pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Caberlot a scris:
BUNN ... dai bataie cu lamuritul
... si mare atentie la separat fractiile ... cu borcane numerotate e cel mai simplu si peste 2-3 zile la degustare =cind aduci tot la 35-40% (e vorba de probele din pahare) decizi ce amesteci si ce nu
|
ziua a 7-a : Dezastru : am facut un foc de tabara (asa i-au spus baietii mei ,unul de 3 si unul de 7 ani ,mani-sa ) cu un cazan de 1500 ron si 28 l tuica de sfecla de 40 grade .noroc ca nu a batut vant . focul a avut cel putin 6 m inaltime si ardea la aproximativ 6 m de casa dar a durat numai 2-3 minute. .na , nu va suparati ca nu am imortalizat momentul ,am intepenit de spaima .
acum sa va spun exact ce conditii am indeplinit pentru asa o minunatie in ajun de sarbatori . dimineata inainte de a pune rachiul brut rezultat din cele ce am scris mai sus , am facut o fiertura de tescovina . cine a mai urmarit postarile mele stie ca am avut niste boasca rezultata de la stoarcerea vinului .boasca nu a fermentat corect si la final era otetita . am stors din nou mustul din ea si zeama rezultata am avut-o pentru a face cateva experiente .materialul gros ,boasca am amestecat-o cu otet si apa si am facut prima fiertura de curatare a cazanului . in fine dupa ce m-am mai jucat cu mustul asta ,ieri l-am pus la fiert dimineata ,am zis eu sa fie cazanul cald sa se incalzeasca baia de ulei pentru a doua distilare a tuicii de sfecla mult asteptata .
fiertura a decurs bine ,m-am bucurat ca am reusit sa scot vreo 6l rachiu brut la 30 de grade din 50 l must .dupa ce a fost gata treaba , am spalat cazanul bine si am dat drumul rachiului brut .
cum am mai spus ,au fost 28 l alcool la 41 grade media ,masurata in cazan cand temperatura lichidului avea 22 grade .am ratat momentul de 20 grade pentru ca temperatura lichidului a crescut de la 16-17 grade la 22 intr-un minut . nu am mai pus in cazan apa deloc . cazanul are 80 l asa ca va dati seama ca lichidul a ajuns sub jumatatea cazanului .uleiul din baie era cam cu doua palme (ce ' palma' nu e unitate de masura ? ) mai sus .am pus capacul l-am lipit cu faina ,am mai pus pe foc .
focul nu a fost foarte tare ( la trei zile de focarit zic ca era un foc mediu spre tare ) stiind ca trebuie lasata treaba incet ,dar na , nu ma pricep . mai mult pe capacul cazanului aveam (acum e scrum) un termometru montat care indica vreo 40 grade inauntru ceeia ce insemna pentru mine ca trebuia sa mai fac foc pana la 90 grade la cat a trebuit pana acum la 5 fierturi . dar da , in cazan nu mai aveam borhot ci tuica si aceasta fierbe la temperatura mai scazuta ,nu ?
temperatura a crescut de la 40 la 70 de grade in 20 min , timp in care pregateam pahare 100 ml numerotate pentru frunte . pe la 75 grade pe termometrul respectiv (termometrul era decalibrat ,comparat cu unul cu mercur arata cu 7-8 grade mai putin, dar era un indicator bun macar sa vad ca ,creste sau scade temperatura) a inceput activitatea.
au venit cateva rateuri si cate un pic ,pic a inceput sa curga in jeturi scurte . primul pahar de frunte l-am tinut in mana ca sa pot recupera lichidul ,apoi de la a doua jumatate la paharul al doilea s-a stabilizat jetul . am recoltat si al doilea pahar de 100 ml ,iar cand l-am recoltat si pe al treilea , poc , a sarit capacul cazanului in sus 20 cm . eu am ramas teapan cu paharul in mana . treaba s-a petrecut relativ repede .din cazan a iesit spuma sau aburi sau stiu eu ce si a ajuns in baia de ulei care nu este inchisa etans .uleiul s-a umflat instantaneu si a dat pe afara . s-a aprins instantaneu cu flacara pana la 6 m ,nu exagerez .in baia respectiva erau cam 20 l ulei industrial ars .
primul impuls a fost sa sting cu furtunul de apa insa stiti ca nu e bine ,se aprinde mai tare . l-am lasat sa se stinga singur si m-am rugat sa nu i-a foc casa . parea un dezastru ,insa dupa ce am evaluat pagubele nu a fost chiar rau
.
capacul suspendat in teava de legatura a stat in foc ca pestele pe bat la frigare si sau dezlipit de pe el tevile de iesire si teava in care era termometrul . termometrul a ars bine . un butoi in apropierea cazanului s-a incretit bine dar nu curge .
in tuica a ajuns ulei . am tras-o de sub ulei cand s-a mai racit un pic , interesant nu are gust insa e galbena acum ,maturata , cine stie ce am mai inventat ? am recuperat cam 25 l lichid care mai are 27 grade . va spun craciunul nu e compromis ! , viata merge inainte , ma rog daca dupa ce bem tuica nu facem ciroza va merge , daca facem ciroza va merge mai putin .
mai dau cateva detalii pentru a putea face o analiza : teava de legatura a cazanului a fost de 18" ,iat serpentina de 14" ,insa dupa ce sa dezlipit teava de iesire din cazan , care era de 20 " am vazut ca ,gaura din capac avea cam 12" .
teava de legatura a fost prinsa la intrarea in capac si in racitor cu racord olandez .
aseara am modificat iesirea capacului cu teava de 28" ,apoi teava de legatura de 28" redusa pe la vreo 80 cm la 18" , merge inca 80 cm pana la serpentina si intra intr-o serpentina de 18" care am facut-o tot aseara . acum mufarea dintre capac si cazan o fac teava in teava , urmand pe viitor sa studiez problema cu palnia de apa .
acum cu aceste detalii rog expres moderatorii sa faca o ancheta si sa-mi spuna CE AM GRESIT ? care au fost cauzele care au dus la producerea dezastrului ,pentru ca lasand gluma la o parte m-am speriat grozav ,era sa dau foc la casa si acum sunt suspect de diabet ca nu stiu unde am gresit . nu ma supar ca ma certati , numai sa invat cum sa fac foc de tabara doar cand doresc eu . multumesc!
55.6KB
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|