Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandra dan
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
28 - 66 ani
Bauturi / Handmade / Coloana BokaKob 54mm - in constructie Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Salut,

acum cateva zile am impartit cu FlorinB o teava de cupru de 54mm in doua. Astazi m-am trezit  crunt pe treaba. Am reusit sa formez flansa care va prinde coloana de keg. Sper ca toate kegurile au aceeasi dimensiune a gurii pentru ca eu m-am ghidat dupa un capac taiat la kegul pentru bere.
Am incercat initial sa bat tabla fara sa o decalesc, nici o sansa. Dupa decalire s-a format ca plastilina.
Va fi o constructie de durata pentru ca nu am toate cele necesare si va trebui sa le cumpar pe rand. In special tri-clamp-ul si robinetul cu ac.

Aici puteti vedea toate pozele
Cand o sa am timp o sa caut cum pot insera direct imaginile din URL, nu mai stiu html


coloana bokakob 54mm salut,acum cateva zile impartit florinb teava cupru 54mm doua. astazi m-am

41.8KB


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293





pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... nu pot sa vad pozele ... dar in link-ul tau e ok = pozele sunt super.

  ... sa inteleg ca incerci sa faci ... o coloana cu laere inclinate  ===? sa vad in pozele din link ceva taieturi inclinate pe teava de Cu ...

... sunt curios sa vad cum merge    eu cred ca va merge suuper !   cel putin la % ... la arome    nu stiu 


sporuri


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Ciudat, la mine se vad pozele. O sa incerc cu alt host. Da, e o coloana cu talere inclinate. Nu ma intereseaza aromele, vreau alcool neutru pentru lichioruri. O sa imi fac in viitor si un cazan pentru facut rachiu.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Felicitari! Arata foarte bine!

Condensatorul cum il faci? Serpentina dubla? Din ce diametru?

Pentru triclamp as putea sa te ajut. In curand vreau sa dau o comanda in China pentru cateva elemente.
Eu te-as fi sfatuit sa iei o clema triclamp completa, adica cu tot cu cele doua flanse. Etansarea si prinderea sunt mult mai bune. Poate nu este prea tarziu...
Lipirea intre inox si cupru este destul de usoara folosind aliaj de argint de peste 45%.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
M-am gandit la serpentina dubla din teava de 6mm. Ar fi cea mai simpla varianta. Daca aveti alte propuneri sunt deschis la indicatii ca inca nu am luat teava.
Pentru triclamp m-am oprit la asta Tu zici sa lipesc ferula aia de teava mea si sa renunt la "easy flange"? Initial, crezand ca va fi prea greu sa bat flansa asa, m-am gandit si eu, dar nu stiu daca diametrul flansei originale se potriveste destul de fix cu teava ca sa poata fi lipite. Si am vazut ca aliajul cu mult argint e destul de scump (e argint totusi), asa ca mi-a trecut si am incercat sa bat teava.
Prea tarziu nu e pentru nimic, ca nu am comandat nimic din lipsa de finante.
O alta chestie pe care nu o sa o fac la coloana asta este teava de iesire, pe care vreau sa o fac de 10 mm in loc de 6 cum era in plan.

Incerc ultima oara sa pun pozele direc. Daca merge poate se pot copia in postarea initiala. [img]https://farm1.staticflickr.com/587/20717765178_cfb2c7628e_c.jpg[/img] [img]https://farm1.staticflickr.com/590/20913077801_b47104b267_c.jpg[/img]
[img]https://farm1.staticflickr.com/642/20896063962_984e659c92_c.jpg[/img] [img]https://farm1.staticflickr.com/658/20283181474_8a60c4af40_c.jpg[/img] [img]https://farm1.staticflickr.com/637/20879496916_7d5b99f84c_c.jpg[/img] [img]https://farm1.staticflickr.com/566/20879495316_cae8ea12cf_c.jpg[/img]
[img]https://farm1.staticflickr.com/620/20905756515_6ab44797e0_c.jpg[/img] [img]https://farm1.staticflickr.com/589/20896046172_8b3666bd2d_c.jpg[/img][img]https://farm1.staticflickr.com/741/20717790818_e4e41915e1_c.jpg[/img][img]https://farm1.staticflickr.com/646/20283159984_0e8382f692_c.jpg[/img]
[img]https://farm1.staticflickr.com/676/20717692440_6ef3ab8294_c.jpg[/img]


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Flansa de 2" are la exterior 50.8 mm. Teava ta are la interior 50 mm si peretii sunt de 2 mm. Cu o strunjire mica in teava totul se pupa perfect.

Ma gandeam ca poti sa faci si o imbinare fara lipire. Adica sa incalzesti teava de cupru si sa racesti flansa de inox apoi sa le potrivesti repede. Cand ajung la aceeasi temperatura nimic nu le va mai separa.

La chinezi triclamp-ul complet, cu tot cu garnitura este 11 USD, adica vreo 44 lei.

De ce vrei teava de 10 mm la iesire?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Teava mea are grosime de 1mm. Nu am masurat-o. Exteriorul tot 54mm cred ca este :-D
Oricum voi cumpara setul complet triclamp, dar intai voi incerca flansa facuta de mine. Vreau sa o ingros cu ceva cupru, si sa inclin putin partea de sus pe care apasa triclampul.
Iesire o vreau de 10 la recomandarea unora de pe homedistiller. Pe 6 mm cica te cam lupti cu capilaritatea, iar daca vrei sa o folosesti cu reflux minim e mai bina teava mare sa curga mai usor.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

Ciudat, la mine se vad pozele. O sa incerc cu alt host. Da, e o coloana cu talere inclinate. Nu ma intereseaza aromele, vreau alcool neutru pentru lichioruri. O sa imi fac in viitor si un cazan pentru facut rachiu.


... am trecut la W10-gratis ... de 1-2 saptamani  (m-am gindit ca tot nu scap ) ... si poate ca am ceva setari special ???

... o sa vad daca ma mai lovesc de ... treaba asta 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

... sa o luam babeste  =D  ... talerele tale = cu niste redistilari  => o sa obtii un % mare de alcool = VOLUM mic => ai nevoie de un racitor mic  ... dar lasa aerul sa iasa din coloana=fa iesirea pe 1/2"=12-13mm  (10mm=3/8" ... aici de fapt iesirea e data de cita caldura bagi ...

... si daca vrei sa extinzi ... colane/cazanul  ... cu o caciula=ceapa pt aromate  fa aceiasi iesire + un racitor sufficient de mare (aici avem volum de distilat mai mare!) ... asta tot din cita caldura bagi rezulta=>caldura trebuie preluata de sistemul de racire

... eu nu m-ash chinuii sa ingrosh flansha    ... poti aranja cu un strungar sa-ti faca 1-2 inele-shaibe =cu o fatza conica ...pe care le pui pe teava -pot fi si din 2 buc 

... COMANDA GARNITURILE PT 3-CLAMP ... ASTEA SUNT OBLIGATORII - SI DACA SE POATE DIN SILICON 

... abia stept sa vad cw rezultate are coloana asta desteapta     
(energetic e sigur f. eficienta ! )


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Flansa de 2" are la exterior 50.8 mm. Teava ta are la interior 50 mm si peretii sunt de 2 mm. Cu o strunjire mica in teava totul se pupa perfect.

Ma gandeam ca poti sa faci si o imbinare fara lipire. Adica sa incalzesti teava de cupru si sa racesti flansa de inox apoi sa le potrivesti repede. Cand ajung la aceeasi temperatura nimic nu le va mai separa.

La chinezi triclamp-ul complet, cu tot cu garnitura este 11 USD, adica vreo 44 lei.

De ce vrei teava de 10 mm la iesire?



asamblare prin FRETARE  ...
... ...  ASTA E SUPER DACA AI UN STRUNGAR LA 0.01MM SI FACI SI CEVA CALCULE 

... la ochi ... risti sa nu ai etansare ... sau sa se crepe teava de Cu la racire 

Cum mai avanseaza ... Minunea TA  Sine ?
... sa ne anunti cind e gata ... si ceva poze de pus in rama  la OZN-uri    ... sau opera de arta   

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
S-ar putea sa fie mai bine cu teava de 10 mm, numai sa nu o faci prea lunga pentru a nu acumula prea mult lichid.
Spor in continuare! Abia astept sa vad continuarea.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
La coloana Boka iesirea nu are loc de a lasa si aerul sa iasa, asta se poate face pe sus, ca se fac cateva gauri de ventilatie in capac. Deci este o coloana deschisa.
Cu meseriasii e greu cand nu cunosti pe cineva. Cei cu care am mai vorbit m-au lasat balta. O sa lipesc un inel din cupru pe care il pilesc sa fie conic. La triclamp sigur voi comanda garnitura, dar credeam ca cea din teflon e mai buna in situatia noastra decat siliconul...


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

La coloana Boka iesirea nu are loc de a lasa si aerul sa iasa, asta se poate face pe sus, ca se fac cateva gauri de ventilatie in capac. Deci este o coloana deschisa.
Cu meseriasii e greu cand nu cunosti pe cineva. Cei cu care am mai vorbit m-au lasat balta. O sa lipesc un inel din cupru pe care il pilesc sa fie conic. La triclamp sigur voi comanda garnitura, dar credeam ca cea din teflon e mai buna in situatia noastra decat siliconul...



... ai si o schitza ... sa vedem exact ce vrei sa faci 

... "aerul"=vaporii

... o sa pui si un mic deflegmator in capatul coloanei ca sa aprovizoneze talerele ?  

.............
pe spatele flansei se cositoreste o spirala plana de sirma de cu de 2-3-4-mm dia ...I apoi se strunjeste conic 45-60 grade 

... DA cred ca teflonul e mai sigur ... dar siliconul e mai moale = etanseaza mai bine (depide cit de dreapta e flansa ta batuta)  ... oricare varinta e ok   

...............

poti sa faci si tu lipiturile la platouri ... nu e mare lucru  si sigur e mai de calitate 
(fa doar 1-2 teste mai inainte!!) ... de unde ai luat table de Cu ca sa tai discurile ?


sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Coloana din stanga vreau sa o fac, nu am o schita cotata. Cu siguranta voi avea un deflegmator in capul coloanei, de 25-30 cm ma gandesc sa il fac.
Spirala de cupru de care vorbesti am facut-o deja, urmeaza sa o lipesc si sa o pilesc. Discurile eu o sa le lipesc, le-am facut din tabla de cupru dintr-o teava, am taiat-o "pe burta" si am aplatizat-o.

coloana bokakob 54mm coloana din stanga vreau fac, schita cotata. siguranta voi avea capul coloanei,

25.2KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Resturi de tabla gasesti la mine, daca mai ai nevoie.

In schita nu este senzorul pentru termometru. E foarte important la coloane.
Ar trebui pus intre cele doua placute.
Sa te gandesti si la palniile de centrare, iti vor creste randamentul de distilare.

Daca faci spirala dubla, 25 cm sunt arhisuficienti pentru coloana de 2".


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
O sa tin minte daca mai am nevoie.

Asa e, lipseste portul pentru termometru, dar o sa il pun sub placuta de sus, sa nu curga distilatul pe el.
La palnii de centrare m-am gandit, dar ar trebui sa tai teava ca sa le pit monta, iar asta inseamna fie alt triclamp, fie lipirea tevii in acel loc. Nu prea m-as aventura atat deocamdata.

Pana unde ar trebui sa urca cu umplutura? 5 cm sub placute?


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sub placuta de sus, dar pana in placuta de jos. Poate m-am exprimat gresit...

Poti incerca sa bagi palniile usor fortat din partea de sus. E o idee ca sa nu trebuiasca sa tai teava. Sau poti renunta la ele cum am renuntat si eu... Vorbeam pur teoretic.

3-5 cm e un spatiu indestulator. La coloana LM, nu este atat de critic cum ar fi la cea VM.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Da, intre placute, am vazut o schita pe undeva
In loc de palnii voi incerca sa instalez coloana cat mai aproape de vericala, ca macar refluxul din placute sa curga pe centru. Ce s-o mai condesa pe pereti aia e, ma gandesc ca izoland coloana as diminua condensul asta.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... ok acum m-am lamurit    ...si eu care speram ca faci coloana BOKA cu mai multe rinduri de talere-perechi inclinate (3-4-5) 
... e buna si asta LM ... asta e chiar pt %

... ... colana de care vorbesc eu ... are discurile mai lungi 4/5 din diametru --- asfel ca intre cele 2 discuri apare o perna de apa pe unde obligam vaporia sa treaca =>vaporia condenseaza in lichid ( o parte cel putin) ===> care lichid se incalzeste si produce alti vapori si mai bogati in & alcool ...

... chiar si asa sunt curios ... sa aud cum se comporta  ... banuiesc ca BINE 

... aici ... cred ca ceva izolatie nu strica 



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Designul asta cu mai multe placi inclinate nu l-am vazut, partea cu vaporii care trec prin lichid o stiu la coloane cu talere orizontal si cu bulbuci sau site . Ca sa functioneze cu placi inclinate ar trebui sa fie foarte bine instalate incat sa curga lichidul uniform pe toata sectiunea, sa nu fie goluri prin care sa treaca distilatul... habar n-am. Iesirea cum se face la o asa coloana, ai ceva schite? E CM?

Eu o sa fac doar cu doua placi, si output pe placa de jos. Asa vreau, grade multe :-) pentru aromate mi-as face un cazan de macar 100 litri, dar nu stiu pe la ce suma as ajunge cu el. Aveti idee daca pot suda uj cazan cu electrozi inox 316 fara argon?

Pentru un condensator dublu de 25cm sunt de ajuns 3m de teava de 6?


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... eu ma gindeam la nr. 14 de aici :
... ... toate sunt MADE IN BOKKA     

... ai pe acolo destule idei BUNE zic eu  ... autorul a scris ca sunt scheme de principiu ne verificate  dar aia pe care o faci tu am mai vazuto = e verificata !

 

p.s.
... eu nu as face cu talere separate ... ca in 14 ... dar ash face 2 sectiuni cu 2-3 si cu 4-5 talere ... coloana neizolata ca sa am condens ... si un mic deflegmator = cam 1/2 sau 1/3 dincapacitatea racitor    ... poate ca ... o sa fac vreodata cind am mai mult spatiu si bani --- asa de curiozitate ( asta dupa ce incerc un bulbuc! )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Vazusesm schita dar nu i-am dat importata,  am crezut ca sunt doar alea 2 talere desenate
Nu vreau sa ma complic, oricum nu prea cunosc procesul decat din citite. Poatte altadata.


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Actualizare,
am lipit un inel de cupru pentru a ingrosa flansa, placutele inclinate cat si teava de iesire si cea pentru termometru. Daca nu merg pozele rog un moderator sa stearga toate liniile si sa lase linkul catre album:

Nu merg nici unele, asta e linkul catre album


OK-AM ARANJAT__CABERLOT
:-)


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... BRAVOO !!! ... frumos lucrat 

... aproape gata de teste    ... ... mai ai doar SPP=packingul


... sunt curios de teste    ... care va fi prima incercare ??


multe sporuri,
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Daa, de SPP uitasem, ma gandeam ca mai am doar robinetul si tri clampul  Pentru SPP trebuie sa gasesc o metoda usoara pentru taierea spiralelor, ca as inebuni sa le tai pe fiecare in parte manual.

Prima incercare ma gandeam sa fie o plamada din zahar, cam cum a facut Samogon, desi ma sperie timpul lung de fermentare.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Este opera lui Sinenomine.

O plamada din zahar poate fi gata de distilare si intr-o saptamana, cu drojdie buna si inmultita bine. Am vazut ca sunt drojdii turbo si cu perioada de fermentatie dedoua zile. La mine a durat foarte mult din cauza ca am pus drojdie de paine, foarte putina si nici nu am inmultit-o.

Sau treci pe cereale si/sau malt si in 3 zile e gata.

ps: Acum am vazut ca a postat si Sine filmuletul lui cu SPP-ul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am vazut masinaria lui Sinenomime, dar nu am cu ce sa controlez cutitul. Poate o sa fac o ghilotina manuala, si sa obtin un ansamblu semiautomat. Tot e mai bine decat sa ai un carnat lung pe care sa il tai.
Drojdia turbo, pe langa parerile contra pe care le are (cum ca ar da arome urate), ar creste si costul plamadei cu 100%, iar eu vreau sa fac ceva ieftin pentru testare. Cereale am gratis, dar nu vreau sa ma incurc cu facut malt acum. Cand o sa imi iau enzime incerc si asa.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

Am vazut masinaria lui Sinenomime, dar nu am cu ce sa controlez cutitul. Poate o sa fac o ghilotina manuala, si sa obtin un ansamblu semiautomat. Tot e mai bine decat sa ai un carnat lung pe care sa il tai.
Drojdia turbo, pe langa parerile contra pe care le are (cum ca ar da arome urate), ar creste si costul plamadei cu 100%, iar eu vreau sa fac ceva ieftin pentru testare. Cereale am gratis, dar nu vreau sa ma incurc cu facut malt acum. Cand o sa imi iau enzime incerc si asa.


  drojdia turbo ... E OK !  nu da gusturi nashpa! ... dar e scumpa !
( am folosit si 48ore ... si 5 zile ...... si a fost ok= eu am lasat 7-10 zile )

  SINE ... poti sa pui ceva poze cu detaliile de la ... tarodul ala pe care se infasoara SPP - urile      merci !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Salut, Puteti vedea in album poze cu ce am mai facut.

Mai exact un capac pentru coloana pe care l-am batut din tabla de cupru, imi place cum a iesit, cred ca as putea sa fac si tigai :lol:

Am facut si condensorul, din 4 metri de teava de 6mm a rezultat un condensor de 25 cm. Iesea si de 20 daca strangeam spirele mai bine.

Un racitor Liebig pentru distilat, care va reduce temperatura licorii inainte de a intra in papagal, care urmeaza si el sa fie construit din niste resturi. Pe teava de iesire am infasurat niste sarma de cupru care ar trebui sa creeze niste turbulente si sa creasca randamentul racirii, din moment de este destul de scurt racitorul (40cm).


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


BUN 

... dar ... la ce vrei sa utilizezi racitorul Liebeg de 40 cm    ... E EXAGERAT DE MARE    pt un fir de distilat de grosimea unui batz de chibrit     ... dar o sa-l poti folosii la o distilare normal = fara coloana

... la tine puteai sa folosesti doar 10cm de teava si racea sigur    ... asa am si vazut pe undeva 10 cm teava de 3/4 cu 2 dopuri  care au 2 gauri -una pt teava de distilat si una ca sa intre-iasa apa de racier

ASTEPTAM PROBA   


 

p.s.
SINE ... pui detaliul de la SPP ... cum se face tarodul ala ???


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Asa am vazut pe la altii, in jur de 50 cm. Mai putin decat temperatura apei nu are cun sa raceasca, deci nu e problema ca e prea mare. Atata teava am avut,  imi era ca e scurt :-) totusi nu stiu daca e suficient pentru condensarea vaporilor la distilare. E o simpla teava care trece prin alta teava prin care circula apa.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... e destul ... asa am si eu ... 50-max60cm si duce cam 0,75-1L/ora de distilat fara probleme  

... deci no problem!    ... pto oricind sa faci unul mic 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Cand o sa am la ce sa il folosesc pe asta l sa fac altul, deocamdata nu am motiv :-)

M-ai m-am gandit la umplutura, aveti idee daca as putea folosi alt tip de umplutura cu acelasi rezultat ca cu SPP avand in vedere lungimea coloanei (120 cm)?


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

Cand o sa am la ce sa il folosesc pe asta l sa fac altul, deocamdata nu am motiv :-)

M-ai m-am gandit la umplutura, aveti idee daca as putea folosi alt tip de umplutura cu acelasi rezultat ca cu SPP avand in vedere lungimea coloanei (120 cm)?


... pai ar mai fi aici ... bile ceramice (sau cioburi) ... shpan de inox ... si /sau Cu ... SPP

Cistigul la SPP ... aerisirea buna si circulatia usoara a vaporilor combinate cu o buna suprafatza de schimb=contact cu vaporii 

... si daca t duci spre Cu ... o sa ai si efectul ala de catalizator de la Cu    etc.



 

p.s.
... de obicei lungimea coloanei se calculeaza in functie de tipul umpluturii si de puritatea dorita (talere teoretice echivalente ... etc.)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Sincer nu am intrat atat in teorie, dar banuiesc ca se poate merge si invers, sa calculez ce umplutura ar fi buna pentru lungimea coloanei mele....
Am citit ca ar merge piatra vulcanica pentru gratare. Asta ar fi cea mai ieftin, pe langa cioburi, apoi inelele pentru filtre de apa. SPP cu siguranta vreau sa imi fac, dar deocamdata nu as da banii pe sarma ca sa imi iau fittingurile.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... aici ai ceva idei 
... sau citeste aici un ex :

... orice umplutura va merge    adica va creste % de alcool pe care il scoti  ... unele mai putin => le faci mai lungi si altele mai mult => le faci mai scurte 

... eu ash merge pe Cu ===> am avantjajul catalizatorului = GUST BUN ... dar e mai dificil de curatat apoi     



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Se pare ca la inaltimea coloanei mele pot obtine 4 talere cu orice umplutura. Daca as gasi bureti din inox as merge pe asta, dar oare gasesc in magazine? Imi poate zice cineva o marca verificata ca fiind doar inox? Pentru catalizator zic eu ca am destul cupru in restul coloanei

Cam asa arata betigusul (denumire de specialitate ) cu care se fac SPP-urile


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Si aici sunt niste poze explicative

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

Si aici sunt niste poze explicative


 

merci  ... se pare ca la mine eroarea a fost ... tarodul inca bun

... mai bine te aranjezi cu un strungar sa-ti faca niste shpan de inox = asta e sigur

... am vrut sa folosesc "buretii de Cu " pe care ii recomandau unii pe HD  dar m-a intrigar culoarea prea frumoasa a CU    asa ca am facut un test => bricheta si am vazut o mica flama pe Cu si apoi o urma neagra = acest Cu e acoperit cu un LAC    

... nu uita sa pasivizezi/matuiesti suprafatza SPP ... pe lkul de mai sus e o pza care explica de ce 

xxxxxxxx

... da ... poti sa ai 4 talere ... si aia inseamna ca incepi sa colectezi de la 92%===teoretic   oricum la tine mai ajuta si RR=rata de reflux     ... asa ca o sa stai f. bine la %

Diameter : 1 inch is too narrow for a 1380W element, but 1.5 inch is OK with a 1800W element. Roughly, lets say to use 1.5 inch for 1000W - 1500W and 1.75 - 2 inch for 1500W - 2000W. If in doubt, go up in size by say 0.25 inch. Too narrow will lead to all manner of problems & difficult operation, but too wide will only give a minimal reduction in purity. 2" is a well used, very reliable diameter that works under most circumstances.

Height : This is the purity. Use the wee interactive applet at the start of this page to see how the number of stages or HETP's improves the purity. Its easy to get the first gains up to 90%, but then more difficult to squeeze out the last improvements towards 95%+ Lets assume (we'll come back to this) that each HETP for scrubbing pads is around 15cm... then for a 15% wash, No packing, purity = 62% , 15cm packing = 82%, 30cm = 88%, 45cm = 90%, 60cm = 92%, 75cm = 92.8%, 90cm = 93.4%, 105cm = 93.9%. These won't be exact, and depend on a number of different factors, but it shouldn't be too far off. So, if height is a problem, and you're happy with low 90's, then 60cm should do ya. If you want to make a perfect vodka, go for 120 to 150cm. Normally I'd recommend at least 100cm, but the choice is yours, as it depends on the type of product you want to make.


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Bureti de cupru nici macar nu am vazut prin magazine. O sa incerc cu aia din inox sa vad daca sunt lacuiti sau atrasi de magnet.
Mi-am comanda triclampul cu ferule si garnitura PTFE, robinetul si fittinguri cu compresie de pe ebay. Sper doar ca tri clamp este bun de 2", e cel mai apropiat de 54 mm.

Azi am lipit condensatorul de capac si am dat gaurile de ventilatie.

coloana bokakob 54mm bureti cupru nici macar vazut prin magazine. incerc aia din inox vad daca sunt

30.2KB


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Condensatorul scos din coloana

coloana bokakob 54mm scos din coloana

42.7KB


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Salut,

stiti unde pot gasi o strecuratoare din inox sau bureti de vase din inox? Trebuie sa blochez cumva umplutura in coloana si nu prea am alte idei.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

bionut a scris:

Salut,

stiti unde pot gasi o strecuratoare din inox sau bureti de vase din inox? Trebuie sa blochez cumva umplutura in coloana si nu prea am alte idei.




... pai ... de ce nu incerci sa faci un ... guguloi din sirma de Cu    pe care sa il intepenesti in teava  =D  nu e cine stie ce forta care sa-l impinga in jos 

... din sirma de 3 fi ok 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tot cu guguloi de sarma tin si eu umplutura. Guguloiul este tinut de o cruce din sarma de Cu lipita la baza tevii.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Ar fi o idee, dar am nevoie de crucea aia cum zice SIneNomine, ca trebuie sa tina 2 kg si ceva de SPP.
SineNomine, ai ceva poze cu guguloiul tau pe aici pe forum?
Mi-au sosit si piesele din China, robinetul si toate fitingurile. Mai ramane doar sa ajung pe acasa si sa le ansamblez.  Abia astept sa ii fac proba.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Hei, Ionut, ce mai zici, cum merge coloana, ai pus-o in functiune?



_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam,

pe pagina 2 am vazut ca am pus asta : … se pare ca e greu sa atingi 95%

Diameter : 1 inch is too narrow for a 1380W element, but 1.5 inch is OK with a 1800W element. Roughly, lets say to use 1.5 inch for 1000W - 1500W and 1.75 - 2 inch for 1500W - 2000W. If in doubt, go up in size by say 0.25 inch. Too narrow will lead to all manner of problems & difficult operation, but too wide will only give a minimal reduction in purity. 2" is a well used, very reliable diameter that works under most circumstances.

Height : This is the purity. Use the wee interactive applet at the start of this page to see how the number of stages or HETP's improves the purity. Its easy to get the first gains up to 90%, but then more difficult to squeeze out the last improvements towards 95%+ Lets assume (we'll come back to this) that each HETP for scrubbing pads is around 15cm... then for a 15% wash, No packing, purity = 62% , 15cm packing = 82%, 30cm = 88%, 45cm = 90%, 60cm = 92%, 75cm = 92.8%, 90cm = 93.4%, 105cm = 93.9%. These won't be exact, and depend on a number of different factors, but it shouldn't be too far off. So, if height is a problem, and you're happy with low 90's, then 60cm should do ya. If you want to make a perfect vodka, go for 120 to 150cm. Normally I'd recommend at least 100cm, but the choice is yours, as it depends on the type of product you want to make.



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293

Samogon a scris:

Hei, Ionut, ce mai zici, cum merge coloana, ai pus-o in functiune?


Cu parere de rau va zic ca nu am testat-o inca
Am fost mai atent la fractii si am reusit sa scot alcool curat de 70° din doua distilari. Nu am renuntat la coloana, dar de atunci pana azi m-am mutat de 3 ori, am facut doi copii si mi-am dedicat tot timpul si resursele financiare unei afaceri care acum asteapta avizele de la diverse autoritati ale statului...


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Bionut

  Bravooo ! … poti sa fii mindru de realizari  

… oricum ... ar trebuii sa dai drumu la coloanal    ca sa ai ce pune la invechit    nu de alta dar miine poimiine e majoratul si trebuie da desfaci damijonul     

… sa ne tii la curent 
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Multumesc!
As fi zis ca mai e pana la majorat, dar vazand ce repede trece timpul o sa ma abtin
De invechit invechesc ce iese drect din a doua distilare prin cazan. Cu coloana ar merge niste alcool pentru lichioruriaperitive, etc, cred ca se consuma si ele la majorat 


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Azi am fost prin poata sa caut ligheane din inox. Am trei oale din inox, 50, 100 si 160 litri. Macar pentru una din ele sa gasesc un lighean potrivit sa il fac capac, dar nu am avut noroc. Nu mai avea dimensiuni asa mari in stoc, doar castroane. Aveti idee daca pot gasi ce caut eu?
Dimensiunile sunt:
56 int, 57,5 ext, 160 litri
40 int 42 ext, 50 litri
50 int, 51.5 ext, 100 litri


pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Se pare ca ai de ales intre lighean tronconic din tabla subtire si capac drept din tabla groasa. Un capac de dimensiunea aia cred ca poti gasi in Metro sau Selgros, chiar putin mai mare daca e nu te deranjeaza. Lighean spui ca nu ai gasit.
Fiecare din cele doua variante au cate un dezavantaj: tabla subtire a ligheanului se indoaie mai usor, si nici forma dreapta a capacului nu este mai rezistenta la apasare si torsiune decat forma tronconica.
Chestiile astea sunt importante la coloana caci ai un levier foarte lung. Daca aplici o forta mica in partea de sus a coloanei (o lovesti usor din greseala) incepe si penduleaza ca un metronom. Si nu se indoaie din imbinare, se indoaie  din capac. Cu cat e mai mare capacul si mai subtire, cu atat se indoaie mai mult si oscilatia e mai mare. Iti spun pt ca eu am capac gros de inox, 36cm si tot penduleaza daca nu am grija cum ating coloana.

Eu am pe acasa un lighean din tabla smaltuita, foarte teapan. Are vreo 45 cm. Ca rezistenta, sigur e cel mai bun lighean posibil. Nu stiu insa ca dimensiune daca iti este potrivit. Ne putem intalni si ti-l fac cadou. M-as bucura sa te pot ajuta. Eu nu-l folosesc. Am destule ligheane din plastic.

coloana bokakob 54mm pare ales intre lighean tronconic din tabla subtire capac drept din tabla

26.6KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Revin cu detalii...
Deci fii atent ca ligheanul asta al meu te-a ales.
Are 45 diametru dar are o portiune destul de lata unde s-ar potrivi cu o buza de cazan de 40-42 cm, exact cat are cazanul tau cel mai mic, cel de 50 de litri. In tabla smaltuita dai gaura fara probleme cu spiral de cobalt si dup-aia dai cu pila rotunda si faci sanfren frumos cu smirghel pana aduci la diametrul coloanei.
Vezi sa nu faci gaura prea mica ca dup-aia se inunda coloana.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Mi-ar placea sa ne fi intalnit, dar stau undeva la tara prin judetul Giurgiu, nu ajung curand in Bucuresti. Mai ales in contextul pandemiei.
Am gasit pe Aliexpress stut cu triclamp la un capat si filet de 2" si piulita la celalalt capat. Deci o sa imi comand unul si voi putea foarte usor sa montez coloana pe capac. Din pacate va dura cateva saptamani/luni pana va ajunge. Avantajul este ca oala de 50 litri e cea in care fac acasa bere si are o rezistenta montata si un controller de temperatura. Ar trebui sa pot distila mai usor decat pe gaz cu ea.
Daca voi gasi lighean si pentru oala mare o voi folosi pentru prima distilare, ii fac un condensator si atat.
Femeile din piata au zis ca aduc marfa saptamana asta, poate am noroc si gasesc local totusi, altfel vedem cum facem.
Pentru gauri de 48 mm sunt niste prese speciale cu surub, strangi surubul si apropii doua piese ascutite pana cand gaureste perfect tabla. La tabla emailata nu ar sari smaltul ala?


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Mi-ar fi placut sa ne intalnim* nu stiu ce am vrut sa scriu mai sus 

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
De tehnologia asta cu șurub de care spui Nu știam dar pot să îți spun cum am dat eu gaură în capac din tablă smălțuită ca am intrat cu spiral de 12 și am răcit pe oră cu pilă floating până la diametrul de 22 cât îmi a trebuit mie vreau să spun că nu sa spart deloc smalțul însă nu am încercat cu carotă sau spiralul din acela  conic.

ps: Scuze că scriu așa dar am mai scris o dată ditamai textul și am schimbat pagina când am dat înapoi Și am dat singură îi frezii refresh plăcinta dracului și am pierdut tot ce am scris Deci plăcinta tableta iPad cea mai Muista posibil să nu vă luați niciodată nimic de la Apple sunt extrem de enervante nu mai am răbdare să scriu încă o dată mi-a făcut o mie de draci 

Acum scriu de pe telefon și e foarte greu de manevrat cu tastele astea microscopice vorbesc în microfon și transcrie el dar nu prea înțelege bine Sper ca măcar voi să înțelegeți ce vreau să spun


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
dacă te gândești măsuri sanitare să știi că nicio problemă când vii încoa nu ai cum să Covid  important e să iei ligheanul și după aia avem noi timp să ne mai întâlnim la un pahar când or veni vremuri mai bune  O să scăpăm noi și de pandemia asta

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Nu știu dacă te avantajează genul ăsta de capac  pare destul de rezistent. Io am comandat 2, capacitate 79,5L, dar au diametrul de 47cm, mîine cînd sper să ajungă îți zic cum sunt. Am un disponibil un capac conic, da` e de 37... O să-i fac poze după ce pun cazanul la foc, că azi fac ultima distilare pe anu` ăsta.

pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Ăsta este

coloana bokakob 54mm Ăsta este

78.9KB


pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Nu cred că ai cum să evazezi marginea ca să-l aduci la 42...

coloana bokakob 54mm cred că cum să evazezi marginea să-l aduci 42...

87.1KB


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Uite ca am gasit si in Europa, chipurile. Still Dragon e firma chinezeasca, probabil si-au facut vreun depozit in Europa. Pretul e dublu...

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Merge si cu capacul ala subtire al ei dar trebuie sa ne gandim dup-aia cum ancorezi coloana cumva. Ori cu cabluri si intinzatori, ori legand capatul de sus al coloanei de ceva fix si stabil din preajma (mobila grea, etc) . Trei cabluri intinse ar anula orice miscare. Fara o modalitate de ancorare o sa faca precum metronomul. Tabla aia pare f subtire si sigur va flamba. Dar oricum va flamba mai mult sau mai putin depinzand de 4 factori: geometria capacului, diametrul, grosimea si materialul.

Dar de oala de 150 de litri Sapir ce ziceti? As lua-o pt plamadit si fermentat. Poate si pentru distilat dar fara coloana, poate tot asa cu boiler, thumper si coloana. Dar ar trebui si un thumper mai mare. Am vazut-o la vreo 3 milioane si ceva. La pret bate toate oalele existente pe piata. Totusi mi-e sa nu sfarame aragazul cand o umplu cu vreo 120 litri  decoct de apa, grane si malt.

Ce s-a intamplat Amedeo, de inchei asa devreme sezonul distilarilor?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Unde ai vazut oala Sapir la noi? A mea de 160 litri e comandata din Bulgaria, e in Veliko Tarnovi un bulgar care vinde ingrediente pentru bere si are si oale din astea subtiri, gen Sapir. Am luat de 160 litri si 100 litri de la el. Cea Sapir de 50 litri e de pe emag, am prin o reducere buna candva.
Da, capacul este subtire, cred ca e tabla de 0.8 mm sau mai putin si sigur va trebui ancorata coloana. Se rezolva usor.
Samogon,  banuiesc ca stii deja, oalele astea au fund simplu, nu stratificat.


pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Devreme?!! S-a răcit vremea, ultima fermentare a durat aprox. 3 săpt., ai văzut și tu că plămada aia distilată cînd ai fost aici era încă dulce. Nu mai am nici grîu, nici enzime, plus că mai trebuie să iau și io o pauză, să consum ce-am produs, ca omu`...
Și mă pregătesc deja pt. anul viitor, iau oale mai mari pentru plămădit, butoaie mai mari pentru fermentat, cazan mai mare pentru distilat, mai trebuie să găsesc și să iau aliaj și flux pt. lipit cupru pe inox ca să fac noua instalație, așa că am ce face...


pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Tot pe Emag am vazut si eu oalele Sapir prima data si le-am mai vazut nu mai stiu pe ce sait. Stiu ca sunt produse in Bulgaria si au fund simplu dar nu ma deranjeaza la banii astia e ok. Nu prea ajuta cu mare lucru fundul senvis cu aluminiu la mijloc. Cand e sa se arda tot se arde, nu conteaza fundul. La plamadire scapi de orice problema si efort daca optezi pentru incalzire pe paliere sau incalzesti prin injectarea de abur supraincalzit. La distilare daca bagi doar lichid nu conteaza si daca ai amestecator si bagi plamezi vascoase ca marmelada, la fel, nu conteaza. Plus ca daca nu te descurci cu niciuna din variantele de mai sus poti sa optezi pentru baia de ulei si iarasi ai rezolvat intr-un fel fara sa ai nevoie de 7 straturi de fund.

Daca ar fi sa-mi aleg din nou un cazan, n-as da niciun leu in plus pentru o oala cu fund senvis in 3 straturi. E degeaba fundul ala gros... greutate in plus degeaba.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ma bucur ca o sa treci la un nivel superior cu productivitatea, Amedeo. E de inteles, la radio si TV repeta mereu ca pentru o viata sanatoasa trebuie sa bem zilnic minim 2 litri de lichide. Pai in cazul asta trebuie sa ne facem si noi niste provizii de lichide.  

Cred ca s-ar gasi solutii si pentru plamezile tale. Ai putea sa le bagi in camera aia de la mijloc. Nu conteaza ca e frig, invelesti butoaiele cu paturi si plapumi ca fermentatia produce si energje termica. Ai vazut  plamada de grane se incalzeste in primele zile mai ales la cazile mari. Cu cat e butoiul mai mare cu atat cedeaza mai greu caldura. Eu cand am stat la subsolul ala am follsit fel si fel de modalitati: becuri aprinse sub oale, incalzitoare de acvariu in plamezi, haine si paturi puse peste recipiente... si a mers, adica m-am descurcat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Știu Sam, tu insiști indiferent de condiții, găsești mereu soluții ți-am citit toate postările de la începuturi, inclusiv pe cele de pe celălalt forum. Dar pentru mine nu merită efortul, plus că în camera aia de la mijloc de la anu` o să fie sufrageria.
Nu mai am nici grîu și nici enzime și-mi ajunge și cu munca, că d-aia vreau să și măresc cantitatea de plămădire/distilare la o șarjă, de la 15 la 30Kg, ca să nu mai fac 60-70 de șarje pe an, ci doar 30-40.
Viitoarea instalație va fi dintr-un butoi de bere de 100 și un thumper de 30, tot dintr-un butoi de bere.

Nu înțeleg de ce vă e frică să nu se prindă la plămădire, io bag grîul cînd apa are vreo 70-75* și nu trebuie să amestec oarecum continuu în plămadă decît vreo 20 de minute, după aia alfaamilaza subțiază îndeajuns plămada ca să se amestece singură sub influența temperaturii, mai amestec cînd și cînd la interval de 5-10 min., așa. ca să mă aflu în treabă.
Și cînd distilam cu tărîțe sau pulpă/coji tot așa procedam, amestecam pînă ajungea aproape de fierbere și abia atunci puneam capacul la cazan.


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Sunt de acord cu tine in privinta fundului oalei, am zis doar ca stiu ca unii tin la aspectul asta si mi-era ca nu stii cum sunt oalele. Nu stiu daca sunt facute in Bulgaria, vanzatorul de pe emag era intr-adevar un magazin bulgaresc dar oalele cred ca sunt facute in Turcia de fapt.
Amedeo, si eu ss avea de lipit cupru cu inox, care sunt fluxul si aliajele alea speciale? Se gasesc la noi? Am lipit cupru cu inox cu aliaj normal fara plumb si decalant de instalatii, dar doar piese mici. Mai exact pe teava de 6 mm de la deflegmator am lipit racorduri cu filet 1/2. Racordurile alea erau cu compresie, dar ferula aia din inox nu putea sa stranga teava de cupru cat as fi insistat, asa ca am facut si o lipire.
Vreau sa fac un condensator shotgun sa pot folosi partea de jos a coloanei boka si pentru prima distilare. Va trebui sa mai cumpar o teava de cupru de 54 mm (are 3 metri, pacat ca nu se gaseste si la metru) si sa ii lipesc ferule tri clamp la capete pentru a putea schimba intre boka si distilare normala.  Daca nu gasesc usor flux si aliaj special voi cumpara ferule triclamp din cupru (scumpe!) Sau din alama. Dar cele din inox sunt cele mai ieftine.


pus acum 4 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Bionuț, acum 2 ani în magazinele de bricolaj n-am găsit și încă n-am apucat să caut internetu` ca să văd de unde aș putea lua. Mi-e mi-a făcut lipiturile la cazan unu` care muncise prin Anglia ca instalator și venise d-acolo cu ceva resturi de materiale. Dacă n-oi găsi, mă bătea gîndu` să topesc niște argint cu staniu și să văd ce iese, că d-alea găsesc prin bătătură.
Io n-am mult de lipit și oricum cred că apelez la cei de la care iau butoiul de bere de 100, ei îl livrează și cu un ștuț de un țol de inox, cu filet, sudat la dopul cu filet al butoiului, ca să îmi mai dea încă un dop cu ștuț și pentru thumper. Pe urmă e simplu, avînd filet fac conexiunea cu ceva holender pe măsură.
Te anunț dacă găsesc aliaj și flux pe undeva.


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Sine parca mi-aduc aminte ca a luat aliaj din SUA cand si-a facut cazan, 15% si 30% argint. Pe langa flux special trebuie si lampa cu gaz Mapp sau alta flacara puternica, oxiacetilena ceva.
Daca ai acces la un sudor cu TIG si argon in butelie poti lua bare de brazare silicon bronz, merg la fix pentru cupru+inox. Eu am aparat TIG de vreo 2-3 ani, dar nu am butelie cu argon, il folosesc cu electrozi. Nu am avut niciodata bani sa dau pe butelia aia, ca mi-ar fi placut sa invat sa sudez TIG. Poate in viata urmatoare )
E un ucrainian pe care il urmaresc pe facebook, face niste bijuterii de cazane din curpu. Va pun si un link dar daca nu aveti facebook nu stiu daca puteti vedea clipul in care brazeaza fix cu sarma de silicon bronz.


pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

bionut a scris:

Sunt de acord cu tine in privinta fundului oalei, am zis doar ca stiu ca unii tin la aspectul asta si mi-era ca nu stii cum sunt oalele. Nu stiu daca sunt facute in Bulgaria, vanzatorul de pe emag era intr-adevar un magazin bulgaresc dar oalele cred ca sunt facute in Turcia de fapt.
Amedeo, si eu ss avea de lipit cupru cu inox, care sunt fluxul si aliajele alea speciale? Se gasesc la noi? Am lipit cupru cu inox cu aliaj normal fara plumb si decalant de instalatii, dar doar piese mici. Mai exact pe teava de 6 mm de la deflegmator am lipit racorduri cu filet 1/2. Racordurile alea erau cu compresie, dar ferula aia din inox nu putea sa stranga teava de cupru cat as fi insistat, asa ca am facut si o lipire.
Vreau sa fac un condensator shotgun sa pot folosi partea de jos a coloanei boka si pentru prima distilare. Va trebui sa mai cumpar o teava de cupru de 54 mm (are 3 metri, pacat ca nu se gaseste si la metru) si sa ii lipesc ferule tri clamp la capete pentru a putea schimba intre boka si distilare normala.  Daca nu gasesc usor flux si aliaj special voi cumpara ferule triclamp din cupru (scumpe!) Sau din alama. Dar cele din inox sunt cele mai ieftine.


Mai am eu o bucata de teava de 54mm si lunga de 120cm. Nu am niciun plan cu ea, o tin degeaba deocamdata. Daca te intereseaza, spune-mi... repede pana nu-mi vine vreo idee cu ea.

Stiu ca coloana Boka poate fi trecuta usor pe modul alambic doar deschizand la maxim robinetul. Chiestia asta eu nu pot sa o fac la coloana mea si cred ca la nicio coloana VM nu poate fi anulat refluxul sau macar redus sub 1:1... sau ar fi posibil scotand melcul si astupand capatul dar atunci chiar e nevoie de shotgun. In cazul coloanei LM nu vad de ce ar fi nevoie de un shotgun.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am citit pe undeva, cred ca homedistiller, ca la boka cu robinetul la maxim colectarea e totusi inceata si ma gandeam la o modificare cu triclamp pentru distilare rapida. Evident ca din moment ce nu am folosit-o inca nu stii daca o fi chiar asa drastic de mica colectarea.
Iar un shotgun mi-ar fi de folos daca pe viitor vreau sa fac si alt tip de coloana, cum ar fi CCVM.
Ai posibilitatea sa expediezi acea bucata de teava? Cum am mai zis, nu am sanse sa ajung curand in Bucuresti


pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Poate nu am fost clar, ideea mea e sa am triclamp sub placile inclinate si acolo sa pun un cot cu shotgun pentru alambic.

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
O sa ma interesez sa vad cum putem face. Ligheanul era cadou dar nu si teava.
Oricum ne intelegem, nu e o problema.
Era mai simplu daca puteai ajunge cumva in Bucuresti. Luai si ligheanul, bonus.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Nici nu m-am gandit ca ar fi fost teava gratis, stiu si eu ca cuprul e scump 

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, teava asta am luat-o de la Romstal, am scris pe topicul cu ccvm. Parca 330 a fost. N-ar fi fost exclusa nici varianta gratuitatii, dar abia am cumparat-o de cateva luni si parca e cam dureros sa ma gandesc ca am dat 330 de lei practic pe un metru jumate de teava doar. Bine ca toata investitia m-a dus la vreo 6-7 milioane care tot mai creste daca ii mai adaug cate ceva... globulete, ghirlande.      

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Apropo, de cealalta jumatate a coloanei ce mai stii? Parca ajunsese la FlorinB. Ce a facut cu ea? El era activ pe forum. A avut si el coloana de sticla ca a mea. Facuse doua stuturi pt fixare, unul mi l-a dat mie. Foarte mult mi-a folosit stutul ala. Am fost odata pe la el in vizita, muncea mult la gospodarie,. Tineam legatura dar brusc a disparut. O fi plecat in alte tari, ce mai stii de el?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Nici eu nu am mai vorbit cu el din pacate. El facuse ceva OZN de coloana, un hibrid cu placi inclinate LM dar si VM parca.

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Mi-am comandat de pe Aliexpress toate cele necesare pentru cazan si coloana, mai trebuie sa ajung in piata sa caut lighean sau macar o tava din inox pentru a face capac la oala de 160 litri.
Am gasit flanse triclamp din cupru, sa nu ma chinui sa lipesc inox pe cupru. Vreau sa modific coloana punandu-i tri clamp sub placi, asa voi putea sa o umplu usor cu SPP si sa o transform in alambic sau CCVM foarte usor. Deci sa nu ma uiti cu teava aia Samagon 


pus acum 4 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu de maine pornesc coloana si fierb 3 zile la rand. Deci sunt acasa toata ziua. Daca vrei sa vii pe aici, eu stau in zona Diham (Chisinau colt cu Basarabia). Ar fi util sa vezi cum se misca o coloana asemanatoare. Mai stam, mai discutam si cand pleci iei si teava si daca vrei si ligheanul. Daca ai alta idee scrie-mi in privat dar cred ca asa ar fi cel mai simplu.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 4 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Astazi am primit primul colet din China, livrare suprinzator de rapida. Coletul a ajuns din China in Olanda si de acolo a venit cu FedEx pana la Otopeni. De la Otopeni mi-au adus cei de la TNT coletul acasa.
Este vorba despre o serie de garnituri din silicon de care aveam nevoie la fabrica de bere, dar si cateva tri-clampuri, un cot, un teu si un capac tri clamp de care aveam nevoie pentru a putea transforma foarte usor si rapid coloana Boka in alambic simplu sau coloana CCVM.
Aici sunt doua poze cu piesele, intr-una din ele sunt asamblate in modul in care vor fi montate pe capul coloanei, in locul sectiunii Boka. Scotand capacul de sus (si adaugand o mica sectiune de teava) voi putea sa bag acolo deflegmatorul pentru a o folosi in modul CCVM.


Din pacate restul pieselor se lasa asteptate...


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
[img]https://i.imgur.com/dqZFswb.jpg[/img]

[img]https://i.imgur.com/NPINose.jpg[/img]


pus acum 3 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
de ce va ani balesc la asa ceva dar inca nu justific o asemnea investitie
spor/succes in ceea ce vei face !


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Multumesc!
Investitia nu e chiar mare, daca te limitezi la flanse facute din teava de cupru vorbim de maxim 500 lei. E un pret mic daca stai si calculezi cati bani ai da pe alcool la magazin. Daca o faci fixa, nu cu triclamp este chiar mai ieftin.
Eu am inceput lucrul la coloana asta acum cativa ani buni, deci nu s-a simtit deloc investitia 


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce bine arata piesele alea. Ionut. 
Te-ai gândit foarte bine cum sa modifici configurația. Și sa știi ca totul e spre bine. Daca și Amedeo o sa-si faca o coloana, puteți vorbi sa va combinati la o teava. In felul asta toți suntem mulțumiți, mai ales ca și eu m-am gândit mai bine și am zis ca as mai face ceva cu teava aia, ori o coloana, ori o înclinată, ori un shotgun, un dimroth, binoclu, vagin, etc. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Hmm, ai planurile pentru vaginul ala? Poate cumpar niste teava in plus...

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752


M-am gândit ca as face un răcitor in felul urmator: in teava groasa  as baga o spirala de teava de 6mm, lunga de vreo 10 metri, foarte rara, adică cu distanta între bucle.  Alimentarea cu apa și ieșirea sa se facă pe jos, deci aburul ar trece de sus în jos. Este posibil ca în felul asta distilatul sa iasă cald / fierbinte, voi ce ziceți?

Tot ce vreau e sa evit babilonia de a face shotgun. Mi se pare super migălos și de mare maiestrie sa tai tablele alea dup-aia sa le lipesc perfect. Vreau ceva mai pentru de-astia cu doua mâini stangi. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
M-am gandit si eu la asta, si cred ca ar merge. Dar nu inteleg de ce vrei sa fie spirala rara. Eu as face un dublu helix destul de strans ca sa fie suprafata de condensare cat mai mare.
Daca deflegmatorul din capul coloanei poate sa creeze reflux total sigur va putea sa condenseze si la iesire.
Totusi mie imi place ideea de shotgun 


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Un dublu helix nu ar aduna condensatul?
Sam, io în locul tău, că tu stai la bloc, nu io! , aș fi încercat o răcire cu aer. Nu ca a ăstuia
ci una altfel, așa

coloana bokakob 54mm dublu helix aduna locul tău, că stai bloc, io! aș încercat aer.

26.8KB


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Cu multe bucățele mici din tablă de cupru lipite pe serpentină sau, probabil și mai bine, mai multe bucați mari prin care să treacă spirele. Totul băgat sau nu într-o „carcasă” cu 2 sau mai multe ventilatoare.
O serpentină de 6mm, cum zici tu de vreo 7-8-10m, cu chestii d-aste pe ea și băgată într-o țeavă de pvc de 110 cu găuri de aerisire în ea și 2 ventilatoare de pc care să bage aer rece, unul pe sus, unul pe jos, cred că ar merge.


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Ma refeream la serpentina dubla, nu are cum sa adune distilatul. Asa ar avea lungime de mai mare de teava rece si poate lasa apa sa curga mai incet.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ionut, de ce ma indoiesc ca ar iesi distilatul rece printr-un astfel de condensator dimroth intors? Sa ne gandim putin... cel mai probabil, el va functiona in pozitie oblica. Distilatul abia condensat dar inca fierbinte se va prelinge pe teava exterioara care, la randul ei se va incalzi. Daca nu exista nicio sursa de racire din afara, distilatul va curge cald - fierbinte dar in mod sigur nu vor iesi aburi necondensati.

N-as inghesui spirele pentru ca nu e limita nici de teava nici de spatiu. Ba chiar e bine sa fie un pic de distanta intre spire, mai ales la spirala exterioara la dubluhelix.

La orice alt tip de racitor (liebig, shotgun, graham, etc.) lichidul sta in contact cu elementul racitor pana iese detot din instalatie.

Din ce am mai vazut la discutii pe HD, un shotgun ar fi cam "overkill" adica mult prea mult decat este necesar cand si un liebig isi poate face treaba foarte bine. Majoritatea vorbesc de 1/2" in 3/4" (cam 12 in 18), si niste lungimi f scurte cam de juma' de metru si spun ca condnseaza tot la 5500W. Pai eu as face de 22 in 28 la 1.5 m si as merge cu un debit super incet ca nici contoarul de apa nu s-ar invarti.

Mai e inca ceva. La coloana n-ai nevoie de racitor final super puternic ca oricum vaporii sunt aproape condnsati de condensatorul de reflux. La mine cand merge coloana racesc cu spirala in cuva. Sta aceeasi apa de la inceput pana la sfarsit si nu se incalzeste mai deloc. Are si gura foarte larga si se raceste prin evaporare. Daca il folosesc in modul alambic se infierbanta apa imediat de nu poti sa tii mana in ea. Trebuie sa curga incontinuu si partea de sus e mereu fierbinte. Aia de jos nu se incalzeste niciodata ca pe jos vine apa rece.

Amedeo, am mai vazut discutia de pe HD. Foarte interesant topicul si ideea de racire cu aer. Conteaza mult economia la apa mai ales la bloc unde apa costa mult la intretinere. O sa ma gandesc si la racire cu aer, o solutie de viitor. Problema e ca cu pamdemia asta nu mai gasesti nimic prin magazine. Auzi, am umblat pe la toate magazinele, sanitarele, pe la bricolaje, in piata (inainte sa se inchida) ca imi trebuia o bucata de furtun de-ala armat. Nicaieri nu se mai gaseste. Nici coliere n-am gasit. Acum incerc sa ma descurc cu ce gasesc mai usor. Asa ca un liebig este prioritar acum.

Mai era o chestie interesanta, cica apa din condensatorul de reflux e mai bine sa fie calaie nu rece. Cel putin la coloana CCVM. Motivul: e mai usor de controlat cati vapori scapa pe la teu. Deci nu mai trebuie sa avem circuite de apa de racire separate. E chiar indicat ca apa intai sa treaca prin condensatorul final apoi prin cel de reflux.

ps: vreau sa va zic ca ultimele dati nici nu am mai umblat la spirala ca la inceput, cu reglaje fine... am lasat la reflux total o ora cu foc maxim si dup-aia am ridicat spirala sus detot si debitul s-a mentinut la 1.2 litri pe ora la 94% pana aproape de final. E foarte important sa se faca echilibrarea la inceput. Acum daca as vrea sa curga mai slab n-as sti ce sa-i fac.     


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Amedeo, Asa ar fi mai simplu cu un radiator de masina. As scapa si de babilonia migaloasa. Imi daduse Pazucu un radiator cand am fost la el, l-am probat, am si scris aici printr-un topic, dar din pacate era spart si n-am putut sa fac mai multe cu el. Oricum radiatorul, chiar daca cel mai probabil n-ar face fata la distilarea cu alambic, pentru racirea finala la coloana cred ca ar face fata cu succes. Nu sa treaca distilatul prin el, ci apa de racire sa recircule cu ajutorul unei pompe de recirculare prin racitor apoi prin radiator.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Te-ai complica mult cu radiatorul auto, parerea mea. Oricat ar costa apa (la mine e gratis, sîc ) mi s-ar parea si mai mare bataia de cap sa depozitez un radiator in apartament. Mai usor ar fi sa pastrezi apa pentru WC, economisesti cateva trageri de apa cu cateva bidoane cred ca rezolvi.
Asa e, distilatul ar curge cald in scenariul gandit de mine... Ai putea sa adaugi un mic liebig la final, dar iar ajungem la complicatii. Pana la urma cred ca shotgunul isi merita munca depusa penteru fabricare.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cate bordee atâtea obicee 🙂

Totuși as fi deacord și mi se pare bună ideea de păstrat apa pentru veceu. Pai cu vreo 5 treburi mici și una mare consumi cam 40 de litri de apa plus apa de spălat pe maini. Iar dacă ma gândesc mai mult, cred ca s-ar putea recupera toată apa și refolosita la dus, spalat pe mâini, spalat vase, rufe. E cam risipa sa se consume doar pentru racit serpentinele. Dar in cazul asta intervin alte probleme: stocarea și depozitarea apei în bidoane. Pentru spalat și limpezit rufe chiar o sa ma gândesc serios la ideea asta. Am doua mașini de spălat dar prefer sa spal de mana in cada ca nu-mi place cum spala masina.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Hei Sam  …

… te-ai mutat in Sahara    ca ii tot dai atita cu economia aia de apa    chiar asa de scumpa este 

… inainte sa racesti cu ventilatoare    verifica cit e curentul 

… si acum iarna … daca ai plimba apa ta de raciere pe balcon si inapoi ar fi OK  si rece si recuperate 

… dar daca nu gasesti furtun    nu merge idea 

Varianta rapida … e un Liebig teava de Cu in furtun    ca la racitoarele de bere asa poti sa-l faci colac si lung cit vrei tu … daca vrei sa fi sigur ca teava nu atinge furtunul -infasori o sirma de Cu de 2mm intro spira larga pe teava => o spirala-panglica de curgere a apei cu sectiune dreptunghilara etc...



ps
… astept sa te apuci de coloana ai inclinata


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Hei Cab ... ... ma ingrijorasem ca nu te-am mai vazut ... ... am  crezut ca te-a speriat și pe tine vreo fantoma ...     ... și nu mai scrii de teama controalelor inopinate  

... dar acum mi-a mai revenit inima când te-am văzut.      ... obisnuit cu stilul inconfundabil ... plin de culori ... ... și de remarci fine ... ... ... original

... sa nu faci si tu ca Sine ... forumul fără tine e ca nunta fără lautar      ... ...    pe sistemul "te iubim ca ca tine nu gasim"!         



Știi ce scumpa e apa? La întreținere vine un milion jumate numai apa rece. 
Ventilatorul consuma neglijabil.

Da, știu ce zici, counterflow chiller. Si ala e overkill, dar cred ca un liebig clasic e chiar mai simplu de facut. Fara sarma spiralata ca nici sarma nu se găsește. 

ps: da, o înclinată, și eu as vrea. Dar trebuie sa umblu după piese și peste tot nu au.
As vrea sa fac o coloana CM iar in capăt, ca deflegmator sa infasor teava subțire f stransa si lipita bine cu mult staniu. Ar fi cea mai simpla idee de deflegmator / răcitor dar probabil nu foarte eficienta.

Dar sa revenim la coloana lui Ionuț...


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Sam …
… cum dracu e asa de scumpa ? … nu iesi mai ieftin la pet ??

… eu sunt la nivel de laborator … citeva sticle  de 1 galon 
… daca mi le ia ma duc direct la magazin si-mi iau alte             … singura problema e ca la magazinul ala specializat-ca e magazin separat      e coada mai tot timpul  … la farmacie nu e coada- si e pandemie   

… si am ramas cu Sechele de pe vremea lu tovarasul … a nu se intelege ca stateam la coada la altceva inafara de pine -- preferam sa ma lipsesc

… mai fac si experimente    anul asta am facut hydromel    ca am iesit mai ieftin decit sa fac cidru de mere  trebuie sa-mi fac timp sa storc boasca si sa decantez-trag vinul    si dupa asta sa vedem ce avem de facut  … hydromelul are o usoara aroma de mire … ziceau ei ca e mire naturala ==> supranaturaa nu e sigur

… totusi … din toate sticlele mele … le prefer pe alea de calvados …. adica din suc de mere   … sa vedem acum ce iese din hydromel 


Sa ai sporuri Sam !


p.s.
… am gustat un rachiu de mere … facut in ro … BUN BUN BUN
… calvadosul meu din suc de mere … aduce a mar … in rachiul asta se simte marul => ar trebuii sa fac din mar …
… prunele nu intra in discutie … nu gasesc nici de gombotz

… apropoo Sam … stii ceva de … "procedeul original de distilare de la Zetea "? … cica au un deflegmator special … si fac o tripla distilare … din prune culese la maturitate … nu la supramaturare …
… stiu ca acum aproape 50 de ani …. cind adunam prunele de rachiu erau zbircite = supramaturate … pacat ca nu beam rachiu atunci


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Probabil platit ala in sistem paușal de este asa scumpa. Ar trebui sa fie cativa lei/mc plus inca atat pentru canalizare.

pus acum 3 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la