Pentru ca nu-mi placea cit de bine era fixat ibricul l-am asigurat cu un cablu intins bine cu un arc.
05.10.2015
30.6KB
Da, si eu m-a gandit tot la cea de 14 dar as scoate garnitura de cauciuc. Nu stii ce dizolva aburii fierbinti de alcool din cauciucul ala. In plus, nici tevile asa-zis din cupru nu sunt destinate uzului alimentar. Au un procent prea mare din alte elemente ca Pb, Cd, Fe, Al, Sn, etc. Ar fi prea ieftine sa fie doar cupru curat acolo. O sa caut niste tevi din inox sau daca nu gasesc, tub din sticla borosilicata lucrata la sticlarie. Mi-am gasit si prieteni la sticlarie. :)
Eu am facut arcuri din sarma de cupru. Sarma e din cabluri electrice unde cica se foloseste cupru electrolitic de puritate 99,99%. In coloana am bagat 33 de metri de sarma de cupru ca sa intre in reactie cu hidrogenul sulfurat. Altfel, fara cupru, distilatul iese cu miros de oua clocite. Ultimul traseu al vaporilor si distilatului nu iau contact cu cuprul, deci toti oxizii si mizeria se intoarce in cazan, prin reflux. Atasez si o poza sa se inteleaga mai bine. :uimit:
Chiar voaim sa va zic. Au stat din fermentatie bananele dupa 7 zile. Am gustat din plamada. E Horror. Nici n-am putut sa-mi dau seama cam pe unde e cu procentul alcoolic. Nici nu se poate masura prin densitometrie, e ca un piure lungit cu apa. Ma duc sa iau vreo doua kile de zahar sa-i mai pun. Sa fierb doua cazane pentru un degetar de tuica, mai mare daraua decat ocaua. :x
Asa ca, Amedeo, nu face din banane ca nu se compara cu prunele, nici macar cu merele sau perele. :nono:
Sa stii ca m-am gandit si eu la ideea ta, sa fac productii hibride, gen alcool din grane tras o data si amestecat cu o plamada din fructe, sa zicem gutui si apoi distilate impreuna. Gutuile ar da aroma iar granele cantitatea de alcool. Nu-mi permit sa fac mult numai din gutui. Sunt scumpe si dau randament slab. Alt avantaj e ca o macerare buna in alcool, dupa fermentatie, ar scoate si mai multe arome din fructele alea. Plus ca daca ridici plamada la un 20% tarie turnand alcool, nici nu mai trebuie sa te grabesti cu distilarea de frica ca se oteteste. Sunt multe avantaje. :wink2:
15.02.2019
45.6KB
Azi dimineață l-am găsit tot cu spume pe el, acum arată așa:
30.03.2019
71KB
vedere inferioara
29.06.2012
34.9KB
Am capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat.
Deja fierbe de zica ca da in foc.
Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare.
13.07.2019
47.7KB
Mi-a ramas si mie invartitorul de la un cazan pe care l-am acizitionat anul asta si pe care eu il folosesc in baie de ulei , daca ii mai trebuie cuiva sa spuna aici .
13.01.2019
44.2KB
Dimineata la 7 fermenta la fel ca aseara. Cred ca va intra la distilat inainte de malt whisky... :)
29.03.2012
34.5KB
Păi unde e cu beutură merge şi cu femei... copiii, ce să caute?
23.02.2012
42.6KB
dap ar fi utila, am strans o parte din piese, am teava, mai am nevoie de cateva fitinguri.
uite si o poza cu ce am acum:
10.12.2012
33.6KB
O sa ziceti ca cazanul e mic dar este usor de manevrat ,incape si in casa pe aragaz,are fund gros ca este din oala sub presiune ,mic ca cantitate dar usor de manevrat pentru mine care am ceva probleme cu spatele.
Cu rabdare cu acest cazan am facut peste 200 l de distilat suficient pentru uzul meu personal .
Ceva poze cu noua sarje la fermentare ,2 galeti de 35l si una de 20l.
01.09.2020
44.2KB
Multumesc pentru sfaturi, asa o sa fac! :hi:
Azi e gata și papagalul. Știu ca trebuia făcut cu teava de 9 care vine īn fundul eprubetei dar nu aveau de 9 la magazin și am făcut cu 15. Oricum nu are volum mare, maxim 100 ml fara alcoolmetru scufundat. Cand scufund alcoolmetrul mai scade cu vreo 30 ml.
22.02.2021
46.2KB
Astazi am facut un test sa vad la ce temperatura voi putea sa duc aburul.
Am facut o instalatie foarte simpla cu o oala sup presiune la care am racordat un furtun de silicon si o pseudoserpentina incalzita pe doua ochiur de aragaz.
Temperatura varia pe undeva pe la 210°C pana m-am prins eu ca senzorul era lipit de teava de cupru. Am mutat senzorul astfel incat sa stea doar in calea vaporilor si temperatura a urcat brusc la 260°C.
Am facut acest test pentru ca vreau sa incerc sa fac un alambic cu dubla camasa pe care sa-l incalzesc cu abur.
Astept pareri... intrebari... critici...
20.02.2015
24.3KB
Īn sfārşit...
08.02.2012
58.1KB
Maeria prima
29.01.2022
39.4KB
Ieri am pregătit și io prima serie de așchii, aseară le-a mai plouat puțin și probabil că mīine le bag la cuptor.
Au cam 13-15cm lungime și 1,5-2cm grosime.
Atunci cīnd am tăiat lemnele m-am gīndit să adun separat rumegușul de la stejar, drujba scotea așchii destul de măricele, da` m-am răzgīndit, așchiile ar fi putut avea pe ele ulei de la ungerea lanțului.
15.03.2019
47.6KB
Am pus la fiert 15 L de apa.
27.03.2012
28.3KB
ia uite-o
14.03.2012
63.2KB
La fel procedam si cu usturoiul...
15.03.2012
34.4KB
In poza de mai sus folosesc racord flexibil din inox pentru condensator. Nu stiu daca sa recurg la racord flexibil. Parca totusi as prefera spirala de cupru.
Aici e o poza cu dimensiunile in inci. Inca n-am reusit sa ma acomodez cu unitatile de masura non-metrice. Am convertit cateva din lungimi si mi-a dat undeva pe la 170 cm lungime totala.
28.08.2020
38KB
Reductia spre cazan. Am folosit o reductie 3/4X1/2, de la un robinet cu bila spart, ca are si garnitura de teflon.:D, si poate o sa maresc si diametrul tevii cindva...
05.10.2015
34.2KB
Īn timpul īncolţirii, boabele dezvoltă nişte enzime: amilaze, proteaze, lipaze, celulaze, betaglucanaze, etc. Dintre toate acestea cele mai importante sunt amilazele, cele care descompun amidonul īn zaharuri simple.
08.02.2012
50.9KB
era cam mare aburul in cazan ,nu prea se vede ;) .
dupa incalzire ,evident ,din nou invartit ca sa scada temperatura la 72 de grade . a durat vreo ora pana am reusit .am ivartit in reprize scurte si iar l-am lasat si tot asa. cand a scazut la 72 grade am adaugat 1 kg malt verde productie proprie in prealabil dat prin rasnita de cafea cu motor de aspirator ,apoi amestecat cu apa pana la o consistenta (sa nu se prinda de maini) ;) . am invartit un pic cat sa se omogenizeze ,(am constat ca mamaliga sa lichefiat) ,apoi am verificat temperatura . 66 grade , am pornit pirostria din nou ,am incalzit vreo 5 min .pana la 73 grade . am mai invartit un pic apoi l-am lasat sa se odihneasca 1 ora .samagon a spus ca trebuie lasat vreo 20min ,sper sa nu fie rau ca l-am lasat mai mult .
17.12.2013
25.5KB
Poza 4.
01.11.2021
54.9KB
găseşti pisica...
13.03.2012
30.4KB
...si le comasam intr-un castron...
15.03.2012
37.2KB
N-am mai asteptat si le-am zdrobit. Imi era teama sa nu mucegaiasca. Am mai pus 10 litri de apa calduta pentru un total de 30 de litri de plamada cu densitatea 1.040. Am rehidratat 15 g drojdie uscata pentru vin alb si am amestecat. S-a facut pasta destul de repede.
Acum eu sper ca amilaza din coaja sa descompuna incet tot amidonul si sa mai apara zaharuri pe parcurs. La 100 grame banane, vreo 12-13 grame sunt zaharuri, 5-6 grame e amidon. Dar variaza in functie de cat sunt de coapte, cu cat mai coapte, cu atat mai multe zaharuri si mai putin amidon. Chiar sunt curios cum se vor transforma in timp. Un test cu iod va fi necesar la un moment dat ca sa vad daca mai exista amidon.
Trebuie avut grija ca spumeaza mult si se ridica o caciula groasa deasupra plamezii. Eu am pus antispumant (simeticona) de la farmacie si degeaba. Sunt niste porcarii pastilele alea sub forma de gel, nu se dizolva deloc. Am avut tablete aduse din afara, pe care le zdrobeam cu piua pana le faceam pudra. Cand aruncam pudra aia in plamada imediat se retragea spuma, ceva incredibil. La noi se gasesc numai porcarii si toate nesimtit de scumpe.
Deci nu se umple cu plamada mai mult de 60% din volumul total al recipientului de fermentare ca risca sa dea pe afara.
Plamada asta imi aduce aminte de plamezile din faina de grau. Era teroare cateodata cata spuma facea faina aia. trebuia sa stau doua zile acasa sa am grija sa nu se umfle ca nebuna sa curga pe dinafara. La plamezile din orez niciodata nu face spuma, malaiul asa si asa.
08.02.2019
43.4KB
Pai dacă mai izolez si cu cartoane chiar ca o sa mearga prea adevaraciune. O las pe treapta 3 (1200W) si fierbe 3 litri pe ora. Pe treapta 1 si 2 se īntrerupe, ceea ce nu cred ca face bine la distilare.
Sa știi ca ai idee buna cu pene din lemn. Am prin casa lemne. Bine ca le-am păstrat ca ma gāndeam sa le duc si p-alea la unchiul sa le ardă īn soba. Sa adunam ca hoarderii ca nu știi niciodată cānd īți trebuie niște gunoaie. :)
Scrie ca e pentru oale cu diametrul intre 10 si 26 cm. Eu i-am făcut inaugurarea saptamana trecuta cu iahnie la cazan si a funcționat bine cu oala de 36 cm diametru, chiar dacă depasea puțin mărimea plitei.
Pun și poza cu plita.
25.01.2021
32.1KB
Cidrul pregatit pentru invechire... :razz:
05.11.2012
36.6KB
Bai ce inseamna asta? eu sunt cel mai pitic?
Am numai 1,75 :razz:
29.11.2012
55.7KB
Nu e vorba de gradaţie, ci de calitate. La a doua distilare alcoolul este mult mai curat şi miros frumositor. Chestia e că nici nu īţi dai seama la īnceput neavānd termen de comparaţie, zici că-i ok. Abia cānd te apuci de a doua fierbere şi vezi cāt de curat vine īţi dai seama ce avea īnainte. Iar ce rămāne īn cazan după a doua trecere cred că pe mulţi i-ar face să nu mai bea ţuică vreodată... o puturoşenie greu de descris.
PAI ASTA STIU CA E VALABIL LA ... DISTILAREA SIMPLA ;) :nod:
... ma gindeam ca la ... distilarea cu coloana=fractionata= cu reflux ... nu se aplica
oricum ... uite un tabel de calcul ... facut pt 10L ... ca sa separi mai usor fractiile
... daca vrei fisierul EXCEL ... da-mi o adresa ...
(trebuie doar sa modifici valorile din coloana cu capul rosu ...)
:hi: :hi:
18.05.2012
66.1KB
Oke, am reușit īn sfīrșit și-am făcut prima șarjă de gin, că mai am bălării pentru īncă una, la care o să fac probabil ceva modificări īn rețetă.
Și cu ocazia asta, tot gustīnd īn mod repetat din el, mi-am și amintit că de fapt mie nu-mi prea place ginul. Și pe cuvīnt, chiar m-am străduit, c-am avut chiar și gheață, apă tonică și lămīie...
Da` să zicem că asta nu mai contează acum, plăcut sau ne, una peste alta a ieșit oke și și-a făcut efectu`.:D
Așa că vă zic și vouă cum am procedat, cantitățile de mai jos sunt pentru 5 litri.
Am luat și-am mărunțit mărunt de tot:
- fructe de ienupăr deshidratate - 50gr. poate puțin mai puțin decīt ar fi trebuit, da` mie nu-mi place gustul prea puternic dat de ienupăr. Oricum, la mărunțit am īncercat să sparg cīt de mult sīmbureii din interior, am observat că aveau aromă bună după ce am halit fro 2-3 boabe.
- coriandru boabe - 50gr.
- semințele din fro 15-20 păstăi de cardamom, nu le-am cīntărit, să fi fost cam o linguriță plină bine, da` tura viitoare o să pun puțin mai mult.
- o steluță de anason stelat, data viitoare o să pun două.
- un cui de cuișor
Am pus mărunțeala de mai sus īntr-un litru de alcool de 65* și am adăugat:
- jumătate de băț de scorțișoară rupt īn sferturi, data viitoare pun unul īntreg, da` tot rupt.:D
- 3 fīșii de coajă de mandarină, pe viitor o să pun fro 5 și reduc cīte una de la lămīie și portocală.
- 3 fīșii de coajă de portocală
- 3 fīșii de coajă de lămīie
Cojile fără albeață, late de fro 2cm și lungi de 6-7-8cm...
Am lăsat totul la macerat 24 de ore, după care am mai pus un litru de apă peste și-am mai lăsat fro 12-14 ore. Cīnd am diluat, toată zeama s-a albit, semn că alcoolu` ăla de 65* luase deja ceva uleiuri din bălăriile puse īn el.
După alea 12-14 ore am mai pus juma` de litru de apă și-am pus totul īn thumper, iar īn cazan am pus 4 litri de alcool de 65* și 8 litri de apă.
Am separat/aruncat doar fro 20 ml de frunte, că alcoolu` era deja triplu distilat, iar apoi am colectat următorul litru īn porții de cīte 200 ml, ca să văd dacă apare ceva nasol. N-a apărut. Am mai colectat 3 litri, din care ultimii 250ml din ăștia 3 litri au fost niște cozi de 45-50*, parcă īn ele am simțit cel mai bine aroma de scorțisoară.
Am mai colectat īncă un litru și ceva de cozi, din ce īn ce mai opace, dar īncă cu urme de arome, poate o să le pun īn cazan tura următoare.
Am lăsat la aerisit borcanele doar fro 2-3 ore, apoi am diluat cei 4 litri de 68-70* și-am obținut cam 5,75 litri de 45-47*.
La diluare 50% cu apă chioară(22-24* tărie) opacizarea are o tentă bleu-albăstrie, cum se vede īn poză, iar pus peste gheață și apă tonică parcă opacizarea e mult mai slabă, rămīne doar tenta albăstrie.
Īncercat nediluat, mirosul nu-i excesiv de puternic, nici la gust parcă nu predomină fro aromă anume, s-au amestecat plăcut, nu te arde pe beregăți, totuși la fro 2 minute după ce-l dai pe gīt parcă să zic că-ți mai rămīne ceva urmă de aromă de citrice p-acolo.
A!, și dacă n-ai mīncat nimic cu usturoi īnainte, abia la rīgīit se simte ienupăru`! :rotfl:
08.06.2019
69KB
Am inceput cu deflegmatorul. Nu ma asteptam sa iasa asa bine si usor la indoire. Mai greu a fost pana am reusit sa sigilez bine capetele dupa ce am umplut teava cu apa.
Metoda cu apa este cea mai buna. Nici macar nu s-a aplatizat un pic. Am strans capetele cu cleste, le-am indoit si le-am lipit cu staniu si pasta decapanta peste tot, gandindu-ma ca in timpul indoirii va creste presiunea si e posibil sa inceapa sa tasneasca, insa n-a fost nicio problema.
Am folosit 6 metri de teava de 6mm si am obtinut o spirala simpla cu lungimea de 30cm (doar spirele). Diametrul ajunge pe la 48mm. La indoire am folosit o teava de 38mm si am avut grija sa las 1-2 mm intre spire, adica sa nu stea lipite unele de altele.
In mijloc e ceva spatiu gol pe care ma gandesc sa-l umplu cu bureti de cupru dar nu stiu unde gasesc. O sa mai intreb. Daca nu, recurg la bureti de inox. Ideea e sa creez si pe mijloc ceva turbulemte care sa dirijeze vaporii spre spire, desi la 6 metri de teava cred ca e o suprafata de racire arhisuficienta ca sa nu scape niciun vapor.
Zilele viitoare trebuie sa vina si coloana. Am dat comanda de tot ce-mi trebuie. O sa-mi ramana un rest de 120 cm pe care inca ma gandesc cum sa-l folosesc. Nu vreau sa mai fac niciun racitor din teava de 54. Am deja si e suficient. As face ori o coloana CM, ori as incerca o inclinata de-aia cu placi. Dar inclinata n-as face-o lunga ca schimba mult centrul de greutate al cazanului, poate maxim 60 cm si din restul mai fac o coloana CM, scurta. Ma mai gandesc.
31.08.2020
55.4KB
Si ceva poza de la fabricare.
05.10.2015
50.5KB
Alta poza
20.03.2015
31.5KB
Apoi am găsit asta:
PS: Sau cum ar spune un incult, "sunt bune și cărțile astea la ceva, ca mai pui ceva pe ele..." :rotfl:
25.02.2021
37.6KB
Poza 2.
01.11.2021
44.4KB
Inatalatie ultrasunete
15.05.2021
9.8KB
Corpul este din polipropilena, motor la 12V, 6A la in cuplu maxim.
11.02.2013
27.7KB
Dap exact asa am facut,cred ca am gasit care este cauza de imi arata eronat.
bimetalul mai este bagat intr-o camasa de otel,aceea trebuia sa fie plina cu un lichid cred insa acum e cu aer,trebuie eliminata acea camasa si in calea aburului sa fie decit tija termometrului ,asa o sa modificam,si vom vedea: