Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Tanya321 pe Simpatie
Femeie
24 ani
Giurgiu
cauta Barbat
24 - 63 ani
Bauturi / Handmade / Cazan pe baie de ulei Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
O lunga perioadă m-am frământat cum aş putea face să previn arderea pe fundul cazanului la distilarea plămadelor groase.
Am încercat baia de apă, baia de apă cu sare, baia de apă cu zahăr, baia de abur... Rezultatele au fost mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.

Azi am încercat baia de ulei.
A fost nevoie de 18 litri de ulei pentru a umple spaţiul dintre cazane. Am folosit ulei rafinat de floarea soarelui.
Nivelul uleiului trebuie să fie mai sus decât cel al plămadei.
A început să fiarbă când temperatura uleiului a depăşit puţin 100*C. Plămada mea de orez avea 9,7% alcool şi conform teoriilor ar fi trebuit să fiarbă la 93*C.
În final, temperatura uleiului a atins 118*C dar nu a fumegat deloc chiar dacă a mers 7 ore la foc mic.

O să aplic metoda de fiecare dată când voi avea plămade groase, fără să risc să-mi afume ţuica sau să se ardă plămada pe fundul cazanului.
De asemenea e foarte utilă la fierberea terciurilor de cereale.

Uleiul îl las să se răcească şi îl torn în bidoane pentru când mai am nevoie.

cazan baie ulei lunga m-am cum aş putea face să previn arderea fundul cazanului distilarea

41.2KB

Modificat de Samogon (acum 12 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
temperatura uleiului la sfârşitul distilării...

cazan baie ulei uleiului

53.7KB

Modificat de Samogon (acum 12 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am avut un control mai bun asupra debitului de curgere.
Ţârâie cu firicel subţire...

cazan baie ulei avut control mai bun asupra debitului firicel

41.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Trebuie să atrag atenţia că uleiul se dilată la încălzire. Nu ştiu cu cât dar nu trebuie umplut până sus că există pericolul să dea pe afară. O să studiez şi problema asta şi revin cu detalii. La mine n-au fost probleme.

cazan baie ulei trebuie să atrag că uleiul ştiu cât dar trebuie umplut până sus

43.7KB

Modificat de Samogon (acum 12 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!

    Eu am un cazan facut dintr-un keg de bere de inox de 100 litri... M-am gandit sa-i fac baie de apa sau de ulei doar in partea de jos a cazanului prin sudarea unui al doilea fund, iar in spatiul format din marginea de jos (suportul de asezare a butoiului) laterala a butoiului si cel de-al doilea fund (ce o sa-l sudez) sa pun, printr-o teava laterala orientata in sus, prevazuta cu un robinet si o supapa, ulei sau apa... Acum nu stiu ce probleme as avea cu apa sau uleiul... ce fel de ulei ? de transformator ? nu o sa fumege ? apa o sa faca cu sigurantza presiune acolo....               Intrebarea e urmatoarea < daca baia de ulei este suficienta doar in partea de jos a cazanului pentru a preveni prinderea de fund a plamezii ?>
    Mulumesc Stava si moderatorilor !!!!  


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
BAIA DE ULEI TREBUIE SA FIE LA NIVEL CU PLAMADA !

Nu merge cu "baie doar in partea de jos a cazanului". Pe la inceput am avut si eu in cap ideea asta, o tampenie, chiar am pus-o in practica si nu a mers, s-a ars plamada. Singura solutie cu "baile" e asta care v-o prezint eu. Nu repetati inutil aceleasi greseli facute de altii, invatati de la cei patiti!

Baia de apa nu functioneaza decat daca e sub presiune, sau daca ii adaugi ceva care sa ii ridice punctul de fierbere suficient de mult. Te-ai uitat in prima mea postare? acolo era necesar 118 grade celsius in baia de ulei ca sa fiarba plamada. Intotdeauna oala din interior va fi mai rece cu cateva grade, chiar si intr-o baie inchisa. Daca tu vei folosi apa chioara, aia va fierbe pana va seca iar plamada ta va stagna pe la 90 de grade, prea putin pentru a fierbe.

Stiu ca vor veni cativa teoreticieni care vor spune "pai alcoolul fierbe la 78 de grade". Doar etanolul pur, de concentratie 96% fierbe la 78 de grade. Un amestec de apa si etanol va fierbe intre temperatura de fierbere a apei si cea a etanolului in functie de proportia celor doua la momentul respectiv. De exemplu un vin de 10% va fierbe initial pe la 93 de grade si pe masura ce alcoolul se evapora si concentratia in alcool scade, va creste temperatura de fierbere a vinului. Temperatura de fierbere va creste pana se va epuiza tot alcoolul, atunci va atinge 100 de grade. De aia la cozi curge mai greu si ai nevoie de temperatura mai mare in baie.

Cu cat suprafata de contact a cazanului cu baia e mai mica, cu atat temperatura din baie trebuie sa fie mai mare ca sa duca plamada la fierbere. Cu cat temperatura din baie este mai mare cu atat se arde mai repede si mai tare la contactul cu partea vascoasa a plamezii. Vezi de ce baia de ulei trebuie sa fie la nivel cu plamada? Ideal ar fi o diferenta intre 10 si 20 de grade intre baie si plamada pentru a fierbe frumos si a nu se arde.

Uleiul poate fi alimentar rafinat. Uleiul de floarea soarelui rezista pana la 190 de grade, deci e departe de a fumega. Poate fi reincalzit dar are dezavantajul ca miroase daca faci in casa. Daca il faci in baie inchisa trebuie sa te asiguri ca e spatiu liber suficient, uleiul se dilata destul de mult la incalzire si poti avea surprize dintre cele mai urate.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
M U L T U M E S C   M U L T ! ! !

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@ SAM

... complectare ... oala de lapte fierbe inainte sa se evapore apa din peretele dublu    ... nu stiu la cit fierbe laptele    dDAR STIU CA NU IL FIERBEM 5-6-7 ORE 

... deci ... probabil ca Sam are dreptate ... cu apa in peretele dublu ... nu prea faci multa treaba 

... mai e si solutia ... cu BOILER INTERIOR ... care ar mai trebuii testata ... la primele teste ... se pare ca nu a mers chiar bine=plamada din oala interioara mai mirosea a rachiu     

 

p.s.
E CEL MAI IEFTIN SA INVETI PE PIELEA LA ALTU !

... MERCI SAM !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Esti sigur ca oala de lapte cu pereti dubli nu are vreo supapa de presiune?

Pe de alta parte, din cate stiu eu, laptele nu trebuie sa ajunga la fierbere pentru a distruge eventualii patogeni. Pasteurizarea se face la temperaturi sub fierbere, in jur de 70 de grade parca. Deci este impropriu spus "fiert".


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
oala de lapte are o ... fluiritza pe unde ies vaporii cind apa incepe sa fiarba ... si te anuntza ca laptele e fiert 
... la ce temperatura ajunge laptele ??    nu stiu dar probabil ca e sub 100C    altfel nu ar mai fi oala de mare ajutor ... pt ca laptele s-ar umfla si ar da in foc 

 

p.s.
gasesc mare diferentza intre 118 si 90(99C) C ... ca sa fiarba plamada      dar nu pot sa contrazic un termometru 

la lapte vorbim de 10-15 min ... la distilare de 5-6-7 ore ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai se pierde caldura intr-o baie deschisa si diferenta de caldura e mai mare (15-20 de grade). Intr-o baie inchisa diferenta e cam de 1-2 grade. La distilare nu poti avea decat o baie deschisa pentru ca ai capacul si toate alea.

Am fiert odata un cazan pe baie de apa cu sare. Desi in baie aveam 107 grade, a curs foarte slab si spre cozi n-am mai reusit sa colectez. Am facut si foarte mult abur in casa.

A mai ramas sa incerc apa cu zahar dar trebuie sa fac un sirop de cel putin 800 g zahar pe litru apa ca sa ridice temperatura de fierbere pe la 112 grade.

ps1: Cand fac orez cu lapte fierb pe baie inchisa de apa cu sare. Daca pun sare in apa se vede ca fierbe, daca nu pun nu fierbe. Sare pun cam 350 de grame la un litru de apa (mai mult nu se dizolva). Daca in baie sunt 106-107 grade, in oala cu orez cu lapte sigur sunt 99 si ceva. Daca nu pun capacul (baie deschisa) nu fierbe deloc orezul cu lapte. Poti sa faci experimente cu apa si sa verifici temperaturile.

ps2: in poza e un grafic cu concentratia de zahar dintr-un sirop si punctul de fierbere. Deci baia de apa cu zahar poate fi o solutie. Chiar era unul pe HD care o folosea, apoi siropul folosit il dilua cu apa si il punea la fermentat.

cazan baie ulei pai pierde caldura intr-o baie deschisa diferenta caldura mai mare (15-20 grade).

21.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SAM 

facem prea multa teorie ... cazanul dublu se umple cu ulei peretele ... asta merge si cine vrea ... high-tech asa face 

... cine nu ... lasa focul incet ... pune agitator ... si pune o tabla groasa in care bate focul ... si pe care sta cazanul 

... experientza mea cu vin cu drojdii subtiri si in calzire pe gaz=butelie , a confirmat ca treaba merge ok !   chiar daca cazanul e cu fund plat si are pe margine o mica nervura in jos=fundul cazanului e mai sus decut "muchi" de jos a cazanului cu 5-6mm       

... pt plamezi viscoase ... ... mai e si sacul ... etc.   ORICUM RABDAREA E DE BAZA IN ... MESERIA ASTA   

 

P.S.
ZAHARUL=siropul ... cred ca se cam caramelizeaza in 5-6-7 ore ???


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

O lunga perioadă m-am frământat cum aş putea face să previn arderea pe fundul cazanului la distilarea plămadelor groase.
Am încercat baia de apă, baia de apă cu sare, baia de apă cu zahăr, baia de abur... Rezultatele au fost mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.

Azi am încercat baia de ulei.
A fost nevoie de 18 litri de ulei pentru a umple spaţiul dintre cazane. Am folosit ulei rafinat de floarea soarelui.
Nivelul uleiului trebuie să fie mai sus decât cel al plămadei.
A început să fiarbă când temperatura uleiului a depăşit puţin 100*C. Plămada mea de orez avea 9,7% alcool şi conform teoriilor ar fi trebuit să fiarbă la 93*C.
În final, temperatura uleiului a atins 118*C dar nu a fumegat deloc chiar dacă a mers 7 ore la foc mic.

O să aplic metoda de fiecare dată când voi avea plămade groase, fără să risc să-mi afume ţuica sau să se ardă plămada pe fundul cazanului.
De asemenea e foarte utilă la fierberea terciurilor de cereale.

Uleiul îl las să se răcească şi îl torn în bidoane pentru când mai am nevoie.

salut baieti !
pun o intrebare poate va mai scot din amorteala  . am un cazan de cupru in care incap 60 l fermentat .acest cazan l-am bagat in alt cazan pentru al pune pe ulei . intre pereti am bagat aprox 30l ulei industrial . intrebarea este urmatoarea . o rezistenta de 2kw masina spalat rufe albalux poate incalzi acest cazan pana la temperatura de distilare ? pe capac ii montez un termostat care se poate regla la 93-94 sau cate grade ar trebui dupa calculul lui samagon ,asta ca sa usurez procesul tehnologic  . ce spui @samagon ? te rog spune-mi cum ai face aceasta treaba. daca nu ajunge o rezistenta de 2 kw pun 2 . mersi !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu zic ca este suficient 2 kw la cazanul care il ai. Daca reusesti sa-l si izolezi cumva e si mai bine. Nu trebuie niciun termostat. Ce reglaj iti trebuie? Temperatura aia era cea la care incepea sa fiarba plamada mea. Iti dai seama ca pe masura ce se evapora alcoolul din plamada temperatura de fierbere creste spre 100 de grade. Deci n-ai ce sa faci cu termostatul.

Probelama e ca la rezistenta nu stiu daca ai posibilitatea de reglaj a puterii. Pentru ca la inceput, pana sa ajunga la fierbere ai nevoie de o incalzire rapida, sa nu pierzi timp, iar pe durata distilarii ai nevoie de o incalzire mai slaba incat distilatul sa curga incet dar nu foarte incet. Pe gaz ai un rglaj foarte fin si bun dar nu stiu cum ai face reglaj si la rezistenta. Sinenomine se pricepe la de-astea.

Ar mai fi ceva: sa fii sigur ca rezistenta nu iti arde uleiul. Eu am pus cazanul cu ulei pe flacara si nu s-a ars deloc, dar nu stiu sigur daca nu s-ar arde daca bagi rezistenta in ulei. Incearca si spune-ne si noua. Oricum nu cred ca ai ceva de pierdut.

Dupa cate am incercat as zice ca e mai mult o amintire experienta cu uleiul. Cand o sa vezi cat e de lucru la spalatul cazanelor, intretinerea uleiului, comoditatea, mirosul, o sa te cam saturi. Sunt solutii mai inteligente - fund fals, amestecator, baie de apa sub presiune... dar repet, nu strica sa incerci.E posibil chiar sa ramai multumit de rezultat si sa faci numai asa.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Samogon a scris:

Eu zic ca este suficient 2 kw la cazanul care il ai. Daca reusesti sa-l si izolezi cumva e si mai bine. Nu trebuie niciun termostat. Ce reglaj iti trebuie? Temperatura aia era cea la care incepea sa fiarba plamada mea. Iti dai seama ca pe masura ce se evapora alcoolul din plamada temperatura de fierbere creste spre 100 de grade. Deci n-ai ce sa faci cu termostatul.

Probelama e ca la rezistenta nu stiu daca ai posibilitatea de reglaj a puterii. Pentru ca la inceput, pana sa ajunga la fierbere ai nevoie de o incalzire rapida, sa nu pierzi timp, iar pe durata distilarii ai nevoie de o incalzire mai slaba incat distilatul sa curga incet dar nu foarte incet. Pe gaz ai un rglaj foarte fin si bun dar nu stiu cum ai face reglaj si la rezistenta. Sinenomine se pricepe la de-astea.

Ar mai fi ceva: sa fii sigur ca rezistenta nu iti arde uleiul. Eu am pus cazanul cu ulei pe flacara si nu s-a ars deloc, dar nu stiu sigur daca nu s-ar arde daca bagi rezistenta in ulei. Incearca si spune-ne si noua. Oricum nu cred ca ai ceva de pierdut.

Dupa cate am incercat as zice ca e mai mult o amintire experienta cu uleiul. Cand o sa vezi cat e de lucru la spalatul cazanelor, intretinerea uleiului, comoditatea, mirosul, o sa te cam saturi. Sunt solutii mai inteligente - fund fals, amestecator, baie de apa sub presiune... dar repet, nu strica sa incerci.E posibil chiar sa ramai multumit de rezultat si sa faci numai asa.

multumesc mult pentru sfaturi
am inteles ideea .deja am montat rezistenta in cazan. maine dimineata fac prima proba .il pun la fiert cu apa si otet pentru curatare . voi face foc cu lemne intai (nu am facut niciodata foc ,deacum incepe treaba) ,dupa ce vad cum trebuie sa mearga o sa-i dau drumul si pe rezistenta . ce are daca arde ulei , acum la inceput ii pun ulei uzat .daca nu arde si nu consuma o sa-i pun ulei hidraulic .am inteles ca e cel mai bun .vom vedea . poate citeste sinomine si imi explica el cumva cum sa facem cu puterea rezistentei. mersi inca odata .fug ca trebuie sa adaug maltul pentru zaharificarea porumbului.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
Scuze ca rascolesc in subiecte pe care s-a asternut praful dar am niste framintari existentiale 

anul asta merii au rupt norma, n-am avut nici un chef sa ma apuc de cidru asa ca destinatia a fost spre tuica
momentan am deja la dospit peste o tona de borhot si inca mai e 
fiind asa citit in domeniu    adica sapind temenic prin arhiva 3xforum s-a hotarit achizitionarea unui butoi de bere din inox de 100l ce urmeaza a fi decupat capacul la un diametru de 28.5 cm pentru a pune peste un cap de distilare de la o instalatie luata de prin china
acum vine partea mai delicata, am experienta mersului la cazan dintr-un sat dar produsul are o usoara aroma de fum, nu multa lume il simte dar eu da
asa ca am hotarit sa cumparam un butoi de tabla in care va fi bagat "cazanul" si aici vine problema ?
ce lichid sa folosesc ?
din lectura topicului am ramas la ulei de floarea soarelui dar ...
- uleiul uzat ar mirosi urit plus ca risc de a murdari toate cele e destul de mare
- o solutie de antigel nu se preteaza la asa ceva ?

s-a renuntat la focul cu lemne si am cumparat un arzator de fonta cu trei inele, robinet pentru fiecare, ce ar da o putere calorica de 11 kW
sper ca este suficient


pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Costele , eu folosesc 30 l ulei uzat . Adevarat la inceput cand il adaugi scoste putin fum , dar apoi se estompeaza.
Un lucru e cert , orice ulei vei pune acolo se va arde si se va inegri asa ca vei avea acea mizerie de care spui oricum .
Totusi stai linistit , vei face mizerie doar pana te vei invata cum sa lucrezi cu uleiul , de aceea iti recomand la inceput sa faci probele si sa fierbi cateva cazane in loc deschis departe de surse care pot lua foc .
Eu am fost lenes , de 5 ani nu am reusit cumva sa fac sa nu poate ajunge apa sau lichid in uleiul dintre cele doua cazane . Cand se intampla asta si uleiul e incins e jale mare .
Daca trebuie sa mai dau detalii dau , doar spuneti .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Am uitat , 11 kw este destul , eu la 70 l am 7800 w , folosesc putere maxima pana porneste , apoi scad in functie de necesitati .
Cu solutia de antigel nu stiu ce sa spun , nu stiu ce proprietati are, dar cred ca este ca la apa , s-ar putea folosi doar sub presiune .
Sper sa ma contrazica cineva si sa zica ca nu e asa , eu as schimba repede uleiul din motive obiective expuse mai sus .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
multumesc!
ramine pe ulei, sa vedem de care
revin cu poze cind lucrurile vor fi pregatite de start


pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la