Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Yuby Mona
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
23 - 45 ani
Bauturi / Distilarea / vinars (coniac) ... sau ce putem face cind am ratat un vin Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Apropo de ce spunea Caberlot despre soiurile de muscat : toamna trecuta am cumparat 60 de kg de muscat de hamburg pt a face vin, undeva prin 2-3 noiembrie. Dupa ce am stors mustul, restul de tescovina a trecut la fermentat si mai apoi la distilat.
Pot spune cu mana pe inima (sau pe sticla) ca a iesit cea mai "parfumata" rachie, dintre cele mirosite si degustate pana acum.
Ca si efect secundar, in primavara asta am plantat 150 de butasi din soiul asta, pentru productii si experimente viitoare.

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin apropo spunea caberlot despre soiurile muscat

54KB


pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

bizonu a scris:

Apropo de ce spunea Caberlot despre soiurile de muscat : toamna trecuta am cumparat 60 de kg de muscat de hamburg pt a face vin, undeva prin 2-3 noiembrie. Dupa ce am stors mustul, restul de tescovina a trecut la fermentat si mai apoi la distilat.
Pot spune cu mana pe inima (sau pe sticla) ca a iesit cea mai "parfumata" rachie, dintre cele mirosite si degustate pana acum.
Ca si efect secundar, in primavara asta am plantat 150 de butasi din soiul asta, pentru productii si experimente viitoare.


2-3 noiembrie?
Muscatul de Hamburg se coace in august! In zonele mai reci....inceput de septembrie!


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Avea 210 gr/l de zahar la inceput de noiembrie, din cauza asta l-am si cumparat.
La mine, in sud vest, pe Clisura Dunarii, se coace in septembrie, undeva in perioda 5-15, depinde de conditiile meteo.
2011 a fost un an mai special, seceta totala in intervalul 20 august - 20 noiembrie; astfel ca strugurii au rezistat foarte mult pe coarda, fara atacuri de mucegai si cu acumulari mari de zahar.
Nu am auzit inca de vreo clona de M.H. care sa se coaca in august.

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin avea 210 gr/l zahar inceput noiembrie, din cauza

21.1KB


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
vecinii sarbi il recolteaza intre 25 sept. - 15 oct.

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Eu am in curte!
Mananc MH la sfarsit de august!
Sunt din Dolj.


Numai bine!


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
O fi asa daca o spune si wiki !
Nu spun ca nu ar fi buni de mancat, dar cu acumularea de zahar stau rau in august.
Am fost pe Athos la manastirea Mylopotamos si muscatul asta era cules in octombrie pentru vinificat.
Sticla de vin din dreapta e facuta din struguri de M.H.

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin asa daca spune wiki spun buni mancat, dar

27.1KB


pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Eu culeg MH ca struguri de masa!
Totusi, cred ca in noiembrie e cam tarziu....cel putin in sudul tarii!
Nu am facut vin din MH.
Sunt prea buni pentru consum.....nu imi permit sa fac vin din ei!
Si nici nu am atat de multi....


pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
E tarziu cam pentru toate soiurile de struguri, daca nu se urmareste inobilarea boabelor (noble rot) sau productia de icewine. Dar secetea prelungita de asta toamna a tinut cu viticultorii.
Sunt foarte buni la consum, dar vinul e si mai bun, iar rachia e exceptionala.
Incerc sa gasesc si butasi de muscat de Alexandria; am banuiala ca si din muscat ottonel ar iesi un distilat foarte bun.


pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

bizonu a scris:


Incerc sa gasesc si butasi de muscat de Alexandria.


Suntem putin off-topic, totusi risc: daca gasesti butasi de Muscat de Alexandria.....da-mi si mie de veste! Merci anticipat!


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... mmm muscat de hamburg ...mmm SUPER STRUGURII ASTIA

AM LUAT ODATA INTR-O TOAMNA DE LA PIETROASELE ... o carutza si apoi am luat feteasca alba ... total cam 1200kg ... si i-am impartit in 4 

cine mi-a vindut fetesca , mi-a zis ca m-am fentat , pt ca nu sunt struguri de vin ... l-am intrebat daca vinul va iesii bun ?
... a zis ca da , dar mai putin !   ...
atunci , i-am spus ca nu m-am fentat de loc ! calitatea conteaza 
... era dupa jumatatea lui oct.

... mi-a raspuns ca ... atunci o sa pomenesc vinul   
SI ASA SI E ... IL POMENESC , A FOST PROBABIL CEL MAI BUN VIN FACUT DE MINE IN RO ... fratele meu zice tot timpul ca ala a fost cel mai bun vin facut de mine    ... dar el nu a gustat cabernetul 2011

ACUM ZIC SI EU CA ... CEILALTI , IUNICU SAMOGON , SINENOMINE ... mai bine bea vinul ala ... ca e mare pacat sa-l distili ... si daca te ineci in el 

sunt convins ca ai facut ceva ... suuper special ... 
macar  baga citeva aschii de stejar sa aiba si culoare  


   

p.s.
sa fii sanatos si sa mai faci ... poate ne dai si noua o molecula de gust


p.s.2.
malvasia va spune ceva ? ...
e si alb si negru ...
si ala alb e mai aromat decit muscatul ... italienii se dau in vint dupa strugurii astia


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Caberlot a scris:


cine mi-a vindut fetesca , mi-a zis ca m-am fentat , pt ca nu sunt struguri de vin ... l


Feteasca alba da un vin excelent (dupa parerea cunoscatorilor)! Si mie imi place!
Nu stiu cat must "lasa" feteasca alba, dar feteasca regala "lasa" (la mine, fara sa presez prea mult) 65%.


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

danutz_2009 a scris:


Caberlot a scris:


cine mi-a vindut fetesca , mi-a zis ca m-am fentat , pt ca nu sunt struguri de vin ... l


Feteasca alba da un vin excelent (dupa parerea cunoscatorilor)! Si mie imi place!
Nu stiu cat must "lasa" feteasca alba, dar feteasca regala "lasa" (la mine, fara sa presez prea mult) 65%.


a fost excelent feteasca alba ...
dar muscatul de hamburg a fost si mai grozav .

vinzatorul de fetesca alba a zis ca m-am fentat cu strugurii de muscat de hamburg luati de la vecinul lui , pt ca strugurii de muscat de hamburg au randament scazut la vinificatie ... si a fost ceva mai scazut decit la fetesca alba ...

dar a compensat calitatea !

   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
poate ca pe cineva intereseaza comentariile astea ...
... butoaiele ... au crescut foarte mult calitatea rachiului meu si i-au dat culori si arome care nu am banuit ca sunt posibile. In ultimul an am invatat ca butoiul de pastrare al rachiului e la fel de important ca si fructele si instalatia, daca nu si mai mult in obtinerea unei palinci bune. Sunt convins ca la originea celor mai bune vinuri, coniacuri sau altor bauturi distillate, un rol hotarator il are invechirea in butoaie de buna calitate.

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Baliverne publicitare. Ce ar fi taria de fructe fara butoaiele domnului Barna?


 
gata am modificat postul ... ca sa nu fiu acuzat de ... facut reclama ...

ideea e ca ... mi-ar place sa-mi iau un butoi de dud si unul de cires ...
IUNICU scuze ca am intrat peste postul tau !

 


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... am luat strugurii de vin 6 ladite de cabernet + 1 ladita de malvasia alb

zahar... din 5 masuratori ... pe cabernet a dat una de 220 si alta de 280 ... si restul de 3 au fost in jur de 250g/L ... in galeata dupa zdobire refractometrul arata 250g/L    ... deci puteam avea un vin de ... 14%
... malvasia a oscilat intre 220 si 250 g/L ... un bob mai maroniu avea 320 g/L

... acum vine partea mai grea ... saptamina viitoare vreau sa iau struguri de coniac ... dar malvasia e exclus ... pt ca e prea scump ...35 ... fata de 28 cabernet ... mai sunt si alte soiuri la 25 ... de ex grenache

o sa vad ... daca nu gasesc ceva alb mai ieftin ... o sa iau si rosu ... dubiul este daca sa las sa fermenteze cu sau fara boasca   
... oricum o sa diluez mustul pina la 170 g/L ... asa ca sa respectam reteta de pe la coniac = sa fiu sigur ca va fermenta tot  zaharul !     ... si in plus o sa adaug si niste zeama de lamiie sau helas ca sa cresc aciditatea ... tot in ideea ca sa avem ... niste struguri acrii ... ca la coniac   

sa vedem ce iese     

... o sa insamintez cu drojdii de shampanie ...

... inca ma gindesc daca sa fermentez pe boasca si sa distil cu boasca sau nu ???     ... nu risc sa se prinda pentru ca voi folosii ... oala dubla , deci pot sa las tot sa vad ce iese 

... sau poate ca o sa distil separat ... lichidul si boasca si o sa le amestec pentru distilarea a 2-a ...     ... am citit ca undeva prin slovenia asa fac aia traditional rachia de prune ... si cica iese mai buna !?!?!?!

nu stiu ... si nu vad de ce ... dar metoda asta iti da sansa sa te opresti la timp daca ceva nu e ok ... ai corlit prunele ... etc.   ... asta e clar un avantaj !

... astept ceva idei si experiente reusite ... daca ati facut !


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... vad ca nimeni nu are idei ...  

oricum ... socoteleala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg

... grenache nu mai era ... asa ca am luat thompson=aia din care se fac stafidele sultana sau thomson cum vrei sa le spui ...

... strugurii OK ... f. sanatosi si dulci ... 3 masuratori 240-250-270 g/L    ... problema e ca ... i-am zdrobit si i-am stors ...
... si nu am luat boasca      pentru ca i-am facut pe masina de struguri rosii ca sa fiu   sigur ca in masina nu au ramas urme de apa - cred ca am fost primul - si boasca care iesea era toata rosie (e o presa continuua cu snec =masina de tocat ) ... am pus 4 ladite si nu a iesit alb ...
... si dupa am pus cabernetul si am fost prea prins cu pusul capacelor si cu incarcatul galetilor pe carucior ... si am uitat de boasca      ...  rusine mie ... dar asta am facut

acum trreaba e facuta ... pot sa ma intorc sa iau boasca cita vreau ... ca nimeni nu are nevoie de ea ... iese uscata aproape ... si in plus ... nimeni nu imi garanteaza ca iau boasca de la un strugure aromat      ... asa ca ... o sa o las moarta ... raman doar cu mustul-cu mai putine arome 

ACUM MA GINDESC SA ADAUG APA SI CEVA LAMIIE ... ca sa iasa un roze slab alcoolic 9% (nu de 14%) si mai acru ...   ... ramane sa vad cite lamii sa storc ??? ... o sa vad ce zice cartea-verde ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Pai ce idei sa avem? eu am renuntat la vin anul asta... mai multe motive au fost (transportul, prelucrarea, pretul, pacaleala la cantar, munca, lenea, riscurile, etc). Prefer cidrul de mere ca e mai usor, fac si io acolo cativa litri pe saptamana, nu zic cati ca sa nu fiu jefuit. Acum am si damigene sa-mi pun si-n cap, ca mi-a adus Iunicu sa am ce sa sparg... ca a auzit ca am talent la spart damigene, si nu oricum, de-alea mari, pline! 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cand mai vrei damigene sa nu-ti fie rusine sa ceri.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... uuu ... urit obicei , sa spargi damigene  mai ales pline      

... eu am reusit sa sparg una de 25L in ro , nou-noutza ... ca m-am apucat sa le spal cu apa fierbinte ca sa fie spalate bine        ... si nu am ascultat de aia mai batrini ca damigenele se spala cu apa rece     

de atunci le spal cu apa rece cind le golesc ---imi ia 5 minpt 2 clatiri ... si le las cu 2 degete de apa in care pun un pahar de solutie de metabisulfit .... mai agit inca o data si pun dopul cu apa 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Eu sunt si mai si, le inclin pe burta, toate de 50 pline cu visinata, sa vad la urma daca rezista vreuna

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
hai salut marinache,

uite pe aici ... ... 97905.html
am gasit ceva interesant zic eu despre coniace  ... remi martin, martel, courvoisier ... sunt sigur ca diferentele sunt mai multe     
... incepind cu strugurii folositi ... continuind cu forma si marimea cazanului ... si cu maestrul distilator ... si terminind cu butoaiele       

stiu poveste lui J-D ... si pot sa zic ca il prefer in gama low-entry ... dar n u imi e clar cit conteaza apa lor ... si cit conteaza filtratul prin carbune de artatr ... si cit conteaza butoiul ???    

... ce pot sa zic ca ... un cabernet sauvignon tinut intr-un mic butoi de stejar ars-mediu de 5L ( a 6 sau a 7 tura ... cu un start de 3-saptamini , crescator PINA la 2 luni perioada de maturare) e atit de diferit de acelasi vin tinut la sticla incit zici ca ... "sunt vinuri diferite"=sotia ...( INCA nu am destul distilat ca sa trec butoiul pe tarii ... oricum vinul va imbogatii si complexa aroma butoiului ... deci nici o graba !!!)

daca ... diferentele astea apar si la distilat ===> inclin sa cred ca da ... atunci poate ca exageram cu retetele de tot felul si nu consumam energie pe directia care conteaza cel mai mult ...    

... stiu din cartea-verde ca alcoolul invechit in butoi NU DA CONIAC !!!
... DAR POATE CA SE APROPIE !

ETC.


 


p.s.
ai gustat PISCO ?
in SAQ eu cred ca e cel mai bun alcool  raport pretz/calitate ... valabil in Qc


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Marinache,

daca tot nu ai raspuns inca ... m-am gindit sa mai intreb inca ceva despre coniace ... ca tot iti place subiectul ...

sa incep cu povestea de inceput ... am luat cam 65kg de struguri ,thompson=aia de stafide... care aveau intre 230-250 g zahar/L -masurat la refractometru ... PE BOABE
... presarea s-a facut pe o presa continua - fara sta pe boasca (stiu ca asta e o greseala) asa ca au iesit cam 50L must ... care a fost diluat cam la 170g zahar/L si acrit cu 8 lamii ... ca aciditatea e un bun conservant al aromelor
... asta ca sa obtinem un vin alb si acru      ca sa e ala de la coniac ... si ca sa fiu sigur ca fermenteza tot zaharul ... IERI pe refractometru inca mai arata 45-50gzahar/L ...     cred cza o solutie de apa+alcool+zahar arata gresit pe refractometru -SPUNE DACA GRESESC??? ... ALCOOLUL modifica indicele de refractie ... la apa refractometrul arata 0 ... am masurat la alcool facut de mine si la cel facut in comertz ... si arata zahar ... am pus pe aici un comentariu

... au trecut 7 saptamani de atunci ... si vinul a stat la +15 sau mai mult ... si s-a limpezit si era bun ca ne gindeam daca sa-l mai distilam sau nu  
era cam ca un roze de vara ... acrisor =vioi, aromat si parea tarisor (este roze pt ca l-am procesat pe masina de rosu ... ca sa curatz presa aia pt cabernetul care urma) ... deci nici urma de dulce ... la 50 g parca se incadreaza la dulci-demidulci NU ?

... acum am distilat 2 ture ( am colectat cam 1/3 din lichidul initial ... cam pina pe la 15% la teava ... si prima distilare vinul a fost limpede cristal ... a doua intre limpede si tulburel=cam opalescent ) si saptamina viitoare facem tura 3  unde vor intra si ceva drojdii mai multe--dar nu grosul ... rezultat OTCA la cam 35% gustul bun ... parca aduca a PISCO ... oricum mai bun decit GRAPA ............ apoi vine lamurirea=distilarea finala !

asta a fost punerea in scena :

CE RECOMANZI LA DISTILAREA FINALA ... CE FRACTII SI CUM SA COLECTEZ ?
sunt numai ochi si urechi     

... eu personal folosesc o schema ... 5% +15% + 55-60%+15% DIN ALCOOLUL TOTAL ... adica frunte+cap+inima+coada ... unde capul si coada le colectez in cite 3 sticle 5+5+5-volume egale ... din care mai recuperez probabil utimii 5 din cap si primii 5 din coada CARE SE AMESTECA CU INIMA  ... la analiza de dupa 1 saptamana

... RESTUL 10 din cap si inca 10% din coada IL DONEZ LA cei mai putin pretentiosi   
INIMA === IESE PE LA 58-60%

... asa am facut ultima data ... acum 3-4 ani ... si din pinot noire - distilat toamna=dupa un an

nu sunt convins ca am facut bine ... pt ca coniacul meu parea prea fin comparativ cu ce a facut un amic ... asta imediat dupa distilare ...
... acum dupa 2-3 ani de stat pe aschii ... al meu pare sa fie mai bun ... si pt ca aschiile au lucrat BINE ... si pt ca al lui ... S-A EVAPORAT DE MULT PRIN PAHARE

astept ceva indicatii
:-)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

Caberlot a scris:

Marinache,

daca tot nu ai raspuns inca ... m-am gindit sa mai intreb inca ceva despre coniace ... ca tot iti place subiectul ...

sa incep cu povestea de inceput ... am luat cam 65kg de struguri ,thompson=aia de stafide... care aveau intre 230-250 g zahar/L -masurat la refractometru ... PE BOABE
... presarea s-a facut pe o presa continua - fara sta pe boasca (stiu ca asta e o greseala) asa ca au iesit cam 50L must ... care a fost diluat cam la 170g zahar/L si acrit cu 8 lamii ... ca aciditatea e un bun conservant al aromelor
... asta ca sa obtinem un vin alb si acru      ca sa e ala de la coniac ... si ca sa fiu sigur ca fermenteza tot zaharul ... IERI pe refractometru inca mai arata 45-50gzahar/L ...     cred cza o solutie de apa+alcool+zahar arata gresit pe refractometru -SPUNE DACA GRESESC??? ... ALCOOLUL modifica indicele de refractie ... la apa refractometrul arata 0 ... am masurat la alcool facut de mine si la cel facut in comertz ... si arata zahar ... am pus pe aici un comentariu

... au trecut 7 saptamani de atunci ... si vinul a stat la +15 sau mai mult ... si s-a limpezit si era bun ca ne gindeam daca sa-l mai distilam sau nu  
era cam ca un roze de vara ... acrisor =vioi, aromat si parea tarisor (este roze pt ca l-am procesat pe masina de rosu ... ca sa curatz presa aia pt cabernetul care urma) ... deci nici urma de dulce ... la 50 g parca se incadreaza la dulci-demidulci NU ?

... acum am distilat 2 ture ( am colectat cam 1/3 din lichidul initial ... cam pina pe la 15% la teava ... si prima distilare vinul a fost limpede cristal ... a doua intre limpede si tulburel=cam opalescent ) si saptamina viitoare facem tura 3  unde vor intra si ceva drojdii mai multe--dar nu grosul ... rezultat OTCA la cam 35% gustul bun ... parca aduca a PISCO ... oricum mai bun decit GRAPA ............ apoi vine lamurirea=distilarea finala !

asta a fost punerea in scena :

CE RECOMANZI LA DISTILAREA FINALA ... CE FRACTII SI CUM SA COLECTEZ ?
sunt numai ochi si urechi     

... eu personal folosesc o schema ... 5% +15% + 55-60%+15% DIN ALCOOLUL TOTAL ... adica frunte+cap+inima+coada ... unde capul si coada le colectez in cite 3 sticle 5+5+5-volume egale ... din care mai recuperez probabil utimii 5 din cap si primii 5 din coada CARE SE AMESTECA CU INIMA  ... la analiza de dupa 1 saptamana

... RESTUL 10 din cap si inca 10% din coada IL DONEZ LA cei mai putin pretentiosi   
INIMA === IESE PE LA 58-60%

... asa am facut ultima data ... acum 3-4 ani ... si din pinot noire - distilat toamna=dupa un an

nu sunt convins ca am facut bine ... pt ca coniacul meu parea prea fin comparativ cu ce a facut un amic ... asta imediat dupa distilare ...
... acum dupa 2-3 ani de stat pe aschii ... al meu pare sa fie mai bun ... si pt ca aschiile au lucrat BINE ... si pt ca al lui ... S-A EVAPORAT DE MULT PRIN PAHARE

astept ceva indicatii
:-)


Salutare ,am revenit pe planeta Cognac -
Caberlot ,nu imi place neaparat subiectul -doar ca examenul de stat a fost  in  domeniu .
Citeva regului minimale pentru un distilat  de calitate  :

1 strugurii , doar soi alb( anumite soiuri ) ,nearomate , cu continut mic sau mediu de zahar   150-180 g/l care dau vinuri aciditate volatila ;NU E nevoie de acidifiere cu sare de lamiie  sau alte povesti. Acesta e folclor.Sarea de lamiie da aciditatea fixa ,nevolatila care nu trece in distilat .
2 vinul se distila de 2 ori ,dupa ce a fermentat , de obicei  imediat ;vinul nu se invecheste
3 se face distilare dubla cu separare de frunti si cozi ; al doilea distilat minim  50 grade ;se utilizeaza  alambicul standard de cupru cu doma rotunjita sau cilindrica ;
4 invechire la butoi de stejar;butoaiele noi se rodeaza  de 2-3 pentru a evita excesul de culoare si gustul prea pronuntat;
5 chestia cu aschiile nu o comentez ;daca vrei ceva de calitate evit-o ;sigur calitatea costa;
6 vinarsul nu are treaba cu carbunele activ.
7  poti distila si vinurile cu defecte majore mai putin cele cu gust prounutat de otet 
8 vinarsul se dilueaza de regula cu cozile din distilare,  la 38 -43 grade .

ps
Poti sa faci whiski din dovleac si vinars din capsunica in lipsa de altceva .E posibil sa iasa ceva ce se poate consuma .
spor


pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Punctul 8 m-a cam intrigat, doar nu vrei sa pui cozi in distilatul bun?
Eu stiam ca se folosesc apele aromate. Am si colectat vreo 3 l la distilarea vinului din toamna asta. Chiar voiam sa te intreb cum se folosesc cel mai bine aceste ape.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Poti sa ii spui in loc de cozi  distilate diluate dar e acelasi lucru

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
MERCI MARINACHE ,

AM MAI CITIT ASTA ... DAR de ex ... stii de vre-un studiu care a incercat sa faca coniac din struguri negrii si din soi nobil (ca un vin de 9-10% nu prea ma face sa ma gindesc ca e nobil) ... si rezultatul a fost nesatisfacator ???

ASH FII FOARTE CURIOS   

2. VINUL SE DISTILA DIN NOV PINA IN MARTIE
3.separarea de frunte si de cozi se face si la prima si la a2-a distilare ?
4. cu butoiul ... am mai zis ... nu am la dispozitie 2-3-4  cicluri de 5-10 ani ca sa experimentez ... viata e mai scurta decit ne gindim !  
5.aschiile ... daca-mi dau ceva de nota +9 e suficient ... de restul merg la pescuit
6. nu am distilat vinuri cu defecte nici majore si nici minore ... pinot-noireul nu merita sa-l mai tin inca un an asa cum am avut de gind = sa beau vin vechi de un an tot timpul ... ... si thompsonul de anul asta asociatul zicea ca am putea sa-l bem asa      ... glumea el e cu berea!

TU ESTI SPECIALISTUL ... POATE CA AR TREBUII SA INCERCI SA VEZI CE DA CAPSUNICA ... oare daca nu creste in frantza in regiunea cognac nu merita ceva atentzie ?

MA INTREB DACA AI CITIT MAI SUS CE AM POSTAT DE LA COGNAC ... COMPARATIA INTRE MARTEL-HENESSY -REMY-MARTIN ... ETC.

ACUM SA REVENIM LA ... OILE NOASTRE :
... POTI SA-MI FACI CEVA RECOMANDARI LA SEPARAREA DE FRACTII ?

... SI LA CHESTIILE MAI TECHNICE ... REFRACTOMETRU ... INDICATIA LUI POATE FI ALTERATA DE ALCOOLUL DIN VIN ?

... SI ULTIMA CHESTIE ... POTI SA NE DAI O EXPLICATIE CU ACIDITATEA FIXA SI ACIDITATEA VOLATILA ? ... asta ca sa nu mai tocesc cartea verde ... si sa nu mai intreb chimistii

merci
 


p.s.
daca Strava mai arunca cite un ochi pe aici ... as fi tare multumit de un comentariu la fractii ... ceva soecific la distilate de vin=coniac ...si nu cognac


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

marinache a scris:

Poti sa ii spui in loc de cozi  distilate diluate dar e acelasi lucru


Eu tot nu inteleg. Ce sunt distilatele diluate? Cum se obtin?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... dupa mine ... apele aromate (in care se pune talaj de stejar si se folosesc la diluarea distilatului) vin dupa cozi adica atunci cind curge apa sau ceva sub 10%

poate Marinache ... sau Strava stiu mai multe   

... o sa verific in carte ...
dar am pus pe aici schema din cartea verde 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
talas de stejar  in apele aromate ??
da ,acasa poti sa iti satisfaci toate fanteziile .
Cine   ar vrea totusi  sa bea un cognac in care ai pus talas de la lemnele taiate ?
Vrei  sa faci un cognac  bun  acasa ,pui distiatul  din  vin alb  la invechit intr-un   butoi de stejar.

spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Marinache ...

daca citesti in cartea verde =OENOLOGIE de Pomohaci, Stoian,Gheorghita,Cotea etc. ...  o sa ai surpriza sa gasesti o tehnologie de invechire rapida a distilatelor de vin ... ... "REZULTATE MULTUMITOARE AU FOST OBTINUTE PRIN METODA ELABORATA DE AGABALIANT G.G.  CARE PERMITE INVECHIREA DISTILATULUI IN REZERVOARE EMAILATE SAU DE INOX ... " ETC.

... astia au scris cartea inainte de 89 ... deci sunt comunisti ... si nu stiu ce spun  nu ?
... dar poate ca tu ar trebuii sa cunosti numele astea     

de acord ... m-am exprimat gresit ... era vorba de aschii ...
... cam 10x10x3-4 mm

acum e clar ?

inca nu ai gasit studiul ala despre distilate de vin rosu ...
pt ca ... asa cum ai zis distilatul iese prea scump !

ASA CA HAI SA NE LAMURIM :
COMERCIANTII NU FAC CE E MAI BUN , MAI GUSTOS SI MA SANATOS PENTRU CLIENT ... EI FAC CE E MAI SANATOS PENTRU BUZUNARUL LOR !

... cind o sa intelegi asta ... o sa privesti altfel ce scrie prin carti !

multe sporuri !
 

p.s.
despre fractiile care se separa ... ai ceva idei ?


p.s.2
stii ca se gaseste si grapa de chardonay din strugurele complet ... dar nu te potzi apropia de ea ... o fiola de 300mL face cit 2 sticle de hennesy ... si e ceva incolor si neinvechit ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Caberlot

Sunt foarte interesante  articolele citate de tine.Poti sa imi spui cine produce vinars din vinuri rosii sau roze  o firma, un brand ceva ? In afara de tine si de mine  desigur - prin  bucatarie  acasa - .
Noi  acasa acasa  suntem amatori si la fel de meseriasi  -.
Eu la job prepar bauturi   de apox 22 ani .
spor la maxim -



Spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
marinache ,

merci mult de ... reteta de separari ... chiar daca e secreta si doar pt profesionisti

... o sa le fac dupa cartea verde pe care sigur ai studiato acum 22 de ani

probabil ca toti am avut sansa sa bem ceva ... preparat de tine ...
... acum ne facem singuri !

daca mai vrei sa ne spui din experientza ta ... iti multumim anticipat !

 

p.s.
ca sa primesti ceva la schimb ... alcoolul se evapora mai incet din butoi decit apa ... pt ca apa are molecula mult mai mica decit alcolul   
... cel putin asa zic aia de pem la  ARMAGNAC ... GASESTI INFO. MAI SUS PE TOPICUL ASTA .


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Salutare All ,
am avut si eu ocazia sa ctesc pe ici colo si m-am gindit sa va zic si voua , cu RUGAMINTEA sa ma atentionati imediat daca bat cimpii sau spun prostii ,ok?
vorba francezului -)


in perioada de invechire , la butoi, se pierde  alcool si apa .Dar lucrurile nu sunt deloc simple .
Un distilat  dublu din vin ,pastrat citiva ani in  butoi ,va avea un grad alcoolic cu 4-20 grade mai mic.
  Fenomenul  este inca neelucidat complet  ;sunt carti scrise pe tema reactiilor chimice din  perioada  invechirii depre care vorbim aici .
    Prin urmare  oricind poate veni un grup de cercetatori americani , cu o noua explicatie despre ce mai e pe acolo  ,prin lichid ,citati   aici, pe site de  Caberlot, - si astfel se modifica radical  teoria invechirii -Asa ca imi cer scuze anticipat pentru ce va urma in materie de discutii contradictorii -

ps
ca sa ne mai amuzam un pic  si sa intelegem  mecanismul complex al invechiriii:
spuneam pe undeva   ca buchetul  distilatului din  vin ,dar numai , e dat  de  eteri si esteri care se formeaaza din alcool si aciditatea volatila in anii buni de invechire.

Ce rezulta din reactia unui alcool +acid ?ester +apa   
Cind 2 molecule de alcool reactioneaza  rezulta  eter + apa ?
Concluzia este care ??

spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... nu avem discutii contradictorii ... unii vor sa invetze si unii vor sa transmita ce stiu ... si altii ... nu stiu ce vor ... sa vada care e nivelul acestui hobby in ro ?

ooricum ... contradictia duce la progres ... daca e bineintentionata !  

... prin carti se spune ceva de ... "partea ingerilor" 1-2% pe an din volumul lichidului=butoiului

acum daca lasam un pahar de "distilat de tip cognac" sau orice alt alcool pe masa ... o sa constatm miine ca volumul a scazut si ca % de alcool a scazut si el f. drastic ...
DAR LA BUTOI lucrurile se petrec diferit alcoolul scade in ani dar nu f. drastic ... nu putem zice ca 1-2-3% pe an e drastic

DE CE AVEM ACESTA DIFERENTZA ?
PT CA AVEM O EVAPORARE PRINTR-O "MEMBRANA SEMIPERMEABILA"=DOAGA DE STEJAR ... si aici intervin si alte fenomene de ... capilaritate de ex. etc.

UNUL DINTRE ACESTE FENOMENE E SI ... DIMENSIUNEA MOLECULELOR ...
... SI AICI AVEM O DIFERENTZA DE NR DE ATOMI==>> DE MARIME DE MOLECULA ... INTRE MOLECULA DE APA H2O SI CEA DE ALCOOL CH3CH2OH ... asta o vad chiar si cercetatorii americani ! (eu vorbeam de armagnac ala de linga cognac ... nu de prin america daca e vreunul ... si autorii cartii in cauza au nume cam franceze ...cousteau fernand si casamayor pierre ... "le guide de l'amateur d'armagnac"

... ORICUM  e singura explicatie pe care am gasito ...  

daca ... altcineva are alta ... mai buna ... mi-ar placea sa o aud !
... explicatiile tale Marinache ... sunt f.f. VAGI pt mine cel putin ... teorii complexe
... nu ne permitem sa te atentionam ... pt ca noi nu am studiat asta la scoala ...

... pina atunci ... ma ocup de separari cu mai multa atentie ...
... si de invechiri pe aschii ca sa ma ... apropii de "soare" =cognac ... macar sunt pro-natura=ecologic daca promovez aschiile (banuiesc ca nu ai o idee cam cit % din lemn e folosit cind faci un butoi ... ceva in jurul 20-30%)
... sau poate cine stie o sa-mi gasesc soarele meu    ... probabil ca si alti pionieri au fost socotiti nebuni si acum toata lumea face ce au facut ei !

... nevoia e un bun motor de ... cercetare si de progres !


 
si la mai mare !

p.s.
se pare ca altii nu sunt asa secretosi cind e vorba de separarile de fractii ... poate pt ca aia sunt deja celebrii si nu se mai tem de concurentza 
... si poate pt ca aia au inteles de multa vreme ca ... omul sfiinteste locul = aparatele sunt bune si necesare ... dar la sfirsit e omul cu papila ... care decide cit se mai invecheste si ce se amesteca pt a obtine ... cognacul casei !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Caberlot ai citit tu ceva despre membane semipermeabile dar cred ca nu ai inteles exact fenomenul care sta la baza  efectului de separare .
Este gresit sa compari o membrana semipermeabila cu lemnul.Chiar  daca amindoua au goluri la interior ,structura lemnului privita la microscop este neomogena cu  goluri foarte mari sau foarte mici .
O membrana semipermeabila are goluirile  cu dimensiuni precise . Seamana destul de mult  cu o sita  ca sa fac o comparatie grosiera  si lasa sa  treaca  doar anumite molecule  cu anumite dimensiuni .Cele   cu dimensiuni mari evident nu trec  .Cind proiectezi  o membrana  se  dimensioneaza   in fct de marimea  moleculelor   pe care vrei sa  le separi.Aceste membrane sunt extrem de scumpe  si cer o tehnologie foarte precisa.
Golurile  din structura  lemnului sunt foarte mari in raport cu dimeniunile moleculelor de alcool etilic  si apa .In acelasi timp aceste goluri  sunt dispuse foarte neregulat ceea ce face dificila difuzia unor fluide .O membrana semipermeabila  are o grosime extrem de mica in  raport cu  doaga butoiului cam de citeva zeci  de ori mai subtire.


pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158

marinache a scris:

Caberlot

Sunt foarte interesante  articolele citate de tine.Poti sa imi spui cine produce vinars din vinuri rosii sau roze  o firma, un brand ceva ? In afara de tine si de mine  desigur - prin  bucatarie  acasa - .
Noi  acasa acasa  suntem amatori si la fel de meseriasi  -.
Eu la job prepar bauturi   de apox 22 ani .
spor la maxim -



Spor




... eu credeam ca este dintotdeauna nu doar de 22 de ani! Romanul se intoxica dintotdeauna, fara formule sau incercari de a demonta niste mituri mai mult sau mai putin autohtone...
Cineva ma aborba in privat si-mi spunea ca-mi ceri o formula pentru reglarea ph-ului cu orez... Nu o am...insa poate o scoti tu la iveala... Rezultatul practic il garantez, inclusiv la vin...

Hai noroc... cu spor!


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
cum sta  treaba cu orezul?Chiar sunt si eu curios cum poate  ca sa acidifieze o plamada .Care e parerea ta ?Stiu ca fructele au caracter acid,Noi in Ro nu prea folosim la scara industriala orezul la bauturi de orice fel  datorita pretului mare.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    ia uite ca am trait sa o vad si pe asta ...
Expertii cu licente vor sa invetze de la amatori   

asta pt ca ... pasiunea e ceva mai puternica decit meseria !  

pai ... inainte de orez ... ar trebuii sa zici ceva despre fractii ... ceva din experientza personala ... nu ceva de felul ... e scris in carti si subiectul e amplu si nu e pe deplin elucidat     

... avind in vedere ca e... o informatie care va produce ... bani ... cred ca va trebuii platita nu ?
ce zici dom' director Marinache ? ... te arunci sau nu ?


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
tu esti expertul in bauturi preparate in garaj Caberlot . Bravo pentru asta.
Asa e ,uneori pasiunea conteaza mult.
Repet :
   daca esti convins  ca poti aduce ceva traznet in domeniu, ai  sanse mari  sa devii consultant J -D sau Armagnac .Mai nou sunt citeva multinationale care produc si vind bauturi  si pe la noi in Ro. .Un consultant bun cistiga 1500 $ in 3 ore si poate sta linstit la el acasa .De cele mai multe ori vin firmele la el  .Asa ca " do it " daca crezi ca poti demnstra ceva deosebit si  aduce un plus de calitate in domenu.Este evident ca ai citit Oenologia .Dar chiar crezi ca ai inteles-o ??
spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... da cred ca am inteles destul    ca sa fac ceva traditional si BUN

... ca sa ... prepar ceva ... sigur mai am de citit   
... dar de preparare se ocupa altii ... si le doresc "succesuri"  

salutare si la mai mare !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... cred ca Samogon are dreptate ... sa evite Cu

... asta e ce a curs ... la spalat instalatia ... cu 1L otet + 4L apa ... la distilat 15 min =cam 7-800mL

asta dupa un an bun de pauza si pastrat instalatia=coloana in mediu uscat ...

... probabil ca o sa trec usor spre inox ... si o sa pastrez Cu doar pe racire ...
... O TEAVA LISA FARA COTURI E USOR DE SPALAT ... ... 
... e drept ca si coloana e tot teava lisa ... dar cere volum mai mare de otet !

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin ... cred samogon are dreptate ... evite cu... asta

32.2KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Daca treci pe inox vei pierde aroma care o obtii cu instalatia de cupru, acesta fiind catalizator... in cazul tuicii.Daca tintesti alcool care se aproprie de puritate atunci chiar iti recomand inoxul alimentar. Piesele din cupru le pastrezi fara probleme orice prioada fara a mai fi nevoie sa le supui altor tratamente si metode de curatire daca le acoperi cu un strat subtire de miere de albine... fara cheltuiala mare pentru mini-instalatia ta. In rest ...hai noroc! 

_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

strava a scris:

Piesele din cupru le pastrezi fara probleme.... daca le acoperi cu un strat subtire de miere de albine

Buna treaba, asta nu o stiam!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ce e mai bine, sa ai cazanul de cupru si coloana din inox sau cazanul de inox si coloana de cupru?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:

Ce e mai bine, sa ai cazanul de cupru si coloana din inox sau cazanul de inox si coloana de cupru?


cuprul: instalatie  scumpa costuri de intretinere mai mari , calitate produs buna sau foarte buna.
inoxul: cost achizitie mic intretinere  iefttina, calitate   produs acceptabila .
nu orice inox e bun pentru cazanul de distilare.

spor


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Intrebarea era destul de clara. Unde e mai bine sa folosesti cuprul, la cazan sau la coloana?
Am citit ca actiunea ce catalizator a cuprului este doar la flacara directa. Atunci de ca sa facem coloana din cupru? Doar pentru transferul termic foarte bun?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Dupa mintea mea, cazanul si coloana, din cupru si condensatorul din inox alimentar. Oxidul de cupru nu trece in vapori deci inoxul ar trebui sa fie prezent din locul unde vaporii incep sa coboare spre condensator.

Cazanul de la indagra avea numai condensatorul din inox.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:

Intrebarea era destul de clara. Unde e mai bine sa folosesti cuprul, la cazan sau la coloana?
Am citit ca actiunea ce catalizator a cuprului este doar la flacara directa. Atunci de ca sa facem coloana din cupru? Doar pentru transferul termic foarte bun?


cuprul are efect  asupra compusilor cu sulf care apar atit in cazanul de fierbere  cit si in partea de vaporizare .La  plamezile  de cereale cuprul face diferenta.
spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Merci Strava de ideea cu miere ... ai mai zis asta ... dar eu nu am gasit cum sa ung cu miere tevile alea ... chiar mici fiind ca lungime 
... o sa incerc sa fac un somoiog de cirpa legat pe o sirma ... si sa-l dau prin miere si apoi sa-l trag prin teava ...

... oricum metoda cu distilarea de ... spalare pare cea mai simpla si mai rapida ... NU STIU daca e si cea mai sigura !

Sine ... sunt 2 etape ...
1.la incalzire la foc direct Cu joaca rol de catalizator si da reactiile Maillard nu stiu cum ... care dau gustul specific de coniac
2.la condensare ... Cu ajuta la eliminarea S-sulfului ... SO2 etc.

Iunicu ... f.f. buna observatia ta ... daca marile firme fac doar condensatorul din inox ... atunci probabil ca e o solutie de compromis acceptabila 
INTREBARE ... avea si packing ?
din ce era ?

... ma gindeam ca un packing din Cu ar rezolva problema ... S

Marinache are dreptate ... compusii de S_ulf apar si in aburi ... pt ca ei sunt regasiti in distilat ... SI IN PLUS ALCOOLUL ACCEPTA MAI MULT SO2 DECIT APA   

ACUM ...
... la mine treaba e clara ... CAZANUL  e din inox
... COLOANA ... POT SA O FAC SAU DIN Cu SAU DIN INOX ...
... CONDENSATORUL ... e din Cu ... daca il fac din inox va fi mai lung si nu mia incape in ... cutia de vioara    ... o sa ma mai gindesc
... CONDENSATOR INTERN=deflegmator ... inca nu am nevoie ... 2 treceri imi da mai mult de 75% ... e OK !

INTREBARE :
CREDETI CA SPALAREA AIA AJUTA ?
DACA TOT IESE CEVA ALBASTRU ... POATE CA FACE CEVA ... sper  

Merci de comentarii la toti !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
itii recomand să speli cu soluţie aproape saturată de sare īn oţet, nici cānd a ieşit din fabrica nu a fost Cu aşa curat k după aşa o spalare

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Sulful poate sa apara in timpul fermentatiei in cantitati mai mari sau mai mici, nu e obligatoriu sa ai cantitati sesizabile de sulf, lafel cum nu se poate garanta caci cazanul de cupru va neutraliza sulful. Mai bine ne-am concentra cum sa NU apara acel sulf in plamada si asta depinde de cativa factori:

Temperaturile mari din timpul fermentatiei, lipsa nutrientilor sau alti factori de stres asupra drojdiei cresc productia de sulf. Deasemenea, unele rase de drojdie produc mai mult sulf in timp ce altele aproape deloc, sau cantitati nesesizabile.

Sa va spuna Sine cum i se parea vinarsul de la Romexpo, facut in instalatia de cupru de 25.000 de euro. Avea sau nu avea miros de sulf?

Pe de alta parte, eu fac acasa numai cu inox si n-am treaba cu mirosul de sulf.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
zok ravane ... o sa vad si cum da cu apa+sare+otet 

ideea de apa +otet ...
...  mi-a venit ... de la cazanul "din sat" care pe dinauntru dupa citeva ture e stralucitor ....
... si de la cuprul de sub bandajele de hirtie cu faina=pt etansare care dupa o distilare e stralucitor   

... ori se stie ca ... si plamada si faina cu apa ... sunt acide   

ma tenteaza oricum si ideea sa dau cu miere   
voi face ceva teste 


pai spunene SINE ... ai simtit gust de S ... in distilatul de la profesionisti ?

... personal cred ca ... la condensare sunt mai multe sanse de reactie = pt ca aproape tot lichidul se freaca de Cu , TIMPUL DE CONTACT E MAI MARE ...
... in coloana ... vaporii trec repede si muti nu iau contact cu peretele=Cu ...
... ma ramane varianta cu ... PACKING DE Cu

 

p.s.
la mine ... cred ca sulful vine la pachet cu strugurii ... asa cum am zis sun t stropiti cu solutie sau afumati cu SO2


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ca sa ungi coloana cu miere iti opresti un borcan de miere special pentru instalatie. Incalzesti mierea pe la 80*-90* Celsius, astfel vascozitatea mierii scade simtitor. Torni in teava si scuturi bine sa se unga peste tot. Apoi scurgi excesul de miere si bagi la pastrare.
Ma intreb daca nu o fi valabil si cu zahar invertit.

Cazanul de la indagra era de la kothe, cu talere nu cu umplutura.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

razvanilie a scris:

itii recomand să speli cu soluţie aproape saturată de sare īn oţet, nici cānd a ieşit din fabrica nu a fost Cu aşa curat k după aşa o spalare

Daca pui in solutia de sare cu otet si un pumn de nisip fin cred ca spalarea este perfecta.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

Samogon a scris:

Sulful poate sa apara in timpul fermentatiei in cantitati mai mari sau mai mici, nu e obligatoriu sa ai cantitati sesizabile de sulf, lafel cum nu se poate garanta caci cazanul de cupru va neutraliza sulful. Mai bine ne-am concentra cum sa NU apara acel sulf in plamada si asta depinde de cativa factori:

Temperaturile mari din timpul fermentatiei, lipsa nutrientilor sau alti factori de stres asupra drojdiei cresc productia de sulf. Deasemenea, unele rase de drojdie produc mai mult sulf in timp ce altele aproape deloc, sau cantitati nesesizabile.

Sa va spuna Sine cum i se parea vinarsul de la Romexpo, facut in instalatia de cupru de 25.000 de euro. Avea sau nu avea miros de sulf?

Pe de alta parte, eu fac acasa numai cu inox si n-am treaba cu mirosul de sulf.


interseante afirmatii .Orice drojdie ajunsa in cazanul de fierbere ,prin incalzire se  descompune si degaja  sulf .Cum reusesti sa  scoti   drojdia din plamada /borhot astfel ca sa nu ti se dscompuna cind disitili ?Mai ales la plamezlle din cereale  in fermentare apare  sulf.Baietii de peste ocean si din Regat  stiu ei bine de ce folosesc la whsiki  DOAR instatalatii din  cupru.
spor


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Se simtea ceva. Mie mi-a mirosit frumos... Poate Samogon are nasul mai fin...

Am citit pe undeva ca nu e bine sa speli cazanul cu materiale abrazive. Cazanul trebuie sa fie cat mai lucios pe interior ca sa nu aibe de ce se "agata" murdaria.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:

Se simtea ceva. Mie mi-a mirosit frumos... Poate Samogon are nasul mai fin...

Am citit pe undeva ca nu e bine sa speli cazanul cu materiale abrazive. Cazanul trebuie sa fie cat mai lucios pe interior ca sa nu aibe de ce se "agata" murdaria.


corect;toate tancurile  sau  vasele industriale prevazute cu   sisteme  de incalzire prin manta sau direct,  se sableaza dupa montaj  DACA  in interiorul  lor au fost efectuate lucrari mecanice.
e cam nasol  daca se omite  pentru ca murdaria se depune ceva mai repede.
spor


pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Mare da, fin nu prea as zice... de nas zic 

Eu tin minte ca tu, Sine, ai remarcat miros de sulf in vinarsul alora... in fine, acum poate ai tu unele retineri...

Asta cam asa e, la cereale iese cu mai mult sulf. Totusi eu nu am probleme, si n-am cupru nicaieri. Acum fiecare e liber sa aleaga, nu e treaba mea sa conving pe cineva. Discutia a plecat de la Sine care intreba cum e mai bine, cu blaz de cupru si restul inox sau invers?. Pai discutia am avut-o si in privat, dar e interesant ca vin unii si spun ca nu doar flacara directa pe tabla de Cu face minuni, ci chiar Cu din calea vaporilor... 

Da, si eu curat doar cu burete/carpa moale si uneori spatula de lemn. Nu din vreo convingere, dar daca merge si asa de ce sa trec la chestii mai dure?
Daca totusi e arsura urata, cativa fulgi de soda caustica si putina apa fierbinte, in cateva minute/ore dizolva tot si numai decat se curata cu spatula de lemn si carpa.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... Corect Sam ... daca nu ai probleme de miros-gust ... atunci solutia ta functioneaza   

... poate ca ... drojdiile prin descompunere ==> dau sulf    ... dar daca nu prea ai urme de sulf in compozitie ... poate ca si drojdiile alea se descompun fara prea mult sulf 
... ma gindesc ca la metoda coniac ... se recomanda vinuri tinere si nesulfitate ...

... adica ... poate ca tot de pe la noi vine sulful asta ... si n u de la drojdii   

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

da stiu ca mierea devine fluida daca o incalzesc ... dar daca fac asa va fi cam lipicios totul ...     ... asa ca pentru moment ... pina am mai mult spatiu o sa fac spalarea cu otet ... si eventual sare ... + poate niste faina
... ma gindesc ca pot umple racitorul cu compozitia asta , de azi pe miine ... si o sa incerc cu coloana de ... inox

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

inca nu am ars nimic care sa necesite soda caustica ... la curatzat   

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

marinache a scris:

interseante afirmatii .Orice drojdie ajunsa in cazanul de fierbere ,prin incalzire se  descompune si degaja  sulf .Cum reusesti sa  scoti   drojdia din plamada /borhot astfel ca sa nu ti se dscompuna cind disitili ?Mai ales la plamezlle din cereale  in fermentare apare  sulf.Baietii de peste ocean si din Regat  stiu ei bine de ce folosesc la whsiki  DOAR instatalatii din  cupru.
spor


Recomandarea la distilarea vinului pentru coniac este sa se faca cu tot cu drojdii. Asta nu intra in contradictie cu ce spui tu?
Cei mari care fac coniac se bazeaza doar pe cupru pentru a neutraliza sulful produs de drojdiile fierte? De ce ar amesteca drojdiile daca astea fac asa mult sulf la fierbere?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

Mare da, fin nu prea as zice... de nas zic 

Eu tin minte ca tu, Sine, ai remarcat miros de sulf in vinarsul alora... in fine, acum poate ai tu unele retineri...



Eu am remarcat ca miroase la fel ca distilatul meu de vin (acasa, in familie, ii spun coniac ) si distilatul meu nu miroase a sulf, desi l-am distilat cu drojdii.   =D   


Acum despre cupru. Uzurile interioare cele mai evidente in instalatiile de cupru sunt la cazan in partea de jos, acolo unde este flacara si la bratul Lyne si cotul care il precede. Se pare ca acolo actioneaza cel mai mult compusii din plamada si vaporii de alcool.
De aici m-am gandit ca folosirea cuprului, care este un material foarte scump, poate fi limitata la cazan si o mica portiune din partea de sus a deflegmatorului, asta in ce priveste coloana cu talere.
Restul poate fi facut din inox, un material mai ieftin si mai usor de procurat. Inoxul bun pentru instalatiile de distilare este AISI 304, echivalent cu 1.4301 sau AISI 316, echivalent cu 1.4401.
Acesta din urma este mai scump si nu se justifica, din punct de vedere al pretului, folosirea lui in instalatiile de distilare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:


marinache a scris:

interseante afirmatii .Orice drojdie ajunsa in cazanul de fierbere ,prin incalzire se  descompune si degaja  sulf .Cum reusesti sa  scoti   drojdia din plamada /borhot astfel ca sa nu ti se dscompuna cind disitili ?Mai ales la plamezlle din cereale  in fermentare apare  sulf.Baietii de peste ocean si din Regat  stiu ei bine de ce folosesc la whsiki  DOAR instatalatii din  cupru.
spor


Recomandarea la distilarea vinului pentru coniac este sa se faca cu tot cu drojdii. Asta nu intra in contradictie cu ce spui tu?
Cei mari care fac coniac se bazeaza doar pe cupru pentru a neutraliza sulful produs de drojdiile fierte? De ce ar amesteca drojdiile daca astea fac asa mult sulf la fierbere?


este simplu de tot :
drojdia din vin prim descompunere genereaza anumite substante  care se doresc a fi in buchetul vinarsului  .Cuprul  din  instalatie si  modul de operare  permit o  separarea  buna a  sulfului  .Un singur exemplu care tine de modul de operare: distilarea vinarsului se face intr-un  inteval de timp foarte lung de la  12  -  24 ore mult   mai lent  in raport cu ceea ce facem noi pe aragaz sau in garaj.
In tot acest timp , 12-24  ore ,   au loc o sumedenie de procese chimice .
spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... da am pus pe undeva pe aici ... ca o distilare de coniac dureaza 2 zile=48 de ore  ... adica trei sarje de prima distilare + o sarja de lamurit ... 3x10+18

... DAR ERA VORBA DE CAZANE MARI ... MULT MAI MARI DECIT CE AM VAZUT EU VREODATA ... 30HL DACA NU MA INSEL ...
... LA 3000L ... CRED CA E NEVOIE DE TIMP CA SA CURGA TOT ...

de acord ... timpul de reactie e mai lung ... dar daca facem un ra port ... vedem ca pe balcon dureaza MULT MAI MULT !!!      adica 5-6 ore pt 20 L ... comparativ cu ... 16-24 ore la 3000L

ORICUM ... EU RAMAN LA IDEEA MEA CA S_ul  NU VINE DIN DROJDII   altfel asa cum bine a observat SINE , profesionistii ar evita sa distile cu drojdii   

OBS: ... SI IN GENERAL SE DISTILA DROJDIILE FINE ... NU DROJDIA GROSIERA 


 


P.S.
INDUSTRIAL ... aspectul energetic e f.f. important ... puteti fi siguri de asta !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Asa stiam si eu ca cea mai mare parte din sulf e in celula de drojdie... defapt drojdia mananca compusii sulfurosi, ii absoarbe si probabil se incarca cu ei. Pare logic ce zice Marinache, daca fierbem drojdia aia ies toate din ea, inclusiv sulful care l-a mancat.

Interesant e ca la bere se recomanda 3 saptamani pe drojdie sa absoarba sulful... la vin pana in decembrie cand se face primul pritoc, tot din acelasi motiv.

Pai mi se pare mai practic pentru noi, garagistii, sa evitam fierberea drojdiei. Deci fara drojdie in cazan.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
CRED CA E ASA CUM ZICI ... DROJDIA ABSOARBE S-ul
DAR daca nu are ce absorbii ... poate ca S-ul e sub pragul decelabil ... si atunci NO_PROBLEM !

... eu va recomand sa distilati CU DROJDII FINE=drojdiile care sunt inca in suspensie   
... am distilat un vin de un an ... si rezultatul a fost OK  ... 
... DAR parca e mai bine sa distili un vin proaspat cu ceva urme de drojdie      am testat anul asta 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Caberlot
Oenologia se studiaza abia in anul 4 de facultate iar teoria distilatelor undeva  spre sfirsit.Nu  poti intelege acest curs daca nu treci de altele  pe parcusrul anilor 1-3  :chimie anorganica ,chimie organica ,chimie fizica , chimie- analitica ,microbilogie,fenomene de transfer .Aceste cursuri iti ofera bagajul de cunostinte necesar pentru a intelege procesela la scara industriala din Oenologia pe care  o studiezi cu mare pasiune.
Repet:
este una sa spunem altora ce producem  prin garaj , cum am fiert ,cit timp am distilat,ce coloana am folosit , etc, adica sa dam o reteta proprie
      si cu totul altceva  sa explicam ceea ce se intimpla ca si fenomene prin cazanelul sau vasul de fermentare  din acelasi garaj.
spor


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Merci Marinache ... o sa mai caut ceva cursuri de chimie .

oricum ... intre a invatza si a intelege ... e o diferenta la fel de mare ca intre a crede si a stii 

... cineva zicea pe aici ca ... daca practic functioneaza ... atunci teoria nu mai conteaza   ... mai exact ... practica bate teoria !

DE EX :
banuiesc ca poti sa-ti schimbi foarte bine roata la masina ... chiar daca nu ai nici cea mai mica idee cum se calculeaza un surub  ajunge sa stii sensul de stringere/destringere

si daca TU ai studiat 7 cursuri pina sa ajungi la oenologie ... atunci fa un pustiu de bine si ... explica la muritori de unde vine S-ul in must    ca daca stim sursele ... poate ca rezolvam treaba la sursa = scoatem sulful de acolo

DACA ... e alta informatie pe care ... EU nu o pricep ... atunci explica(ne) si o sa fim incintati sa aflam    ... DAR incearca o explicatie mai simpla si mai clara decit ... fenomene complexe scrise in carti si nu pe deplin elucidate      ... CEVA DE FELUL ... INCERCATI RETETA A+B-C=DD

... ... sau poate ca nu crezi ca un cazan de 3000L distila in timp mai lung decit unul de 1-2-300L ... ASTA TE DERANJEAZA ?

 

p.s.
daca ai putea sa ne dai o reteta de distilat de vin ... nobil sau nu ... si care sa nu ceara un butoi de 200L ... si nici 10-20 de ani de invechire ...
... CEVA ASA DE BALCON SAU GARAJ ... SI CARE SA BATTAAA CE PREPARA ... COMERTZUL POSTSOCIALIST...
... ... hai ca nu e greu ... de ex. la visinata ne descurcam singuri , folosim doar fructe adevarate +zahar+alcool ... fara nici o corectie

p.s.
mai iti aduci aminte de MUST SUPRASULFITAT ?
... pai acolo zice si cum se desulfiteaza     


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Nu incerca sa reproduci in garaj procesele de  la scara industriala .Teoria similitudini spune ca nu prea merge .Cred ca vei ajunge un  maestru de bauturi preparate  ad hoc .La scara industriala lucrururile sunt   ceva mai complicate .Acesta e ultimul meu comentariu pe forum in 2012 .Ne mai auzim la anul.Pina atunci

spor
SI SARBATORI FERICITE !
marinache


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Multumesc la fel ...

La multi ani ... si la mai mare !!!
... un an nou plin de ... distilari ... industriale !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

marinache a scris:

Nu incerca sa reproduci in garaj procesele de  la scara industriala .Teoria similitudini spune ca nu prea merge .Cred ca vei ajunge un  maestru de bauturi preparate  ad hoc .La scara industriala lucrururile sunt   ceva mai complicate .Acesta e ultimul meu comentariu pe forum in 2012 .Ne mai auzim la anul.Pina atunci

spor
SI SARBATORI FERICITE !
marinache


Pai, tocmai asta este ideea. Noi vrem sa facem totul mult mai bine decat se face la nivel industrial. Pana acum am cam reusit, anul asta nu am cumparat nimic din magazin. Ba, mai mult, am mai facut cel putin doi insi dependenti de whisky-ul facut de mine.

Sarbatori fericite!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Imi aduc aminte din adolescenta. In fiecare vacanta de vara la liceu, ma angajam pe undeva. Dupa bac, mi-a picat o oferta de nerefuzat si asa am ajuns sa lucrez ciocolatier intr-o fabrica de ciocolata. Am invatat retetele si tehnologia de preparare a diferitelor sortimente de ciocolata incat am ajuns pana in momentul in care mi s-a acordat increderea de a prelua si conduce aproape singur una din turele de noapte, faceam 1600 kg de ciocolata in 8 ore.
De fiecare data, la terminarea procesului de fabricatie, malaxoarele trebuiau descarcate pentru a primi alta materie prima. Atunci se intampla sa apara scurgeri de ciocolata in timpul transferului. Nu imi permiteam sa pierd ciocolata findca trebuia sa o predau la gramaj, asa ca o lasam sa se intareasca pe pardoseala de unde o adunam cu spaclul si o retopeam.
Acest tip de scapari se intampla in orice unitate de productie indiferent de brand.
Am luat ingrediente de la magazia fabricii si am preparat ciocolata acasa, dupa reteta, niciodata nu am obtinut acelasi produs ca cel din fabrica.
Sunt sigur ca acasa nu putem copia produsele fabricate in unitati specializate, dar, putem avea grija ca "ciocolata" sa nu ne cada pe jos si apoi sa o mancam.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Sa inteleg ca la rubrica de "diverse" putem astepta "ceva" retete de ciocolata?
Eu sunt interesat!


pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pot sa va dau retete dar fara grasimile vegetale dedicate fabricarii de ciocolata nu o sa iasa decat un surogat jalnic. Ca sa nu mai vorbesc de lecitina si aromele specifice pe care nu le gasesti in comert. Iti mai spun ca procesul de mixare dureaza 8 ore la o temperatura de 80*C pentru ciocolata neagra si 60*C pentru ciocolata cu lapte?
Eu personal cumpar ciocolata de la supermarket, este de cateva ori mai ieftina si mai buna decat ce ai putea sa faci acasa.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Am inteles! 
Merci!


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... mmm ciocolata 

bun aici e f.f. clar ... ca nu o sa ne apucam sa mestecam 8 ore la 80C ... etc.

DAR ...  la ciocolata de casa ... ne putem baga      ... si eu unul o prefer pe cea facuta chiar in casa 

... oricum ... explicatiile astea ... sunt ceva mai clare decit cele date de M_ache.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sunteti voi prea avizi de informatie si va necajiti ca Marinache va da cu taraita.    

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
nici un necaz    ... noi stim ce avem de facut    si stim si ce facem 
... avem deja citeva feed_back-uri de la prieteni !

... dar altii care ... poate vor sa se apuce de distilari ... vor fi descurajatzi de prepararea alcoalelor    ... pt cu nu au tchnologia necesara si nici aparatele de masura si stiintza care se cere     

DECI ... AVIZ AMATORILOR ... DUPA M ... NIMENI NU DISTILA VINURI ROSII!
... decit aia care vind cu 595$ butelia de 700mL   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... si uite ce iese din Thomson ... ceva la 67%

GUSTUL ... SUUPERR!
... a inceput sa se coloreze ... asa e dupa o saptamana buna 

PROBLEMA E CA SE SI EVAPORA ... CIND MAI VIN PRIETENII IN VIZITA 
... sper sa apuc sa-l pun la invechit ...   

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin ... uite iese din thomson ... ceva 67%gustul ...

19.7KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
culoarea este super, ce aschii ai folosit ?

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751

iunicu a scris:

Imi aduc aminte din adolescenta. In fiecare vacanta de vara la liceu, ma angajam pe undeva. Dupa bac, mi-a picat o oferta de nerefuzat si asa am ajuns sa lucrez ciocolatier intr-o fabrica de ciocolata. Am invatat retetele si tehnologia de preparare a diferitelor sortimente de ciocolata incat am ajuns pana in momentul in care mi s-a acordat increderea de a prelua si conduce aproape singur una din turele de noapte, faceam 1600 kg de ciocolata in 8 ore.
De fiecare data, la terminarea procesului de fabricatie, malaxoarele trebuiau descarcate pentru a primi alta materie prima. Atunci se intampla sa apara scurgeri de ciocolata in timpul transferului. Nu imi permiteam sa pierd ciocolata findca trebuia sa o predau la gramaj, asa ca o lasam sa se intareasca pe pardoseala de unde o adunam cu spaclul si o retopeam.
Acest tip de scapari se intampla in orice unitate de productie indiferent de brand.
Am luat ingrediente de la magazia fabricii si am preparat ciocolata acasa, dupa reteta, niciodata nu am obtinut acelasi produs ca cel din fabrica.
Sunt sigur ca acasa nu putem copia produsele fabricate in unitati specializate, dar, putem avea grija ca "ciocolata" sa nu ne cada pe jos si apoi sa o mancam.


Nu mi-am inchipuit niciodata ca tu ai putea lucra ciocolatier, desi aspectul tau m-ar putea duce cu gandul, in special falcutele.

Pe mine nu ma poate convinge cineva ca in casa nu poti obtine un un produs superior celor industriale. Eu tocami asta cred, ca daca esti destept, faci in casa chestii mult mai bune calitativ si in plus, cu mai putini bani. Dar na, depinde ce intelegi prin calitate. Daca un om acorda 100% importanta gustului, aspectului, texturii si 0% ingredientelor, atunci nu o sa ne intelegem.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

razvanilie a scris:

culoarea este super, ce aschii ai folosit ?


aschii de cires+artar+stejar ...  

... daca cauti pe aici ... scrie si ce si cum am pregatit aschiile   

oricum mai trebuie culoare si TIMP ca sa fie gata de consum , in pahar e aproape transparent  ... si daca il mai si diluez la 40-42% e incolor 

chiar am pe aici ... un studiu pe aschii 



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

Samogon a scris:

Pe mine nu ma poate convinge cineva ca in casa nu poti obtine un un produs superior celor industriale

Nu poti obtine acasa orice insa, alcool de calitate, se poate face daca detinem un bagaj suficient de informatii. Probabil ca nu vom obtine niciodata un produs identic cu cel al marilor case dar, niste replici cu gust si arome bune, care sa incante simturile si gatlejul, sigur putem produce.
Daca ai ca standard un anumit sortiment de bautura din cele renumite sigur vei suferii o dezamagire. Numai daca iti vei impune sa produci o bautura unica facuta dupa toate standardele calitatii vei fi incantat de rezultat.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
asta e ... coniacul distilat in 2010 ... si puteti sa ma credeti ca merita sa distili si ... vinurile negre    ... eee BUN-BUN

... efectiv am stat in dubiu daca sa il mai diluez la 40 dela 50% .... dar l-am diluat din motive de ... calculat doza de somn ...

IUNICU ...
... noi nu vrem sa-l batem pe J-D laa  ... wisichi de tip J-D ...
DAR PUTEM INCERCA SA-L BATEM LA WISICHI ... MAISON
...sunt multe distilerii mici ... care fac wisichiuri mai bune si mai scumpe ! ... mai bune poate pt. ca acolo nu e ceva chiar industrial ... si aia inca folosesc ingredientul ala secret ... pasiune, dragoste pt ce fac ...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

vorbim si de erori ... ca mai facem
... de ex ... eu am mers impotriva vintului cu distilatul de vin rosu-negru ... pt ca mie vinul ala nu mi-a placut ---chiar daca nu am primit critici majore ... ...
SI UITE CA AM FACUT BINE !
...ACUM PRIMESC LAUDE PT CONIAC ... asta e avantajul sa ai beciul ... la un prieten pe la care te duci de 5-6- ori pe an ... distilatul apuca sa se invecheasca !!!

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin asta ... coniacul distilat 2010 ... puteti credeti

11.6KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Coniacul ala arata intr-un mare fel. Trebuie insa sa te urechez pentru ca nu ai curatat etichetele de la vin.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... aici ai dreptate ...  
... doar ca e o sticla de apa cu bule=sifon ... si e in trecere coniacul pe acolo ...     

... o sa il pun in una de courvoisier ca inca se compara cu asta      ... dar peste 2 ani nu mai incape acolo ca e prea bun     

am o sticla de vin italian ... alb si   cam acrisor ... bun de craciun , la porcarii ...  e ca o plosca ...    cred ca asta va fi sticla de ... CONIAC_HOME_MADE 

... o sa pun o poza ...

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ia zii sefu ... asta merge ?

stiu ca e tot de vin ... si pe deasupra si italian(nu prea imi plac...neamurile astea) ...

... dar daca luam in calcul forma sticlei ...
... si titlul "La Meseria"  
... si mai socotim si ... vioara, contrabas sau ce e ala ...cred ca trec clasa !  



vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin ... zii sefu ... asta merge ?stiu tot vin ...

29.9KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Problema mea nu este cu forma sticlei. Defapt mie imi plac sticlele simple dar debranduite. Eu pun sticlele la inmuiat in apa si razuiesc eticheta dupa ce le golesc de continutul original. Pentru un plus de originalitate le confectionez eu etichete de mana scrise cu carbune pe o coala alba.
Uite poza sticlei din profil mi se pare foarte frumoasa.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Hai sa ma laud si eu cu whisky-ul meu. 
Caberlot, sper sa-ti placa cum arata eticheta. 

vinars (coniac) ... sau putem face cind ratat vin hai laud whisky-ul meu.  caberlot, sper sa-ti

32.3KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Uau, hai ca-i tare asta. Eticheta tu ai facut-o? Chiar ca le ai. Nu prea vad ce scrie dar arata bine
Daca ai rabdare si de etichete... bravo, un adevarat pasionat!

ps: poti folosi photobucket cand postezi o imagine, asa cum fac eu si Iunicu, se vede mult mai mare si mai clar.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
FAIN !
IMI PLACE ...
PARCA VINE DE LA ETICHETELE DE WISICHIURI BUNE-SINGLE MALTZ   

... asta e faimosul ... 12 aschii
cred ca ar trebuii sa fie mai colorat    cum se vede in pahar  ?
ADICA vreau sa zic sa pui si la invechit adevarat ... min 2-3 ani 

... si fara gluma ... eu i-ash pune un dop de COCEAN_de_PORUMB atunci cind e la servit la chef   

  :hi
p.s.
la wisichi ... ma gindeam la niste sticle albe si lungi ... de 500mL
... dar la coniac ... prefer para/plosca mea ...
... si mai am o sticla cu gitul strimb de armagnac ... asta chiar merita o poza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma bucur ca va place.
Eticheta eu am facut-o, ca doar lucrez in domeniu. Am si pentru visinata, afinata, mied.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ia sa vedem ce ai la ... visinata si la afinata  ... ca si eu am etchete

si mai am si de rachie de prune 

... si bineinteles de ... vin

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Bravos domule! Despre astea vorbeam. Frumoasa eticheta, frumoasa sticla si superba culoarea bauturii.
OSIM ceva?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
...ferice de cine mai are timp de desenat etichete! Fain...
  si hai noroc!


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89

SineNomine a scris:


marinache a scris:

Nu incerca sa reproduci in garaj procesele de  la scara industriala .Teoria similitudini spune ca nu prea merge .Cred ca vei ajunge un  maestru de bauturi preparate  ad hoc .La scara industriala lucrururile sunt   ceva mai complicate .Acesta e ultimul meu comentariu pe forum in 2012 .Ne mai auzim la anul.Pina atunci

spor
SI SARBATORI FERICITE !
marinache


Pai, tocmai asta este ideea. Noi vrem sa facem totul mult mai bine decat se face la nivel industrial. Pana acum am cam reusit, anul asta nu am cumparat nimic din magazin. Ba, mai mult, am mai facut cel putin doi insi dependenti de whisky-ul facut de mine.

Sarbatori fericite!



Cu tot respectul ptr cei care sunt mediatori   pe acest forum :
Sine, Caberlot ,Iunicu and Co

  Am o mare rugaminte
Va rog   3 exemple de distilarii industriale din Ro sau Eu   pe care le-ati  vizitat  personal .


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cu acelasi respect, care e legatura??
Nu poti sa faci diferenta intre ce faci acasa si ce bei din magazin daca nu vizitezi distilaria??

P.S. Scopul acestüi forum este de a discuta despre cum se produc bauturile in gospodarie. Daca tu sau ionutz2012 (   ) aveti vreo problema cu acest lucru, nu este vina nimanui de pe acest forum.
Daca vrei sa ai un aport productiv aici, e foarte bine.
Daca ai venit doar pentru a carcoti si a te certa fara sa aduci nici un argument in favoarea celor spuse de tine, eu iti spun ca nu ai gasit locul cel mai bun pentru a face asta.
Toti de aici te-au primit cu bratele deschise si ti-au acordat credit pana cand ai inceput sa spui ca este bine cum spui tu, fara sa spui si DE CE este bine asa, mai ales cand s-au adus contraargumente la ce spui tu.
Ai preferat sa ne spui ca suntem amatori si ca nu avem studii de specialitate si ne-ai cerut sa avem incredere in spusele tale doar... pentru ca asa spui tu.
Eu, unul, iti spun pentru ultima data: daca vrei sa fii parte activa in acest forum, incearca sa ai un aport productiv nu flame-uri de pustan care abia a descoperit internetul.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
am intilnit  multe greseli  sau retete  copiate de pe alte site -uri  din pacate inexacte .Traduceri sau interpretari gresite  ale unor formule sau  postatori de ocazie. fara verificari suplimentare .Nu aveti un  control  serios aspura celor publicate ad hoc aici .  Ma surprinde cu cite naivitate va asumati  sau publicati   tehnologii pe care nu le intelegeti .
Desigur  site-ul vostru si puteti sa spuneti ORCIE  pe el.
Iar  daca cineva va spune adevarul in fata  deveniti irascibili si dati cu flit.Este  slaba  calitatea profesionala vis a vis de bauturi  a  moderatorilor de pe acest site.

ps
este diferenta intre vointa si putinta .
Aveti un site plin de inexactitati si confuzii .
Este ultima postare a mea aici
spor


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Iti urez succes la distilarea industriala!
Pa pa!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
idem pe balcon sau in garaj!!

pus acum 11 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158

marinache a scris:

idem pe balcon sau in garaj!!

Mai intai de toate La multi ani tuturor!
marinache, Stimabile, trage aer in piept si sa trecem la ceva concret! Nu vreau sa ai impresia ca vreau sa mediatizez sau sa tin parte cuiva...si nici chef de harta nu am... ci pur si simplu sa ajungem la un numitor comun, strict noi doi, pe anumite lucruri:

1. Accepta ca este un spatiu de AMATORI, si tu inregistrandu-te LA FEL ca oricare dintre cei ce activeaza aici. Contrar trebuia sa ne inviti pe propriul spatiu de prifesionist(isti), creat, condus si moderat de domnia ta sau posibilii colegi.

2. Daca intr-adevar ai un bagaj de cunostinte si o experienta vasta in domeniu(ceea ce nu ti-a contestat nimeni) nu trebuie sa te impui doar prin a sustine aceasta, ci pur si simplu sa o demonstrezi cu un nivel de eleganta care sa se apropie, ierarhic vorbind, de incomensurabilul bagaj de cunostinte si experienta profesionala al domniei voastre.

3. Aveti un site plin de inexactitati si confuzii .
Este ultima postare a mea aici
...de ce trebuie sa ne dai impresia ca daca ai venit sa te joci in groapa noastra cu nisip si ai dat peste un rahat de pisica iti poti lua cu egoism infantil  jucariile si sa pleci fara sa semnalezi murdaria... ca sa nu mai vorbim despre deontologia profesionala caracteristica specialistilor de inalta clasa potrivit caruia murdaria trebuie fara rabat inlaturata, daca nu personal, macar la cerere, alaturi de argumente... si te rog sa ma crezi ca nimeni nu va fi irascibil la o asemenea actiune din partea oricarui membru mai mult sau mai putin scolit ...ceea ce pe alte saituri nu se intampla( vezi cazul "strava"de pe softpedia unde am preferat sa fiu exclus decat sa fiu partas la mizerie)

am intilnit  multe greseli  sau retete  copiate de pe alte site -uri  din pacate inexacte .Traduceri sau interpretari gresite  ale unor formule sau  postatori de ocazie.
Intr-adevar, peste tot pe internet exista asemenea lucruri, mai ales acolo unde are acces oricine. Daca ai remercat moderatorii au restrictionat accesul pe acest spatiu... oare de ce crezi? Iar pentru indreptarea si eliminarea erorilor... de aceea exista SPECIALISTII (si jucariile lor)!

Convins de profesionalismul domniei voastre, cu admiratie Strava va saluta de pe balcon!
Hai noroc! 


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 11 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la