Foarte frumos arata! Felicitari! Cred ca e bun si la gust... Pana la urma e si drojdia Champ buna la ceva.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SineNomine a scris:
Foarte frumos arata! Felicitari! Cred ca e bun si la gust... Pana la urma e si drojdia Champ buna la ceva.
O SA VEDEM CE E SI CU DROJDIA AIA DE ... DISTILERIE ma gindesc sa cumpar cind o sa ma apuc de treaba ...
DAR s-ar putea sa am dreptate ... si principala calitate a ei sa fie viteza ... si dupa gustul
pina una alta : concluzia e ca ... drojdia de vin (selectionata) e mai buna !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Atāt de "bună" a fost drojdia de şampanie că nu a reuşit să fermenteze pānă la capăt. S-a oprit şi a īnceput să depună īnainte de metabolizarea tuturor zaharurilor fermentescibile. De aici şi randamentul unpic mai scăzut decāt cel aşteptat. Borhotul după fierbere l-am turnat īn bidoane de 5 litri să īl dau la porci. Unul din bidoane avea pe fund drojdie de la altă plămadă. Nu mică mi-a fost mirarea să văd că borhotul fiert īncepe să fermenteze energic! Vă daţi seama că īn plămadă mai erau zaharuri fermentabile dar drojdia a demisionat pe ultima sută de metri īn ciuda toleranţei mari pe care o promite. Nu ştiu dacă e ceva normal...
Sine, tu din care drojdie ai pus la whisky-ul din malţ? de aia de care ţi-am dat eu?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu. Am luat-o de la Brouwland. Cea de la tine am pus-o la o plamada de zahar care, dupa 2 saptamani, inca mai fermenteaza.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iti creste inima cand o vezi cum fermenteaza
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Hai ca mi-a lasat gura apa. Ia zi cate damigene goale sa-ti aduc?
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
asa multa bautura vrei sa iei? cu damigenele... stai ca abia am facut si eu 4 litri. Vii intr-o zi sa vezi cum ti se pare. Eu i-am anihilat orice aroma. Am facut-o pentru visinata ca nu-mi ajungea alcoolul care il aveam... si in final toata visinata (50 litri) au baut-o mortii... deh, au fost mai insetati de data asta.
Procesul tehnologic incepem cu incoltirea. Panza de nailon sau tifonul functioneaza perfect. Poza face cat 100 de cuvinte...sper sa mearga.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
aici avem 2 kg de boabele incoltite, ca stiu ca il interesa foarte tare pe Caberlot
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Laptele de slad, adica maltul de grau macinat si amestecat cu apa calduta. Sunt cam 7 litri. Am turnat apa peste grane si am macinat la blender, mult mai comod.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
10 kg spartura de orez...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
10 kg orez fiert cu 30 litri apa...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Aici e din timpul pauzei de zaharificare, la 62 de grade C dupa turnarea laptelui de slad, compozitia s-a flidificat si a devenit dulce dupa cca 2 ore de pauza.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Aici e dupa ce am turnat starterul. Fermenta energic a doua zi. Starterul l-am preparat din 2 litri plamada cu 2 litri de apa la care am adaugat drojdie de panificatie. L-am lasat o zi sa se inmulteasca drojdia si a turnat peste plamada.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Fermentabilitate foarte buna la final...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Prima distilare am facut-o simpla, fara reflux. am scos 10 litri alcool la 45%.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Dupa ce am tinut alcoolul pe carbuni 2saptamani am distilat a doua oara cu coloana cu reflux. Cateodata mi se mai face foame in timpul lucrului...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
asta-i tuica
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
...si destul de tare
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
BRAVO SAMOGON !
CA DE OBICEI ... MAESTRU ... PROFESOR
si echiar f. tare ... nu stiu daca vad eu bine dar e 97-98 % ... bate spre 100%
e inca cald distilatul ?
p.s. ai uitat sa ne pui poza cu ... friptura
apropoo ... daca va intereseaza o sa va pun un link care arata cum faci un steak la 4 grade diferite de prajire ... ... albastru , in singe , mediu si bine facut
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
multam de aprecieri !
Nu are chiar atat, poate 93-94... la taria aia nu prea mai arata exact alcolmetrul. Doar stii ca 95,6 este limita peste care nu putem trece prin distilari obisnuite. Distilatul nu era deloc fierbinte, chiar rece, 20-25C. La tutusca am grija sa iasa rece intotdeuna. Nu ma grabesc sa dau focul tare.
Poza cu friptura am uitat sa mai fac, eram ocupat cu infulecarea. Am mancat-o cu sauerkraut. Arata-ne linkul cu fripturile.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Bai nene, friptura aia pe cpacul cazanului e de toata isprava. Reclamatii. Nu tu putine condimente. Nu firicel de grasime in friptura aia care sa faca lubrifierea pe gatlej? Si daca imi spui ca ai mancat-o si fara paine si fara un pahar de vin rosu sec...
de unde alegeti ---Comment bien cuire la viande rouge ? --- intre sosul de rosii si sosul bechamel ... vezi icoanele in dreptul ecranului cu sosul de rosii
... e ceva foarte simplu si practic ... bun pt bucatarii de ocazie
p.s. dupa ... vizionare o sa mut asta la diverse ... pe la retete
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Buna treaba cu refrigerentul ala! Cat timp a durat prima distilare?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
in 5 ore am adunat 5 litri, in medie 1 litru / ora. Ca dureaza incalzirea cazanului, apoi curge cam 2 litri / ora iar la cozi mai slab. La coloana cu reflux nu adun mai mult de 1 litru / ora. in plus, cu refrigerentul ala iese aromata tare. Daca as aface o tuica adevarata de prune, refrigerentul l-as folosi, nicidecum coloana.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
iunicu a scris:
Bai nene, friptura aia pe cpacul cazanului e de toata isprava. Reclamatii. Nu tu putine condimente. Nu firicel de grasime in friptura aia care sa faca lubrifierea pe gatlej? Si daca imi spui ca ai mancat-o si fara paine si fara un pahar de vin rosu sec...
Si, ceva impresii dupa mahmureala?
Eu am baut bourbonul ala. Daca ma lasai 3 saptamani nu ghiceam ce e. A fost bun, dar nu mai bun decat ce fac eu :P Prajeste aschiile alea si o sa vezi ce whisky o sa iasa din rachia aia de orez Parerea mea e ca e chiar reusita, acum sa zici si tu pareerea de specialist degustator
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sa-ti fie de bine! Trebuie sa fac rost zilele astea de apa osmozata ca sa cobor alcoolemia la 70* si cu prima tura la Snagov ma inarmez cu cateva aschii de salcam. Am lemn de salcam de cea mai buna calitate, bine uscat, pus bine pentru fabricarea cozilor de unelte. Vara viitoare cand implineste fetita mea 2 ani deschid sa vedem ce a iesit.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Stii sigur ca aschiile de salcam ii fac bine?
Coace-le in cuptor sau gratar inchis cu termometru sa prinda toata gama de arome, ai vazut schema aia, e pe undeva pe forum. Aschiile le bagi dupa ce completezi cu apa demineralizata pana la 5 litri, sa aiba cam 65% tarie. Preferabil ar fi o damigeana de 10 sa stea pe gol, dopul sa nu inchida ermetic si cate o agitare din cand in cand ii face bine, lumina insa nu. La anul poti sa completezi cu inca 3 litri de apa moale pana la 8 litri si 40-41% tarie.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Īn Transilvania , butoaiele de salcam se folosesc de la sfarsitul sec. 19. Lemnul de salcām care īnnobilează palinca are proprietăţi antioxidante tonifiante iar prin procese biochimice lente transformă palinca, oferindu-i un plus de nobleţe, ţinută, fineţe. Asa ca o sa merg pe lemn de salcam. Are cel putin 4 ani de cand sta la uscat si trebuie numai feliat si apoi copt putin in cuptor. Dupa calculele mele, daca 3,8 litri de distilat la 90*, adaugand 1,2 litri de apa osmozata, o sa am 5 litri de alcool la 68*. 3,8*90/5=68,4 Corect?
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Distilatul are mai mult de 90%, deci cu 1,2 litri o sa iasa chiar mai tare, 70%. Eu n-am fost foarte precis in calcule dar probabil va trebui sa il diluezi cu mai multa apa, sa faci poate vreo 6 litri. Pe HD m-au atentionat, taria pentru maturare sa fie intre 60-65%, 70 fiind cam mult, am mai discutat despre tanini. Cel mai bine e sa-ti iei si tu un alcolmetru bun si verifici cu el. Oricum diluarea e bine sa o faci incet si treptat, amestecand continuu.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
daca salcimul ala a stat pe afara sa-l bata ploile , zapada si soarele atunci e si mai bine ... cel putin asa se cere la stejar
... si ... dupa ultimele studii pe ... youtube ... la cum se fac butoaiele acum-arse la negru pe interior ... ash face un jar bun si as prajii lemnele taiate=despicate pe raza cu toporul la grosine de 2 cm ... prajite pe ambele fete pina se aprind si apoi le stingi cu apa
buna observatia cu ... dopul neetans ... am lasat un distilat de vin fara dop -doar cu o hirtie de filtru 4-5 zile = a scazut cam 1,5 cm din gitul sticlei ... si am constat cu placere ca parca distilatul e mai catifelat=nu mai inteapa deloc la miros
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Īn Transilvania , butoaiele de salcam se folosesc de la sfarsitul sec. 19. Lemnul de salcām care īnnobilează palinca are proprietăţi antioxidante tonifiante iar prin procese biochimice lente transformă palinca, oferindu-i un plus de nobleţe, ţinută, fineţe. Asa ca o sa merg pe lemn de salcam. Are cel putin 4 ani de cand sta la uscat si trebuie numai feliat si apoi copt putin in cuptor. Dupa calculele mele, daca 3,8 litri de distilat la 90*, adaugand 1,2 litri de apa osmozata, o sa am 5 litri de alcool la 68*. 3,8*90/5=68,4 Corect?
uite ce zice wikipedia :
IstoricSalcāmul provine din continentul nord-american. Genul Robinia este numit după grădinarii roiali francezi Jean Robin și fiul său Vespasian Robin, care au introdus salcāmul īn Europa īn anul 1601.
"Primele culturi forestiere īn Romānia s-au realizat īn anul 1852, la Băilești Dolj, pentru ca ulterior să fie plantat pe suprafețe tot mai mari, īndeosebi īn Oltenia, pe nisipuri mișcătoare, Valea lui Mihai (Bihor) și īn alte regiuni ale țării."
cam greu de crezut ca se faceau butoaie in sec 19 ... dar la inceput de secol 20 adica prin 1900+, este posibil
"Proprietăți și condiții de creștereSalcāmul crește spontan pe aproape orice tip de teren putānd fi privit și ca o specie invazivă. Cu o rezistență bună la ger, iubește lumina, suportă seceta, preferă solurile permeabile, ușoare, fertile, dar nu suportă solurile calcaroase.
Salcāmul crește bine pe soluri ușoare, chiar și pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă, iar semințele īși păstrează mulți ani capacitatea de germinare. Are frunze compuse și flori albe, īn ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roșcate. Īnflorește primăvara tārziu, īn luna mai-iunie.
Salcāmul trăiește īn jur de 100 de ani și face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare, fiind greu, dur și deosebit de rezistent la umezeală."
... pt ca e un lemn de esenta tare a ... ajuns sa fie folosit la butoaie ... de varza zicea Strava ...
... sau poate ca in transilvania a intrat mai repede ?
oricum eu as recomanda prudenta ... pt salcim ... si va recomand artarul-chiar daca nu e ala de/pt sirop ... si ciresul ambele se folosesc la wisichiuri ... artar la Jack-Daniels (carbunede filtrare) si cires la alte wischiuri mai scumpe si mai rare ...
Strava zicea ca a baut un vin tinut in salcim ... si a fost placut surprins ... ... nu stiu de ce , dar si mie imi inspira incredere un vin alb sec tinut in salcim ...
... nu am incercat castanul sau prunul ... am auzit ca se folosesc
pe undeva am citit ca nucul nu se recomanda ... ... nu vad de ce ... unele wisichiuri chiar imi pare ca aduc a iod -- nu ma omor dupa idee dar e ceva diferit ... merita sa adaugi o doaga la butoi ... sau poate ca eu am lipsa o doaga ?
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pfuaiii! Ce ideie mi-ai dat. Am in spatele gradinii un cires batran crescut chiar pe granita dintre mine si vecinul. Ma duc si tai o creanga si bag distiatul pe aschii de cires. Da, asa am sa fac.
care e treaba cu apa asta ... osmozata ? ... am un coleg care merge odata pe saptamana si isi ia apa de baut osmozata ... dar el e mai special ... acum e vegetarian convins
stiu de apa distilata , de apa dedurizata si de apa demineralizata ... ... eu un ul as folosii apa demineralizata (in cartea verde ... pe schema tehnologica scrie ca se folosesc pentru diluare cozi care au stat pe stejar si apa distilata ... )
merci pentru clarificari !
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Osmoza este purificarea apei prin filtrarea ei la nivel molecular. Pentru filtrare se foloseste o membrana dintr-un material permeabil cu orificii atat de mici incat numai molecula de apa poate trece. Bacteriile, sarurile si mineralele raman in apa reziduala. Personal cred ca apa osmozata are o puritate care nu permite utilizarea ei ca si consum exclusiv pentru ca este lipsita de sarurile si mineralele atat de necesare organismului. Avantajul apei de osmoza este ca este lipsita de elementele care ar putea vicia proprietatile organoleptice ale distilatului. Aici un filmulet sugestiv:
Si o poza cu aparatul propriuzis, cel folosit la uz casnic.
Membrana se colmateaza in timp si trebuie schimbata. Producatorii recomanda schimbarea membranei din osmozor la fiecare 5000 litrii de apa filtrata.
merci de informatii ... o sa ma uit si la film ... acasa
uite ce am gasit eu ... aici se purifica apa si apoi se adauga ceva saruri ca sa fie buna de baut ... deci depinde de unde iei apa ... cu sau fara saruri ?
TRAIASCA MARKETINGUL ! Osmoza inversa .Osmoza inversă este cel mai adecvat procedeu de producere a apei pure, concurānd cu distilarea pentru obţinerea aceluiaşi grad foarte īnalt de puritate.
Sistem purificator īn 6 etape - RO-6
Apa de robinet, o apă de băut?
Ce apă folosiţi la preparat şi spălat alimentele?
Purificator cu osmoză inversă
Rezervorul şi robinetul purificatorului.Este un sistem foarte performant de purificare a apei īn 6 etape succesive.
Cu ajutorul lui se obţine din apa de la robinet sau de la fāntānă o apă pură de cea mai bună calitate, putānd fi folosită direct pentru a fi băută, pentru gătit, pentru laptele bebeluşului, pentru spălarea fructelor şi legumelor sau la prepararea salatelor şi a conservelor.
Cu alte cuvinte, se obţine o apă curată şi microbiologic pură. De regulă, se montează īn spaţiul de sub chiuveta de la bucătărie, avānd nevoie de alimentare cu apă de la conducta de apă potabilă şi de o legătură la ţeava de scurgere.
Prima etapă de purificare constă īn trecerea apei printr-un filtru de polipropilenă, blocāndu-se astfel trecerea particulelor mai mari de 5 microni (nisip, noroi şi pietricele, diferiţi oxizi sau corpuri grele, rugină, etc.).
A doua etapă se realizează cu ajutorul unui filtru cu carbon activ. Rolul acestuia este de a reţine impurităţi organice (care dau gusturi rele şi mirosuri urāte) şi CLORUL din apă. Clorul are un miros neplăcut. In apa de la robinet este un rău necesar introducīndu-se īn apă de către staţiile de tratare a apei īn scopul dezinfectării. Īn cantităţi mari este foarte toxic şi de īnghiţirea lui sistematică se leagă mai multe boli ale organismului uman, printre care şi cancerul.
Īn cea de-a treia etapă se face o filtrare foarte fină de 1 micron, īn scopul protejării membranei osmotice din etapa următoare. Īn situaţii de clorinare extremă a apei, īn această etapă se poate folosi īncă un filtru de cărbune activ de tip bloc.
Etapa a 4-a este etapa cea mai sensibilă a īntregului ansamblu de purificare a apei. Constă īn trecerea apei printr-o membrană semipermeabilă cu diametrele orificiilor de numai 0,0001 microni prin procedeul numit osmoză inversă. Se blochează astfel trecerea nu numai a majorităţii compuşilor chimici organici şi anorganici dăunători (săruri, oxizi, metale şi nemetale, grăsimi, produse derivate petroliere, pesticide, etc.), ci şi a impurităţilor biologice de tipul chisturilor (lamblii), bacteriilor şi virusurilor care aduc riscuri mari de īmbolnăvire (dimensiunile bacteriilor sunt de cāţiva microni, iar virusurilor au īntre 0,01 şi 0,4 microni).
Toate aceste impurităţi pot proveni din contactul sursei de apă potabilă cu apele uzate (canale de scurgere, vecinătăţi ale latrinelor cu fāntānile forate) sau prin contaminarea directă (rezervoare de apă neprotejate, ţevi şi instalaţii vechi de alimentare īn care se dezvoltă diferite culturi microbiologice).
Īn etapa a 5-a se aplică o ultimă filtrare cu ajutorul unui filtru in-line de carbon activ, īn scopul eliminării totale a mirosurilor de orice fel.
Etapa a 6-a este foarte importantă. Cu ajutorul cartuşului de mineralizare prin care apa trece īn această etapă se asigură un pH neutru (valoarea 7) al apei de băut şi un conţinut echilibrat de minerale utile organismului (calciu, magneziu, potasiu, sodiu). Cantitatea de sodiu este redusă, astfel īncāt apa este chiar recomandată celor cu afecţiuni cardiace şi copiilor mici.
ACEST SISTEM ARE NEVOIE DE O PRESIUNE DE INTRARE A APEI DE MINIM 2,8 BAR PENTRU A SE OBŢINE O PRODUCTIVITATE SUFICIENTĂ DE APĂ.
Acumularea de apă se face intr-un mic rezervor presurizat.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
DECI IN CONCLUZIE E VORBA DE ... O FILTRARE =osmoza inversa
fenomenul de OSMOZA e altceva ... si nu prea ai cum sa-l utilizezi la purificarea unui lichid ... pt ca fenomenul de osmoza egalizeaza de fapt concentratiile de saruri din 2 lichide invecinate si separate de o membrana osmotica=semipermeabila -la apa de ex.
marketingul asta ne va minca zilele ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Apa de osmoza inversa o vreau fara adaosuri de minerale. La petshopuri unde au animale acvatice marine folosesc un filtru de osmoza inversa pentru obtinerea apei in care vor dizolva sarurile pentru recrearea apei marine. Trebuie sa ma duc sa vorbesc la magazinul din apropierea locuintei mele daca sunt de acord sa imi vanda si mie 5 litri de apa osmozata. In general petshopurile ofera apa osmozata gratuit clientilor, sa vad daca ma lipesc.
Pana una alta am obtinut betele de cires pe care le-am curatat de coaja, spalat si caramelizat cu lampa instalator pe gaz dupa o uscare in prealabil pe discul unde am copt vinetele. Am alplicat flacara pe lemn pana cand partea exterioara a devenit incandescenta astfel incat betele de cires sunt complet carbonizate pana la o adancime de 1 mm. Acum le mai trag o clatire si urmeaza scufundarea in alcool.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
te complici prea mult pentru niste apa. Ia o apa plata care iti place si gata, nu-i nicio diferenta, crede-ma. Marii producatori de whisky dilueaza cu apa de izvor, aceeasi cu care au facut si plamadirea. Eu am indoit mereu cu Bucovina si a fost perfect. Si Carpatica e foarte buna, tot plata oligominerala.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Recptionat! In caz de mofturi la petshop recurg la aqua carpatica plata din sursa Băjenaru este o apă slab mineralizată ce nu conţine dioxid de carbon. Gradul de mineralizare totală (M.T.) este de: 278,8 mg/l.
sunt curios sa vad=aud ce da ciresul ... ars la negru
era bine daca faceai si o proba martor ... cu aschii doar putin coapte
in 2-3 saptamani poti sa ne spui primele impresii
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
uite ceva analize de apa ...
din pacate ... nu stiu cum se traduce Miner.Tot in ... conductivitate
... si eu zic ca ... o apa de munte buna e ... suficient de pura
p.s.
oricum trebuie sa faci un test ... ... si dupa ce extargi taninii aia ... cred ca apa conteaza mai putin , asta daca nu pui apa cu saruri ...
38.7KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Azi am mai pus de o rachie de orez. Partea interesanta e ca am pus maia de drojdii salbatice. Deci adio gust de paine. Maiaua am facut-o din niste fructe pisate lasate pur si simplu sa inceapa ele singure fermentatia naturala. Este cu atat mai bine fructele sa nu fie spalate. Dupa ce a fermentat cateva zile am stors "vinul" si l-am folosit ca starter pentru plamada de orez. Sunt convins de pe acum ca gustul va fi incomparabil mai bun. Dar productia imi este rezeravata.
Acum fermenteaza destul de calm dar sa vedem maine dimineata.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Samogon a scris:
Maiaua am facut-o din niste fructe pisate lasate pur si simplu sa inceapa ele singure fermentatia naturala. Este cu atat mai bine fructele sa nu fie spalate.
Ne poti zice ce fructe (nespalate) ai folosit si cum ai procedat? Merci!
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Prune si struguri din piata am folosit, cat mai coapte. Cantitatea a fost mica, 2 kile, cat sa fac o cultura de drojdii. Fructele le-am zdrobit manual si le-am lasat intr-o oala cu capac sa inceapa fermentatia. Fermentatia a pornit la scurt timp ridicandu-se "patul" deasupra. Am lasat sa fermenteze inca 3 zile, am stors cidrul partial fermentat si l-am turnat peste plamada de orez. Acum fermenteaza energic.
Vreau sa pastrez drojdia de la fiecare productie si sa o reinsamantez. Cand nu am treaba cu ea o tin la frigider. Cred ca e cel mai bine asa.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
oops ... se pare ca pina la urma experientza cu drojdia de vin te-a inspirat
dar acum toamna ... poate ca nu te-ai gindit tocmai bine sa blochezi vasele , asta daca procesul dureaza 3-4 saptamani
cit despre pastrat drOjdiile ... am facut asta la vinuri dupa ce trageam vinul de pe drojdii la pritocul urmator (primavara) mai raminea 500-600ml de vin cu drojdii=tulbure dintr-o damigeana de 50L ... il puneam intr-o sticla de plastic curata si il foloseam toamna in mustul proaspat stors care deja fermenta(cu o zii mai inainte le amestecam cu must ca sa le trezesc) ... (asta dupa ce gustam drojdiile - se limpezeau si era f. bun vinul de deasupra)
NU STIU DACA A AJUTAT ... DAR E SIGUR NU A INCURCAT NICIODATA ... VINUL A IESIT F.BUN DE FIECARE DATA POATE O IDEE MAI BUN =PARERE SUBIECTIVA
p.s. CIND AM INCEPUT SA FAC ASTA ... m-am gindit ca in vinul de +11-12% nu mai pot fi decit drojdii puternic alcoolice ... si eu vroiam sa le promovez pe aste in dauna celor slab alcoolice si acetice
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu-mi fac griji cu blocarea vaselor. Am destule sa-mi ajunga pentru cata bautura vreau eu. Nici nu prea am ce altceva sa fac. Prefer sa iau 10 kile spartura de orez sau malai si imi fac o damigeana de bautura. Pana si la hipermarket am gasit fructe cu 1 leu, foarte bune chiar si de mancat. Negustorii cretini prefera sa le arunce decat sa le dea mai ieftin. Nu inteleg nici daca ma screm. Ma doare gura cat am intrebat de prune stricate. Niciunul nu are decat una si una. Cu pietele nu ma impac deloc. Oricand prefer hipermarketul. Duminica seara am gasit prune in kaufland si cu 0,6 lei kg.
Am recurs la drojdia salbatica, elipsoideus parca ii zice, cica n-are toleranta mare si ici randament bun dar gustul este deosebit, specific de tuica. de mult vroiam sa renunt la drojdia de panificatie.
La distilare o sa am nevoie de ajutorul tau! Sa-mi spui cum fac. Vreau sa pun lichidul in cazan si in lichid grosul intr-o oala mai mica (metoda brevetata de tine). Iese alcoolul din grosul ala?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Samogoane, ai ales cele mai de rasa drojdii dintre cele salbatice! Drojdiile care traiesc pe coaja strugurilor sunt cele mai grozave.
pai sa dau detalii despre oala mea ... ... are diametrul de 11.5inch si 15.6L ... si oala interioara aproape ca atinge cu minerele (asa s-a nimerit) deci are cam 8inch si 8L
amicul care a testat-o a pus pe fundul oalei mari 3-4 coturi Cu de 3/4inch pe care a instalat oala ... asta ca sa nu ii faca suport ... DAR TOT EL VA FACE SI SUPORT CA EL E MESERIASUL !
... incalzirea pe gaz afara
... in oala mica drojdii pina la 3-4 cm de buza oalei ... si in oala mare lichid aprox. clar pina aproape la nivelul oalei mici 1-2cm
... eu i-am spus sa verifice cind incarca oala mare sa aiba un minim de 6L de lichid clar ... asta pt ca la o prima distilare se colecteaza max 4-5L ... din 12-14 cit merge pe sarja ... NU STIU DACA A VERIFICAT ASTA
CERT E CA MI-A SPUS CA TREABA A MERS STRUNA
AVIND IN VEDERE CA TIMPII DE DISTILARE SUNT MARI 3-4-5-6 ORE (DEPINDE DE FOC) ... NU AI PROBLEME CU RECUPERAREA ALCOOLULUI ... ... VA IESII TOT !
PROBABIL CA DACA UTILIZEZI O COLOANA CU REFLUX PENTRU O SINGURA DISTILARE ... O SA AI CAPETE MAI LUNGI (adica va iesi capul de la lichidul din oala si inainte sa se termine va incepe sa curga capul de la grosul din oala mica ... etc. ---ZIC ASTA PT CA PRESUPUN CA INTRE OALA MICA SI OALA MARE E O DIFERENTZA DE 1-2-3 GRADE CIND INCALZIM ... DAR DUPA CE INCEPE SA CURGA INIMA =TEMPERATURA SE STABILIZEAZA ==> AVEM ACEIASI TEMPERATURA IN LICHID SI IN GROSUL DIN OALA MICA ... SAU POATE O MICA DIFERENTZA DE SUB 0.5C )
sigur o sa mearga struna si la cereale... orez mai exact !
multe sporuri!
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Foarte bune explicatiile, multumesc! Probabil ca la cazanul meu de 36 ideala este o oala interioara de 18. Am de 20 dar nu intra din cauza manerelor iar alta oala nu mai cumpar. Ma gandesc sa o bag inclinata, sa ii tai sau sa-i stramb manerele. Sa vedem cat "gros" voi aduna. Poate ma descurc si cu una mai mica sau sa imprumut una. Nu stiu cum o sa fac. Ideea este geniala si cred ca merge super.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
eu unul as strimba minerele ... asta daca e posibil ... la mine ar merge sa le strimb , asa m-am si gindit ca voi face ... dar nu a fost cazul
... oricum , spre deosebire de prima oala , care are fundul dublu si peretii mai grosi si ceva cauciuc pe minere sa nu se incalzeasca, oala interioara e ceva f. ieftin din tabla f. subire cu minere din tabla si a costat doar 15-20% din oala mare
DA IN OALA TA DE 36L merge una de 18-20 ... presupunind ca iei cam 1/3 din 36 ==>12L ... adunati la oala interioara de 20 da 32 ... daca incarci la 34 e OK ... sau in oala de interior pui 18 si mai incarci 14L de lichid ... cind ai colectat tot inca mai raman in oala mare 2L ... DAr in realitate va fi mai mult pt ca se evapora si din gros
DAR CA SA FIM SIGURI CU NU ARDEM OALA SCUMPA-IMPORTANTA O SA PUNEM LICHID "CANTITATEA COLECTATA"+2L ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Oala de 20 e din tabla smaltuita. Daca dau cu ciocanul in manere s-a dus cu totul. Tot inclinata ma gandesc sa o bag.
Interesant e ca drojdia asta salbatica fermenteaza mai bland si mai constant decat cea de bere. Cred ca o sa se intinda pe vreo 2-3 saptamani cu tot cu sedimentarea/limpezirea. In general raportul de lichid:gros e de aprox. 1 la 1, depinde si de cata apa s-a pus la grane, timpul de sedimentare, cateodata mai mult gros, alteori mai mult lichid.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... cred ca poti sa o "montezi" inclinata fara nici o problema ... va avea doar un punct de cotact cu oala=cazan si nu cred ca punctul ala se va incalzii f. tare ca sa arda compozitia ... daca vrei sa fii sigur mai pune o alta bucatica de inox intre oale sau un CAP de 3/4-1 inch din Cu
... pentru prima distilare ar fi bine sa te asiguri ca intre oale VOLUMUL de lichid e cu 1-2L mai mare decit VOLUMUL pe care vrei sa-l colectezi
am citit pe undeva ca ... drojdiile au cu 0.5% mai putin alcool decit vinul deci in vasul interior trebuie sa ai la sfirsit cam acelasi nivel ca in cazan daca diferenta de nivel e mare ... atunci transferul nostru de caldura e prost ==> avem un randament slab ... care poate fi compensat sau nu prin plusul de distilat si poate prin calitate
... asta ramane sa analizam ! ... si cum tu esti seful de laborator o sa ai ocazia sa tragi primul concluziile ... ca de obicei
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
pt accelerarea fermentarii ... poti sa faci niste remontari cind scade ritmul de bulbuci ... adica niste aerisiri ... se practica la mustul de struguri ... asa vei scurta timpul si probabil ca vei obtine o fermentare mai completa ... ... si pentru LIMPEZIRE ... cind crezi ca s-a terminat cu fermentarea ... scoate vasul afara la racoare ... in2-3 nopti e ok ... in plus acum nu mai vrei sa ai o limpezire chiar asa de perfecta pt. ca grosul poate fi cit de mult ca nu se arunca ... acum se distila tot ~
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
M-am intors cu niste rezultate... drojdia salbatica nu e buna, nici metoda cu oala in oala nu functioneaza satisfacator.
Sa le luam pe rand... am avut o sistare de fermentatie cand inca mai erau vreo 50-60 g zaharuri/litru, din 170 initiale. Drojdia are o toleranta foarte slaba la alcool. La 5-6% moare. 4 zile a durat fermentatia.
Pe de alta parte metoda cu oala in oala nu a mers cum m-as fi asteptat. Grosul mai avea mult alcool si in loc sa scada, dimpotriva, a dat pe afara. Probabil refluxul a curs in oala din interior.
In concluzie mai mare daraua decat ocaua. Parca nu mai imi vine sa fac nimic. Cu cerealele nu exista solutie pentru productia casnica de alcool, fructele sunt scumpe si dau randament slab. Prea multa munca pentru o tuica. Cred ca o sa ma dau pe ceaiuri din plante si las alcoalele pentru cine are posibilitatea sa faca industrial, altfel, repet, nu merita nici macar deranjul. A fost un hobby dar devine pierdere de timp.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Heei!! Lasa depresia si gandeste constructiv, ca si pana acum. Ceaiurile sunt foarte bune, beau si eu destul in fiecare zi, dar nu se compara cu un whisky facut de tine si invechit in butoiasul din colt. Tu ai fost cel care m-a convins ca se pot face distilari in apartament si de atunci eu nu am mai cumparat nimic din comert in afara de bere (nevasta-mea tot incearca sa ma convinga sa ma apuc si de asta ). Am prieteni care nici nu concep ca eu sa apar la vreo petrecere fara cel putin o sticla din alcoolul meu, indiferent ca este vorba de whisky, visinata, afinata toate facute doar cu alcool distilat in casa. Pot sa spun ca am acoperit cu succes cererea. Si asta cu o oala mai mica ca a ta. Nu trebuie sa faci industrial daca vrei sa acoperi doar nevoile tale. Marele avantaj este ca bei un alcool "curat", pe care il cunosti in cele mai mici detalii.
Am fost acum doua saptamani la o nunta unde am baut whisky johnny walker. Eu care pot goli cu succes o sticla de whisky facut de mine, de 42°, m-am imbatat rau din doar cateva pahare din acel whisky. Am reusit sa depasesc momentul dar mi-a fost destul de rau a doua zi. Asta m-a facut sa inteleg, inca o data, ca alcoolul distilat corect in casa nu se compara cu nimic cumparat din comertul nostru.
Niciun hobby nu este pierdere de vreme. Mai ales daca ai satisfactii de pe urma lui. Ai postat in topicul despre alcoolul de orez, iunicu va fi doar unul dintre cei care va fi dezamagit de deciazia ta...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, ai dreptate, am avut depresie aseara din cauza unei intoxicatii alimentare cu febra, diaree si stare generala proasta. Mi s-a stricat si frigiderul, probabil de asta m-am intoxicat. azi am dormit toata ziua si acum ma simt mai bine.
Singura chestie care n-am incercat-o e aia cu nisipul. Deci trebuie si aia.
Ar mai fi ceva: un nene de pe HD zicea ca el fierbe plamada de grane la foc direct si nu i s-a ars niciodata datorita faptului ca incalzeste foarte incet. O fi asta un secret? Adica in loc sa ajunga la fierbere in 1 ora sa ajunga in 5 ore. Nu m-ar deranja asta deloc. As pune cazanul izolat foarte bine pe un reseu. racirea ar merge cu o pompa de acvariu care sa recircule apa dintr-un bazin iar intre timp eu mi-as vedea de alte treburi, chiar plecat de acasa. Oricum la prima distilare eu nu fac separari, deci n-am de ce sa stau langa instalatie. La o rata de 1 picatura pe secunda as fi multumit.
Imi povestea cineva ca la el la tara obtine 70% alcool din prima cu alambic obisnuit. Cum? curge o picatura la 4 secunde iar un cazan se epuizeaza in cateva zile de fiert continuu. Nu stiu cat este de posibil dar suna interesant si asta.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Mai e si varianta cu paie pe fundul cazanului. Socrul meu asa face tuica si nu i s-a lipit niciodata. Mie nu imi place tuica lui pentru ca intra prea mult in cozi si miroase de te trazneste, ba mai este si foarte tulbure... Dar asta nu are legatura cu paiele, doar cu faptul ca nu pot sa-mi dau seama daca afecteaza cu ceva la aroma distilatului.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu cred ca se comporta prea neutru, paiele. S-ar putea sa ma insel, in plus, nici nu stiu de unde le-as putea procura.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Paie iti pot aduce eu de poti sa arzi si porcul cu ele. M-am gandit sa incerc si eu, dar oala mea e destul de mica si mai ocupa si alea ceva volum.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... oops ... samogon ... pai eu zic sa nu te lasi
sa o luam metodic ... zici ca oala din interior s-a umplut si a dat pe afara ? pai eu ziceam sa faci prima distilare ... cu oala interioara ... apopi dupa ce ai deja OTCA ... poti sa te joci cum vrei tu ... cu coloana sau nu !
BRAVO IUNICU ! inseamna ce ceea ce faci e cu adevarat bun ... 12 ASCHII
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Chiar ma intrebam ce o mai fi cu tine, Caberlot, ca te stiam mereu omniprezent in discutii
Da, oala din interior a dat pe afara. Eu ma asteptam sa scada. Dup-aia m-am prins ca defapt a curs refluxul de la coloana chiar in oala din interior. dup-aia mi-au venit tot felul de idei ce sa pun deasupra oalei ca sa curga pe langa ea. O intreaga bataie de cap. Nici nu mai vreau sa ma gandesc.
N-am distilat cu refrigerentul ca n-am inca teava de inox, am de cupru si stii ca-s alergic la cupru
Azi am mai pus de un pilaf la fermentat... si dupa trauma cu damigeana si visinata, pe care nu am putere sa o povestesc, am recurs la alt gen de damigeana
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
daa ... eram prezent ... dar acum ... pentru4-5 saptamani ... plec la 6h00 si ma intorc la 18h30 asta e ... programul sa mai schimba ... si nu intotdeauna in directia dorita
... in plus cu un BEBE de 10 luni sunt tot mai ocupat ...
... si de o saptamana ... ma ocup de o tableta BlackBerry ... asa ca o sa intru mai rar...
... si pina la urma ... chiar daca se umple oala ... si da pe linga ... ce rezulta e mai subtire decit ce e in oala si in plus intre oale lichidul e ... f. agitat deci sunt sanse mici sa se prinda ... ... banuiesc ca nu s-a prins ... si ca ai reusit sa extragi tot alcoolul nu ?
Eu o sa folosesc oala dubla doar la prima distilare ... ca sa stiu ca riscul de a se prinde este 0=ZERO ... la lamurit o sa mer pe varianta clasica oala la foc direct ... alcoolul de 25-35 nu se prinde
... stiu ca TU ESTI CONTRA Cu... alegerea ta ... vreau doar sa-ti spun ca am vazut o oala de Cu (cam 2-3mm) si cam de 3-4L la reduceri si costa 99CAD si era facuta in italia ... deci se foloseste Cu ... la oalele profesionale ... poate ca poti sa-l accepti pe Cu ... trebuie sa recunosc ca stralucea oala aia ... de ma si mir cum de stralucea asa
... daca ai idee cam ce procent de reflux ai ... ai putea sa calculezi cit sa pui in oala ca sa nu mai dea pe afara ... in oala ce pui poate sa fie practic doar umed-cereale umede ... ca o sa curga refluxul si va inunda partea solida din oala
... multe sporuri !
p.s. nici nu indraznesc sa te intreb de ... visinata ... eu inca nu am avut timp sa gust ce am facut ... 2 retete ... una cu zahar alb si una cu zahar brun-aici mai trebuie sa adaug un baton de vanilie ... dar ma gindesc ca la 1 galon =4L e prea mult ... visinele nu aveau simburi si au fost congelate ...au pornit tare greu sa fermenteze=scoata citeva bule
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Stii de ce zic ca n-a mers? Cand am aruncat borhotul din oala mirosea inca a alcool. Lichidul nu mai mirosea. Inseamna 2 lucruri: 1. alcoolul iese mai greu din plamada vascoasa, 2. exista o diferenta de tempertatura intre cele doua oale.
O fi buna reteta cu oala in oala, nu zic nu, dar acum mi-a intrat in cap asta cu reseul. Nu cred sa fie asa de rau cu distilarea la foc direct. Producatorii de whisky pe vremuri cum distilau plamezile de porumb incoltit?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pi la cazan ... miroase a rachiu
... e normal sa mai ramana ceva ... dar mai si scoti ceva ... si poate ca ies ceva mai multe arome ???
... SINE zicea ca nu e diferenta de gust ... majora=sesizabila
... pai ... producatorii de wisichi de pe vremuri ... cred ca faceau ceva ce noi nu am bea azi ... ceva cam arzator si afumat ...
... si asa cum am zis , mai ramane metoda cu scul (sacul de mers la moara dupa faina ... e alb si e ceva mai des si nu e de cinepa)de in-cinepa suspendat in cazan ... dar si din sacul ala probabil ca alcoolul iese mai greu ... si ce daca ... lasi sa curga 30 min de plus si gata
p,s, nu uita de discul ala care se pune pe fundul oalei de presiune ... ca sa vibreze la fiert si sa previna prinderea
p.s.2. si am uitat sa zic ... la cartea verde scrie ca vinul fierbe cam 3 saptamani --- depinde f. mult de temperatura si de % de zahar ... DECI AI RABDARE CU DROJDIILE DE VIN ,,, si mai remonteazale
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot a scris:
... pi la cazan ... miroase a rachiu
... e normal sa mai ramana ceva ... dar mai si scoti ceva ... si poate ca ies ceva mai multe arome ???
... SINE zicea ca nu e diferenta de gust ... majora=sesizabila
... pai ... producatorii de wisichi de pe vremuri ... cred ca faceau ceva ce noi nu am bea azi ... ceva cam arzator si afumat ...
... si asa cum am zis , mai ramane metoda cu scul (sacul de mers la moara dupa faina ... e alb si e ceva mai des si nu e de cinepa)de in-cinepa suspendat in cazan ... dar si din sacul ala probabil ca alcoolul iese mai greu ... si ce daca ... lasi sa curga 30 min de plus si gata
p,s, nu uita de discul ala care se pune pe fundul oalei de presiune ... ca sa vibreze la fiert si sa previna prinderea
p.s.2. si am uitat sa zic ... la cartea verde scrie ca vinul fierbe cam 3 saptamani --- depinde f. mult de temperatura si de % de zahar ... DECI AI RABDARE CU DROJDIILE DE VIN ,,, si mai remonteazale
Care disc? stai ca aflu lucruri noi. Si daca vibreaza nu se mai prinde? Pai sa-i pun un vibrator. Or fi si modele submersibile? )
S-a oprit detot fermentatia cu drojdiile salbatice, nu sunt productive, iar la gust nu-i cine stie ce. Drojdia de la alimentara e cea mai convenabila tin toate punctele de vedere.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
acum +30 de ani , cind a luat mama oala de presiune era un disc de Al care se punea pe fundul oalei ca sa nu se prinda compozitia cind faci ... fasole de ex
... din amitriri ... discul era mai mic decit diametrul oalei , asfel incit sa incapa pe gura oalei ... si avea o buza intoarsa cam de 2-3mm(SA ZICEM 30 cm) si in el erau date cred ca 6 gauri mari - cit 1 leu ... si se punea pe fundul oalei si apoi se incarca oala ... ... nu-mi aduc aminte ca mama sa se fi plins ca a ars oala aia vreodata
... cit e de adevarata treaba ... nu stiu ... asa se vindea oala
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pai nici la mine nu s-a ars vreodata fasolea in oala de presiune si n-am disc d-ala. Nici nu are cum sa se arda atata timp cat pui suficienta apa. Dar plamada de orez/malai/faina e cu totul altceva mai ales cand e vorba de niste ore bune de fiert, timp in care nu ai acces in oala, sa invarti.
De ce nu te apuci tu odata sa faci din cereale sa vezi cum merge treaba?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai nu ma apuc ... din lipsa de spatiu ... dar o sa vina si vremea aia in 2 max 3 ani ...
pina atunci ... simbata ma duc sa iau strugurii de vin ... si saptamana urmatoare cind ma duc sa storc ... o sa iau si struguri de-pt distilat
... sunt pornit sa fac anul asta un pisco-grapa ... un distilat de muscat+thompson ... sa vedem ce gasesc ... probabil ca voi lua cam 4x16 kg ...
... sau poate 6 lazi ... o sa vedem cum se aranjeaza treaba ca suntem 2 ... pt motiv ca o sa distilez in garajul uni prieten ... etc (acasa am interdictie ...)
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna. In legatura cu prinderea compozitie de cazan. Am vazut cum aseaza cineva un sac din pinza destul de deasa (dintr-un material natural) deasupra cazanului, toarna compozitia prin sac, materiile solide raman in sac, iar lichidul trecea prin panza in cazan. Lega sacul destul de stans, iar la fundul cazanului, sub sac, aseza 2 lemne (despicate cu toporul, grosime de 6-7 cm, probabil din cires) in asa fel incat sacul sa nu atinga fundul. Asa a rezolvat cu prinderea compozitiei de cazan. Aceasta idee am mai regasit-o pe aici, dar fara mentiunea despre lemnele de pe fundul cazanului. Multumesc !
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Salut, Constantin si bine ai venit! Intersanta idea, stiu ca a mai fost pe forum dar nu i-am acordat suficienta atentie. Cred ca ar fi cazul sa o incerc si pe asta. Deci sacul din ce material trebuie sa fie? Evident unul natural, dar de care?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
,,, samogon ,
sacul nu era de iuta in nici un caz chiar daca pare suficient de rar/des pt scopul nostru
... era ceva de buna calitate ALB si ca idee in sacii aia se lua faina de la moara ... cred ca era de in sau de cinepa bine prelucrata ... din ce se fac stergarele de masa
... o sa verific in weekend
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
... Am verificat ... ... sacii aia se faceau din in si cinepa=varianta veche ... si acum mai nou se utilizeaza in plus bumbacul
DOC-ul ... nu e o tesatura din bumbac ? ... daca e alb ... cred ca merge f. bine ... aproape la fel de bine ca un cazan cu perete dublu ... sau unul cu "boiler inerior"
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Canepa cred ca este mai buna decat bumbacul. Chiar daca iese tuica slaba tot te ametesti...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
pus acum 11 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna ziua ! Nu am mai facut niciodata alcool din orez. Ce intrebare si rugaminte am la moderatorii acestui forum Daca fac starterul cu drojdie de panificatie din comert dupa retetele de aici, gustul specific va fi mai atenuat ? Daca e bine sa folosesc drojdie de panificatie, ce cantitate ar trebui sa pun in starter ? Daca nu e buna drojdia de panificatie, ce tip de drojdie recomandati, de unde sa o cumpar si in ce cantitati trebuie folosita la starter ? Are cineva planurile ( si modul de punere in functiune - utilizare ) al unei coloane ce functioneaza si care e facuta din 2-3 segmente ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru existenta acestui forum !!! O zi buna !
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si noi ne-am dori sa gasim mai usor drojdie de bere, de vin sau de whisky dar din pacate la noi piata produselor de facut alcool homemade e foarte restransa, aproape inexistenta, iar panificatia este cea mai la indemana. Unii simt damful de drojdie, altii spun ca e ok. La drojdiile selectionate nu se intampla asta, deci daca vrei sa faci treaba calumea mergi pe drojdii speciale. Noi am laut de pe brouwland.com care este furnizor in toata Europa si fabrica-de-bere.ro care e distribuitor la noi.
A mai fost o discutie aici, pe 7 ianuarie. Eu am pus un cubulet drojdie proapata la un starter de 4 litri pentru 40 si ceva litri plamada.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
valexan
Membru nou
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 1
Samogon a scris:
Caberlot a scris:
... pi la cazan ... miroase a rachiu
... e normal sa mai ramana ceva ... dar mai si scoti ceva ... si poate ca ies ceva mai multe arome ???
... SINE zicea ca nu e diferenta de gust ... majora=sesizabila
... pai ... producatorii de wisichi de pe vremuri ... cred ca faceau ceva ce noi nu am bea azi ... ceva cam arzator si afumat ...
... si asa cum am zis , mai ramane metoda cu scul (sacul de mers la moara dupa faina ... e alb si e ceva mai des si nu e de cinepa)de in-cinepa suspendat in cazan ... dar si din sacul ala probabil ca alcoolul iese mai greu ... si ce daca ... lasi sa curga 30 min de plus si gata
p,s, nu uita de discul ala care se pune pe fundul oalei de presiune ... ca sa vibreze la fiert si sa previna prinderea
p.s.2. si am uitat sa zic ... la cartea verde scrie ca vinul fierbe cam 3 saptamani --- depinde f. mult de temperatura si de % de zahar ... DECI AI RABDARE CU DROJDIILE DE VIN ,,, si mai remonteazale
Care disc? stai ca aflu lucruri noi. Si daca vibreaza nu se mai prinde? Pai sa-i pun un vibrator. Or fi si modele submersibile? )
S-a oprit detot fermentatia cu drojdiile salbatice, nu sunt productive, iar la gust nu-i cine stie ce. Drojdia de la alimentara e cea mai convenabila tin toate punctele de vedere.
buna seara domnilor, interesant forum.
asa arata un disc din cupru, special facut pentru alambic. gaurile sunt mici si dese ca in figura. poate fi dintr-o bucata sau din doua bucati prinse cu balama.