Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
blacksilk
Femeie
23 ani
Buzau
cauta Barbat
23 - 45 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Tuica de sfecla de zahar ca-n Bucovina (zamahoanca) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
hai noroc ! 

o poza care se intituleaza " Dezordine in garaj " sau cum ar spune francezii " Bordel"     


free image hosting


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
chiar daca am inteles cum trebuie plamadirea sfeclei mai am zile cand dau cate un rateu ;
de exemplu azi , curge numai jumate din cantitatea reusita ieri .

sa va spun ce am gresit . am tocat sfecla vineri si am bagat-o in vana de fermentatie  ;
am pus apa si drojdie abia duminica in ea pentru ca sambata a fost sarbatoare Mos Nicolae iar duminica e duminica ,nu tocam . in aceste doua zile de odihna sfecla s-a acrit si nu a mai fermentat cum trebuie . asta este tot testam si invatam .

dar hai sa va relatez si un test de succes .
ieri am filtrat vreo 300 oca de zamahoanca care era cam cetoasa asa ,tulbure zic , cu minunatul filtru cu placi . la vin nu am mai avut de ce sa il folosesc  asa ca am zis sa incerc cu tuica .

am montant doua filtre pentru filtrare fina si am pornit utilajul . primii 5-6 l au iesit ca laptele pana s-au spalat filtrele de celuloza apoi sa vezi minune , cristal nu alta . interesant ca filtreaza si gustul , il finiseaza cumva ; sunt foarte bucuros ca merge , la capitolul asta am avut mereu probleme .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Bravo Pazucu, bine ca ai gasit in sfarsit o solutie pentru rachia tulbure.     

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... daa da ... dezordine cu cirnati 
... ...  si cu zamahoanca   


 

p.s.
... buna ideea cu filtrul ... ramane sa o mai verifici ... daca merge tot timpul ... oricum e bine sa faci operatia la rece 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am filtrat si azi tuica tulbure si era si calda ,am uitat sa dau drumul la apa in contracurent . . cu toate ca am folosit filtrele de ieri prin care au trecut peste 300 l de tuica dar care azi le-am spalat (vanzatorul a spus ca nu se pot refolosi  ) , tuica s-a limpezit bine de tot  .

merge super treaba asta !

@samogon ,solutia asta a costat cam 1400 ron ,la naiba , era bine sa gasesc o solutie moca , nu ?
mai in gluma mai in seriuos , o pompa de transvazat lichide  trebuia oricum ,acum ca am luat-o si cu un filtru lipit de ea ,asta e !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

sergiurau a scris:


pazucu a scris:



trebuie sa ma documentez serios sa vad cum sa fac la anul un proiect european ceva ,pentru dezvoltarea unei distilerii . poate este cineva avizat sa mai spuna ce ar trebui facut .




Dacă proiectul european te obligă să ai līngă cazan niște tovarăși īnsetați, tu numa spune(sărim īn ajutor cīt ai clipi)


mersi mult , eu stiu ēa sariti , daca ar fi asa simplu maine pornim treaba !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

  Bravo Pazucu,



... poate ca ai dreptate ... sa te interesezi de acte    ... ia vezi de-l intreaba pe BIZONU ... el poate ca stie ceva    ca prea face specialuri ... de smochine , cirese si alte bunatati 

SA AI SPORURI !

 

pai daca intra BIzonu pe aici si vede poate face o rubrica si ne spune cate ceva despre asta . 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

Caberlot a scris:

... daa da ... dezordine cu cirnati 
... ...  si cu zamahoanca   


 

p.s.
... buna ideea cu filtrul ... ramane sa o mai verifici ... daca merge tot timpul ... oricum e bine sa faci operatia la rece 

pai da ,frate caberlot , acum se inghesuie toate de sarbatori . i langa  vin si tuica trebuie si carnati ,nu ? 

cat despre filtrarea la rece ,am scris mai sus ,merge si la cald si asta este bine , inseamna ca la rece este mai bine .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:

. interesant ca filtreaza si gustul , il finiseaza cumva ; sunt foarte bucuros ca merge , la capitolul asta am avut mereu probleme .


Felicitari! Buna treaba!
Cand vad ce faci imi creste inima de bucurie. Parca mai ieri intrebai cum se face distilarea si cum se storc strugurii,
Felicitari inca o data!

Filtrul tau are placuta de carbune? Poate de aceea se modifica si la gust...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Pazucu ...

la vinuri e o tulburare -- cred ca mai mult un  VUAL ... care se cheama TULBURARE TARTRICA (Nu Tantrica           ) ... si pe care nu o poate scoate nici un filtru obisnuit (nu vorbim de alea de la NASA)   

... ma gindeam ca si in cazul alcoolului e o tulburare asemanatoare    dar daca zici ca se poate prin filtre de hirtie      atunci e f.f. bine 

... metoda mea ... ca sa scap de tulburarea aia ... e ... D3  ... distilarea a 3-a  ... si pot sa spun ca merge !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158

pazucu a scris:


sergiurau a scris:


pazucu a scris:



trebuie sa ma documentez serios sa vad cum sa fac la anul un proiect european ceva ,pentru dezvoltarea unei distilerii . poate este cineva avizat sa mai spuna ce ar trebui facut .




Dacă proiectul european te obligă să ai līngă cazan niște tovarăși īnsetați, tu numa spune(sărim īn ajutor cīt ai clipi)


mersi mult , eu stiu ēa sariti , daca ar fi asa simplu maine pornim treaba !



N-ai sanse nici macar teoretice! Este intr-adevar produs traditional dar e alcool care se supune unor taxe si accize specifice... Nici o masura nu include treaba asta, mai mult se specifica foarte clar peste tot "exclus producerea alcoolului" pe langa altele. Personal am incercat, vis-a-vis de aplicarea tehnologiei si procesarea incorecta a bauturilor alcoolice traditionale. Pe marginea acestui proiect a fost infiintata si societatea "GAME OVER SRL" acum vreo 7-8 ani... Din acelasi motiv s-a nascut si proiectul cartii "INSTALATIA VESELA"... Am incercat sa fac o intelegere cu cei de la KOTHE pentru a determina un Proiect European de genul "BIOTRADITIE' care sa cuprinda si segmentul de distilare a bauturilor alcoolice traditionale... s-a dovedit ca a fost o munca in zadar si cateva sute de kile de hartie mazgalita... stiti si voi vechea poveste a morilor de vant! Nu vreau sa va infrang elanul, chiar incurajez initiativa si va garantez tot suportul, dar e un segment greu accesibil, desi ar fi numai de castigat din toate pozitiile. Marog, iara ma intind cu discutia... vechea meteahna, insa vreau sa nu traiti aceleasi dezamagiri ca mine... unde mai pui ca pe firma aceea care nu a avut nici o secunda de activitate m-am trezit cu impozit pe venit! Impozit pe ZERO ! Si-n clipa de fata datorez Statului Roman cateva mii roni ca IMPOZIT PE NIMIC. Asta e, orice este posibil!
Altfel toate bune!
...si HAI NOROC !!! 

Revin... ca sa nu credeti ca am luat-o razna!
Iata o pagina fb care explica cum poti sa platesti impozit pe cifra de afaceri zero.


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 9 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158

pazucu a scris:


Caberlot a scris:

... daa da ... dezordine cu cirnati 
... ...  si cu zamahoanca   


 

p.s.
... buna ideea cu filtrul ... ramane sa o mai verifici ... daca merge tot timpul ... oricum e bine sa faci operatia la rece 

pai da ,frate caberlot , acum se inghesuie toate de sarbatori . i langa  vin si tuica trebuie si carnati ,nu ? 

cat despre filtrarea la rece ,am scris mai sus ,merge si la cald si asta este bine , inseamna ca la rece este mai bine .



Atat filtrarea cat si purificarea se face la RECE !  La cat mai rece. Daca filtrarea mai merge cum-necum si la o temperatura mai mare desi ineficienta pe deplin, purificarea nu merge deloc la cald. Proprietatile carbonului activ de a retine substantele nocive apar la temperaturi scazute... iar prin incalzire carbonul activ elimina substantele retinute la rece, de aceea purificatoarele concepute proportional,dupa ce purifica o anumita cantitate de produs trebuie tratate cu apa fierbinte in aceeasi cantitate per unitate de timp. Pentru ca rezultatele sa fie optime viteza de purificare trebuie sa fie de o picatura pe secunda, iar cantitatile sunt direct proportionale. Cred ca am mai spus asta, dar sunt sigur ca s-a pierdut in noianul de postari...

Hai noroc !


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
va salut prieteni si Craciun Fericit la toata lumea .
ati fost cuminti ,a venit mosul la voi ?
eu nu stiu cat de cuminte am fost insa am avut parte de o surpriza foarte placuta :



windows 7 screen shot

se vede ce scrie pe recipient ?da, ati vazut bine , 'Vinars 1998 Dobra-HD de la Strava      .
frate , in 1998 m-am 'liberat din armata au trecut 16 ani de atunci , o viata de om sau mai bine o viata de vinars    .

il las pe strava sa va dea detalii despre cum a facut licoarea ,eu o sa va spun doar ca , gustul congniacului este exact ca atunci cand mananci bomboane de ciocolata cu cogniac. serios ,simti o poveste in gura      .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am incercat sa mai scriu cate ceva zilele astea insa nu merge deloc forumul asta , se tot blocheaza ! este de-a dreptul enervant .

@strava , am vazut ca ai facut cateva lamuriri asupra ideii de a face un proiect european , o distilerie in care sa facem rachie si tuici cat mai bune ca sa le putem apoi exporta pe la frati si amici . inteleg ca e o misiune imposibila ; daca este asa : 'sa moara ei ' cand oi cheltui eu bani si timp ca sa le bag apoi bani in buzunar , ma refer la 'magarii' astia . dar tot trebuie sa-mi pun capul la contributie sa trimit ceva din marfa si peste hotare , chiar de-ar trebui sa fiu un mic Al Capone  .
inainte de craciun am fost o tura in franta cu marfuri ,asa dus intors ;sunt o gramada de controale , te cauta si in sticla cu apa astia daca te opresc pe undeva.

referitor la treaba cu filtrarea , eu zice-am mai sus ca filtrele acelea de celuloza care le am ,retin particule fine chiar si la cald , adica din tuica tulbure a iesit limpede , acest lucru fiind imbucurator pentru mine , am zis : daca merge cand este tuica calduta atunci cand este rece va merge totdeauna fara probleme ; nici nu intra in discutie o filtrare la cald ,insa de dragul testelor am tot am incercat variante;
despre purificare nu stiu ce sa spun , filtrele nu sunt cu carbon activ , insa parca se finiseaza un pic si gustul tuicii , dar poate ca sunt eu subiectiv .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839


am avut impresia ca am pus o poza din asta cu filtrul respectiv , insa nu o mai vad , daca este pe undeva nu cred ca strica sa fie de doua ori . 

se vad in poza filtrele de hartie stranse intre placile rosii de metal .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:

au trecut 16 ani de atunci , o viata de om sau mai bine o viata de vinars 



Putini dintre noi au posibilitatea de a matura atat de mult un distilat, de orice fel ar fi el.
Fericiti sunt cei care pot face asta!

Felicitari Strava! Ai toata stima din partea mea.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
   
Pazucuuu ... esti un norocos  ... trebuie ca ai fost f.f. cuminte    daca Mos Craciun ti-a adus un asa cadou 

... Strava ... poate ne dai ceva mai multe detalii ... despre vinul de start , butoiul de pastrare , taria de intrare si taria de iesire din butoi ... etc.
... ... ...  eventual ceva concluzii despre experimentele de 16 ani 

 

p.s.
eu  am fost ... mai putin cuminte ... am primit doar o sticla de Glenfiddich de 12 ani ... ce sa zic , parca e sora cu Glenlivet


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
"Putini dintre noi au posibilitatea de a matura atat de mult un distilat..."
E, cate-o data e greu sa-i duci grija... dar la gandul ca exista posibilitatea sai-i duci dorul mai bine-i porti de grija - si-n fond nu-l cari in spate!

"... Strava ... poate ne dai ceva mai multe detalii ... despre vinul de start , butoiul de pastrare , taria de intrare si taria de iesire din butoi ... etc.
... ... ...  eventual ceva concluzii despre experimentele de 16 ani"

Daca va spun trebuie sa va impusc dupa aceea... asa am vazut si eu scris undeva si ma gandeam atunci ca solutia trebuie sa fie extrem de simpla din moment ce poate oricine sa inteleaga, ca apoi sa-l impusti pentru a pastra secretul. Deci? Simplu! Vinul este din vita direct producatoare... vreo trei patru soiuri. Lasat in damigene la fermentat natural, fara adausuri sau altceva deosebit. Chestia e ca trebuie urmarit cand transformarea s-a facut complet si atunci il expediezi la distilat... de doua ori. Aici stiti cum merge treaba. Cozile se pastreaza de la an la an pana se aduna de o sarja de distilat sau se folosesc la aromatizarea altor distilate cand acestea nu saisfac papila pretentioasa. Cu ceea ce ramane de la scursul mustului se procedeaza la fel doar ca produsul finit nu se ,mai numeste vinars... in Banat se cheama "loza" si de multe ori e mai aromata decat vinarsul.Altceva ce sa va mai spun? Cifrela sunt doar statistice, n-am invatat nimic din ele si nici n-am putut sa amenajez o plaja de valori etalon... fiecare an are particularitatile lui.


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

strava a scris:


E, cate-o data e greu sa-i duci grija... dar la gandul ca exista posibilitatea sai-i duci dorul mai bine-i porti de grija - si-n fond nu-l cari in spate!


Nu la carat in spate ma gandeam eu...
Spatiul de depozitare, cantitatea de distilat, butoiul, continuitatea productiilor anuale, astea ar fi problemele de care ne lovim unii dintre noi.
Eu stiu sigur ca in conditii de apartament nu voi putea matura niciodata atat de mult timp si nici sa pot face cantitati mari pentru a putea avea cu adevarat ceva de baut la finalul maturarii.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Strava 

... cam acum 20 de ani ... am avut norocul  sa ma trezesc propritar/beneficiar de vie    nealtoita ... struguri nova si goglontzi    ... asa ca mergeam la sapa de  2 ori pe an si la cules  ... restul , legat,  taiat facea bunica - Dumnezeu sa o hodineasca !
... eu faceam vinul dupa carte => adaosul max de zahar 30g/L = 1,5kg pe damigeana de 50L ... zona rece si muntoasa  ... toti au zis ca sunt nebun , ca vinul nu va fi tare ... ca nu o sa iasa ... ca nu o sa stea 
... ... SURPRIZA ... vinul a iesit f. bun = SEC si a rezistat si 4 ani      pina m-am invrednicit sa-l beau         ... ce m-a surprins --- avea o urma de scortisoara in gust      ==> poate ca producatorii directi merita de luat in calcul la ... distilate  ... fac vinuri slab alcoolice si acide ??? parca asa se cere nu ?
...  am distilat si drojdiile ... dar nu ne-am impacat f. bine cu gustul gras de drojdie      dar acum realizez ca ar merge la coniac ... o sa caut sa vad daca nu a ramas ceva  mai ales ca am pus bete de dud-nearse


@Sine
... daca distili vinuri sanatoase/bune ... rezultatul e BUN    ... si daca mai ai si rabdare sa-l lasi sa stea pe aschii  rezultatul va fi si MAI BUN 
... stii ca marile case de coniacuri ... fac de fapt un melange de coniacuri ca sa aiba reteta lor ... courvoisier

... apropo ... am gustat iar un curvoisier ... si nu m-a impresionat ... am zis ca nu e departe de un napoleon    asiatentza a zis ca exagerez ...
DEGUSTATI AM ZIS ... mi-au dat dreptate ... courvoisierul are un + de aroma dar nu de 2x pretzul !
... am zis ... hai sa degustam ce am facut noi      ... si parca era mai bun aschiile de stejar i-au dat un miros de vanilie si nuca     
( am mai gustat si un camus a doua zii ... tot dulce+lac de unghii)

... NU-MI PLACE GUSTUL ALA DULCEAG DE LA CONIACELE FRANTUJESTI + MIROSUL DE LAC DE UNGHII (separare proasta de capete ?)
(vinul meu a ramas cam dulce ... cred ca fac alergie la dulce ! ... mai am ceva urme de anul trecut = am de sarbatori ...)

etc.
fiecare cu papilele lui !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cand faci cantitati mari, maturarea nu mai este o problema. Ai destul de pus si la invechit. Un producator de apartament ar fi mereu invidios pe chestia asta, dar nu trebuie. Fiecare are avantajele lui. Producatorul de apartament face mult mai des. Defapt, in orice trebuie gasit un motiv de incurajare. Asa gandeste un optimist.

Ps: Eu mi-am pus net de doua zile si ma bucur acum ca pot sa va citesc oricand. Ma bucur ca nu mai trebuie sa merg la mol ca sa va citesc.

Sa ne auzim cu bine in urmatorul an! Toate cele bune va doresc la toti si un an nou numai cu sanatate si bucurii!     


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am baut un vinars foarte bun asta vara la sulina facut de
maestrul sinenomine . desigur , el este foarte modest si nu se
lauda cu marfa insa rezultatele obtinute sunt de la nota 10 in sus .

asa cum se plange el ca nu are spatiu si alte alea cand iti da un rachiu
ramai cu gura cascata .
aceste rezultate le obtine pentru ca totdeauna cumpara fructele cele mai
bune si binenteles mai scumpe . nu il intereseaza daca rachiul lui este mai
scump ci il intereseaza doar calitatea , iar asta il face intradevar un hobyst
veritabil . pentru asta imi scot palaria si ma inclin .

iar pentru anul ce va sa vina va doresc multa sanatate , poame in copaci , struguri in vie si bani in punga .
la multi ani !     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

... cantitati mari    sau consumuri mici    si rezultatul e acelasi 

LA MULTI ANI !
... SI MULTE DISTILARI ... CU SI MAI MULTE DEGUSTARI CU PRIETENII SI CU CEI APROPIATI !!!


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asa este, Sinenomine face intr-adevar numai bauturi de exceptie. Am baut odata impreuna niste lichioruri facute de el... eu n-am baut in viata mea lichioruri mai bune, pe cuvant. Pe deasupra e si modest, nu se lauda. Si nu l-am auzit niciodata sa bata campii, nici macar cand bea. Intotdeauna stie ce spune si e bine documentat. Cateodata ma gandesc ce noroc am avut sa adunam pe forum numai oameni plini de calitati.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aoleeuu... Atatea laude... Si asta la inceput de an... Ma faceti sa rosesc... 

Asa este, am incercat de cand m-am apucat de distilare sa fac totul exact cum ar trebui sa fie. Mereu ma bucur cand intalnesc oameni carora le place ce fac eu.

Apreciez si sunt oarecum invidios pe cei asemeni lui Strava care au reusit sa faca din distilare si tot ce vine ulterior o arta. Telul meu in privinta aceasta este sa pot face si eu aceleasi lucruri.

Deocamdata, in conditii de apartament, intr-un butoias de 15 l nu am putut sa tin decat 2 ani un vinars pentru ca mi s-a evaporat mai mult de jumatate. Conditiile de temperatura si umiditate pe care le ai intr-un beci nu pot fi reproduse la nivel de apartament.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
@SineNomine:

Păi vinde alambicul și ia-ți casă (...sau beci)!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
E si asta o idee...   Dar trebuie sa vand multe alambice... si la ritmul in care le fac eu imi vor trebui cateva vieti sa imi fac casa...
Oricum, speranta nu moare niciodata... 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Bine, hai, adu distilatele la mine și-am īncheiat off-topicul! :P

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
As face asta. Sunt sigur ca nu vei incerca saptamanal calitatea coniacului... )))

P.S.: Offtopic este aproape tot forumul asta... Daca are cineva rabdare sa cearna discutiile de aici sunt sigur ca ar iesi o carte pe cinste... ))

P.P.S,: Am baut de pe la ora 15 vin rosu de la Senator. Este cel mai bun vin pe care l-am baut pana acum!

PPPPS: Pe nasul meu il cheama Vasile. Sa traiasca! ))))


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut     

am terminat movila de sfecla achizitionata anul trecut . din 4250 kg ,am pus la fiert vreo 3700 kg ,restul a fost pamant  . da , sfecla a fost foarte murdara ,cu pamant lipit de ea . a trebuit sa o immoi in vene cu apa calda si apoi sa o frec cu peria de paie pe fiecare in parte . am avut mult de lucru dar s-a terminat . cantitatea de tuica care a rezultat este cam de 1000l rachiu brut la 40% tarie ; ce sa zic , anul trtecut raportam cam 28 l rachiu la 100 kg de sfecla ,insa anul acesta din cauza ca a fost sfecla murdara nu a  fermentat prea bine .
am avut pierderi in cazan cam 5-6% zahar .
una peste alta treaba este buna sunt foarte multumit mai ales ca am reusit filtrarea tuicii prin filtrele de celuloza si se limpezeste frumos chiar si "lamuritul" adus la taria de consum cu apa de la fantana    .

de acum mai faccate un lamurit si astept musterii ,ca sa mai amortizam din investitii .

pana la anul va doresc multa sanatate si numai bine !    

P.S. : sigur ,daca aveti ceva sa ma intrebati sunt aici ,dar abia la toamna mai facem alta tuica 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Bravo PAZUCU !

... vad ca nu te-ai lasat   

... acum ca te ocupi doar de lamurit    poti sa faci ceva experimente in materie    adica sa incerci diferite fractionari .etc. 
==> sa iti faci o reteta de "lamurit"   ... cred ca asa e cel mai bine , distilat tot repede ... apoi lamurit cind ai timp si chef    sau sete 


 

p.s.
... nu stiu daca ... la zamahoanca se apreciaza si ... culoarea ??? ... ... dar daca tot astepti ai putea sa pui ceva si pe aschii ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Pazucule, ai prelucrat tu peste 4 tone de materie prima si n-ai avut inima sa faci melasa de vreo doua trei blazuri... poate pana la toamna o sa-ti starnesc curiozitatea daca-ti vand niste artificii sa-ti expoldeze olfactivele... atunci sa vezi curcubeu pe cerul gurii !!!
Din orice pozitie esti de admirat.
Hai noroc !


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da ,nu am facut melasa din pacate !

asa de mult a fost de lucru cu sfecla asta ca nu am avut timp de alte teste .
din cauza ca a fost murdara a inceput sa se mai strice si m-am tinut de ea sa o termin .

dar acum ca ai zis , voi lua niste sfecla saptamana viitoare  sa fac melasa !

hai sa vad daca am inteles procedeul : fierb taiteii cam o ora si apoi apa care rezulta dupa stoarcerea lor o fierb pana scade vertiginos ,exact ca la dulceata nevestii?

si apropos ,ne-a promis cineva ca ne trimite niste melasa de la Bod , mai este valabila treaba?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Are dreptate Sine chiar meriti coronita si pentru perseverenta si pentru scris .Am citit patania cu capacul  cazanul.Am sa-ti spun cum am rezolvat eu .Am cumparat de la Obor(de la sina) 3 carabine(inchizator care se pun la stupi ),costa 5ron buc.Foto peste citeva zile pe "Vreau s-mi fac un cazanel"

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , chiar , n-am mai primit coronita aia !
eeee , cu capacul ? de atunci pun pietricele in cazan la a doua distilare
si leg capacul cu o curea  .atunci au fost mai multe greseli in ecuatie , iar cea mai mare a
fost cea ca rachiul pus la fiert avea 40 % alcool . .
nu am mai avut necazuri si sper sa nu mai am vreodata iar cei care citesc pe aici sper sa invete din prostiile astea .
 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Am citit patania.Peste doua zile vei vedea foto cu capacul cazanului prins cu carabine .Trei carabine, total timp prindere 3 secunde.Citeste cu atentie ce scriu acum:Tu folosesti si 3 rezistente,daca LA CAZAN nu ai impamintare poti sa ai 100 de diferentiale.Rezistentele aduc un aport de 6KW .Am vazut ca ai un arzator de 24 KW ,pune unul de 32 de KW de la o cetrala de apartament casata.

pus acum 9 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Poza cazanul  cu cele 3 carabine este pe"vrea sa-mi fac un cazanel".

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am adaugat o schita cu compozitia sfeclei de zahar... Schita provine dintr-un curs....


Am observat ca sfecla contine pectina, dar si apa.... Ce vreau eu sa intreb ... Nu s-ar putea folosi ...

   - pentru a lichefia sfecla, apoi...

   ............... pentru a o fermenta ?

Apoi sa o distilez la coloana ?... Probabil am sa incerc ....


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Apa 72 la suta, zahar 17 la suta, dar si pectina.....

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
A incercat Pazucu sa puna enzime pectolitice la sfecla si nu s-a simtit mai nimic. Eu eram sceptic inca de la inceput dar nu am vrut sa descurajez. Pectinaza lucreaza excelent la plamezile din mere, pere, gutui, caise, acolo unde continutul de pectina este dominant. Nu stiu ce polizaharid de structura este dominant la sfecla, probabil ca alte enzime ar fi mai eficiente... oare celulaza? Ma intreb.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
va salut baieti , va spun la multi ani si va doresc multa sanatate .

am cam lipsit o perioada dar ma veti ierta cand va voi spune ca am lipsit numai de pe forum, din practica nu am lipsit deloc , ba din contra cu asta mi-am ocupat timpul si de asta nu am avut timp de scris ba chiar nici de citit .

da , am incheiat inca un sezon de distilare la zamahoanca .
fata de anul trecut nu prea am ce sa spun in plus , atata doar ca am spalat sfecla cu un aparat din acela cu presiune , asta usurandu-mi munca . datorita vremii bune pe care am nimerit-o in toamna am spalat 4-5 tone de sfecla in doua zile ori anul trecut am tot frecat cu peria de podele in fiecare zi cate doua roabe de brozba .

trebuie sa-i spun lui strava ca anul asta am incercat sa fac si melasa dar nu prea am reusit . ii drept , nici nu am perseverat ca sa facem o treaba mai buna, doar ce am fiert vreo doua cazane de sfecla si apoi apa rezultata am insamnatat-o cu drojdie .
rezultatul obtinut nu a fost notabil , adica nu am avut ceva special in gust , ba din contra  nu mi-a placut deloc . ii drept , trebuia fiarta zeama aia care a rezultat dupa firberea sfeclei ca sa scada apa insa nu am avut timp de joaca. nu mai pun ca pierderile sunt destul de considerabile ,tuica a iesit putina din sfecla fiarta . banuiesc ca zaharul prin fierbere s-a caramelizat si in felul asta drojdia nu la ros pe tot . in fine , poate oi reusi cumva sa vac rost vreodata de melasa de la vreo fabrica de zahar , asa cum spunea un coleg de-al nostru pe aici .

in speranta ca ati avut sarbatori cu sanate si belsug inchin un paharel de zamahoanca in cinstea voastra         .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
strava
Membru de onoare

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
Sa nu confundam ciorba de sfecla cu melasa... d'aia nu poti sa confunzi zamahoanca (oare cum sa si poti? ) cu romul. E cam aceeasi diferenta intre compot si jeleu...
Hai noroc la tot natu 


_______________________________________
Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Noroc baieti , am inceput sezonul !
No haideți la o degustare .    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Spor la treaba!     

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 6 ani
   
Bogdan
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 4
Buna seara...am o intrebare/nelamurire, daca tot e despre rachiul de sfecla...cand am ajuns la fundul butoiului in care am tinut borhotul, am dat de un lichid gelatinos si dulce. Mentionez ca butoiul a stat intr-o bucatarie incalzita, aproximativ 2 saptamani, pana s-a oprit din fermentat(testat cu chibritul). Dar marea problema e ca dintr-un cazan de borhot(gelatina)de aprox 80-90l, mi-a iesit doar 1l de tuica, care a inceput sa curga de pe la 40°. Oare unde am gresit?

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... pai sa zica Pazucu  ca el e specialist 

Dar 1 L de tuica dintr-un butoi  80-90 L ... e nesatisfacator 

DACA la fund ai gasit LICHID DULCE ==> asta indica ca nu a fermentat complet sfecla !

Cum e testul cu chibrit ? 

HAI Pazucu cu lamuriri     




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Mai , mai , mai !        intre “M” si “I” este “A” cu palarie , nu stiu cum se fac diacritice pe telefon.
La multi ani la toata lumea !    

@Bogdan , ma bucur sa aud ca mai face cineva zamahoanca , din ce zona esti ?
Ar trebui sa-mi dai mai multe date despre cum ai facut treaba .
Ai spus ca dupa doua saptamani de la plamadire ai pus la fiert plamada . Nu s-a inacrit?Nu mirosea a otet?
Eu am facut aici un jurnal despre cum am facut plamadire , timp de fermentare , etc .
Ca sa nu mai cauti , mai scriu odata pasii simpli :
1 . Sfecla curatata bine se toaca marunt , taiteii rezultati sunt foarte subtiri , au cam 2-3 mm grosime , 1 cm latime , 3-5 cm lungime . Dupa tocare daca ii gusti sunt foarte dulci,
dupa fermentatie sunt un pic acri , nu se mai simte dulceata deloc . Ai gustat vreodata taiteii fermentati ?
2 . Plamadirea : la 12-15 galeti de 20 l , circa 10 kg taitei/galeata( galeti de la tencuiala decorativa de 30 kg) , folosesc 2 pachete de drojdie de paine de 1/2kg . Dizolv cate un pachet de drojdie intr-o galeata de 20 l apa la 30*c in care am pus inainte 1kg de zahar  , las cam o ora sa porneasca , astfel fac un starter puternic , nefiind nevoit sa folosesc la dublu drojdia pentru fermentatie . Da , in reteta originala a babelor , se foloseste 1 pachet de drojdie mare la un butoi de 60 de l , ori asa , de dragul comparatiei , intr-un butoi de 60 l , abia incap 3 galeti de taitei.
Inafara de cele 2 galeti de apa care se pun cu drojdia , mai pun inca 2 galeti de apa cat mai fierbinte , de fapt pe astea le pun prima data , oparesc taiteii , ii las asa sa stea calzi pana pun drojdia .
Temperatura in spatiul de fermentare este 15*C .
3 . Fermentarea : In functie de cat de dulce este este sfecla , fermentarea nu dureaza mai mult de 5 zile . De exemplu , eu fac plamadirea luni si fierb in cazan sambata , asta daca nu se inacreste intre timp si trebuie sa fierb vinerea .
4. Distilarea : in cazan se lasa loc mai mult , pentru spumare , inainte sa pun capacul arunc catva pumni de faina de porumb sa tina spuma pe loc.
De dragul povestii , anul acesta am luat un cazan nou de 100 l util , din acelea de la sarbi “subotica” , care are un capac mare si sper ca nu o sa-mi mai faca necazuri cu spuma . Sambata o sa va spun cum merge , am pregatit o sarja de proba .
Acum , concluzii tragi singur Bogdane , as putea sa spun ca a stat prea mult la fermentat , insa am vazut cazuri cand au tinut sfecla la fermentat 6 luni
si a iesit tuica cum trebuie .
In orice caz , trebuie perseverenta , daca vrei sa mai faci sunt aici , scrie sau mai repede , suna-ma 0758558585.
Sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Bogdan
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 4
Cu scuzele de rigoare, ca am revenit atat de tarziu, incep prin a spune ca sunt din Dorohoi(Botoșani). Am procedat cam la fel... Am spalt sfecla, am ras-o si am pus-o in butoaie. Am inmultit drojdiile(tot de panificatie, doar ca uscata) si am turnat peste tăieței,apoi am lasat-o sa-si faca treaba. Dupa alea doua saptamani, am testat cu chibritul si statea aprins. Si asa m-am apucat de treaba. Dar rezultatul... 
P.S. Vazusem undeva pe forum ceva legat de teava de legatura... Ascendent(spre racitor) dădea aroma si descendent taria, sau era invers? 


pus acum 4 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
De aia zic , nu ai facut la fel . Ai tinut plamada la fermentat 2 saptamani .
Foarte mult !
Teava de legatura ascendenta spre racitor influenteaza taria si invers influenteaza aromele.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 4 ani
   
Bogdan
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 4

pazucu a scris:

De aia zic , nu ai facut la fel . Ai tinut plamada la fermentat 2 saptamani .
Foarte mult !
Teava de legatura ascendenta spre racitor influenteaza taria si invers influenteaza aromele.

Posibil sa o fi tinut prea mult, dar nu terminase de fermentat...      Initial a fost rece in camera, apoi am facut focul... Poate si asta sa fie o cauza?
Multumesc pentru raspuns!


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

La teava ascendenta spre racitor => reflutul pasiv de pe teava se reintoarce in cazan-curge la vale  =>> adica se redistila = da tarie

La teava descendenta spre racitor => toti vaporii se condenseaza =>> deci distilat mai slab

... despre arome ... plamada buna de mincat= arome bune    ... daca nu te-ai incumeta sa iei o lingura de plamada => de ce ar iesii un distilat Bun ? ... de unde ???




p.s.
... pt fermentare buna e nevoie de ... zahar , temperatura si nutrient + o drozdie buna si destula


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Bogdan
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 4

Caberlot a scris:

 

La teava ascendenta spre racitor => reflutul pasiv de pe teava se reintoarce in cazan-curge la vale  =>> adica se redistila = da tarie

La teava descendenta spre racitor => toti vaporii se condenseaza =>> deci distilat mai slab

... despre arome ... plamada buna de mincat= arome bune    ... daca nu te-ai incumeta sa iei o lingura de plamada => de ce ar iesii un distilat Bun ? ... de unde ???




p.s.
... pt fermentare buna e nevoie de ... zahar , temperatura si nutrient + o drozdie buna si destula

Frumos explicat si pe inteles... Mulțumesc!
Umbla vorba prin popor ca drojdia multa(destula) influenteaza gustul asa o fi? Ce-i drept, cu lingura nu m-am īncumetat sa mananc, dar de gustat am gustat...


pus acum 4 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la