Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alyna2408
Femeie
25 ani
Botosani
cauta Barbat
26 - 60 ani
Bauturi / Handmade / Vreau sa-mi fac un cazanel Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

@Sine ...
1.dupa mine ... uleiurile volatile vin din COZI    ... pt ca uleiul se distila=fierbe la temperaturi mai mari de 100C    ... deci nu se grabesc sa iasa


Daca ar fi asa nu am avea niciodata uleiuri volatile in distilat pentru ca in cazan nu am avut niciodata mai mult de 99°C.

Uleiurile de care vorbesc (sunt de fapt acizi grasi...) sunt dizolvate de alcoolul de peste 30%vol si se evapora o data cu acesta.
Sub 30%, uleiurile se separa de restul lichidului (separare de faza) si doar plutesc pe deasupra fara a se evapora.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@ sine

... uleiul fierbe la 150C ... apa la 100C ... alcolul la 78C parca ==> amestecul FIERBE LA 92C ... E POSIBIL ?

... EU CIND PUN IN CAZAN ELIMIN POJGHITZA AIA DE ULEI pe care   o vezi plutind pe primul distilat  (f.f.rar am asa ceva ... )

noi distilam de fapt o ... EMULSIE = APA+ALCOOL+ULEIURI-urme

D.P.V. INDUSTRIAL ...
SA COBORI GRADUL ALCOOLIC PRIN DILUARE SI APOI SA DISTILI CA SA CRESTI GRADUL ALCOOLIC= PIERDERE DE ENERGIE= PIERDERE DE BANI      etc.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Dar nu am coborat niciodata taria distilatului decat prin colectarea totala a alcoolului la prima distilare.
Cum ai spus si tu pe undeva pe aici zilele astea, un must de 8-9% da un distilat de aproximativ 28%.
Deci...qed


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@sine ...

... pai eu o mai cobor ...

... ultima experientza de distilare    de alcool de zahar pt visinata/afinata    de la anul  ... am plecat de la 16L solutie cu 4 kg de zahar si un rest de zahar pe refractometru de 70g/L    si am colectat din 15L un bidon de 4L de 50%   asa ca i-am adaugat apa pina la 30%

... cind am pus la fiert ... era ca un vin tare si limpede    ( am pus fara drojdii--- poate ca a scapat ceva ) ce a ramas in cazan    era cam urit    ... oricum neimbietor     
... asa ca ... am diluat la 30% ... si o sa lamuresc eu pina la anul 
(ca si la fiert ... mi-a luat o luna sa-mi gasesc timp  )
... unde mai pui ca ma gindesc sa fac o tripla ...

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
buna     am inteles cum e cua doua distilare ce spui tu caberlot e exact ce faceam si ce am zis mai sus5ol la 50 grade+50l la15 grade =100l la32,5 grade+50l h2o de izvor cu 0 grade=150l la21,66 grade
nu puneam apa dar nu am avut atatea cozi.iar la mestecator nu am elice am facut cum am vazut you tube
din bucati de cupru de5cm/3cm/2cm gen lant de bicicleta/gall/ care copie fundul cazanului cu toate ca e curbat si pe bara care il actioneaza la 7 cm de fund am o elica din 2 platbande de 15 cm/5cm/0,8cm care la invirtire in sensul acelor de ceas coboara de sus in jos compozitia din cazan   caberlot mai fierbe vinul?      


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
asta cu diluarea la 20/25 grade la a doua distilare o stiu de la un prieten ardelean care nu a stiut sa-mi explice dar mi-a demonstrato practic.un cazan la a 2 dist. la33grade=palinca mai putina si mai saraca in arome decat aceasi cantitate ca la primul +20 litri apa= palinca mai multa la acceiasi gradatie+arome belea
ambele umpluturi au fost din aceiasi butoi.si pe la breaza colecteaza cozile/apurica/ si le mai fierb odata si la un cazan de 50l scot cam10l de palincuta de 50grade    


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
0 intrebare mai se baga cineva sa luam in 2 sau? drojdie, si 2 sticle de enzime si de unde ma sfatuiti sa iau
  ce atzi mai folosit cu succes??? eu vreau pt faina de care vb .multumesc


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cazanel

... e bine sa distili cu cazanul plin    asasunt destui vapori care sa plece pe teava    si sa se condenseze 

... am incercat si eu cu cazanul la 2/3 ca sa iasa si mai tare    si a iesit in valuri    si prea putina etc   ... asa am ajuns la concluzia PLIN SI CU PIETRICELE LA LAMURIT 

VINUL MAI FIERBE INCA  INTREBAREA E PINA LA CIT% SE DUCE ???  
... ASA CUM AM ZIS ... STRUGURII MEI AU FOST PREA DULCI !!! ... 260-280


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
lamurestema si pe mine cu lamuritul   si pietricelele/cat despre cazan nici nu am cum sa fac la mine cu el decat plin ca il am zidit siil ia focu si din parti si-l arde daca nu e plin am destul ca sa fac 2      . despre vin anul asta asa au fost struguri culesi cand a trebuitsi la mine a avut250/270,muscatul mi-a fiert50 de zile si de 1 sta cu bentonita si cabernetul fierbe molcom de25  de zile
si i-am pus si activator de ferm./vinovit/.cat despre tarie muscatul are zahar rezidual mai putin ca anul trecut se duce mai mult spre demisec dar ff.  tare si cu aroma mai estompata ca anul trecut.am sa fac teste sa post.         ,  la testul colegilor de munca   ,din 2 litri/2 colegi=1 maimuta si unul super veselie/asta e de pe la tara la 115kg mai rezistent/dar din exp, cred ca are cel putin 14 grade    


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
pe pag 5 am pus niste poze cum curge teava cu de 22mm redus la 15mm din T,distilat 8/10mm gros in functie de foc  

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... lamuritul = distilarea2 =rafinarea 
... pt ca pleci de la un lichid relativ pur    nu ai centrii de firbere    si atunci exista riscyl sa apara o ... evaporare brusca=in valuri ==> va iesii pe teava la condensator lichid+vapori 

... pietricelele ... astea joaca rolul de ... centrii de fierbere=impuritati    si de agitator = se misca prin cazan = fac o uniformizare de temperatura

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


ATENTIE ... MUSCATUL LA SUPRACOACERE NU ARE ACIDITATE DESTULA    e exemplu clasic din carte 
==> sunt sigur ca trebuie sa-i corectezi aciditatea 
ACIDITATE E UN BUN CONVERSANT AL VINULUI ... si un conservant tot odata !

... activatorul ala de fermentatie= nutrientzi      sper sa fie diferit de ce e in plicul de drojdii turbo 24-48    pt ca ala are gust de CAVIT ... si se poate duce in vin     

,,, de la 250 g .... iese un vin de 14% si cu rest de zahar de 12g = limita de demi-sec ... de la 270g ... esti in demidulce cu 32g zahar    ... ceva cam ca si ... clasicele busuioaca si tamiioasa dulce 

... apropoo ... incerca o tamiioasa vinifcata in sec ... de la stirbei de ex     



p.s.
... citeste despre ... focul lui Pazucu ... fara pietricele


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
multumesc de lamurire da mai citisem pe aici probabil ca mestecatorul facea treaba asta la mine       ca nu am avut probleme ca Pazucu ok o sa-l scot si pun 5kg de pietricele/marmura pt acvarii20/25mm   ,am masurat muscatul are 13 grade dar i-mi da2/3g zahar rezidual   se poata oare .cabernetul areacum 8 grade si7 la suta zahar dar inca fierbe
aciditatea o sa o masor cu hirtie de ph cred ca mere    ,si sa mai caut pe net despre, cat ar trebui sa fie ph ca sa fie ok.mai speriat cu cavitul   :hi    l-am gustat e bun la gust fara gusturi straine/http://www.bizoo.ro/firma/loredo/vanzare/252484/activator-de-fermentatie-vinovit /


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
cartea de care  vorbesti?? link/ site/pdf???lumineazama mai facut curios      

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cazanel a scris:

cartea de care  vorbesti?? link/ site/pdf???lumineazama mai facut curios      


... CARTEA VERDE = OENOLOGIE ... din 1990 ... de Pomohaci,Stoian,Gheorghita,Cotrau, Iouras si Cotea ... cred ca un curs de facultate ... eu am luato din librarie in 90-91==> si de atunci o tot rasfoiesc toamna ...

... incerca pe la ... anticariat ... sau la biblioteca.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
asta e tipul de mestecator pe care l-am facut          

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... hotarit !    asta rade tot    chiar si fundul cazanului 

INTREBARE ; pe bucsa de centrare ... nu se arde plamada ?
(te intreb ... pt ca stiu ca lagarele axiale acolo au probleme==> pt motivul asta se fac ca niste inele circulare 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

... si asta e ... tocatorul de prune


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
buna   am avut treaba scz   asta mi se pare mai bun si mai usor de facut e in proiect dar sa vedem cand ca nu am gasit butoi de bere   vorba aia nici hotii nu mai sunt ce-au fost         la mine nu se arde ca e pe pat de nisip cazanul

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
tclipa
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 12
cum se aleg samburii deoparte in masinuta asta? ce are inauntru?

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
are un platou cu 4 fante ca la razatoarea de bucatarie pt varza,care se invarte pulpa de fruct o roade si curge si simburii ai freaca acolo ai speli cu putina apa si la foc .merge si la mere      

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 10 ani
   
tclipa
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 12
faine scule. eu am 2 tocatori si nici una nu merge bine    adica asa, sa torn cu galeata merele, fara grija...

pus acum 10 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Imi pare rau ca nu am avansat in chestiunea cu alegerea cazanului.  Am primit cadou de la o cunostinta un cazanel din Cu. E micut, nu cred ca are mai mult de 50 l . Ma gindesc sa fac citeva incercari cu el pe plita din bucatarie, nu stiu cite mirosuri si mizerie voi face.  Aa vrea sa introduc in el un sac dintr-un material textil, pt a nu se arde borhotul, ce ar fi mai indicat??

vreau sa-mi fac cazanel imi pare rau avansat chestiunea alegerea primit cadou cunostinta cazanel din

33.8KB


pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Nu stiu sa pun mai multe poze la o postare. Imi cer scuze.

vreau sa-mi fac cazanel stiu pun mai multe poze postare. imi cer scuze.

45KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
NU pune din material textil.
Poti sa pui pe fund un strat de paie indesat cat mai bine. Socrul meu a distilat toata viata folosind solutia asta.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Imi doresc tare mult sa fac o distilare . Sa vad cum e,  sa gust, sa miros.  Am malai in prostie, vo 5 t, da cred ca as vrea sa fac prima oara din orez, am ramas tare impresionat de samogon in topicul - uischi din orez.
  Pt asta am nevoie de un minim instrumentar : alcoolmetru, densimetru, termometru. Macar astea sa fie cit de cit corecte. Care stiti de unde ar fi cel mai indicat sa le cumpar, va rog sa-mi dati sugestii. Exclus din afara Rom, nu stiu cu ce mincare se maninca. Doar daca ar binevoi un coleg sa le procure, sa m-i le trimita si io sa platesc totul.
Mai tre sa fac rost de drojdii si alte chestii. Cine-i Marin, il rog frumos sa-mi dea un PM.

Poate ar trebui sa deschidem un topic cu ceea ce NU trebuie sa faci cind incepi o sarja . Cred ca sunt multe lucruri pe care le fac neprofesionistii in timpul procesarii si distilarii, pe care nu ar trebui sa le faca...

Sa vad cum imi procur instrumentele, pe urma voi mai citi de 20-30 de ori topicurile alea, si voi purcede.

Stiu ca la inceputuri un esec este greu de digerat, deaceea cer ajutorul vostru. Sa nu va suparati.
Sper sa reusesc...


pus acum 9 ani
   
Skyline25
20%

Din: Buzau
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 58
Dacă cauți un pic pe forum găsești cāteva site-uri de unde sa-ți iei instrumentar la prețul corect si scule de calitate.

_______________________________________


pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Licap,
Nu te mai stresa atāt. Ai 5 tone de malai.
Fa o plămădire cat trei sferturi din cazan și vezi ce īți iese. Dacă ai termometru (absolut necesar pentru cereale ) te descurci pentru plămădire.
Ți-o spune unul care, numai cu rețetele de pe forum,  nu a avut niciun rateu notabil. Mici probleme datorate experimentelor mele, dar toate corectabile.
La prima distilare mergi pe colectare totală, la a două bazează-te pe papilă. Deși, un alcoolmetru bun nu e atāt de scump, măcar unul de la ruși ar fi bine să ai.

După 2 plămădiri, totul va fi rutină.
Dacă ai orice īntrebări, pune-le și vei primi răspuns pe forum. Sunt cāțiva oameni pe aici care sunt gata să ajute.

Baftă!

FlorinB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

@Licap ... prob bil ca FlorinB are dreptate ... 

daca ai 5t de malai ... da drumu la experimente     ... fa rost de maltz ... si curatza cazanul bine si da-i drumu ... => o sarja de 20kg boabe ar fi OK pt 2 prime distilari ==> ca sa ai de un lamurit = rafinare 
... trei ar fi si mai bine 

PORUMBUL ... pare sa fie cel mai complicat ...= mai mult de fiert    ... dar daca ai ceva animale ... chir ca e bine sa incepi sa experimentezi 

OBSERVATIE ...
ce distil iarna nu se tulbura ... probabil pt ca racirea e f.f. buna = distilatul iese sub 10C ...    asta ar fi singura explicatie - ca doar tot eu fac separarile -- tot dupa aceiasi reteta = aceiasi papila/nas


curaj !
   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Multumesc amindurora.  De instrumentar ma rezolva pazucu.    Am speranta ca voi incepe cit de curind. 
Numa bine...


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
BUna !!!  Scuzati lipsa indelungata de pe forum !!!

     Foarte buna ideea cu plamadirea si distilarea orezului. Eu am plamadit prima oara 10 kg spartura orez si vreo 3 kg. de malt de grau, reteta temperaturi in descrestere. !!!! Pe atunci nu aveam glucoamilaza sau drojdii selectionate, totusi rezultatele au fost foarte incurajatoare.... Multumita moderatorilor acestui forum !!!!       
      Am avut ceva probleme cu macinatul maltului si cu amestecarea...... Am rezolvat problema cu o masina mare de tocat carne antrenata de un motor cu reductor pentru macinatul maltului, iar pentru amestecare am facut un amestecator. ( cand voi incepe sezonul voi pone filmulete cu toate sculelel mele, pentru a da idei si altor oameni ce s-au lovit de aceste probleme ).
     In acest moment astept astept sosirea temperaturilor pozitive, de primavara,  sa pot pune la incoltit graul si sa pot pune la fermentat. Voi folosi in continuare plamadire  all malt, temperaturi in crestere, cum am aratat pe un topic deschis de mine.... ( plamadire all malt cu glucoamilaza si drojdii de la marinica ).
       Intre timp am vorbit cu SineNomine pentru niste spp sa pot pune in functiune si coloana de distilare.

   
Multumesc moderatorilor !!!  


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Bravo Constantin, bine ai revenit pe forum! 
Asteptam povestiri noi intr-ale alcoalelor de la Bxxxxxi!


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Am citit toate postarile si nu am gasit raspuns la intrebarile mele.
Am un cazan de inox de 100 de litri , diametrul este de 50 de cm.
Am facut tuica de pere si s-a lipit groaznic , de aceea vreau sa folosesc o sita pentru a impiedica ajungerea plamadei pe fundul cazanului.
1.Ce distanta trebuie sa fie intre sita si fundul cazanului?
2.De cat trebuie sa fie gaurile sitei?
3.Distanta dintre doua gauri?
Focul se face cu lemne neputand controla flacara.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@aurel100

... de obicei problema asta se rezolva ... cu amestecator   ... sau poate cu paie  ... sau un sac 

... daca ai citit tot de pe aici    ai vazut ca la capitolul alcool de fructe informatia e putina  pt ca meseriasii aia nu se obosesc sa dea sfaturi !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Aurel,
Eu nu am distilat pere, īnsă am distilat prune și mere īn oala de 30 litri de inox, fără mestecător.
Am distilat și făină.

Secretul meu: 2 litri de inele ceramice de acvarii.
Acum... Eu nu spun că va funcționa obligatoriu și la tine, dinamica lichidelor și a solidelor este alta intr-o oală mare.
Poți īncerca cu pietricele cu diametru de 3 cm. Am folosit și eu pietre o vreme, īnsă se micșorau vizibil, așa ca am trecut la inele ceramice.

Baftă !

FlorinB


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
vaaai , am distilat si eu fructe dar cred ca am dat detalii la vremea respectiva !
oare de ce a zis fratele caberlot ca cei care distila fructe au secrete ?

acum lasand gluma , aurele fii antena  :
sunt o gramada de variante sa scapi de necazul tau , prietenii nostri deja au dat o gramada mai sus , cred
ca e buna si sita de care pomenesti si care poate fi o sita chiar ca cele de cernut faina sa nu treaca materialul grosier montata in asa fel incat sa ai macar 2-3 cm distanta intre fundul cazanului si sita .
ai mai putea sa faci o baie de ulei cazanului foarte simplu , dintr -un butoi de tabla de 200 l care se gasesc
goale pe la service auto ( ulei , vaselina , etc).
totusi eu cred ca problema ta este de la diluarea plamezii cu apa . cand pui plamada la fiert trebuie diluata
pana cand atunci cand bagi mana in cazan se scurge toata plamada de pe mana astfel incat mana sa ramana curata . as recomanda ca adaosul acesta de apa sa se faca inca de la plamadire astfel vei ajuta drojdiile sa- si faca treaba mai usor .
un alt secret este acela cu invartitul plamezii in cazan pana la temperaturi la care nu mai poti baga mana
in cazan 60-70*C ,apoi sa montezi capacul si sa astepti sa vina licoarea lui bachus pe teava .

P.S. eu am cazanul bagat in ulei fara amestecator , insa amestec in plamezile mai groase pana se incalzesc bine de tot , apoi pun capacul si nu s- a prins niciodata .
daca bagi cazanul in ulei tine cont ca la fundul lui intre cele doua cazane sa fie cam 7 cm distanta astfel nu se mai prinde nici carameaua , asta ca sa- l citez pe strava    !
spor la distilat si tine-ne la curent 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Sau poti sa storci plamada, ca la cereale...... Dar cel mai Bun e un amestecator...... Nu se va prinde si vei avea aceeasi temperatura in cazan.......
        Eu, prima oara cand am distiltat plamada de cereale, tot intr-o oala de inox de 50 de litri, am pus plamada intr-un sac din material de strecuratori de branza de la stana.... Sacul l-am legat bine la gura, Sub sac am pus vreo 2 lemne, in asa fel incat sacul sa nu atinga fundul fundul cazanului....  si tot s-a prins, dar f.f.f putin, deoarece partile solide odata iesite din sac spre fund nu au avut suficient spatiu.....
 
         Deci, amestecatoru-i sfant!!!!!!!!!!!!       


pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
aurele avem acelasi tip de cazane numai ca al meu are 200l si 680mm deschidere la pagina 5 daca te uiti il vezi .si la mine sau lipit lafel la inceput dar numai caisa si am pus un mestecator  si tot ce scri pazucu e verificat si le fac si eu de mult. acum nu folosesc mestecatorul decat la cereale si caise ca-s mai lipicioase dar in rest pun la butoiul de200 jumate cu fructe restu apa si cam 20 kg zahar  am pus si invertit dar nu e difereta la mine cel putin intra tot in cazan si iese 50l la 42 grade atentie la simburi se lipesc deci solutia amestecator

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@aurel
... de la @Pazucu ... & co

... uite ca solutiile sunt aici ... daca citesti atent

pazucu ... am vrut sa zic ca ... jucatorii de pe aici sunt in general axati pe cereale, zahar, struguri si sfecla    ... fructe mai putine pt. ca aici sunt de obicei cantitati mari ... si atunci ai nevoie de spatiu 

... si chiar nu stiu pe nimeni -aici pe forum care face de pere  ... am facut si am baut din pere padurete      suuperr ... anu a fost nici o problema la un alambic de Cu cam de 150-200L dotat cu amestecator (... sa fie de atunci 20 de ani ?...  nu chiar !)


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
eu am facut de pčre inainte de craciun ; un cumatru de al meu a avut cam 200 kg de pere wiliams ,asa ca in cartea lui nea josef pischl si intradevar asa cum clasifica si inginerul acolo tuicile , asta de pere a fost cea mai buna tuica care am baut-o din tuicile pe care le-am facut eu .
din pacate s-a terminat cam repede    !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Va multumesc pentru raspunsuri.
- nu stiu ce sunt inelele ceramice.
- inaltimea cazanului este de 44 de cm, nu am cum sa pun invartitor.
- sita de cernut faina are diametrul mic, ce fel de ulei se pune intre cele doua cazane?
Pentru cazanel : nu am inteles de ce se pun 20 de kg de zahar la fiert.

Apropo de malt , nu am facut dar este posibil sa va scot din impas :
sunt pescar si am vrut sa macin canepa cu masina de tocat carne , a fost groaznic.
Am gasit o solutie foarte buna : alunele, miezul de samanta de floarea soarelui, canepa se macina cu masina de ... macinat nuca.
Sunt diferite marimi de site la masina de macinat nuca.
Rationamentul cu sita de faina este bun dar nu este dus pana la capat. Va voi spune si cum sa il folositi la prepararea plamadei pentru whisky.

Multumesc


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
intre cele doua cazane eu am pus ulei ars , uzat , il gasesti mocca la service auto !

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Masina de macinat nuca? Aceea cred ca functioneaza ca si o razatoare circulara, nu? Ideal ar fi sa fie actionata electric. Si eu m-am gandit de cateva ori la razatoarea electrica dar am zis in gand ca "n-are cum sa mearga". Mi-ai dat noi sperante cu idea ta.

Nu uita ca ne referim la malt verde, acela care e umed si moale. Zici ca merge cu masina de macinat nuci? O sa incerc si eu.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Chiar si la baia de ulei trebuie un amestecator. Altfel se lasa toate solidele la fund si tot se lipesc acolo. Dup-aia trebuie sa cureti, sa ranesti.

Am avut 20 de litri de ulei pe care il foloseam la distilari. Am renuntat la el cand m-am mutat cu casa. N-as mai recurge la ulei. Munceam mult sa spal cazanele, mirosea...

Mai eleganta mi se pare acum idea lui Sinenomine cu aburul supraincalzit. Aia chiar merita facuta.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
aurele de ce spui ca nu poti sa pui invartitor din cauza inaltimii al meu are 110cm si tot a  mers pui pe fondul cazanului o bucsa de centrare din otel inox si sus un sistem de eyansare gen presetupa sau stobitzsi merge uns  

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cazanel ...

  ... stobitzsi   adica cum ? ce e si asta ??


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
de fapt stobitz este etansarea cablurilor electrice care ies dintr-un tablou electric sautrec printr-un perete etans

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
probabil vine ditr-o denumire nemteasca ca si obertain-ul de la bateria de chiuvetaasa se zice la vapoare            

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Ok ... m-am lamurit 

... eu stau mai bine la teorie    la partea practica=denumiri mai am de invatat 

... si ca sa mai facem teorie ... la amestecator ai o etansare dinamica = axul se misca    ... la cablu ai o etansare fixa = ca si o flansa de ex.
... si am uitat cum se cheama etansarea aia la cablu ... cred ca tot presetupa 

... la turbine se practica etansarea labirint ... si pt ca sa nu piarda ulei e etansare cu manseta de rotatie    stop.

ramanem la presetupa ... simpla de facut si suficienta la un cazan 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Scuze , canepa se macina cu masina de macinat macul. Pana am gasit solutia s-a ars mulinexul. Nestiind consistenta (duritatea maltului) am zis de masina de rasnit nuci, eu nu stiu daca este in stare in solida sau aproape solida maltul.
Daca este uscat graul sau orzul poate fi folosita o masina de rasnit cafea (cum este la cafenea).
La aceea putand fi modificata distanta intre rotile care sparge cerealul.
Eu am asa ceva si o folosesc la macinatul orezului, MEIULUI si soia.
Eu locuiesc in Bucuresti si daca vreunul vrea sa macine malt o cantitate rezonabila il ajut cu cea mai mare placere.
Sunt convins ca maltul poate fi macinat si cu moara cu ciocanele.
Pentru Sinenomime la data de 03.04.2012 pe alt topic spuneai ca vei face un cos in care sa se puna plamada indiferent ca este de cereale sau de fructe. In cosul respectiv se va pune sita avand cate ochiuri pe centimetru patrat? Eu am folosit candva sita cu 10.000 de ochiuri pe centimetru patrat trecea benzina dar nu apa. Cred ca ar trebui o sita poate mai mica decat cea pentru faina.

O seara placuta.


pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
ca sa stim practic si cea de la tija robinetilor sau ax pompe sau cabluri electrice are acelasi principiu constructiv la turbine labirinti sunt cu totul altceva e principiul pierderii presiunii din camera in camera pana se egalizeaza cu pres. atmosferica   asa putem vb de etansari pana ni se tocesc buricele degetelor pe taste
ps.la pompe cu etansare presetupa cu salamastra ca suntmulte alte etansari
     


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
am avut la un cazan o teava de cu sudata in capac care era scufundata in borhotul pus la fiert si pe mijlocul ei tija de la mestecator       nu prea e buna am modificato caci  cand crestea presiunea in cazandadea printre ele la foc de lemne la gaz mergea ca se putea regla focul si am facut dintr-un robinet de 3/4 nr 1in caream facut o etansare cu teflon si canal de o ring la int

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
pun poze

vreau sa-mi fac cazanel pun poze

30.7KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:

pun poze


vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:pun poze

20.5KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:


aurel100 a scris:

pun poze


vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:pun poze

24.4KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:


aurel100 a scris:


aurel100 a scris:

pun poze


vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:pun poze

24.4KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:


aurel100 a scris:


aurel100 a scris:



vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:

24.1KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Rog administratorul sa aseze pozele una langa alta.
Informatii pentru sita mea vad ca nu sunt.
Am vazut o sita pe al-ambic dar am dubii ca va functiona. Din poza se vede ca gaurile sunt ca razele soarelui cu diametrul gaurilor de cam fi 10 (dupa parerea mea foarte mari). Cred ca sunt si foarte putine, iar inaltimea fata de fundul cazanului este o mare necunoscuta. De aceea m-am hotarat sa fac :
1. O sita pe care dupa ce o termin v-o arat.
2. Un cos sub forma de cilindru cu diamentrul de 280 de mm si inaltimea de 350 de mm.
3. Un amestecator vertical.
Totusi am cateva dileme la amestecator, indiferent ca este amestecator vertical, oblic sau orizontal trebuie sa aibe o iesire pentru angrenare.
Voi ce fel de semering aveti la el?

Poza 1.
Cazanul meu
Poza 2.
Asa arata ciocanelele pentru moara.
Poza 3.
Motorasul de stergator de parbriz de dacie cu care poate fi antrenata masina de nuci care va toca maltul.
Poza 4.
Masina de macinat cafea care macina malt uscat fara nici o problema.
Poza 5.
Masinile de tocat nuci, cea mare este perfecta, cea mica fiind pentru canepa.

Daca aveti intrebari puneti-le si va raspund.


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Eu nu am simering........ Teava in teava...... Teava de centrare trebuie sa mearga pana jos, langa paleti..... Eu nu am avut nici un fel de probleme.... Merge trasnet..... Jos, in fundul cazanului, trebuie o bucsa de centrare al tijei pe care sunt sudate paletele.... Numai ca totul sa fie inox masiv si rezistent.....  am undeva fotografii si explicatii....Am incercat si eu la inceput cu jucarii dar am pierdut timp si bani..... Eu in acelasi cazan si plamadesc si distilez..... Succes!!!     

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Astept explicatiile si pozele.Multumesc pentru ajutor.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241


pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
aurele la cazanul ala nu ai sansa sa-i pui sita pe fund decat daca o faci gen armoinica sa-ti incapa pe gura punei la nivelul manerelor o presetupa cu snur de teflon sau ata de canepa inmuiata in ulei de bucatarie si un mestecator si ai terminat cu lipitul am uitat cu ce faci incalzirea cazanului?

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Multumesc pentru raspuns.Cum se va aseza sita .se vede pe saitul al-ambic am scris pe alt topic.Stiu ce este teflonul ,nu stiam ca exista snur.Tot cu teflon ma gindisem si eu intr-un montaj asa:-am un clindru care are baza groasa de 10 mm pentru ghidajul barei care antreneaza cele doua palete .In interiorul cilindrului prima piesa care intra in contact cu vaporii este o garnitura de silicon ,urmeaza garnitura de pisla ,iar deasupra teflon care preseaza pisla ,teflonul fiind presat de capacul cilindrului acesta fiind filetat in partea superioara.Axul este din bara de inox de 10.La fudul cazanului va fi o bucse la jumatate un lagar ,iar in capat cilindrul pe care l-am descris .Axul va fi antrenat de motorasul din imagine.Ansamblul din imagine este adaptat la o masina de facut suc de rosii fuctionind perfect .EU zic ca se poate stoarce plamada pentru facut GlenFidici  fara problema.Cine vrea sa incerce de proba stau in Salajan.Cineva scria pe alt topic  ca a ars plama de tri ori la rind ,de aceea sant sceptic.

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Ziceam de Glenfiddich astazi am cumparat ,,Whisky in productie proprie"de Peter Jager.

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Prieteni. Am obtinut un keg.  Are in jur de 150 l.  Nu are fund, dar am o tabla groasa de inox de 3,5 mm. Peretii au 1,5 mm. Norocul meu ca se potriveste comanacul vechi de arama de la cazanelul cel mic. O sa-l modific si pe el otziruca, pt ca vreau sa-mi fac o coloana dintr-o teava de inox de 60 mm. Dar toate astea printre fatari de scroafe, de vaci....Asa sunt io, mai incet,  masor de 10 ori, si cind tai, tai prost citeodata. Mi-as dori  sa am ingineria lui Sine,  meticulozitatea lui Costica, chimia lui Samagon,  stiinta lui Strava... 
  As vrea sa se fixeze  comanacul pe cazan printr-o ganitura de silicon . Vreau sa fac o fixare facila, usoara.   
  Sporuri tuturor...

vreau sa-mi fac cazanel prieteni. obtinut keg.  are jur 150 l.  are fund, dar tabla groasa

17.5KB


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pai mai trebuie amestecator......... Coloana ........... racitor final.............. etc..... Intrebarea e, ce mai ai disponibi?,  poate venim cu idei, cu sugestii, poate ne-am lovit si noi de intrebarile pe care le ai si la care am gasit raspuns..... Deci, pune intrebari....      Si vom gasi raspunsul la ele......

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
La etansare ai putea folosi asa ceva..........


Cazanul meu, inca, il etansez cu faina cu apa, dar, am cumparat anul trecut 2 metri de furtun de silicon si vreau sa il fac garnitura.... SineNomine mi-a si sugerat cum sa-l adaug sa devina o garnitura rotunda........... Am sa incerc.....
           Acum ma ocup de realizarea unei masini de macinat malt umed.....
           Am cumparat o masina de tocat carne de 22, de fonta......
           Am un motor cu turatia redusa de la 1400 rot/min, la vreo 310 rot/min, printr-un cap de flex profesional, exact ca la motorul de la amestecator, numai ca, la masina de tocat carne am nevoie de vreo 80 - 100 rotatii pe minut. De asta se ocupa un foarte bun meserias, pasionat de mecanica, strungarie, sudura, etc.. Va face transmisia, sa iasa la turatia ceruta prin 2 pinioane..... (  tot el s-a ocupat de alinierea axului motorului cu axul flexului.... de fapt, axul motorului a devenit axul flexulu, a introdus axul motorului in capul de flex si a montat pinionul de atac in varful axului motorului..... )
            Tare-s curios ce o sa iasa.... Oricum, am deplina incredere in el..... Azi am rascolit prin niste fiare la fier vechi si am gasit exact ce trebuia......   .... Doua pinioane..... pereche .... unul cu 9 dinti ( de la un bendix de electromotor) si un pinion cu 34 dinti........... Oi vedea ce va reusi amicul asta al meu..........  

             Asa ca, Licap, Intreaba, spune ce ai, spune ce crezi, spune ce ai nevoie, poate avem unele raspunsuri......


pus acum 9 ani
   
tclipa
10%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 12
aurel, din ce faci sita pe fundul cazanului?? nu de alta dar am si eu un cazan care are nevoie de o sita ...
deocamdata il folosesc la ghicit in stele :P



pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Sita o va face din amestecator........... sau va trebui sa storci plamada..........      

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Sita va fi din inox cu gauri de 4 mm.Inaltimea fata de fundul cazanului este deocamdata o enigma.Am realizat partial si un agitator axial .Enigma este ce pun in corpul presetupei. Vreau sa realizez si un cos asa cum are Sine.Sita va fi din doua semicercuri,la fel ca la Al-ambic .Pentru Constantin ,cel care a executat angrenajul agitatorului avind sistem de cardan este SUPER MESERIAS.La cazan nu cred ca ai nevoie de suruburi pentru a fixa capacul, cu niste carabine nu ar fi mai simplu.

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
pun poze

vreau sa-mi fac cazanel pun poze

30.5KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:

pun poze


vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:pun poze

29.8KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66

aurel100 a scris:


aurel100 a scris:

pun poze


vreau sa-mi fac cazanel aurel100 scris:pun poze

33.9KB


pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Asa arata sita de care vorbeam .Asa arata amestecatorul  cazalul  cu motoras de parbriz.Asa arata carabinele (inchizatoarele) .Astept in continuare adresa atelierului pentru a face si cosul.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
mamaaaa , ii cu telecomanda !    
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:

mamaaaa , ii cu telecomanda !    
   



       


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna lucrare.... Acu,.... Nu cred ca mai trebuie cos daca ai amestecator.... Scopul cosului este de a nu permite particulelor solide sa se apropie de fund, sa stea acolo si sa se arda.... Tu, daca il agici continuu, particulele solide nu mai stau pe loc, deci nu se mai ard pe fund.... Asa o fi ?

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Eu consider ca acel cos este versatil asa ca tot vreau  daca se poate adresa.Nu aveam cum sa sprijin sita ,telecomand era pe masa si asta e.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Probabil SineNomine are adresa, el a facut acel cos....

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Spre surprindera mea nimeni nu a sesizat ca distantoarele de la sita sint diferite.Expre am pus ca ex.distantoare diferite .Distantoarele care vin pe sita au 2cm, la un capat sint nituite la capatul celalalt au o gaura cu filet m4 pe o lungime de 5mm .In acel filet se poate insuruba un alt distator de sa zicem 10 cm.

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Vreau sa instalez in interiorul cazanului o conducta de Cu, pt racirea plamadei.  Capetele conductei vor trece prin peretelle cazanului, care este din inox.  Stiu ca exista o mufa de etansare, va rog frumos,  sfatuiti-ma cum sa fac mai bine...

pus acum 9 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
e simplu dar nu se poate scrie  sau eu nu am rabdare    vad ca nu a raspuns nimeni inca suna maine la 0762028070 si te lamuresc daca vrei   dupa ce vb o sa fac o poza si e simplu sa vb dupa schita
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Nu cred ca este o noutate pt Samagon, Marinica, Sine. Ceilalti, va rog sa aruncati o privire aici :                     

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Cazanele, te-am omorat cu telefoanele.  Probabil erai in concediu....da te-oi mai suna 

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

licap a scris:

Vreau sa instalez in interiorul cazanului o conducta de Cu, pt racirea plamadei.  Capetele conductei vor trece prin peretelle cazanului, care este din inox.  Stiu ca exista o mufa de etansare, va rog frumos,  sfatuiti-ma cum sa fac mai bine...



  LICAP ...

... de ce vrei sa racesti plamada ?
... ... folosesti cazanul si la plamadit ?

... ca sa evit problemele de etansare  ... eu as suda o bucata de teava din inox de 100-120 mm care intra in cazan perpendicular pe peretele cazanului si de care m-as conecta cu o olandeza la serpentina de racire ... si o alta olandeza pe exterior 

... ADICA ai o bucata de teava cu 2 capete filetate ... si sudura cazan-teva se face pe la mijlocul tevii     ... sudezi teava de cazan 
==> ai nevoie de sudor si de filet pe teava ..+olandeza cu tot cu flansa (stuc end)


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Draga Caberlot, 
Vreau sa racesc plamada pt ca asa trebuie.  Incalzita si apoi racita.

Da, intai plamadesc, insamantez cu drojii, dupa 7 zile facem uischi si petrecem. Asa-i obiceiul pe aici. Cum ai un pahar de beutura nu te mai scapi de pretini... 

Cred ca o sa fac cum ai zis tu, ori cu holendere. 

Iti doresc viata frumoasa pe acolo pe unde esti tu,  si coniacuri cit mai fine...


pus acum 9 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Prieteni, am reusit intr-un final sa termin cazanelu. Are 120 l util, este din inox, comanac dintr-un keg de bere, racitor dintr o teava de cu de 28 bagata in alta de ppr de 120, in contracurent de apa, merge brici. Amestecator cu motor cu reductor, are cam 100 rot/min. Cand voi putea voi face si poze, daca vreti.  Estetic - nu prea, probabil Sine ar fi scos ceva frumos, dar eu sunt multumit, merge bine , nu se leaga de fund nimic, scoate palinca curata ca lacrima. Am tras doua sarje din malai.   
     Ieri am tocat vo 500 kg de mere, le-am pus in trei butoaie, in doua vreau sa le bag zahar invertit, iar in unul doar apa calduta,  pt experienta.   Cum ar fi mai bine ??   

  1 -  Sa pun apa fierbinte, apoi sa astept sa se raceasca la 33 gr si sa insamantez cu drojdii de la Marinica .

  2 - Sa pun apa calduta la 33 gr si sa astept sa fermenteze, fara ajutorul meu .   

   Numa bine ...   


         


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

BRAVOOO !!!
(nu ai nevoie de o diferentza asa de mare de diametru ... 28-150 ... merge si un 40 ... ca sa fie mai usor de sustinut    ... sau ai o spirala ?

xxxxxxxxx

... daca ai drojdii bune  = folosestele    ca sa fii sigur ca faci alcool si nu otet

... e bine sa pui zaharul invertit = se spune ca ajuta    ... DAR  e mult mai important sa nu pui prea mult zahar    ... parerea mea e sa nu depasesti 150-170 g/L  zahar total => asa o sa ai un borhot de 9-10%  ...  drojdia va putea ajunge usor la % asta fara sa trebuiasca sa o tii la cald  22-24C   

... totusi ... eu nu as oparii merele = de ce sa omori drojdiile salbatice 

FA UN STARTER PUTERNIC SI PUNEL IN BUTOI PE LA 25C ... nu mai sus


sa ai sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Ok, am facut in felul urmator :
    Am invertit 20 kg zahar,  l-am racit si l-am lungit cu apa . Am turnat in butoaie peste merele care in prealabil au fost date prin tocator.  Am facut un test de densitate -  170- 180 g/l . 
  Acum,  densimetru arata ca ar mai fi disponibil 50 gr/l . Si un continut de alc de 8 %.    
  Ce sa zic,  daca ar merge tot asa pina la sfarsit ar fi perfect ....  
Da, am facut un starter bun si l-am adaugat  de la inceputul fermentarii...
  Din experienta mea cu drojdiile de la Marinica, ultimile dati cand le-am folosit nu au putut trece  de 1010 pe scala densimetrului. Probabil ca sunt vechi, au mai bine de 6 luni....
Temperatura borhotului de mere este de aprox 14 gr


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@licap 

... uite ca mai e cite cineva care munceste 

... ... acum daca mergi pe pegina de mai jos si cauti "Monitor Ferment Progress with a Refractometer: " o sa vezi ca la o sa vezi ca daca ai avut la start 170 si acum ai 50 inseamna ca ai 9,7% alcool si rest de  zahar 7g/L        ... eu zic ca e treaba buna 


... drojdiile sunt OK ... 14C e cam frig  ... fa o aerisire=pritoceala si in 3-5 zile da drumu la foc   

sa ai spor !
 


p.s.
... e iarna si nu esti presat ... poti distila si in 3-4 saptamani ... daca dupa 2 saptamani scazi temperature pe la 5-8C


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Bine, am facut si pritoceala, cu toate ca nu prea ii vad rostul, sigur, tu stii de ce...
Nici in cele mai frumoase vise n-am pomenit ca voi avea atita alc/litru... 
  Se pare ca bunul D-zeu ma va binecuvanta cu vo 55-60 l de tuica de mere buna ...         Hotarat lucru, trebe sa-mi sun pretenii, sa-i anunt din timp   


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
... pot sa vin si eu la degustare ? 

... pritoceala ... ar trebuii sa trezeasca drojdiile    ca sa pape tot zaharul  ... oricum ... peste o saptamana sa incepi sa faci pregatirile pentru ceai   
... ... si sa ai grija sa iei destula frunte ... si ceva cap de ce nu  ca e iarna si trebuie si de frectii   

sa ai spor !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Vino cand vrei, esti binevenit.  Gratare de porc, cirnati, caltabosi. Fara numar....

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    multumesc de invitatie 

... sa inteleg ca ai facut deja Marfa 

... pt ca ... afacerile nu ma lasa ... pune si niste sticle cu aschii de stejar => poate ca iese CALVADOS        ... IA CAM 10-15 ANI    dar rezultatul e de exceptie 

... in timpul asta ... poate ca se mai aranjeaza lucrurile  si ajung prin zona 


sa ai spor la toate !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut baieti        !

@licap ,ma bucur ēa ai reusit cu merele alea , ai distilat plamada ?
sunt curios ce a iesit !

multa sanatate sa ai , sa poti bea tuica cu prietenii !
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Nu, am asteptat in zadar , pt ca temperatura a scazut pe la vre-o 7-8 gr in depozitul unde le tin.  Nu mai vrea sa coboare sub 1020 pe scara densimetrului. Probabil ca drojdiile sunt moarte ori adormite....
   Intre timp m-am suparat si am mai tras o plamada de porumb...
  Cred ca o sa iau in calcul folosirea unor drojdii ultrarapide ...
  Numa bine


         


pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
eu te sfatuiesc sa distili merele alea , doar nu crezi acum ca vei ajunge la zero .
oricum , cand se incalzeste , merele se otetesc si faci mai rau .
nu mai astepta , baga-le la cazan si borhotul il dai la purcei , lasa sa aiba si purceii oleaca de zahar , ca fara carnaciori si sunculita degeaba ai tuica ,nu?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

@licap
... pe la 7-8C ... nu cred sa fermenteze merele    ... in beciul de vin sunt 8-12C ... si acolo nu vrei sa fermenteze nimic 

... la 7-8C ... nu cred sa zboare nici o musculitza de otet => cred ca nu e risc de otetire    ... dar fa-ti timp ... ca nu stii cind te trezesti cu un+15-20C   iernile astea nu mai sun ce au fost 

... salut Pazucu  ... credeam ca te-ai suparat pe noi 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Am terminat distilarea borhotului de mere. Am scos 54 l la 50 gr. de tuica limpede, frumoasa, dulce, catifelata, ca o laba de pisica.... Am lamurit in 2 transe pt ca am avut o parte din borhot care s--a afumat otziruca.  Pazucu zicea, sa nu-mi fac probleme, ca va fi baubila dupa distilarea doua, ca sunt unii care chiar prefera un pic de iz de afumatura etc... 
   Personal,  imi place slanina afumata, cirnatii, si ma rog, in cel mai rau caz,  soacra...
  Nu prea mai am ce sa fac....  asa ca voi incepe degustarile cu cea neafumata.... apoi mai vedem...
  Ce ziceai tu Caberlot ...  calvados ?   Cred ca am baut odata in viata calvados....
  Pot sa jur - nu stiu cum se face - ca tuica mea are fix acelasi gust ca acel calvados baut de mine in Spania...
  Asa ca de ce sa astept 20 de ani ca prostu pt acelasi gust si aceleasi arome...??? 
    Numa bine....          


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... daa ... eu ziceam de CALVADOS    si e BUN BUN 

... e normal ca ... rachia ta de mere sa aduca a Calvados    care e ... un rachiu de mere tinut in butoi de stejar 8-10-12 ani - ce am gustat eu 

... din 54 L ... te sfatuiesc sa uiti citeva sticle cu aschii de stejar ... pentru 6-9-12 luni si 2-3 ani ... si mai discutam dupa degustarea de 6 sau 9 luni ... cind o sa fi uimit de schimbari   

... oricum ... banuiesc ca nu lichidezi Marfa in timpul asta   

... bea si pentru mine-noi un paharutz de'l bun !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
N-am butoi de stejar, da o sa pun ceva marfa intr-o damigeana cu ceva aschii de stejar coapte in cuptor  . 
  Sunt marinimos, asa ca o sa beu cite un paharel pt fiecare membru al forumului ....
  Maine cred ca voi incerca sa ma gindesc si la rudele membrilor  forumului, si sa incerc sa beu si pt ei cite un paharel...
  Om mai vedea ....


pus acum 8 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la