Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Stefania_h0t
Femeie
24 ani
Salaj
cauta Barbat
24 - 46 ani
Bauturi / Bauturi distilate / lemn dud in palinca de prune/mere Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Salut la toata lumea!

Am niste palinca (primita  de la un amic) care nu are nicio culoare. Ma gandeam sa pun cateva aschii de lemn de dud in damigeana. Am 2 crengi mai groase puse la uscat. Cum imi recomandati sa le pregatesc inainte sa le introduc in palinca? Ma gandeam sa le spal putin ianainte in ceva apa calda, sa iasa taninul din ele. In fine....astept sugestii, daca sunteti amabili sa impartasiti din ceea ce stiti.


pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut @ceac 

lemnul acesta trebuie cojit , apoi facut aschii cat de subtiri poti ;daca vrei poti sa le speli , sinenomine le tine in apa distilitata de vreo trei ori , eu nu le-am spalat niciodata , insa nici nu am avut acelasi rezultat ca mesterul sine    .
dupa spalare si o uscare prealabila le coci o ora chiar doua la 180-200*C . de fapt ,la coacere trebuie pazite pentru ca se vor aprinde cele de deasupra iar atunci ai un semnal ca sunt gata . in tuica vei pune si surcele arse si din cele arse mai putin , eu folosesc aschii cu grade diferite de coacere tocmai ca "falsificarea" sa redea cat mai fidel gustul si culoarea pe care o dau butoaiele de lemn.
caberlot spunea odata ca butoaiele sunt arse cu foc deschis la interior iar spre exteriorul doagei lemnul are un grad mai mic de incalzire si de coacere , dealtfel acest lucru realizand-ul si noi prin coacere . ce zici maestre , chiar daca am mai lipsit , am bagat cate ceva la cap ,nu?
pe tine in cazul de fata nu te intereseaza sa influentezi gustul tuicii asa ca folosesti dud , ideea este sa nu iti faci prea multe griji , tuica se coloreaza frumos cu dud , cantitatea recomandata pentru o colorare pe termen mediu 3-6 luni 8-10g/l , daca vrei o colorare rapida 20-30g/l si in 20-30 zile e gata .
in rest multa sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Mulțumesc mult pazucu. Deja le-am decojit și le-am ținut lāngă calorifer vreo săptămānă. Lemnul s-a crăpat de la uscarea forțată, cred. O să-l tai așchii și la cuptor cu ele. Sper să se coloreze frumos.

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

ceac a scris:

Mulțumesc mult pazucu. Deja le-am decojit și le-am ținut lāngă calorifer vreo săptămānă. Lemnul s-a crăpat de la uscarea forțată, cred. O să-l tai așchii și la cuptor cu ele. Sper să se coloreze frumos.




... sa ne spui si noua cum iese cu ... DUD ars    ... de obicei se pune stejar ars 

... inca nu am gasit pe nicaieri ... daca butoaiele de ... cires ,castan,dud,prun , salcim si altele ==> se ard sau nu ?    

... tot ce am gasit ...
... ... e ca la wischi-urile alea scotiene - maltzuri se folosesc butoaie reciclate de vin (astia sunt renumiti pt. zgircenie ... si tin vischiul 8-10-12-15 ani etc)
...  ... si americanii la ale lor bouboane ( grain whiskey ... de porumb si secara ) folosesc butoaie noi si arse bine = la negru pt minim 3-5 ani ( astia sunt grabiti !)

... ... ...  la coniac e ca la scotieni 
... ... ... ... la rom e ca la americani - cind nu e alb 

etc.
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Am spart lemnul in aschii mai groase si mai subtirele si l-am spalat in 2 ape timp de 48 de ore. S-a ingalbenit frumos apa si mirosea destul de puternic, dar nu stiu sa definesc clar mirosul. Am uscat din nou aschiile, iar astazi le-am tinut la cuptor cam 2 ore si jumatate la 200 de grade. Pustiul meu tot venea prin bucatarie sperand ca nevasta face vreo prajitura. Pana la urma a trebuit sa bagam si un chec la cuptor sa scapam de gura agitatului...

DEsi parea ca nu s-au ars cine stie ce, lemnele arata grozav in comparatie cu cele netratate. Va pun si niste poze pentru exemplificare.

lemn dud palinca prune/mere spart lemnul aschii mai groase mai subtirele l-am spalat ape timp ore.

46.6KB


pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
se pare ca nu pot pune decat cate o imagine:

lemn dud palinca prune/mere pare pot pune decat cate imagine:

83KB


pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
După 2 zile eu zic că arată destul de bine.

lemn dud palinca prune/mere după zile zic că arată destul bine.

47.7KB


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Arată frumos, felicitări!   Te-ai gīndit să pui mai puține așchii data viitoare?

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Crezi că am pus multe la 5 litri?

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
De fapt nu știu, doar am bănuiala asta. Poate ne cam grăbim.
A mai zis-o și SineNomine: mai puține așchii, mai puțină grabă. Hai să lăsăm și timpul să-și facă treaba.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Dacă ne gāndim că la echivalarea cu un butoiaș de 5 litri aschiile puse de mine ar echivala cu una sau doua doage, eu zic că nu este mult. O să văd cum evoluează. Dacă urmărești atent poza vei vedea ca lemnele căzute la fundul recipientului inseala puțin ochiul, pe cānd nuanța lichidului este mult mai deschisă.

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Am vrut să mai fac o tranșă de așchii, dar m-am trezit cu ele acoperite de o spumă albă. Prima dată am pus peste ele apă caldă, iar a doua oara apă rece. Apa este plată și am folosit aceeași apă și la primele așchii. Aveți idee de la ce provine spuma asta albă?

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Revin pe topicul deschis de mine pentru ca īntrebarea are același subiect. Am folosit așchii de stejar īn palinca și īn vin cu rezultate foarte bune. Īn vin am pus și chipsuri de stejar achiziționate de la o fabrica de baricuri de pe la noi. Am citit pe aici, dar nu mai găsesc acum, cu privire la o metoda de coacere a aschiilor de stejar īnvelite īn folie de aluminiu alimentar. Īmi poate da cineva detalii?

pus acum 6 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Nu trebuie īnvelite in folie de aluminiu , trebuie puse direct in tava
si băgate in cuptor la 180*C 1,5 ore apoi , 30 min. La 200 *C .
La urma trebuie păzite ca vor lua foc si vor face fum .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Așa am făcut pānă acum, direct īn tavă. Dacă cineva știe altă metodă, să lase o vorbă aici.

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Interesant. O grămadă de treabă sīnt curios care e raționamentul din spatele metodei.

Eu le pun pe plită, cīnd gătim la sobă și le acopăr cu un capac. Le iau fumegīnde, coapte destul de neuniform și le pun imediat īn distilat.  Nu m-a-nvățat nimeni, așa mi-a venit īn cap, cred că eram pe fugă prima dată.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... cred ca rationamentul e ... sa ajunga lemnul in interior la 180C = o coacere usoara
... si apoi o coacere mai puternica in suprafata la 200C

... diferntza de 20C mi se pare cam mica

.... diferite temperature= diferite arome => e un graphic pe aici

Sergiu ... tu faci ca la butoaie ... aproape ...caldura de pe o singura directive si ars la negru    cred ca trebuie sa dea bine ... arome toata paleta   

toate metodele sunt bune  ... cred 

... spuma aia alba ... trebuie sa fie apa-seva   
... nimic ingrijorator daca stii ca lemnul e curat 

folia de Al ... are rolul de a taia OXIGENUL ==> reducem riscul sa se aprinda in cuptor aschiile
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Da , raționamentul este undeva pe aici , pe forum
eu am citit cāndva si am pus in practica .
La mine da rezultate bune . Anul trecut am gasit stejar
spalat in must de vin zeci de ani . Da , in doagele unui teasc
vechi . Am īnlocuit doagele vechi cu stejar nou si le folosesc
la distilate .
Mi-am dat seama inca odata cat de bine se pricepe Sinenomine ,
la treaba asta . Cand a gustat dinte-un whisky facut de mine pus cu așchii
de stejar proaspăt tăiat , mi -a spus ca se simte o asprime de la
taninii din lemn. Din doagele astea spălate de must se simte doar ciocolata  .

   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


nu toate recuperarile se fac din zgircenie 

Metoda e buna ... recuperati doagele vechi ... sau aschiile din vin    si o sa aveti niste surprize frumoase 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Aqua_Ursului
Membru nou

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 2
Salunt, sunt ardelean, fac si eu de toate, tiuica, palinca, vin ars, cantitati mici si foarte mici. In fine, azi m-am inscris si pe aici. Poate suntem mai aproape si schimbam experiente si poate materiale, consumabile.
Am citit pe forum unguresc ca cca. 100 cm2 de suprafata se pune la un litru din aschie, crenga dud, sau stejar.
Idea e ca in doua zile dai culoare, si dupa aia tii acolo numai o bucatica de lemn pentru ca sa prinda gustul lemnului in 3 luni de zile.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut, bine ai venit!
Interesant, o sa tin minte. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la