Mihai, Furtun siliconic, da, am si eu dar nu se potriveste. Chestia e ca tevile se duc in sus iar furtunurile trebuie sa se curbeze fara sa se stranguleze. Cred ca mai bun ar fi furtun de-ala armat.
N-am lipit cu cositor ca imi convine mai mult sa fie demontabila.
Amedeo, de cand a inceput sa curga si pana am oprit focul a durat cam 10 ore. Deci debitul a fost in medie de un litru pe ora. Interesant e ca am dat focul din ce in ce mai tare, treptat si la intervale de 2-3 ore ca debitul de distilat sa se mentina in jurul la un litru pe ora. Ultimele 4-5 ore a mers la maxim. Am tinut si condensatorul destul de coborat. Ratia de reflux medie a fost de 2.6:1. Cred ca ceea ce m-a tras in jos a fost umplutura. N-am stiut cum sa pun buretii aia si i-am pus prea rasfirati de teama sa nu se inunde.
Asa este, citirea pe densimetru este influentata mult de temperatura. De asta trebuie sa nu neglijam sa masuram si temperatura lichidului si sa consultam tabelul pentru corectie.
08.09.2020
199.7KB
Asta e noua achizitie: un cos din tabla perforata de inox cu gaurile de 0.5 mm.
10.04.2012
24KB
03.07.2022
16.3KB
Salutare !
Am sa pun si eu cateva poze cu instalatia proprie........nu dati cu pietre daca nu va place ceva........accept critici cu pieptul dezgolit........
29.10.2012
67.2KB
Peste noapte nu stiu ce s-a intamplat pentru ca am dormit dus. :D
Dimineata deja fierbea incetisor. :)
28.03.2012
39.3KB
Buna ziua si bine v-am gasit !
Am citit aproape tot ce s-a scris aici (si aproape tot ce s-a scris pe softpedia
referitor la acelasi subiect).
Intentionez sa-mi constriesc si eu un mini distilator cu volumul total de 12-14 l
(dintr-o oala de presiune din inox, probabil cea mai ieftina pe care am s-o
gasesc).
Deocamdata vin si eu ca drosophila sa ma bag in seama pe aici, cu ceva idei
(deh!) la cazanul lui @SineNomine care pare sa promita mult.
- teava de golire dispusa lateral creeaza probleme constructive, adica daca
va fi atasata de la inceput cazanului, acesta nu va mai putea fi introdus in
manta.
Aceiasi teava dispusa vertical in centrul cazanului permite golirea mai buna
(mai eles daca fundul cazanului este rotunjit), se poate aseza un recipient
(galeata) sub gabaritul mesei, constructiv se poate realiza mai usor, daca se
infunda poti baga un bat prin teava nemaifiind necesar cotul.
- se poate opta si pt. o constructie demontabila, partea superioara a cazanului
fiind incercuit de o flansa sudata ce ii va coresponde o alta flansa sudata pe
gura mantalei, intre cele doua flanse garnitura de clingherit sau prespan.
In partea inferioara a cazanului, teava de evacuare va fi prevazuta cu o flansa
cu gauri sudata de aceasta, flansa ce se va fixa in suruburi (tot cu garnitura)
de fundul vasului cu ulei (eu i-am zis manta).
Uite si schita carcalita (cu rosu ar fi cordoane de sudura, mai apar si niste suruburi prost simbolizate):
01.06.2012
31.7KB
așa
21.11.2020
57.9KB
Acum am vazut si mesajul tau, Caberlot. Iti multumesc pentru aprecieri si incurajari! :hi:
Da, cu siguranta o sa mai fac gauri mici. O sa tin cont de toate sfaturile voastre. Foarte interesant ce spui despre fizica gaurelelor din teava, Cab. Acum m-am oprit la 20 din cauza ca mi s-a rupt spiralul ala subtire cat firul de par de pisica si eram prea captivat de ce o sa iasa. N-am mai avut rabdare sa ies, sa ma duc la magazinul de sanitare. Ma duc maine prin Obor si caut un spiral de cobalt subtire cat panza de paianjen (care e mai subtire decat firul de par de pisica) :zzz: si cu ala o sa ciurui toata teava aia. Ma gandewc sa-i pun si o plasa de cupru sau sa-i bag inauntru burete sau span de cupru sa disperseze bulele si mai si. Ma mai gandesc la variante.
Parca la distilarea romului se folosesc doua thumpere? Primul cu low wines, al doilea cu high wines?
26.08.2020
35KB
Din pacate are si niste gauri de aerisire care trebuie astupate. Cred ca sudura e cea mai buna.
25.02.2012
28.8KB
... sa pui enzimele cu ceva apa ;) ca sa poti amesteca bine taieteii :nod:
sunt si eu curios ... ce da , cum merg enzimele la sfecla :uimit:
la anul o sa dau o fuga in ro ... prin mai ;) mai vorbim pina atunci :nod:
... daca tot ai tipografie ...cel mai simplu ar fi sa-mi trimiti "cartea" prin posta in ro :rotfl:
merci !
:hi:
p.s.
sper sa nu conteze ... si arcul ala sa nu isi confirme utilitatea .. DAR ARCUL TREBUIE SA FIE METALIC =REZISTENT LA FOC ... si nu ceva de cauciuc care ia foc ---am tot vrut sa-ti spun asta
salut ! frate caberlot , cand stateam si ma gandeam ce-am mai facut azi ca sa mai scriu cate ceva ,dintr-o data s-a rupt scaunul de la birou cu mine . :zzz: :nod: :limba: .am mai zis eu , mi se parea ca , scartie scara insa am zis : e de lemn ,trebuie sa scartie ,nu ? se pare ca trebuie sa caut un scaun din titan ceva .
azi am pregatit doua butoaie de 100 l cu aproximativ 100 kg sfecla (in amandoua ) ,le-am oparit si astept sa scada temperatura pana la 25-26 grade sa pot adauga drojdia .
proba cu trei butoaie o fac luni cand golesc niste butoaie de 60 l sa am 3 la fel.
am mai pregatit si 3 vase cu cate 2 kg taitei ,la care am adaugat in 1/2 litru de apa la 20 grade C cate o doza dubla ,tripla si cvatrupla de enzime pectolitice sa vedem cum functioneaza .
daca te referi la cureaua de pe capac , ai dreptate se incalzeste un pic , am gasit si arc cu care sa o inlocuiesc .
cat despre posta ,abia te astept . saptamana viitore o sa le trimit baietilor cate o popica la bucuresti .poate ei vor sti sa iti povesteasca gustul pana vii . nu stiu cum sa-i trimit generalului strava o mostra sa vedem ce zice ?
maestre daca esti pe aici da un semn !
28.12.2013
41.3KB
... ASAA ... ASTA E CE AM DISTILAT LA ... CONIAC
... asa am separat fractiile la a doaua distilare ... au iesit 2x4L de distilat de 67% ___ CAP2+CAP3+INIMA+COADA1 ... am pastrat ceva din cap si coada ca sa aiba ceva mai mult gust ... ... si are gust BBBUUUUNNNNN !!! ...
... surprinzator ... a curs DULCEAG DE LA INCEPUT PINA LA SFIRSIT !!!
CRED CA ... SASUL ALA DIN SIBIU (de pe celalalt forum) AVEA DREPTATE ... PLAMADA CURATA=BUNA LA GUST ===> DISTILAT DE CALIATATE = CAPETE SI COZI SCURTE !!!
... NU SE TULBURA LA O DILUARE DE JUMATE-JUMATE + CU APA ... ===> 25-30%DECI E OK !!!
... plus inca 1L de 45% din CAP1 +COADA2 ... pastrat de partener , ca eu am zis ca nu vreau
... si am mai luat ceva coada pt spalat instalatia la tura viitoare
NU LE MAI FAC PUBLICE ... CA N-AM CHEF DE PARERILE LUI ... M--ACHE
... SA MAI EXPERIMENTEZE SI EL
P.S.
ACUM MA APUCA SI PE MINE ...
... unele INFO ... cred ca ar trebuii date doar cui merita .
o sa mut postarea asta intr-un topic nou ... INFO_DELICAT ... accesibil doar pt moderatori ... de unde fiecare e liber sa o dea cui crede ...
de acord ?
10.12.2012
66.3KB
Maine ii fac proba.
10.04.2012
27.1KB
Mi-a ieşit un litru de alcool la 70% din plămada asta. Randamentul a fost foarte slab din cauză că nu am reuşit să fierb calumea coca aia de grâu. La cât fierbi şi la cât te chinui nu merită cu grâne, mai bine faci din mălai sau/şi orez.
Am scurs "berea" lafel ca data trecută şi am distilat off-grain. Partea proastă e că se lasă la fund o gramadă de gluten şi drojdie de la grâne care la fierberea cu foc direct cam dă o notă de arsură în distilat dar foarte vagă. Data trecută am avut impresia că mi se pare dar lafel se simte... sau poate mă înşel eu, cine ştie...
Totuşi dacă folosiţi pânza de nailon e mai bine să nu stoarceţi cu mâinile, lăsaţi să se scurgă berea singură 24 de ore că iese mai limpede. Eu am mai şi stors că m-am grăbit. Am stors 28 de litri de "bere".
Acum am uitat să fac poză, poza e de data trecută.
24.05.2012
39.8KB
Inca nu are usa focarul dar acest tip de focar nici nu prea simte nevoia:
01.05.2015
42.8KB
Am filtrat printr-un servetel 250 ml de must si am facut masuratorile.
Mustul are o densitate de 1086.
27.03.2012
25.1KB
Am lasat 15 min pana cand spuma aproape ca dadea pe dinafara si apoi am varsat borcanul in bidonul in care pusesem plamada. Inainte de asta am aerat bine plamada si am amestecat si restul de 100 g de malt.
28.03.2012
25.7KB
Dupa 24 de ore de stat cu aschii de stejar arse mediu.
06.04.2012
21.9KB
Am pus si eu de socata acum doua zile. Am folosit vreo 3,8 kg de zahar pentru 28 litri de zeama la fermentat, plus zeama si coaja de al 5 lamai si coaja de la 2 portocale. Din toate acestea coaja la o lamaia si o portocala am fiert-o in siropul de zahar, pe care l-am invertit. Flori de soc am pus cu pumnul, sa tot fi fost vreo 30-40.
Densitatea a fost de vreo 1,055. Am pus un plic de drojdie de bere.
26.05.2015
37.6KB
Saptamana ce a trecut am fost la un atelier de confectii metalicesi profitant ca teava ce duce la racitor e din inox, am modificat-o , facand o coloana de 50 cm inaltime.
Cred ca e o coloana CM , daca am inteles bine, si permite si distilarea traditionala.
In fotografie apare si racitorul , la care am adaptat un fel de eprubeta papagal.
09.05.2015
51.4KB
O vedere de jos
08.07.2014
20.2KB
aproape gata :rusine: :rolleyes: :nebun: :nod:
25.10.2014
27.1KB
Am obţinut cea mai frumoasă încolţire cu ajutorul unei pompe de acvariu. Este important ca aerul să circule permanent prin grâne pentru a le aerisi. Ele au nevoie de oxigen, umiditate, întuneric şi o temperatură de 17-30*C. În plus, dacă nu sunt spălate şi aerisite se pot înmulţi bacteriile de putrefacţie şi atunci aruncatea, malţul urât mirositor nu mai e bun la brasaj căci va strica viitoarea rachie.
15.03.2012
89.4KB
nr.9
28.02.2012
41.8KB
Detaliu:
11.06.2014
29.7KB
Am scos palinca de mere din butoaiele de dud si de salcam dupa aproximativ 2 luni (prima utilizare a butoaielor). Diferentele de gust sunt neglijabile raportat la esenta lemnului. Parca cea din dud e putin mai dulceaga, iar cea din salcam cu o tentă de gust herbal-floral mai pronuntat ca la dud. La capitolul degustare, parerile au fost impartite de la excelent la dezastru. Calificativul de dezastru a fost dat de categoria de vârsta peste 50 ani, conservatoare. Avand in vedere ca sunt din Maramureș, situatia e explicabila: daca nu respecti metoda traditionala esti ars pe rug (ce butoaie, ce distilare nu stiu cum, voi astia tineri stiti numai prostii de pe internet, etc.).
Se pare ca la mine in pivnita conditiile favorizeaza evaporarea alcoolului din butoaie, concentratia palincii crescand pana pe la 53%. În doua luni am pierdut 1 l la un butoi de 30l. Cam atat deocamdata. Pun si o poza sa se vada culoarea. Cea din stanga e salcam, cea din dreapta e dud.
31.03.2019
56.8KB
Cand temperatura a ajuns pe la 30°C m-am apucat sa tai merele in jumatati si sa le curat de cotoare.
Merele le-am bagat in storcatorul de fructe si am colectat 1.7 L de suc de mere.
Am amestecat sucurile si am stors in oala zeama de la o lamaie.
Mierea diluata a avut:
- densitatea: 1.080
19.04.2012
23.5KB
Tot acolo stai, Cab? Cand vii in Bucuresti? Mai tin legatura doar cu Licap dar nu ne-am intalnit pana acum din cauza distantei mari. Chiar si astazi m-a sunat si am discutat dar nimic de alcoale. Pe mine m-a patruns o noua pasiune pentru lucrul cu lemnul si sufar foarte tare ca ma reclama vecinii de bloc in fiecare zi la administratie ca ii deranjeaza zgomotele de ferastrau, dalti, ciocane, rindea, raspel, smirghel si alte unelte.
Aceasta este ultima mea creatie. :)
PS: bautura a devenit ceva foarte rar in ultima vreme. Nu prea se impaca bautul cu taiatul precis, cu daltuitul sau cu impinsul la rindea. :hi:
15.04.2024
47.1KB
:hi: :hi:
... pai BUTOIUL zice asta :uimit: de mai jos :razz: ... a fost un butoi in care sta vin rosu ... cabernet/merlot ... de 3-4 ani
... rezultatul ... eu zic ca e super ;) ... greu de ghicit ce ... vin e ... :nod:
( o sa fac ceva teste pe prieteni in saptaminile urmatoare ... si o sa va ... informez :nod: )
... reteta de hydromel ... e inca in lucru :wink2: ... pina acum am stability CLAR ca se merita sa incerci ... si la 1Kg de miere pui 3L de apa + drojdie buna=de vin.
... inca nu am stability de care drojdie :zzz:
:uimit: :uimit: :uimit: mai trebuie lucrata reteta :zzz: ... oricum , ca si concluzie preliminara ... hidromelul da bine daca e adiyivat cu 20%cabernet :nod:
... o sa revin cu o poza mai clara... m-a lasat bacteria
... asta e ... provocare la Pazucu ! ... nu la Senator ... pt ca fac diferentza vin-hidromel
08.11.2015
12.6KB
Am facut si un vizor la cazan. Este foarte util, poti vedea cand incepe sa clocoteasca sau daca incepe sa se umfle prea tare.
In dreapta este gura de alimentare.
12.04.2014
30.9KB
Gata si capacul. :)
Am lipit doua cercuri sub capac si doua cercuri deasupra capacului. Am trasat cu marker un cerc in jurul mufei fix pe centrul capacului. Capacul a fost gaurit cu spiral de cobalt de 5 mm gaura langa gaura, slefuita gaura cu pila pana la diametrul perfect, batut cu ciocanul sa fie perfect simetric si fara ondulatii, montata mufa, aplicate cercurile cu pasta decapanta si lipite cercurile cu sarma de staniu. A iesit bine aliniat si solid.
05.09.2020
38.7KB
După vreo 10 zile.
22.11.2021
32.4KB
Si un desen facut de mine...
28.08.2020
51.8KB
Comori, informatiile, pe cuvant. :)
Am luat dop de teava. Asta va veni pe fund ciuruit cu spiral subtire.
Ma gandeam ca in thumper sa pun partea vascoasa a plamezii care se lasa de obicei la fund iar in cazanul de fiert sa pun doar lichidul. In felul asta ma gandesc ca as putea recupera tot alcoolul din plamezile din grane sau fructe fara sa risc arderea. Acum n-am plamezi groase, am o plamada din zahar pe care am facut-o special pentru experimentari.
Mai am putin de lucrat la gaura din capac. A iesit frumos, perfect rotunda. Merge largita cu pila rotunda chiar daca n-ai spiral de 22. Cu rabdare si tutun. Cam intr-o ora pun si o poza cum a iesit cu totul. Abia astept sa-l pornesc diseara. :)
26.08.2020
30.8KB
Un dublu helix nu ar aduna condensatul?
Sam, io în locul tău, că tu stai la bloc, nu io! :razz: , aș fi încercat o răcire cu aer. Nu ca a ăstuia
ci una altfel, așa
05.12.2020
26.8KB
asta e OALA :nod:
17.08.2012
23.9KB
Dimensiuni.
07.11.2020
84KB
ziua a 7 -a , dimineata cand m-am trezit nu era curent :uimit: . repede la oala cu drojdii puse la inmultit sa vad ce e acolo . cu o seara inainte mi-a explicat "sinenomine" ca daca opresti pompa de acvariu un timp ar trebui sa fie activitate si miros de fermentatie . daad , asa era si la mine m-am bucurat grozav ca ma reusit acum , data trecuta la sfecla nu a mers deloc inmultirea . cum am facut acum ?
in prima zi de lucru cand am pus graul la inmuiat , am pus 3 kg de grau in plus si pentru inmultire drojdii . acest grau l-am pus la germinat in germinatorul confectionat din bidoane gaurite actionat cu o pompa de acvariu . in acest germinator nu incape mult insa are meritul ca graul incolteste mai repede decat in ladite inmuiate.
eu am socotit ca imi trebuie macar cu o zi mai repede decat celalalt ca sa am timp sa fac destule adaugari pentru inmultire .
asa a si fost , a 4-a zi de la inmuiere graul era cum trebuie . l-am tocat si am facut o zaharificare la 64 grade C ,2 ore . raportul malt -apa a fost cam 1/4 . toate acestea le-am facut la sfaturile lui"sinenomine" caruia ii multumesc pentru rabdare . dupa zaharificare , am strecurat mustul din maiaua rezultata si i-am dat un clocot .
am racit pana la 22 grade C si am bagat cam 20 ml la 1 l de must drojdie lichida de la brouwland 4347 eau de vie :wink2: .
am pus pompa de acvariu si am lasat-o sa faca servici . furtunul respectiv nu sta pe fundul oalei asa ca neavand alceva steril la indemana i-am legat de capat o lingura mare de inox . am ramas masca cand am bagat-o in lichid , lingura din cauza vibratiilor se invarte prin oala si activeaza mereu si depunerea de drojdii de acolo :nod: .
dupa 7 ore am facut prima adaugare de 2 l must , iar dupa alte 8 ore din nou 2 l si tot asa pana in ziua a 7-a cand a trebuit adaugata in decoct . acestea find zise am insfacat oala si m-am dus sa o bag in cada respectiva .
cand am deschis usa la camera de fermentare sa cad jos nu alta , decoctul fermenta si mirosea in incapere a fermentatie . am pus oala cu drojdii de o parte ,si am trecut la verificari . am gustat prima oara sa vad daca e stricata stiind find faptul ca "sinenomine" a avut o patanie din asta . gustul era bun dar un pic acru . am pus ph-metru avea 3,9 . zic : nu bag drojdia asta selectionata aici e pacat daca nu reuseste sa faca fata . asa ca am recoltat must am framantat 300 g drojdie de panificatie (in cada sunt 300 l decoct) apoi am amestecato cu must si apa si am pus-o 2 ore cu pompa de acvariu sa se activeze . in timpul asta l-am intrebat pe "sinenomine" ce parere are , va dati seama ,era duminica dimineta pe la 08 00 si omul se odihnea (fusese cu prietenii la o bere) dar mi-a raspuns si a zis ca e bine sa pun drojdie de panificatie .multam' fain inca odata :hi: . dupa doua ore de barbotare am bagat drojdia in decoct si am incorporat-o . pana seara deja era ridicat capacul desupra . precizez ca nu am astupat cada cu nimic pana acum cand scriu deja sunt trei zile de cant fermenteaza . nu mi-am dat seama ca vor fi pierderi pana aeara cand am simtit in nas miros de alcool . acum am pus o folie de nailon deasupra si s-a lipit asa de suprafata decoctului (oare e bine ,ce ziceti) ?
19.02.2014
35.3KB
... ca sa mai clarificam ... cite ceva despre ... unMAX. de randament la ... alcool din maltz :uimit: => aici avem enzyme destule :nod:
... la "grain" presupunem ca avem destule enzyme=matz de calitate + putem avea ceva mai mult AMIDON
... max = 410-420 L alc 100% / tona
de aici:
Whisky Technology, Production and Marketing
13.09.2015
34.5KB
stiti cum a zis ardeleanu la 39 de grade aia e febra nu palinca :nebun: :nebun: sa stiti ca aveti greptate eu am pt sufletul meu o tuica de pruna de4 ani tinuta-n dud cu roscove si daca bei doua pahare instantaneu nu te mai doare nimic garantat :nod: :nod: :nono: :nono: