Cred ca am pus cam mult in cos. Ideal ar fi ca nivelul lichidului sa fie deasupra nivelului plamezii din cos.
Voi mai taia din picioare. Sunt suficienti 20 mm deasupra fundului.
11.04.2012
38.4KB
Furtun din PVC īn contact direct cu vapori fierbinţi de alcool este o idee proastă. Cu un tub de inox, cupru sau sticlă ar fi perfect īn regulă.
Nişte chestii asemănătoare făceam şi eu pe la īnceput cu punga de copt. Cred că-i cea mai la īndemānă metodă de face ţuică īn casă.
17.02.2012
35.3KB
paznicul cu colega lui el 80kg ea 60kg :rotfl:
21.10.2014
32.8KB
Adunate la un loc arata cam asa :
22.06.2015
78.1KB
Partea pe unde iese aerul si pe unde se incarca tavile
11.10.2015
31.2KB
Azi am numai vesti bune despre coloana :)
Am luat niste bureti de inox mari si frumosi, 12 bucati. Am umplut coloana cu 11 dintre ei, astfel incat sa nu depasesc limita de 370g de bureti pe metrul de coloana de 2 inci (asa zice nenea asta ) ca risca sa se inunde. Deci intre 350 si 370 g pe metru. Eu am bagat 435 de grame pentru 120 cm spatiu de umplutura.
Am luat si furtun armat. Acum nu mai am probleme cu curgerea apei prin deflegmator.
Am rezolvat si cu racordul de la chiuveta. Cum? Cu alt dop. :rotfl:
Si am mai luat si 10 litri de vin Muscatel la nici 10 lei otrava la PET de 2 litri... pentru proble, nu altceva. Ca sa nu mai astept o saptamana pentru alta transa de zahar la fermentat. Eram foarte curios sa vad ce poate coloana cu noile imbunatatiri.
Am pornit instalatia cu configuratia deja cunoscuta: cazan - thumper - coloana. Am pus toata otrava aia de vin in cazan si thumperul gol. A durat ceva timp pana m-am dumirit cum se procedeaza cu puterea focului, apa din deflegmator si pozitionarea deflegmatorului. E nevoie de multe distilari sa ajungi sa cunosti coloana in cele mai intime aspecte, dar este fascinant de interesanta. Merita sa ai asa ceva in casa, pe cuvant.
Deci am colectat fruntea foarte incet la reflux 1:1 si cu focul dat incet, dupa care am lasat-o sa mearga la reflux total 30 de minute (asa am citit pe la houmdistiersi ca cica e mai bine, sa-i dai reflux total dupa ce ai colectat fruntea si capetele) Am gasit si formula de operare cu coloana CCVM, asta dupa multe incercari, o sa va zic imediat. A trebuit sa o readuc la echilibru prin reflux total de mai multe ori, asa ca mi-am petrecut toata seara fierband aia 10 litri de otrava.
Deci dupa ce a mers la reflux total 30 de minute, incep sa ridic foarte putin de deflegmator si astept 5 minute. Repet operatiunea pana cand incepe sa picure foarte rar. Asa imi stabilesc ratia de reflux pe care vreau s-o am. Dupa ce sunt multumit de ratia de reflux, incep sa maresc focul, a.i. sa fiu multumit si de debit. Ratia nu se schimba, ramane la fel, oricat dau focul de tare, prin urmare si concentratia alcoolica obtinuta ramane constanta. Ce-mi ramane de facut este doar sa dau mai tare focul, treptat, pe masura ce scade concentratia alcoolica din cazan.
Aici nu prea intelegeam eu, pentru ca eram obisnuit sa lucrez cu coloana aia din sticla care este de fapt o coloana CM. La CM daca cresti puterea de incalzire reduci refluxul. Trebuie sa maresti si debitul de apa din deflegmator, proportional, ca sa mentii aceeasi ratie de reflux. Coloanele VM si LM functioneaza diferit. Maresti focul, creste putin debitul dar ramane ratia de reflux la fel si de aici si concentratia alcoolica ramane constanta. Era si lesne, trebuie in primul rand sa ai debit mare de vapori ca sa ai din ce sa intorci la reflux si sa-ti mai ramana si ceva sa picure. Coloana este mare consumatoare de combustibil, apa si timp.
Alt lucru intereaant pe care l-am observat este faptul ca la reflux 1:1 distilatul curge cam la 90-91% vol. alc.. Ca sa ma duc la 95% trebuie sa maresc mult ratia de reflux.
In fine, am colectat in pahare numerotate tot distilatul ca sa am mai tarziu pentru analize. Totalul a fost de 900 ml de mijloc la 93% cu tot cu capete si putin din cozi. Cozile tarzii nu le-am mai colectat. Am invatat ca daca se incetineste mult picuratul avand focul la maxim, e clar ca nu prea mai e alcool. Coloanele de tipul VM comprima foarte bine cozile.
Deci ca recapitulare, am reusit ca dintr-un vin de 10% sa mentin constant o curgere la concentratie de 93-94%. Urmeaza sa ma mai perfectionez in lucrul cu coloana.
In cazan am gasit vreo doi litri de borhot ramas de la fierberea otravii. Nu am mai avut pierderi de randament. Am izolat cu coca peste tot. Coca e cea mai buna.
PS: De ce ii zic otrava la vinul ala la PET? Pai sa va zic... capetele au venit cu un miros puternic de otet, ceva asa acru, scarbos de-ti dadeau lacrimile. Parca nici inima n-a fost inima. Adica hai, mai ok totusi, destul de neutru, dar ce a iesit tura trecuta puneai pariu ca bei vodca. Asta avea asa un gust chimic. Nu mi-a placut niciuna din fractii. Cozile nici n-am avut curaj sa le gust.
Ca concluzie, nu luati vin ieftin sa distilati, daca vreti sa faceti rachiu din vin. Cine stie ce chimicale baga nenorocitii in ele ca nici prin distilare nu mai scapi de otrava. Dimpotriva, concentrezi otrava. Acum tura asta n-am de gand s-o beau. O folosesc ca biocid ca am auzit la Caberlot ca 40% nu e dezinfectant dar 40% + 40% este... ca fac 80%. :rotfl:
11.09.2020
22.1KB
ho! ho! ho ! craciun fericit ,dragii mosului ! va doresc multa sanatate si sa va dea D-zeu mult noroc si spor .
mult noroc sa aveti sa "va roada drojdia ,tot zaharul din boasca " (buna licenta ,caberlot) si spor la curs pe teava de la racitor sa ajunga licoarea la toata lumea .
eu am reusit ieri sa-i impac pe toti cunoscutii cu cate o sticluta de 750 ml zamahoanca (pai de , am avut pierderi ;) ) si cate sticla de vin ,ca doar asa e frumos in ajun de craciun .
m-am trezit de dimineta la 05-00 ( nu ma mai durea capul si imi era o foame de lup) si l-am asteptat pe popa (asa-i traditia in bucovina ,in ajun de craciun vine popa cu ajunul) si pana a venit pe la 07-00 am spalat sticle si am pus zamahoanca care am cupajat-o duminica :D .am pus vreo 15 sticlute . bai ,zic ! cum naiba a scazut si dupa distilare in galeata cu capac . va reamintesc ca dupa cupajarea cu apa au rezultat vreo 14 l de tuica la 40 de grade .
25.12.2013
22.9KB
De la tutusca colectez cu un tub de sticla pana la papagal.
10.03.2012
33.3KB
Recipientul l-am izolat cu elastomer de 8 mm grosime pus in doua straturi.
Materialulare adeziv pe o parte si se aplica foarte bine si usor.
12.05.2014
27KB
Măr
22.06.2019
33.7KB
Secretul este acea mică cantitate de terci de grāu īncolţit pe care am pus-o odată cu starterul cānd s-a răcit complet. Nu credeam īn puterea gluco-amilazei. Acum sunt mulţmumit că am atenuaţie aproape de 100%. De cāţiva ani mă chinui să obţin atenuaţie aşa mare dar mai mult de 70% nu reuşeam.
20.02.2012
42.3KB
... uite si ceva de incurajare :hi:
... adica fulgi de secara cu maltz :uimit: :wink2: ... ceva vechi de 9-12 luni :nod:
:hi: :hi:
16.09.2015
25KB
Mouton Cadet ...
un vin francez de 15$ care ia o nota de 84% ...
UN PIC MAI JOS DECIT UN ALT VIN FRANCEZ DE 865$ CARE IA O NOTA DE 86%
:nod:
INTREBAREA E :
PAPILA noastra poate sa faca diferenta ?
( =consumatorul avizat dar de nivel mediu)
... probabil ca nu ... cel putin asa considera autorul ;)
RAMANE CA FIECARE SA IA DECIZIA CARE I SE POTRIVESTE CU ... PORTOFELUL SI CU CUNOSTIINTELE =SIMTURILE :razz:
:hi: :hi: :hi:
P.S.
ORICUM vinurile astea nu stau pe acelasi raft ... deci riscul ca sa gresim e minim ... si oricum ne trezim cind ajungem la casa :razz:
am fost curios sa vad ce inseamna un vin bun Muton Cadet (si e bun!) ... dar nu m-am aruncat sa vad ce inseamna unul si mai bun ... probleme de ... portofel ! :hi:
22.03.2012
48.5KB
După o sticlă de vin și o oră de muncă... :rotfl:
06.09.2020
61.5KB
BUna !!
Atasez alaturat o foto cu o bucata de "plasa - ciur" din inox.. Dimensiunea este de 300 pe 195 mm, ochiurile plasei au in jur de 4 mm ... Vreau sa o fac ca un cilindru ce va intra pe interiorul coloanei si se va sprijini de peretii acesteia ... Cilindrul din plasa de inox va avea 2 - 3 reduceri de diametru ( " gatuituri " ) cu rol de " palnii " ce au rolul de a conduce distilatul de pe peretii coloanei pe " umplutura ".
" Umplutura " - In interiorul acestui cilindru voi pune spirala ce o tai mai de sus de la deflegmator ... Spirele vor avea diametre diferite ce se vor sprijini pe cilindrul din plasa de inox, iar in interiorul spiralei voi pune (eventual) niste span grosier de cupru ... Vreau sa iasa ceva de genul " prismatic ( umplutura).... " :rolleyes:
O fi bun ???? :hi: :rotfl:
26.03.2014
62.5KB
Aici e coloana asezata pe cazan ....
p.s. Sper sa invat cum se pot pune mai multe foto....
21.03.2014
28KB
SI ACUM RACIREA de care ai nevoie
ai 3 situatii
1.in contracurent=racitor de bere 2.15m la un debit de 11.47L/min
2 cu serpentina 12.2m la 11.47L/min
3 in contracurent 1.95m la 19.12L/min
CRED CA 12M DE TZEAVA DE CU DE 2 1/2 INCH TE FALIMENTEAZA ...
.... ASA CA ADOPTA IDEEA LUI SAMOGON PT CA ... RACITORUL DE BERE E SCUMP SI EL PE MOTIV DE 2 T-euri ...
:hi:
22.05.2012
41.4KB
Vesti bune: e buna plita! :)
Am incercat sa scot termostatul din circuit si a sarit siguranta de la tablou de mai multe ori. E siguranta pe care scrie 30 mA pentru alimentare masina de spalat rufe. Am lasat sa mearga cu termostatele asa cum a fost ea conceputa si n-au mai fost probleme.
Ma gandeam ca poate nu o sa reuseasca sa incalzeasca suficient dar am avut grija sa presez bine plita de fundul cazanului impingand cu putere penele. Prima oara mi-a fost mila crezand ca o sa se strambe carcasa. Fundul cazanului e o tabla subtire care face burta. Daca plitele nu se muleaza cum trebuie raman spatii goale si pe acolo caldura nu se conduce eficient. Am avut grija si am presat puternic. S-a simtit diferenta.
Bine-nteles am avut grija si sa izolez cazan-tevi-bulbuc-coloana. Se putea si mai bine izolat. Data viitoare o sa iau carton sa imbrac cazanul pana pe la 1 cm de fund.
Cab, ai avut dreptatate, pe la tevile alea de fier se pierde caldura. Trebuie sa rezolv cumva si cu tevile si va merge si mai bine.
Totusi vreau sa va zic ca am fost destul de multumit de puterea plitei. Primul litru de inima la 96 % pe alcoolmetru a curs in 50 de minute, iar la al doilea am crescut debitul la 2.6 l/h si a scazut concentratia la 94% apoi din ce in ce mai putin pana cand am oprit pe la 86. Am vrut un singur litru curat. Pentru restul, n-am mai avut rabdare sa astept si i-am dat viteza.
Am colectat in total vreo 7 litri alcool dar nu sunt multumit. Sigur n-a fost bun malaiul din Selgros. Tot cu 20 kg malai din Carrefour faceam 8,7 litri alcool. Fermentatia s-a oprit dupa 4 zile si normal fermenta 7 zile. Nu s-a dus densitatea la 0.99. Probabil din cauza caldurii a murit drojdia. S-a incins tare in timpul fermentarii, cred ca avea 40 de grade.
20.08.2021
31.7KB
ba fratilor , mare minune filtrul asta cu placi . am filtrat compotul de cirese si a iesit lacrima .
25.07.2015
44.6KB
Tarodul folosit la SPP-urile dreptunghiulare.
03.04.2021
30.7KB
pun poze
07.03.2015
24.4KB
Ardei Kapia
11.10.2015
38.2KB
Recipientul de inox l-am cumparat de la un targ apicol. Ei il folosesc pentru maturarea mierii.
Are fundul convex in interior si gaura cu filet interior de 1.5''.
Pe mijlocul recipientului am pus o banda de panza din fibra de sticla cu teflon (rezista la vreo 300°C) peste care am bobinat 4 rezistente de cate 800W legate 2 cate 2 in serie. Am facut asta pentru ca rezistentele sa nu se incinga foarte tare. Rezistentele sunt din kantal si au fost spiralate. Eu le-am desfacut cu grija, ca sa nu se faca noduri.
Peste rezistente am mai pus un strat de panza si am strans totul cu banda textila.
Rezistentele se incalzesc pe la 120°C.
12.05.2014
22.8KB
Eu am facut acum ctiva ani o instalatie ptr distilat corcodusele din curte.
Racitorul este din sticla Jena si este alimentat din butoiul alaturat. Apa de racire este colectata intr-un recipient din plastic, mare (ptr amestec mortar) si este impinsa de o pompa ptr acvariu , din nou in cazanul cu apa.
24.03.2016
71.8KB
Procentul de zaharuri reziduale e sub 1%. Deci am avut o zaharificare perfectă şi a fermentat complet.
20.02.2012
45.2KB
Revin cu noutati privind evoluția perelor din sticle. Pānă īn prezent merge bine, pierderile fiind in limite normale. Am pus si mere (īn ultima poză).
22.06.2019
39.9KB
Aici e marca de inox alimentar....
21.03.2014
36.2KB
Urmează să le bag la cuptor, am unu` d-ăla rotund, electric, le las vreo 2 ore īn el după care pun arzătoru` de pīrlit porcii la butelie și le ard pe toate la grămadă.
06.09.2020
53.4KB
pai capacitatea lui este de 4 litri ,dar spune-mi te rog de ce este necesar un mecanism de reglare a temperaturii? daca nu are reglaj al temperaturii ce se intimpla?mai multe uite aici in acest video:
de ce nu este bun adica nu ai recomanda? auze ceva?foarte multumesc
am vazut tot aici un alambic super si micut insa nu zice nimic de pretul aceluia:
sau niste teava de cupru moale sa o pot face spirala iar nu gasesc,nu vorbesc de ce se gaseste la magazinele de bricolaj acela nu e cupru e aliaj si nu se poate modela
06.06.2012
21.1KB
Intre timp am mai facut 1 kg cu profil triunghiular si sarma de 0.45. Au iesit cu densitate si mai mare, cam de 1.6 kg / l desi am respectat dimensiunile recomandate. Nu vad neaparat un lucru rau in asta. Masa mai mare inseamna stabilitate termica mai buna.Tot de 4 mm diamteru si 4-6 mm lungime le-am facut. Acum am 2 litri si ceva din 3 kg sarma si deja am umplut coloana cu ele. Cam un metru si un pic ocupa. Mai raman 13 cm pana la teu. Aici s-a potrivit perfect.
La suflare opune mai multa rezistenta decat buretii. Maine le fac proba. Sper sa nu fi muncit degeaba, ca in cazul in care sunt prea mici si limiteaza puterea sau debitul, va trebui sa fac altele. Acum am deprins tehnica, pot sa fac 1 kg pe zi, muncind cam toata ziua. Pe cele de ieri le-am facut in 8 ore cu pauze doar pentru masa si veceu.
01.04.2021
44.8KB
Poze facute cu telefonul.
31.10.2012
40KB
... FARA COMENTARII :uimit: :rolleyes: :dinti: :x
AZI NIMIC NU MAI E BUN ... totul e cancerigen
:hi: :zzz:
25.04.2012
55.8KB
Salut Amedeo.
Ai dreptate ca m-am grabit, era prima tura de distilat care am facut.
Trebuia la prima tura sa trag tot pana la 1grad ca sa nu mai fie nevoie sa pun cei 10 litri de backset de la care probabil a si venit gustul ala, oricum a disparut intre timp.
Referitor la calculele facute de tine, nu stiu de unde ai scos 10.5-11 grade la litru cu o densitate de 1072
Specific Gravity to Brix Calculator:
Gravity:
1.070
Brix:
17.1
Alcohol By Volume:
9.5%
In fine, calculele nu cred ca isi au rostul neaparat aici , ideea era de reteta in sine, temperaturi apa si metoda de extras zaharul din orz.
Nu am folosit enzime pana acum dar ma bate un gand sa incerc si cu ceva enzime.
@Caberlot Uite si scula din dotare. Cazan de 100L din cupru, intentionez sa fac un condensator shotgun cand o sa am timp.
18.07.2018
52.7KB
Am uitat sa fac "tag" in poza de mai sus la cazanelul de tuica perfect functional (la spirtiera) cu capacitatea de 0.60 l, primit de la un maestro distillatore macaronar, Bepo Tosolini pe numele lui, un artist in materie de grappa.
Daca tot ma laud cu smochinele (scuzati modestia ;) ) am facut un pic de senzatie la targ, printre cucoane (e iarasi drept, erau singure si trecute de a doua tinerete), cu gemul si dulceata de smochine.
23.01.2013
28.7KB
Sunt foarte atent le temperatura din capul coloanei si la depresiune
Masor taria si degust din cand in cand.
Dupa cum vedeti alcoolul fierbe la 60 grd. la -0,5 bar.
Arunc(separ tot ce curge pana la 60-metanol acetone)
Cand creste peste 65-70 inseamna ca in capul coloanei sunt si vapori de apa incep cozile.Colectez si incep sa distil cozile.Cand temp ajunge la 75 opresc deja curg cozi cu tarie de cel mult 25.
Bineinteles ca depinde de la plamada la plamada.Nu este simplu insa daca prinzi un pic de experienta merita tot efortul
29.03.2012
31.9KB
Poză 3
19.12.2021
37.1KB
Astazi am facut proba coloanei.
Cand s-a umplut papagalul aveam 95%vol.
29.06.2014
23.2KB
Iar cand ceaunul incepe sa se goleasca incingem discul pentru pestele prins in urma cu cateva minute... cu mujdei de usturoi si cartofi din spuza... astea ca sa alunece vinul alb demisec ce asteapta la radacina unei salcii bartrane de vreo trei zile la rece...
...sa fie rau?
15.03.2012
74.5KB
Salut caberlot :hi: , pai ne auzim la telefon , oare anul asta ne vedem cumva ?
Noi suntem in delta pe 31 iulie !
Recolta de azi ! ;)
22.06.2015
66.9KB
prima zi : am tocat 80 kg de sfecla cu o tocatoare speciala .
taiteii rezultati au incaput in doua butoaie ,unul de 60 l iar al doilea de 100l . dupa ce i-am bagat in butoaie (butoaiele s-au incarcat pana in dop). am facut gauri cu o coada de matura ascutita in taitei (strapungere facuta prin gaura capacului , a nu se intelege ca am gaurit butoiul) din loc in loc asa ca la o sita in amandoua butoaie , gauri pe unde urma sa torn drojdia hidratata .
drojdia folosita a fost drojdie proaspata de panificatie pachet de 500 g (sinenomine mi-a recomandat o drojdie selectionata ,insa ajunge doar la craciun).
pentru butoiul de 100l am folosit 2 pachete (1 kg) inmuiate in 20 l apa la 26 grade C (inca nu am depistat la tastatura asta unde e semnul conventional pentru 'grad' ) ,iar pentru cel de 60 l un pachet in 12l ,cam 20 % apa din capacitatea in l a butoiului .
am turnat drojdia in butoaie . in butoiul de 100 l am mai pus si 30 g secarica iar in cel de 60 l am pus 20 g . secarica am pus-o pentru ai mai strege un pic gustul pronuntat de sfecla . cand am pun si cateva coji de portocale ,nu multe cam o mana buna la butoi . temperatura ambientala in camera de fermentare 20 grade.