Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandra dan din Bucuresti
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
28 - 66 ani
Bauturi / Distilarea / Matrafox din mălai și zahăr Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Salutare. Am vrut să fac un experiment nou. Un amestec din zahăr și mălai. Am pregătit un butoi de 200 l , un sac de făină de mălai și 50 kg de zahăr. Vă povestesc...
  Aveam o instalație de distilat tare bună, un căzănel de cca 120 l băgat īntr-un butoi de 220 l īn care făceam focul și funcționa tare bine. Acum cānd am vrut să mă apuc de treabă am constatat că butoiul acela de tablă era distrus, oxidat, rupt. Și am luat decizia să fac plămădeala cu cazanul pus pe o sobă īn spatele casei. A fost o idee proastă, īn sensul că am consumat o butelie de gaz și am avut nevoie de 4-5 ore pānă am reușit să aduc acea plămadă la 95 grade.
  Īn fine, asta s-a īntāmplat acum o săptămānă. Am golit plămada īntr-un butoi pe care l-am băgat īn casă, cānd a ajuns la 50 grade am pus glucoamilaze, am așteptat 2 ore, apoi am dizolvat zahărul  și l-am turnat peste acea plămadă. Am īnsămānțat cu drojdii turbo și īn cāteva ore butoiul s-a transformat īntr-un vulcan. A ” fiert” așa cca două zile, apoi fermentația s-a mai domolit. Acum testul de densitate arată 1020, dar fermentează foarte īncep. E drept, și temperatura īn casă este pe la 19 grade.
Īntre timp am adaptat un butoi nou și am instalat cazanul . La distilare va fi mai ușor.
Nu știu dacă voi ajunge la o densitate sub 1000. Nu știu de la ce densitate am plecat. Vă mai țin la curent. Numa bine...

matrafox din mălai și zahăr salutare. vrut să fac experiment nou. amestec din

35.1KB


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poza 2.

matrafox din mălai și zahăr poza

44.4KB


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poza 3.

matrafox din mălai și zahăr poza

42KB


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poza 4.

matrafox din mălai și zahăr poza

54.9KB


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poza 5.

matrafox din mălai și zahăr poza

98.9KB


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Foarte bine ca te-ai hotarat sa prezinti aparatura si modul de preparare. O sa ne straduim sa ajutam si noi, privitorii, cu ceva sfaturi daca avem. Daca nu, doar invatam.

O sa ajunga sigur sub 1000 dar trebuie sa o lasi 3 saptamani daca ai ales sa pui zahar, poate chiar mai mult, depinde cata drojdie ai pus.

N-avea cum sa fie buna ideea cu soba. Cazanul preia o mica parte din caldura generata. Varianta cu camasa de tabla este infinit mai buna.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
1005 densitate. Cred că īn două zile va ajunge sub 1.000.     

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

... poate ca da ... la +20C 

Oricum mai amesteca ... ca sa trezesti drojdiile 

Eu bag bormasina cu amestecatorul de vopsea in boasca de struguri = se amesteca repede si usor 



 

p.s.
... mi se pare mie sau te invarti pe la 18-19% ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Caberlot, salutare. Așa ar trebui să fie 18-19-20 %. Sau 21
Cert este că l-am gustat și are o grămadă de alcool. Un oltean aproape că l-ar putea bea așa, nedistilat...    
Īl amestec zilnic. Este investiția mea și e normal să am grijă de ea...      

P.S. Azi - 1003.


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Așadar, cum densitatea a rămas la fel īn ultimele două zile - respectiv 1002, am purces la distilat.
Am distilat cāte un cazan pe zi, cu foc īn butoi, și a mers grozav. Nu mă voi mai īncurca niciodată cu butelii de gaz. Asta e o invenție a satenei, sigur.
  Nu știu cum e la alții dar īn cazul meu la distilare vine un debit de cca 6-7 litri pe oră. Așa că durează 5-6-7-8 ore.
  Īn fine, astăzi am lămurit ce am strāns īn două zile, adică 120 l la 28-29 % concentrație. E mult, e puțin, asta e.
  Am pus deoparte primii 4 l care au venit pe țeavă și īl voi folosi la alte treburi. Are 80 de grade.
  Am lăsat să curgă pānă la 50 de grade, apoi ce a mai venit am strāns īn alt vas. Dar am văzut cu mirare că aceste cozi, de data asta sunt limpezi și bine mirositoare,  așa că le voi amesteca cu inima , mai mult ca sigur.
  Despre gust, hm, e puțin altfel decāt ce făceam pānă acum - din mălai, dar nu e rău. Am băut trascău din zahăr , din pufoaică, porumbele, deci știu cam cum e treaba.
  Māine īl voi pune īntr-un butoi, pe așchii și surcele de stejar, și voi uita de el pānă la anul.
  Probabil la anul voi face din orz prăjit + zahăr.
  Dar să trăim pānă atunci, apoi vedem...
                      

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Cum primii 4 litri? 4 litri de frunte? E enorm de mult pentru volumul de 200l plamada. Se calculeaza la 2-3% din alcoolul total.

120 l rachiu x 29 % = 34.8 litri alcool absolut

Era mai mult decat suficient daca separai intre 700 si 1000 ml.

SAU, mai simplu, 1% din volumul de rachiu brut (low wine). Desi cu regula 50 ml la 20 l plamada ar fi fost si asa suficient, adica 500 ml la butoiul de 200. Nu ai metanol in plamezile din cereale si zahar!

In schimb, poti separa capetele, 5 - 10% din alcool, dupa ce ai dat laoparte fruntea. Imblanzeste rachiul, il face mai carifelat. Insa nu e neaparat nevoie. Capetele se redistileaza impreuna cu cozile la turele urmatoare.

Si mi se pare ca ai lasat prea mult sa curga la prima distilare. Cum doar 29% a iesit din plamada de aproximativ 19% (dupa un calcul estimativ)? Ai lasat sa curga apa chioara? Eu iau cam o trime la prima distilare. Adica din 90l plamada 12% obtin 30 litri rachiu brut de 36%. La tine au fost 200l la 19%. Hai sa zic, de la 19% nu se mai tripleaza concentratia medie. Totusi de 2.5 ori tot se face. La tine a fost de 1.5  ori.

Am distilat si eu niste vin saptamana trecuta, pe aragaz, si tot asa, 6 litri pe ora la prima distilare iar la lamurire am lasat focul incet sa curga cu 3 litri pe ora.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
M-am luat cu observatiile si am uitat sa te felicit, totusi, pentru reusita. Este admirabil ce ai reusit! Mult succes in continuare si mahmureli usoare! 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Licap

Ai gustat daca mai era dulce ?

... nu mai calculam randamentul ... bine ca a iesit treaba buna 

... ... acum zic si eu ca si Sam ... ai luat prea mult la frunte... de fapt Frunte+Cap la un loc probabil

Incearca sa mai faci o resdistilare pt (Frunte+Cap)+Coada ... si acum iei doar 1-1,5L Pt Frunte ... si faci un gin ... 
Daca nu ai chef sa mai tragi inca o redistilare cu condimente in cazan ... atunci lasi sa curga pe condimente partea care te intereseaza    pui o hartie de filtru pe o sita +in hartie pui condimente si lasi sa curga prin ele ce distili BUN ... o sa fii surprins


 


p.s.
incerca shema 5+15+60+15 ... pt frunte+capete+inima+cozi


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Samogon. La prima distilare a fost o medie de 48 de grade, dar nu știam cantitatea și nu am mai calculat. Am lungit pānă la 28-29 grade, apoi am măsurat cantitatea.
Acum īmi pare rău pentru fruntea aia de 4 litri, așa că o voi lungi la 5 litri și o voi pune separat pe așchii īntr-o damigeană. Va fi și un experiment.
  Promit să-ți aduc un pachet de drojdii turbo cānd mai vin īn țară.

Caberlot.Am gustat și nu mai era dulce. Parcă nu aș mai vrea să pornesc cazanul pentru 4 litri. Cu toate că m-ar tenta un gin bine parfumat .
 


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Aha, am inteles acum ce ai facut. Foarte bine ca ai redus concentratia rachiului brut sub 30%.

Poti pastra fruntea aia lunga si o amesteci impreuna cu cozile intr-o plamada cand mai pornesti cazanul. Numai nu bea fruntea concentrata. Nu de alta dar e naspa la gust de la acetat de etil si acetona plus ca prima curgere aduna din tevi toata cocleala si oxizii naspa.

Abia astept sa mai incerc niste turbo. Singura incercare cu turbo a fost de la Caberlot. A iesit cu un gust asa chimic, ca de vitamine de-alea la cutie. Acum cu coloana asta mai serioasa sper sa fie altceva.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Păi dacă fruntea aia lungă e toxică o să-l servesc cu drag pe vecinul meu. Se tot uită peste gard după nevastă.             

Nici eu nu am mai folosit turbo, dar mi-au lăsat o impresie bună. Distilatul meu e cea mai bună băutură din zahăr pe care am băut-o vreodată. Acum. ca să fie experimentul complet, trebuie să fac o băută cu niște prieteni. Dacă scăpăm fără mahmureală, fără dureri de cap, trece testul...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  licap

... pai ideea era sa amesteci CAP +COADA ... si sa reiei distilarea    asa ai mai mult de 4L ... adica 4L+cozi

NU as amesteca inima cu cozile  ... strici gustul si risti sa se tulbure !

Cind redistili Capete+Cozi ... se presupune ca ai luat deja FRUNTEA o data ... si o iei a doua oara 10-15% din ce alcool ai acolo ... si la cozi iei 15-20% => adica recuperezi cam 2/3 

SAM ... la mine turbo nu a dat nimic chimic    ... e drept ca eu am fiert f incet 1L/H ... si am folosit plicul de drojdie la cantitatea dubla de zama 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Astăzi am făcut ultima lucrare. Am căutat un butuc de stejar frumos, l-am crăpat, apoi din inima lui am făcut segmente de cca 7 cm lungime și 1 cm grosime.  Le-am aruncat pe toate īntr-o oală și le-am fiert pe sobă vreme de 5 minute. Pe urmă le-am stors, pus la uscat, apoi le-am băgat la cuptor vreme de cāteva ore.
Cine n-are sobă și cuptor să se zgārie pe ochi !. 

Așa am aflat și eu că după clocotirea acea de 5 minute,  așchiile miroseau a măr. Da, a măr !  Apoi, cānd au stat la cuptor s-a umplut casa de miros de vanilie, scorțișoară. Cozonac īn toată regula. Noroc că sunt singur acasă, altfel cred că mi le māncau puradeii...

Am curățat sculele, le-am băgat īn magazie, iar eu am un sentiment de lucru bine făcut. Am umplut un butoi de inox de 50 l și o damigeană de 10 l. Deacum voi sta cu ochii pe damigeană       
Numa bine, prieteni !         

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poză.

matrafox din mălai și zahăr poză.

63.5KB


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

La ce % ai bagat pe aschii ? 

... e o teorie care zice ca ... la % diferite ... se extrag diferiti tanini ... unii solubili in alcool ... si altii in apa ( vezi povestea cu apele aromate de la coniac ... cozi+aschii)

  si ai grija sa nu lasi prea mult pe aschii ... ca poate devenii amar    ... am puso eu de o sarja de butoi de 5L ... si pot confirma ca prea mult butoi nu da bine    ... dar nu e grav ca o sa amestec cu ceva proaspat 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
48 grade īn damigeană și 50 īn butoi. Asta e tăria care mă satisface pe mine cel mai mult. Probabil schisme din perioada de pălincar.
Cred că au ieșit mult din tanini īn perioada de fierbere.

  P.S.   Forumul funcționează tare prost. Trebuie să te loghezi de 20 de ori ca să poți scrie ceva...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
... industrial ... se incepe la +60 ... si dupa ani in care se duce partea ingerilor1-2% pe an ... se ajunge la 40-50 

... pt consum se aduce de obicei la 40    dar sunt si sticle la taria de butoi ... 45-48

Si eu prefer ceva la 42-45 ... asa ca sa fie o diferentza si sa zic ca daca arede e de la +2-5% 




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Nu cred că au trecut mai mult de două săptămāni de cānd am pus distilatul pe așchii și l-am luat la purecat.
De fapt l-am degustat aproape īn fiecare zi, curios ca un copil care nu mai poate aștepta ziua de Crăciun și īși desface cadoul.
De colorat s-a colorat repede. Apoi, īncet-īncet a intervenit și schimbarea gustului. Fiecare zi a fost ca o revoluție de lumină īn chestia asta a gustului. Dacă la īnceput era doar un lichid brutal, barbar și īnțepător cu puține valențe de rom și bourbon, pe urmă a venit și vanilia, și ca o surpriză foarte plăcută - ciocolata neagră. Īmi place mult testul paharului gol, după ce a fost băut conținutul. Chiar și a doua zi mai păstrează aromele de vanilie și ciocolată. Ba mai mult, le poți defini mai bine după ce nu mai există soluția etilică nematurată complet. Una peste alta, cred că o să fie ceva de capul lui.
Am luat 4 litri cu mine īn Germania. Restul trebuie să se hodinească acolo pe așchii. Acum teama mea este că am pus prea mare cantitate de așchii īn contact cu alcoolul, dar o să vedem cum va fi la anul.

Concluzia mea : nu am mai făcut din zahăr din anumite prejudecăți, că este prea simplu, că te doare capul după el, că te ”strānge de grumaz” vorba celor din regiunea mea, că mahmureală grea după o băută, etc, etc. Nu s-a adeverit nimic pānă acum...     
Cred că la anul voi experimenta și alte combinații cu zahăr : una de orz prăjit, una de secară.
O să vă mai țin la curent.              

L.E.  Īn degustările mele am mai pus cāțiva stropi de apă. Am observat că funcționează mai bine...

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Poză.

matrafox din mălai și zahăr poză.

46.2KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
După 3-4 zile.

matrafox din mălai și zahăr după 3-4 zile.

39KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
După vreo 10 zile.

matrafox din mălai și zahăr după vreo zile.

32.4KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Aproape de final. Alcoolul are 63-65*, urmează să diluez la vreo 42*, ca să mai extragă și chestiile solubile īn concentrații mai apoase.

matrafox din mălai și zahăr aproape final. alcoolul are 63-65*, să diluez vreo

62.3KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Cantitatea de lemn e de un băț pe litru, da` bețele nu-s chiar identice, ci după cum reușeșsc să le fac din topor. Și dacă-ți pare prea puternic gustul mai poți adăuga ceva alcool „alb”.

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, frumos ! Văd că nu te īncurci nici tu. Cred că eu am pus cam două baghete pe litru.
Cānd revin īn țară, dacă vrei tu și ceilalți, putem īnființa un sistem de schimb de mărfuri. Cred că ar fi foarte tematic...      

   


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Păi dacă am intrat īn horă... și am zis să fac destul cīt să-mi rămīnă și să apuce să se īnvechească măcar 3-4 ani. Vedem, din 4 damigene d-astea mi-o rămīne una.
Facem și schimb, că nu-i așa greu, cară curieru`.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Amadeo

... oauu ... ce evolutie colorata    ... frumoasa culoare 

invechirea vrei sa o faci tot pe aschii ? ... sau doar la sticla ??
... cred ca exista riscul sa supradozezi lemnul    dar asta se rezolva usor cu ceva alcool "alb" proaspat

SA FII SANATOS SA-L POTI BEA    ... SI SA NU-TI AJUNGA 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Scot din damigeana de 50 litri cam 30%, pun apă și o las așa, pe așchii. Ce-am scos, diluez și beau.

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Și după diluare nu-i chiar așa roșiatic cum apare īn ultima poză, e cam ca īn poza 2 īn partea de sus.

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, baghetele de lemn cum le faci ? Cāt le ții la cuptor, la ce temperatură ?

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, ai aici cīte ceva.
Lemnul e bine uscat, lăsat să stea īn soare și ploaie preț de vreo 3-4 ani. Habar n-am de temperatură și timp, folosesc un cuptor electric d-ăla rotund, de plăcintă, n-are termometru. Bag lemnele īn cuptoru` rece și le țin pīnă īncep să miroasă frumos, a prăjitură, după care le mai las vreo juma de oră și opresc cuptoru`. Cred că vreo 2 ore și ceva īn total.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Si eu la fel le las, 2-3 ore sau pana devin bronzate dar nu arse.
Este interesant sa pui si bete coapte la temperaturi diferite.

matrafox din mălai și zahăr fel las, 2-3 ore sau pana devin bronzate dar arse.este

37.7KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

@Licap ,,, ca sa tii minte usor    e ca la priza 220 +/- 20 

... fara doar si poate ... mirosul o sa-ti spuna cam ce faci .... si cind sa te opresti   ... vorba unei prietene : la cuptor ciand e gata mancarea miroase bine   

@Sam  ... dupa ce tii alcoholul neutru pe carbune    il bagi iar la redistilat nu ?
Am o pungutza de carbune - un lichid - o suspensie     si mai mult de amorul artei as incerca pe ceva mai vechi ... dar pt 2L ... nu stiu daca mai merita o fierbere 




p.s.
... stiu ca nu aici se pune ... scuze


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Deci noi coacem lemnele la temperatură cāteva ceasuri bune. Punem o cantitate generoasă de baghete īn distilat.
Comparativ vorbind, cred că metoda noastră față de cei cu butoiul de stejar este de cāteva ori mai productivă. Nu cred că se apucă ăia să țină doagele la copt ore īntregi. Le trage un damf cu arzătorul și aia e. Doar că ei īl țin cāțiva ani iar noi facem cum putem       
Concluzia este că  metoda noastră e ca īn basmele cu Făt Frumos. Crește īntr-o zi cāt alții īntr-un an...  

     


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  licap

... nu e chiar asa ... nu doar timpul contaza la ars    si temperatura e importanta 

... si daca cauti pe youtube ... la cum se fac butoaiele ... vezi ca arzatorul lor are un jet albastru de flacari asa ca ei fac o ... "piele de crocodil"  groasa de doar 2mm pe grosimea la doaga    si acolo au toata gama de arome  plus niste carbune  ... ca la sudura ZIT = zona influentata termic ... ... amedeo le da si el un jet de flacara

... dar in lipsa de butoaie ... facem si noi ce putem ...  ... mai mult spre stilul american    adica ... superbaricat    ca sa luam un termen de la vinuri 

De ex. ... scotienii cumpara butoaiele folosite o data de americani si invechesc wisichiurile lor   si le iese bine nu crezi ?   diferenta ca ei o fac minim 8 ani ... sau mai bine 12 si mai multi    si americanii o fac 3-4 ani max  ... e alta lege 

... si ... noi avem 2 probleme ...
1. nu putem face experiente cu ciclu de 8-10-12 ani    ca nu facem pt copii nostrii
2. ne mai e si sete  si decit sa iei din magazin o porcarie mare si scumpa    mai bine faci o porcarie mica si mai ieftina

 

p.s.
am zis porcarie mica ... pt ca asa zic doctorii ... ca nu e bun    ... dar il folosesc si ei 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Caberlot, părerea mea este că orice jet ar fi, albastru, mov, lila, de cāteva secunde nu se poate compara cu o coacere lentă de cāteva ore. Mai demult am probat și eu un soi de ardere rapidă īntr-un timp de cca 5-10 minute. Băgam baghetele īn cuptor la temperatură de peste 500 de grade. Era ceva, dar nu ca metoda asta lentă de coacere. Le scoteam jumătate carbonizate.

Nu vreau să inițiez un topic nou, dar vreau să vă īntreb cum aș putea mări cantitatea de distilat care iese pe răcitor ? Acum e de cca 7 litri pe oră, ce ar trebui să fac să ajung la 10-12 litri pe oră de exemplu ? Condensatorul meu este o țeavă de cupru de 32 mm, pare-se, băgată īntr-o altă țeavă de plastic prin care circulă apă īn contracurent.
Din comănac ieste o țeavă de 40 mm care undeva face un cot de 90 de grade și se strāmtează pe la 25-27 mm, ca să īncapă īn țeava răcitorului...
Vreau să fiu mai rapid...

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Licap

Intrebare : distilatul tau iese cald ? 
Daca DA atunci ai racitorul prea mic  => trebuie sa cresti debitul de apa - poate sa ajute intre anumite limite
Daca NU atunci poti mari focul=incalzirea    si o sa creasca debitul de distilat  - si aici sunt niste limite

Cam asta e solutia ... te poti juca din foc si apa 




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751

licap a scris:

Caberlot, părerea mea este că orice jet ar fi, albastru, mov, lila, de cāteva secunde nu se poate compara cu o coacere lentă de cāteva ore. Mai demult am probat și eu un soi de ardere rapidă īntr-un timp de cca 5-10 minute. Băgam baghetele īn cuptor la temperatură de peste 500 de grade. Era ceva, dar nu ca metoda asta lentă de coacere. Le scoteam jumătate carbonizate.

Nu vreau să inițiez un topic nou, dar vreau să vă īntreb cum aș putea mări cantitatea de distilat care iese pe răcitor ? Acum e de cca 7 litri pe oră, ce ar trebui să fac să ajung la 10-12 litri pe oră de exemplu ? Condensatorul meu este o țeavă de cupru de 32 mm, pare-se, băgată īntr-o altă țeavă de plastic prin care circulă apă īn contracurent.
Din comănac ieste o țeavă de 40 mm care undeva face un cot de 90 de grade și se strāmtează pe la 25-27 mm, ca să īncapă īn țeava răcitorului...
Vreau să fiu mai rapid...


Ca sa maresti debitul trebuie sa maresti puterea de incalzire (flacara mai puternica, rezistenta interna cu mai multi wati, etc). Racitorul nu influenteaza debitul ci trebuie doar sa faca fata debitului de vapori.

Micile ingustari nu afecteaza atata timp cat nu obtureaza detot fluxul de vapori / distilat. Ba chiar ajuta, creand turbulente.

Nu conteaza diametrul tevilor. Diferenta este ca prin teava mai subtire vaporii trec mai cu viteza, deci ar trebui compensat prin lungime mai mare a tevii. Se poate calcula suprafata interioara a tevii dar mai simplu, poti folosi calculatoarele de pe HD sa vezi cam de ce racitor ai nevoie pentru o anumita putere.

3000 W de putere iti dau 6 litri pe ora de distilat, pornind de la o plamada de 10% alcool. Evident ca debitul scade pe masura ce proportia intre alcool si apa se modifica pe parcursul distilarii. De curiozitate, 1000 W de putere vaporizeaza 1.6 kg apa pe ora la punctul de fierbere. Aceeasi putere va vaporiza 4.2 kg etanol pur pe ora. Iar un amestec de apa si etanol va vaporiza la o rata intre ale celor doua lichide pure in functie de proportia lor.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Ok, mersi de informații. Cu siguranță voi putea obține un debit de 12-15 llitri pe oră. Debitul de apă care trece prin răcitor era reglat la minim, așa că am de unde jongla.
Teama mea era că am diametrele prea mici și s-ar putea īntāmpla altă trăsnaie. Dacă nu există pericolul ăsta, apăi las pe mine. Fac soba rachetă...      

     


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Sufla in teava cu putere. Ar trebui sa nu opuna rezistenta deloc. Daca opune, e posibil ca la o putere f mare de incalzire /debit mare de vapori, in special la a doua distilare, sa faca presiune si sa inceapa sa suiere pe undeva sau si mai rau, sa.ti arunce capacul si sa curga alcool in foc, cum a patit Pazucu acum cativa ani. Dar vorbim aici de putere foarte mare si de o neadaptare a racitorului la debitul de vapori, insa la tine nu e cazul. Totusi, e bine sa cresti din aproape in aproape puterea si debitul de apa. Nu te arunca din prima la maxim. Si nu uita: pune intotdeauna ceva pe fundul cazanului la a doua distilare (doar la distilarea rachiului, la plamada nu e nevoie). Orice nu reactioneaza chimic cu alcoolul si are multe porozitat e bun,, cum ar fi pietricele, bucatele marunte de ceramica, marmura, inox sau sticla ca sa previna izbucnirile alea violente de vapori.  Daca spargi o farfurie nu arunca cioburile, pastreaza-le si pune-le in cazan la distilarea rachiului. Alea cand zornaie pe fund asigura o degajare uniforma de vapori.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Din ce-am vazut ai un cazan de inox de 120 l, introdus intr-un butoi de tabla in care faci foc, presupun ca c cu lemne si un racitor din cupru tip teava in teava. Ai obtinut pana acum un debit orar de 7-8 l si vrei mai mult. In principui la un caza de 120 l cred ca se poate mai mult. Lasand la o parte daca un debit mai mare este ceva bun pt distilat pt a obtine un debit mai mare trebuie ca sa dai energie mai multa adica un foc mai puternic. La cazanele de inox problema este ca acestea conduc prost caldura, inoxul mai prost decat otelul carbon si mult mai prost decat cuprul. In acelasi timp la cateva mii de wati cat scoate un foc de lemne intr-un astfel de butoi ai pierderi foarte mari in exterior, poti ajunge sa pierzi mai multa caldura in exterior decat poate prelua cazanul si atunci daca maresti focul o faci aproape degeaba. Deci in primul rand ar trebui sa diminuezi pierderile prin izolarea butoiului de tabla sau sa faci un cuptor de caramida in care sa bagi cazanul. caramida tine mai bine caldura decat tabla.
Apoi se pune problema racitorului, daca racitorul poate duce un debit mai mare de distilat. Daca la debitul tau de acum distilatul iese rece insemna ca debitul poate fi marit, dar daca nu atunci fie maresti debitul de apa de racire (ccea ce implica un consum mai mare de apa) fie maresti suprafata de schimb termic ceea ce implica o marire a racitorului sau un alt racitor cu suprafata mai mare


pus acum 3 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
scuze ca ma bag si eu in vorba, experienta mea in domeniu e limitata insa am doua probleme ce mi se par a fi puse in discutie
- la o fierbere energica, n-am retinut daca asupra intregii plamezi/boasca exista riscul ca aceasta sa spumeze prea mult si sa inceapa a pleca pe instalatie
iar daca printr-un nefericit cumul de situatii se gituie undeva traseul situatia poate deveni critica
- la un debit mare al vaporilor din cazan cind intra in racitor risca se se formeze un canal de fuga reducind astfel eficienta racirii
adica ma pot trezi cu un condensat in cel mai bun caz fierbinte
la intrarea in condensator ar trebui sa am un fel de detenta, largire a spatiului ca acesta sa aibe o curgere moderata/lina prin serpentina
cam atit
daca intre cazan si flacara avem ca intermediar un alt vas cu ulei de exemplu ce intermediaza transferul termic primul punct e mai greu de atins insa ramine punctul doi in atentie
spor!


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Parcă se zicea că graba strică treaba, nu? Cīt presupui că ai cīștiga, o oră?
Io cīnd ajunge cazanu` la temp. de īncepe și pleacă alcoolul dau focul oleacă mai mic și tu vrei să-l dai mai mare. De ce, ca să bagi mai multă apă īn distilat?
Fă-ți un thumper și cīștigi și timp și faci și economie de combustibil.


pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Amedeux a scris:

Parcă se zicea că graba strică treaba, nu? Cīt presupui că ai cīștiga, o oră?
Io cīnd ajunge cazanu` la temp. de īncepe și pleacă alcoolul dau focul oleacă mai mic și tu vrei să-l dai mai mare. De ce, ca să bagi mai multă apă īn distilat?
Fă-ți un thumper și cīștigi și timp și faci și economie de combustibil.

Daca are probleme cu timpul de distilare a unei sarje in mod sigur asta nu vine doar din debitul de distilare care oricum nu e foarte mic ci si din timpul necesar aducerii cazanului la temperatura de distilare care necesita un aport termic mult mai mare decat in timpul distilarii.


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Ok, vă explic !. Nu īnainte de a vă mulțumi pentru răspunsurile voastre.

  Cazanul meu ajunge destul de repede la temperatura de distilare. Nu am cronometrat, dar cred că este sub o oră. Pur și simplu eu voiam să găsesc o soluție pentru a fi mai rapid īn distilare. Așa sunt eu, un perfecționist...
  Am prevăzut īn partea de sus a comănacului o gaură īn care fixez un cep de lemn, tocmai pentru a nu se īntāmpla un dezastru. Iar odată, acu vreo 6 ani, cānd făceam o plămădeală de mălai și aveam foc puternic, temperatura  a crescut peste 100 de grade iar cepul acela a funcționat ca o supapă de presiune. A zburat, iar toată presiunea vaporilor adunată īn cazan a ieșit pe acolo. A făcut o mizerie de nedescris, dar am scăpat cu viață...Dacă nu era cepul, probabil exploda cazanul.
Amedeo, o să mă gāndesc la un Thumper, da parcă nu vreau să stric vraja și feng-șuiul cazanului meu care scoate o licoare tare plăcută la gust... 
Care este rolul thumperului și cum funcționează ?. O să caut cu Gogu, dar poate mă ajută cineva să īnțeleg īntr-un mod mai simplu și rapid...

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Īntre timp am citit topicul lui Amedeo despre thumperul lui.
Acuma, nu știu ce să zic. Băieții zic că o distilare cu thumperul face cāt 1,5 -2, distilarea cu cazan simplu.
La cazanul  meu prima distilare īncepe să curgă pe la 65-70 de grade abv. Īn final, distilatul e tulbure.
La a doua distilare īncepe pe la 80 gr abv, iar īn final distilatul e limpede cristal.
La a doua distilare aduc lichidul sub 30 de grade abv. Așa riscul de a ajunge uleiurile și alte substanțe pe care nu le dorim, sunt minime. La thumper nu se poate regla treaba asta, ar fi prea frumos.
Ziceți și voi...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  licap

... thumperul ... nu functioneaza f. diferit de a 2 a distilare    si lungeste timpul DAR creste%

... in plus are un efect de comprimare a capetelor si a cozilor  ==> creste % de alcool care este inima 

... ... ca si minus trebuie sa fii atent cind incep cozile    care vor fi mai concentrate ... cam ai nevoie de calcule ... sau de borcane ... ca sa nu incurci borcanele=fractiile 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Da. Trebuie de vorbit cu Amedeo, parcă el a folosit cel mai mult thumperu.
  Dacă se poate obține un distilat curat dintr-o singură trecere folosind thumperu, atunci probabil se merită.


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, dacă ai citit topicul nu prea mai sunt multe de zis.
- Plămadă din 30kg de grīu cu enzime și drojdie de la Marinică,
- fermentare fără tărīțe, din care rezultă 82-85 de litri de bere la aprox. 8-10% alcool, funcție de calitatea grīului
- butoi de bere de 100 litri, izolat cu vată minerală, thumper de vreo 20 litri, neizolat
- Īn thumper pun 700 ml. cap la 82-85* și cozile sub 50*, adică vreo 8-9 litri īn total, la 28-32* tărie
- După cei 700ml de cap, colectez, īntre 82-50*, cam aproape fix 10 litri de alcool, cu o medie de 63-65*.
- Distilarea durează īntre 7 și 8 ore, cam două ore și jumătate pīnă īncepe să curgă la țuțuroi, cam 17-18 litri colectați īn total.
8 ore primăvara și spre toamnă cīnd berea are poate sub 20*C, și 7 ore vara cīnd are poate peste 25*C.
Butoiul este cald, īl golesc de „borhot” a doua zi după distilare, cīnd īl umplu iar, pentru următoarea.
- N-am măsurat debitul pe oră, cam 5-6 litri prima oră, apoi 4, apoi 3.
Mai īntreabă dacă ai nelămuriri.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Buuuun. Deci tu distilezi cu thumperu doar o dată ? Și iese distilatul ca și cum ar fi fost distilat de două ori la cazan ?

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Da, doar o dată. Și-s mai mulțumit de calitate decīt eram cu două distilări simple.
Bag 85 de litri cu aprox. 10% īn cazan, 8-9 litri cu 28-30% īn thumper și scot 10 litri de 63-65*, plus 8-9 litri de 30* care intră tura următoare īn thumper.
Și mă refer strict la cereale, adică grīu, nu la fructe, unde e posibil să fie altceva.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo. Ok, mersi. Atunci o să-l fac și eu. La cazanul meu de 120 l mi-ar trebui un thumper de cca ...?
Cred că cel mai potrivit ar fi ceva cu capac, să-l poți goli repede, să poți băga un coșuleț cu ierburi mirositoare, etc...


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Mai mare de 25-30 de litri n-are sens, preferabil mai mult īnalt decīt larg. Ai loc să pui 10-12 litri de cozi și un litru de cap și la final să găsești īn el vreo 15-16 litri de apă. Poate ceva mai mult dacă mergi cu foc tare.

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... parca NU dau calculele destul de bine nu ?

85L de 10% ==> 8500
8L de 30% ==>2400
Total = 10900
colectare :
10L de 65%=6500
+ 9L de30%=2700
==>>9200

Daca la 10900 aplicam un randament de 90-95% avem 9900x0.93=9207
In cazul tau ... 9200/10900x100=84,4%

 

PS
... cred ca eroare e la ... bere ... nu are 10%


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Probabil că nu e o „eroare”, am zis īntre 8-10%, diferă calitatea plămezii, după cum e materia primă, adică grīul. Am mai zis, ăștia pe la mine cultivă Triticale, un hibrid īntre secară și grīu. Dacă mai socotim și pleava, care e undeva peste 5%...
D-aia nici nu fac calcule și socoteli, asta am, asta prelucrez, ce și cīt iese... aia iese!


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Volumul thumperului e bine sa fie cam o treime din cel al cazanului fierbator.
Este bine sa fie inalt si ingust si sa se umple pana la doua treimi din volumul sau. De obicei mai creste putin volumul daca pui plamada. La mine creste cam cu 4-5 litri pe parcursul unei distilari, la 20 l lichid in thumper si 70 in boiler. Daca pui rachiu tare in thumper, e posibil sa scada volumul, alcoolul fiind mai volatil decat apa.
Daca in thumper se pune plamada, va spori % de alcool dar nu echivaleaza chiar cu doua distilari, mai degraba cu 1.5 distilari. Daca fara thumper incepe sa curga la 65%, cu thumper incepe la 75%. Daca pui capete+cozi in thumper, % va fi chiar mai sus.

Am facut si cateva distilari simple cu thumper dar il folosesc in principal pentru coloana.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Bun. Am īnceput un pic de căutare. Dacă nu ar fi trebuit să fie īnalt, ar fi fost ideal un keg de bere. 30-40-50 litri. Se găsesc pe toate gardurile.
  Așa, pe formatul acesta cilindric, de cel puțin de două ori mai lung decāt grosimea, va fi mai greu de găsit de-a gata. Cel mai probabil voi cumpăra tablă de inox și voi īncerca să īncropesc un thumper.

  Dacă aveți alte idei, sunt ochi și urechi...


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Un keg de 30 e perfect, asta dacă nu vrei gură mare de acces. Altfel e ok și un vas de hidrofor din inox, de 24 de litri, dar te complici puțin cu capacul și etanșarea lui.

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Există acel keg Cornelius de la Coca Cola, dar are doar 19 litri, īnsă e mai lung și are și o gură de vizitare generoasă. Crezi că s-ar potrivi ? Nu ar fi prea mic ? La ăla chiar nu aș mai avea de făcut mare lucru...

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Dacă bagi īn el cozile și capul cu o concentrație de vreo 30% o să ai la final doar cu vreo 2-3 litri īn plus.
Cum tu colectezi cap+cozi cam 10-12% din berea pusă īn cazan, ar fi oke un thumper de 19 litri, ți-ar rămīne cam 30% gol.
Dacă vrei să īncerci să bagi īn el macerat de fructe sau bălării pentru gin ți-ar trebui totuși unul mai mare, și fructele și bălăriile fac spumă destul de mult, riști să plece pe țeavă spre răcitor.

Pentru gin n-ai nevoie de gură mare, maceratul de plante īncape și pe gura unui keg de bere. Bine, și cel de fructe merge, că de lipit pe fund nu se lipește, trebuie doar să speli thumperul imediat după ce ai terminat treaba cu el, ca să nu rămīnă lipite de pereți și să se usuce p-acolo ceva coji de fructe.
Oricum, nu recomand macerat de fructe īn thumper, e prea mică cantitatea ca să dea destulă aromă. Mai bine faci o distilare simplă din fructe și bagi īn thumper 10-12 litri de rachiu cīt mai parfumat, cu tot cu cap și cozi. Īn cazan pui bere de cereale și cīnd trece prin thumper alcoolul īși ia ceva aromă de fructe de la rachiu.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

cazan 120L ---util 100L
bulbuc ... 19L .... util 17-18L ===> adica 1/6 ... se recomanda cam 1/4-1/5

Pai daca pleci cu 10L in bulbuc ... cred ca e OK
Avantajul e ca ce inalt = are coloana de apa ... deci nu trebuie sa pui decat 1/3 din el -aprox6-7L ==> si raman 11-12L ca sa adune apa  destul zic eu 



p.s. si al meu e mic ... 1,5-2L la o oala de 14L ... si plin nu l-am gasit niciodata ---dar l-am gasit gol     pt ca al meu e o frapiera dublu perete 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Cam mari volumele alea utile, nu crezi? 5/6
Maxim incarc cu 3/4, de multe ori umplu 2/3 si asta la cazanul fierbator, thumperul intre 1/3 si 2/3, deci in jur de jumate.

Nu inteleg lacomia asta la umplere. Tot acolo ajungi si daca umpli mai putin. Fierbi doua cazane, dar nu risti vreun dezastru.

Sa umpli bulbucul cu 17-18 litri din 19 total, este o bomba cu ceas. Volumul de lichid va creste pana nu va mai avea spatiu in bulbuc. Imagineaza-ti consecintele.

El vrea sa dea si focul tare. Cazan umplut pana-n gusa + Fierbere viguroasa care poate aruncaa samburi si pulpa in teava de legatura => alta bomba cu ceas.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Domnilor, haideți să o luăm metodic !.
HD spune, chiar și voi spuneți că distilarea cu thumper face cāt 1,5 - 2 ori față de distilarea simplă.
  Se poate calcula mai exact īn funcție de parametri, dimensiuni, cānd face cāt 1,5 și cānd face de 2 X față de o distilare simplă ?
  Apoi trecem la dimensiuni. Pe HD citesc cu gogu translate, și ăsta cāteodată e la fel de prost ca mine...


   Uite, de exemplu ăsta. Zice că thumperul ideal ar fi de o treime, sau jumătate din cazan. Dar că el a avut unul de o cincime din cazan și a fost ok. Chiar așa de flexibile sunt dimensiunile ?

    I think the thumper result is always going to be 1.5x - 2x regardless of the thumper size. Whether it's big or small it is always going to process whatever is in the primary, no more and no less.

Thumper size has more to do with overfilling, which results in a puke. Or maybe I should say "the ratio of charge size to thumper size." The conventional wisdom holds that the secondary should be about 1/3 to 1/2 the size of the primary. As far as I can tell, you can't get into trouble with a thumper that is too big, but a small thumper will burn you if you let it. I used to run a five gallon pot with a one gallon thumper. If I charged it with a half gallon or less it worked fine. If I charged it with three quarts or more, it would puke every time.

Modificat de licap (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Și vreau să vă spun că dacă aș avea de ales pānă la limita riscului, aș merge pe un thumper cāt mai mic posibil. Și aș merge pe arome fructate. De exemplu īn cazan o plămadă din cereale și zahăr iar īn thumper un macerat de cireșe amare sau gutui. sau un macerat din orz afumat cu turbă și prăjit. Pentru că nu poți cumpăra o cantitate mare din acest produs, fiind prohibitiv de scump.
Ar fi ceva divin, cred eu. Și tot așa ...          

         


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, probabil n-ai citit comentariul meu de mai sus. Și n-au treabă dimensiunile cu 1,5 ori 2 distilări, e mai mult chestie de interpretare.
Dacă pleci cu cap+cozi īn thumper io o consider dublă distilare. Iar capetele și cozile obținute și care urmează a fi puse iar īn thumper au parte și de a treia distilare.
Poți să zici că-i 1,5 doar dacă pui bere īn thumper, iar alcoolul care iese din cazan se mai „īmpurific㔠puțin trecīnd prin berea din thumper.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Amedeo, am crezut că prin reglaje fine cum ar fi cantitatea de lichid din thumper, tăria abv pe care o pui inițial acolo, izolarea thumperului, și altele, s-ar putea cumva mări calitatea rafinării.
Am nevoie de un pic de timp să asimilez aceste date noi, cu care mă īntālnesc acum. Este o lume nouă pentru mine, thumperul, și vreau să mă documentez cāt mai bine. Cu siguranță, īnainte de a īncepe construcția lui aș vrea să mă consult telefonic cu tine, dacă vrei. Dar pānă atunci, mai fac săpături.

Una peste alta, sunt convins că thumperul este un lucru extraordinar. Cum dracu de nu m-am gāndit mai devreme ? Am fost mulțumit acolo īn bula mea, și am socotit că mai binele este īntotdeauna dușmanul binelui. Dar īn cazul ăsta sunt sigur că nu-i așa...

  Hm, iar acum mi-am dat seama că am acasă o amforă din cupru cumpărată de la vechituri. Cred că are īn jur de 30 litri e īnaltă, făcută manual, dar e de văzut cam ce cupru este.

Modificat de licap (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, cīnd ești dispus și ai timp vorbim cu cea mai mare plăcere, īmi zici și-ți las nr. de tel. īntr-un mesaj.
Īn 3 ani am deja peste 100 de distilări cu thumperu`, am cam īncercat toate variantele.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
E unul pe Youtube care si-a facut thumpere din borcane. Deci se poate si cu volume mici.

Nu recomand a se incerca acasa. Din ce se vede in videourile lui sunt borcane pe care scrie ceva de "thumper". Probabil ca sunt concepute special pentru asta, sticla speciala sa reziate la temperatura.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
După mine e o prostie, la cīți bani a băgat īn țevile de cupru făcea o coloană pricopsită. Nu mai zic de risc...
Probabil e o chestie făcută din prostie, fudulie, plictiseală și surplus de materiale. Americani, de.


pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Ei merg pe tot felul de arome. Probabil asta ar fi singura explicație.

pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Eu nu am de loc experienta cu tampere dar ma gandesc ca daca faci o distilare la un produs care are o tendinta ridicata spre spumare, cum sunt cerealele, avand un control redus a ceea ce se intampla in tamper, nu trebuie sa mergi cu un debit mult mai mic decat la o distilare simpla si atunci castigul de timp datorat unei singure distilari sa fie anulat de debitul mai redus ?

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Are antispumant sa-i ajunga pentru 100 de fierberi si fermentari.
In functie de tendinta la spumare, este suficienta o picatura, doua, trei la un cazan, din ce ti-am trimis eu, Licap.

Mie mi se pare ca in borcanele alea e apa chioara. Uitati-va cum arata condensul din interior, pare aburit, specific condensului de apa. Iti dai seama, Amedeo, daca trece distilatul ala de atatea ori prin apa, de cate ori se purifica?Raman in apa compusi caracteristici cozilor de atatea ori prin cate bulboace trece. Cred ca le are asezate si in serie, si in paralel. Un adevarat fanatic. As fi curios sa gust ce iese din instalatia aia.

Totusi daca ar fi atat de grozave bulboacele astea, ar fi folosite si industrial la scara mare. Or eu nu prea am vazut/auzit de producatori mari care sa fiarba cu bulboace. Oare degaba dubla distilare simpla este standardul de aur pentru puritate si aroma maxima? Unii mai folosesc talere, dar daca vedeti distilerii mari care sa foloseasca bulbuci, sa-mi aratati si mie.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Alex, la distilarea pe limpede, fără tărīțe, nu ai spumă.
Cu cap+cozi la un 30% īn thumper ai un debit poate puțin mai mare decīt la distilarea simplă, thumperul īți permite o temperatură puțin mai mare īn cazan, deci alcoolul din cazan poate pleca mai repede puțin, iar faptul că īn thumper se concentrează alcoolul īți crește debitul.
Dacă thumperul nu e izolat, ca să se īncălzească prea repede și prea mult, obții īn el exact temperatura optimă pentru plecarea alcoolului, mai mică cu cīt concentrația e mai mare, iar apa ajunge mai greu la temp. de distilare.
Cu cap+cozi la 30% īn thumper cīștigi vreo 20* īn plus ca tărie cu un plus la consumul de combustibil de doar 20-25%. Să zicem că două distilări simple, după care obții inima la 65*,  durează vreo 11-12 ore, iar cu thumperul scapi cu vreo 8 ore.


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Sam, pe mine altceva mă nedumerește, de ce lichidul e tulbure, nici năcar albicios, ca īn cazul cozilor?

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Cam mari volumele alea utile, nu crezi? 5/6
Maxim incarc cu 3/4, de multe ori umplu 2/3 si asta la cazanul fierbator, thumperul intre 1/3 si 2/3, deci in jur de jumate.

Nu inteleg lacomia asta la umplere. Tot acolo ajungi si daca umpli mai putin. Fierbi doua cazane, dar nu risti vreun dezastru.

Sa umpli bulbucul cu 17-18 litri din 19 total, este o bomba cu ceas. Volumul de lichid va creste pana nu va mai avea spatiu in bulbuc. Imagineaza-ti consecintele.

El vrea sa dea si focul tare. Cazan umplut pana-n gusa + Fierbere viguroasa care poate aruncaa samburi si pulpa in teava de legatura => alta bomba cu ceas.


  SAm

... pai sa le luam pe rand :
1. volumul util la un cazan e cam de 80%
... eu la oala mea care are 10-11 inch inaltime las 1-1,5 inch liber. nu am avut probleme
--- f. rar a plecat ceva spuma pe teava in sus --- cind vinul a avut si drojdii. La mine VINUL e principalul lichid
Si daca ai doar 1/2 lichid de distilat e bine sa complectezi cu apa => ca sa fie de unde sa se produca aburi etc.
La AMIDONOASE -risc de spumare --- incarci 75%

2.Nu sa puna 17L am zis ... sa puna 1/3 din 19L ... adica 6-7L... si pina ajunge la 17 e timp destul

3. Dupa mine ... volumul bulbuc = vol min (cam 5cm de lichid) + volumul potential de distilat (1/4 cazan) + daca vrei sa fii ultra acoperit inca 2-3 cm

Cit lichid poate ajunge maxim in bulbuc ? ==> pai 1/4-1/3 din cazan. Daca RACIM bulbucul nu putem avea in el mai mult de1/3 din cazan

DAR din ce ajunge acolo ==> macar 1/2 pleaca deci volumul final e de 1/6 nu ?

DACA izolam bulbucul ==> va pleca mai mult lichid = nivelul in bulbuc creste incet ---la mine bulbucul ramane gol daca trag prea mult de cozi
DACA nu il izolam va pleca mai putin = risc sa creasca volumul in bulbuc mai repede

etc.

CAT DESPRE BULBUCII DE PE YOUTUBE ... MA ABTIN ... NU STIU CE VREA ALA SA FACA ACOLO
... cred ca daca mai adaugi un bulbuc trebuie sa fie mai mic decat primul , nu ?
... si ideea e sa ai o coloana de lichid in care vaporii sa condenseze si apoi sa se evapore iar , nu ?
Ce e pe youtube e ... un fel de amestecator cu vapori

 

ps
DACA fortezi focul    trebuie sa stii ce faci ... ...  eu as incepe CALM citeva ture ... etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
... si ideea e sa ai o coloana de lichid in care vaporii sa condenseze si apoi sa se evapore iar , nu ?

  Zīi bre Caberloate pe romānește ! Ce vrei să zici ? Poate alții īnțeleg, da io neam. Sau fă un desen, rogu-te !

   


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1751
Si la coloana cu talere nivelul de lichid e mic pe fiecare taler si cu toate astea isi face treaba. Vaporii condenseaza in masa de lichid crescandu-i concentratia alcoolica.

Ce vreau sa subliniez este ca nu e necesar sa fie o coloana de lichid eztraordinar de inalta. Poate mai important este ca vaporii sa iasa cu bule cat mai marunte. Eu am facut un "L" la teava care barboteaza in lichid si partea de jos a tevii am ciuruit-o cu vreo 80 de gaurele mici date cu spiralul de 1. In capatul tevii am pup dop de cupru. Se poate face foarte bine si un "U" sau "H", cu suprafata mult mai bine diatribuita pe unde sa barboteze bulele.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Sam, nu cred că e chiar așa de important cīt de multe găuri sunt, chestia e să nu fie prea puține īncīt să creeze presiune mare īn cazan. Normal că mai multe găuri nu strică.
Vaporii vin din cazan la o temperatură de X*C și intră īntr-un lichid de X minus... habar n-am cīte grade, oricum ceva mai puține decīt cele ale vaporilor sau a cazanului fierbător.
Alcoolul se acumulează și nu pleacă de acolo pīnă nu ajunge la temperatura de distilare necesară concentrației existente.
Pe măsură ce concentrația de alcool scade, atīt īn cazan cīt și-n thumper, temperatura de distilare crește.
D-aia consider io că un thumper neizolat, care se īncălzește mai puțin și mai greu, e mai bun, permite obținerea unui distilat mai concentrat și delimitează mai bine fracțiile.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Licap

... pai vreau sa zic exact ce zice si SAM 

ADICA ... noi bagam niste bule de vapori de alcool si apa in bulbuc    daca bulele alea condenseaza in lichidul mai rece din bulbuc    o sa avem in bulbuc un lichid cu % de alcool tot mai mare  ==> adica ce o sa se evapore = vaporii produsi de bulbuc sunt cu % de alcool mai mare decat vaporii care vin din cazan

Asa avem un randament bun la bulbuc .
Pt mine e clar ca daca vaporii trec fara sa condenseze in bulbuc ardem gaz de pomana ===>> bulbucul nu face nimic.

SII sa revenim la gauri ... eu cred ca gaurile trebuie sa fie mici dar multe     sa zicem 1,5x aria tevii pe care intra aburii din cazan 
... si ce iese poate fi o teava mai subtire decat ce intra    pt ca ies aburi mai putini-dar mai concentrati nu ?
Ma gandesc la ceva ca ... aerul din acvariu 

asa cu zice Sam nu cred ca trebuie coloana mare de apa ... dar 5 cm nu e chiar mult - de asta am zis apa 1/3 din inaltimea la thumper ... a se studia pe fiecare caz!

Sper ca am fost clar acum.

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... asa cum zici ... pe masura ce treaba avanseaza    noi trimitem tot mai multa caldura in bulbuc => adica mai putin alcool si mai mult apa 
==> pai si atunci e clar ca in bulbuc o sa plece repede alcoolul si o sa ramana apa

DUPA mine ... separari bune se fac la viteza mica de distilare 

Nu stiu care bulbuc e mai bun la separari ... izolat sau nu ... DAR daca e NEizolat sunt sanse mai mari sa faca condensarea aia in bulbuc ==> da randament mai bun

ACUM Licap vrea repede ... dar daca scuteste o distilare poate ca lasa ceva mai incet si va separa mai bine 


 

p.s.
... eu fac separari dupa calcule ... tabelul ala in xcel ... ... doar mai gust de curiozitate cu o linguritza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Caberlot, ha, cu lingurița ? Am crezut că vorbim īntre profesioniști, bre !         

Da, acum am īnțeles. Īs ardelean, pricep mai īncetișor. Mersi. Acum e de găsit sau de fabricat thumperu perfect...      

Vreau să fac thumperu mai mult pentru multitudinea de arome cu care te poți juca...Am niște idei...

Modificat de licap (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Da, īntr-un bulbuc neizolat temperatura o să fie mai scăzută, de unde rezultă că pīnă la un moment dat cīnd concentrația alcoolică scade mult, n-o să plece atīt de multă apă.
Dacă īl izolăm, temperatura va crește mai repede, deci și apa o să plece mai devreme. Și eventual și alți compuși nedoriți și cu temperatură de distilare puțin mai mare decīt a alcoolului, care poate altfel ar fi stat acolo pīnă se ajungea la cozi.
Și cred că ai scris greșit: „ DAR daca e izolat sunt sanse mai mari sa faca condensarea aia in bulbuc ==> da randament mai bun.”


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, n-ai ce să fabrici. Un keg de 30 de litri de bere e perfect pentru cereale și gin.
Dacă ai mereu fructe multe disponibile ia unul de 50 și īncearcă cu un macerat concentrat de fructe, să ai cam 30 de litri īn thumper.
Macerat īnsemnīnd fructe mărunțite + ceva apă dacă e nevoie și eventual puțin zahăr, care să ajute la o fermentare mai rapidă. Lăsate măcar vreo 10 zile la fermentatrat, peste care, după alea 10 zile, mai pui ceva alcool de 65* și mai lași cīteva zile. Pui mult alcool de 65* sau mai tare, să aibă măcar 40* maceratul. Lași alea 10 zile la fermentat pīnă să pui alcool peste, pentru că nu vrei zaharuri nefermentate la distilare,
Diluezi apoi pe la 30-32* și pui īn thumper. Dacă ai destule fructe pentru mai multe șarje e și mai bine, pui peste ele capetele, cozile și apele aromate de la distilările anterioare.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Licap

... pai cu linguritza    pt ca prefer vechiturile  si am destule    ca am imbatranit 
( se zice din batrani ca rachiul e bun de beut dupa 2-3 zile ca sa se aseze. Altfel-la cald te ia de cap IUTE SI RAU)

@Amedeo ... ai dreptate ... un bulbuc NEizolat condenseaza mai bine -am scris gresit -MODIFIC
DAR ce pleaca din cazan sau din bulbuc tine de cei 3 parametrii concentratie , temperatura si presiune-asta zicem ca e constanta daca nu fortam focul

Diferenta intre bulbuc izolat si neizolat vine de la temperatura lui ... e un echilibru tot timpul intre % si temperatura 






_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Uitați-vă vă rog, la omul ăsta. A reușit să bage și intrarea și ieșirea prin gaura keg-ului. Dacă o să fac  thumper dintr-un keg, cam așa aș vrea și eu.
  Amedeo, tu cum ai făcut la keg-ul tău ?

  Vă pun și linkul către film...https://www.youtube.com/watch?v=3FYukJ4DD2o

matrafox din mălai și zahăr vă rog, omul ăsta. să bage și

37.1KB


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Licap

... interesant filmuletul ... hai sa analizam 

1 .nu stiu ce baga in cazan ... si nici daca baga ceva in bulbuc     dar incepe sa se auda bulbucul la 178.7F=81.5C adica in cazan are probabil ? ... ADICA undeva la 10-12% ... de aici:

2.ia startul la colectare la 172prof=86% si in 30 min ia un galon =3,8L sau 4L  si termina la 165prof=82.5%

DA asa e cel mai simplu cu un keg de bere.
POTI SA VEZI CARE E EFECTUL BULBUC ... 86% COBOARA DOAR LA 81.5% SI ASTA A VITEZA MARE.



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... AICI SE EXPLICA CUM MERGE BULBUCUL

_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Licap, io folosesc īn continuare primul thumper, cel din vas de hidrofor, cu găuri de intrare și ieșire īn capac.
Pentru cazanul meu de 100 de litri, dintr-un keg, n-am nevoie de mai mult.
Dar dacă te uiți īn pagina 3 a topicului Thumper 2 īn 1, o să vezi alt thumper făcut pentru un amic, dintr-un keg de 30, la fel cu cel arătat de tine. Acolo am lipit țeava de cupru de dopul kegului, care dop e cu filet, că n-am avut triclamp.


pus acum 2 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Acolo sunt doua tuburi unul in altul, cel interior merge pana la fundul bulbucului si e intrarea. Cel exterior e iesirea si se termina imediat bub capac, nu e mare lucru.

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Da Caberlot, am īnțeles principiul thumperului. Am vrut să arăt modul ingenios prin care a cuplat cele două țevi. Tu l-ai prins și cu alte matrapazlīcuri...

AlexD2, nu e mare lucru, dar e făcut meseriaș, elegant și curat.
Amedeo, care a fost dimensiunea țevii de cupru pe care ai băgat-o pānă jos și care e dimensiunea celeilalte ?
Cu ce ai lipit țeava de capacul keg-ului din inox ?
Ce zice prietenul tău, e mulțumit ?
Cum funcționează mai bine, cu keg-ul izolat ori fără izolație ?


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Cam așa arată montajul.

matrafox din mălai și zahăr cam așa arată montajul.

26.8KB


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Adică așa, sper să nu o mai sucească...

matrafox din mălai și zahăr adică așa, sper să mai

26.3KB


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
3/4 țeava dispre cazan și 1/2 cea din thumper. Parcă. Nu cred că am pus de 16mm īn thumper.
A avut ceva aliaj cu argint ca să lipim cupru cu inox.
Nu a mai folosit cazanul, atunci avea vreo 300 de litri de vin mai nasol de distilat, cred că īl are prin pod pe undeva. Fără izolație pentru cereale, poate e mai bine să fie izolat pentru fructe sau plante aromate.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Licap

... nu-ti mai bate capul cu izolatie sau fara ...    fara si incet la prima tura  ... supravegheaza sa nu iasa mult distilat=debordeaza bulbucul etc.

... apoi vezi cit lichid ai in bulbuc    daca e prea mult la tura urmatoare izolezi bulbucul => mai putin lichid in bulbuc ... 

si gata ai tras concluziile 




p.s.
... eu am depins de vasul gasit ... frapiera a fost cea mai ieftina ... si am avut probleme sa potrivesc un capac ...
... acum mai stiu si alte vase ... Dar o sa ma uit la un keg de 5L ... nu de alta dar vreau sa fac bere


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Păi da, Caberlot, dar sunt acele keg-uri cu un strat cauciucat pe ele, care funcționează și ca izolant termic dar și fonic. Am crezut că-s mai bune...

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Licap

Ia ce keg gasesti mai ietin    ... important daca e cu cap pt triclamp si de cam 20L ca sa fii linistit   ... restul nu e important, nu faci o izolare HC= HeatConservation .... faci cel mult una PP=PersonalProtection ... adica sa nu te arzi.
... oricum e usor sa-i faci o izolatie   acolo nu ai foc    deci poate fi si carton    vezi la Sam

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la