pazucu
Moderator
 Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
baieti ,fermenteaza! starterul a fost facut cu drojdie de paine ,de asta eram ingrijorat . ce naiba zic , nu o ia cu drojdie de paine . drojdile selectionate le-am folosit la o plamada din 3 .abia astept sa vad diferenta . daca voi reusi sa fac malt uscat atunci voi avea la indamana mereu materie prima pentru a inmulti drojdii selectionate . imi pare bine ca am reusit o tura insa mi-a fost foarte greu . inchipuiti-va ca am folosit malt verede de grau ,ori am tras toti concluzii ca maltul verde are o problema majora . incepe sa fermenteze spontan . bun ,la recomandarea lui "sine" eu am fiert mustul care urma sa fie adugat dar aici e problema ,fierbe mustul ,raceste-l , adauga-l , apoi cel ramas pastreaza-l la frigider ,in frigider nu incape de oala de ciorba a nevestei si tot asa . cu malt uscat gestionezi mai usor treaba . ramai fara adaos ,scoti din sac si faci repede inca o plamada mica si tot asa.
../revin , deci nu a pornit in 3 ore cu drojdie de panificatie ! dupa ce am postat concluziile zilei(baieti , multumesc pentru pixul cu rosu ) si am scris ca sunt ingrijorat ca nu fermenteaza , m-am bagat la dus . stiti cum e la dus ,unii canta ,unii se spala , eu insa stau si ma gandesc la ce am facut in ziua respectiva . stand si analizand problema fermentarii mi-am dat seama de un lucru : bai frate zic , plamada asta nu are aciditate . eu am adaugat foarte multa apa dupa ce am facut zaharificare adica cam la 45 l decoct cazan am mai pus inca 15-20 litri apa . in felul asta sigur a crescut ph si drojdiei nu-i place treaba asta .
va spun ,in secunda 2 in curu' gol si cu sapunul pe mine eram in subsol cu ph-metru in mana. am controlat si avea cam 6,5 ph. ce sa fac ? mi-am adus aminte ca am vazut odata ca spunea "strava" sa pui orez in plamada si "marinache" sare de lamaie , insa nu mai stiam pe unde si in ce cantitati (nu am notat) asa ca eu am pus de amandoua . am gasit sare de lamaie intr-o cutie a nevestii ,eu stiu cam 2 linguri ,am amestecat-o cu 1 l de apa si am adaugat-o . am amestecat si a scazut la 6,3 . atunci am luat o punga de orez de 1 kg si am bagat cam 800g . am invartit si am mai masurat insa am vazut ca a mai crescut din nou pana la 6,7 . .mi-am bagat piciorul si am venit in casa ,mi se facuse si frig . am deschis din nou calculatorul cu gandul sa caut care erau cantitatile recomandate de "strava". si am gasit ca 200 g/60lapa , insa ca recomandarea era facuta sa se puna orezul la inceputul plamadirii adica la fiertul mamaligii ,in fine .
nu stiu daca am ajutat eu cu ceva aseara ,dar dimineata ph era 5,4 si fermenteaza bine .
screenshot windows 8
cautand azi noapte cum sa fac sa scad ph plamezii , am recitit si cateva posturi mai vechi ale lui "marinache" in care recomanda o doza de 1,5 g sare de lamaie la 18 litri de apa ,la inceputul plamadirii cerealelor . am vazut ca "sinenomine"a testat intru-catva problema si a fost multumit . oare nu de asta are el mereu DI(densitate initiala) mare la inceputul fermentarii mare si DF mica(densitate finala) la sfarsitul fermentarii . mi-am dat seama ca detine el un secret .
maestre , te rog spune-mi un pic cam cum faci ,sa nu mai am emotii de astea ,mersi ! 
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|