Se pare ca ai de ales intre lighean tronconic din tabla subtire si capac drept din tabla groasa. Un capac de dimensiunea aia cred ca poti gasi in Metro sau Selgros, chiar putin mai mare daca e nu te deranjeaza. Lighean spui ca nu ai gasit.
Fiecare din cele doua variante au cate un dezavantaj: tabla subtire a ligheanului se indoaie mai usor, si nici forma dreapta a capacului nu este mai rezistenta la apasare si torsiune decat forma tronconica.
Chestiile astea sunt importante la coloana caci ai un levier foarte lung. Daca aplici o forta mica in partea de sus a coloanei (o lovesti usor din greseala) incepe si penduleaza ca un metronom. Si nu se indoaie din imbinare, se indoaie din capac. Cu cat e mai mare capacul si mai subtire, cu atat se indoaie mai mult si oscilatia e mai mare. Iti spun pt ca eu am capac gros de inox, 36cm si tot penduleaza daca nu am grija cum ating coloana.
Eu am pe acasa un lighean din tabla smaltuita, foarte teapan. Are vreo 45 cm. Ca rezistenta, sigur e cel mai bun lighean posibil. Nu stiu insa ca dimensiune daca iti este potrivit. Ne putem intalni si ti-l fac cadou. M-as bucura sa te pot ajuta. Eu nu-l folosesc. Am destule ligheane din plastic.
16.11.2020
26.6KB
Aici e la o apasare mai usoara.
28.10.2015
22.3KB
Multumesc de sfat. Am sa-i pastrez pentru alta ocazie atunci. Mi-am luat si un telmometru, vad ca-si face treaba cu brio, e si cu alarma, am pus cratita pe ochi, am amestecat plamada, si merg pe metoda inversa, am plecat de la 25 de grade si merg catre 65 - 66, dupa care opresc, scade usor pana la 60, urc iar la 66.. Stau prost cu partea de izolatie, dar fiind 1 kg de malt si 4 l de apa, 2 ore trec repede :) . Am luat 1 plic de drojdie, cred ca o sa pun 1 lingurita in 100 ml apa + plamada, sa le adaug in plamada cand ajunge la 25 de grade. Deja pe la 58 se simte dulceata in plamada :)
PS:
A fost o nebunie sa rajnesc maltul umed cu rajnita :surprised: tindea sa se faca coca pe fundul rajnitei, dar l-am dovedit in 1 ora asa.
Experimentul merge mai departe.
07.09.2013
23.6KB
am pornit fermentatia de la un must cu densitatea initiala de 18°brix si s-a oprit la 7°brix .
dupa calcule cu ajutorul formulelor postate pe forum de sinenomine si caberlot (vezi linck-ul de la postul anterior ), a mai ramas un rest de 30g/l zahar insa nu am mai avut timp sa astept , mai ales ca mustul s-a limpezit frumos in bazinul de fermentatie lucru care m-a informat ca fermentatia e gata :nod: .
am distillat deja jumatate din cantitatea de vin rezultata si sunt placut impresionat .rachiul brut incepe sa curga la 62° abv iar totalul de grade abv din 70 l este 700°abv cea ce confirma calculele mele .
aroma rachiului este foarte buna , nu prea pot descrie eu gustul dar este super , gust de fructe proaspete si buchet frumos .
mai am de distilat inca jumatate de cantitate si apoi incepem lamuritul .
va tin la curent !
04.10.2015
28.2KB
Și așa pe dos.
22.11.2020
69.3KB
Densitatea finala a celei de a doua plamezi facute pe reteta asta este 0.960.
Asta este plamada care a stat doar doua ore in pauza de zaharificare.
25.01.2013
19.3KB
... uite si viermele :rotfl:
... a ... si sa nu uit ... in saculetzul ala e cava sare+chili ... asa ca sa alunece bine alcoolul ... va dati seama ce simturi ascutite ai dupa ce dai o limba la ... sare+cilii
05.04.2014
12.4KB
Până se mai răceşte decoctul pregătim maşina de tocat carne la care montăm cea mai măruntă sită...
15.03.2012
46KB
Am gasit recipient de 225 litri din HDPE alimentar in Leroy Merlin.
02.02.2022
54KB
Cam asa arata standul cu sticloantele mele si cu un laudaros postat in spate (copilotul meu care nu a degustat nimic) :
21.01.2013
57.8KB
Refrigerent cu bule din sticla borosilicata.
Lungime partea cu bule - 400 mm
Lungime totala - 610 mm
Diametru de capat, mare - 22 mm la interior
Diametru mic - 10 mm
Pret: 60 lei.
Livrare personala in Bucuresti, curier cu plata la livrare in restul tarii.
02.07.2012
26.6KB
A facut cineva tuica sau palinca din pere de toamna cure?
Ma intereseaza daca au randament bun.
Am gasit sa cumpar la 0.85 lei kg
14.10.2017
56.7KB
Peste ouale in paine merge o felie de branza coapta pe plita.
27.12.2012
57.2KB
Zahar 195 gr/L
28.03.2012
21.9KB
A aflat cineva dozajele la aschiile astea?.Am mai facut un distilat din vin, am luat aschii de la Marinica si ma uit pe eticheta dar scrie dozajele pt vin: intre 25 si 200g pe hectolitru. Pentru vinars ar fi prea putin, cred.
14.12.2021
34.1KB
uite si cele 3 soiuri de struguri :
26.09.2015
30.8KB
Chestia aia de credeam că-i supapă nu-mi dau seama ce ar fi și care îi era rostul, sub ea nu era nici o gaură.
22.11.2020
35KB
Asa arata astazi la 7. A inceput sa fermenteze mai intens. :)
29.03.2012
42.8KB
Bine ma dau batut!
23.02.2012
30.1KB
Aici este toata moara. Am pus-o pe o teava de PVC doar pentru proba. Suportul rotund este conceput pentru a putea sta pe un bidon de polietilena ca cele pentru fermentare.
08.07.2014
22.7KB
Revin cu noutati,acum dupa 4 zile de stat pe aschii tuica de 40g care avea si ceva miros de cozi sa schimbat in bine,gust mai placut si o culoare placuta ,parca e tuica de prune.
Dupa mine cred ca se merita statul pe aschii de stejar de tipul asta.
30.05.2019
42KB
Bureti de cupru nici macar nu am vazut prin magazine. O sa incerc cu aia din inox sa vad daca sunt lacuiti sau atrasi de magnet.
Mi-am comanda triclampul cu ferule si garnitura PTFE, robinetul si fittinguri cu compresie de pe ebay. Sper doar ca tri clamp este bun de 2", e cel mai apropiat de 54 mm.
Azi am lipit condensatorul de capac si am dat gaurile de ventilatie.
10.09.2015
30.2KB
nr 6
28.02.2012
67.3KB
Deci se fierb 24 litri apă, se adaugă orezul (8kg) şi se fierbe amestecând constant timp de o oră sau până se îngroaşă compoziţia şi boabele devin moi, asemeni pilafului.
Este foarte important de ştiut că fiecare kg de grâne ridică volumul apei cu 0,7-0,8 litri. Deci întotdeauna trebuie să vă asiguraţi că oala de brasaj vă permite să lucraţi confortabil cu o anumită cantitate de cereale, apă şi malţ.
Iată decoctul după fierbere şi gelatinizare
15.03.2012
32.5KB
Aici avem inceputul incoltirii. La 24 de ore de la faza de inmuiere se vede cum boabelor incepe sa le dea coltul.
19.02.2014
47.9KB
Am macinat 2,5 kg de malt in 3 minute.
Deasupra am facut o cuva pentru a turna boabele mai usor. :hi:
24.04.2013
40.4KB
nr. 5
28.02.2012
24.4KB
Va multumesc de atentia acordata... pentru prietenie si urarile frumoase! Am sarbatorit evenimentul intr-un cerc extrem de restrans... nu ma coafa sa asiste prea multi la "nenorocire" - nici nu mai am par si nici sa se bucure dusmanii pe fata n-am vrut... ;)
Va transmit la randul meu urari de bine si daca o sa-mi bata careva dintre voi vreodata la poarta ma voi simti bucuros sa-l primesc ardeleneste!
In rest toate bune si HAI NOROC !!!
:hi:
...pentru prima oara din partea familiei :razz:
08.10.2014
47KB
am uitat o poza!
20.12.2013
38.3KB
asta e ... coniacul distilat in 2010 ... si puteti sa ma credeti ca merita sa distili si ... vinurile negre ;) :nod: ... eee BUN-BUN
... efectiv am stat in dubiu daca sa il mai diluez la 40 dela 50% .... dar l-am diluat din motive de ... calculat doza de somn ...
IUNICU ...
... noi nu vrem sa-l batem pe J-D laa ... wisichi de tip J-D ...
DAR PUTEM INCERCA SA-L BATEM LA WISICHI ... MAISON
...sunt multe distilerii mici ... care fac wisichiuri mai bune si mai scumpe ! ... mai bune poate pt. ca acolo nu e ceva chiar industrial ... si aia inca folosesc ingredientul ala secret ... pasiune, dragoste pt ce fac ...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
vorbim si de erori ... ca mai facem
... de ex ... eu am mers impotriva vintului cu distilatul de vin rosu-negru ... pt ca mie vinul ala nu mi-a placut ---chiar daca nu am primit critici majore ... ...
SI UITE CA AM FACUT BINE !
...ACUM PRIMESC LAUDE PT CONIAC ... asta e avantajul sa ai beciul ... la un prieten pe la care te duci de 5-6- ori pe an ... distilatul apuca sa se invecheasca !!!
15.12.2012
11.6KB
Ma gandesc sa fac o modificare la configuratia cu coloana. As vrea sa pot sa folosesc si "ceapa" in aceasta configuratie, dar nu as fi putut din cauza inaltimii. Ar fi trebuit sa fac gaura in tavan.
M-am gandit sa pun coloana alaturi de cazan si sa fac legatura intre ele cu o teava de 42 mm.
Cam asa ar arata. Voi ce parere aveti?
02.11.2014
16.3KB
sau asta...
02.07.2012
3.3KB
parcă văd 2 ochişori în josul pozei
14.03.2012
55.2KB
Asa aratau merele dupa ce le-am trecut prin masina de tocat la care am pus sita cu gaurile cele mai mici.
12.04.2012
24.5KB
uite si o poaza marita cu explicatiile ... in engleza ...
... traducerea ... zicea samogon ceva ...
:hi: :hi: :nod:
25.05.2012
76.1KB
Ultimele achiziții. Cu una am răzbit. Mai am una.
23.12.2019
51.1KB
Nu cred că ai cum să evazezi marginea ca să-l aduci la 42...
17.11.2020
87.1KB
Asa arata granele dupa strecurare.
05.05.2012
42.1KB
:hi: :hi:
... bun ... am facut si tura de hydromel ;) si asta e rezultatul :uimit:
... pot sa zic :D merita sa faci o tura :razz: parfumul e super :nod: gustul e pe aproape de vin :rolleyes: dar pare cam subtire :zzz:
... sa vedem ce zice butoiul :uimit: ce influentza vor avea ceva tanini :zzz:
... si cum va evolua la sticla???
... asta e Marfa ... ceva mai decolorata dupa bentonita ;)
... am facut un test 15-20% si restul hydromel ===> f. bun ... capata ceva corp si devine rosu/roze :wink2: ... mai interesant , la anul va fi pe lista ! :nod:
:hi: :hi:
05.11.2015
29.7KB
Are 22 litri si capacul are o buza care intra in interiorul oalei