Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Coco11 pe Simpatie.ro
| Femeie 25 ani Constanta cauta Barbat 27 - 65 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am scos damigeana din apa, i-am pus dopul bine si am dus-o intr-un loc rece... cat mai rece sa fie. E bine sa fie intervalul cat mai mare intre cald si rece pentru ca lichidul pe masura ce se raceste, in interior se formeaza o presiune negativa (vacuum) care extrage din lemn substantele aromate. Aici e tot secretul.
Trucul imita maturarea pe aschii de luni sau ani insa in realitate este o infuzie (ceai) de lemn copt. Oxidarile ce au loc in timp in bautura nu pot fi grabite si inlocuite cu nimic.
Acum distilatul e rosiatic inchis iar pana maine cand s-o raci bine nu umblu la damigeana deloc.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
|
|
Am avut ocazia sa gust de curand o palinca de pruna dintr-un butoi de stejar ars pe interior neumblat la el aprox. un an.Am degustat aceeasi palinca tinuta intr-o deamigeana de sticla fara nimic pus in ea, nu mi-a venit sa cred ce diferenta imensa putea sa fie.Cica lemnul ars pe langa faptul ca isi elibereaza aromele in distilat are si rol purificator ,ar retine anumite toxine.Nu stiu daca lemnul ars are si acest rol, dar gustul era uimitor de bun.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am diluat whisky-ul la 44% si l-am lasat asa. Nu cred ca e rau ce am facut. Producatorii mari prefera 63% si din economie de butoaie si spatiu. Eu am auzit de rezultate bune la maturarea la 40-45%. Se simte destul de bland pentru un 44% dar cand inghiti arde pe grumaz. Probabil o sa-i mai reduc putin taria.
Despre parfum acelasi lucru il remarc, parca nu exista ceva mai frumos mirositor. Te-ai astepta si gustul sa fie pe masura dar este doar un whisky tanar care are nevoie de invechire.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Arata super ...cam ce cantitate de lemn ai pus la 3l alcool (parca atata sunt).
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
As mai adauga ceva: a doua reducere de tarie am facut-o cu si mai mare grija, pentru ca sansele de tulburare sunt mai mari cu cat se dilueaza mai mult. Lichidele au avut aceeasi temperatura. Am lasat sa curga apa foarte incet agitand permanent lichidul. Reducerea am facut-o in doua trepte cu o pauza pentru reegalizarea temperaturilor.
Nu mai vreau sa-mi zica Sinenomine ca e tulbure rachia mea. Desi consider ca o critica este constructiva si o primesc cu mare interes.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
marius 45 a scris:
Arata super ...cam ce cantitate de lemn ai pus la 3l alcool (parca atata sunt). |
Lemn am pus din ochi, nu stiu cat ca nu am avut destul rabdare sa aflu cat se pune. Cu internetul nu ma impac bine iar carti despre aschii nu am. Cred ca in jur de 50-60 de grame am pus. Mi-am imaginat cam care ar trebui sa fie suprafata interioara a unui butoi de capacitate 3-4 litri si m-am lasat condus de intuitie. Stiu, nu asa se face, dar pana aflu ceva concret fac cum cred.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Nu mai vreau sa-mi zica Sinenomine ca e tulbure rachia mea. Desi consider ca o critica este constructiva si o primesc cu mare interes. |
Acum nici nu as avea motiv sa critic ceva... Arata foarte bine!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Samogon a scris:
marius 45 a scris:
Arata super ...cam ce cantitate de lemn ai pus la 3l alcool (parca atata sunt). |
Lemn am pus din ochi, nu stiu cat ca nu am avut destul rabdare sa aflu cat se pune. Cu internetul nu ma impac bine iar carti despre aschii nu am. Cred ca in jur de 50-60 de grame am pus. Mi-am imaginat cam care ar trebui sa fie suprafata interioara a unui butoi de capacitate 3-4 litri si m-am lasat condus de intuitie. Stiu, nu asa se face, dar pana aflu ceva concret fac cum cred. |
La fel ma gandeam si eu ca ar trebui sa fie cantitatea de aschii raportata la suprafata de contact a acolului cu peretii butoiului.Parca citeam pe undeva de aschii (sper sa nu vorbesc prostii) ca se punea 5g/l dar ei parca se refereau la aschii fine gen rumegus mai mare...sau ceva de genu asta.Oricum ai obtinut o culoare de nota 20,sunt convins ca si gustul e pe masura
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Hei, Constantin... ceva impresii dupa imprastierea cu whisky?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Nu am baut ceva mai bun !!! Multumesc !
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eh, fi si tu mai critic, mai aspru si nemilos
Mie unul mi-a placut cum a iesit productia asta tocmai datorita infectarii lactice. Vroiam sa aud si cum percepi tu.
In cartea "Whisky - Tehnology, Production and Marketing" am citit caci contaminarea cu bacterii lactice si acetice de pe flora indigena a maltului este chiar de dorit. Imbunatateste calitatile gustative.
Mai scria ceva de low wines (sau rachiul brut) ca trebuie sa NU aiba mai mult de 30% abv. Explicau ei acolo ceva legat de niste uleiuri si esteri care sunt insolubile in apa dar au afinitate pt alcool. Cand taria e mai slaba de 30% ele plutesc deasupra si se separa cand se incarca cazanul pentru a doua distilare (probabil prin strecurare ori prin decantare?). Cand taria e peste 30% se dizolva si nu mai pot fi separate si dau probleme la distilare. Adica contamineaza toata instalatia iar inima rachiului rafinat va avea gustul acelor uleiuri si esteri caracteristice cozilor.
Eu am facut ultima data astfel: Am colectat rachiul brut pana la o tarie de 29% (vezi reteta cu faina) si l-am tinut in frigider pana a doua zi cand am facut lamurirea. La incarcarea cazanului am filtrat cu o panza deasa (cateva straturi de nailon) si vreau sa va zic ca in strecuratoare au ramas bucatele de grasime in stare solida iar distilatul in cazan arata mult mai limpede. Asa am mers cu a doua distilare.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da, chiar astazi de dimineata citeam si eu pasajul respectiv...
Se pare ca vinul slab nu trebuie nicidecum sa depaseasca 30%. Esterii respectivi sunt usori solubili in alcool si nu se pot face separatiile cum trebuie. Cea mai mare problema apare la separarea fruntii de inima. In mod normal se face un test de tulburare prin reducerea concentratiei de alcool la 47%. Cand apare contaminarea respectiva tot distilatul iese tulbure. Ei ziceau ca dupa o astfel de problema trebuie curatata intreaga instalatie.
Fermentatia malolactica este de preferat sa inceapa cu putin inainte de terminarea fermentatiei alcoolice.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
treaba cu rachiul brut sub 30% ,o spunea candva caberlot . a postat el un citat in engleza cum ca cel mai bun este cand brutul are intre 25-28% , mai mult de 30% nu-i bun cauza ati descris-o voi mai sus ,insa mai scria ceva de rau si daca rachia bruta are sub 20-25% .
problema mea este alta : tot v-am spus ca la mine se tulbura distilatul cand il diluez cu apa . voi ati spus ca ,cauza ar fi ca mai las sa curga si putin din cozi , insa am recoltat rachiu la 65% abv si am facut un test . rezultatul ? tulburare si la asta! asa ca ,trebuie sa fie alta cauza.
weekendul asta am testat pompa si filtrul pe rachie . nu am reusit nimic ,adica nu s-a filtrat . am incercat cu 2 filtre ,unul de 5 microni si unul mai mic se pare insa nu scrie pe el . ma imbolnavesc de diabet . am vazut la un magazin de profil un filtru ceramic de 0,47 microni insa nu pot folosi suportul de la filtrul meu si ar trebui sa cumpar un suport de 50 ron +filtru 75 ron ,ce ziceti merita sa incerc ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Poate conduci prea repede distilarea fruntii si inimii la a doua distilare. Lasa fruntea sa se separe incet (picatura cu picatura) sa aiba timp sa se concentreze bine toti compusii mai usor volatili ca alcoolul etilic in fractiunea de frunte. Dupa ce esti sigur ca s-a dus toata fruntea iei inima la o viteza putin mai mare dar tot mica comparativ cu viteza de la prima distilare. La cozi poti da focul tare ca la prima distilare.
Mai ai varianta triplei distilari cum fac irlandezii. E putin mai complicata. Nici eu nu am studiat-o amanuntit dar am inteles in mare despre ce e vorba. Cu prima ocazie cand fac incerc metoda lor. Mi se pare bine intemeiat rostul tuturor procedurilor.
Se separa prima distilare in doua fractii. Fractia slaba se distileaza din nou in alte doua fractii. Prima fractie de la prima distilare se amesteca cu prima fractie de la a doua distilare si se distila a treia oara cu separarea celor trei F,M,C. De aici, cam tot ce ramane cu exceptia mijlocului se recicleaza in diferite cazane (de plamezi sau rachiu brut), iar in final aproape tot ajunge la consum, mai putin fruntea. Nici nu mai trebuie sa ai grija cu "sub 30%" ca oricum prima fractie e limpede si n-are uleiuri si esteri iar a doua suficient de slaba cat sa fie sub 30%. Mie mi se par bine gandite procedurile.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, si eu am remarcat ca se imputeste instalatia (refrigerentul, coloana, papagalul si teava de legatura) dupa o distilare. Eu le spal cu apa fierbinte si detergent. Paranteza: am spart papagalul ca am spalat cu apa calda si am limpezit brusc cu rece, dar am recuperat palnia aia care o folosesc in continuare.
Asa e, cum zice Caberlot, posibil de la instalatia imputita cu uleiuri volatile... desi ele trebui sa se dizolve odata cu distilarea fruntii si sa se curete instalatia, nu?
Si defapt tripla distilare aia nu inseamna ca distilezi totul de 3 ori. Practic numai a doua fractie din rachiul brut mai trece de doua ori prin distilare. Pentru cineva care lucreaza doar cu alambic mi se pare ca e un compromis bun intre puritate mai mare si economia de combustibil/munca. Gandeste-te ca la coloana stai mult mai mult sa distilezi.
Cu whisky-ul tulburat nu stiu daca se mai poate face ceva, dar sigur se pot face multe ca sa nu ajunga sa se tulbure. Si apa, numai nu pune apa de puț, te rog! Nu exista apa de puț moale. Apa de puț e plina de calcar. Ia apa imbuteliata plata oligominerala pentru consum si cu aia faci diluarea incet, in trepte, amestecand constant si la temperaturi egale. Dar cel mai bine e sa lasi whisky-ul la taria de butoi pe aschii si cand ai nevoie sa bei/dai/vinzi reduci cu apa plata. Asa economisesti si recipienti.
Cartea verde a lui Caberlot... ai pus tu odata cuprinsul de la cartea verde. Salvasem in PC dar daca PC-ul e mort de 2 ani si am trecut pe placinta (aka Ipad) nu il mai am. Poate il mai ai tu totusi si il mai pui odata... ca sa gasesc ceva prin vraistea asta e imposibil.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
baieti sunteti foarte draguti si aveti rabdare cu mine . @caberlot , 1- eu am pus acum la teghe 4 hartii de filtru +un servetel pe ele care l-am mai schimbat din cand in cand , am observat ca ,la final pe suprafata distilatului nu mai pluteste nimic nici o pata de grasime . inainte de a pune filtrele pe suprafata distilatului era o pojghita fina ca la fermentatia acetica . 2 -am mai curatat capacul cazanului insa nu am fost atent la treaba asta , de acum voi lua in calcul si aceasta treaba 3-am diluat o proba exact din mijlocul inimii avea 65% abv , si s-a tulburat . apa pe care o folosesc la diluare provine din zapada topita
4 viteze de distilat -6 -7 l/h ( ce influenta are viteza de distilare , cum influenteaza negativ ?) 5- voi incerca si cu congelatorul
@samogon , nu folosesc apa de la fantana , am folosit apa din topirea zapezii , insa am cumparat odata si apa demineralizata de la magazin si tot asa am patit .
mai spun o chestie poate va dati seama cam ce este : am diluat o portie de rachie imediat dupa ce am luat-o de la teghe , s-a tulburat putin insa nu asa tare ca cea care am lasat-o sa se matureze si sa se aclimatizeze cu apa de diluat la un loc . dupa ce am pus aschii nu se cunoaste ca este un pic tulbure (ma refer la cea diluata imediat dupa distilare ) pe cand astalalta maturata parca este ceai .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
in cazan pun 65 l rachiu brut intre 25-28%abv si dureaza 5h30 min pana fac treaba . in timpul asta recuperez 20 l rachiu intre 57-60% abv si 8 l 20% abv cozi . urmatoarea distilare o voi face mai molcolm (festina lente) cum iti place tie sa zici . voi face candva o plamada din secara pe care am incoltit-o saptamana trecuta si acum este la uscat . asta era secret insa ti-am spus numai tie si te rog sa nu mai spui la nimeni . cand va fi gata rachia asta de secara facem cupajari cu bourbon sa vedem noi ce reteta a inventat washington ala de pe bancnota de un dolar .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
pai tot asa este si cazanul tau cu 65 l util?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
PAZUCU
... cauta aici : pagina 5
Succesul a ciclului de distilare, care dureaza aproximativ 24 de ore(9h in trei alambicuri urmate de inca 13 ore la lamurit = 22ore… ) depinde în principal de distilator şide experienta lui. El poate jogla cu urmatorii parametrii: • proporţia de drojdii fine din vinuri (drojdii fine= drojdiile care se depun dupa ce vinul a fost decantat de pe drojdiile pe care a fermentat … pt a se limpezii __ asta daca vinul nu a fost deburbat inainte de fermentare …) • viteza şi durata de încălzire • optiunea de a recicla a doua-inima la prima distilare in amestec cu vin sau la a doua distilare in amestec cu brouillis=OTCA • procentele de separare pentru capete si pentru cozi
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu cred ca putem vorbi de litri pe ora atata timp cat volumul cazanelor difera in limite foarte largi. Dar cred ca putem vorbi de timpi de distilare. Durata unei distilari (lamuriri) la mine e cam de 7-8 ore. Am ales un compromis. Daca vroiam si mai multa calitate scadeam viteza si maream timpul, dar sacrificam timpul meu de iesit la aer. Nu-mi place sa stau mult in casa.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
pai cum trebuie sa curga la tava rachiul ala ? picatura cu picatura ? candva mi-ati spus sa il las cat un bat de chibrit ! pai sigur ca voi face un test cu timpul de lucru mai mare cu proxima ocazie .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
da ,am inteles ideea , vad ca nu am de ales !
ce am retinut eu din materialul recomandat de tine in franceza : "Les flegmes =
Regroupement des tętes et des queues. " - super tare numesc astia amestecul de frunti si cozi ,nu?
cum ti-am spus si mai sus am cam terminat sezonul de distilare la porumb dar cu prima ocazie schimb macazul .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
da ,m-am gandit si la asta , dar NU MA MAI PUNE LA TREABA !
poate voi face un cazan de incercare insa nu il mai fierb tot inca odata ,insa cu urmatoarea ocazie il fac lent ca la carte . la plebei merge asta iar pentru casa regala voi face altul .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sau pune carpe ude pe capac si/sau teava de legatura (daca are directie ascendenta). Va curge simtitor mai lent.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
|
|
Salut,
Am facut si eu o plamada de grau maltificat si ma chinui cu ea sa o tin in bidon: fermenteaza puternic dupa o zi de ridica toate solidele pana le compacteaza si apoi da pe dinafara. Comparativ, plamezile de porumb (malai) sunt mici copii.
E normal comportamentul?
Florin
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
D-ne ajuta , sigur ca e bine sa fermenteze puternic , asta e ideea . insa trebuie pusa in vas mai mare sa nu te necajeasca .
ce drojdie ai folosit ?
P>S sa inteleg ca intervii si invarti in ea ca sa scada sa nu dea pe afara ? asta nu e bine !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Pai ce are daca invarte?Ce se poate intampla?
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
pai fermentatia trebuie sa fie anaeroba , nu ? agitand intr-una oxigenezi plamada si creezi conditii pentru bacterii acetice , adica otetire , pierdere de randament .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Asa Pazucu, imi place... pertinente observatiile! E si asta adevarat cu oxigenarea, dar eu cred ca la viteza aia drojdiile consuma repede oxigenul si nu are timp sa oteteasca. Chiar putina oxigenare la inceput ajuta... si la sfarsit. E mai primejdios dupa ce s-a oprit din fermentatie daca sta mult timp la aer si are un continut scazut de alcool, atunci, da sunt sanse mari sa se acreasca. Dar nici asa, de pe o zi pe alta... mai dureaza.
Eu cand am avut problema asta pur si simplu apasam caciula aia in jos, defapt spuma care se mai forma cateodata. Alteori aveam noroc si nu spumega, sau spumega putin la inceput.
Si mie mi-a dat ceva batai de cap plamada de porumb cand am umplut dulapul... Dospise precum painea si era sa dea pe afara. Noroc ca am folii si am ridicat de folie in sus sa nu curga. A durat cateva minute dupa care s-a desumflat. Chiar am imortalizat momentul desumflarii si am postat filmuletul, e acolo. S-a mai umflat odata si gata, aia a fost tot. Acum inca mai lucreaza domol.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
FlorinB a scris:
Salut,
Am facut si eu o plamada de grau maltificat si ma chinui cu ea sa o tin in bidon: fermenteaza puternic dupa o zi de ridica toate solidele pana le compacteaza si apoi da pe dinafara. Comparativ, plamezile de porumb (malai) sunt mici copii.
E normal comportamentul?
Florin |
Graul maltificat cumparat de la berari spumeaza foarte mult chiar si in cantitati reduse din volumul total de grane. In berarit se pune tocmai pentru acest motiv... Asteapta-te sa spumeze foarte mult si in timpul distilarii. Am pus o data malt de grau 10% din cantitatea totala si am avut probleme cu spumarea si la fermentare (mi-a infundat dopul de fermentatie, norac ca eram acasa si nu a fost nevoie de o noua zugraveala... ) si la prima distilare cand mi-a ajuns spuma direct in condensator.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
FlorinB
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
|
|
Salut baieti, merci de raspunsuri.
Permiteti sa detaliez: @Pazucu: nu o mestec decat daca e nevoie, ca sa o tin in bidonul de fermentatie. Si o mestec doar cat sa se "dezumfle", apoi o las in pace. Probleme cu datul pe dinafara mi-a facut doar in ziua 1 a fermentatiei, dupa 2 dezumflari (la 6 ore de la "indrojdiere" si inca una la inca 10 ore) s-a mai linistit fermentatia. Acum drojdiile rontaie linistite la zaharuri. Drojdia - Top de la Brewferm.
@SineNomine: graul e maltificat acasa, grau incoltit cateva zile si trecut prin sita mica a masinii de tocat. Manuala. O sa fiu atent la spumare si la momentul distilarii, probabil o sa ii pun capacul la oala destul de tarziu, dupa ce se va fi linistit spumarea.
E o plamadeala all-malt experimentala, pe langa curiozitatea "papilara", vreau sa vad daca e vreo diferenta la stoarcere, comparativ cu plamezile bazate pe malai.
Dupa aceasta, urmeaza o plamadeala din porumb spart (mai mare ca malaiul), sa vedem si respectivul cum se stoarce.
Florin
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu stiam ca o pauza insistenta la 50-52 de grade reduce spumarea datorita descompunerii proteinelor (glutenului in cazul graului). Eu am facut din faina de grau de mai multe ori si a spumegat foarte mult. Ultima data insa nu a spumegat aproape deloc. Poate s-a datorat acelei pauze.
Am mai auzit si ceva de unt ca antispumant la distilare. O lingurita la un cazan ar fi suficient. Antispumantii pe baza de silicon - simethicone il gasiti si la farmacie in pastilele impotriva balonarii.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Ideea scrierii unei carti si eu o vad oportuna .Precis as fi printre cei care o vor cumpara .Puteti face un sondaj si veti vedea daca este fezabila economic.Pentu Samo :1)Daca este asa de rece in incapere cumpara o lada frigorifica portabila.La a doua distilare in loc de pietre,marmura ,inele ceramice nu a-m putea flosi bile de sticla de 20 mm in diametru?Eu am avut dar le-am dat.
|
|
pus acum 9 ani |
|