Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Azi am numai vesti bune despre coloana 
Am luat niste bureti de inox mari si frumosi, 12 bucati. Am umplut coloana cu 11 dintre ei, astfel incat sa nu depasesc limita de 370g de bureti pe metrul de coloana de 2 inci (asa zice nenea asta ) ca risca sa se inunde. Deci intre 350 si 370 g pe metru. Eu am bagat 435 de grame pentru 120 cm spatiu de umplutura.
Am luat si furtun armat. Acum nu mai am probleme cu curgerea apei prin deflegmator.
Am rezolvat si cu racordul de la chiuveta. Cum? Cu alt dop.
Si am mai luat si 10 litri de vin Muscatel la nici 10 lei otrava la PET de 2 litri... pentru proble, nu altceva. Ca sa nu mai astept o saptamana pentru alta transa de zahar la fermentat. Eram foarte curios sa vad ce poate coloana cu noile imbunatatiri.
Am pornit instalatia cu configuratia deja cunoscuta: cazan - thumper - coloana. Am pus toata otrava aia de vin in cazan si thumperul gol. A durat ceva timp pana m-am dumirit cum se procedeaza cu puterea focului, apa din deflegmator si pozitionarea deflegmatorului. E nevoie de multe distilari sa ajungi sa cunosti coloana in cele mai intime aspecte, dar este fascinant de interesanta. Merita sa ai asa ceva in casa, pe cuvant.
Deci am colectat fruntea foarte incet la reflux 1:1 si cu focul dat incet, dupa care am lasat-o sa mearga la reflux total 30 de minute (asa am citit pe la houmdistiersi ca cica e mai bine, sa-i dai reflux total dupa ce ai colectat fruntea si capetele) Am gasit si formula de operare cu coloana CCVM, asta dupa multe incercari, o sa va zic imediat. A trebuit sa o readuc la echilibru prin reflux total de mai multe ori, asa ca mi-am petrecut toata seara fierband aia 10 litri de otrava.
Deci dupa ce a mers la reflux total 30 de minute, incep sa ridic foarte putin de deflegmator si astept 5 minute. Repet operatiunea pana cand incepe sa picure foarte rar. Asa imi stabilesc ratia de reflux pe care vreau s-o am. Dupa ce sunt multumit de ratia de reflux, incep sa maresc focul, a.i. sa fiu multumit si de debit. Ratia nu se schimba, ramane la fel, oricat dau focul de tare, prin urmare si concentratia alcoolica obtinuta ramane constanta. Ce-mi ramane de facut este doar sa dau mai tare focul, treptat, pe masura ce scade concentratia alcoolica din cazan.
Aici nu prea intelegeam eu, pentru ca eram obisnuit sa lucrez cu coloana aia din sticla care este de fapt o coloana CM. La CM daca cresti puterea de incalzire reduci refluxul. Trebuie sa maresti si debitul de apa din deflegmator, proportional, ca sa mentii aceeasi ratie de reflux. Coloanele VM si LM functioneaza diferit. Maresti focul, creste putin debitul dar ramane ratia de reflux la fel si de aici si concentratia alcoolica ramane constanta. Era si lesne, trebuie in primul rand sa ai debit mare de vapori ca sa ai din ce sa intorci la reflux si sa-ti mai ramana si ceva sa picure. Coloana este mare consumatoare de combustibil, apa si timp.
Alt lucru intereaant pe care l-am observat este faptul ca la reflux 1:1 distilatul curge cam la 90-91% vol. alc.. Ca sa ma duc la 95% trebuie sa maresc mult ratia de reflux.
In fine, am colectat in pahare numerotate tot distilatul ca sa am mai tarziu pentru analize. Totalul a fost de 900 ml de mijloc la 93% cu tot cu capete si putin din cozi. Cozile tarzii nu le-am mai colectat. Am invatat ca daca se incetineste mult picuratul avand focul la maxim, e clar ca nu prea mai e alcool. Coloanele de tipul VM comprima foarte bine cozile.
Deci ca recapitulare, am reusit ca dintr-un vin de 10% sa mentin constant o curgere la concentratie de 93-94%. Urmeaza sa ma mai perfectionez in lucrul cu coloana.
In cazan am gasit vreo doi litri de borhot ramas de la fierberea otravii. Nu am mai avut pierderi de randament. Am izolat cu coca peste tot. Coca e cea mai buna.
PS: De ce ii zic otrava la vinul ala la PET? Pai sa va zic... capetele au venit cu un miros puternic de otet, ceva asa acru, scarbos de-ti dadeau lacrimile. Parca nici inima n-a fost inima. Adica hai, mai ok totusi, destul de neutru, dar ce a iesit tura trecuta puneai pariu ca bei vodca. Asta avea asa un gust chimic. Nu mi-a placut niciuna din fractii. Cozile nici n-am avut curaj sa le gust.
Ca concluzie, nu luati vin ieftin sa distilati, daca vreti sa faceti rachiu din vin. Cine stie ce chimicale baga nenorocitii in ele ca nici prin distilare nu mai scapi de otrava. Dimpotriva, concentrezi otrava. Acum tura asta n-am de gand s-o beau. O folosesc ca biocid ca am auzit la Caberlot ca 40% nu e dezinfectant dar 40% + 40% este... ca fac 80%. 
22.1KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|