Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deea_printesa
Femeie
24 ani
Dolj
cauta Barbat
24 - 48 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Cidru de mere fermentat pe boasca Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
M-am gandit ca daca vinul rosu se fermenteaza pe boasca 4-7 zile, in unele gospodarii chiar 3 saptamani sau pana cade boasca la fund, si cidrul poate fi fermentat in acelasi mod, cu o incarcatura mai mare in substante aromate, polifenoli.

Cu o viteza de 15 kg mere pe ora, deocamdata sunt multumit cu viteza de razuire. O saptamana il las sa macereze cu boasca scufundata. Drojdia folosita e de vin rosu iar la presare folosesc tot panza de nailon, blaturile de lemn si cele 4 menghine manuale.

Randamentul in suc este mult mai mare dupa perioada de macerare caci pectina se descompune iar bucatile de mar se fragezesc. Randamentul calculat a fost de 72% ultima oara si inca nu am stors la maxim.

Acum am luat ionatane cu 1,5 lei, saptamana trecuta au fost cele de placinta. Saptamana viitoare vreau sa fac din bot de iepure apoi din golden. Dar cele mai bune rezultate se obtin prin amestecarea soiurilor, deoarece unele mere contin mai multe zaharuri, altele mai multi acizi, astfel se completeaza unele pe altele. Numai strugurele este fructul complet care contine tot ce are nevoie un vin echilibrat.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ce galeata e aia samogoane?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E o galeata din polipropilena alimentara de 34 de litri. Cred ca e pentru miere sau ceva ca am luat-o de la magazin apicol. Am mai intrebat de atunci dar mi-au spus ca nu se mai aduc, pacat. Noroc ca mai au si ai mei 3 galeti de-alea. Ei le folosesc la muraturi. Sunt usoare, nu se sparg, se spala usor, plasticul este alimentar, rezistent la acizi si alcool. Dadusem 15 lei pe una si are si capac care inchide ermetic.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Potentialul alcoolic este foarte bun, 9% pentru un cidru de mere fara adaos de zahar.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
9% e un vin de masa ...    
cred ca ... ai tu dreptate , mai bine un cidru cinstit decit un vin chinuit 

plus ca poti sa-l faci in mai multe sarje   

am baut vara asta ... dupa ce am cumparat o carte despre cidruri ... si dupa ce m-ati "enervat" voi cu cidru ... ceva cidru facut ca sa inlocuiasca berea... la 6% ... si pot sa zic ca ... a fost interesant !  

... cred ca ... in conditii casnice ... cidrul e scaparea !!!

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Daca n-ati vrut sa mergem azi la betivanie am stat acasa si am stors cidrul. L-am stors dupa 6 zile de fermentare pe boasca. Ionatanele au aroma mai puternica decat merele de placinta.
Dar maine o sa pun o combinatie de golden cu ionatan si frumos de voinesti, toate cu 1,5 lei kg. Dar am gasit niste mere mici si foarte dulci, tot ionatane la 1 leu kg. Alea erau mai dulci ca toare. Luni ma duc sa iau de-alea, 30 de kile vreau sa iau. Sunt cele mai bune mere pentru cidru sau tuica.



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma tenteaza si pe mine sa iau cateva kilograme pentru cidru. Poate mergem maine, impreuna, sa luam. Te scap si de caratul lor cu carca.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sigur, mergem!

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
iar o sa zica SEFU ca sunt of topic ...    

... dar imi asum riscul ... si va povestesc si voua care sunteti ... meseriasi la cidru ca ... am baut un distilat de cidru          tinut in butoi de stejar ... din comertzul artizanal ... ... dupa asta mi-am luat carte cu ... cidrurile de pe aici Qc ...

... adica ... pot sa zic ca il puteam pune linga rachia noastra de fructe fara mari emotii ...    ... rachia e cu un punct din 100 mai buna 

... na va zic sa distilati cidru ... ca ma luati la fuga   

nu am baut calvados ... dar poate ca dupa dsitilatul asta de cidru ... o sa-mi asum riscul de pretz = e cit un wisichi scump ... Glenlivet etc.


 

p.s.
daca cineva e interesat o sa caut mai multe info.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Nu e bre offtopic, este discutie paralela despre cidru. Interesanta de altfel.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Azi am mers cu Sinenomine in obor de unde am luat fiecare cate 20 de kg de mere (10 de parmen si 10 de ionatane) cu 1,2 lei. La sfarsit vom face comparatie  Abia astept rezultatul 

Tot azi am ras si merele de saptamana trecuta... 16 kg intr-o ora si doua minute, mai repede de atat nu cred ca pot. Densimetrul arata tot 150 grame de zaharuri pe litru de must.

Ionatanele alea mari au fost deosebit de zemoase. Cred ca de acum voi cauta numai mere mari, sunt si mult mai spornice la ras si mustesc de zeama. Cele luate azi sunt mici si puchinoase, cred ca o sa imi fie putin mai greu la ras... in sensul ca cidrul nu va mai fi de post

Am pus sedimentul de drojdie de la cidrul de data trecuta si in cateva ore va trebui sa inceapa fermentatia. Dar inca ma gandesc la o solutie sa tin pulpa apasata ca sa stea scufundata in must, aveti ceva idei? 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Plasa de la storcatorul artizanal. Baga pulpa in sac si pune o greutate pe sac sa stea scufundat.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
banuiesc ca si pe acolo se gasesc ceva strecuratori mari de plastic ... cu niste fante pe raza . nu cu sita , si cam de 30 cm ... o pui cu fata in jos si pe o galeata de 20L tip - vopsea lavabila ar cadea numai bine ... chiar daca are joc e neglijabil ...   ... si deasupra pui un bolovan alb de la munte 

atentie ... nu il folosii pe ala de la varza ... sa nu ai surprize neplacute   

... stii ca astia pe aici fac un mix de mere ca sa obtina diferite feluri de cidru
... unele dau aciditatea , altele aroma si altele alcoolul ... nu stiu detalii ce si cum ... dar am citit ca asa se face ...

 

p.s.
eu am pus apa si zeama de lamiie (2-3 lamii)peste must ... 4L de apa peste 14L de must de 240g/L ... ...   dupa 2-3 ore parca fierbea mai intens ??? ... sau poate ca mi s-a parut 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:


Tot azi am ras si merele de saptamana trecuta... 16 kg intr-o ora si doua minute, mai repede de atat nu cred ca pot.


  Ce viteza ai!!
Eu, conform traditiei, merg pe varianta comoda.     Am trecut merele prin masina electrica de tocat carne, dupa ce le-am taiat in patru. In doi insi am terminat cele 20 kg in 50 min.
Le-am lasat sa se mai inmoaie, diseara le storc prin cosul meu bun la toate.    
Zeama are tot 150 g/l zahar.       


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ce must de mere era ala cu zaharuri 240 g/L, Caberlot ?? Ori i-ai pus zahar, ori l-ai concentrat prin inghetare/fierbere, ori e eroare undeva. Asa mere dulci n-am mai vazut si nici n-am auzit sa fie. Oricum la concentratia aia poti lejer sa-i pui apa, eventual faci prima mana fara apa, un "strong apple cider" apoi clatesti cu apa potabila si faci mana a doua, mai slab dar tot destul de tare.
Eu as face si un cidru numai din mere acre, ceva mai de cursa lunga asa, sa bei in loc de apa.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nu e vorba de mere ...       ... stii ca eu sunt cu strugurii   
... mea culpa ca nu am mai scris un mesaj... asta era pt distilat de vin 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am venit cu vesti noi despre cidru

Am stors azi 12 litri de cidru din 16 kg mere, 75% randament. Am turnat inca 4 litri de apa peste boasca sa mai storc odata maine, mana a doua, cam de 3 ori mai slaba. In felul asta pierderile sunt nesemnificative. Bucatelele de mar se inmoaie foarte bine dupa o saptamana de macerare-fermentare pe boasca si cred ca asta este si secretul randamentului mare.
Interesant va fi cand o sa ii fac proba prima oara, adica cat de tare va durea capul si cata greata voi avea dupa prima "imprastiere"

Sine, tie cat suc ti-a iesit din alea 20 de kg de mere?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Bun randament!
Mahmureala usoara!
Eu am programata o betie cu stuparii peste o saptamana. Tineti-mi pumnii!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
HIDROMELLL ... ASTA SUNA F.F. BINE     

am gustat asta ... pe undeva la mzeul albinei ... o casa mai mare care avea un stup cu un perete de sticle care dadea intro sala de vizita de unde vedeai ce se intimpla in stup .. si vedeai ce fac albinele ca sa produca MIEREA    
... asta pe linga multe machete si planse ... si jumatate de casa era o fabricutza de hidromel ... totul in inox si in mers .... separata de aria de vizita cu geam ca sa vezi cum se face treaba ...   
... cu niste betze ca alea pe care se pune inghetata mai gustai si diferite sorturi de miere    si gata muzeul   

... HIDROMELUL ... E o optiune interesanta ...    dar am inteles ca fermenteaza multa vreme ...    luni   

pofta buna ... si baga si pt mine un pahar !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am ras si cele 20 de kg de mere (parmen cu ionatan). A durat o ora si 40 de minute cu tot cu pauze.



Iata si celebra razatoare



_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu am scos doar 11 l la prima stoarcere, din cele 20 kg de mere.
Peste boasca ramasa am turnat 3 l de apa clocotita si dupa 24 de ore am mai scos 5,5 l.
Primul must avea 150g/l zahar, al doilea 100g/l. Eu am amestecat ambele musturi si le-am pus la fermentat impreuna.
M-am gandesc deja la urmatoarea sarja. Vreau ca merele tocate sa le fierb putin pe arargaz, ca pentru placinta, inainte de a le stoarce. Poate asa reusesc sa egalez randamentul de la macerarea-fermentarea facuta de Samogon.
Nu vreau sa las la fermentat pe boasca pentru ca eu bag merele la masina cu tot cu samburi si o mare parte din ei ies sparti.   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Inseamna ca ti-au mai ramas 6 litri de suc in pulpa dupa prima stoarcere, daca dupa ce ai adaugat 3 litri ti-a rezultat 100g/l zaharuri din 150 initial... 6 cu 11 fac 17, 17 din 20 inseamna 85% zeama, cam asa au merele.

Prin fierbere le cam distrugi si nici nu ajuta cu mare lucru, dimpotriva, iese un pireu greu de strecurat si cu randament slab. Am facut si nu mi-a placut. In plus, se pierde f multa aroma si gustul iese ca de bors. Cu rezultate muuuult mai bune poti incerca congelarea daca ai congelator spatios. Curge dup-aia limpede cristal si foarte usor cu presa aia a ta. Sau mai astepti putin pana se raceste bine vremea si le scoti afara sa inghete cateva zile.

Vezi daca nu optezi pentru razatoare?
Eu le-am stors ultima data cu mainile si mi s-a parut cel mai eficient mod.

Uite un articol foarte interesant despre diferite metode de stoarcere si eficienta. E in germana, dar in jumatatea a doua a paginii are si traducerea in engleza.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, ai dreptate. Mai bine voi incerca varianta congelata. Voi incepe de pe acum negocierile de golire a congelatorului. Oare 24 de ore la congelator ajunge?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Depide cat de jos duce temperatura congelatorul tau. Eu din ce tin minte ca faceam anul trecut, 2-3 zile tineam, sau parca am scris pe topicul celalalt, tot despre cidru. Eu as baga merele si as seta racirea la maxim. Cand sunt congelate sunt ca pietrele. Cand se dezgheata devin moi si curge zeama prin coaja fara sa le faci nimic... dar numai daca au apucat sa inghete complet.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Adica as putea sa la bag in teasc fara sa le mai trec prin masina de tocat? Asta ar fi foarte bine.    Lucru mecanic minim, rezultate maxime.       Idealul persoanelor sedentare! 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu le-am presat odata intregi, dupa dezghetare. Am fost foarte multumit de rezultat. Dar de obicei le rupeam in doua. N-am observat sa fie diferente prea mari. Sa vezi ce nostim arata merele dupa ce le-ai stors intregi, zici ca sunt niste stafide uriase

Daca as judeca dupa raportul eficienta/lucru mecanic as opta pentru congelare, fara indoiala.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am stors si cidrul de saptamana trecuta. Mie mi-a iesit cam 14 litri la prima stoarcere, din alea 20 kg. Cam greu a mers. Iesea cu pulpa cu tot.

cidru mere fermentat boasca stors cidrul saptamana trecuta. mie mi-a iesit cam litri prima

38KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am mai turnat 5 litri de apa peste pulpa si am mai stors odata sa iasa tot. Dar nu am amestecat turele.

cidru mere fermentat boasca mai turnat litri apa peste pulpa mai stors odata iasa tot. dar amestecat

35.7KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cidrul pregatit pentru invechire... 

cidru mere fermentat boasca cidrul pregatit pentru

36.6KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si cam cat timp vrei sa stea acolo?     

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
3 saptamani, pana ma intorc din vacanta  Pana atunci sper sa mai pot fi prezent pe forum, macar cu partea teoretica. 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Samogon a scris:


Cam greu a mers. Iesea cu pulpa cu tot.


Tot a ramas multa pulpa!
Nu exista riscul ca pulpa sa sedimenteze si (in conditii favorabile) sa inceapa fermentarea?
Tu sterilizezi sticlele pline cu cidru?

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Aia era la inceputul stoarcerii, Danut, cand pulpa avea si foarte multa zeama. La sfarsit a ramas putina pulpa si uscata.

Pulpa sedimenteaza dar nu are asta nicio legatura cu fermentarea. De obicei cantitatile de pulpa care trec prin panza sunt infime. Alteori, din cauza anumitor soiuri de mere, sucul e mai vascos si iese si cu unpic de "piure" care se lasa la fund oricum, deasupra stratului de drojdie. Eu presez pe la jumatatea perioadei de fermentare.

Nu sterilizez nimic.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:

Cidrul pregatit pentru invechire... 



OAUU ... CE FORMATIE DRAGUTZA  =D   

PLUTON DREPTI ! ... pe loc repaus 3 saptamini !  

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite si cidrul meu inainte de tragere.

cidru mere fermentat boasca uite cidrul meu inainte tragere.

17.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
A sedimentat bine dar nu s-a limpezit foarte bine.
Cidrul meu nu este fermentat pe boasca, dar daca tot am vorbit pe aici despre el, m-am gandit ca pot posta in continuare... 

cidru mere fermentat boasca sedimentat bine dar s-a limpezit foarte bine. cidrul meu este fermentat

21.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Azi am desfacut prima sticla... ce sa zic, nu ma asteptam sa iasa asa bun, gust fin si delicat pentru un cidru fermentat cu pulpa cu tot. Cred ca drojdia joaca un rol important, am pus drojdie de vin rosu. Taria alcoolica n-ai zice ca e de 9, dar daca astepti unpic se simte

Sine, tie cum ti-a iesit cidrul?

Hai sa facem odata reuniunea aia, poate in uichendul asta, ce ziceti?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu prea m-a dat pe spate...
E bun, sec, se simte aroma de mar, dar daca ar fi fost mai tare cred ca ar fi fost mai bun.
Eu am bagat vreo 7 l la carbonatat, poate imi va placea mai mult asa.

De acord cu intalnirea, nu am nimic programat.
Iunicule, te bagi?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Maine lucrez iar duminica am pe mama si pe contabila musafiri.
E prea in pripa.

Sine, fa un distilat de mere si inoveaza tu un cidru licoros.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aici ai dreptate, e cam in pripa.

Sa stii ca urmatorul cidru de mere va merge direct la distilare. Cidrul are tot ce-i trebuie pentru a iesi un distilat bun. Abia astept sa vad cum iese.
M-am gandit sa fac si o combinata intre mied si cidru, adica sa completez cu miere doar pentru a creste taria cidrului.
Cred ca daca ar iesi mai dulce ar fi mai bun decat sec chiar si la taria de 9%.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... Iunicu ... cred ca se face si ce zici tu ... chiar o sa caut un cidru de mere alcolizat=am o carte despre cidruri  ... mi-am luato dupa ce mi-ati facut voi pofta cu CIDRU ... acum e si asta un plan

In alta ordine de idei ... Sine ... mai arunc cite un ochi pe partea ceallta ... buna ideea cu perele , stie sasul ala ce face  ... DAR eu ash mai perfectiona metoda , nu de alta dar nu sunt departe de sibiu 

... adica ash face prima distilare ==> ceva la 25-35 si ash separa aici fruntea si apoi ash pune coji de pere sau de mere la macerat in ce a rezultat la prima distilare     

... la struguri aromele sunt -cele mai multe in pielitza boabelor ... CRED CA ASA E SI LA PERE ... MERE ETC.

CIND AM FACUT ROM-UL din melasa+zahar brun ... am mincat o plasa de mere de vara ca sa am coaja pt pus in damigeana ... rezultatul a fost bun se simtea ceva vag ... dar acum dupa 2 ani de aschii nu prea se mai   "vede" ... ACUM PARCA INCEPE SA SE SIMTA O URMA DE ROM

... data viitoare ... o sa incep mai din timp sa maninc mere de vara ... si pun cojile la congelator  poate ca primesc cartonash roshu pt asta 

 


p.s.
la mustul de vin ... se face amestecul ... must de 6-7-8% cu rest mare de zahar + alcool ca sa ajunga pe la 18-22 %  ... prin tarile nordice si se cheama MISTEL


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
ovidiuland
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 2
Salut ,

Nou in bransa cu cidrul dar am urmat pasii de la ' pe boasca " .  am ras merele , ceva zeama de lamaie , acum intrebarea:; inainte de a pune capacul pe vas si de a astepta 6 zile pun in amestec apa sau zahar ?

Seara buna ,
Ovidiu


pus acum 7 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
Cam tirziu cu raspunsul dar poate ajuta pe altcineva.
Din proprie experienta, nu e nevoie de zahar. Daca consideri ca merele nu sint suficient de dulci se poate adauga in lichidul stors si pus la fermentat.
Lasatul pe boasca are si rolul de a macera mai bine razatura rezultind mai mult extract lichid.
Anul asta n-am avut fructe 
O ploaie de 15 min. cu piatra la momentul potrivit, dupa scuturarea florilor, m-a linistit anul asta.


pus acum 7 ani
   
ovidiuland
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 2
Cam asa intuiam și eu īnsă un sfat de la cine trebuie e indicat. Mulțumesc

pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la