Colectia de poze bauturi.3xforum.ro
Total 1012 poze.

Inainte

 
Drojdia de bere, Saccharomices CerevisiaeMi-a ajuns alaltăieri. Imediat mă apuc de ea. Sper să descopăr ceva secrete.
10.01.202036.7KB
Cidru de mere fermentat pe boasca de struguriUltimele achiziții. Cu una am răzbit. Mai am una.
23.12.201951.1KB
CARTI_Documentatii... si inca
09.12.201959.6KB
CARTI_Documentatiicontinuare
09.12.201940.9KB

 
CARTI_Documentatii:hi: de la AlexD2 citire ... p.s. daca ne uitam pe prima pagina ... la STRIPPING RUN ... vedem ca diferntele de volum intre inima=alcool etilic si alti compusi sunt majore 30x ... oricum o solutie 3 component poate sa se comporte diferit de una bi component ... si noi avem o solutie multi component ... ... acum ramane sa vedem care e TENDINTZA DOMINANTA ... ... de remarcata ca pornim de la solutii apoase ... si obtinem solutii alcoolice la inceput , adica frunte si cap si inima-prima parte ... si apoi avem solutii apoase ca rezultat , adica inima sub 50% si cozile ...
09.12.201953.7KB
bijuterii pentru distilare:hi AlexD2 Q.E.D. ... jos palaria Alex :nod: asta e chiar o explicatie de nivel inalt ... probabil cel mai inalt nivel atins pe aici :nod: ... o sa o pun la selectii teorie ... ce totusi nu inteleg eu ... din fig 6 ... alcoolul etilic e cel mai slab reprezentat dupa esteri cred ca are alta scara ??? ... adica e in % si restul in ppm=mg/L? ... adica vreau sa zic ca totusi avem o plamada de - sa zicem 8% unde alcool etilic e 8% si inca alte chestii -methanol etc max 0,5% ... deci curba de alcool ar trebuii sa fie mult mai sus ? ... facem totusi alcool etilic nu ? ==> se pare ca d.p.d.v. methanol cozile sunt mai toxice ... ??? SAU daca scadem 450 cit e in primii 200 mL din 775 cit e la final la 1000ml raman 375mL care sunt colectati in capete+inima+cozi ??? ZICE : CUMULATIV DISTILAT VOLUME??? (asta sa fie ciinele ala ud celebru ?= asta e gluma !)
09.12.201940.9KB
bijuterii pentru distilareAm facut prima distilare. Era vorba de o tuica simpla , uitata intr-o damigeana cu un dop oarecum etans , mai mult nu. Am controlat temperatura vaporilor cu sonda plasata la punctul cel mai inalt.( discutie mare aici intrucit forma tevii la mine este cea din fabrica , deja am intzeles ca as vrea sa o modific.) Am avut o curgere buna de abia la 75 si apoi la 90 de grade. Cele doua volume de distilat erau dpdv organoleptic fruntea si apoi inima. Nu era normal sa se intimple la 66 de grade si la 75?
08.12.201953.6KB
Cidru de mere fermentat pe boasca de struguri:hi: primele rezultate ... la trioratata :rotfl: ... ca sa recapitulam ... in poza avem un Caberlot= must ravac ;) =14% un Chardonnay+Fraga Alba pus peste boasca= tot ravac :uimit: =12% si un cidru de mere 50% pus peste boasca :zzz: =10% ... o sa urmeze storsul pt ... calvados :nod: Comentarii : Cred ca 25% fraga Alba e prea mult :nod: ... urma aia de foxat e prea tare => sa vedem ce adduce stejarul ??? :uimit: Cidru ... mai exact CidrIN ca e si vin cam 50% ... promite ... se simte marul ... cred ca stejarul va ajuta gustul = va da un plus de corp :nod: ... si CLAR e sec la 10% = MERGE ( se pare ca 10-15% Fraga e procentul dorit ... adduce aroma dar nu si ... FOXATUL) :hi: :hi: P.S. limpezirea pare sa mearga greu la ... fraga si la CidrIn
29.11.201944.9KB

 
DistilateUite și graficu` cu pricina, parcă puțin mai clar decīt unde te-a trimis Caberlot, asta dacă nu mă crezi pe cuvīnt!:D
29.10.201936KB
Distilat dulceataAșa arată animalul. E vechi, rutinat și nu știu cāt de sănătos, dar īn familia mea toți bărbații au murit de bătrānețe, nu de boală. :rotfl:
30.08.201961.5KB
Distilat dulceataSalut. Sunt Romi Colf, Romelian. Sunt nou-nouț pe aici și am īnceput să citesc o parte din material. Așa am descoperit acest topic despre dulceață. Soarta a făcut ca soția să-și schimbe rafturile īn cămară zilele acestea și cu ajutorul lui Dumnezeu a disponibilizat, ca să spun așa, niște borcane vechi cu dulcețuri și compoturi (adică vreo 30 de bucăți). Sunt toate neamurile acolo:caise, cireșe , piersici, prune , vișine, coacăze, afine, pere, gutui și mere. Atāt compoturi cāt și dulcețuri. Acum dilema mea este că nu știu cum să procedez cu ele. Am cazan de 40 de litri din alamă ( zic bine , nu cupru), nițică experiență de distilare am, dar am distilat doar struguri măcinați, ținuți 10 zile la dospit și la cazan cu ei. Am făcut și caise sau prune din grădină, dar cam după ureche. Simplu și rudimentar. La finețuri nu am avut ocazia. Așadar aș fi mai mult decāt bucuros dacă ați avea bunăvoința să-mi oferiți niște informații referitoare la pregătirea, amestecul, timpul necesar și compoziția necesară pentru a putea distila aceste compoate. Sper să nu inoportunez cu problema mea. A, și bine v-am găsit. :hi:
30.08.201955.9KB
Maturare pălincă īn sticlă cu paraVin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar īntr-una am pus palincă de mere maturată īn butoi de dud.
20.07.201937.7KB

 
Distilat dulceataAm capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat. Deja fierbe de zica ca da in foc. Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare.
13.07.201947.7KB
Distilat dulceataSi coloana lipita.
11.07.201967.1KB
Distilat dulceataAm terminat coloana de distilat ,pun poze cu ea numai montata si una cand este gata lipita.
11.07.201940.7KB
Distilat dulceataPai eu sant ca tiganul ,vreau si arome ,vreau si tarie ,vreat tot ce se poate. O sa fac coloana de distractie,am aliaj de lipit cu Sn si Ag ,mufele si teava nu sant asa scumpe(300 lei) se merita sa incerc sa o adaptez la oala mea de 17 l sa vad diferenta. Oricum vor fi puse poze. Asta este visina in aschii de butoi de stejar:
09.07.201967.7KB

 
Maturare pălincă īn sticlă cu paraĪncepem recoltatul. Distilatul este bineīnțeles tot de caise.
09.07.201926.1KB
Distilat dulceataSi instalatia la treaba.
06.07.201954.1KB
Distilat dulceataAm terminat treaba,drojdia a terminat de fermentat in 48 ore,rezultatul este urmatorul 4 litri de 60 grade 0,8 litri de 48 grade 2 litri la 20 grade de ceva cozi foarte frumos mirositoare de gust nu stiu inca ca eu nu beau niciodata din ce fac atunci ,totul dupa termometru,alcolmetru ,grad de limpezire si miros .
06.07.201957.4KB
Distilat dulceataAm pus o plamada din 10 borcane de 800g de dulceata de visine zaharisita total ,un plic de drojdie turbo si apa pana la 21 litri. Drojdia turbo este foarte rapida,la adaugare in plamada s-a apucat in 10 minute de fiert. Dupa o ora borcanul de 800g in care este fierbatorul parca fierbe la foc mare. Sotia este incantata ca am golit un raft in beci..... si eu FERICIT ca mai am o plamada. Acum sant curios cat o sa fiarba si ce a sa obtin din distilat.
05.07.201921KB

 
Maturare pălincă īn sticlă cu paraEu am taiat gutuile in cuburi si le-am bagat pe rand in damigeana cu rachiu din gutui. S-a colorat foarte frumos, s-a imbogatit gustul dar s-a slabit la tarie. Am si pus, 3 gutui mari la o damigeana de 5 litri. A luat si ceva zaharuri din gutui, e mai dulce, mai slaba si mai parfumata decat damigeana fara gutui. Culoarea v-as arata-o dar tocmai am golit paharul. Asa ca ma sacrific, in numele stiintei, il mai umplu odata! :rotfl: ps: Am si niste tei la uscat. De fapt s-a uscat de mult dar il mai las intins ca-mi place cum miroase in casa. :) :)
23.06.201945.3KB
Maturare pălincă īn sticlă cu paraMăr
22.06.201933.7KB
Maturare pălincă īn sticlă cu paraTot pară.
22.06.201947.2KB
Maturare pălincă īn sticlă cu paraPara
22.06.201937.9KB

 
Maturare pălincă īn sticlă cu paraRevin cu noutati privind evoluția perelor din sticle. Pānă īn prezent merge bine, pierderile fiind in limite normale. Am pus si mere (īn ultima poză).
22.06.201939.9KB
bijuterii pentru distilareUite un grafic care te poate ajuta să-ți faci o idee despre cum stă raportu` intre temperatura lichidului din cazan și concentrația alcoolică a vaporilor care ies. Deși io cred că separările fracțiilor īn cazul unei distilări simple, fără coloană de reflux, īs mereu subiective din cauza aromelor care apar īn părți ale capului sau cozilor, și pe care vrem să le păstrăm. Nasul și limba īs sfinte, termometrul n-o să-ți spună niciodată ce să pastrezi și ce nu.
11.06.201950.6KB
bijuterii pentru distilarePoze
10.06.201945.1KB
bijuterii pentru distilareAcum dupa ce am citit si am analizat am hotarat sa mai dau o sansa cazanului vechi si am pus un termometru in coloala de transfer a vaporilor. Teaca de la termometru este lipita cu SnAgCu un aliaj de firma special pentru alimentare. O sa pun o plamada si sa vad cum iese taria urmarind strict termometrul.
10.06.201944.7KB

 
bijuterii pentru distilareInca o poza.
08.06.201937KB
bijuterii pentru distilareCe parere aveti de cazanul asta,este peste tot pe internet.
08.06.201942.6KB
gin - retete si ideiOke, am reușit īn sfīrșit și-am făcut prima șarjă de gin, că mai am bălării pentru īncă una, la care o să fac probabil ceva modificări īn rețetă. Și cu ocazia asta, tot gustīnd īn mod repetat din el, mi-am și amintit că de fapt mie nu-mi prea place ginul. Și pe cuvīnt, chiar m-am străduit, c-am avut chiar și gheață, apă tonică și lămīie... Da` să zicem că asta nu mai contează acum, plăcut sau ne, una peste alta a ieșit oke și și-a făcut efectu`.:D Așa că vă zic și vouă cum am procedat, cantitățile de mai jos sunt pentru 5 litri. Am luat și-am mărunțit mărunt de tot: - fructe de ienupăr deshidratate - 50gr. poate puțin mai puțin decīt ar fi trebuit, da` mie nu-mi place gustul prea puternic dat de ienupăr. Oricum, la mărunțit am īncercat să sparg cīt de mult sīmbureii din interior, am observat că aveau aromă bună după ce am halit fro 2-3 boabe. - coriandru boabe - 50gr. - semințele din fro 15-20 păstăi de cardamom, nu le-am cīntărit, să fi fost cam o linguriță plină bine, da` tura viitoare o să pun puțin mai mult. - o steluță de anason stelat, data viitoare o să pun două. - un cui de cuișor Am pus mărunțeala de mai sus īntr-un litru de alcool de 65* și am adăugat: - jumătate de băț de scorțișoară rupt īn sferturi, data viitoare pun unul īntreg, da` tot rupt.:D - 3 fīșii de coajă de mandarină, pe viitor o să pun fro 5 și reduc cīte una de la lămīie și portocală. - 3 fīșii de coajă de portocală - 3 fīșii de coajă de lămīie Cojile fără albeață, late de fro 2cm și lungi de 6-7-8cm... Am lăsat totul la macerat 24 de ore, după care am mai pus un litru de apă peste și-am mai lăsat fro 12-14 ore. Cīnd am diluat, toată zeama s-a albit, semn că alcoolu` ăla de 65* luase deja ceva uleiuri din bălăriile puse īn el. După alea 12-14 ore am mai pus juma` de litru de apă și-am pus totul īn thumper, iar īn cazan am pus 4 litri de alcool de 65* și 8 litri de apă. Am separat/aruncat doar fro 20 ml de frunte, că alcoolu` era deja triplu distilat, iar apoi am colectat următorul litru īn porții de cīte 200 ml, ca să văd dacă apare ceva nasol. N-a apărut. Am mai colectat 3 litri, din care ultimii 250ml din ăștia 3 litri au fost niște cozi de 45-50*, parcă īn ele am simțit cel mai bine aroma de scorțisoară. Am mai colectat īncă un litru și ceva de cozi, din ce īn ce mai opace, dar īncă cu urme de arome, poate o să le pun īn cazan tura următoare. Am lăsat la aerisit borcanele doar fro 2-3 ore, apoi am diluat cei 4 litri de 68-70* și-am obținut cam 5,75 litri de 45-47*. La diluare 50% cu apă chioară(22-24* tărie) opacizarea are o tentă bleu-albăstrie, cum se vede īn poză, iar pus peste gheață și apă tonică parcă opacizarea e mult mai slabă, rămīne doar tenta albăstrie. Īncercat nediluat, mirosul nu-i excesiv de puternic, nici la gust parcă nu predomină fro aromă anume, s-au amestecat plăcut, nu te arde pe beregăți, totuși la fro 2 minute după ce-l dai pe gīt parcă să zic că-ți mai rămīne ceva urmă de aromă de citrice p-acolo. A!, și dacă n-ai mīncat nimic cu usturoi īnainte, abia la rīgīit se simte ienupăru`! :rotfl:
08.06.201969KB
Maturarea pe aschiiSi de asta filtrat ce zici?
31.05.201942.3KB

 
Maturarea pe aschiiRezerva strategica ,60l plina cat se vede de 65 grade numai de vin si drojdie.
31.05.201923.6KB
Maturarea pe aschiiRevin cu noutati,acum dupa 4 zile de stat pe aschii tuica de 40g care avea si ceva miros de cozi sa schimbat in bine,gust mai placut si o culoare placuta ,parca e tuica de prune. Dupa mine cred ca se merita statul pe aschii de stejar de tipul asta.
30.05.201942KB
Lichior de fructe de pădure uscateLichior de pliculețe sună mai bine? :rotfl:
14.05.201983.3KB
Maturare pălincă īn sticlă cu paraRevin cu poze cu procesul tehnologic. Am inceput populatul perilor cu sticle.
05.05.201958.8KB

 
Gaseste pisica!Gasiti pisica
04.05.201967KB
SocataAzi am tras īn sticle vinul de soc din ultima damigeană de 20 trasă din damigeana de 50:D, și zic să vă zic și vouă ce experiență am făcut anu` trecut, poate vă tentează și pe voi. Am făcut vin de soc după rețeta dată mai sus, două damigene de 50, iar pe la sfīrșit de august- īnceput de septembrie, sau cam așa ceva :D, am cules fructe de soc bine coapte pe care le-am pus la macerat cu alcool de 65. Să zic că fro 3-4 sute de grame de bobițe și un litru de alcool, pe care le-am lăsat să stea cuminți pīnă prin decembrie. Atunci am pus maceratul, doar alcoolul, nu și bobițele, doar īntr-o damigeană cu vin, că am zis să-mi rămīnă și una cu vin alb, iar după fro 4-5 zile am tras vinul, și cel alb și cel roze, a doua oară de pe drojdie. După adăugarea maceratului s-a simțit oareșce diferență de gust īntre cel alb și cel roze, albu` era parcă mai fresh, cel roze părea mai sec, poate foarte puțin astringent și cu altă aromă plăcută dar greu de definit īn plus. Așa arată:
09.04.201983.1KB
Plamezi hibride:hi: :hi: Asta e rezultatul orez … - limpede si fara prea multe arome -SPECIFICE OREZ - oricum am folosit prea mult maltaz aromat … 0,5 Kg fum + 1 Kg ciocolata + 1,5Kg caramel  orezul nu se simte … poate un usor iz de piine in cozi si ca si arome … clar ciocolata e f. tare … apoi poate fum-ul si caramelul la sfirsit … o sa vedem ce zice vremea – dupa ce st ape aschii … artar + stejar … ... poate ca o sa pun si cireshh Stoarcere … am facut un test … cu o mica masina manuala cu shnec pt stors fructe-legume … Treaba pare sa mearga … dar ca si zeama dupa stors la mana prin presare in sita … e vorba de 10%-max 15% din greutatea de grine ude (aici maltz ) O sa cintaresc sa vad cam cit fac toate grinele … sa vedem cita zeama se pierde …  si apoi sa vedem daca merita investitia si munca ??? :nebun: Am cintarit ... -si e vorba de 7Kg de maltz umed aruncat pt 5 kg maltz uscat -2Kg mai mult Co metoda de mai sus se pot recupera 10-15% ==> deci max 1L --PT MAI MULT -TREBUIE CENTRIGUGA ... Eu am bagat 20L si am scos min.17L ==> o pierdere de max.15% MERITA STORS CU O MASINA CA MAI SUS ? .. PT 1L DE BERE DIN 20L ??? NU PREA CRED ! :hi:
01.04.201938.3KB
Pălincă de mereContinuare. Pot sa confirm ca maturarea palincii de prune īn butoi de dud produce ceva senzational. Aici am avut doar feed-back pozitiv, de la foarte buna la bestiala. Principalul efect observat e scăderea īn intensitate a gustului de migdale dat de samburii prunelor. E mult mai aromata decat cea de mere (la cea de mere se simte alcoolul mai tare, insa cea de mere e mai proaspata, din decembrie 2018). Palinca a fost tinuta o luna jumate in butoi de dud de 20l. Am transferat si cea de mere si de prune īn baloane de sticla. Cum credeti ca se va matura in timp?
31.03.201959.9KB
Inainte



web site counter free counters