La multi ani tuturor, sanatate si multe damigene cu bautura sa va aduca 2022! :rotfl:
Dupa ce in August am cam ramas cu stocurile goale, am dat bice luna asta sa ma prinda 2022 cu raftul plin. :zzz:
Daca se mai uita si altcineva in afara de noi, sa stie ca este apa curata de izvor! ca deh, vine valul 5 si poate intram iar in stare de urgenta. Trebuie sa avem provizii. :razz: :dinti: :finger:
29.12.2021
44.7KB
Salut pe userii din acest forum !
Daca tot e primul meu post pe aici (ca tot v-am descoperit recent), mi-a trecut prin bila sa postez niste poze, zic eu simpatice, cu diferite cazane folosite la distilat poame sau alte lichide.
Le-am vazut recent la un targ al vecinilor sarbi (eu fiind rezident pe Clisura Dunarii) si mi-au placut, mai ales raportate la pret/calitate.
05.06.2012
21.1KB
Scuze, am uitat sa pun poza. :)
26.08.2020
36.5KB
:uimit: cidru de mere
suc de mere10L+1L sirop de coacaze
8-9%
05.10.2024
41.6KB
Teava intreaga 100 cm cu triclamp la capete. Pe asta o voi umple cu bureti din inox sau cu SPP daca reusesc sa le curat.
28.02.2021
77.6KB
primele zile e normal sa ia viteza ;) ...
DE LA CE CONCENTRATIE DE ZAHAR AII PLECAT ?
concentratia verificata cu vinometrul era 25%.
maine ar fi vremea distilarii dupa cum spun batranii sfeclari. voi face cateva verificari si vedem daca e asa sau nu?
16.12.2013
54KB
asta e coloana mea când am montat-o prima dată. Foarte nerăbdător mai eram să văd ce poate.
17.02.2012
38.5KB
:hi: :hi:
... cam asa ceva ... o sa fie BULBUCUL ... capacitate intre nivelul max si minim 1,5L ;) ... sper sa se goleasca singur ... daca astup iesirea ... daca nu o sa adaug un plutitor care v-a obtura iesirea din thumper si care va oblige lichidul sa plece pe preaplin =>oala de condens :nod:
21.10.2015
19.9KB
Un nou thumper făcut azi pentru un amic. Mîine s-ar putea să-i fac proba și-s curios dacă se dovedește la fel de eficient ca al meu, dat fiind că ăsta e ceva mai mare, de 30 de litri în loc de 22 și din material mai gros deci implicînd timp de încălzire și fierbere mai mare.
29.10.2017
34.7KB
Cum aratau dupa ce le-am scos din coloana.... :x :nebun: :rusine: :dinti:
02.06.2014
52.6KB
Astazi am facut primele doua distilari de curatare, prima cu apa si otet si a doua cu o plamada alcoolica.
Asa arata alambicul meu. :)
12.04.2014
27.6KB
Pretentii in plus pentru servirea bauturilor ???
23.02.2012
21.7KB
Poză.
22.11.2021
46.2KB
Tot astazi mi-a venit si sarma pentru SPP de la viitorsanatos.ro. Sarma e pentru apicultura, inox 304 alimentar, 0.4 mm, 2 kg. Am cautat cu Bionut si mai subtire de atat n-am gasit. Mai mult ce sa zic? Ma asteapta vremuri grele. Trebuie sa ma inarmez cu rabdare ca o sa am munca de-aia migaloasa. Chiar ca o sa devin ghebos de la atata taiat carnati de sarma cu clestele. As vrea un profil triunghiular, mai colturos decat ale lui Sine si un pic mai scurte si mai rasucite, dar ca diametru, cum le facea Sine era perfect pentru coloana de 54 mm.
24.03.2021
41.9KB
SPP
:hi: :hi:
14.09.2015
56.2KB
Au ieşit 6,5 litri de spirt. Am lăsat să curgă mai mult şi am separat cam 700ml de coadă tulbure.
Deci am acum 12 litri de whisky tânăr pe care trebuie să mă gândesc cum îl învechesc. Mi-ar trebui butoi de stejar ars pe interior dar cred că o să pun nişte bucăţi de stejar arse.
Pe forumurile de afară am citit că unii barbotează cu pompă şi piatră de acvariu pentru a grăbi procesul de maturare/învechire. Poate ne spune atotcunoscătorul Strava cât de eficientă este metoda.
21.02.2012
52.3KB
practic o sa faca acelasi lucru ca in poza
02.11.2014
12.7KB
Acelasi cazan din alt unghi. La interior este acelasi model. Parca este facut de un incepator care da primele puncte de sudura din viata lui.
03.12.2013
32.4KB
Din ce am experimentat eu, as zice ca doar lentila asigura foarte putin reflux. Neglijabil.
Lentila + ventilator e ceva mai bine decat doar lentila.
Lentila + carpe ude + ventilator e si mai bine dar nu cu mult.
Lentila pe care curge apa rece e cea mai eficienta lentila. Incomparabil mai buna decat toate celelalte variante.
Mai multe lentile pe care curge apa rece s-ar putea sa condenseze prea multi vapori si sa nu curga nimic daca puterea de incalzire nu este suficient de mare. Pe deflegmatorul meu, daca pulverizez apa vreo doua minute, se opreste curgerea cu focul dat aproape de maxim. Cu focul la maxim abia picura. Foc care in conditii obisnuite ar asigura un debit cam de 4-5 litri pe ora la distilarea unei plamezi de ~10% alcool.
Depinde si cat de mare e lentila. O lentila cu diametrul dublu fata de alta lentila are suprafata de racire de nu stiu cate ori mai mare.
Eu nu inteleg cum se procedeaza cu lentilele astea. Vad ca au un stut. Banuiesc ca p-acolo se monteaza un furtun care dreneaza apa care curge de undeva. Dar pe unde trebuie sa vina apa? Stai si torni cu cana, sau cum? Ma gandesc ca ar fi bun un sistem de-ala de pulverizare cum e la terase. Dar atata apa evaporata face mult abur si incalzeste incaperea unde fierbi. Apropo, am uitat sa va zic ce caldura radiaza deflegmatorul ala dupa cateva ore de mers. Pe ce puneai mana era cald in toata casa. :) Ala chiar e bun iarna.
17.08.2020
21.1KB
M-am gandit la o varianta interesanta de uscare a granelor, si anume, mergem pe varianta din filmuletul asta:
Dupa care punem o aeroterma la unul din capetele butoiului care sa bage aer uscat, sunt nuste aeroterme cu ventilator si 2 trepte micute, cu paleta cam de 20 25 cm. Cred ca in 3 4 ore de suflat aer cald garantat scoate umiditatea din butoi, si faptul ca se invarte le si usuca uniform.
Ce parere aveti ?
Ps:
Daca vreau sa fac o combintie din 3 kg de malt de grau si 7 kg de grau, cat trebuie sa fierb cele 7 kg de grau (dat prin moara, bine inteles) pentru a gelifica, inainte de a adauga maltul ?
Ps2: uite si aeroterma la care ma gandeam...
TNX
21.09.2013
13.1KB
așa...
16.08.2014
48.7KB
Am mai pus de o rachie din grâu. De data asta am folosit doar 1 kg grâu încolţit şi 6 neîncolţit. Ala neîncolţit l-am ţinut la înmuiat să-l pot măcina. În final am făcut o prostie că l-am măcinat... s-a făcut o cocă tare foarte greu de dizolvat în apă. S-a şi ars la fierbere. Mă gândeam că o să dureze prea mult fierberea cu boabele întregi dar ar fi fost mult mai bine. Totuşi am izbutit şi cu grâul ăsta.
Mă gândesc încă la o soluţie mai uşoară de măcinare a grânelor.
Plămada am făcut-o mai diluată, adică 4.5 litri apă la 1 kg grâne şi procentul de zaharuri a ieşit la 12g/litru. Să vedem ce consecinţe pozitive va avea alcoolemia sub 8% asupra aromei finale.
O să amestec cu cealalta rachie şi pun într-o damigeană cu nişte aşchii ciopârţite din butucul care l-am primit de la SineNomine.
Aici e la începutul fermentaţiei, faza spumoasă. Aseară am preparat sterterul şi azi dimineaţă l-am pus.
16.05.2012
35.3KB
chiar se distinge ca airbag-urile sunt ok!
23.10.2012
32.9KB
Cam asa arata secara.
27.04.2021
66KB
:hi: :hi:
... inca niste imagini ... care arata difernta intre o distilare lenta si una rapida :uimit:
:uimit: se poate vedea foarte clar ca ... compozitia finala a distilatului difera :uimit: chiar daca facem aceleasi separari de fractii ;) ... calitatea cere rabdare si timp :nod:
09.10.2015
19.5KB
Alo Iunicu ,
uite ca ... m-am trezit si eu ... si iti spun "LA MULTI ANI" ...
... asa sunt eu mai incet ... stii cum sunt ardelenii ;) :nod:
acum nu ca sa ma scuz ... dar simbata in 8 dec am avut un taiat de motz pt Cristina , fetitza noastra ... asa ca am fost cam zapacit cu imbuteliat vin si facut etichete de vin ,visinat,afinata etc. ... restul a fost treaba restaurantului ...
... si dupa mi-am adus aminte tot cind nu eram la ...computer ... si aici ajung doar cind doarme ... minunea noastra care ... nu prea doarme nici ziua si nici noaptea ... ziua 25-30 min si e nou noutza ;)
15.12.2012
50.2KB
:rolleyes: :uimit:
... am mai pus graficul asta ... dar nu-l gasesc ???
... e si un calculator ==> care iti spune daca colectezi 20% => in cazan ai cam 3%
... la 10%==>> aprox 1,5%
... de ex ...1 distilare ... 2 dist... etc.
Basically, off a 10% wash
1 = 53%
2 = 80%
3 = 87%
4 = 90%
5 = 92%
6 = 92.6%
7 = 93.3%
8 = 93.8%
9 = 94.2%
10 = 94.4%
11.10.2015
52.7KB
le facem cate un mot din cascaval dat prin razatoarea mica...
15.03.2012
53.1KB
nr.13
28.02.2012
72.3KB
Și și mai d-aproape! :rotfl:
13.03.2019
59.3KB
Alimentarea condensatorului de reflux am facut-o prin partea de sus pentru a regula de racire in contracurent.
Pentru ca condensatorului sa se umple am ridicat teava de iesire peste nivelul intrarii si am adaugat in partea de sus un aerisitor ca cel pentru calorifere.
Am pus termometru si pe iesirea apei din deflegmator. Pentru astfel de coloane asta este reglajul cel mai important.
29.06.2014
21.8KB
Are cineva un proiect pentru transformarea unui butoi de 50 l de bere din inox in cazan? Tocmai ce am pus mana pe un frumos butoi din inox, dar nu-mi pica fisa cum sa fac sus gura plus capacul.
Modelul este cel din poza de mai jos.
06.09.2013
24.7KB
Eu cred ca e aici:
13.03.2012
9.4KB
Cam asa arata o instalatie serioasa de extraxtie cu ultrasunete
15.05.2021
36.7KB
Am facut spirala de racit plamada din teava de 10 mm, 15 m lungime. Raceste 27 de litri de plamada din malai, de la 93 de grade la 29, cam in 20 de minute (10 minute pana la 53 si alte 10 minute pana la 29) cu apa de la robinet. Apa consumata a fost cam 60 de litri.
Pot sa zic acum ca plamadirea este o placere, nu mai este chin.
Trebuie sa mentionez ca am invartit cu antena de lavabila si bormasina pe toata durata racirii
18.09.2024
32.7KB
Sa va arata si sistemele de prindere.
Sunt facute in totalitate de mine. Tabla a fost taiata pe CNC si indoita la abkant.
Cele doua elemente le-am prins in nituri facute din bara de 6 mm. Carligul este adaptat dintr-un carlig cu filet M4.
12.04.2014
34.6KB
...dupa care le asezam pe gratar...
15.03.2012
50.2KB
Ce am uitat sa intreb .... Stiu, din cate am cascat si io gura pe artisan distiler, ca ar treui sa pun niste inele de centrare pe interiorul coloanei pentru a preveni curgerea pe peretii coloanei si pentru a diviza coloana.... Cred ca era o formula ceva, ca o regula : se pun 2 inele la fiecare treime de umplutura, aceste inele nu treuie sa acopere mai mult de o treime din diametrul coloanei..... Oare imi aduc bine aminte ? Vroiam sa-mi fac si eu inele de astea.... ca, na, vreu sa trec oleaca mai la profesionisti........Multumesc !!!
:uimit: :hi:
21.02.2015
10.7KB
Salutare!
Oltean, stau in Bragadiru, langa Bucuresti, 39 ani.
Asta e o poza din vara trecuta.