POZA 1 … 1Cires; 3Hickory; 2Erable dupa 24 de ore
POZA 2+3 … 1Cires; 2Erable; 3Hickory dupa 72 de ore
(tava mea a fost de 20x10x6 cm ...am prajit 1 ora la 250 +o ora la 200 … tava am acoperito cu folie de Al)
GUST : TOATE F.F. PLACUTE ...
1.Cires –parca cel mai fin …. Poate e o idee pre prajit ?
2.Erable-pare cel mai dulce ---- Cred ca mai trebuia prajit …
3.Hickory –cel mai tare parfum +o nota de iod ? … optim prajit –probabil
RECOMANDARI :
1. CAUTATI LEMNE DIFERITE
2. FACETI ASCHII RELATIV UNIFORME
3. FOLOSITI ACEISI TAVA PT PRAJIT
4. TIMPUL DE PRAJIRE DIFERA … DE LA O ESENTA LA ALTA
5. JUCATIVA CU TEMPERATURILE … DAR NASUL E CEL CARE DECIDE
6. CIND CREDETI CA E OK IMPARTITI TAVA IN 2 SI MAI LASATI 30MIN O PARTE din aschii ... asa o sa aveti 2 grade diferite de prajire
Multe sporuri la ... prajit lemne
04.04.2012
56.8KB
:hi:
… si varianta combinata ... :uimit: … bbq+arzator_stejar ;)
… cred ca asta e cea mai buna … o coacere in bbqla 200-250 pt 15-20 min + o ardere cu lampa pt pielea aia de crocodil :nebun: :rotfl:
==> cred ca sunt toate gradele de ardere acol= toate aromele
:hi:
p.s.
… trebuie sa recunosc ca aschiile astea mros f.f.bine
09.11.2020
61KB
si asta e continuarea de pagina
05.04.2012
79.8KB
Sta cu spatele la camera, pe covorul de cauciuc, intre cazan si perete, cautand mereu locuri calde. Oarecum, da, langa masina de spalat.
...si alta mai clara...
08.09.2021
58.5KB
Azi am pornit distilarea. Îmi e cam greu să mă orientez cu fracţiile la neutre dar merge. Prima zi a fost mai dificil, acum ştiu ce urmează.
Când mă gândesc cât e de fiert pentru 100 de litri de plămadă pe ochiul de la aragaz parcă îmi vine să reununţ la a doua distilare. Spirtul este destul de tare, 87% mijlocul. Am tăiat destul de mult din capete şi cozi după formula 15+55+15, dar îmi e necaz de atâta risipă de alcool. Probabil voi redistila capetele şi cozile pentru un alcool de calitatea a doua.
Mijlocul e acceptabil, nu chiar neutru dar e ok. Parcă mai neutru iese din cereale, nu ştiu care-i treaba. Cred că pe viitor voi face neutre numai din cereale. Cerealele fermentează şi mult mai repede.
Am făcut mici modificări la instalaţie. =)
18.05.2012
33.5KB
Nu stiu sa pun mai multe poze la o postare. Imi cer scuze.
07.12.2014
45KB
L-am folosit doar o data sau de doua ori, nu prea era nevoie de el cand distilam in alambic de doua ori, colectam in borcane si amestecam dupa gust.
24.02.2021
54.7KB
si inca una cu locul pe unde iese boasca presata!
26.09.2015
27.7KB
Am fiert 10 kg mălai cu 35 litri apă.
O să vă întrebaţi cât am stat să învârt la mămăligă.
Păi am umezit mălaiul în apă (10kg în 10litri) iar separat am fiert 25 litri apă. Când a atins fierberea am vărsat apa fierbinte peste mălaiul umed.
În felul ăsta am redus timpul de învârtit. Dacă văsam mălaiul uscat în apa clocotindă riscam să-mi facă cocoloaşe. Dar iată ce frumos a ieşit...
08.02.2012
43.7KB
.
20.02.2015
25.7KB
:hi: :hi:
… Bunn :razz: … eram sigur ca Amedeo face treaba buna ;) … pt ca observatiile lui sunt fine si foarte interesante :nod:
… cit despre … vechituri … insist de multa vreme pe idea asta ;) dar nimeni nu prea e ineresat prin ro :zzz: … vorbesc de cercul meu de prieteni :x …
… … si daca nu e colorat nu poti sa-l bei :uimit: ... :finger: … asa e cu pictorii-sau zugravii astia :nebun: au nevoie de culoare :nebun: :nebun:
Acum sa revenim la … vechituri … cautind pe net … am gasit asta :uimit: … si vad ca stejarul e chiar ars :uimit: … pielea aia de crocodil :nebun:
… o sa ma bag la o proba ;)
… … nu am folosit aschii atit de arse niciodata :uimit: :uimit: :uimit:
02.11.2020
31.1KB
...tot aici adaugam doi piepti de pui tocati prin ciurul cel mai mare de la masina, cu sare, piper, coriandru, ienibahar, cimbru si un strop de vin alb si sec...
15.03.2012
44.4KB
:hi: :hi:
asa cum ziceam ... fiecare cu ... testele lui :D
asta e inafara subiectului ... dar face casa buna cu paharele pline :rotfl:
... si sa nu uit pateul e la fum ;) ... vorba aia : am taiat porul si am facut pateu de pui ! :nebun: :nebun:
:hi: :hi:
08.03.2019
54.5KB
Ăsta-i ăla mai mare, n-au trecută capacitatea, cică au fost folosite pt. crenvurști în saramură...
19.11.2020
54.4KB
Poză.
11.11.2021
63.5KB
Zahar 0 g/L
01.04.2012
19KB
Gasiti pisica
04.05.2019
67KB
Am pus cateva aschii in alcool. Va voi tine la curent. :) :hi:
11.09.2012
46.7KB
.
20.02.2015
31.7KB
Trebuie să atrag atenţia că uleiul se dilată la încălzire. Nu ştiu cu cât dar nu trebuie umplut până sus că există pericolul să dea pe afară. O să studiez şi problema asta şi revin cu detalii. La mine n-au fost probleme.
31.01.2012
43.7KB
:hi: bis
… si daca ati bagat si pt mine un pahar ;) … bag si eu unul pt voi :nod: :rotfl:
2021 declinare Cabernet-->Hidromel :nebun:
:hi:
p.s.
cred ca bentonita va intra in 2 zile … ca altfel … ma incurc dupa 5 pahare--- trebuie sa beau cite unul ca sa fac loc de bentonita :nebun: … arta cere SACRIFICIU :nebun:
02.11.2020
38.7KB
am uitat o poza ! :D
17.12.2013
40.3KB
Da, ca sa-i dea o nota de prajeala si afumatura. Te-ai gandit bine. Ceva am simtit si eu la whisky-urile comerciale ca au o afumatura in ele, mai ales cele pe care scrie "peated malt". Ale mele n-au gust de afumat ci mai mult de lemn. Am pus aschiile a doua oara in alt rachiu (vreo 10 litri) si nu se mai simte chiar asa tare mirosul de lemn. Nici culoarea nu mai e asa intensa. Se pare ca refolosirea schiilor le scade potenta.
Asa a iesit primul whisky facut cu aschii coapte intens. Se simte mai tare gustul de lemn.
14.03.2019
35KB
INCA CEVA CE ... BANUIESC CA DEJA AVETZI ... daca nu faceti repede unul ca e util si siplu ... :wink2:
nu stiu cum ii zice ... dar e "on line" adica vezi tot timpul la cite grade curge "matrafoxul" :D
explicatii: in stinga pui alcoolmetru "ala mic de la rusi" si prin dreapta alimentezi cu ce curge din cazan ...
:hi:
p.s.
asa nu mai trebuie sa gushti ... =(
28.02.2012
15.9KB
...tot aici punem putin oregano si busuioc, dupa care zdrobim bine branza pana se asimileaza tocatura in mici cocoloase de branza...
15.03.2012
42.7KB
sau
23.10.2014
22.8KB
Nu mă pricep la calcule d-astea... Probabil că pentru butoiul de 100 de litri va trebui să schim și io arzătorul. Văd io cum se descutcă ăsta pe care-l am cînd oi face distilarea de curățare.
Marți ar trebui să primesc butoiul, am găsit un nene amabil care îmi sudează și un ștuț de un țol cu filet pe dop și butoiu` are deja un ștuț de jumătate la bază, să-mi fie ușor la golire. Și l-am rugat să-mi mai facă un dop cu ștuț, pentru thumper. 500 de lei toată treaba, butoi+suduri+curier.
Adineori au venit și butoaiele de plastic, omu` zicea că-s de 100 de litri, da` mie îmi par mai mari, cel puțin unul e sigur mai mare. :D Calitate f. bună și preț foarte bun față de ce găsești în comerț, 50 de lei bucata și încă 50 de lei pentru că mi le-a adus acasă.
19.11.2020
96.7KB
Exact in centrul pozei!
14.03.2012
55.6KB
Voi mai face o sita cu gauri de 3 mm si inca una cu 4 mm pentru a avea diferite granulatii la macinare.
Aici am pus niste porumb ca altceva nu am gasit pe la vecinii de la serviciu.. Boabele intregi si sparturile mari sunt dupa ce am golit moara. Prin sita asta macinisul iese putin mai mare decat malaiul normal.
11.02.2013
63.1KB
Constantin, zici ca mai ai un segment de 40cm. De ce nu ii faci un sistem de colectare tip Boka si cu serpentina gata facuta ai practic tot ce iti trebuie (doar ceva umplutura sa pui in segmentul inferior), nu mai ai nevoie de al doilea condensator? Doar daca nu esti multumit de rezultate te apuci de modificari
In mare am aceleeasi instalatie ca tine, difera diametrul si lungimile segmentelor dar eu doar atat am de gand sa folosesc si sa controlez refluxul cu un robinet
24.03.2014
34.7KB
Poze
10.06.2019
45.1KB
...nu cred ca va dura atata timp, dar sa zicem!
20.02.2012
21.7KB
Mda, pe file share nu pot pune IMG, o sa atasez separat fiecare poza:
17.09.2013
39KB
Salut, dragilor!
Hai sa mai reaprindem aici discutiile cum erau in alte vremuri. Eu am lipsit si de pe forum si din activitatea alcooliceasca din cauza ca m-am ocupat cu altele, dar de cand cu starea de urgenta si carantina care ne-a schimbat vietile complet, cu ce altceva mai bun poate omul sa-si omoare timpul petrecut in casa decat cu niste alcoale bune? :D
Vreau sa va zic ca eu am trecut la productie de-aia serioasa. Mi-am facut racitor cu serpentina in cuva de plastic. Serpentina e din teava de 22 mm si lunga de 4 metri. Face fata unui debit de 7-8 litri de distilat pe ora. Am schimbat si cazanul, am trecut pe 50 de litri. In 9 ore am distilat 130 litri plamada (3 cazane) si am obtinut 36 litri de rachiu, cu tot cu pauzele pentru reincarcarea cazanului.
Merg pe metoda irlandeza, adica aia cu 3 distilari simple. Imi place ca niciodata n-am mai obtinut viteza asa de mare la distilare si atat de mult alcool. Folosesc tot aragaznul si toate cele 4 ochiuri.
Voi ce mai faceti, care mai e viata voastra? Mai fierbeti ceva? Hai ca de mult mi-era dor sa va mai citesc. :)
02.08.2020
35KB
continuare
09.12.2019
40.9KB
Dacă punea zahăr fără noimă sigur drojdia nu apuca să fermenteze tot şi rămânea zahăr rezidual. E posibil ca drojdia stresată spre finalul fermentaţiei să producă congenerate. Dacă ele sunt vinovate de durerile de cap rămâne de văzut.
Sunt drojdii cu toleranţă mare la alcool Iunicu, unele ajung şi la 18-20%, e vorba de drojdii de rasă pură, selecţionate. E drept că o drojdie sălbatică de pe coaja prunei abia dacă atinge un 8-9%.
La vişinată lumea pune foarte mult zahăr care fermentează împreună cu vişinile. Fermentaţia este oprita prin adăugarea de alcool până atinge procentul de alcool dorit.
Păi 2-3 pahare înseamnă cam o sticlă :)
Chestiile cu durut/nedurut capul sunt subiective. Cred că ar trebui să ne gândim mai întâi dacă ne-am hidratat corespunzător. Juma' de litru alcool la 52% înseamnă peste 250ml alcool pur, deci cam de vreo 10 ori peste limita maximă recomandată cam peste tot în lume. Mai vrei să te simţi şi bine dupa o astfel de intoxicaţie?
Normal că e diferenţă între zaharurile din mustul de bere şi cele din mustul de vin, însă rezultatul fermentaţiei e acelaşi: etanol. Eu am mai scris despre zaharurile din cereale. Dacă zaharul din bere e maltoza (glucoză+glucoză unite printr-o legătură glucozidica), la mustul de vin e fructoză şi glucoză cam în egală măsură. Berea însă conţine şi zaharuri reziduale care sunt defapt dextrine ce nu pot fi descompuse de drojdii. Ar fi mult de povestit despre acele dextrine însă referitor la ce discutaţi voi cu capul, nu am citit să fie vreo legătură. Dacă mănânci zahăr sau orice conţine zahăr, te doare capul? haideţi să judecăm logic, raţional, nu băbeşte.
E normal să te doară capul la o cantitate uriaşă de alcool înghiţit odată. E normal să te doară capul dacă nu bei apă. Berea nu hidratează, ci deshidratează prin efectul alcoolului. Deci după o bere bei apă dacă vrei să nu ai probleme.
Cantitatea de zahăr care se pune pentru carbonare este foarte mică, între 5 şi 10 grame pe litrul de bere.
Sine, poate te apuci şi de berărit. Eu am făcut câteva beri anul trecut, toate all-grain. Din kituri n-am încercat niciodată.
Caberlot, exprimarea ta lasă să se înţeleagă ceva greşit: chit nu înseamnă conservă + dextroză + apă. Ştiu că nu asta ai vrut să spui, dar te-ai grăbit. În conservă este defapt mustul de bere deshidratat ! Că i-ai pus tu dextroză să-i ridici potenţialul alcoolic e altceva.
Se poate face bere în apartament şi prin tehnica clasică (all-grain), deci fără kituri. Începătorii sunt îndemnaţi să înceapă cu kituri pentru că e mai simplu, însa cu all-grain ai aproape o infinitate de posibilităţi de brasaj.
Acum referitor la ultima replică a lui Iunicu, după ce am băut cam 2 ani bere făcută în casă n-aş mai bea bere din comerţ. Berea din comerţ mi se pare o spălătură, o apă chioară.
Mi-aţi făcut poftă cu berea de casă. După ce termin cu distilatele astea mă apuc de plămădit o bere.
Pentru ingrediente şi echipamente de făcut bere vorbiţi cu Laurenţiu Iancu de pe . Eu de la el am luat mereu ce mi-a trebuit.
Asta e una din productiile de anul trecut...
27.03.2012
43KB
Saptamana asta am reusit sa termin sobita. I-am facut focarul si peretele imprejmuitor di samota iar peste focar vine montat un butoi din tabla ce joaca rolul clopotului.
Constructia este modulara ,in sensul ca butoiul se poate si in loc se poate pune un capac, soba devenind masa , sau se poate pune o tabla mai groasa, pe care se pot coace toamna vinete si ardei.
01.05.2015
47.9KB
Binenteles ca fructele sunt separate.
Merele separ de pere.
Zahar 50 kg la 1000 kg fructe.
Am facut si 200 kg de pere fara adaos de zahar.
Stie stineva cat de diferenta de alcool cu zahar si fara.
Cam cat credeti sa le las la fermentat avandin vedere temperatura de afara.
Eu ma gandeam la 13-15 zile