Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ramona23
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 52 ani
Bauturi / Administratori Moderatori / Retete whisky Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Porumbul a facut mult mai multa spuma decat malaiul.



.be


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aici este la racit pentru adaugarea maltului. Arata foarte frumos si miroase foarte bine.

retete whisky aici este racit pentru adaugarea maltului. arata foarte frumos miroase foarte bine.

57.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... zici ca ... miroase mai BINE ...
... pai malaiul e porumb macinat si cernut  ==> prin cernere se scoate partea aromata = cojile ... si se lasa doar amidonul care nue aromat ???

... ai facut poze in continuare ? ... sa vedem cum s-a lichefiat dupa ce ai pus maltzul ( de care ... verde ? ... si cit ai pus ... la ce temp ?)

sunt f.f. curios cum merge drojtia ta speciala    ... si mai ales ... ce da la aroma        ... pe de alta parte , la cite grade se face fermentarea -- ce zice producatorul ?
... nu de alta ... dar incep sa suspectez ca industrial se merge pe drojdii calde ca sa aiba viteza = sa cistige timp.

multe sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu folosesc malt Pilsner, nu vreau sa ma complic si cu incoltitul maltului.
Poze nu am mai facut pentru ca procedeele de dupa gelatinizare sunt cele clasice.
Fermentarea se face intre 20 si 32°C. Si eu sunt curios cum va decurge fermentarea.
Vad ca a pornit ceva mai lent decat drojdia de bere. Abia se vad cateva bule pe deasupra... Dupa aceeasi perioada cu drojdie de bere, toata plamada era un mic vulcan.
Acum astept sa vad ce se intampla. Va tin la curent.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... si eu cred ca ... cea mai buna idee e sa folosesti maltz de cumparat    pt ca asa cum am zis ... uscarea are avantajul ca face si o usoara sterilizare    ==> risc sca zut de infectii ... adica mai putine plamezi imputite     

... cred ca intre 20-32C esti ok ... sunt curios cum merge fermentatia dupa 12-24 ore    ... oricum drojdiile sunt diferite ... unele spumeaza altele nu prea ... dar asta nu inseamna ca a doua categorie=drojdii fara spuma fermenteaza mai lent   

... acum ca tot e proaspata experientza ta ...   scrie si restul retetei    sa inteleg ca dupa gelatinizarea porumbului-explicata mai sus ai adaugat maltzul - cit? ... si la ce temperatura T=?C si ai mentinut cit t=?min ca sa aiba loc zaharificarea ...    ... si la ce rezultat ai ajuns ? g zahar/L

APROPO ... drojdia ta speciala ... recomanda cit zahar/L

... oricum ... cel mai important ramane gustul !  
... si aici am inteles => cojile dau un miros mai bun=bogat ==>probabil ca vei avea si un gust mai bun !     ... deci ca la struguri = aromele sunt in piletele bobului ???  


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La 5 kg de porumb am pus 1.5 kg malt.
Maltul l-am umezit cu 2 l de apa rece si l-am pus peste porumb cand acesta avea 70°C.
Asta este temperatura optima pentru ca amidonul sa nu retrogradeze.
Se calculeaza temperatura maltului astfel incat la amestecare sa rezulte 64°C.
Am tinut la 64°C doua ore. Plamada a avut 19.6°Brix. Am diluat cu apa pana la  17°Brix, adica SG 1.071.
Uite aici specificatiile pentru Safspirit grain. Nu spune exact la ce procent alcoolic rezista.


Plamada fermenteaza bine acum.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... f interesant ... producaturul nu spune nimic despre cit zahar se recomanda sa aiba plamada ... si ceva mai exact = la cite grade trebuie sa fermenteze   

... ma asteptam sa aiba o reteta standard   

... sa inteleg ca tu ai ales sa mergi pe 10% =170 g/L ...    e ceva mai mult decit recomanda literatura 7-8% ... dar iti dau dreptate la 7-8% e putin cam prea putin ... randamentul e chiar mic    la 10% incepe sa devina ok ... adica ai un plus de 25% fatza de cazul cind in plamada ai 8%

sunt curios cit timp fermenteaza ... pina la cite grade se duce ... si mai ales ce GUST va iesi     


 

p.s.
poate ca trebuia sa pui si citeva bidoane=peturi la fermentat ... pt diferite concentratii 8%   10%   12%   14%   16%  asa aflai ce poate drojdia etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Drojdia Safspirit Grain este o drojdie foarte urat mirositoare. 
Aseara am aruncat plamada de porumb pentru ca nu mai puteam sa stau in casa din cauza mirosului. Initial am crezut ca plamada s-a infectat, dar mai am inca doua plamezi de malai cu aceeasi drojdie care incep sa aibe acelasi miros.
Astazi voi face o plamada la care voi folosi Safspirit Malt. Sper ca astea sa fie mai bune.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SINE ...

ceva nu se leaga aici ... e o drojdie profesionala , pt domeniul industrial    ... firma producatoare ar trebuii sa aiba un produs cu ZERO rateuri      pt ca altfel dupa ce ... industria a pierdut 1-2 sarje    ai terminat cu businesul   

nu stiu ce sa zic ... dar e intradevar bizar ... sa patesti la fel cu 3 sarje    ... ai plecat de la ... acelasi sac de porumb banuiesc    ... dar chiar si asa , cred ca era imposibil sa nu remarci daca ceva era neinregula la porumbul tau 

... pacat ca nu ai facut si cu o alta drojdie ... o proba martor    ... asta e invatzatura de minte ...   ... la drojdii noi ... se face tncercarea in comparatie cu o proba martor=drojdie cunoscuta.  

IMI PARE TARE RAU CA NU MERGE ... 


 

P.S. e posibil oare ca ... drojdia ta sa aiba alte calitati ... viteza , fermentat nu stiu ce tip de materie prima etc. si apoi o distilare in coloana-supefractionata sa purifice alcoolul ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu cred ca drojdiile sunt bune.
Industrial nu cred ca conteaza prea mult cat de naspa miroase plamada cand fermenteaza, mai ales ca astea sunt drojdii recomandate pentru vodka. Eu ma gandeam ca astea nu vor d niciun fel de aroma in plamada, dar pe urma m-am gandit ca la vodka se fac distilari in coloane de rectificare care anuleaza orice aroma data de plamada. Deci la vodka nu conteaza decat ca drojdiile sa fermenteze complet si sa reziste la cat mai mult alcool.

Oricum mai am inca doua plamezi la fermentat (din malai de data asta) care nu miros asa de puternic ca cea pe care am aruncat-o (doar asta era din porumb).

Mie imi pare rau ca nu am putut sa duc pana la capat experimentul cu plamada din porumb integral. Acum, abia dupa Paste voi mai putea face o incercare, dupa ce voi mai lua porumb de la tara.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine ...

probabil ca drojdiile sunt bune    nu stiu ce sa zic ... mai ales daca pe malai merg bine    probabil ca vina vine de la porumb 

SAM zicea ceva cu nu stiu ce substantze toxice/cancerigene (de la niste ciuperci=mucegaiuri) care pot sa apara in porumb      analize pe care le fac merile distilerii 
( am citit si eu asta pe undeva ... poate tot de la SAM)

ORICUM ... poate ca data viitoare ... ca sa fii sigur  dai in fiert plamada  si dupa racire pui drojdia bine accelerata=starter 

PE DE alta parte ... nu degeaba marile distilerii au sistem de racit plamada ... ca sa nu stea la 30-50 C prea mult    asta o fi zona de risc ?

ORICUM AI LUA PROBLEMA ... INTERESUL MARILOR DISTILERII E SA MEARGA REPEDE SI CURAT FERMENTAREA ... ASTA INDIFERENT DE CIT DE MULTE DISTILARI/TALERE FOLOSESC   
DECI CEVA ... SCIRTIIE LA DROJDIA TA ... SAU LA RETETA ??? 

... si pina nu faci o distilare ... nu putem zice nimic ! ... nici plamada de prune/mere nu miroase chiar a ... prejitura ==> rezultat BUN

LA RANDAMENT ... merge drojdia turbo de bubuie ! ... si nici nu pute     

... ar fi pacat de munca ta si de drojdiile alea ... sa nu gasesti punctul slab in reteta ta !

... acum imi vine in minte o intrebare mai veche ... bidoanele lui SAM cu gheatza ... cum le-a luat eticheta -- mai exact lipiciul ala care nu se duce ???


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SINE ...

Ai dat drumu la CAZAN      ... sunt curios ce curge ... gust ?

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Inca nu. Am masurat acum densitatea plamezii facute duminica, are 1.005. Cred ca voi distila mai pe seara sau maine.
Astazi este prea frumos afara pentru a sta in casa.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am facut prima distilare cu refrigerent. Nu mi se pare ca ar fi vreo diferenta intre drojdiile astea si cele de bere.
Parca partea de mijloc a distilatului mirosea mai putin, dar nu bag mana in foc ca este chiar asa.
Ca sa trag linie: in afara de mirosul neplacut de la fermentare, aceste drojdii fac aceiasi treba pe care o fac si drojdiile de bere pe care le-am folosit pana acum. Ma gandesc ca poate aceste drojdii pot rezista la o concentratie mai mare de alcool. Poate voi face o proba in acest sens, dar nu promit. Ca sa cresc procentul de zaharuri ar trebui sa cresc cantitatea de grane si voi avea probleme la plamadire.

P.S. Samogon, daca esti interesat iti pot da drojdii sa faci si tu proba cu ele.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SINE ...

asta e o veste buna ... ca ai reusit sa distili ... SI CA NU CONSTATI DIFERNTE MAJORE DE GUST     

... INSEAMNA CA PLAMEZILE DE MALAI le-ai salvat   

ACUM INTREBAREA E ... CE S-A INTIMPLAT LA PORUMB ???   A FOST O PROBLEMA CU PORUMBUL ??? ... SAU CU RETETA ???

... pt. concentratii mari de alcool la fermentatie ... poti sa faci probe mici de 1L in bidoane de 2L ca sa aiba loc ... si dintr-o plamadire mai mica faci 3-4-5 probe 

INCA O DATA ... MABUCUR CA NU AI MUNCIT CHIAR DEGEABA    ADICA BANUIESC CA MACAR JUMATATE DIN PLAMADA AI SALVATO !  


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mersi de intentie Sine, dar nu am planificat nimic acum. Poate incerc o tuica cand vor iesi corcodusele si cam atat. Adevarul ca pe vremea asta mi se pare chiar pacat sa stau in casa sa fierb alcoale, dar apreciez ca tu te tii de treaba, chiar daca n-ai asa mult timp liber ca mine.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SAM ...

sa intelegem ca ... dupa experientza f. neplacuta de anul trecut ... ai renuntzat la VISINATA ?

... NICI EU NU CRED SA MAI FAC ANUL ASTA ... pt ca nu am timp de facut alcoale ... si pentru ca mai am inca de anul trecut   

... dar am niste drojdii care ... probabil ar trebuii folosite ... si poate ca tot mai pun de o tura ... asa pe principiu ca alcoolul se pastreaza mai bine decit drojdiile... 

... dar inca nu sunt lamurit daca sa o pun de ... RoMaltz ... sau de alcool ... sau poate ca ... de amindoua e cel mai bine ...    ma mai gindesc dupa ce ma intorc din ro ... asa ca ziua e lunga ... si garajul e linga piscina    ... si daca tot avem materiale de ce sa nu facem ?

 

 

p.s. eu aduc oricum drojdiile ... poate experimentati ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sigur ca experimentam.
Mai ales ca drojdiile de cultura sunt mai active ca cele uscate. Ba mai mult, plamada facuta cu cultura de drojdii plecata de la Safspirit Grain (cele cu miros urat) miroase mai placut decat plamada la care am pus cantitatea normala de drojdii.

Dar nu as renunta nici la a experimenta o intalnire de degustare ). Eu aduc whisky, rachiu de gutui, afinata, visinata, mied de coacaze si visine, mied de mere.  Nu e obligatoriu sa le terminam pe toate, dar de gustat ar cam trebui... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
SINE ...

MA BUCUR CA VREI SA EXPERIMENTEZI ...        si o sa-ti aduc ceva drojdii de test   

... in alta ordine ... daca tu le aduci pe toate ... e vin doar sa beau        ... totusi cred ca aduc o sticlutza mica de JAMESON ... asa ca sa vedeti la ce zic eu bun    ... ieftin si bun !

SUNT CONVINS CA ... PRODUCI LUCRURI BUNE ... dar cel mai curios as fi de ... cozile alea cu - miros de ciine plouat - sau de carton 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ACUM CHIAR CA NU MAI INTELEG NIMIC ... CIT DE TARE MIROS DROJDIILE TALE PROFESIONISTE        ...
... pai daca miros mai putin decit drojdiile de pine ... atunci sunt OK !


 


p.s.
eu am probleme de transport ... am dreptul la o valiza de 23kg ... si valizele cintaresc ele cam 4-5kg ... raman 18kg     


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sper sa-ti placa si sa ajunga ce aduc eu...
Despre cainele plouat ne poate povesti Samogon.

Drojdiile mele... incerc sa fiu cat mai concis, sper sa-mi iasa.
Safspirit Malt este OK. Am doua plamezi facute cu ele, o plamada cu cantitatea normala de drojdie si alta cu cultura plecata de la 1g. Ambele par sa mearga bine si au un miros placut la fermentare.

Safspirit Grain in schimb face o plamada destul de neplacut mirositoare. Chiar am aruncat plamada facuta din porumb integral pentru ca mirosea prea rau in casa.
Cu drojdiile astea am mai facut doua plamezi, una cu cantitatea normala de drojdii si alta cu cultura. Ambele au mirosit neplacut in timpul fermentarii, dar nu asa puternic ca cea de porumb integral. Fermentatia a mers destul de rapid, s-a terminat in 4 zile, poate chiar mai putin si au fermentat aproape complet: 1.005 si 1.006.
La distilare, in schimb, nu a mai fost asa de rau, distilatul a iesit destul de placut avand in vedere ca am distilat cu refrigerentul, fara separatii si cu foc puternic.

Poimaine distilez prima plamada dintre cele facute cu Safspirit Malt. Sunt curios cum iese...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am strecurat prima plamada cu drojdii Malt.
Densitatea finala este 0.996, densitatea initiala fiind 1.082.
Maine seara distilez.

L.E. Plamada am insamantat-o cu cultura de drojdii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine ,

cum a mers ultima tura ?
Multzumit de randament ??

Dar de gust ?

Acum ca ai facut o tura buna de experimente ...      care sunt concluziile despre calitatea si eficientza drojdiilor ?

Cit de bune sunt alea folosite de ... profesionisti ?
... sau e mai buna metoda ta ... cultivat drojdii ... si apoi pus la fermentat ???

... cred ca ... daca o sa rezolvam problema nutrientilor metoda ta e net superioara ...!!!
NUTRIENTI =  aici ma gindesc la pasta de rosii ... si poate o banana trecuta prin blender ca si asta are potasiu  


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Randamentul este bun, dar nu pot sa-ti spun prea multe despre gust pentru ca astea sunt plamezile pentru alcool neutru. Am facut prima distilare cu un refrigerent si nu am facut niciun fel de separatie. Am luat tot pana aproape de zero.

Am mai avut o plamada pe care ar fi trebuit sa o distilez vineri inainte de Pasti, dar nu am mai avut timp pentru ca am plecat la tara. Ieri am verificat sa vad cum este si am fost surprins de cat de frumos mirosea. Este aproape ca o bere mai aromata. Se pare ca daca lasi mai mult timp intre terminarea fermentatiei si distilare nu faci decat sa imbunatatesti calitatile plamezii.

Pentru cultura de drojdii nu cred ca este nevoie sa folosesti altceva decat zeama strecurata din plamadirea cerealelor. Eu doar atat am folosit si a functionat foarte bine. Dar trebuie diluata pana la un SG de 1.040.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai ... daca gustul e aproape neutru ... atunci drojdiile sunt ok !   adica nu dau mirosuri nasoale in distilat    asta chiar daca in timpul fermentarii mai miros ele cam urit ...     

... o sa vezi cum merge treaba cu drojdiile turbo ... si apoi o sa intelegi de ce zic ca ... niste nutrientzi nu strica    ... stii drojdiile miros a CAVIT erau niste patratzele ca de glucoza pe care le mincam cind eram mic - pe post de vitamine   

AM CITIT mai demult ceva despre istoria coniacului ... si acolo se spunea ca cea mai mare inovatie a fost dubla distilare ( a fost inventata de un conte pe care il cam durea capul a doua zii )     ... si apoi a fost separarea de fractii ...      ... butoiul a fost ceva impus din start de motive-limitari tehnice   
... asa ca ... eu sunt pt dubla distilare    ... sau poate pentru tripla distilare - vezi JAMESON - stiu irlandezii astia ce fac.

spor la treburi     


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Hallo SAM 

te mai vedem pe aici    ... mai distili cite ceva ?
... sau anul asta nu mai faci visinata    ... sper ca nu ai ramas suparat pe ... afacerea visinata 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu am mai produs nimic anul asta, de asta nu prea am mai fost asa activ in ultima vreme, dar voi ar trebui sa scrieti ce ati mai facut. Cu visinata inca nu sunt refacut complet dar poate incerc o damigeana mica de 5 litri si promit ca nu o mai culc pe burta 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai ... noi am scris ... cum am facut mamaliga      si ce ai iesit     ... si ce concluzii am tras 

PT DAMIGEANA DE 5L GARANTEZ EU CA POTI SA O CULCI PE BURTA    DAR PT AIA DE 10L      NICI SA NU TE GINDESTI !

daca mai esti interesat de ... experientze ... astept o adresa de la tine sau de la SINE ca sa va trimit drojdiile     

pote ca o sa apucam sa ne vedem ... cind o sa merg la PRAID la salina ... zicea SINE ca ar da o fuga ... inca nu am rezervat nimic ... dar intr-o saptamana fac planul si va instiintez.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai, fa planul si hai sa vedem cum facem. Noi nu am fost niciodata la Praid asa ca e un motiv foarte bun pentru vizita si salina aceea.   
Voi cand ajungeti in Romania?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... noi ajungem in 5 iunie in ro ...
... si , in principiu o sa mergem la salina in 10--11 adica luni-marti si stam 4-5-6 zile ... depinde de ce gasim si cum ne place 

... cam asta e planul ... ce va iesii ... o sa vedem saptamana viitoare cind incercam sa ... facem settingul ...      ... ideea e ... ca am vrea sa mergem la o salina 

oricum in ro ... nu stiu cit si cum o sa am acces la internet ... asa ca prefer sa fac plicul=pachetul de acum ...


 

p.s.
si mai am de mers si la cazan cu vreo 10 butoaie--140L/butoi de prune ... ca sa-l ajunt pe unchiu Misu ... sau sa-mi aduc aminte de vremurile bune :-)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
P.S. crezi ca se vor coace prunele in iunie?   

Iti trimit adresa pe mail pentru orice eventualitate.
Am putea comunica prin telefon cat timp esti in Ro. E mult mai simplu asa.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
da ... sau copt prunele deja ... in 2012    ... si unchiu Mishu le pune la butoaie de plastic inchise bine si le lasa in grajdiul unde au stot dintotdeauna doar butoaiele ... la temperatura controlata =usa inchisa
(la anii lui ... nu mai e presat de productie ... are supraproductie !)

... o sa am un telefon mobil ... il iau de la ai mei 

 

p.s.
am regustat azi ... maltzul si rommaltzul ... ce sa zic ... surpriza placuta ... f.f. bine evolueaza ...
... MAI ALES DUPA O USOARA AERARE DE 10-15 MIN IN PAHAR ... rezultatul e f. bun

... si amestecate ... licorile sunt si mai bune :-)) ... in plus , amestecate mai merita efortul ... o sa ma gindesc la ASTA !

IN PLUS VORBESC DE O DEGUSATRE CAM LA 50% ... probabil ca la 40-45% e si mai bine ... unii specialisti recomanda un strop de apa la wisichiurile single barrel ... care au de obicei mai mult de 40%


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ok SINE,

am primit mailul tau ... inca nu l-am deschis ... ca sa il vad ce trebuie deschs    in 2-3 zile o sa pregatesc plicul 

... e vorba de un wisichi pt tine si un wisichi , un rom si un turbo pt SAM      ---parca asa am promis !
... daca mai e interesat    daca nu    o sa iei tu un set de 3     

... in alta ordine ... as avea posibilitatea sa trimit plicul la bucuresti   ... si sa va dau   un nr de telefon ... sa mergeti sa-l luati ... ce par re aveti ??? asa e mai sigur ca ajunge la voi -- dupa 15-20 iunie   


p.s.
ieri am gustat ... all-maltz si rom maltz ... asa cum am zis ... au evoluat surprinzator de bine   :-))
... si azi am gustat ... coniacul meu melanje de vechi 3-4 ani cu cel de toamna trecuta  ==>> BUN BUN !!! - AM BAUT 400mL IN 2 ... SI NE-AM OPRIT CU GREU=ERAM CU MASINA ... SI AM VRUT SA LAS LOC SI DE 2 PAHARE DE VIN !
... nu pot decit sa va recomand decit sa distilatia azi si sa beti dupa 2015 din butoi sau de pe aschii !!!
... ... stiu ca e greu sa astepti atit ... dar PUTETI SA MA CREDTI CA MERITA !!!


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Luandu-ne dupa cat de harnici am fost fiecare in ultima perioada, cred ca Sine ar merita tot. Eu nu stiu cand mai apuc sa fac, trec niste vremuri tulburi si n-am inca rabdarea si confortul psihic sa ma tin de hoby-uri.
Ieri am baut 100ml din damigeana cu wisky. Are gust de pom si tare ca spirtul. O sa fac eforturi sa nu ma mai apropii de ea pana o mai roade timpul.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam ... sper sa treci cit mai repede de perioada asta 

... si ai dreptate ... SINE tine steagul sus acum    ... oricum se pare ca nu mai e nimeni interesat de ... distilari   

... ... zici gust de pom --- adica ce pom ? ... si tare ca spirtul ? -- pai la cite grade ai bgat in damijon ??

... stii ca degustarea de wisichi se face cu adaugarea unui strop de apa ???
... ... si incearca sa lasi lichidul in pahar 15-30 min sa se aeriseasca - ca la vinuri - si o sa fi surprins de rezultat 

O SA TRIMIT PLICURILE LA BUC.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Si eu am lasat-o mai moale in ultimul timp... Asta si pentru ca au venit caldurile.
Pentru asta vreau sa-mi fac o lada de fermentatie cu un controler si motor de frigider si aeroterma pe care sa o pun pe balcon. Astfel eliberez si casa de bidoane si controlez si temperatura de fermentare.

Intre timp am inceput lucrul la cazanul de Cu. 

P.S. Eu vreau drojdii de multe feluri ca sa fac probe cu ele, dar cu cele turbo nu prea stiu ce sa fac pentru ca alcool din zahar nu vreau sa mai fac vreodata. Daca Sam nu le vrea e pacat sa mi le trimiti mie pentru ca nu le voi folosi.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Miros de pomi, de flori, putin prajit... ceva de genul. Cu apa parca e mai sters, taria din damigeana acum e pe la 60. Cred ca pe la 45-50 ar fi ok pentru consum.

Pai trimite-i lui Sine plicurile. Ma bucur sa stiu ca le va folosi din plin. Iar daca nu ii trebuie deloc turbo poate mi-l da mie ca fac eu niste alcool din zahar. Cine stie, poate ma reapuc si de visinata.

Sa ne tii la curent, Sine, cu evolutia cazanului de Cu. Esti tare cu lada de fermentatie, multe iti mai incoltesc in minte. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
OK o sa aduc 3 plicuri de 3 feluri ... visichi,rom turbo ... si le trimit la buc la frizerie  ... in atentia lui SINE.

in alta ordine de idei ... am vrut sa sterg mesajul ala cu ... nunti botezuri cununii ... dara pina la urma m-am gindit sa ii las placerea lui IUNICU ... poate ca asa mai zice si el ceva 

... nu de alta ... dar se simte lipsa animatorului principal !
( apropo Iunicu ... cum merge treaba cu albinele ? ... dar cu casa ? )

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... probabil ca o sa fim la Praid intre 10 si 15 iunie 
... si in saptamana urmatoare plicurile vor ajunge la Buc. oricum o sa iti scriu cind sunt disponibile = in Buc.

 

p.s.
miine dimineatza fac bagajul ... si sper sa nu le uit  ... de pregatit le-am pregatit ... ai si niste aschii de proba ... asa ca sa vezi ce fac altii=de cumparat ,,, cuburile sint o noutate si pt mine ... si la 5$/100g ... nu cred sa le mai iau => dar sunt aproape sigur ca le voi produce  e


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aoleu, nu e prea bine.   Eu pot sa ajung doar in week-end, adica sa stau sambata noaptea si sa plec duminica candva inapoi la Bucuresti.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Salut Sine ,

asa cum ti-am scris ... treburile au mers cam rau prin ro , prima data eu am uitat de plic si ... a doua oara nu m-am mai intilnit cu cumnatul 

... oricm am rugat pe cineva sa le trimita= pe drojdii prin posta ... o sa vorbesc in weekend sa vad daca le-a trimis ... daca nu sigur le trimite luni-marti    asa ca in weekend probabil ca le vei primii 

acum am ajuns acasa=montreal ... adica ieri la 19h00 ... si acum ma chinui cu fusul orar ... si cu +32C

... din ro mi-am luat 4 densimetre de la rusi (-se mai sparg ) ... asa ca tot am facut ceva ... la cazan nu am mai ajuns ... etc.

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bine ai revenit  pe forum!

Suna ciudat "revenitul" asta cand, de fapt, tu esti mai departe decat in perioada in care ai lipsit de pe aici. 

Mie imi pare tare rau ca nu am putut sa ne vedem fata in fata, dar sper sa mai fie ocazii.
Luni sau marti marti il sun si eu pe cumnatul tau ca sa recuperez plicul. Sa nu uiti sa-mi trimiti pe mail adresa ta.
De fapt, nu te las eu sa uiti. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai ... nu cred ca ai inteles bine ... plicurile vor venii prin posta la Sfera_Design si in atentia ta ...

in weekend verific daca au fost puse la posta ...

cumnatul s-a dus in olanda dupa masina ... asa ca nu ne-am mai intilnit etc.

SI EU REGRET CA NU AM AVUT OCAZIA SA NE INTILNIM ... ASA IMI ERA DOR DE O DEGUSTARE ... MMM
... DAR NU AU INTRAT ANII IN SAC ... ASA CA NE VEDEM LA TURA URMATOARE CIND SE POATE NEGOCIA CU CRISTINA (LA 3-4 ANI)

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Sine ... Sam  ... sa inteleg ca ati apucat sa testati drojdiile ?

la mine ... treaba merge bine la RomMaltz... nu am avut surprize cuu... amestecatul drojdiilor, factorul KILLER etc.

... dar o mica surpriza tot am avut ... pe refractometru arata  de 2 zile 80-100 g/L    ... asa ca m-am ingrijorat     ... si am facut testul de fermentare :

... seara am pus in 2 pahare 1/3 zama -am dublat cu apa+pasta de rosii si am legat cu celofan -> diminetza  un celofan era usor umflat (caramelul)  =>> drojdiile nu s-au oprit pe motive de % ridicat de alcool sau lipsa de nutrienti
... am pus o lingura de zahar in 2-3 degete de apa , am dizolvat si am pus in cele 2 pahare , am legat cu celofan -> dupa 5 ore celofanele erau bombate sa plezneasca   =>> drojdiile sunt vii  ==>>> DAR DUC LIPSA DE ZAHAR !!!
ADICA PUTEM SA PUNEM DE UN CEAI SAPTAMANA VIITOARE ... DUPA CE o sa FILTREZ - MIINE = asta e o aerare care va ajuta la fermentarea urmelor de zahar !!!

... apropoo ... ma bucur Sam ca ai ajuns la concluzia ca ... cel mai simplu e sa filtrezi =>NU SE PRINDE !   ... ARE SI SITA lui Sine rolul ei aici   

sporuri!
 

CONCLUZIE : LA REFRACTOMTRU E BINE SA AVEM LICHIDE CLARE=LIMPEZI


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu inca nu am apucat sa incerc drojdiile. Am un plic cu Rum Turbo, unul cu malt whisky si altul de grain whisky. Eu sunt curios sa le incerc intai pe cele de grane apoi zaharul. Nu prea am mai facut nimic cu zahar in ultima perioada... desi ar fi o idee buna, chiar am nevoie de niste alcool pentru diferite tincturi.

Filtrarea e buna, mai ales ca nu mai bagi in cazan si partile solide. 40 de litri de plamada ar trebui sa le distilez in doua ture. Asa, daca filtrez obtin vreo 32 de litri si incape intr-o singura distilare. Mi-am luat si voal de nailon, am taiat un metru pe un metru si i-a facut mama tiv frumos. Acum de drag sa storci la plamezi...


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
salut Sam

ma bucur sa te aud iar  si imi pare rau ca nu a iesit cum ai vrut tu cu armata    dar daca ai decis ca nu vrei sa semnezi ==> atunci probabil ca nu era pt tine 

cred ca scriu in alta parte ... dar tot la noi ramane 

cum merge distilarea ?

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Chiar acum sunt langa cazan, curge vartos. Plamada a iesit foaaarte grasa. Atata grasime nu am mai intalnit la o plamada. Sa fi fost de la malai, sa fi fost de la drojdi?. V-am spus ca am folosit drojdie pentru grain whisky, din aceea care zicea Sine ca i-a imputit casa. Mie nu mi-a imputit nimic. Distilatul miroase frumos, nici urma de hidrogen sulfurat sau oua clocite. Voi distila si a doua oara cu coloana sa iasa curat.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... NU AM AVUT NICIODATA ... URME DE GRASIME LA ... STRUGURI,ZAHAR SI MALTZ

... CRED CA ASTA E SPECIFIC LA PORUMB ??
CA DOAR SE GASESTE ULEI DE PORUMB NU ???

 

P.S.
... si drojdiile pe care eu le-am adus ... nu vreti sa le incercati ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu cred ca drojdia produce grasimi, altfel nu imi explic, de unde sa iasa atata grasime? cerealele au cantitari neglijabile de lipide.

pai eu am de la tine niste turbo dar deocamdata vreau sa ma perfectionez pe whisky. In ultima vreme am primit numai laude pentru ce am facut... dar sa stii ca n-ai idee rea, poate ma apuc sa fac rom.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Hallo ... SINE  ???

vad ca nu mai zici nimic ...   
... ai reusit sa repari cazanul ... sau inca mai ciocanesti la el ?

... si ai apucat sa faci un test la drojdii  ... sunt curios ce impresii va fac drojdiile speciale ??  

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... SINE ... SAM

... am o inreabarae ... ati facut un wisichi si din fulgi de porumb ?

... am dat de o reteta ... si pt ca pare simpla ... si vreau sa fac un burbon ... as incerca cu fulgi de porumb   si cu drojdii speciale cu amilaze

ceva idei m-ar ajuta , merci !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu am facut cu fulgi de porumb.
Fa cu malai simplu si malt Pilsner. Am facut o lunga perioada asa si iese foarte bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Nu am facut cu fulgi de porumb.
Fa cu malai simplu si malt Pilsner. Am facut o lunga perioada asa si iese foarte bun.


... DA ... STIU CA ASA MERGE 

... DAR SUNT SATUL DE FACUT MAMALIGA CIND MERG IN VIZITA      pentru motivul asta as incerca cu fulgi ... mai ales ca diferntza de pretz nu e mare ... pe malt dau la 3kg 7,7$ ... si pe fulgi 11,3kg la 34$ ... 
... in plus ... am o reteta de fulgi+maltz ... care spune ca :
Put 30 pounds of flaked corn and 5 pounds of crushed barley malt in three bags for three mashes.
  In a 15-gallon fermenter, or camp cooler, pour in 12 gallons of near boiling water. When the water temperature is down to about 165oF, add the 30 pounds of flaked corn and the 5 pounds of barley malt, and stir thoroughly.
Cover, and let stand until the temperature is down to about 90oF or less. Stir it thoroughly every 10 or 15 minutes for the first 90 minutes or so. After two hours from when the grain is added, you can force cool the mash with a wort chiller to 90oF if you want.
    When the mash is 90oF or less, it needs to be aerated before yeast is added. An easy way to do this is to place a fish aquarium aeration stone in the mash and turn the air pump on and let it bubble for about 30 minutes. Alternatively, you could take about 5 gallons at a time and pour it from one pail to another five or six times. After aerating it, add 3 teaspoons of Red Star yeast. Bread yeast works, too, but Red Star is real whiskey yeast and produces a better flavor. Let the mash ferment to completion, which is about seven days.

... nu de alta ... dar vara in vizita ... nu vrei sa stai in garaj ... cind afara e soare si ai o piscina incalzita la dispozitie     

... ... cred ca ... pt calcule ... as putea considera ca 1kg fulgi=1 kg porumb=0,5kg zahar ... ce zici ??? ... asta ca sa vad daca se renteaza ???

... PROBLEMA MARE ... CRED CA E LA FILTRARE !!! ... O SA FAC CEVA TESTE CU O MINA DE FULGI ....



   


P.S.
AR MAI FI SI VARIANTA ... MALTZ WISICHI
you could take a shortcut and make up each batch by just dissolving 15pounds of Dried Malt Extract (DME) in 10 gallons of hot tap water, and adding the yeast when the temperature is 90oF or less. This mash would not require straining, it would just need to be siphoned off the sediment. Of course, this would make a malt whiskey instead of corn whiskey.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
INTREBARE:

...cum mai stati cu productia ... mai produceti cite ceva ?

Ma gindesc sa pun si eu de o mamaliga mai pe la toamna ca o sa am locul meu 
... si in plus acum am un butoi nou de 10L pt vin  => adica cel vechi de 5L care are 5_6 ani de vin ... va fi trecut pe tarie ...

... si acum vreau sa string informatii ... si materiale  :
1. ce retete mai folositi ?
2. ce ... boabe =cereale ?
3. ce drojdii mai folositi 
4.cu ... enzimele va mai ocupati ?  
5. cit mai e pretul la enzyme  ??

 

p.s.
... poate ca nu sunt chiar singur pe aici ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut Caberlot !

parca de retete ai tu nevoie acum , de la muritori de rand ca noi ?
fii serios , eu stiu    tu ai nevoie de poveste ca tii urat printre strainii aia pe acolo !
de aia zic , cand vii anul asta ar trebui fizic sa vedem ce si cum , ca acum a crescut domnita mare si poate face plimbari .
si apoi rasfatul cu zamahoanca  ii mai bun decat inventiile astea americane din papusoi  . sper sa nu vada strava chestia asta , ca mi-i frica ca incepe sa taie prunii ,  sa are livada si sa puna  sfecla la primavara .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... pai ... chiar am nevoie de ... retete   ... ca sa vad cu ce sa incep 

maltz -il stiu bun-f.bun
porumb ? - am incercat ... si nu e rau
secara ... interesant ... am facut niste fulgi

... ramane orezul ... faina ... si enzimele -- aici ... ce dracu sa fac cu 1 kg ?
  mai caut inca ... o sursa la 100g ... 200g

... si ... nu in ultimul rind ... si o poveste at fi buna din cind in cind ...
(pina una alta ... trebuia sa-mi fac timp pt concentrarea H2V ... hydromel2 vin1)

... multumesc de invitatie ... dar cind ai probleme de +80 ... nu prea te poti misca.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Ia sa fac eu prezentza ...   cine mai e pe forum  ???

e cazul sa ma apuc sa fac selectii de pe forum ?
nu de alta dar ar fi pacat sa se piarda toata informatia de aici ! daca forumul dispare din lipsa de activitate ...

in alta ordine de idei ... ma apuc sa fac un maltz ... cu enzyme expirate - ca am si de alea    ... si pe la 12-15C in garajjj ... exista posibilitatea sa dau startul la fermentare la 21C 2-3-zile si apoi sa merg in garajj 

Ideea e ca ... plec cu 2 galeti pe care le bag la butoi si apoi mai fac 1-2 aditiii de decoct=bere la 2-3 zile ... osa fie ceva cam la 150g zahar =deci 8-9%

Drojdiile = selectionate de bere neagra ABBEY (pt aroma fructata si tarie 9-10%)+ in una neagra All Sezon tot pe acolo (pt aroma piperata si tarie 9-10%) ... drojdiile astea merg de la 15C in sus ... dar daca au luat startul - sper sa continue si pe la 12C chiar daca merge mai incet cu fermentatul= nu e graba

MA GINDESC SA APLIC RETETA DE LA GRINE ... INCALZIT LA 90 CU Alpha, pus maltzul --- pastrat minim 30 min, lasat pina la 55-60C adaugat Gama=glocoamilaze si lasat sa ajunga la 30-35C si zdup la butoi peste ... Berea existenta  ... ... si tot asa ca sa se mai incalzeasca amestecul  ... eu o sa incerc sa tin T la 15C
... ca si maltz ... o sa am 25%secara ... restul maltz pils ... plus ceva FUM cam 1 la 8 = asta pt un + de arome

CEVA COMENTARII , IDEI ?
... vreau o metoda simpla de plamadire-in descrestere ... si nu sunt grabit sa distilez 

... ce ar fi sa fermentez pe grine = sa filtrez la sfirsit ??? ... cind e toata taritza acolo = bag la teasc  ... DAr e taritza cu drojdii -asta devine lipicioasa

MERCI DE COMENTARII


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Eu exist 😋, dar nu am experiență cu berea.
Spor și Sărbători cu bine!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

salut Sergiu 

pai nu e vorba de bere ... ca vreau reteta de grine=> folosesc maltz ca e mai simplu de gasit    si cred ca da un plus de arome 
... cel putin la magazine un single maltz e mult mai scump decit un all grain      cred ca stie cineva de ce    ... ... e drept ca si timpul de invechire e diferit- mai mare la single maltz de obicei 

Merci oricum de urari ! ... ma bucur sa vad ca mai e cineva present pe forum.

Sarbatori fericite si pt. tine si toti ai tai !!!
... acum e timpul degustarilor      ... acum vedem ce note primim ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
m-am prins mai greu
Pune ceva deoparte pentru colegi, ok?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


OK = s-a facut pun la invechit 

... de fapt asta e si idea    sa fac o sarja mai mare    ca sa o pun la invechit  sa zicem 2-3-ani.
... asa cum am zis pe aici ... am facut ceva teste cu orez , maltz si maltz-de-secara ... acum am tras concluziile dupa ceva invechire    adica 6 luni
=> raman la maltz   dar o sa adaug si ceva secara , imi place ceva la ea    e mai spicy ... orezul e interesant singur, pt ceva mai neutru poate doar cu ceva fum ? adica maltz afumat.

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Mie gustul distilatului de secară mi-a amintit (destul de surprinzător) de zamahoanca lui Pazucu. Īncă e tīnăr, cīteva săptămīni

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
   

... nu stiu , dar nu cred ca vorbim de aceiasi secara  ... pe mine zamahoanca de la Pazucu m-a izbit ca un tren parca   asa tare mi s-a parut aroma ... si/sau gustul ca nu mai tin bine minte care din 2 a fost mai tare 

... cred ca nu am gustat niciodata o bautura cu aroma asa de clara din ce vine  ... era foarte clar ca treaba e bine facuta  dar aroma aia era f. tare si nu eram obisnuit cu ea  ... asa ca sticlutza am dato la cineva care a facut armata pe acolo acum 50 de ani    si care a apreciato  ca in tineretze   

Acum ... ce sa zic ... am luat maltzul ... pils , secara si aromat-abbey... plus ceva cu aroma de fum= asta la condimente    ... secara va fi aproape 1/3 
... o sa aplic o plamadire de grine cu enzime-expirate ... la maltz-uri    un fel de strutzo-camila     

... o sa folosesc si 3 tipuri de drojdie ... si dupa fermentarea in casa 4-5 zile la 22C o sa treaca berea la garaj la 12-15C pt 1-2 saptamani    sau mai mult daca e ok si nu da semne de acrire   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la