si cozile impreuna cu ce a rezultat din largirea palariilor...
15.03.2012
42.5KB
Aici este condensatorul final inainte de lipire.
29.06.2014
15.9KB
Am pus la fiert 10 L de apa si cand a ajuns la 60°C am inceput sa adaug malaiul. La inceput a fost usor, pe masura ce malaiul fierbe este din ce in ce mai greu sa amesteci. Dupa ce am terminat de pus malaiul temperatura era de 65°C. In tot timpul acesta focul de la aragaz era dat la minim. Am lasat sa fiarba, mestecand continuu pana a ajuns la temperatura de 75°C.
28.03.2012
25.6KB
Prieteni. Am obtinut un keg. Are in jur de 150 l. Nu are fund, dar am o tabla groasa de inox de 3,5 mm. Peretii au 1,5 mm. Norocul meu ca se potriveste comanacul vechi de arama de la cazanelul cel mic. O sa-l modific si pe el otziruca, pt ca vreau sa-mi fac o coloana dintr-o teava de inox de 60 mm. Dar toate astea printre fatari de scroafe, de vaci....Asa sunt io, mai incet, masor de 10 ori, si cind tai, tai prost citeodata. Mi-as dori sa am ingineria lui Sine, meticulozitatea lui Costica, chimia lui Samagon, stiinta lui Strava...
As vrea sa se fixeze comanacul pe cazan printr-o ganitura de silicon . Vreau sa fac o fixare facila, usoara.
Sporuri tuturor...
15.03.2015
17.5KB
Că tot vorbeam pe celălalt topic despre reţete cu ouă...
24.02.2012
31.5KB
12.06.2016
19.4KB
...depinde de forma paharului, desi cred ca-i alunecos rau...
23.02.2012
26.9KB
... ia zii sefu ... asta merge ?
stiu ca e tot de vin ... si pe deasupra si italian(nu prea imi plac...neamurile astea) ;) ...
... dar daca luam in calcul forma sticlei ...
... si titlul "La Meseria" :razz:
... si mai socotim si ... vioara, contrabas sau ce e ala ...cred ca trec clasa ! :nod: :nod:
:hi:
17.12.2012
29.9KB
...
17.02.2012
26.4KB
Vederea de sus.
Aici voi face o cuva in care sa stea boabele. Cuva va avea o placuta culisanta care va regla debitul de cereale.
Revin cu poze. :) :hi:
11.02.2013
23KB
Am adaugat 200 g de malt WEYERMANN PILSNER si am oprit focul.
28.03.2012
23KB
Multumesc , din nou.
Focarul tip rocket poate fi studiat pe Gogu, dand cautare rocket stove. Sunt o multime de modele si sunt minunate pentru sobe de exterior (pentru fiert zacusca , etc).
Eu le-am descoperit acum 3 ani si de atunci m-am indragostit de ele.La arderea intensiva au o ardere mult mai curata decat sobele traditionale, ajungand sa functioneze cu fum invizibil.
Principiul clopotului, aplicat la sobe se bazeaza pe stratificarea gazelor ( cele fierbinti urcand mai sus decat cele mai reci), si in practica se obtine foarte simplu- facem iesirea fumului din soba mai jos decat mijlocul ei ( de exemplu). Gazele fierbinti se vor ridica cat le permite soba, stau acolo si cedeaza caldura peretilor sobei ( cazanului eventual) apoi se racesc si coboara , gasesc gaura spre cos si sunt evacuate afara din soba.
Eu ma joc cu astfel de sobe si m-am gandit ca acest fel de clopot ar fi in avantajul fierberii plamezilor mai vascoase deoarece nu concentreaza temperatura cea mai mare pe fundul cazanului, unde se aseaza cerealele , ci pe peretii laterali, unde nu se aseaza plamada si se formeaza mai usor curenti de convectie in masa plamezii.
Daca sunt curiosi , se poate face un topic micut, despre construirea sobelor pentru fiert plamada , sau pot da un link la un forum de specialitate unde sunt tratate sobe neconventionale pentru Romania, unde este insa muuult de citit , pentru a va putea edifica.
Pun o schita a sobitei ce o proiectez, cu mentiunea ca iesirea gazelor din focar se poate face sub cazan sau intr-o laterala , pentru a nu supraincalzi fundul cazanului.
15.04.2015
18.2KB
Cam tot 15 grame de sare pun si eu. Dupa afumare eu as vrea sa le tin la 12, 13 grade si cam 80% umiditate. Am un frigider cu controler de temperature. Mai trebuie un umidificator.
30.12.2021
25.8KB
Am avut un control mai bun asupra debitului de curgere.
Ţârâie cu firicel subţire...
31.01.2012
41.8KB
A venit timpul sa prezint pe forum primele schite ale noului alambic.
Cazanul va avea 50 l volum util, va fi facut din tabla de Cu de 1 mm, va fi incalzit electric cu doua rezistente de cate 4.5kw prin intermediul unui controler si va avea trei configuratii: pentru prima distilare, pentru a doua distilare si coloana LM/VM pentru alcool neutru.
Toate prinderile intre elementele alambicului vor fi facute cu cleme tri-clamp.
Cazanul, ceapa, gatul si celelalte elemente vor fi facute pe matrite la drucbanc si le voi lipi cu aliaj cu 15% Ag.
Asta este configuratia pentru prima distilare:
16.10.2014
11.7KB
Iar in poza asta sper sa se vada forma fundului.
Aaaa, sa nu uit... Am facut si un fund fals din tabla perforata de inox 1mm cu gauri de 1.5 mm.
Voi pune o poza alta data, acum nu am niciuna.
12.05.2014
18.7KB
Obiectivul s-a întâmplat, chiar aşa repede. :D
M-am întâlnit cu SineNomine şi mi-a dăruit mie una din piesele pe care le-a făcut la sticlărie pe lângă un butuc de stejar.
îi mulţumesc încă odată, a fost o surpriză frumoasă.
Am găsit repde o soluţie de stabilitatate pentru "papagal".
06.03.2012
38.6KB
Zdrobitorul a spart boabele perfect, fara sa sparga samburii.
Cosul meu s-a comportat minunat, nu s-a infundat si a stors foarte bine. Boasca rezultata este aproape uscata. :razz:
23.09.2012
70.1KB
PUTINA TEORIE pt distilare ...
02.03.2012
40.7KB
e cineva interesat de ... "desene " de felul asta ?
sunt mai multe ideii ...
27.02.2012
66.8KB
apropos ,se pot pune mai multe poze la o postare ?
ziua a 6-a , m-am trezit de dimineata optimist , am fost bucuros ca am scapat de stresul tocatului (asta mi se parea cel mai greu lucru) si am pregatit instalatia de lucru . prima data am tras o fuga la peco unde am incarcat 2 butelii . nu am incredere in cele cumparate de la raft chiar daca sunt sigilate . la peco vad cu ochii mei cat intra in ele . am adus buteliile ,am racordat una la pirostria respectiva si foc . primul cazan l-am pus la foc pe la ora 09 00.
am cantarit 10 kg de faina de porumb care le-am amestecat cu 10 l de apa calduta . apoi am fiert 25 l de apa si i-am turnat peste amestecul respectiv. am omogenizat si am pus cazanul pe foc la fiert . de cand a inceput sa scoata bulbuci adica sa fiarba am mai lasat la fiert cam 10-15 min. precizez ca in momentul care a inceput sa fiarba avea 90 grade C . dupa ce a fiert cele 10 min. l-am dat deoparte si am bagat serpentina cu apa rece in el. in timp ce se racea alt cazan i-a luat locul .
de acum nu mai pot descrie cam cum am umblat de colo colo .
am pus-o pe fica-mea sa invarta in cazanele de pe foc ,iar eu ma ocupam de cele care trebuiau lichefiate si zaxarificate . cu serpentina respectiva am reusit sa cobor temperatura de la peste 90 grade C la 74 in 5-10 min . asta depinde cat de mult agitam cu ea . o bag in cazan si o invart roata asa ca si cu culiserul . dupa pauza de lichefiere de 30-40 min am verificat temperatura si apoi am adaugat maltul pentru zaharificare . cat se mai racea aici ,pregateam alt cazan dincolo la fiert si uite asa pe la pranz aveam deja 3 cazane puse la pauza de zaharificare si altul pregatit pe foc penrtu fierbere.
in poza se vede si serpentina pentru racire.
18.02.2014
31.4KB
:hi:
… o intrebare care ma enerveaza :nebun: cum se ard aschiile ca sa arate ca in poza de mai jos :uimit:
… de ce vreau asa :uimit: pt ca e si pielea de crocodil acolo ;) si mai e si lemn nu prea ars :wink2:adica toata paleta de arome … … si in plus e suprafata mare de contact :nod:
:nebun:
ps
… problema e ca o spirala de aia … care intra pe gura unei sticle si are 10cm … costa 8-10$
07.11.2020
29.4KB
Frigiderul isi face bine noua treaba, ieri cind plamada fermenta in draci termometrul arata 24*C in interior, azi doar 22*. In camera is maxim 15-16 ziua.
15.10.2015
30.3KB
Mie nu mi-au ieşit niciodată ochiurile româneşti, răscoapte sau cum s-or mai numi. Se împrăştie ouăle prin toată cratiţa.
Eu le fac la abur.
18.01.2012
30.5KB
a 6-a zi , adica azi : m-am trezit dimineata ,de asta data motivat sa pun la fiert butoiul de 100 l care a ramas . am facut focul si am incarcat cazanul din nou .am inpartit butoiul in doua fierturi . in primul am bagat taiteii de deasupra si o galeta de apa din fantana ,cam 20 l . acesta a inceput sa fiarba mai greu decat ieri (,abia acum seara mi-am dat seama de ce ,nu am curatat cenusa de ieri :nebun: ) insa cand a inceput sa curga ,a facut-o bine . dupa ce a curs 1,5 l am pus alcoolmetru , avea 54 grade la mai putin de 20 grade temperatura lichid .
in fine din acest cazan am recoltat 4 l alcool 45 grd media , 4 l media 33 grade ,2l media 25 grade .
din al doilea cazan cu zeama proprie de fermentare (fara apa adaugata) si incarcare numai 3/3 ( cam 60 l volum primul cazan si 40 l al doilea ) am scos asa : 4,5 l tarie 50 grade ,3,5 l tarie medie 25 grade .
in total dupa doua zile de distilare din 80 de kg sfecla cu 25% zahar , 1,5 kg drojdie ,32 litri apa la fermentat plus 30 litri adaugata la distilare au rezultat : 11 l tarie medie 50 grade , 4 l tarie medie 45 grade , 7,5 tarie medie 30 grade ,5,5 l tarie medie 25 grade ,toate insumate 28 l alcool brut .
nu s-a facut nici o separare la prima distilare ,urmand ca maine sa o distilez a doua oara cu separarea fractiilor .
nu v-am luat peste picior cand am spus si cata apa am folosit ,am scris cum am facut pentru ca sa puteti face calcule cei care stiti si sa -mi spuneti si mie daca e bine sau nu?
repet ,trebuie sa ma credeti pe cuvant cu cantitatile si valorile .
multumesc ,maine sper sa reusesc o distilare buna cu separarea fractiilor .
18.12.2013
40.5KB
am o intrebare pt samogon ...
am gasit de cumparat ... la un magazin bio ... secara incoltita si am luat o punguta 200g=1$ ... nu e prea scump daca le amestec cu orez -malai ... ;)
dar pt un single malt ... devine prohibita afacerea :rusine:
o sa mai caut ... dar e dificil de gasit boabe care sa incolteasca ... toate sunt pe model arpacas ... si scumpe
uite si pozele ...
vreau sa stiu ce parere ai ? daca nu sunt prea incoltite ...
si ... daca le usuc ... ?
sau mai exact , cum se pot conserva ... pt ca nu gasesc tot timpul ... si nu in cantitati mai mari ... de obicei sunt 2-3 pungute ...
merci !
:hi:
24.04.2012
40KB
jack daniels nu spune cu ce unge pe interior butoaiele inainte de a le carboniza
25.08.2024
63.6KB
:)
25.10.2020
87.8KB
cazanelul e dintr-o oala de presiune de 200litri din inox 18cr 25 ni facuta in 1973 in germania.iar capacul este ditru-n butoi de bere tuborg :nebun: .teava diametru 62mm din inox18cr 10ni serpentina din cupru cu2 colectoare de 22mm si cate 4 tevi de cu de 18 pe fiecare colector :hi: totul confectionat de mine :cool: .coloana are diametrul de 82mm inox 18cr10ni culungimea de 800mm si trei site in interior pe odara de 10mm ca separatii ,nu l-am vopsit ca sa nu-l fure romani :zzz: nici nu ar putea ca am 3 caucazieni in curtesi tot ce misca pe acolo arici v rabii pisici de obicei trebuie facute pomeni si ingropate :nebun: .l-am vopsit electrostatic ca lucra fratimiu la o firma si ia-m dat pe exterior ca mi-a placut cum arata :cool: mai am unul de cupru dar e mai mult pe la prieteni :rolleyes: :rolleyes: am si eu o intrebare produci vin?,am fost mai exact cu denumirile ? :nod: :rotfl:
21.10.2014
42.2KB
...şi nişte idei pentru colegul nostru, SineNonime...
17.02.2012
35.1KB
asa se face?
17.01.2014
19.8KB
Așa arată animalul. E vechi, rutinat și nu știu cât de sănătos, dar în familia mea toți bărbații au murit de bătrânețe, nu de boală. :rotfl:
30.08.2019
61.5KB
O lunga perioadă m-am frământat cum aş putea face să previn arderea pe fundul cazanului la distilarea plămadelor groase.
Am încercat baia de apă, baia de apă cu sare, baia de apă cu zahăr, baia de abur... Rezultatele au fost mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.
Azi am încercat baia de ulei.
A fost nevoie de 18 litri de ulei pentru a umple spaţiul dintre cazane. Am folosit ulei rafinat de floarea soarelui.
Nivelul uleiului trebuie să fie mai sus decât cel al plămadei.
A început să fiarbă când temperatura uleiului a depăşit puţin 100*C. Plămada mea de orez avea 9,7% alcool şi conform teoriilor ar fi trebuit să fiarbă la 93*C.
În final, temperatura uleiului a atins 118*C dar nu a fumegat deloc chiar dacă a mers 7 ore la foc mic.
O să aplic metoda de fiecare dată când voi avea plămade groase, fără să risc să-mi afume ţuica sau să se ardă plămada pe fundul cazanului.
De asemenea e foarte utilă la fierberea terciurilor de cereale.
Uleiul îl las să se răcească şi îl torn în bidoane pentru când mai am nevoie.
31.01.2012
41.2KB
Consumul de lemne e undeva la 3 kg pe ora la ardere fortata( cand incalzesc plamada ) , dupa aceea scade undeva la 2 kg /ora.
Cazanul incepe sa fiarba in aproximativ o ora.
Asta e cantitatea de lemne cu care fierb 22 kg cartofi +10 litri apa ( cazanul e de 45 l), adica 6 kg lemne.
Puterea maxima a flacarii e undeva la 10-12 kw/ora, depinzand de cat de uscate sunt lemnele.
Temperatura pe cos a fumului are cam 130*, cu ceva peste sau sub, depinde de momentul arderii.
Practic eu am fiert trei plamezi cu trei galeti de lemn de brad, galeti ca cea de mai jos:
01.05.2015
46.4KB
Am retinut cateva aspecte din raspunsurile voastre. Cazanul sa aiba diametrul mai mare decat inaltimea. Un raport diametru fund 60, inaltime cazan 55 ar fi bun. Comanacul sa aiba un volum de circa 50 L. Ca ma complic daca pun un mestecator. In cazul asta m-am gandit la solutie despre care am citit pe forumul celalalt. Un fund dublu, stratul superior avand prevazute gauri mici prin care zeama de plamada sa intre intre cele 2 straturi ale fundului. Credeti ca in felul asta af putea rezolva problema lipirii plamadei?
@ iunicu Cazan in forma de sfera cred ca este destul de greu de realizat la atelierul mecanic.
Alegerea racirii vaporilor cu plamada este una de compromis. Casa de la tara este situata pe un deal si cea mai apropiata sursa de apa este pe la 100 m, intr-o fantanica mica. Mai pe scurt am probleme cu aprovizionarea cu apa si nu imi permit sa recircul apa in budana.
Voi prezenta schite cu cazanul pentru a va cere parerea. Momantan va rog sa ma sfatuiti cu privire la alegerea fundului cazanului. Va salut. Tomita
31.08.2012
12.5KB
vreau sa precizez de la inceput ca este prima data cand fac tuica asa ca probabil nu tot ce spun sau ce am facut e bine .asa ca va rog luati-o ca titlu informativ . sunt sigur ca moderatorii nostri vor interveni daca strecor vreun virus .
dupa cum spuneam ,pentru preparare am folosit sfecla de zahar de anul acesta .dupa recoltare ,sfecla se curata bine de pamant si de cozile specifice pana la viu (adica taiem pana in carne ,pana la zona alba) . daca sunt conditii (furtun cu apa) se spala cu apa . eu dupa aceste operatiuni ,am lasat sfecla afara la ger sa inghete .se concentreaza zaharul mai bine .nu stiu daca e bine sau nu insa sigur consilierii nostri ne vor spune cu siguranta .
cu multi ani in urma cand a facut tatal meu 'D-zeu sa-l ierte' tuica de sfecla prima data ,intamplarea a facut ca sfecla culeasa toamna s-a depozitat intr-un beci nou construit neterminat (fara geamuri si usi ) si venind gerul puternic inca din noiembrie devreme , sfecla care nu era deshidratata aproape deloc a inghetat bocna . cand s-a incalzit afara sfecla s-a dezghetat usor inmuindu-se aproape terci . mi-aduc aminte cum mai plangea mama ca sa dus toata munca ei de o vara pe apa sambetei . tata se amuza copios explicand-ui ca acum va fi mai usor de tocat . asa a si fost si a iesit o tuica ca o pomenesc oamenii si acum dupa 20 de ani.
insa nu avem acest "noroc" in toti anii asa ca sfecla se usuca bine pana vine gerul si dupa ce mai si ingheta putin greu mai scoti sirop din ea pentru a face un test de zahar . in fine dupa ce m-am chinuit vreo jumate de zi si am murdarit toate oalele neveste-mii si am folosit toate aparatele electrocasnice pentru zdrobit ,stors si alte proceduri am reusit sa scot 220 ml suc dintr-un kg de sfecla . testul ma facut sa uit de munca . zaharul era de 25 % ceea ce ii confera un bun potential. sigur , acum am aflat de la sinenomine ca exista niste enzime numite pectolitice si care adaugate in sfecla tocata sau in orice fel de fructe ,in 24 de ore le dizolva pana la 80% . nu-i super sa ai atatia baieti care citesc pentru tine si apoi te ivata pe de rost ce sa faci? multam' fain baieti (asta e formula ardeleneasca cred ,dar tot din romania,nu) :hi:
18.12.2013
47.9KB
Amestecatorul este antrenat de un motor de stergatoare de parbriz de Dacia 1310.
Are din fabrica doua viteze, cea mica este cam de 60 rot/min.
Se comporta foarte bine, dar la plamezi mai vascoase ar trebui ceva mai puternic.
12.05.2014
21.4KB
Am folosit o pompa de acvariu pentru a avea libera bateria de la chiuveta.
10.03.2012
33.3KB
De ceva vreme am descoperit gustul fructelor uscate si am construit pe repede inainte un uscator.
Cutia am facut-o din dibond, ramele din lemn si sita din plasa de inox cu ochiuri de 10 mm.
Pentru incalzire am folosit rezistentele si ventilatoarele de la doua aeroterme de 2000W din care folosesc doar o rezistenta, 1000W.
Rezistentele sunt controlate de un termostat bimetal. Ventilatoarele merg in regim continuu.
11.10.2015
24.5KB
marinache, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!! :) :D
Am plamadit aseara porumb dupa reteta ta, usor modificata :D , si plamada are 200 g de zahar la litru.
Pana acum, mai mult de 175g/l nu am obtinut, la aceleasi cantitati.