si daca vrei sa distilezi de doua ori (asta pentru ca eu nu mi-as dori sa beau cozile alea).
Dar daca iti faci coloana nu vei avea probleme din astea. Tu poti scoate, la un reflux apropiat de maxim, peste 90% in prima faza a distilarii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

In primu rand trebuie dezactivat deflegmatorul pentru anularea refluxului, apoi scoasa umplutura si la urma izolarea. chiar si asa, ceva reflux cred ca tot se produce. atata timp cat deflegmatorul raceste nu prea iese ca la alambic.


La coloana LM, cea pe care vrea sa o construiasca danutz_2009, nu poti sa dezactivezi defegmatorul pentru ca acesta are si rol de condensator.
Inca un motiv pentru care nu imi place acest tip de coloana...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Am gasit teava de cupru de 6 mm.
Imi mai trebuie putina tabla de cupru: pentru capacul superior, sistemul de mufare si lingurita.

Cu ce ma sfatuiti sa fac lipiturile?
Alternative:
-alama (are 1,5-1,8% plumb);
-argint;
-staniu eco (99,9%).

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
teava de Cu de 6mm ... pai daca pe mine nu ma insala amintirile asta e de 1/4" (inch) si diametrul se masoara pe exterior ...        si daca grosimea de perete pt teava e cam de 1mm ... atunci in interior raman 4mm ... si va trece cam putina apa  ... e destul ?

poate ca ar fi de preferat sa utilizezi teava de Cu de 1/2" sau 3/8" (adica de 12 sau 10mm) pe care in prealabil o turtesti=ovalizezi

RACIREA DEPINDE DIRECT PROPORTIONAL DE SUPRAFATA DE CONTACT SI DE DIFERENTA DE TEMPERATURA   

cit despre aliaje ... ALIAJUL CU Ag ECEL MAI BUN !
... despre Pb nu discutam si despre cositor=staniu , ce sa zic , personal prefer ceva ce nu prea oxideaza 

multe sporuri !


p.s.
cind o sa termini cu ...instalatia=manastirea lui manole ... o sa vezi ca e mult mai important ce urmeaza dupa ... materie primade start...separari de fractii ... si cel mai important ASCHIILE =invechirea ... ... si mai important ca totul TIMPUL TAU


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Caberlot a scris:

teava de Cu de 6mm ... pai daca pe mine nu ma insala amintirile asta e de 1/4" (inch) si diametrul se masoara pe exterior ...        si daca grosimea de perete pt teava e cam de 1mm ... atunci in interior raman 4mm ... si va trece cam putina apa  ... e destul ?


Eu cred ca e destul pentru 15-18 cm cat va avea deflegmatorul.


Caberlot a scris:

poate ca ar fi de preferat sa utilizezi teava de Cu de 1/2" sau 3/8" (adica de 12 sau 10mm) pe care in prealabil o turtesti=ovalizezi


Ar fi mai bine!


Caberlot a scris:

cit despre aliaje ... ALIAJUL CU Ag ECEL MAI BUN !
cositor=staniu


Argint am din "vremurile" comuniste!
Cositorul contine 60% staniu si 40% plumb! Fata de alama e o mare diferenta (1,5%)!


Caberlot a scris:

cind o sa termini cu ...instalatia=manastirea lui manole ... o sa vezi ca e mult mai important ce urmeaza dupa ... materie primade start...separari de fractii ... si cel mai important ASCHIILE =invechirea ... ... si mai important ca totul TIMPUL TAU


Corect! Dar, lasa-ma sa "beau" paharul incet.....inghititura cu inghititura....

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ca regula GENERALA :
TREBUIE EVITAT Pb SI TREBUIE REDUS NR. DE LIPITURI   

... daca e doar un deflegmator ... e ok ! ... in cel mai rau caz o sa fii limtat la % de reflux 

... dar daca e ...coloana din desenul pus de Samogon ... atunci s-ar putea sa ai scapari de vapori pe la capatul de sus care e nelipit  ... in cazul asta va trebuii sa reduci focul =o sa mearga mai incet distilarea

... oricum treaba se mai poate corija pe parcurs !


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Caberlot a scris:

ca regula GENERALA :
TREBUIE EVITAT Pb SI TREBUIE REDUS NR. DE LIPITURI   


Vreau sa evit plumbul! Numarul de lipituri trebuie redus dar nu voi ajunge pana la zero!


Caberlot a scris:

... dar daca e ...coloana din desenul pus de Samogon ... atunci s-ar putea sa ai scapari de vapori pe la capatul de sus care e nelipit  ... in cazul asta va trebuii sa reduci focul =o sa mearga mai incet distilarea  


Capatul de sus va fi lipit!

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

danutz_2009 a scris:


Capatul de sus va fi lipit!

Numai bine!


Capatul de sus trebuie sa fie liber, lasa macar o gaura mica. E o masura de siguranta, daca nu ai reflux 100%, cel putin nu se acumuleaza presiune in coloana.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Ovidiu_65
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 4
buna ziua!sunt nou pe forum si incepator in tainele distilatului! vreau sa-mi construiesc o mica instalatie de distilat,dintr o oala sub presiune cam de 12-14 litri si sa mi cumpar o coloana de distilat din sticla, asemanatoare cu ce am vazut pe aici,incerc sa o fac cat mai precisa,chiar cu termometru si papagal ptr alcoolmetru....mi a placut ideea! am gasit o coloana,dar nu stiu care este buna...poate ma ajutati !

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) buna ziua!sunt nou forum

9.7KB


pus acum 11 ani
   
Ovidiu_65
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 4
asta e coloana...nu stiu daca e buna...

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) asta stiu daca buna...

15KB


pus acum 11 ani
   
Ovidiu_65
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 4
sau asta...

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) sau asta...

3.3KB


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
In prima poza condensatorul mi se pare prea scurt pentru a-l pune la oala ta.
A doua poza nu imi dau seama ce reprezinta. 

Daca vrei sa-ti construiesti singur coloana, vezi ca am pus la vanzari doua tipuri de refrigerent. Au avantajul ca sunt mult mai ieftine decat cele de pe piata


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:


Capatul de sus trebuie sa fie liber, lasa macar o gaura mica. E o masura de siguranta, daca nu ai reflux 100%, cel putin nu se acumuleaza presiune in coloana.


La o coloana LM cu umplutura de span grosier de inox, cu deflegmator care tine loc si de condensator nu sper la reflux de 100%!
Presiunea in coloana apare cand condensatorul nu e suficient de rece sau cand coloana e "prea stransa de gat" din robinetul de evacuare a lichidului final!
Daca vrei, ar fi bune pe coloana LM, un manometru montat sus si/sau sigurante de presiune (automate sau actionate manual, la nevoie).

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:


danutz_2009 a scris:


Capatul de sus va fi lipit!

Numai bine!


Capatul de sus trebuie sa fie liber, lasa macar o gaura mica. E o masura de siguranta, daca nu ai reflux 100%, cel putin nu se acumuleaza presiune in coloana.



PERFECT DE ACORD CU Sine ! =D   

Pt Danutz :
... o colana cu LM are nevoie ca elementul de racire sa asigure condensarea totala a vaporilor --- decizia cit reflux ai vine de la robinetul de colectare     

Pt Sine ...
.... daca vrei coloana cu talere ... uitate la asta de mai jos cu ... pseudotalere e cea mai simpla de facut ... DAR EU AS FACE UN MODUL DE 3-4 TALERE ... nu separat ca e greu de etansat !  
vezi poza 14 SLANTED PLATES DISTILLATION COLUMN  


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tot cu patru talere vreau si eu sa o fac. 
Nu stiu daca se va vedea ceva. Eu am planurile format pdf dar nu pot urca decat jpg. 
Le pot trimite pe e-mail celor care le vor.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) tot patru talere vreau

32.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
STIU ASTA ... fluierul fermecat   

am gasit si eu pe internet desenele ... poate ca le-am si salvat    de curiozitate ... pt ca e ... mult prea mult fata de ce am eu nevoie 

DACA ITI ... FACI FLUIER ... ATUNCI ESTI IN LIGA CAMPIONILOR      si noi ne jucam la matineu      in divizia B

multe sporuri !
 


p.s.
nu te tenteaza sa incepi cu ceva simplu ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am inceput cu ceva simplu

Acum vreau ceva cu care sa pot distila orice. Coloana asta, o data facuta, acopera toate nevoile pe care le-as avea pentru o lunga perioada de timp.
Puritatea distilatului, aromele prezente in distilat si rapiditatea distilarii fac ca acest model de coloana sa fie printre cele mai dorite.
Mai ramane sa o si termin...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
sa inteleg ca ai gasit si un boiler pe masura nu  ... ca la 20-25L nu cred ca apuca sa porneasca bine ca sa si opreste 

... un boiler mai mare si o sursa de caldura adecvata     

bravooo !!!

you are the champion 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu inca.
Gasisem un vas de 50 l dar nu sunt sigur. Parca ar merge ceva mai mare dar nu foarte. Nu vreau sa distilez pentru tot satul...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Chiar am ajuns aici (nu special) insa nu mai aveau nici unul:
link
Am mai gasit aici de 50 l dar la alt pret decat s-a postat:

Pana la urma am sa-mi achizitionez o oala simpla de 30 l si am sa o modific.


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
daca ai sa faci si toate vizoarele alea ... o sa fie al dracu de migalos si de scump   

personal cred ca ... fluierul fermecat cere un boiler de 100L 
100L nu e chiar asa de mult ... raman 80-90L max activi ... si un butoi de plastic in ro e cam de 140L  ... deci 1 butoi 2 ture
... si cine are livada ... aduna lejer citeva butoaie de fructe
... e drept ca la wisichi poti sa umblii cu sarja care te avantajeaza ...

tu la ce te-ai gindit Sine 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Deocamdata fac whisky ca nu am livada...
Si tot deocamdata distilez in apartament...
Daca as rezolva problema spatiului poate m-as gandi la un cazan mai mare, dar pana una-alta nu sunt mari sperante.
Eu initial ma gandeam la un cazan de 50 l. Daca ma gandesc bine, nu as avea loc pentru ceva mai mare.

P.S. Vizoarele nu ar fi mare problema, le-am gasit gata facute din inox cu sticla si garnitura. Problema eu o vad la talerele in sine. Acolo este destul de mult de lucru. Pe langa faptul ca vreau sa fac deflegmator si condensator tip shotgun. Din cate am citit acolo se arata maiestria lipiturilor... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
pai ... cred ca daca faci doar pt. tine si in apartament ... FLAUTUL asta e mult prea mult    si ca te-a prins flama inovatiilor 

... oricum ... dupa ce te joci ci Flautul ... sunt convins ca vei gasii un cumparator care sa-l poata utiliza ... asa cum merita=semiindustrial  pentru concerte nu pentru un cintecel ! (ce etansari ai la sticla ...)

pe unde ai gasit Flautul ... ce marimi de cazan se foloseau    incearca sa faci o estimare 

IN ALTA ORDINE DE IDEI , ZICI CA :
Puritatea distilatului, aromele prezente in distilat si rapiditatea distilarii fac ca acest model de coloana sa fie printre cele mai dorite.

AI CEVA INFORMATII AICI   
.... si ma refer la rapiditate si la arome ---merci
(rapiditatea e data de cita caldura bagi in proces...)

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
OldDog, cel care a facut publice schitele, are un cazan de 50 L pentru Flaut. Chiar el zicea ca ii este arhisuficient pentru nevoile sale.
Eu inca mai sunt in faza de documentare. Ma gandeam sa ma abat putin de la schita si sa fac coloana din teava de 3" nu de 4" cum este in proiect. Gasisem un proiect discutat pe undeva pe HD, dar nu-l mai gasesc.    ...si cu timpul am stat destul de prost in ultima perioada...

Sticlele sunt etansate cu garnitura de silicon.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... PAI DACA OldDog are un cazan de 50L si merge cu o coloana de 4inch ... atunci pentru tine daca vei face o coloana de 3inch va merge perfect !  

chiar nu ved nici o problema coloana de 3inch ...

... dar daca bine imi aduc eu aminte ... omul distila afara si pe gaz  deci nevoie de putere de incalzire o sa ai ... daca vrei viteza 

DAR NU MI-AI RASPUNS la capitolul cu aromele ... eu parca stiam ca ... celemai multe arome ies pe alambicul clasic ... la talere cred ca e mai greu de gestionat asta cu aromele ...

acum sunt cam ocupat pe la munca ... dar o sa ma uit si eu sa vad de alte talere ... am mai vazut si alte constructii ...




 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Binenteles, cele mai multe arome ies la alambic. Se presupune ca fiecare taler din coloana reprezinta o distilare deci e ca si cum ai avea mai multe distilari la un alambic simplu.
Nu pot sa garantez (deocamdata ) pentru exactitatea informatiilor dar peste tot unde intrebi ce sa faci ca sa ai arome in distilat ti se raspunde sa faci coloana cu talere.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

Ovidiu_65 a scris:

sau asta...

A doua poza este un refrigerant folosit pentru colectarea uleiurlor volatile. Se foloseste la obtinerea parfumurilor.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 45

SineNomine a scris:

...
Gasisem un proiect discutat pe undeva pe HD, dar nu-l mai gasesc.    ...si cu timpul am stat destul de prost in ultima perioada...


O mana de ajutor e binevenita intotdeauna!
Sper ca la topicul asta te refereai ca l-ai pierdut.


Aici intri deja in clasa super sofisticat, cu o gramada de reglaje si optiuni.

Daca face ceea ce intuiesti tu inseamna ca ai gasit solutia ideala! Daca aprofundezi subiectul cu ceva schite si date tine-ne la curent si pe noi.
Din punctul meu de vedere as incerca un recipient pentru plamada ca sa aiba o terminatie standard printr-o flansa de dimensiunea xx la care sa pot atasa orice alta "nazbatie" (cu acelasi tip de flansa) care vreau s-o-ncerc pentru un anume tip de distilare.
Si de aici incolo fiecare cu imaginatia, experienta si cunostintele acumulate spre tipul de distilare care se preteaza doleantelor fiecaruia.
Baza sa fie bine gandita ca forma, volum, sursa de caldura, locatie utilizare  si, in rest, variatiuni pe aceeasi tema : diferite feluri de distilare pliate pe marfa si asteptarea care o ai.
Si daca vrei sa experimentezi un alt tip de distilare poti cladi pe acelasi tip de flansa un alt tip de flaut/coloana/ refrigerent s.a. In acest sens forumul HD pare o sursa aproape inepuizabila; poate ne punem si noi amprenta cu specificul locului(pentru ce mai bazati pe limbi straine), asa ca sa stie ca existam si noi si nu facem umbra degeaba pamantului.
Cam asa as pune eu problema la modul general/principial.
  Salutari din canicula !


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
heii SINE ... uite asta e pe 3inch ... special pt ine


nu asta cautam ... era un exemplu si mai strimb ... dar e f. buna si asta ca ex. despre performante te las pe tine sa citesti ... ca nu am timp la munca 


 

p.s.
nu vad care e marea precizie la lipituri ... e drept ca sunt ceva lipituri de facut , dar asta e tot ... 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc amandorura.
Acum, trebuie sa aprofundez...

Referitor la condensator si deflegmator: aici m-am decis, pe amandoua le fac tip shotgun. Mai trebuie sa stabilesc lungimea lor, diametrul si numarul tevilor interioare.

Acum caut informatii despre cum e mai bine sa fac talerele, cu bule sau perforate... parerile sunt impartite si in aceasta privinta. Deocamdata sunt atras de cele cu bule pentru ca nu este nevoie sa mentii o presiune mare si stabila in cazan pentru buna lor functionare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SPECIAL ... pt SINE

... ia uite ce zice tipul asta ca a facut cu doar 2 talere si de la 5% a scos 90%

BINE DE STIUT !!!


20 lt wash at 5%abv made up of old wines and spirits watered down to cover the elements
tested the was supply
filled the boiler and tuned on the power
set water flow to 1lt/min I new this would reflux everything
when the column got to temp I

set water flow to 800ml/min to raise dephlegmater exit water temp to 62degC and let the column settle down under full reflux
water 800 - vapor temp at top of boiler 92degC - vapor temp at top of column 78.2degC - Dephlegmater exit water temp 62degC - distilate flow rate 0ml/min - Distilate 0%abv not enough to check

set water flow to Dephlegmater at 700ml/min
water 700 - vapor temp at top of boiler 92degC - vapor temp at top of column 78.2degC - Dephlegmater exit water temp 65degC - distilate flow rate 2ml/min - Distilate 0%abv not enough to check


set water flow to Dephlegmater at 600ml/min
water 600 - vapor temp at top of boiler 92degC - vapor temp at top of column 80degC - Dephlegmater exit water temp 76degC - distilate flow rate 4ml/min - Distilate 90%abv

set water flow to Dephlegmater at 550ml/min
water 550 - vapor temp at top of boiler 92degC - vapor temp at top of column 80degC - Dephlegmater exit water temp 77.8degC - distilate flow rate 12ml/min - Distilate 90%abv

set water flow to Dephlegmater at 500ml/min
water 500 - vapor temp at top of boiler 93degC - vapor temp at top of column 80degC - Dephlegmater exit water temp 80degC - distilate flow rate 24ml/min - Distilate 90%abv

set water flow to Dephlegmater at 450ml/min
water 450 - vapor temp at top of boiler 93degC - vapor temp at top of column 80.5degC - Dephlegmater exit water temp 80.5degC - distilate flow rate 32ml/min - Distilate 90%abv

set water flow to Dephlegmater at 400ml/min
water 400 - vapor temp at top of boiler 94degC - vapor temp at top of column 81degC - Dephlegmater exit water temp 81degC - distilate flow rate 48ml/min - Distilate 89%abv

set water flow to Dephlegmater back to 600ml/min
water 600 - vapor temp at top of boiler 95degC - vapor temp at top of column 80.5degC - Dephlegmater exit water temp 78degC - distilate flow rate 4ml/min - Distilate 90%abv

set water flow to Dephlegmater back to 0ml/min pot still
water 0 - vapor temp at top of boiler rising to 100degC - vapor temp at top of column rising to 100degC - Dephlegmater exit water temp rising to 100degC - distilate flow rate rising to 100ml/min - Distilate 90%abv down to 30%abv

in total I got 100ml to start then 1000ml at 90%abv anf 500ml at 70%abv

this is a lot of info I am sorry. But I hope these numbers mean something to you all and helps you in some way.
To me it means I have a still over which I have good control.
I am rapped to hit 90%abv from a 5%abv wash with just 2 plates.     It can only get better with more plates.
this weeked I will do it all again with my sugar wash.
then its back to building to finish her off.

I think I need more holes in the plates. the dropper is only 12mm high but the plate is supporting 30mm of solid liquid and there is vapor comming though the j trap.
OD how many holes do you have in your plates? Thanks


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
foarte bun ... postul de mai sus ... luat de pe HomeDistiler ...   ca doar eu l-am pus ...   si acum la analiza vad ca ... l-am pus cam iute 

sau am inceput sa am scapari de logica ?
adica din 20L cam de 5% ... (TOTAL 1000Ml LA 100% ALCOOL)
... ies 100mL de frunte + 1000mL la 90% +500mL la70% ... (90mL min + 900mL + 350mL = 1340mL          )

COLOANA ASTA E ... ULTRAPERFORMANTA ... AVEM NEVOIE DE UNA

... sau poate ca ... asa cum bine zicea STRAVA ... nu luati tot de bun ce fasiti pe HD
(... heii Strava cum mai merge sezonul de pescuit anul asta ? )

:-)

p.s.
oricum interesante datele ... presupun ca amestecul de start a avut cam 7% si asa merge


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
heii Sine ... mai faci flaute ?

ia uite ca zic astia pe HD ...    ... dar cred ca te-ai inscris deja si ca ai intrebat de problema talere/packing ... arome / puritate 

se pare ca nu e diferentza daca stii sa controlezi coloana ...

Don't know of any evidence that there is a difference in flavour profile between a packed and plated column, at the same % abv output. (And with the same still charge, etc, of course.)

Nothing wrong with those beautiful and highly functional plate columns. Developing and building them it is a great part of the hobby, and those who are into that get my respect. I love seeing that work so please don't stop, and certainly please don't stop posting nice pics of them.

But let's be honest, folks. They are expensive, complex, a lot of work to make, and not so easy to store. They are not for everybody.

But mostly, as far as I can tell, they are just not necessary. They offer no advantage over a packed column in the type or quality of spirit you can make.

A packed column, with a head that gives you full control over reflux ratio (0-100%), is all you need to cover the full range of stilling needs, from basic pot work all the way through to neutral spirit. Learn how to vary the power input level, reflux ratio/take-off rate, and amount of packing, and it will do anything you want.

If you want to keep the equipment simple, easy, cheap, and highly functional, then you can't go past a basic LM head and packed column.

Might not be very exciting, but it will do everything, and for minimal cost and build effort.



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am terminat planurile pentru coloana mea cu talere. Am gasit si un furnizor de inox. Sper sa imi ofere un pret bun pentru componente.
Pun un .jpg, sper sa se vada...

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) terminat planurile pentru

15.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... hei Sine ... vrei sa intrii la profesionism ?
vezi ca acolo e viatza grea ... vezi cazul lui Bute     
(BRAVOO BUTE !!! ... pentru revenire si curaj  ... nu si pt meci in totalitae )

o sa ... studiez desenele tale saptamana viitoare ... dar banuiesc ca te-ai inspirat dupa ... old-dog cu flautul lui      deci sunt ok!

oricum ... daca iti faci jucarie de ai ... iti trebuie si licentza de alcool ... pt ca sigur intrii pe regim ... semi industrial    ... la cit e de scumpa energia in ro ... mai ca se merita sa treci la talere  

... ce sa zic decit ... succesuri     

CE NU PRICEP EU ...
... DE CE VREI SA TE COMPLICI DACA ... NU ESTI O FIRMA CARE ASTA FACE ...

ORICUM BRAVO ! ... SI LA MAI MARE !!!

 

P.S.
si eu fac aceleasi greseli ...
... acum imi iau alt cazan ... o sa pun poze sapt viitoare...
si dupa test ... nu stiu cind o sa  mai folosesc cazanul ...
oala nu am mai folosito de 18 luni ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nu prea se vad detaliile ...  

oricum nu e o idee buna cum ai montat ... pappagalul    ... pe tzeava mai ies si gaze care vor face densimetrul tau sa oscileze ...    ... vezi ca cineva a pus un model bun (nu zic nume sa nu gresesc ... dar e un meseriash ... care are multe scule facute) ... cu robinet sus si unul jos pt golire   

... toate ... segmentele =etajele alea ... sunt independente=demontabile ... cum le fixezi intre ele ?

pt alte comentarii ... e nevoie de o imagine mai clara


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu trec la profesionisti, vreau doar sa imi fac viata mai usoara...
La papagal voi pune o teava de 6 mm pe partea de jos a condensatorului, pe care o voi curba inspre sus. Nu apare in schita asta.
Jos, papagalul are racord filetat de 1/2'' in care voi fixa un robinet.
Toata coloana este demontabila. Vreau sa o fac din inox 304, talerele vor fi din cupru cu capace de cupru. Modulele vor fi prinse intre ele cu triclamp.
Planul ar fi ca aceasta coloana sa o pun pe un cazan de cupru de aproximativ 50l, pentru care voi face un suport cu arzator pe gaze naturale de minim 4000 W.

Am gasit o firma care se ocupa cu comercializarea si prelucrarea inoxului. Le-am trimis planurile acum doua zile si acum stau ca pe ghimpi asteptand pretul lor. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De ce vrei sa ai toate modulele demontabile? Eu as face toata coloana fixa. Prea multe piese intr-o instalatie inseamna mai multe posibilitati sa nu mearga ceva bine.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Vreau doar sa am multe posibilitati de reglaj. La o coloana fixa, daca vreau sa anulez un taler, nu pot anula si spatiul in care acesta a fost. Acel spatiu s-ar comporta ca o coloana de reflux si ar altera modificarea facuta.
Alt motiv ar fi ca pot goli mult mai usor fiecare taler prin deschiderea fiecarui modul in parte.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
o sa revin cu comentarii mai tirziu ...   ... dar zic si eu ... multe triclamp = multi bani    ... ce am mai vazut are 2 etaje ... cu 1 si 3 talere sau cu 2 si 4 ... depinde ce vrei sa faci 

... oricum uitate si mai jos ... ca sa ai o idee de preturi ...
asta pt boiler ...

... si asta pt coloana ...
... daca ai nevoie de lamuriri ...
   

oricum inainte de ... punerea in fabricatie ... mai da niste desene detaliate

... apropoo ... am o solutie buna de triclamp-homemmade-ieftin ... o sa pun o schitza saptamina viitoare 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu vreau coloana cu umplutura, vreau colona cu talere. 
Ti-am trimis pe mail un pdf cu planurile. Sunt vectoriale, scara 1:1.
In ce priveste pretul, s-ar putea sa ai dreptate. Inca mai astept oferta alora cu inoxul.
Daca este prea mare, merg pe varianta nemodulara, insa acolo vor fi probleme la sudarea vizoarelor.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Eu as merge pe coloana dintr-o bucata si as face talerele montate pe o tija filetata cu posibilitatea de extractie a ansamblului de talere din coloana pe la partea de jos.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta este varianta clasica.

Varianta modulara are mai multe avantaje, cel mai important fiind posibilitatea de a distila cu cate talere doresti.
La dezavantaje nu ar fi decat pretul si faptul ca sunt mai multe suduri.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Poate va inspirati de aici :





pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Din luna iunie ma documentez cel putin doua ore pe zi despre coloanele cu talere. Schitele de mai sus nu le-am facut dupa ureche ci dupa multe ore de cautari si interpretari ale celor deja construite.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am primit pretul. M-am linistit.
Singura varianta este sa mi-o construiesc singur.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Hai zi mai multe!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
HOOPS ...
CAM ASA ZICEAM SI EU ...      dar nu ma gindeam sa fie atit de rau

Sine vezi ca ti-am trimis desenul comentat ...

p.s.
intre noi fie vorba ... nu prea inteleg de ce te agati de ... talerele astea f. frumoase=si f.f.complicate ...  
un taler=o distilare cu reflux ... pare mai simplu sa distilezi de 2-3 ori cu reflux


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

HOOPS ...
intre noi fie vorba ... nu prea inteleg de ce te agati de ... talerele astea f. frumoase=si f.f.complicate ...  
un taler=o distilare cu reflux ... pare mai simplu sa distilezi de 2-3 ori cu reflux


 



Peste tot se spune ca, daca vrei arome, sa distilezi in alambic sau coloana cu talere.
Viteza de distilare la talere este chiar mai mare decat la alambic fara a se diminua calitatea. Plus ca la alambic trebuie minim doua distilari.


iunicu a scris:

Hai zi mai multe!


Ti-am trimis mesaj.
Oricum, baietii au bagat cam de 6 ori pretul materialelor.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
viteza la distilare ...
... vine de la FOC+CAPACITATEA DE RACIRE ...asa vad eu lucrurile   

refluxul ... duce la o scadere de viteza  = cere mai multa caldura decit o distilare simpla ... dar ia mai putin decit o distilare dubla ... pt ca lichidul care se reintoarce nu e racit la 10-15C , e doar condensat (VORBIM DE ACEIASI PUTERE A PLITEI ... W sau BTU )

etc.

la rome nu ma bag ... ca aici ... matematica nu prea se aplica       

... daca analizezi cum ... funcioneaza un taler ... e ceva intre un BUBLER si o coloana cu reflux ...
... oare daca refluxul nu da arome ... bublerul da ?

   

p.s.
de x6 pretul materialeleor ... e cam mult pt ca sunt multe piese gata fabricate ... daca ar folosii doar tabla +teava ... ar fi absolut ok !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

viteza la distilare ...

... daca analizezi cum ... funcioneaza un taler ... e ceva intre un BUBLER si o coloana cu reflux ...
... oare daca refluxul nu da arome ... bublerul da ?

   



Intreaga coloana este ceva intre mai multe bubler-e si reflux. De fapt este o combinata intre cele doua.
Este diferenta mare, ca principiu de functionare, intre bubler si coloana cu reflux, nu se pot compara intre ele.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai cam asa ceva ziceam si eu ... un fel de strutzo-camila ....

si din motivul asta ma gindesc sa ... inseriez niste ... BULBUCI=bublere ...
... o sa mai caut schitza aia ... si o aranjez pt. publicare ...

... sa vedem ce parere avetzi ...

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

viteza la distilare ...
... vine de la FOC+CAPACITATEA DE RACIRE ...asa vad eu lucrurile   



Foc prea mare inseamna evaporarea majoritatii lichidelor. Distilarea este exact pe dos. Noi vrem separarea lichidelor.
Nu?
Cam asa vad eu lucrurile.
Degeaba ai putere mare de racire daca racesti si multi vapori de apa alaturi de cei de alcool.
Asta in ce priveste distilarea la alambic.

Pe partea de talere se schimba lucrurile. Aici poti sa dai focul mai tare pentru ca ai reflux de la deflegmator si separare pe fiecare taler in parte. Practic sus ai talerul cel mai bogat in alcool, de acolo se colecteaza vaporii raciti in condensator.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... daa ... asa zice teoria ... ce nu pricep eu e ... de ce e mai buna coloana cu talere decit mai multe distilari ...     
... de ce separi mai bine fractiile aici ... cind tu colectezi tot timpul vaporii de la ultimul taler ...     

... ideea de talere vine-banuiesc din petrochimie de la coloanele din RAFINARIE  ... si acolo se colecteaza diferite lichide-benzine, uleiuri  de pe diferite talere ... ASTA E DEJA O MARE DIFERENTZA !

... ORICUM ... PINA LA PROBA CONTRARIE ... raman la parerea mea ... prea complicata constructia unei coloane cu talere pt hobii  si daca nu ai o folosire intensiva !

... o sa incerc sa o simplific ... acum sunt in stadiul de ... BULBUCi-IN-SERIE


 

p.s.
sunt curios ce zici de modificarile din desenul tau ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sa nu uit, multumesc pentru comentariile pe schita!
Le-am citit si sunt foarte potrivite cu o singura mentiune la deflegmator  . Nu stiu daca pe varianta ta mai poti avea reflux 100% de care ai nevoie in prima parte a distilarii.

Coloana nu este complicat de construit. Problema mare vine la suduri. Chiar ma gandeam daca nu e mai simplu sa o fac din cupru. Arzator cu oxigen am la servici si o lipire tare mi se pare mai simpla decat o sudura in inox.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... nu stiu de ce ai nevoie de ... reflux 100% ... ai putea s prevezi o teava mica de ... umplut platourile de ex...        .. sau sa pui un holender pe U-ul tau intors care leaga racitorul de coloana ... si la start slabesti piulitza si rasucesti racitorul in sus(panta spre cazan)=totul se va intoarce in cazan  ... si cind vrei sa colectezi slabesti piulitza si ai panta spre gura de colectare ... etc  

pe ... Cu ... nu ne lasa Samogon !    
... greu de gasit teva de Cu de 4 inch ...
glumesc ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Samogon e in vacanta asa ca ne putem facem de cap.     
Problema la cupru este ca e mult mai scump decat inoxul.
Ideea ta nu prea se poate aplica pentru ca ai nevoie de reflux si in timpul distilarii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La papagal cred ca te-ai uitat la alta imagine. Uite aici solutia pe care o vreau.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) papagal cred te-ai uitat alta

8.4KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Ai vazut papagalul facut de mine? Este la ultimul post din Homemade/Eprubeta papagal

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine ...
asta e ok ... cred ca nu va afecta plutirea densimetrului ...
(in schitza mea iesire pe orizontala din coloana ... gazele iau o curba de 90 la tine e o curba de 180 ... dar va merge ... pt ca voi aveti densimetre mari =inertie mare -si la masurat si la miscat ... nu ca mine unul de 10cm)

... salut Razvane ...
... am vazut papagalul tau si cred ca e OK ! ... super pt cazane mai mari si densimetre lungi=sensibile la atingere-manipulare


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

razvanilie a scris:

Ai vazut papagalul facut de mine? Este la ultimul post din Homemade/Eprubeta papagal


L-am vazut, este foarte bun.

Parca te-am intrebat pe undeva de ce ai pus robinet pe partea de aerisire... nu mai gasesc... oare am imbatranit?     

In afara de robinet ar mai fi si teava de colectare (nu cea in care sta densimetrul) pe care eu as face-o din teava cat mai subtire pentru a tine in papagal o cantitate cat mai mica de distilat care asigura o masurare mai apropiata, ca timp, de momentul condensarii.
Poate ca la cazane mari nu este atat de important, dar la cele mici conteaza.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Samogon e in vacanta asa ca ne putem facem de cap.     
Problema la cupru este ca e mult mai scump decat inoxul.
Ideea ta nu prea se poate aplica pentru ca ai nevoie de reflux si in timpul distilarii.


pai nu face reflus destul ... condensatorul tau din coloana+condensatorulfinal ?
eu cred ca face destul    =D ... apoi continuui normal ca la o coloana cu talere/reflux/
... doar pt plecare ca sa iei startul ... ca la coloanele cu reflux ... incepi cu reflux100% pina se echilibreaza coloana ... si apoi incet reduci din reflux ca sa oobtii +90 sa zicem

... sa stii ca un motiv pt care nu am continuat pe coloana cu talere ... e reglajul asta cit reflux se intoarce si cit de mari sa fie gaurile din talere ... ca sa merga fara sa ai nevoie de vizor=scumppt reglare ... etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si talerele sunt de doua feluri: perforate si cu capace.
Eu as vrea sa merg pe varianta cu capace pentru ca nu este nevoie de presiune constanta in coloana. La un cazan mic si in regim de hobby, cele mai indicate sunt talerele cu capace (bubble caps).

Reglajul de reflux nu este foarte complicat. Pornesti de la 100% si reduci usor debitul pana incepe sa curga din condensator. Simplu...

Partea cea mai proasta la coloana pe care o folosesc eu este ca deflegmatorul    si condensatorul sunt in acelasi tub. Nu pot sa am reglaje diferite pe fiecare in parte.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Referitor la robinetul pus pe aerisire:  daca ati observat prin filmuletele de pe net, instalatiile care au inchise ermetic  etajele de fierbere-reflux-condensare au papagalii fara aerisire, cele cu aerisire sunt folosite in special la cazanele care au etansate etajele cu pamant, coca si alte improvizatii la indemana utilizatorului.
   In cazul papagalului fara aerisire, distilatul care se strange in el se comporta ca o garnitura de apa, necesitand o presiune ceva mai mare in instalatie pt. a impinge lichidul sa iasa inspre colectare, presiune care in cazul instalatiilor neetanse face ca lipirile dintre elemente sa cedeze(mie m-i s-a intamplat ca folosind un papagal fara aerisire sa cedeze lipitura intre blaz si comanac) asa ca am "inventat" robinetul pe aerisirea papagalului......acum pot folosi eprubeta fara probleme si am sa o pot folosi si cand voi face flansele pt. inchidereaq etansa cu suruburi fluture si garnitura de silicon alimentar.

Cat despre teava de colectare....este de 15 , cea pt. masurare de 22, canuta este reductie 28/22, robinetii de 1/4......pt. instalatia mea sunt dimensiuni foarte ok, la modul la care scot 13-14 l de distilat/ora.


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

SineNomine a scris:

Chiar ma gandeam daca nu e mai simplu sa o fac din cupru. Arzator cu oxigen am la servici si o lipire tare mi se pare mai simpla decat o sudura in inox.

In cazul tau, ce te impiedica sa faci coloana de rectificare din cupru si condensatorul din inox?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:


SineNomine a scris:

Chiar ma gandeam daca nu e mai simplu sa o fac din cupru. Arzator cu oxigen am la servici si o lipire tare mi se pare mai simpla decat o sudura in inox.

In cazul tau, ce te impiedica sa faci coloana de rectificare din cupru si condensatorul din inox?


Sudurile. Restul pot face singur.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sudura cuprului o poti face si singur pe cuvant!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si eu cred ca as putea... Asta este motivul pentru care as face din cupru.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... ca lucrurile sa mearga ... lin si fara probleme ai nevoie de o pasta speciala cu Ag ... daca vrei sa te apuci de treaba ... sa-mi spui sa caut cutia si sa ii fac o poza ...  

... merge oricum destul de usor ... dar pasta ai ajuta mult !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Nu iti trebuie pasta de flux, poti folosi cu mare succes sarma de Cu-Ag (5% sau 15% Ag) sau Cu-Ph, este obtinuta din pulberi sinterizate si nu necesita nici macar curatarea materialului inainte de sudare; toti papagalii si nu numai i-am sudat cu sarma de Cu-Ag, se intinde f. bine la  temperatura de lucru cam de 730 G Celsius, la piese sau teava de pana in 28 merge sudat numai cu gaz.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Lipitura intre cupru si inox cu ce se face?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cu un holender.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
Cu alama si flux

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80




pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
da intre Cu si INOX se face o alamire ... asta nu am incercat inca  nu am ce imi trebuie si nu am vazut pe cineva care face ...
... poate ca ar trebuii sa caut un tzigan ... cazangiu ca sa imi arate cu lipeste el ... nu pare complicat ... dar cred ca temperatura e mai ridicata decit la lipit Cu

... oricul ... lipitura la Cu duce pina la 10 bar ... daca nu ma insel ... la alamire probabil ca e mai mult ... DAR NOI NU AVEM PRACTIC PRESIUNE IN SISTEM = NOI AVEM NEVOIE DE O LIPITURA CARE SA AIBA SCURGERI DE LICHID=DE ETANSARE ... adica poate sa fie facuta si de amatori ...

dar ii dau dreptate lui Iunicu ... cel mai simplu e cu un HOLENDER sau cu un TRICLAMP ...
... ai vazut ca sunt solutii si pt un triclamp ieftin si usor de facut 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
unde sunt solutiile alea ieftine  ? mi-au scapat mie pe aici ?

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
  nu ti-a scapat nimic  a zis ca pune si apoi a zis ca a pus. 

Caberlot are si el pierderi de memorie...    dar isi revine singur.
...dupa o perioada

P.S. Eu intrebam de lipire pentru ca vreau sa lipesc o flansa pentru clamp pe o teava de cupru. Nu am cum sa folosesc olandeze sau triclamp.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
exact asta face nenea ăla din filmuleţ

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
si dacă nu mă īnşel nici măcar nu alameste, este cositorire, dar īn acest caz chiar iti trebuie un flux special

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
apropo, de unde iei clamp-uri?

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Din America. Naspa cu transportul, dar am gasit pe cineva care sa mi le cumpere de acolo si sa le trimita prin posta normala. Inca nu stiu ce inseamna transportul... 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai in mailul pe care ti l-am trimis Sine e o idee=o schitza de triclamp ieftin

sii ... asa cum zici ...incep sa am pierderi de memorie ...   ... virsta mama ... a aparut rugina    ... dar am inceput sa dau cu alifie de cabernet  

NU CUMPARATI TRICLAMP CA VA SEACA ! ... oricum nu din america ... nu cred ca ... ideea de la triclamp vine de aici ... si oricum  nu conteaza ... sigur sunt producatori din europa !

... care e ideea ... un inel cu sant interior taiat in 4 si strins cu un colier ---de la masina -alea care string tubulatura de aer...     ... Sine te rog pune detaliul ala aici era in stinga jos pe desenul tau !     ... merci 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 80
edificator.....am inteles tot........

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mda. Asta cu varsta incep sa o simt si eu... 
Uite schita de care zicea Caberlot

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) mda. asta varsta incep simt

42.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la