Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil sexy_andrea2006
Femeie
22 ani
Sibiu
cauta Barbat
22 - 48 ani
Bauturi / Handmade / Incalzire cu abur supraincalzit Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am facut un test sa vad la ce temperatura voi putea sa duc aburul.
Am facut o instalatie foarte simpla cu o oala sup presiune la care am racordat un furtun de silicon si o pseudoserpentina incalzita pe doua ochiur de aragaz.
Temperatura varia pe undeva pe la 210°C pana m-am prins eu ca senzorul era lipit de teava de cupru. Am mutat senzorul astfel incat sa stea doar in calea vaporilor si temperatura a urcat brusc la 260°C.

Am facut acest test pentru ca vreau sa incerc sa fac un alambic cu dubla camasa pe care sa-l incalzesc cu abur.

Astept pareri... intrebari... critici...

incalzire abur astazi facut test vad voi putea duc aburul.am facut instalatie foarte simpla oala sup

24.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
.

incalzire abur

31.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
.

incalzire abur

25.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
.

incalzire abur

31.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cu o serpentina mai lunga si cu o putere mai concentrata, sunt sigur ca se pot atinge temperaturi mai mari, dar nu cred ca este nevoie de asta.
Suprafata de incalzire data de dubla camasa este de peste 2600 cm² adica de aproape 6 ori mai mare decat suprafata rezistentei cu care incalzesc acum.
Pe partea de siguranta nu sunt probleme. Presiunea din oala este foarte aproape de presiunea atmosferica, nu exista restrictii in calea aburului.
Este doar abur supraincalzit.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Bravo, lucrurile au mers asa cum am planuit!
Sper ca nu lasi serpentina deschisa, se pierde multa caldura. Serpentina ar putea trece printr-o cutie de de tabla cu deschizatura in jos (pe unde sa bata flacara) si bine izolata termic cu vata minerala. Astfel caldura ar fi folosita mult mai eficient.

Ma bucur ca functioneaza proiectul. Daca faci cazan cu camasa dubla iar cazanul interior sa fie invaluit de abur, ma gandesc ca acele tamperaturi sunt suficient de ridicate. Nu vad de ce ti-ar trebui mai mult. M-as concentra doar pe reducerea la minim a pierderilor de caldura si eficientizarea maxima a incalzirii.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine ...

... poti sa fii mai explicit ce si cum vrei sa faci ?

... la 260C ai abur supraincalzit = ABUR VIU    asa ii spune in limbaj de specialitae ... dar asta exista doar sub presiune  ...

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Vreau sa fac o camasa exterioara in partea de jos a cazanului prin care sa circule abur supraincalzit.
Aburul supraincalzit nu trebuie sa fie neaparat sub presiune. Ai vazut deja pozele puse de mine.

Aburul de care vorbesti tu este abur saturat care exista la diverse presiuni, inclusiv cea atmosferica.
Acest abur poate fi trecut printr-un supraincalzitor si astfel ii va creste temperatura.
Eu vreau sa fac abur saturat la presiune atmosferica si sa-l supraincalzesc cu o rezistenta electrica. Reglarea puterii de incalzire va fi facuta prin controlarea puterii acestei rezistente.

Avantajele ar fi ca as putea sa distilez plamezi cu parti solide fara sa mai imi fie teama ca se arde.
Binenteles ca voi face si un agitator cu elice in interior.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

Bravo, lucrurile au mers asa cum am planuit!
Sper ca nu lasi serpentina deschisa, se pierde multa caldura. Serpentina ar putea trece printr-o cutie de de tabla cu deschizatura in jos (pe unde sa bata flacara) si bine izolata termic cu vata minerala. Astfel caldura ar fi folosita mult mai eficient.

Ma bucur ca functioneaza proiectul. Daca faci cazan cu camasa dubla iar cazanul interior sa fie invaluit de abur, ma gandesc ca acele tamperaturi sunt suficient de ridicate. Nu vad de ce ti-ar trebui mai mult. M-as concentra doar pe reducerea la minim a pierderilor de caldura si eficientizarea maxima a incalzirii.


Nu vazusem postul tau. Am imbatranit...

Asta a fost doar o proba ca sa vad cam pana unde se poate merge cu supraincalzirea.
Planul meu este sa fac supraincalzitorul cu rezistenta electrica. Am varianta de a face si o serpentina din rezistenta pe care sa o bag intr-o teava mai groasa asfel incat aburul sa treaca direct peste rezistenta. Astfel voi avea un transfer termic foarte bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
toate bune dar in teorie am lucrat si lucrez cu abur si este ff complicat si periculos te sfatuiesc sa folosesti camasa dubla la cazan cu ulei de transformator ajunge lejer la 280 grade si se poate regla usor cu un termostat acum cu aburul. pana la 150 grade il produci usor la 1,5 atmosfere presiuneca sa ai randament dupa cazan il treci printrun condensor sa-l faci din nou apa fiarta si il bagi din nou ingeneratorul de abur printr-o oala de condens care arte rolul de a anula socurile hidraulice provocate de eventualul abur rezidual daca  vrei sa stii mai multe ati dau nr de tel ca e mult de scris
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
ca sa-l produci in cantitatea de care ai avea nevoie sigur trebuie sa ajungi la 3 atm presiune si e total ineficient datorita costurilor de productie a instalatiei si riscului in utilizare obtii accelasi rezultat cu ulei
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
in afara de asta o sa ai nevoie de o pompa de recilculare care sa-ti bage din nou in gen.apa fiarta de pe retur pompa speciala. supapa de siguranta,tratament al apei de dedurizaree lectrozi de zinc pt curenti galvanici la coturi si condensor    

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
sper ca am fost de folos fara suparare

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
ca omor un proiect din fasa     

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc pentru ajutor.
Dar eu nu vreau presiune.
Vreau sa produc abur la presiune atmosferica si apoi sa-l supraincalzesc.
Pe iesire voi avea un condensator pentru o buna circulatie a aburului.
Nu m-am hotarat inca daca sa refolosesc aburul condensat.
Crezi ca ar putea sa fie eficient asa?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

@Cazanel ... de acord cu tine ... e complicat cu aburul la temperaturi mari

@Sine ...
PxV/T = const  ... la tine P =const=pres.atmosferica ... ramane V1/T1=V2/T2 si T2>>>T1  implica => V2>>>V1    ... dar tu vrei ca teava sa fie deschisa ===> adica V2=V1=Vtzeava  ==> M2 <<<M1  masa de abur pe care o supraincalzesti e f. mica    si cum caldura Q=MxDT = masa x delta T ( a se citii proportional ...)

  nu cred sa fie economic ce vrei tu Sine ... poate daca ai barbota aburii supraincalziti direct in oala ... dar asta face zgomot ... parca a incercat Sam

... oricum te urmarim cu interes ... inventiile se fac pe carari nebatute inca 



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu mi-am propus niciodata sa lucrez cu presiuni periculoasa in apartament.

Masa de abur supraincalzit va fi destul de mare. Recipientul in care voi produce vaporii va fi cam de 4 l in care voi avea o rezistenta de 4500W. Asta imi va da foarte mult volum de abur.

Voi reveni cand am mai mult timp cu o schita la ce vreau sa fac.
Imi cer scuze daca am fost incoerent in ultimile postari, dar pur si simplu am foarte multa treaba in ultimul timp.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cred ca NU volumul de abur e important ci temperatura. Debitul de abur cu cat va fi mai mic cu atat va atinge temperaturi mai mari la iesire (ca are timp sa se incalzeasca prin circuit). In plus e si mai economic sa mergi pe un volum minim de abur. Sper ca te-ai gandit la o modalitate de reglare a temperaturii aburului la iesire. Altfel ma gandesc ca distilarea ar lua-o razna, presupunand ca ai deja agitator si nu s-ar pune problema arderii plamezii.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dar si volumul este important. O cantitate mica de abur va condensa destul de repede si nu va putea sa "umple" zona de incalzire.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
sine scuze cu 4 litri de apa nu faci mare volum de abur si presupunand ca-l faci nu e de ajuns pentru o distilare dar sa ne gandim ca un instant are 5000w si incalzeste o serpentina de 100g apa care intra cu 20 grade si iese cu 50/60 gtrade problema la tine este ca aburul trebuie recirculat si odata transformat in abur la temperaturi mici de 120 grade nu o sa poti sa-i cresti tempoeratura mai mult daca pe retur vine tot abur  nu stiu eu formule ca maestul caberlot ca am baut cerneala si ma-m culcat cu profesoara     dar lucrez la vapoare din 1986 am liceul de marina si aveam o materie de cazane cu abur si actionari navale  si lucrez cu abur de atunci si nu e practic scuze nu inteleg un lucru daca ai camase dubla la cazan ca sa bagi abur de ce nu studiezi putin si sa bagi ulei de transformator care cu un minim constructivsi rezistenta aia de 4500w  si un termostat de cuptor si iti garantez ca e mult mai eficient  ca sa reglezi debitul de abur care incalzeste cazanul pentru o reglare a temperaturii de distilare ai nevoie de un regulatortermostati pt abur de fapt o valvulacu 3 cai care cand ajunge bla temperatura dorita deschide o a treia cale care recilcura aburul dar nu cred ca gasesti asa mica      

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
iar in contact cu cazanul care are o temperatura mai mica va condensa partial si cand va ajunge in contact cu rezistenta dezvolta niste presiuni de te sperii noi le numim ciocane si apar daca condensorul de pe retur nu are apa de racire in contracurent vei expresoarele de cafea care termina apa

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am facut rapid o schita foarte sumara, dar destul de completa cu dispozitivul pe care vreau sa-l construiesc.
Cei 4 l de apa se vor improspata permanent.

P.S. Nu radeti de schita! am facut-o pe fuga.
P.P.S. Imi cer scuze! Ar fi trebuit sa incep topicul cu schita asta.

incalzire abur facut rapid schita foarte sumara, dar destul completa care vreau sa-l apa vor

17.2KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@ Sine ... 

inainte sa ne batem capul cu schitza ... care pare ok    ce te face sa crezi ca metoda asta de incalzire va fi mai buna  ???

... mai exact ... la ce avantaje te astepti ???


   

p.s.
... eu as taia egalizarea de presiune
... ...  si as pune minim 1 supapa de sens intre apa si prima rezistentza ... si poate a 2-a intre abur si abur supra incalzit

... si nu stiu daca ar putea functiona continuu ... sau trebuie ceva care sa injecteze apa din cind in cind ???  etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
ar putea teoretic sa funct. dar fara egalizare ca faci circuit inchis cu supape sens la intrare si inainte de supraincalzitor dar randamentul   a si sa nu uit completarea de apa cu apa fiarta pana la suprainc.este scena clasica a filtrului de cafea/daca are supapa/dezavantaj=apa netratatain circuit depuneri masive de calcar pe rezistenta si supra. si randamentul ca si cum produci o paine cu 100 ron  si o dai cu 1ron

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
ps. uleiu uleiu     dincolo era mai ieftin  
ca si la baimare dc nu zici ceva de el?


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Caberlot, decat care metoda sa fie mai buna? Decat cea pe care o am acum? Avantajul ar fi ca nu mai as avea grija lipirii. Alt avantaj ar fi la plamadire. Pot sa folosesc instalatia pentru injectie directa de abur.

Vasul din stanga va fi legat la reteaua de apa printr-o electrovalva controlata de cei doi senzori de nivel.
Nu cred ca este nevoie de supapa de sens pe iesirea de vapori. Aia oricum vor iesi fortati de presiunea formata de fierbere.

Daca nu fac legatura de egalizare, exista riscul ca presiunea formata in vasul de fierbere sa imi ridice nivelul lichidului in vasul de alimentare si sa scada nivelul in vasul de fierbere. Asta nu este de dorit pentru ca rezistenta poata sa ramana nescufundata.

Ulei nu vreau. Distilez in apartament si nu vreau surse de murdarie sau mirosuri neplacute.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  ... mdaa in apartament fac si eu 

... si credema ... ca nici abur nu vrei    ... e la fel de rau ca si mirosurile 

... inca nu am inteles ... ce faci cu aburul care nu s-a condensat complect 
... si de ce crezi tu ca ... niste abur la 200C care ... spala o oala-convectie ... va incalzii mai repede decit o rezistentza la 5-600C -conductie+convectie   
... stiu ca ai suprafata mai mare de transmitere a caldurii    dar asta se poate rezolva si la incalzirea cu rezistentza ==> daca faci o manta falsa la oala 

am in plan sa fac una ... sa vad cum merge distilarea cind gazele arse si calde intra intre oala si manta  ( pina una alta am izolat oala ... si cistig 10-15 min la start , adica de la 1h45 la 1h30 ... ... ma asteptam la mai mult ... mantaua are 58-59C cind oala-vaporii au 95C... o sa fac o izolatie mai buna )


... oricum ... un test e sfint ... asa ca inainte sa faci automatizari ... incerca sa vezi daca generatorul tau de aburi incalzeste mai repede - si mai eficient   


   

p.s.
... cred ca senzorii de nivel e bine sa ii pui in bazin cu rezistentza = e mai sigur ca nu ramii fara apa


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
NU am zis niciodata ca va incalzi mai rapid decat rezistentele?
Putina atentie, va rog!

Nimic nu va incalzi mai repede si mai eficient decat o sursa de caldura imersata in lichidul pe care vrei sa-l incalzesti.

Ideea este sa elimin pericolul de lipire in cursul primei distilari. Asa as putea sa distilez si plamezi de fructe fara sa mai fie nevoie de strecurrare.

Daca pu senzorii de nivel in vasul de fierbere, vor fi afectati de clocotele apei in fierbere si asta nu e bine pentru ca nu vor putea sa mentina nivelul de apa dorit.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
sine scuze nu stiam ca distilezi in casa . o alta solutie simpla si eficienta ar fi  ca pe fundul cazanului s-ai faci o rezistenta exterioara intr-un labirint pe o suprafata cat mai mare si dupa ce torni in labirint praf de samota cu apa de sticla /care se foloseste la cuptoare zidite / intrun strat subtire pt izolztie electrica aranjezi rezistenta spirala si torni pana se acopera complet peste ea placa de azbest sau rigips si tabla asa am gasit la o marmita de ciorbe de 300l facuta de fabrica gen fier de calcat comunist alea vechi  .praf de samot si apa de sticla se gasesc la materiale de constructii daca nu gasesti te ajut
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... PAI DACA ASTA E PROBLEMA = RISC DE PRINDERE(ARS PLAMADA)    ATUNCI CRED CA E MULT MAI SIMPLU IDEEA MEA CU OALA INTERIOARA  ...

... SAU FIERBEREA PE BAIE DE ULEI 
... SAU IN SAC 
... SAU CU PAIE PE FUNDUL CAZANULUI 
... ...  SAU SA TE OCUPI DE UN AMESTECATOR BUN 

... SI or mai fi si alte idei ... mai ieftine si mai simple    ... DAR NU SE STIE NICIODATA CE ITI IESE    ... vezi sita de scurs grine =ceva f. util pina la urma 


 

p.s.
... sa stii ca daca nu reusesti sa condensezi tot aburul = sauna


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la