Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: crazygirl
| Femeie 22 ani Buzau cauta Barbat 26 - 80 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Caberlot a scris:
p.s. … intrebarea ramane … de unde vine eroarea ??? |
Eu nu am inteles foarte bine cum s-a constatat pierderea de fapt. S-a pierdut din volumul initial, pierderea rezultand prin insumarea volumelor finale sau s-a pierdut din volumul de alcool 100% pierderea rezultand printr-un bilant intre volumul alcoolul initial si cel final ? Acum in afara pierderilor prin neetanseitati care este probabil cea mai plauzibila explicatie, daca din bilant au rezultat pierderi de alcool o posibila cauza ar fi erori de densimetru, densimetrele ca cel pus in poza nu sunt foarte precise. Diferente mai pot sa apara deoarece atunci cand se amesteca sau cand se separa diferite volume de solutii alcoolice de concentratii diferite volumul nu se conserva 100 % (doar masele se conserva), dar diferentele nu sunt mari (max 2,5%). Ceva explicatii gasiti aici:
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Trebuie sa le lamurim pe toate.
Alcoolmetrul este foarte bine calibrat. Nu e de-ala rusesc la 10 lei. L-am testat de foarte multe ori si la temperaturi diferite cu diferite amestecuri de apa si alcool, de la apa chioara pana la alcool rafinat de 96*. Deasemenea stiu si de faptul ca alcoolul la amestecarea cu apa isi micsoreaza volumul iar ca sa obtii volumul si concentratia dorita trebuie sa pui putin mai multa apa.
Sunt chestii pe care le-am citit si testat de mii de ori in 10 ani de cand a inceput sa ma intereseze subiectul. Am fiert sute de cazane. In mai toate cazurile practica mi-a confirmat teoria. Acum insa este o diferenta cam mare intre calcule si ce am obtinut.
Constatarea pierderii am facut-o in felul urmator: volumul de distilat initial (23 litri) inmultit cu concentratia (55%) fac 1265 de procente. 1265 / 100 = 12.65 litri alcool absolut. Aia 23 de litri i-am diluat cu apa ca sa aduc la concentratia 30%. Au rezultat 42 litri. Am si scris in pagina 4. Ce am obtinut a fost doar 10 litri de inima la 92% + 250 ml frunte. Cozile au fost foarte bine comprimate, astfel cand am trecut pe modul alambic n-am mai cules decat juma' de litru la 20%. Ma asteptam sa colectez mai multe cozi dar nu mai era alcool aproape deloc.
Stiu ca am intrat in cozi dar nu ma asteptam sa se termine asa repede alcoolul din cazan. In plus, tot ce a curs mi s-a parut ok la miros. Spre sfarsit am diluat o lingurita de alcool cu o lingurita de apa. Am gustat si am simtit cozi. Concentratia era de 89% dar curgea mult mai slab. Atunci am trecut pe modul alambic si am mai colectat jumatea aia de litru.
Ma gandesc pe unde as putea pierde. Condensatorul de la jumate in sus a fost tot timpul rece, ceea ce dovedeste ca raceste eficient. Am facut testul cu oglinda la iesirea de sus a coloanei si nu se abureste deloc. Atunci nu-mi explic pierderile decat pe la imbinarile alea.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Samogon a scris:
Am facut testul cu oglinda la iesirea de sus a coloanei si nu se abureste deloc. Atunci nu-mi explic pierderile decat pe la imbinarile alea. |
Nu sant de acord cu coloana deschisa sus,vapori de alcol nu prea aburesc .
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Samogon a scris:
Trebuie sa le lamurim pe toate.
Alcoolmetrul este foarte bine calibrat. Nu e de-ala rusesc la 10 lei. L-am testat de foarte multe ori si la temperaturi diferite cu diferite amestecuri de apa si alcool, de la apa chioara pana la alcool rafinat de 96*. Deasemenea stiu si de faptul ca alcoolul la amestecarea cu apa isi micsoreaza volumul iar ca sa obtii volumul si concentratia dorita trebuie sa pui putin mai multa apa.
Sunt chestii pe care le-am citit si testat de mii de ori in 10 ani de cand a inceput sa ma intereseze subiectul. Am fiert sute de cazane. In mai toate cazurile practica mi-a confirmat teoria. Acum insa este o diferenta cam mare intre calcule si ce am obtinut.
Constatarea pierderii am facut-o in felul urmator: volumul de distilat initial (23 litri) inmultit cu concentratia (55%) fac 1265 de procente. 1265 / 100 = 12.65 litri alcool absolut. Aia 23 de litri i-am diluat cu apa ca sa aduc la concentratia 30%. Au rezultat 42 litri. Am si scris in pagina 4. Ce am obtinut a fost doar 10 litri de inima la 92% + 250 ml frunte. Cozile au fost foarte bine comprimate, astfel cand am trecut pe modul alambic n-am mai cules decat juma' de litru la 20%. Ma asteptam sa colectez mai multe cozi dar nu mai era alcool aproape deloc.
Stiu ca am intrat in cozi dar nu ma asteptam sa se termine asa repede alcoolul din cazan. In plus, tot ce a curs mi s-a parut ok la miros. Spre sfarsit am diluat o lingurita de alcool cu o lingurita de apa. Am gustat si am simtit cozi. Concentratia era de 89% dar curgea mult mai slab. Atunci am trecut pe modul alambic si am mai colectat jumatea aia de litru.
Ma gandesc pe unde as putea pierde. Condensatorul de la jumate in sus a fost tot timpul rece, ceea ce dovedeste ca raceste eficient. Am facut testul cu oglinda la iesirea de sus a coloanei si nu se abureste deloc. Atunci nu-mi explic pierderile decat pe la imbinarile alea. |
La prima vedere pare ca ai pierdut alcool. Ar fi important sa faci si un bilant a lichidului chiar daca teoretic pot aparea diferente pt ca diferentele nu sunt mari. Deci ai pus la distilat 42 de litri, ai colectat in total 10,25 l, cat a ramas ?. Ar fi trebuit sa ramana in jur de 31,75 l. E destul de clar ca in lichidul ramas nu puteau sa existe 2,5 litri de alcool, concentratia fiind mult prea mare ca sa nu o sesizesi la sfarsit. Nu stiu cum ai facut testarea de zero alcool dar la aprinderea pe cazan lichidul se aprinde si la 1% alcool. Acum in legatura cu alcoolmetru, eu nu contest ca e foarte bine calibrat, problema poate fi de citire pt ca scala e scurta, nu cred ca are mai mult de 20 cm pt 100 grade, cu valori foarte apropiate la grade putine . Aici pot fi ceva pierderi pt ca 1 grad la 30 litri insemna 300 gr alcool, iar un grad la 10 litri este 100ml alcool, nu e totusi asa de mult. Eu de ex folosesc un termoalcolmetru din acesta care are scala de 20 cm pt 22 grade, aproape 1 cm/grad, citirea e mult mai precisa si are si termometru pt corectie incorporat. Sigur ca e incomod ca e mare si fragil si ai nevoie de 1 litru lichid pt masuratori, dar il folosesc doar la final. Pe parcursul distilarii am unul mic, rusesc, ca nu ma prea intereseza concentratia, distilarea o fac clasic, de 2 ori si o conduc dupa gust si miros. In alta ordine de idei eu nu intelg de ce incercati sa obtineti alcool asa de concentrat pt ca in definitiv distilatul e bautura nu pt ca e alcool diluat cu apa, ci pt ca are niste componente/impuritati care îi dau gustul si mirosul si, cel putin dupa opinia mea, cu cat alcoolul e mai concentrat cu atat separarea si reglarea acestor componente/impuritati se face mai greu.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Alex, am scris ce si cat a ramas. Deci 26 litri in thumper si vreo 2-3 litri in cazan, nu mai stiu exact. 10 litri+250ml+0.5 litri am colectat. Lipsesc cam 2-3 litri pentru ca dupa calcule ar fi trebuit sa gasesc in cazan 5.25 litri. Sigur nu erau 5 litri si un sfert. Am aruncat, n-am mai masurat nimic.
Posibilele erori de citire nu pot da diferente asa mari. Nu ai cum sa gresesti cu un alcoolmetru bine calibrat decat daca esti chior. Se citeste gradatia la suprafata lichidului. E scala destul de mare in intervalul care imi trebuie mie, 80-100%. Nu-l iau acum sa-l masor, dar e mare. Are vreo 25 cm cu totul si scala vreo 12. Pentru mine e suficient. Un alcoolmetru mai mare de atat nu e si mai practic. Iti trebuie un cilindru sau papagal mai inalt, volum mai mare de distilat de masurat. Sa masori concentratia la un litru de distilat nu prea mi se pare destul de relevant pentru ca intr-un litru ai o medie mai mare decat in 100 ml. La 100 ml e mai "in timp real", caci asta ne intereseaza la separari.
Foloseam inainte cantarul care era si mai precis. Cantaream fix un litru de distilat, aflam densitatea si ma duceam la tabel si aflam procentul in volume apoi aplicam corectia de temperatura daca era nevoie. Vezi ca am postat in anii trecuti tabele cu corelatia intre densitate si procentele in volume si masa. E pe la rubrica selectii. Este mai precis daca ai cantar bun, dar necesita un litru de distilat ca sa-l cantaresti si dureaza mai mult, trebuie precizie, sticla gradata foarte corect, cu gat ingust. Picuram cu pipeta picatura cu picatura ca sa fac fix un litru. Asa cu densimetrul, 100 ml sunt suficienti.
Discutam de lucruri diferite, Alex. Ce vreau eu sa fac se numeste alcool neutru. Si asta am mai scris-o de cateva ori. Deci e alta gâscă-n alta traista. Pentru neutru trebuie sa te duci cat mai sus cu concentratia, daca se poate chiar sa atingi amestecul azeotrop. Asta e greu si cere rabdare, sa stii foarte bine cum sa operezi cu coloana, sa ai o coloana f performanta in primul rand. Oameni de pe forumuri de afara au si 150cm doar sectiunea de umplutura pentru 95% si noi punem intrebari "dar la ce iti foloseste?". Tuici si uischiuri am facut si eu. Daca esti atent la pasi nu ai cum sa gresesti. Sa faci neutre doar din distilare, fara carbuni, esti in alta liga. E un hoby si atat. Vrei mai mult, nu te mai multumesti sa ramai la acelasi nivel. O pasiune te poate duce spre obsesie, adictivitate, perfectionism. Nici eu nu inteleg de ce si-ar lua cineva bolid de 600 CP sa mearga prin Bucuresti, dar fac eforturi sa inteleg si pasiunea lor pentru ca stiu ce inseamna un hoby. Va mai rog odata, nu aduceti in discutie intrebarea "la ce iti foloseste?" pentru ca nu are rost. Daca ajungem sa punem intrebarea asta, atunci ma intreb si eu "ce cautam aici?".
Ai remarcat bine, Mihai, vaporii de alcool nu (prea) aburesc dar depinde de concentratie. Se vede ca apare un condens uleios care se scurge diferit fata de apa. Cine are coloana de sticla stie despre ce vorbesc. Sticla mai aburita vs sticla pe care parca curge ulei. Unii isi pun vizor sub deflegmator sa vada cand incepe refluxul. Sticla aburita inseamna ca s-a intrat in cozi. Deasemenea, si gradul de abureala difera in functie de concentratia de alcool.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Caberlot a scris:
Amedeux a scris:
Caberlot... cînd faci cantități relativ mici măsori toate alea, la grad și mililitru, cînd deja faci „producție” intră toate în marja relativă de plusuri/pierderi, cam 5% |
… am lasat de seara pina dimineatza niste coniac in pahar ca l-am uitat si a doua zu nu mai prea avea gust de alcool … daca am plecat de la 40% si am ajuns la 20% inseamna ca am pierdut 20% …
|
Bre, Caberlot...Două la primărie, optspce, patru la școli, douăzeci și patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci... Nu mai turna bre, în pahar dacă nu mai poți be !!! Ce ți-e și cu amatorii ăștia ... !! Apoi, bre, 20 % alcool rămas din 40 % total alcool, înseamnă 50 % din cantitatea totală de alcool , care s-a dus la îngeri.
Asta înseamnă ” să strici orzul pe gâște” ...
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Azi am numai vesti bune despre coloana
Am luat niste bureti de inox mari si frumosi, 12 bucati. Am umplut coloana cu 11 dintre ei, astfel incat sa nu depasesc limita de 370g de bureti pe metrul de coloana de 2 inci (asa zice nenea asta ) ca risca sa se inunde. Deci intre 350 si 370 g pe metru. Eu am bagat 435 de grame pentru 120 cm spatiu de umplutura.
Am luat si furtun armat. Acum nu mai am probleme cu curgerea apei prin deflegmator.
Am rezolvat si cu racordul de la chiuveta. Cum? Cu alt dop.
Si am mai luat si 10 litri de vin Muscatel la nici 10 lei otrava la PET de 2 litri... pentru proble, nu altceva. Ca sa nu mai astept o saptamana pentru alta transa de zahar la fermentat. Eram foarte curios sa vad ce poate coloana cu noile imbunatatiri.
Am pornit instalatia cu configuratia deja cunoscuta: cazan - thumper - coloana. Am pus toata otrava aia de vin in cazan si thumperul gol. A durat ceva timp pana m-am dumirit cum se procedeaza cu puterea focului, apa din deflegmator si pozitionarea deflegmatorului. E nevoie de multe distilari sa ajungi sa cunosti coloana in cele mai intime aspecte, dar este fascinant de interesanta. Merita sa ai asa ceva in casa, pe cuvant.
Deci am colectat fruntea foarte incet la reflux 1:1 si cu focul dat incet, dupa care am lasat-o sa mearga la reflux total 30 de minute (asa am citit pe la houmdistiersi ca cica e mai bine, sa-i dai reflux total dupa ce ai colectat fruntea si capetele) Am gasit si formula de operare cu coloana CCVM, asta dupa multe incercari, o sa va zic imediat. A trebuit sa o readuc la echilibru prin reflux total de mai multe ori, asa ca mi-am petrecut toata seara fierband aia 10 litri de otrava.
Deci dupa ce a mers la reflux total 30 de minute, incep sa ridic foarte putin de deflegmator si astept 5 minute. Repet operatiunea pana cand incepe sa picure foarte rar. Asa imi stabilesc ratia de reflux pe care vreau s-o am. Dupa ce sunt multumit de ratia de reflux, incep sa maresc focul, a.i. sa fiu multumit si de debit. Ratia nu se schimba, ramane la fel, oricat dau focul de tare, prin urmare si concentratia alcoolica obtinuta ramane constanta. Ce-mi ramane de facut este doar sa dau mai tare focul, treptat, pe masura ce scade concentratia alcoolica din cazan.
Aici nu prea intelegeam eu, pentru ca eram obisnuit sa lucrez cu coloana aia din sticla care este de fapt o coloana CM. La CM daca cresti puterea de incalzire reduci refluxul. Trebuie sa maresti si debitul de apa din deflegmator, proportional, ca sa mentii aceeasi ratie de reflux. Coloanele VM si LM functioneaza diferit. Maresti focul, creste putin debitul dar ramane ratia de reflux la fel si de aici si concentratia alcoolica ramane constanta. Era si lesne, trebuie in primul rand sa ai debit mare de vapori ca sa ai din ce sa intorci la reflux si sa-ti mai ramana si ceva sa picure. Coloana este mare consumatoare de combustibil, apa si timp.
Alt lucru intereaant pe care l-am observat este faptul ca la reflux 1:1 distilatul curge cam la 90-91% vol. alc.. Ca sa ma duc la 95% trebuie sa maresc mult ratia de reflux.
In fine, am colectat in pahare numerotate tot distilatul ca sa am mai tarziu pentru analize. Totalul a fost de 900 ml de mijloc la 93% cu tot cu capete si putin din cozi. Cozile tarzii nu le-am mai colectat. Am invatat ca daca se incetineste mult picuratul avand focul la maxim, e clar ca nu prea mai e alcool. Coloanele de tipul VM comprima foarte bine cozile.
Deci ca recapitulare, am reusit ca dintr-un vin de 10% sa mentin constant o curgere la concentratie de 93-94%. Urmeaza sa ma mai perfectionez in lucrul cu coloana.
In cazan am gasit vreo doi litri de borhot ramas de la fierberea otravii. Nu am mai avut pierderi de randament. Am izolat cu coca peste tot. Coca e cea mai buna.
PS: De ce ii zic otrava la vinul ala la PET? Pai sa va zic... capetele au venit cu un miros puternic de otet, ceva asa acru, scarbos de-ti dadeau lacrimile. Parca nici inima n-a fost inima. Adica hai, mai ok totusi, destul de neutru, dar ce a iesit tura trecuta puneai pariu ca bei vodca. Asta avea asa un gust chimic. Nu mi-a placut niciuna din fractii. Cozile nici n-am avut curaj sa le gust.
Ca concluzie, nu luati vin ieftin sa distilati, daca vreti sa faceti rachiu din vin. Cine stie ce chimicale baga nenorocitii in ele ca nici prin distilare nu mai scapi de otrava. Dimpotriva, concentrezi otrava. Acum tura asta n-am de gand s-o beau. O folosesc ca biocid ca am auzit la Caberlot ca 40% nu e dezinfectant dar 40% + 40% este... ca fac 80%.
22.1KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
De calculat rata de reflux in timpul distilari e cam greu dar pot sa aflu exact la sfarsit, media, cand aflu cat lichid a ramas in thumper si cat am colectat. In timpul distilarii ma ghidez dupa debitul de distilat raportat la puterea focului iar asta o reglez din cat de adanc cobor condensatorul de reflux in coloana, a.i. sa obtureze mai mult sau mai putin iesirea (teul) spre condensatorul final.
Daca spirala e ridicata si teul neobturat deloc, rata de reflux e 1:1, ca vaporii se despart egal la bifurcatie. Daca teul e obturat complet atunci am reflux total. Daca e obturat partial am diverse grade de reflux de la 1:1, 2:1, 3:1, samd.
Acum am gasit 6.8 litri in thumper si am colectat 930 ml. Deci as zice ca o rata medie a refluxului de 7.3:1. Asta nu ma ajuta cu nimic dar pot sa-mi fac o parere despre cat lichid se aduna in thumper. Exista si riscul sa sece cazanul. Deci probabil ca de asta n-am mai vazut la nimeni genul asta de configuratie: thumper cu coloana. Daca as lasa-o la reflux total ar ajunge sa sece tot lichidul din cazan si n-as colecta nimic. Cam asta e dezavantajul. Ma gandesc la idei cum sa fac sa mai pot adauga apa in cazan in timpul distilarii dar apare problema thumperului care se poate umple.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Sam mi-a placut povestea cu chimicul la distilarea vinului din comert. Ai surprins foarte bine o realitate care exista. Din pacate si poate spre dezamagirea ta si a multora realitatea acesta este nu doar cu vinurile din comert ieftine ci, in mare masura si cu cele scumpe. In sine vinul este un chimic foarte complex care vine atat din fruct cat si din procesul de fermentare . Nu o sa insist asupra acestui proces ca nu e cazul aici. Am sa incerc insa sa lamuresc de ce distilatul tau a fost atat de otrava. Problema principala (mai sunt si altele ca fenomenul e unyul complex) vine de la cantitatile mari de bioxid de sulf utilizate in procesul de vinificare. Si asta nu depinde daca un vin este scump sau ieftin, din contra unele vinuri scumpe au cantitati mai mari de bioxid de sulf. Bioxidul de sulf pe langa partile bune pe care le are (protectie antioxidanta si stabilitate in timp) are si o parte nefasta in principal pt distilatele din vin prin faptul ca blocheaza acetaldehida, unul din produsii indermediari in procesul de formare a alcoolului etilic prin fermentare. Blocarea acetaldehidei de catre bioxidul de sulf duce la cresterea continutului acesteia in vin si la aparitia de acizi sulfonici. Acetaldehida este unul din compusii nedoriti atat in vin cat mai ales in distilate fiind unul din responsabilii pt starea de mahmureala. Acizii sulfonici si in mare parte si acetaldehida se separa in frunti, de asta fruntea ta a fost acida. Aciditatea din cozi vine de la acidul acetic care si el exista intr-o mica cantitate in orice vin. Povestea cu distilatele din vin este una lunga si complexa, dar din pacate multi nu inteleg, inclusiv din fabricantii de asa zis cognac ca nu se poate face un distilat de calitate din orice vin si in nici un caz nu il poti face din resturi, vinuri degradate si vinuri facute cu tehnologia clasica (adica cu mult bioxid de sulf) si ca e nevoie de vinuri facute special pt distilate.
|
|
pus acum 4 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Credeti ca merg in coloana,sant de cupru sau poate doar acoperiti cu cupru?
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Din pacate o sa ratez si sezonul asta al distilatelor de fructe. Trebuie sa ma mut din nou si o sa fie o perioada agitata. Din noiembrie sper sa ma mai linistesc si sa reiau distilarile. Nu stiu daca o sa merg in continuare cu bulbuc sau o sa trec pe plita electrica, arzator cu butelie, baie de ulei cu rezistente ori plita cu inductie. Am de testat atat de multe... numai pe aragaz nu mai vreau.
Buretii de cupru cred ca sunt buni daca scrie ca sunt numai din cupru. Eu as baga cativa in mijlocul spiralei. Cred ca ar mari un pic eficienta de racire. Sigur ca sunt buni si in coloana. Dar in coloana e bine sa fie montate si niste palnii care sa dirijeze refluxul mai spre centrul umpluturii. Nu e bine ca refluxul sa se scurga pe peretii coloanei ca ii scade eficienta. Palniile sa nu fie prea inguste ca duc la inundari. Asta mai am si eu de facut, sa pun vreo trei palnii (reductii), una sus deasupra umpluturii, una la doua treimi si alta la o treime de baza.
Injectarea cu abur supraincalzit este o idee interesanta pe care as incerca-o la plamadirea nemaltificatelor (malai, orez, faina).
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Problema buretilor de cupru este ca se curata greu, eventual se poate incerca o curatare chimica, dar apoi din cauza formei este greu de verificat si in plus cuprul fiind subtire se distruge repede. Eu intr-o coloana as pune o umplutura de "cipsuri" de cupru facuta din bucatele mici de tabla de cupru indoita. De ex bucati de 2x2 cm indoite pe diagonala la 90 gr. Cred ca astfel s-ar crea o buna suprafata de contact si cupru ar functiona si ca si catalizator pt retinerea unor impuritati.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Si merge sa pun cazanul de 36 cm diametru pe plita cu inductie? Dar de 45 cm? Am vazut ca la specificatii scrie si pentru ce diametre de oale se potrivesc. Daca iese oala in afara plitei, nu-i vreo problema? Majoritatea au ecranul cu butoanele de reglaj in partea de sus, la nivel cu plita. Deci cazanul ar sta chiar pe ecran. Daca il pun mai intr-o parte sa am acces la reglaje nu mai sta echilibrat. Una de 2000 W o fi suficienta? Am vazut si plite de 3500 W, un singur ochi, profesionale, cu acces mai bun la reglaje, dar sunt mai scumpe.
Nu ma gandesc sa iau plita mare, incorporabila, ci una cu un singur ochi pe care sa o pun pe podea cand distilez a doua oara cu coloana. Mai toata lumea fierbe in coloana rachiul obtinut la 30-40% de la 3, 4 distilari cu alambic. Ca sa te duci la >92% direct din plamada trebuie reflux mult. Nu ca n-ar merge, dar dureaza mai mult si cred ca si produsul final iese mai bun din doua fierberi.
Pentru distilat plamezi as merge in continuare pe gaz. Daca ies in pierdere folosind curentul, macar sa fie mai distribuite consumurile. Totusi la 2000W o lamurire de 7-8 ore e ca si cum ar arde 20 de becuri de-alea clasice pe o singura priza. Nu stiu daca rezista instalatia electrica. La reseu de 1500W s-a topit cablul si a sarit siguranta de la tablou si de pe scara blocului iar puterea de incalzire era mai slaba decat a celui mai mic ochi de aragaz.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Se pot gasii tot felul e modele de umplutura. Intradevar cele mai simple sunt cele din inele de cupru taiate din teava. In general inelele de umplutura au lungimea aproximativ egala cu diametru. Eu nu as pune o umplutura prea densa ca atunci tendinta de inecare si de curgere preferential este mai mare, 15x 15 mm cred ca este potrivita pt o coloana cu diametrul in jur de 50 mm sau ceva mai mare.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu are cum sa se inunde la 50 mm. Am indesat bureti de inox, destul de tasati, 435 de grame pe 1.2 metri. A mers la foc mare si reflux total fara sa se inunde deloc. Si stiu cum se aude cand se inunda o coloana.
Despre ce vorbim noi, cu inele din tevi si "L" uri facute din tabla de cupru, nici vorba de inundare. Suprafata pe care se retine lichidul este mult mai mica decat in cazul buretilor, cu spatii goale mari. As face linistit o umplutura din teava de 6 mm taiata marunt dar cred ca e nevoie de multa teava pentru a umple o coloana sa zicem de un metru lungime si 52mm diametru interior.
Dar ganditi-va si cum s-ar putea crea microporozitati in acele inele din cupru. E de preferat ca suprafata sa fie mata, nu lucioasa.
Totusi nu m-as astepta la un echivalent in HETP, ceva impresionant. Poate ar merge o zona de "curatare" scurta cu umplutura de cupru si, alta deasupra din bureti de inox, SPP sau piatra vulcanica pentru eficienta.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Trebuie sa-mi poata asigura un debit de distilat de 4-5 litri pe ora la distilarea simpla.
Am inteles ca au un termostat care decupleaza automat cand ajunge la o anumita temperatura. Asta si ca sa nu se supraincalzeasca dar si pentru gatit. Cand faci ciorba n-ai nevoie sa mearga la maxim tot timpul. La maxim pana atinge punctul de fierbere apoi la minim. Cand distilezi cu coloana ai nevoie de toate treptele. La alambic ai nevoie de cea mai puternica treapta (daca faci stripping run).
Daca ea o sa faca singura treaba asta cu redusul puterii cand vrea ea, o sa fie mare teapa. Desi nu mi-e clar cum functioneaza reglarea asta. Regleaza tensiunea sau cupleaza si decupleaza dupa un termostat?
Am auzit ca se cam sparg. Cum e cand pun 50 de kile pe ea?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Arzator pe gaz ,cel mai usor de reglat,rezistent la greutate si cel mai ieftin ca pret de achizitie . Nu ai probleme nici cu instalatia electrica.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Vreau sa renunt la distilarea cu bulbuc si coloana, am mai scris.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Samogon a scris:
Vreau sa renunt la distilarea cu bulbuc si coloana, am mai scris. |
Si cum vrei sa faci distilarea? o data simpla sau de 2 ori?
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
De doua ori. Prima oara adun rachiurile brute de la mai multe distilari simple iar cand ajung la o cantitate cu care sa umplu cazanul cel mic pe 3 sferturi, fac lamurirea cu coloana. Mi se pare cel mai convenabil asa.
Am luat o plita electrica de 1500W si i-am facut cateva probe. 1500W cred ca e destul de suficient. Incalzeste un litru de apa pana la fierbere in 6 minute jumate. Vreo 3 litri de distilat pe ora s-ar putea sa asigure, iar cu reflux, in jur de un litru, un litru si ceva pe ora, cam asa estimez.
Am investit 50 de lei in plita. Am zis ca daca nu e cum trebuie nu pierd mare lucru. La ceva tot o folosesc.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
"Fiind baiet plamezi eu distilam Si ma culcam ades langa cazan Si oala-n dormitor eu mi-o puneam S-aud cum tuica curge incetisor"
28.4KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am facut demult mied. Nu, n-am pus polen. Nu prea mi-a placut. Adica l-am baut dar n-as mai face. Mai mult mi-a placut cidrul de mere, socata si berile artizanale dintre bauturile fermentate. A, si sa nu uit vinul ala din 2012 de care si acum isi amintesc cunoscutii. Am avut putine bauturi cu care m-am putut mandri. Si din alea mai bune nu prea am apucat sa beau.
Poate as mai fermenta miere dar doar in combinatie cu altceva (mere, pere, gutui). Doar mierea cu apa si drojdie nu mi-a placut. Nici nu prea a fermemtat bine, adica a stagnat.
Ai grija sa pui drojdie selectionata.
De ce nu iei mere? Le faci la robot numaidecat. Vezi reteta mea de "cidru de mere fermentat pe boasca" de la "bauturi fermentate". Sau le congelezi si e mai simplu. Sau iei storcator de mere si le storci direct.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu as pune miere la niste fructe care nu prea au zaharuri dar care fermentate ar da ceva bun, gen cum ar fi fructele de padure. Aici se gasesc congelate la preturi destul de suportabile.
Din macese ai incercat sa faci? Macesele chiar sunt campioane la vitamina C, insa dupa fermentare nu prea mai exista urme de vitamine. Le consuma drojdiile pe toate. Scria ceva despre asta in cartea rosie de oenologie. Macesele le gasesti peste tot toamna. Doar rabdare sa ai sa le culegi.
Dar ai miere asa de multa si esti sigur ca e naturala? Stii cat de usor se falsifica mierea. Siropul de artar nu e mai bun? Stiu ca Canada e tara siropului de artar. Aici e asa scump ca ti-e frica sa te apropii. Noi am comandat de pe Amazon ca e mai convenabil la bidon.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ma bucur ca ai gasit sirop de artar. Nu, n-am incercat invechirea cu ultrasunete dar suna interesant si in general sunt deschis spre chestii noi, iesite din comun.
Cum nu ma mai intereseaza aromatele de ceva timp, toata atentia mi-am indreptat-o spre neutre. Cred ca ultimul whisky facut de mine si invechit pe care l-am baut avea un an si jumatate dar nu mi s-a parut diferit de cum a fost la inceput. Las pe altii cu gusturi mai rafinate sa se ocupe de arome, buchete si damfuri. Eu sunt cu 95-ul, iar 95-ul n-are nevoie de invechire.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Io nu înțeleg un lucru... La cît produceți și mai ales la cît consumați voi, de ce nu mergeți pe chestiile ușor de făcut, tradiționale și mai ales verificate ca fiind pe gustul vostru? N-aveți ce face? Și io-s adeptul încercărilor și inovațiilor de amoru` artei, dar fără să întrec măsura ca timp și mai ales ca investiție, mai ales că de multe ori nu există posibilitatea financiară sau tehnologică ca să inventez io altă roată acum!, dar în momentul în care am găsit ceva ce-mi place ca gust și randament rămîn chitit pe procedeu/rețetă. Iar chestia cu ultrasunetele s-a mai discutat aici, am făcut și io o tentativă de a imita procedeul, v-am zis cum. Probabil că avînd mijloacele adecvate necesare e posibil să se observe mai clar o îmbunătățire a calității.
Și Samogoane, te aștept p-aci cît mai repede, că nu mai am decît vreo 2 litri!, ca să compari Așkey-ul de anul ăsta cu cel de acum 2 ani și jumătate, ca să nu mai zici că nu simți vreo diferență dată de învechire!
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Incerc sa ajung saptamana urmatoare pe la tine, Amedeo, poate duminica dar nu e sigur. Sa vad ce treburi se ivesc. Scrie-mi numarul tau de telefon sa te sun inainte.
Problema e ca eu n-am nimic cu ce sa ies la degustare, decat dezinfectant cu alcool 70% si apa oxigenata. Comerciale bei? Sunt ca cizmarul care n-are pantofi.
Vezi Cab, de ce e buna o coloana inalta? Ai nevoie de neutre. Cu alambic, chiar si bulbuc, nu-ti iese neutru nici dupa 4 distilari. Trebuie la 95, sau separi mult capete si cozi si mijlocul lasi pe cărbuni. Insa mie nu-mi place asa mult cum iese de la carbuni. Miroase a spirt medicinal. Coloana cu umplutura VM sau LM e cea mai potrivita pentru neutre. LM comprima foarte bine fruntea si capetele iar VM (cea cum am eu) comprima foarte bine cozile. CM, cum avea Sinenomine, e mai potrivita cand vrei sa treaca ceva arome dar necesita finete la reglajul debitului apei de racire. Daca trage cineva apa la veceu sau face dus si scade presiunea, iti strica echilibrul din coloana.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Sam, nu trebuie să te aduci decît pe tine, avem ce degusta, Și săpt. viitoare pe joi sau vineri cred că încep să distil ultimele 7 plămezi pe care le aștept să fermenteze, că acum, odată cu schimbarea anotimpului nu-mi mai fermentează în 5-6 zile ci în aproape 2 săpt., așa că ai ocazia să-ți faci o părere guștînd și plămada și alcoolul rezultat. Eu sunt casnic, deci mă găsești tot timpul acasă, indiferent de ziua săptămînii, iar nr. de tel. este 0762 669 226. Ai orarul mașinilor care vin spre mine aici Tu o să cobori în Tîntava, în centru, dar amănunte d-astea stabilim cînd mă suni.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Hai ca-s tare curios sa vad ce fabrica ai acolo.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Te aștept cu nerăbdare, da` cred c-o să ai o mare dezamăgire! Ai văzut doar că-s genu` care preferă soluțiile simple și cît mai eficiente posibil.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am revenit la configuratia cu thumper. Dintr-o singura distilare, plecand de la 40 litri plada cu 12% alcool, am obtinut 4.4 litri alcool 95% (100 ml frunte, 500 ml cap, 3.8 l inima). Cand am trecut pe cozi am scos deflegmatorul si am mai colectat un litru de posirca tulbure la 15%. Posirca e buna cand vrei sa omori pe cineva. Nu e nevoie sa bea ca moare numai de la miros.
Pot sa zic ca am avut o comprimare excelenta a cozilor. A durat o ora si jumatate pana a inceput sa fiarba. Inca o ora am lasat sa mearga la reflux total cu focul aproape de maxim ca sa se adune lichid in thumper sa aiba unde sa barboteze si ca sa echilibrez termodinamic coloana. Am colectat fruntea incet apoi am ridicat deflegmatorul si am continuat sa colectez cu o viteza medie de 7-8 sute ml pe ora. Am renuntat la lyne arm-ul ala gros si la cotul care pleaca spre racitor si cred ca din cauza asta vaporii trec mai greu prin furcatie => rata de reflux mai mare debit mai scazut si puritate mai mare. Concentratia de 95% s-a mentinut pana la sfarsit. Gustul mie mi se pare de vodca sau alcool rafinat. Maine ii fac o vizita lui Amedeo sa impartasim secrete profesionale. El cu whisky-urile, eu cu neutrele.
22.3KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Totul a durat cam 6 ore de cand a inceput sa curga pana am terminat colectarea inimii. Pe viitor nu o sa mai colectez coada, nu are rost. E putina, slaba si foarte puturoasa. Imputeste degeaba instalatia si consum gaz si apa inutil. Azeotropul de 95.6% in masa corespunde cu 97.2% in volum. Deci mai am putin pana sa ating azeotropul.
24.7KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Frunte, 2-3% din alcoolul din plamada, asa tin minte, dar o sa ma mai uit odata. Cap, 10% si merge reciclat Inima, 75-80% Cozi, nu mai merita.
Eu cam asa separ. Cred ca au fost totusi vreo 38 de litri de plamada.
Stiu ca inima ar trebui sa fie 50-55% dar cred ca depinde si de instalatia cu care lucrezi. La mine nu e cazul sa trec devreme pe cozi. Mai dificil este sa comprim capetele dar cozile vin foarte tarziu. Poate ca o coloana hibrida LM-VM ar fi cea mai buna pentru neutre si comprimat capete/cozi.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Acum o ora am ajuns acasa dupa vizita la Amedeo. Am gustat, am facut gratar si am stat la povesti in timp ce cazanul a fiert o plamada de grau.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am desfacut cazanul si am gasit 17.5 litri de apa in thumper. Am pornit cu thumperul gol, deci 17.5 litri este numai reflux adunat pe tot parcursul distilarii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Whisky-ul lui Amedeo invechit pe aschii merita toate laudele. Se cunoastea vechimea. Si cel nou e bun, dar cel vechi si mai si. Sa zic nota 9 pentru cel nou ca ii trebuia o culoare mai inchisa si 10 pentru vechitura. Amedeo a gustat si din neutrul meu si a confirmat ca e neutru ca vodca. Dar a zis ca nu se baga la coloane si neutre. Cu totii facem numai experimental. Ps: N-am numarat paharele dar cred ca vreunul s-a dus si in cinstea ta, Cab.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Distractie mare pe aici Trebuie neaparat sa fac si eu o plamada ca am avut destula pauza. Eu am facut numai din porumb cu enzime si este foarte dificil de filtrat lichidul... La grau o fi ma usor? Probabil ca nu, dar cine stie... As mai putea sa incerc cu orz, ca are coji si ar trebui sa ajute la filtrare. Nu spumeaza rau plamezile din cereale? La porumb nu am avut niciodata probleme.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Mie mi s-a parut la fel la filtrare si malaiul si maltul de grau. Cu graul neincoltit poate sa-ti spuna Amedeo cat de usor le stoarce la teasc dupa plamadire. Orezul chiar mi s-a parut si mai usor de filtrat si stors. Eu mai mereu le-am stors dupa fermentare, cand devine mai fluid (zaharul da vascozitate, alcoolul - fluiditate).
Singurul care a spumat in draci a fost faina de grau dar cu o pauza generoasa la 52 de grade lucreaza proteazele care mai descompun din glutenina si alte proteine si asta ajuta la prevenirea spumegarii. Desigur, un antispumant pe baza de simeticona (au la farmacie importiva balonarii) rezolva imediat spuma aia obraznica. Si nu trebuie pus mult.
Porumbul spumega moderat, maltul de grau sau orz aproape deloc iar orezul chiar deloc.
Plamada de faina am bagat-o in cazan nefiltrata si nu s-a ars dar am avut grija sa invart din cand in cand pana a ajuns la fierbere. Am etansat capacul si s-a comportat bine.
Cred ca ar merge si cu plamezi mai subtiri, indiferent de cereale dar cu conditia sa nu intrerupi focul. Daca ai oprit focul se aseaza grosimea la fund si dup-aia cand pornesti din nou se arde. Am facut si cu plamezi deosebit de vascoase, din porumb fiert intreg dar pe baie de ulei. Arderea a fost acceptabila, cat sa-i dea o nota de afumatura whiskey-ului.
Eu ma gandesc la un amestecator simplu cu tija care sa treaca prin teava lipita/sudata de capac. Cica nu ies aburi daca capatul tevii este scufundat in lichid.
31.1KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Eu asa am amestecatorul la cazan. in centrul capacului am o teava de cupru care coboara pana la cativa cm de fundul cazanului. Axul amestecatorului trece prin teava si are un ghidaj prins pe fundul cazanului pt centrarea amestecatorului. Vaporii ies din cazan putin lateral printr-un stut plasat in apropierea amestecatorului. Etansarea e foarte sigura asa, foarte simpla si atunci cand nu folosesc amestecatorul o astup cu un dop de cauciuc, dar se poate lasa si deschisa ca avand inchidere hidraulica nu ies vaporii pe acolo Acest gen de amestecator este foarte simplu si foarte robust, etansarea nu se strica niciodata. Atunci cand fierbi palmezi care spumeaza (cum este vinul) daca nu folosesti amestecator si da cumva afara pe serpentina pui o palnie pe stutul amestecatorului si poti introduce distilatul tulbure inapoi in cazan fara sa desfaci capacul si fara sa intrerupi distilarea.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cab, cu T pe orizontala nu prea mai poti sa montezi coloana... sau poti dar e mai complicat. Poate tot asa, cu teava de plecare spre thumper si din thumper sa plece coloana. E o idee, o sa ma mai gandesc. Oricum plecarea din cazan nu e din centru, e un pic intr-o parte. In partea cealalta, perfect simetric si vertical, as face intrarea pentru amestecator. Mai simpla si mai trainica mi se pare etansarea cu teava decat cu presupusa de-aia.
Alex, e si asta un avantaj, ca poti sa torni inapoi ce nu-ti convine (tulbure, cu spuma). Ba poti chiar sa mai completezi cu zeama din plamada cand mai scade.
Ma gandeam ca poti chiar sa sifonezi borhotul p-acolo cand nu folosesti amestecatorul si cand pui numai lichid in cazan. La fel sa folosesti gaura pentru turnarea plamezii lichide fara sa mai fie nevoie sa desfaci nimic. Problema ar fi ca teava aia e subtire. Furtunul folosit la sifonare ar fi si mai subtire. S-ar pierde mai mult timp pentru evacuarea si umplerea cazanului decat prin desfacere - curatare - varsare - umplere - pus la loc capacul - lipire cu coca. Dar macar e mai comod.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Sam, mă bucur că-ți plăcu învechitu`, acasă, băut în tihnă, probabil că i-ai simțit mai bine gustul. La fel și neutrul tău, l-am diluat la vreo 38-40* și chiar îmi place, ținînd cont că la origine sunt băutor de vodcă.
Bionuț, io nu pun la fermentat și tărîțele, deci plămădesc cu enzime grîul dat prin moara cu ciocănele (sita de 2mm) în proporție de 1 kg grîu la 3 L apă, iar după plămădire, cînd ajunge la vreo 40-45*C, colectez din oale siropul limpede adunat deasupra, vreo 8-10 litri, apoi ce rămîne bag în teasc, în care pun un sac de rafie pe măsura teascului, și storc. Pun siropul rezultat din stoarcere, și care are vreo 30-35*C, peste drojdia pregătită din timp și pusă în butoi cu siropul limpede colectat la început. În timpul ăsta încălzesc la vreo 60-70*C încă 0,5 litri de apă/kg. de grîu, apă în care bag tărîțele rezultate din prima stoarcere și bag totul iar în teasc, pentru a mai scoate ce zaharuri au mai rămas p-acolo. La 15kg de grîu și cu un teasc manual de vreo 40 de litri ambele stoarceri durează aprox. 2 ore. 2 ore în care și macin grîul pt. ziua următoare, duc tărîțele rezultate din stoarcerea anterioară la găinile vecinelor și mai beau și beva!
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Admirabila organizare si planificare! Si excelenta reteta de fabricare. Nici nu ai nevoie de mai multa apa de clatire pentru ca teascul banuiesc ca scoate turta uscata.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Bun, deci imi trebuie teasc )
Apropo de etansare cu teava in borhot... Teoretic teava aia are o suprafata in care exista borhot la temperatura de evaporare, de ce nu ies vaporii pe acolo?
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
bionut a scris:
Bun, deci imi trebuie teasc )
Apropo de etansare cu teava in borhot... Teoretic teava aia are o suprafata in care exista borhot la temperatura de evaporare, de ce nu ies vaporii pe acolo? |
Pentru ca e o suprafata atat de mica de evaporare in teava incat practic nu conteaza.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
intradevar suprafata e foarte mica mai ales ca o parte din suprafata tevii este ocupata de axul agitatorului si practic ramane liber doar un inel circular de 2-4 mm in jurul agitatorului. Pe acest inel lichidul care fierbe are sprafata foarte mica si cantitatea de vapori degajati este neglijabila.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cu coloana ce ai mai facut, Bionut, ai pus-o in functiune? Facusei o coloana LM acum cativa ani, foarte interesante pozele si cum ai procedat, insa n-ai mai scris nimic. Mi-a placut sistemul de imbinare si spirala dublu-helix cum ti-a reusit. Eu inca astept sa vad cum vor curge primele picaturi si cum o sa se comporte coloana ta, mod de operare, etc.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Coloana este inca neutilizata din pacate. Nu am mai avut timp sa ma joc in ultimii ani, am doi copii mici si m-am tot mutat pana am ajuns sa stau la tara in prezent. Anul trecut m-am asociat cu cineva pentru a deschide o afacere, acum suntem in curs de autorizare. Covidul intarzie enorm un proces birocratic care era greoi si inainte de pandemie... Sper ca dupa ce vom porni fabricuta sa am timp si de alcool mai pur
Asa e, am muncit ceva la coloana si am incercat sa o fac cat mai bine. Un singur lucru ma astept sacnu functioneze cum trebuie, flansa de jos care se prinde pe keg. Nu am reusit sa o fac pres bine. Cred ca voi incerca sa montez o flansa din inox speciala pentru triclamp, ramane de vazut cum o voi prinde de teva din cupru.
E destul de greu de discutat aici pe forum, chiar daca are avantajul ca informatia ramane mai usor de accesat mai tarziu, grupurile de facebook sunt mult beneficiaza de activitate mai mare. Cati dintre voi aveti facebook si ati fi dispusi sa facem un grup de discutii despre distilare?
Modificat de bionut (acum 3 ani)
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu sunt deacord cu feisbucile. Daca asta e tendinta si evolutia omenirii... nu vreau sa fiu anacronic, dar mie mai mult imi placeau discutiile lungi si interesante de pe forumurile de altadata decat dusmania si ura care exista acum pe feisbuc. Daca lasi un comentariu undeva, le apare tuturor prietenilor tai "Ionut a comentat la", dai like, "Ionut a dat like". Intri pe un grup, afla toti, iti da cineva tag la o poza, te vad toti, dai "going" la un eveniment, stiu toti unde o sa te duci, cand si ce o sa faci. Iti da sugestii de prieteni, oameni care nu te intereseaza, ca altfel daca te interesau ii cautai tu. Multi iti dau cerere de prietenie aiurea si cand ii intrebi ceva nu-ti raspund niciodata dar apare ca s-au uitat.
Hai sa incercam si cu feisbucul, dar sper sa nu se adune la discutie de-aia cu "scuala veti, care stie iei mai bine cum ie treburile". Campul ala unde scrii este foarte mic. Daca vrei sa citesti un mesaj mai lung trebuie sa dai "read more" ca si cum ar fi ceva neobisnuit ca cineva sa scrie mai mult de doua randuri, trei cuvinte.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Cam asa e, cum spui, dar pentru mici intrebari si discurii scurte merge mai repede un grup. Si mie imi place forumul si ju zic sa se renunte la el, dar am zile la rand cand uit sa mai intru si aici, mailuri de notificare la mesaje noi nu primesc... Pe facebook primesti notificare vrei nu vrei. Ma gandesc ca or mai fi altii ca mine care ar fi mai activi in modul asta. Sunt niste setari de confidentialitate care ar trebuie sa te scape de o parte din problemele enumerate.
Pentru inceput am putea face grupul privat si sa invitam manual doar oamenii intr-adevar interesati.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
|
|
eu n-am facebook si va urmaresc cu placere un grup pe whatsapp ?
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Pe whatsapp se pierde repede sirul cand sunt multe persoane in discutie. Am fost intr-un grup cu multe persoane si era de ajuns sa zica unul "buna ziua" ca vreme de vreo jumatate de ora raspundea fiecare pe masura ce intrau pe whatsapp lol Poate se mai animeaza forumul totusi si revine la cum era acum cativa ani.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Greu sa se mai animeze. Facebook-ul a surclasat toate saiturile si forumurile care existau. Ma uit acum pe forumuri care in 2003-2004 musteau de postari si discutii care mai de care mai captivante. Acum sunt pustii.
Dar eu nu am citit ceva interesant si captivant vreodata pe facebook. Nu-mi aduc aminte (poate e de la alzheimerul de care zice Cab :P ). Mai toate postarile pe fb sunt doua vorbe, 3 injuraturi si 4 greseli gramaticale. Ma refer la comentariile oamenilor de rand, nu la articole.
O fi si de la tastaturile astea de telefon care sunt mai anevoioase. Abia m-am adaptat la tableta daramite la telefon. Ecranul mic, scrisul puchinos, strici ochii.
Ok, eu am spus ca sunt deacord cu ideea de grup pe fb, dar cum ne dam datele, scriem aici? Eu n-am nimic impotriva dar nici nu sunt super incantat de idee. Fb, ca si instagram sau alte retele de genul mi se par apanajul oamenilor foarte extrovertiti, mandri de ei si cu multa dorinta de etalare. Nu sunt eu genul. Orice miscare faci le apare tuturor "Ghita a comentat, Ghita a dat join, Ghita a venit in seara asta de la lemne, a mancat, a râgâit si s-a culcat...". E prea asa in vazul tuturor, nu-mi place. Dar o sa incerc sa mai umblu pe la setari.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
As putea sa fac eu grupul si sa pun link aici. Apoi pe masura ce dati join eu voi accepta cererile. Dar din moment ce doar noi doi avem facebook (dintre cei care si-au spus punctul de vedere) nu stiu ce rost are
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Or mai fi dar care nu sunt activi. Urmaresc din umbra.
Sau il convingem si pe Caberlot sa-si faca cont pe Facebook. Ca si pe mine m-a convins cineva in 2013 si de multe ori am fost la un pas sa-l sterg.
Trebuie să ne gândim bine la chestia asta, cum s-o facem sa fim acoperiti. Pentru că dpv legal nu prea este în regulă să distilezi în casă. Nu atât distilarea în sine este ilegală cât deținerea unei cantități de alcool peste un anumit număr de litri. Cred că e destul faptul că scriem aici sub anonimat deși nici asta nu este sigur. Să mai fim activi și pe grupuri de Facebook unde să ne acuzăm singuri prin postări despre instalații de distilare și coloane pe care le folosim mi se pare totuși cam mult. Dacă cineva ar vrea să îți facă rău și s-ar tine de tine, ar putea pe calea asta. Nu știi niciodată de unde îți apar dușmani. De asta s-a luat măsura opririi accesului pe forum pentru utilizatorii neînregistrați.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Da, ai dreptate in privinta asta.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Astazi o sa va zic cum am tras 4 litri de distilat pe ora la 94%.
Au fost câteva schimbări majore. În primul rand am folosit toate ochiurile aragazului. Am folosit noul condensator dublu-helix la reflux iar pe cel vechi la iesire. Am mai adăugat doi bureti in coloana, depășind limita aia despre care discutam și am renunțat la cuva aia mare cu spirala. Am pus si un termometru in capacul de la thumper, acum având doua gauri în capac. Una pentru teava si cealaltă pentru termometru si pentru golire.
Am pus cazanul cu 40 litri plamada de mălai nestrecurata, de 12%, pe 4 ochiuri date la maxim. A durat cam 50 de minute pana s-a încins toată teava pana la thumper. S-a încins și coloana pana sus foarte repede si a început refluxul cam după o ora de la pornirea cazanului.
Am lăsat sa mearga la reflux total cu toate ochiurile la maxim și condensatorul dublu-helix a făcut fata cu succes, apa de ieșire era fierbinte. N-am reușit sa opresc complet picurare în timpul echilibrarii, asa ca mai pica cate o picatura la cateva secunde. 20 de minute a durat echilibrarea dupa care am început sa colectez usor fruntea, 100ml.
La inima i-am ridicat sus spirala si am lăsat sa curgă cu debit mare. M-a speriat ce viteza avea. Apa de răcire curgea fierbinte iar distilatul destul de rece insa mai rece iesea cu spirala de 22 in cuva aia mare. Cred ca o sa fac un dublu-helix si pentru iesire, tot asa, din teava de 6mm cu 10m.
Am colectat 3 popice de 1.5 litri pline, la 94% plus 100ml frunte și putina coada. In total sa zic ca au fost 5 litri intr-o ora și 25 de minute. Volumul de apa consumat a fost la vreo 120 de litri și i-am folosit la limpezirea rufelor. Am mai readus in echilibru coloana lasand-o 10 minute la reflux total cand am simțit ca intra cozile. Se drege pe moment dar pe urma iar vin cozile. Cu cât inima a fost mai curata cu atât cozile vin mai puturoase. Mi s-a părut ca au întrat cam devreme, după abia 4 litri. Poate si din cauza focului care a fost foarte tare.
Ce ma bucura este faptul ca am reușit sa demontez miturile despre coloana de 2 inci. Nu este chiar asa limitata cum se zice. Suporta o putere și un debit destul de mare fara sa se inunde, in condițiile în care am înghesuit bureti peste asa-zisa limita de 370 g pe metru. Nici vorba de inundare, inecare sau ceva. 4 litri pe ora la 94%, asa am colectat si sunt mulțumit, deși nu înțeleg de ce nu reușesc 95, 96? Cred ca ar trebui sa o extind. Sa mai iau o mufa si sa o prelungesc cu vreo 30 cm ca mai am niște teava. Problema e ca sunt deja cam la limita cu tavanul. O sa caut un apartament cu tavan la 2.7.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am uitata sa pun poza.
41.3KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Firicelul cum curgea.
35.1KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Vreau sa zic, Cab, ca îmi place cum iese a doua fracție după frunte (cap), asta după ce las sa curgă fruntea foarte încet. Pe mine mai tare ma deranjează cozile decât capetele. La putere maxima scapa cativa vapori pe la teu chiar si cu melcul coborât vreo 10 cm sub iesire. Asta înseamnă cam câte o picatura la câteva secunde, suficient cât sa se adune de o frunte de 50 ml în 20 de minute. E adevărat ca VM nu comprima frunțile la fel de bine ca LM, dar macar comprima bine cozile.
Pai am tras si la 96% dar pusesem îngustare la ieșirea din teu si aveam rata de reflux mare si debit mic. Eu vreu si debit mare si puritate mare. O sa încerc sa îndes un burete la teu dar atunci nu o sa mai trag 4 litri pe ora. Oricum am făcut progrese fata de ultimele fiertura, cel puțin in privința debitului.
ps: Am patit o faza zilele trecute, apropo de Borsec. Am incurcat sticlele si in loc sa beau apa, m-am repezit la sticla cu cozi de 86% si am dat pe gat 2-3 gaturi. M-a cam ars.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Samogon a scris:
Problema e ca sunt deja cam la limita cu tavanul. O sa caut un apartament cu tavan la 2.7. |
Nu ai incercat sa o pui culcata? din sufragerie pana in dormitor tot o faci de 5-6 metri
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nici nu zici ca-s facute in casa carnurile alea. Arata ca la raionul de carmangerie si mezeluri, chiar mai bine. Felicitari pentru rabdare si pricepere! Ar fi interesant sa ne zici si noua cum le-ai prelucrat.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|