Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Naturesk
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
Bauturi / Distilarea / Filtrare plamada Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Neata domnilor! Dupa cum poate ati citit/vazut in postarea mea cu plamada de faina si malt proaspat, dupa fermentare au rezultat 25,5 litri de lichid limpede, 3,2 kg de malt aproape uscat si peste 5 litri, aproape 6, de lichid gros cu drojdii si ce resturi de fermentare or mai fi fost p-acolo.

Si cum in urma distilarii am fost multumit de lipsa mirosului de hidrogen sulfurat, ciine ud sau de gustul puternic de drojdie de panificatie de care pomeneati voi, iar la distilare nu am avut spumare,am zis ca poate faptul ca nu am pus la filtrat si lichidu' ala gros a fost cauza.

Da' totusi pierderea e semnificativa, zic io, 2-3 litri de lichid, adica peste 10% din total inseamna destul de mult, chestie care nu-mi place.

Asa ca in afara de sedila din perdea, care isi face excelent treaba filtrind ce-i mare, o sa mai fac una din pinza de filtru, pentru a recupera si cei 2-3 litri.
Care sedila o sa fie conceputa si asezata in asa fel incit cea de perdea sa intre cam jumatate in ea, iar intre ele sa fie cam 4-5cm distanta intre pereti si fro 30cm sau mai mult la fund. Vedem cum imi permite locu' si materialul. Porm, las timpu' si gravitatia sa-si faca treaba. Am deja pinza de filtru, o sa revin cu poze si rezultate, ca azi am pus la maltificat 7kg de griu.

"Borhotul" din cazan a fost limpede cind l-am scos dupa ce s-a racit, aproape fara drojdii pe fund, un strat de 2-3mm. Dar precum vedeti, de ieri si pina azi in bidonul cu lichidul de distilat tot s-a depus un strat de drojdie.

filtrare plamada neata domnilor! dupa cum poate ati postarea mea plamada faina malt proaspat, dupa

25.4KB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Am facut si "sedila" din pinza de filtru, nu merita timpul pierdut la filtrat plamada nefermentata, siropul se filtreaza greu.
Am folosit doar sedila din perdea si o sa incerc sa filtrez dupa fermentare cu pinza de filtru, e de presupus ca solutia de alcool si apa sa se filtreze mai repede. Si oricum, pina distil 2 sarje care-s deja limpezi e timp destul sa filtrez 7-8 litri de drojdii.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... suna logic ce zici tu ... apa+alcool = filtrare mai usoara 

... si ... mai ziceam eu ...    dupa ce ai filtrat grosier mai faci o spalare cu apa calda pt partea solida si o filtrezi a 2-a zi ==> ai recuperat destul alcool 

... si daca mai cauti pe aici    ... o sa vezi ca Sine a experimentat ... distilare cu partea solida in cos ... si fara partea solida ==> NU SUNT DIFERENTE MAJORE DE GUST
... si pt randament ... cred ca te scoate BULBUCUL   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Am pus la filtrat drojdiile si ce-o mai fi p-acolo, fro 25 de kg cred, rezultatul unei plamezi din 15kg de faina si 4,5kg malt, plamada trecuta prin sedila de perdea inainte de a fi pusa la fermentat. Merge greu, cam ca tuica la cazan un litru pe ora de zeama perfect limpede.

filtrare plamada pus filtrat drojdiile ce-o mai p-acolo, fro cred, rezultatul unei plamezi din 15kg

27.2KB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Sita e aproape plina.

filtrare plamada sita aproape plina.

21.3KB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Si originalul sistem de prindere.

filtrare plamada originalul sistem prindere.

28KB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
De filtrat filtreaza perfect, zeama e limpede cristal.

filtrare plamada filtrat filtreaza perfect, zeama limpede cristal.

16.4KB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
In fro 14 ore am adunat 8 litri, asa arata drojdiile dupa. Cam 2/3 de galeata mare de lavabila de 15L/24Kg.

filtrare plamada fro ore adunat litri, asa arata drojdiile dupa. cam 2/3 galeata mare lavabila

19.9KB


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Fain , bravo ție! A cīta variantă este? Mă lovesc de aceeași problemă la plămada de mălai. Am depășit faza cu sacul de rafie agățat īn grindă, acum sīnt la țeva galbenă de PVC cu calibrul de 20 cm, lungă de un metru, īn care-am dat găuri de 3mm fără număr, cu dop perforat la bază. Peste 3-4 zile aflu dacă merită o poză ca să te surclasez :P .

Spor!

PS Din cīnd īn cīnd mai și obosești? Ce faci cīnd nu faci nimic? Dacă Pazucu ar folosi perfectul simplu ar fi imposibil să vă deosebim postările (sau, pentru simetrie, dacă tu ai scrie cu "și mai fași, uăi"


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Din pinza de filtru? Prima si singura varianta, ca alta nu mai fac! E greu de cusut de mina, cusatura dubla cu ata de nailon...

Teava pentru drojdii?! Pai iese prin gaurele... Io ramin tot la sedila din perdea, aia lunga de fr-un metru si ceva, merge lux. Si am si-o tehnica speciala de stors, dupa ce pun plamada in ea si se scurge de buna voie incep de jos si string punind o mina peste alta pina ajung aproape sus, ridicind prin stringere si parte din taritele aflate acolo. Porm las sa vina totul jos. Cu 2-3 manevre d-astea vin de hac iute la 10-12kg de gros de plamada.
Asta e sedila.

filtrare plamada din pinza filtru? prima singura varianta, alta mai fac! greu cusut mina, cusatura

21.9KB


pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
seamana cu un prezervativ imens !
mai la inceputul testelor mele la fermentatii , caberlot m-a invatat cum sa folosesc unul in loc de dop la damigeana .     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Am citit povestea, noroc cu-a ta nievasta care s-a gindit la ce-o zice mama-soacra cind o vedea minunatia, ca altfel... Da' parca Samagon te invatase, nu Caberlot...

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

pazucu a scris:


...m-a īnvățat cum sa folosesc unul in loc de dop la damigeana .     


...unul gol și (eventual) nefolosit, sau merge oridecare? :P


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Habar n-am Sergiule, ca la mine-n casa nu se gaseste asa ceva! Io-s pe stil vechi, de pe cind prezervativele cu fluturasi erau marfa de contrabanda,iar ca anticonceptionale se foloseau vit. C, aspirina sau, chestie destul de nasoala , da' nu pentru noi barbatii!  spalaturile locale cu otet diluat!
Mde, metode comuniste!


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

Amedeo a scris:

Io-s pe stil vechi...


Zi că ești pistil vechi, mai degrabă

On topic:

Arată bine și cred că merge la fel de bine montajul tău. Acu, eu īs ca și tine de ce să fac cum văd la altul cīnd pot face ce mi-am pus eu īn cap mai īntīi? E și mai distractiv!
Īn țeava de PVC de 200 multiperforată vin cu un sac dintr-un material cu ochiurile destul de mici cīt să nu treacă particulele din plămadă( acum am mălai, dar pe vine e plămada din prune, iar cazanul e īncălzit electric, prin trei rezistențe de 1500W fiecare care-or să stea fix īn centrul materialului de distilat).
Poate că pare o muncă-n plus și sac și țeavă, dar īncerc să grăbesc filtrarea: deasupra vin cu un bidon de plastic aproape de calibrul țevii, umplut cu nisip și apă, cam la 9 kg, care sper să convingă partea lichidă a plămezii să treacă-n vasul de colectare. Samogon recomanda foarte frumos să mai pui o dată apă peste reziduul rămas și să repeți figura cu storsul, ca să știi c-ai recuperat cīt mai mult alcool. Īn funcție de cīt de uscată rămīne fracția solidă, o facem și pe asta.
Cel puțin asta am īn plan

Spor!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Ai dreptate si tu... acu' astept albina, sa ma polenizeze! Sau invers, io sa-i dau albinei nectaru'?
Pai clar ca dupa o strecurare cit de cit, mai vine si spalarea cu apa fierbinte, aia-i floare la ureche, merge rapid. Si io bag sedila cu totu' in apa calda si-o balacesc bine, nu rastorn continutul in galeata/bidonu' cu apa. Da' io-s mai puturos oleaca, nu faceti ca mine...


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

Amedeo a scris:

Ai dreptate si tu... acu' astept albina, sa ma polenizeze! Sau invers, io sa-i dau albinei nectaru'?
... Da' io-s mai puturos oleaca, nu faceti ca mine...


Tată de albine, asta ești


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
La genul asta de filtrare e o problema cand partile solide se lasa la fund. Dupa un timp se ingroasa compozitia pe fund si margini iar deasupra si in mijloc ramane o balta de lichid care stgneaza, nu mai curge, sau in cel mai bun caz curge cu o viteza plictisitor de lenta.

Cu rezultate mult mai bune poti monta un agitator, care n-ar fi deloc complicat... o bormasina cu acumulatori si un amestecator de lavabila sau si mai bine, un ax lung cu palete din loc in loc care sa creeze curenti, sa fie miscare permanenta in sedila. Bormasina sa fie prinsa sus (ca tot ai facut sistemul original de prindere). Cred ca ar merge mult mai repede si ai scoate mai mult lichid din plamada.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Samagon, in general pinzele de filtru se folosesc ori sub presiune, ori sub vid. Ea isi facu treaba, incet si bine, am extras 10% din cantitatea totala a plamezii, iar ce-a ramas ii destul de gros, precum se vede si-n poza. Treaba nasoala e faptul ca vintur si expun prea mult timp alcoolu' la aer... Da miine probez alt sistem, ferit de aer si pentru cantitati mai mici, ca am iar de filtrat plamada de orez si una de faina.
Deja lucrez la treaba, o sa pun poze.


pus acum 8 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Două īntrebări, Amedeo, dacă nu-i cu supărare :
1. De ce nu strecori plămada cānd e plină de zahăr și "goală" de alcool ? Adică īnainte de fermentare...
2. De ce o strecori cu atāta pasiune? Nu am retinut īn ce faci distilarea, poate nu distilarea, poate e greu de curățat cazanul, dar să știi ca se poate distila și "pe grāne", și nu neapărat cu agitator...

FlorinB


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Florin, am incercat si inainte, dupa cum si ziceam, citez: " nu merita timpul pierdut la filtrat plamada nefermentata, siropul se filtreaza greu. Am folosit doar sedila din perdea si o sa incerc sa filtrez dupa fermentare cu pinza de filtru, e de presupus ca solutia de alcool si apa sa se filtreze mai repede."

Si incerc s-o filtrez pentru a nu avea drojdii la distilare, nu de lipit mi-e frica, ci io cred, si se pare ca nu numai io, ca ele prin fierbere/descompunere dau gust nasol.
Ca oricum, si fermentarea o fac tot fara grine, doar cu oleaca de malt adaugat cind pun drojdia. Asa ca 10% recuperati din cantitatea de plamada justifica oarecum efortul, trebuie gasita doar o solutie practica si eficienta.


pus acum 8 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Amedeo a scris:

Si incerc s-o filtrez pentru a nu avea drojdii la distilare, nu de lipit mi-e frica, ci io cred, si se pare ca nu numai io, ca ele prin fierbere/descompunere dau gust nasol.


O sa te convingi singur ca nu-i asa.
Oare de ce coniacul se distileaza cu tot cu drojdie? Crezi ca ar proceda ei asa daca masa levuriana ar da gust nasol la fierbere?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Apai asa-i, da' vorbim de alta compozitie, alta tehnologie a fermentarii si distilarii si, mai ales!, de alte drojdii...
Si nu gasesc acum linku', da' gasisem undeva unde cica chiar scotienii ziceau c-au ajuns la concluzia ca un procent cit mai mic de drojdii puse la distilat ar avea influenta buna asupra produsului final. Si e posibil sa se fi prins doar acu', mai ales cind faci teste la 5-10-15 ani de la distilare.

Ca-i adevarat, io n-am facut decit o singura distilare de "faina/malt" cu drojdii, da' am vazut clar diferenta de gust la aia facuta fara. C-o fi faina din zatu' ala, c-or fi drojdiile... e clar ca-i mai bine fara zat.


pus acum 8 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Si io cind zic drojdii ma refer la toata masa aia depusa pe fund, nu neaparat la drojdia de fermentatie. Ca mai citisem undeva ca si amidonu' din boabe care n-a reusit sa fie zaharificat poate da tulbureala si gust nasol. Bine, cred ca era vorba de plamezile pt. bere totusi, da' o fi valabil si la alea pt. alcoale din cereale.

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... pai la ... cognac ... se distila de obicei cu drojdiile-fine = adica alea in suspensie  ... e drept ca sunt unii care distila cu toate drojdiile    ... ...  acum daca au plecat de la must deburbat  pot sa distile cu totul  ca nu prea e altceva decit vin si drojdii fine 

... la grine ... eu am stors dupa fermentare si ... am distilat fara grine  ca sa nu am surprize-afumate  ca nu-mi plac afumaturile 
... si eu zic ca asta e ... distilare cu drojii fine    si da bine la gust !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
A filtrat prima plamada prin teava de PVC cu calibrul de 20cm si inaltimea de 1m multiperforata(gauri de 3mm). La sugestiile lui Sinenomine si Samogon am crescut greutatea bidoanelor cu nisip si apa la cca 18 kg iar in plamada am infipt un bidon de 1l plin la randul lui cu acelasi amestec de nisip si apa(care a intrat in plamada acoperita cu material textil asa cum intra un supozitor unde tre sa intre). Peste cateva ore am tras cu un furtun grosul filtratului intr-o damigeana si am lasat peste noapte greutatile acolo. Dimineata am mai recuperat cativa litri de filtrat. Tubul avea capac jos(perforat si ala) care s-a demontat relativ usor(am renuntat la garnitura de etansare care facea demontarea laborioasa) si am scos saculetul textil cu malaiul acceptabil de uscat, precum si greutatile. Am dat malaiul fermentat la pasari dar nu l-au prea bagat inseama-pe viitor o sa ia probabil calea gramezii de compost. As fi vrut sa vad ratele groggy dar cred ca la ce cantitate  si concentratie de alcool aveam acolo erau slabe sperante sa se ameteasca...

Experienta a fost ok, o s-o folosesc si la urmatoarea plamada. La prune fac invers: bag teava in cada si trag cu furtunul din ea. Cel putin asta am in gand


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la