NR 17
asta e ultima ... :razz:
succes la analiza ... si la construit :razz:
28.02.2012
71.9KB
Aici se vad mai bine cele doua inele: cel de Cu si garnitura de silicon.
Asta este partea de jos a gatului.
12.04.2014
24.9KB
Asa arata condensatorul de reflux īnainte de tăierea moatelor
11.02.2021
42.5KB
Cred ca asta e
14.03.2012
50.3KB
Cred ca am gasit-o
13.03.2012
64.9KB
Aici se vad controlerele "in aer".
Urmeaza sa le fac o cutie cu un ventilator de racire.
10.03.2014
28.3KB
Dimineaţă am vărsat starterul peste plămadă. Īn două ore a īnceput să facă spumă.
Nu trebuia să umplu oala aşa mult. Nu m-am gāndit la consecinţa asta deşi ştiu din practică că cerealele fac multă spumă. Orezul īn schimb nu face spumă deloc.
09.02.2012
43.4KB
Aici este la racit pentru adaugarea maltului. Arata foarte frumos si miroase foarte bine. :)
20.04.2013
57.3KB
Si de asta filtrat ce zici?
31.05.2019
42.3KB
Va multumesc mult domnule Iunicu si sa stiti ca aprecierile sunt reciproce.
Intr-adevar electronist (pasiune) dar din pacate mai rar.
Am si eu o intrebare, vreau sa confectionez serpentina de racire din teava
flexibila de inox folosita la panourile solare, ca cea din link:
Credeti ca inoxul respectiv (nu stiu daca este alimentar, desi respectivul tub se
foloseste si pt. apa potabila) ar putea introduce ceva ,,toxice" in alcool ?
Aceasta teava vreau sa o introduc intr-un furtun sau tub de plastic, intre peretii
acestora urmand sa circule apa de racire, ca cea din foto.
Initial am vrut sa o cumpar chiar pe aceea, exista pe okazii, vanzatorul
sustine ca este din inox insa am indoieli in privinta asta.
(stiu ca poluez topicul, insa poate ca merita folosita gaselnita)
01.06.2012
33.8KB
nr.11
28.02.2012
61.9KB
Cel mai mic rocket functional , facut de mine e acesta:
18.05.2015
54.3KB
Pun si aici bobul de grau incoltit al lui Samogon. Merita toata atentia. :razz:
28.06.2013
38.7KB
Aici e la gaurit, lemnele de jos is "aschiile":D de stejar pe care urmeaza sa le maruntesc oleaca.
12.10.2015
31.3KB
Sucul de mere a avut:
- densitatea: 1.050
19.04.2012
24.4KB
Raftul meu de incoltire.... ;)
23.05.2014
42.2KB
altă ciudăţenie...
17.02.2012
20.2KB
Am pus azi de-am distilat un gin, că am prea mult alcool și n-am ce face cu el.:D
Īn 5 litri de alcool de 65* am pus:
- 250 gr. boabe de ienupăr
- 125 gr. boabe de coriandru
- cam vreo 20 gr. de cardamom măcinat și vreo 10 gr. semințe
- 4 steluțe de anason stelat și vreo 5 gr. de anason simplu, semințe.
- 4 cuișoare
- vreo 5-10 gr. de chimion și tot vreo 5-10 de chimen
- 3 bețe de scorțișoară
- coaja de la 2 lămīi și de la un grepfruit
Am lăsat 36 de ore la macerat, apoi am pus 5 litri de apă peste și am mai lăsat 12 ore.
Am pus cei 10-11 litri īn thumper, iar īn cazan am pus 25 de litri de alcool de 65* + 25 de litri de apă. N-am aruncat decīt vreo 50-60 ml. de frunte, apoi am īnceput să colectez īn porții de 700 ml.
Am testat pe măsură ce colectam amestecīnd părți egale din alcool(aprox. 85*) și apă, prima porție fiind ca laptele, opacitatea scăzīnd apoi treptat pīnă la porția nr. 8, cīnd amestecul a rămas perfect clar. Atunci am īnceput să colectez la grămadă, pīnă pe la 50*, cīnd am mai colectat 2 porții de 700 ml., ca să văd ce arome au și dacă eventual se pot folosi fără vreo grijă că stric toată licoarea.
Da` nu cred c-o să le folosesc, parcă au gust de mastică, īn ele se simte destul de tare combinația de anason -chimion -chimen.
Am colectat 20 de litri de inimă, gin nediluat adică, la 70-72*, īl las să lucreze oleacă și pe urmă diluez din el ca să văd ce-a ieșit.
Primele 7 porții le mai las să se așeze și ele, ca să văd ce arome au. Dacă nu-mi plac sau sunt prea puternice o să le recircul, pun la macerat īn ele șarja următoare. Care șarjă va fi fără anason, chimion și chimen.
02.09.2021
46.5KB
:rolleyes: rog un moderator sa stearga acel link,am vrut sa mai adaug niste poze si m-a dus acolo,oala are 8 litri si am executat condensatorul mai mare in vederea schimbarii vasului de fierbere,consumul de apa e de 0,60 ml pe minut apa iesind din condensator aprox la 13-15 grade,din 6 litri de tuica slaba 23 grade a iesit 3 litri licoare de 68 grade,am combinat la urma si un pic din coada si frunte pentru arame,am completat cu apa plata pina la 54 grade si a rezultat aprox. 4 litri de licoare,minunat pentru ce vroiam noi sa facem ,bafta si toate bune la toti. :hi:
18.08.2012
31.9KB
...marfa !!!
23.10.2012
29.5KB
SEPARARE FRACTII
Making cuts
Postby BackyardBrewer » Fri Jan 11, 2013 3:14 pm
I'd take fores twice, as the start of the run concentrates nasties.
Try this simple method for your final run:
1 - get a shitload of clean jars (they must be sparkling - ask Crow about the time he used an olive jar that was less than clean. Ewww!)
2 - Every 200-300mls you take off you put into a jar.
3 - So your stilling area is now littered with 200ml cuts from the whole run
4 - Get a paper towel and a rubber band for every jar.
5 - Number (in order) every jar with a texta on top of the paper towel.
6 - Wait 48 hours to air the spirit.
7 - Starting with the middle of the run take a big sniff (if you got 14 jars then start with jar #7)
8 - Then work out from the heart of the run to the ends. I promise you that you'll be able to tell jar #1 from #7. My wife can now pick heads and tails by smell when it's coming out the still.
9 - So everything that doesn't smell as clean as jar #5 - jar #8 is either heads or tails.
I find tails easy to pick, it's carboardy, wet dog smell. Heads is harder for me because it all has a high alc "burn" smell.
It's easier after 48 hours, heads are very harsh and sweetish.
... si ceva visual care sa va ajute sa vizualizati procesul de distilare
:uimit: ;) :razz: :nod:
09.10.2015
40.2KB
Arzator
23.05.2014
46.2KB
cam așa arată berea după 5 zile de carbonatare cu adaus de zahar in sticla de Borsec. Am folosit 11g la 1,4 l
28.01.2021
57.1KB
Astazi am fost prin capitala sa caut o teava de cupru. :(
Prohibitive preturile, plus ca nu vand la metru, dau numai bucata de 5m
25.09.2013
29.7KB
Am pus termometru pe cazan, in cotul de deasupra gatului si pe papagal.
Asta este senzorul de pe cazan.
12.04.2014
24.3KB
nr.14
asta pare f. interesanta ... talere la cerere ?
28.02.2012
66.9KB
...untul nu trebuie sa abunde si nici vinul sa musteasca...
15.03.2012
33KB
Am vazut aiurea. E chiar in centru.
14.03.2012
55.3KB
Sunt făcute īn China, adică made in PRC, destul de solide, și culmea!, mai sunt și din inox alimentar, nu se lipește magnetu` de ele.
Să vedem ce-o ieși din ele, că cică-s doar cazan de supă... :rotfl:
18.11.2020
44.6KB
Am facut si un vizor pe care l-am pus sub condensatorul de reflux.
Este foarte util pentru ca vezi momentul exact cand incepe refluxul.
29.06.2014
26.2KB
Astazi am facut proba la plita facuta de mine. =D
Aceasta are 3 rezistente de 1400W pe care le alimentez pe trei circuite separate prin intermediul cate unui controler.
Placa de sus este facuta din tabla de Al de 12 mm grosime, in care am gravat o spirala. Rezistentele au 8.5 mm diametru.
10.03.2014
30KB
Apropo de "aerisirea de activare", mai mereu am la fermentat plamezi in mai multe galeti, tot de vreo 30 si ceva de litri. Prin vara am făcut un mic experiment. Am aerisit una din galeti turnand plamada de multe ori dintr-un recipient in altul cu ibricul, de sus. Celelalte galeti au fost neaerisite. Am urmărit evoluția fermentarii in fiecare zi și vreau sa va zic ca in toate gălețile fermentația a decurs la fel. Toate au avut aceeași densitate finala, au atins finalul in același timp, viteza de fermentare a fost aceeasi. Pana și gustul/mirosul a fost la fel, din plamezi identice. Ce-i drept le-am aerisit pe toate la īnceput, īnainte de īnsămānțare dar doar pe una singura am continuat sa o aerisesc pe la mijloc și spre sfārșitul fermentarii.
cred ca eu am venit cu REMONTARILE = aerisirile si info. vine din cartea verde
deci sunt 3 remontari in grafic si fiecare are efecte diferite :
1. remontarea de la ziua 2 creste alcoolul obtinut de la 8 la 13%
2.remontarea de la ziua 5 creste alcoolul obtinut de la 8 la 11,5%
3.remontarea de la ziua 8-9 creste alcoolul obtinut de la 8 la 9%
si vorbim de o fermentare de 16 zile pt must de struguri
PROBABIL CA TREBUIE FACUTA AERISIREA DUPA 1 ZI
P.S.
detaliile conteaza
02.02.2021
40.2KB
"PAPILELE mele ... se declara multumite cu 84% ... si de restul timpului=banilor ma duc la PESCUIT" - sa-l citez pe caberlot
...sunt de aceeasi parere!
25.03.2012
46.2KB
si
21.09.2015
27KB
multumesc constantine asa am sa fac sa vad daca mere.daca pui in saci de perdea oare ? sau iuta? rafia e prea deasa?
25.10.2014
23.9KB
nr. 2
28.02.2012
45.7KB
Azi m-am apucat de altă producţie de rachie de orez.
Am venit cu ruxacul plin cu 16 kg de orez pe care m-am hotărāt să-l īmpart īn două.
Deci 8kg orez + 24 litri apă + 1 kg grāu īncolţit.
15.03.2012
46.2KB
Asa arata cu filete de 1/2. Sunt cuple prin compresie dar le-am si lipit pentru ca inelul ala din inox nu strange bine pe cupru. E mult mai practic asa cu cuple rapide de furtun.
11.02.2021
29.8KB
@George R , vad ca nu a mai zis nimeni nimic , dar spune , tie cand ti-ar conveni ?
@caberlot . frate in canada aia pescuitul nu este sportiv ? adica nu se arunca pestele inapoi , ca eu asa am vazut la televizor
:razz: :hi: :rotfl: ?
p.s. nu iti trebuie pile sa mergi in delta , doar vointa :nod: :zzz:
@Pazucu :hi:
... ba da ... pescuitul e sportiv ;) si pestele e contaminat :wink2: asa ca nu il maninca decit emigrantzii :nod: care au mincat peste de pe OLT ... dupa ce a trecut oltul de codlea,fagaras si victoria(o fabrica de colorantzi si doi mamutzi ai industrieei chimice) ... si pestii traiau doar in gura de riu :rotfl:
... in concluzie ... pescuitul e sportiv :uimit: :uimit: eu pescuiesc doar cu table si plastice ... pt ca e mai simplu :nod: ... si mai rapid ;) in 2 ore termini partida ;) sau ;) daca mai stai =atunci ai motive :nod:
... azi am mai dat o tura ... bass-ul ala mare are 30cm_fara coada si 740g :zzz: :rotfl:
(nu a mers f.bine ... a plouat noaptea = apa cam tulbure ... si a mai trecut si un vas mare pe perna de aer cu 2 turbine de propulsare care a facut o hula MARE si a tulburat apa la mal ... )
:hi: :hi:
p.s.
anul asta am sanse sa recuperez ultimele 2 sezoane ... care au fost de ... pumpers :rotfl: :rotfl:
11.06.2014
33KB
Și pentru că tot ai pomenit de supradozaj de așchii și io taman ce-am tras ultimii litri, fro 10-12, din damigeană, uite cam cum arată așchiile mele. Și par multe pt. 50 de litri, da` stai să-ți zic de ce...
Damigeana am umplut-o din fro 8 distilări, īntr-o săptămīnă și ceva, și la fiecare șarjă de alcool pusă īn damigeană băgam și fro 4 bețe. Cīnd s-a umplut am trecut la altă damigeană și p-asta am lăsat-o să stea fro 3 luni pīnă mi-a plăcut mie ce gust are produsu` după ce-am diluat puțin din ea. Am diluat tot ce era īn ea la 40-42* īn alte damigene, de 50 și 10 litri, īn care am mai pus și fro cīteva bețe noi, 6-8-10...
Peste bețele rămase īn damigeana goală am īnceput să pun iar alcool și cīte 2-3 bețe pt. fiecare șarjă și cīnd s-a umplut am lăsat-o așa mai mult de 3 luni, trăgeam și diluam din ea după nevoie, că nu mai aveam damigene īn ce să diluez tot, n-am decīt 6 d-astea mari din care una era ocupată cu vinu` de soc.:D